• Tomaž Lavrič

    27. 12. 2021  |  Politika

    Kot streljanje s šibrovko na »necepljene race«

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Politika

    Kako RTV Slovenija ni zmogla obsoditi napadov na novinarje

    V začetku leta je Boris Vezjak napisal komentar o tem, kako so v oddaji Odmevi na TV Slovenija 18. februarja predvajali prispevek o Janševem obračunu z novinarko bruseljskega Politica. "Prvi del prispevka je bil korekten, drugi bistveno manj. Razlogov za zanimanje javne radiotelevizije glede pritiskov na medijev bi moralo biti še več, saj mu vlada streže po življenju. Zdaj je tudi Evropska komisija obsodila zapis slovenskega premierja, ki je Lili Bayer obtožil, da laže in da zapisuje situacijo po diktatu političnih strank v Sloveniji. Nedostojnim tvitom slovenskega premierja je bil potem posvečen velik del tiskovne konference v Bruslju, saj je bilo zanimanje novinarjev glede odziva Evropske komisije veliko," je zapisal Vezjak.

  • Uredništvo

    27. 12. 2021  |  Družba

    Zakaj na druge pravice ne smemo pozabiti

    "Ukrepom, sprejetim zavoljo varnosti, je sledil odziv, ki je poudaril, po mojem mnenju zelo utemeljeno, da na druge pravice ne smemo pozabiti. Vsak izredni pojav – tak pojav je tudi covid-19 – celotno skupnost strese kot močan potres in zamaje tudi njene vrednotne temelje. Izredni pojavi vzbujajo občutke, da je treba postopati povsem drugače. Slediti pa mora razmislek o ustreznem celovitem odzivu. Ustavno sodišče k temu razmisleku ne želi prispevati kot antagonist drugih vej oblasti, temveč kot njihov sogovornik."

  • Slovenska vojska svetuje: vrzi bombo, ne petarde!

    Nenavadno promocijo si je privoščila Slovenska vojska, na čelu katere stojita obrambni minister Matej Tonin in končno tudi vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Novačenje državljanov, da bi se pridružili prostovoljnemu služenju, so v času nespametne uporabe pirotehnike v božičnem in novoletnem času, ki bi jo že zdavnaj morali prepovedati, začinili s povabilom k metanju bomb: "Ne meči petard! Pridi na prostovoljno služenje, vžgi eksploziv, vrzi bombo."

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Umrla odvetnica, ki je zaslužna za pravico do splava

    V 76. letu starosti je v nedeljo umrla ameriška odvetnica Sarah Weddington, ki je leta 1973 v sodnem primeru Roe proti Wadeu uspešno zagovarjala pravico do splava, je sporočila ena od njenih nekdanjih študentk. Na to sodbo se v ZDA še danes sklicujejo pri sodnih odločitvah v povezavi s pravico do splava.

  • STA

    27. 12. 2021  |  Družba

    »Novinarji se s političnimi pritiski srečujemo bolj kot kadarkoli prej«

    V zadnjem času se novinarji soočajo z vedno večjimi pritiski na svoje delo. Poleg blatenja in nadlegovanja so priljubljeno orodje postale tudi t. i. SLAPP tožbe, s katerimi želijo tožniki pogosto izčrpati novinarje in medije, tako finančno kot časovno, s tem pa je oteženo njihovo delo.

  • Uredništvo

    27. 12. 2021  |  Družba

    »Državi je v interesu, da ima reveže«

    "Sistem ne rešuje stvari tam, kjer bi jih moral že v osnovi. Torej pri prihodkih ljudi, ki so tako nizki, da se enostavno prej ali slej mora zgoditi tragedija. In deložacije so zagotovo hude osebne travme in tragedije. Državi je v interesu, da ima reveže, tako ima maso ljudi, ki je popolnoma neaktivna, to ni kritična masa. Naši politiki, ne glede na to, za katero vrsto gre, so predvsem od velike krize 2008 oziroma leta 2013, ko se je izrazila pri nas, ugotovili, tako kot sedaj z epidemijo, da je to zelo dober inštrument za obvladovanje mase, da se s tem ne doseže neke kritične točke."

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Politika

    Von der Leyen: »Cepiva, vključno s poživitvenimi odmerki, so trenutno naša najboljša zaščita«

    Natanko pred enim letom se je po vsej Evropi začela kampanja cepljenja proti covidu-19. "V enem letu smo prišli daleč," je danes dejala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. V Evropski uniji je sedaj cepljenih več kot 78 odstotkov odraslih, je sporočila in se ob tem še posebej zahvalila zdravstvenim delavcem.

  • Danes je nov dan

    27. 12. 2021  |  Družba

    El pueblo unido

    Naši predstavniki oblasti mnogokrat leporečijo o dialogu in enotnosti, v isti sapi pa iz partikularnih in pritlehnih vzgibov vnašajo razdor med nas. Da le ostanejo na oblasti, so pripravljeni storiti vse; integriteta se je umaknila pohlepu, kolektivizem individualizmu.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    V izraelski bolnišnici začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19

    V bolnišnici v bližini izraelskega Tel Aviva so danes začeli preučevati učinkovitost četrtega odmerka cepiva proti covidu-19. V študiji sodeluje okoli 150 zdravstvenih delavcev, zaposlenih v bolnišnici. Po navedbah bolnišnice gre za prvo tovrstno študijo na svetu.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Na Češkem zaostrili pravila za vstop v državo

    Na Češkem so danes zaostrili pravila za vstop v državo. Državljani članic EU, tudi cepljeni in prebolevniki, za vstop potrebujejo test PCR. Tega ne potrebujejo le tisti, ki so že prejeli poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19, ter osebe, mlajše od 12 let.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Odpovedi letalskih poletov se nadaljujejo

    Odpovedi letalskih poletov, ki so med drugim povezane s pandemijo covida-19, se nadaljujejo tudi danes. Skupaj je bilo iz različnih razlogov po svetu odpovedanih že okoli 1680 letov, od petka pa več kot 10.000, kažejo podatki spletne strani Flightaware.

  • DK, STA

    26. 12. 2021  |  Kultura

    Ko cveti kriminal, morala pa hira

    V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo 27. decembra ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Pojedina pri Trimalhionu, ki so jo po motivih odlomka iz Petronijevega romana Satirikon pripravili srbski ustvarjalci z režiserko Bojano Lazić. Komedija oziroma satira opazuje male ljudi znotraj njihovih predstavnikov na vrhu piramide.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Se bo pomanjkanje čipov zavleklo v leto 2022?

    Pomanjkanje čipov, ki trenutno kroji poslovanje marsikatere družbe po svetu, po oceni bodočega izvršnega direktorja največjega svetovnega proizvajalca avtomobilskih delov Bosch Stefana Hartunga ne bo kmalu odpravljeno. "Bodimo jasni, krize s čipi še ni konec," je Hartung dejal za revijo Focus.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Predsednik suspendiral premierja in še zaostril politično krizo

    Somalijski predsednik Mohamed Abdulahi Mohamed je danes sporočil, da je suspendiral premierja Mohameda Huseina Robla. Ta je predsednikovo potezo označil za neustavno in napovedal, da bo kljub temu organiziral volitve, ki jih v Somaliji že dolgo prelagajo.

  • DK, STA

    27. 12. 2021  |  Svet

    Ženskam prepovedali daljša potovanja brez spremstva moškega

    Talibanske oblasti so ženskam prepovedale daljša potovanja brez spremstva moškega sorodnika. Prav tako se lahko s taksijem peljejo zgolj, če so pokrite s hidžabom. To je sprožilo kritike nevladnih organizacij za človekove pravice. Ob tem so talibani razpustili volilno komisijo.

  • Danes je nov dan

    24. 12. 2021  |  Družba

    Vesel božič!

    Božič je eden največjih, če ne največji krščanski praznik, ki obeležuje Jezusovo rojstvo, a morda je še bolj kot to – družinski praznik. Ne glede na to, ali smo religiozni ali ne, se za božič odpravimo domov, se obkrožimo z bližnjimi, se obdarujemo in praznično pogostimo.

  • Grega Repovž

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Anketa Ninamedie: Golobova stranka pred KUL, Golob pred Janšo

    Agencija Ninamedia je pretekli teden izvedla javnomnenjsko raziskavo o moči novonastajajočih političnih skupin oziroma strank ter o odnosu volivcev do novih obrazov, ki so se v zadnjem času pojavili v strankarski politiki. To je bila že druga zaporedna meritev »novih obrazov« v dveh tednih, prvo je Ninamedia izvedla za časopisa Dnevnik in Večer, tokrat rezultate objavljamo v Mladini. Že ob prvi meritvi se je pokazalo, da anketiranci v Robertu Golobu, ki ga je vladna koalicija odstranila s položaja predsednika uprave družbe Gen-i, prepoznavajo močne mandatarske kompetence, saj se je nemudoma zavihtel na prvo mesto med izpostavljenimi imeni: kot najprimernejšega za premiera ga je navedlo 20,6 odstotka anketiranih, sledil mu je Janez Janša z 19,5 odstotka, nato pa Tanja Fajon z 11 odstotki, Marjan Šarec s 6,7 odstotka in Alenka Bratušek s 5,3 odstotka. Štirinajst dni kasneje se je položaj Goloba še okrepil. Ponovljeno vprašanje se je glasilo: Če bi lahko neposredno volili predsednika vlade, komu bi dali svoj glas? Golob je v tokratni meritvi dobil že 29,5 odstotka, sledi mu Janša z 19,1 odstotka, nato pa Tanja Fajon z 8,5 odstotka, Šarec s 6,3 odstotka in Matej Tonin s 4,4 odstotka.

  • Peter Petrovčič

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Pohod SDS skozi policijo ustavljen

    Ustavni sodniki so začasno zadržali spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerimi si je vlada na čelu s SDS uzakonila podlago za zamenjavo celotnega vodstvenega kadra v policiji, s komandirji policijskih postaj vred. Začasno zadržanje pomeni, da policijski vodje, ki so že prejeli sklepe o prenehanju položaja, do končne odločitve ustavnega sodišča ostajajo na položajih, vlada pa ne bo mogla imenovati policijskih šefov po svoji podobi. S tem je ustavljeno nadaljevanje kadrovskega cunamija v policiji, v katerem marsikdo vidi obglavljenje policije. Med njimi so ne nazadnje tudi zaposleni v policiji, saj sta zahtevo po presoji ustavnosti vložila oba policijska sindikata.

  • Svinčeni časi

    Leta 1988 je na zasedanju evropskega parlamenta v Strasbourgu nastopil dr. France Bučar, kasnejši »oče slovenske ustave«. Obsodil je nedemokratično, totalitarno ravnanje jugoslovanskih oblasti in poudaril, da je treba Jugoslaviji ukiniti finančno pomoč, če želijo, da njeni narodi zaživijo v svobodi. Jugoslovanskim oblastem se je zmešalo – Bučarja so klofutali, razbijali, žalili, blatili, klevetali, nadlegovali, zastraševali, skoraj linčali ter ga razglašali za narodnega izdajalca. Kakšen človek pa je to, da v evropskem parlamentu napada svojo lastno državo?

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Družba

    »V družbi z nezaupanjem v politični sistem upada tudi vera v znanost«

    "Kako razumeti, zakaj danes kljub dosežkom medicinske znanosti ali morda ravno zaradi njih, v družbi z nezaupanjem v politični sistem upada tudi vera v znanost, še več, da smo priča uporu proti njej? Na valovih populističnega nezaupanja do znanosti sicer prednjači skrajna desnica, vendar jim pri tem občasno pomagajo tudi iz radikalne levice. Na eni strani se znanstveniki bojijo, da bo širjenje nezaupanja do znanosti pripeljalo do zatona zahodne civilizacije, medtem ko se na drugi strani nasprotniki lockdowna in covidni skeptiki bojijo, da bodo znanstveno programirani posegi zatrli individualne svoboščine, oropali ljudi za svobodo in suverenost ter na koncu še za telo."

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Družba

    »Iz zgodovine bi se lahko marsikaj naučili, a smo slabi učenci«

    "Iz zgodovine bi se lahko marsikaj naučili, a smo slabi učenci. Kar zadeva ponavljanje, klasičnega ponavljanja ni, okoliščine so vselej drugačne, ostajajo pa podobni vzorci obnašanja, ki privedejo do rezultatov. Določeni družbeni procesi in pojavi so stalnica našega razvoja, govorim o imperialističnih prizadevanjih do migracij. Zato se nam zdi, da se srečujemo s pojavi in dogodki, ki so zelo podobni preteklim, to drži."

  • Borut Mekina

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Politika

    Globoka država

    Minuli teden, po interpelaciji proti okoljskemu ministru Andreju Vizjaku, smo lahko gledalci po naključju v živo videli, kako deluje oblast Janeza Janše. Šlo je za nastop poslanke NSi Ive Dimic. Dimičeva je na začetku, ko so jo kamere snemale v živo, predstavila stališča svoje poslanske skupine. Nastopila je neodvisno in kritično do Vizjaka. NSi je izgubila zaupanje vanj, NSi Vizjaka ne more podpreti, »ne uživa več naše podpore«, je ponavljala. Ob približno enih ponoči, ko je bilo konec razprave, po kateri so se poslanci NSi glasovanja vzdržali in s tem dejansko Vizjaka podprli, pa je Dimičeva verjetno mislila, da je kamere več ne snemajo. Tedaj je šla k ministru Vizjaku, ga prijela za roko, ga potrepljala in se z njim slikala. Vsak pozoren gledalec je po tem razumel, kako prazne in nepomembne so bile njene besede nekaj ur prej in kako lojalna ali satelitska je sama s poslansko skupino NSi dejansko do Vizjaka oziroma do Janeza Janše.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    23. 12. 2021  |  Mladina 51  |  Družba

    »Zagotovo luči ne bo prinesel noben princ teme«

    Kadar se primeri, da norci zavzamejo sanatorij, je zdrava pamet odvisna od posameznic in posameznikov, ki norosti ne sprejmejo za novo normalnost. Ena takšnih posameznic je pravnica Nataša Pirc Musar, znana po neizprosnem zagovarjanju pravne države pod vsakokratno oblastjo. Pod sedanjo vlado ji snovi za kritiko še zdaleč ni zmanjkalo, pri čemer je bila ta kritika vedno izrečena trezno, predvsem pa brezhibno strokovno utemeljena – kar je v postfaktični dobi za populistično oblast največji greh. Toda Nataša Pirc Musar, nekdanja novinarka, informacijska pooblaščenka in predsednica Rdečega križa Slovenije, danes pa železna lady slovenskega prava, ne bi mogla biti bolj napačna tarča za grožnje in žalitve spletnih trolov in provladnih medijskih blatometalcev. Je namreč ženska, ki si ne pusti ukazovati in ki ne zmore molčati, kadar kdo gazi po njenih temeljnih načelih. »Eni pravijo, da se tu vidi, da sem po horoskopu bik.« Ženska, ki neprimerno bolj ljubi hitre motorje kot peko piškotov – in ki se ne bo nehala boriti za enakopravnost svojega spola.

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Politika

    Kako je Janša vidno izgubljal svojo moč

    Luka Mesec, koordinator Levice, je februarja letos poskrbel za najbolj brano izjavo dneva na Mladininem spletišču. V pogovoru za oddajo Studio City na TV Slovenija je spregovoril o tem, da v Koaliciji ustavnega loka (KUL) proti trenutni Janševi vladi niso nemočni. 

  • DK, STA

    26. 12. 2021  |  Svet

    Umrl eden najbolj znanih borcev proti apartheidu

    V Južni Afriki je umrl eden najbolj znanih borcev proti apartheidu, nadškof Desmond Tutu, je sporočil južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa. Tutu, ki je prejel tudi Nobelovo nagrado za mir, je bil star 90 let.

  • Uredništvo

    26. 12. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #97

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Neže Maurer iz zbirke Vsi moji dnevi so sobote.

  • Uredništvo

    25. 12. 2021  |  Politika

    »Tako si Janševa SDS zagotavlja glasove«

    "Janša in njegovi partnerji načrtujejo na videz zapleteno, a v resnici jasno razvidno preobraženje piramide znanja. Poteka sporen razpis za podelitev koncesij zasebnim visokošolskim zavodom, med drugim za študije medijev in novinarstva. Napoveduje se poseg v avtonomijo fakultet, ki bi lahko – v skrajnem primeru – privedel do razpada ljubljanske univerze. Koalicija ustanavlja javno univerzo v Novem mestu in iz javnih sredstev namenja financiranje visoki šoli Grm v Novem mestu. Ta je osebni projekt kmetijskega ministra Jožeta Podgorška. Tako si Janševa SDS zagotavlja glasove, ki jo vzdržujejo na oblasti, hkrati pa krepi svojo ideološko bazo in v ozadje potiska kritično akademsko skupnost."

  • Uredništvo

    25. 12. 2021  |  Družba

    Ihan: »Ta epidemija je daleč od tistih, ki so povsem razbile civilizacijsko smer«

    "Epidemija, kakršno doživljamo, je daleč od tistih, ki so v zgodovini povsem razbile življenje in civilizacijsko smer. Sedanja epidemija je samo okrušila nekaj civilizacijske glazure, ki nas z odsevanjem lastne optimistične podobe rešuje pred pogledom na krhkost, ki je del našega bitja. Pogled skozi okrušeno glazuro je zato v nekaterih sprožil jezo in obtoževanje mnogih, ki naj bi bili 'krivi' za razpokano glazuro civilizacijskega občutka varnosti, udobja, zagotovljenih pravic. Iz istega ogorčenja so v šestem in štirinajstem stoletju začeli 'iskati' in pobijati krivoverce, čeprav je vse skupaj zakuhal banalen vulkan na drugem koncu planeta."

  • Danes je nov dan

    25. 12. 2021  |  Družba

    Intelektualne lastnine ne damo!

    V Afriki je cepljenega manj kot 10 % prebivalstva. Farmacevtska industrija vztraja pri retoriki, da cepiva zoper covid-19 lahko proizvaja le peščica podjetij, a po poročilih HRW jih je sposobnih proizvajati več kot sto po vsem svetu, vključno z osmimi afriškimi.