• LV, STA

    23. 8. 2021  |  Politika

    Kurz: »Dokler bom kancler, se to ne bo zgodilo«

    Avstrijski kancler Sebastian Kurz je izrekel, da ne želi sprejeti beguncev iz Afganistana. "Ne strinjam se, da bi v Avstrijo morali sprejeti še več ljudi, ampak ravno nasprotno," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa Kurz dejal v pogovoru za televizijo PULS 4.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Politika

    Talibani nasprotujejo podaljšanju roka za umik ameriških sil

    "Britanski premier Boris Johnson bo na torkovem vrhu skupine G7 predsednika ZDA Joeja Bidna pozval k podaljšanju roka za evakuacijo državljanov zahodnih držav in njihovih lokalnih sodelavcev iz Afganistana," so danes sporočili na britanskem obrambnem ministrstvu. Talibani so medtem izrazili nasprotovanje podaljšanju roka, ki se izteče konec meseca.

  • LV, STA

    23. 8. 2021  |  Politika

    »Poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov bi moralo biti kazensko preganjano«

    Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je ob današnjem vseevropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov poudaril, da je vsako poveličevanje nacizma in totalitarnih simbolov izredno nevarno in nedopustno, pa vendar vse bolj pogosto početje. Zato bi moralo biti tudi pri nas kazensko preganjano, se je zavzel.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Družba

    Testiranje s hitrimi antigenskimi testi po novem plačljivo

    Testiranje s hitrimi antigenskimi testi na covid-19 je z določenimi izjemami od danes plačljivo. Hitri testi še naprej ostajajo brezplačni za vse dejavnosti, kjer je testiranje obvezno. V ljubljanskem zdravstvenem domu bo cena testiranja 12 evrov, v Mariboru deset. V Ljubljani bo možno plačati izključno z bančno kartico, na mestu testiranja.

  • Uredništvo

    23. 8. 2021  |  Politika

    »Kako lepo bi bilo, če bi tudi naši generali vodili slovensko vojsko v narodnih nošah«

    "Njihova obleka je čudna samo, dokler je pravilno ne razumemo kot afganistansko narodno nošo, s katero izražajo domoljubje. Prvi so to razumeli slovenski diplomati in diplomatke, ki so svoje domoljubje v folklornih oblekah zanesli v svet. Talibani se borijo v narodnih nošah, ker so narodna vojska, ne pa najemniki, ki se borijo za denar. Kako lepo bi bilo, če bi tudi naši generali namesto v ameriških uniformah vodili slovensko vojsko v narodnih nošah. In tudi vojaki 1. brigade bi sijajno delovali z avbicami in klobuki z zares širokimi krajci. To je formula za zmago v modernih vojnah. Zmaga narod, njegova vera in domoljubje."

  • DK, STA

    23. 8. 2021  |  Politika

    Voditelji skupine G7 na virtualnem vrhu o krizi v Afganistanu

    Voditelji skupine G7 bodo v torek na virtualnem vrhu razpravljali o krizi v Afganistanu, je napovedal britanski premier Boris Johnson. Na tokratnem srečanju bi utegnilo biti izpostavljeno vprašanje morebitnega podaljšanja roka za evakuacijo državljanov zahodnih zaveznic in afganistanskih zaveznikov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Ekonomija

    Bitcoin gre v višave

    Vrednost najstarejše kriptovalute bitcoin je prvič po treh mesecih ponovno presegla 50.000 dolarjev. "K temu je pripomogla tudi novica, da bo ameriški plačilni ponudnik PayPal strankam v Veliki Britaniji omogočil nakupe, prodajo in hranjenje določenih kriptovalut," poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Politika

    Logar danes na obisk v Izrael

    Zunanji minister Anže Logar bo danes obiskal Izrael, kjer se bo sestal z izraelskim zunanjim ministrom Jairom Lapidom. V torek bo obisk nadaljeval na palestinskem območju, kjer se bo srečal s palestinskim zunanjim ministrom Riadom Malkijem in palestinskim premierjem Mahamedom Štajehom.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Svet

    Svetovni teden vode

    Svetovni teden vode, virtualni dogodek, ki se je danes začel v Stockholmu, poudarja resnost situacije, v kateri se je znašel svet v luči podnebnih sprememb. Te bodo namreč zahtevale veliko transformacijo vseh sektorjev družbe, na spletni strani poudarjajo organizatorji. Tema tedna je hitra krepitev odpornosti.

  • STA

    23. 8. 2021  |  Svet

    Na Novi Zelandiji podaljšali ustavitev javnega življenja

    Novozelandske oblasti so danes podaljšale ustavitev javnega življenja, saj izbruh koronavirusne različice delta še ni dosegel vrhunca, je povedala novozelandska premierka Jacinda Ardern. "Mislim, da še nismo dosegli vrhunca tega izbruha," je dejala. Dodala je, da so zabeležili 35 novih primerov okužbe, v tem izbruhu pa skupaj 107, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    23. 8. 2021  |  Svet

    Britanski kinematografi s pol manj zaslužka

    Zaslužki britanskih filmskih blagajn so mesec po ukinitvi omejitvenih ukrepov na polovici v primerjavi s tistimi pred pandemijo. Po podatkih sledilnika filmskih blagajn Comscore so ogledi filmov v štirih tednih, po 19. juliju, prinesli britanskim blagajnam 65,7 milijona funtov. Leta 2019 je bil ta znesek 129 milijonov funtov.

  • Toksični pozdravi s Triglava

    Več kot evidentno povsem naključno srečanje med Janezom Janšo, njegovim ministrom Alešom Hojsom in njegovimi sodelavci na Kredarici s protestniki, takisto na poti na Triglav, ti ga imajo vrisanega tudi v svoj protestniški logotip v kombinaciji s kolesom, je razprlo žgočo razpravo o primernosti in dostojnosti komuniciranja na podlagi objave okoli osem minut dolgega pogovora, v katerem premier, razen z začetnim cinizmom, dejansko ni želel sodelovati.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    20. 8. 2021  |  Mladina 33  |  Uvodnik

    Da se

    V teh dneh je v javnost prišlo več novic s podobno vsebino. Tako je Borut Rojc, ilirskobistriški občinski svetnik iz stranke SD, javno okrcal nekdanjega ministra za šolstvo Jerneja Pikala, da v času, ko je vodil ministrstvo, v občini niso dobili denarja za telovadnico, pod Janševo vlado je drugače: »Ko smo v Ilirski Bistrici Jerneja Pikala prosili, če bi lahko ministrstvo za izobraževanje sofinanciralo gradnjo šolske telovadnice, smo dobili izgovor, da ni denarja. Simona Kustec je ta denar našla.« Na Twitterju je nato podoben primer opisal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše Žan Mahnič: »Ko sem Jerneja Štromajerja (državnega sekretarja pri Pikalu, op. p.) prosil, da bi odobrili več vpisnih mest za glasbeno šolo Škofja Loka, to ni bilo možno. Ko sem isto prosil Simono Kustec, je ministrstvo izdalo soglasje za kar 29 dodatnih vpisnih mest.« Tretja novica je bila objavljena ta torek na TV Slovenija: »Ministrstvo za kulturo je ugodilo poslovnežu Jožetu Anderliču. V Palači Schellenburg mu ne bo treba graditi večnamenske kulturne dvorane. Ta je bila eden od pogojev, da mu je ministrstvo leta 2009 dovolilo rušitev zaščitenega Kolizeja. Družbi Tivoli se je namesto izravnalnega ukrepa zagotovitve osrednjega večnamenskega prostora za kulturo v novem objektu naložilo alternativni izravnalni ukrep, in sicer plačilo 1,5 milijona evrov v dveh obrokih.« Četrta novica je podobna, v javnost pa je prišla v sredo: »Evropska komisija je slovenski vladi odobrila pomoč Postojnski jami zaradi škode, povezane z izbruhom epidemije covid-19, v višini približno 1,3 milijona evrov v obliki znižanja koncesijske dajatve za leti 2021 in 2020. Gre za pokritje dela škode, ki je nastala zaradi izbruha koronavirusa in omejevalnih ukrepov, ki jih je morala Slovenija sprejeti za omejitev širjenja virusa.«

  • Grega Repovž  |  Ilustracija: Franco Juri

    20. 8. 2021  |  Mladina 33  |  Politika

    Novi val

    V četrti val epidemije Slovenija vstopa z eno najnižjih precepljenosti v Evropi, hkrati pa se vlada vede, kot da je v Sloveniji stanje podobno kot v državah, kjer se je velika večina prebivalstva odločila za cepljenje. Še slabše: čeprav je v Sloveniji cepljenih le 40 odstotkov prebivalcev, vlada ni pripravila strategije, ki bi to dejstvo upoštevala. Zdaj stavi le na en ukrep: da bo s pritiskom delodajalcev, ki bodo morali plačevati testiranje necepljenih zaposlenih, posredno izvedla pritisk na tiste, ki zavračajo cepljenje, in jih tako prisilila, da se cepijo. Vendar ta strategija ne more obroditi večje precepljenosti. Že v drugem in tretjem valu se je namreč izkazalo, da kaznovalne politike v času epidemije prinesejo le izigravanje predpisov, ignoriranje navodil zdravstvene stroke in na koncu visoko stopnjo okužb, visoko zasedenost bolniških postelj in visoko smrtnost. Boj proti epidemiji pač uspeva le v družbah, kjer iščejo dogovore, konsenz ter sporazumno ravnanje oblasti in državljanov, drugod pa kosita bolezen in smrt.

  • DK, STA

    22. 8. 2021  |  Politika

    Janša: EU ne bo odpirala nobenih humanitarnih oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan

    EU po napovedi premierja Janeza Janše ne bo odpirala nobenih evropskih "humanitarnih" oziroma migracijskih koridorjev za Afganistan. "Ne bomo dovolili, da se ponovi strateška napaka iz leta 2015. Pomagali bomo zgolj posameznikom, ki so pomagali nam med operacijo Nata. In članicam EU, ki varujejo našo zunanjo mejo," je zapisal na Twitterju.

  • LV, STA

    22. 8. 2021  |  Politika

    Hojs: Slovenija je Litvi donirala 10 kilometrov tehničnih ovir

    Notranji minister Aleš Hojs se je v četrtek v Portorožu sestal s slovaškim kolegom Romanom Mikulcem. Med drugim sta se pogovarjala o problematiki migracij iz Belorusije, pri čemer je Hojs dejal, da je Slovenija Litvi že donirala 10 kilometrov "tehničnih ovir", tja pa bosta v kratkem odšla še dva slovenska policista. "Slovenska policista bosta tako litovskim kolegom pomagala pri nadzoru meje z Belorusijo," so sporočili z notranjega ministrstva.

  • Uredništvo

    22. 8. 2021  |  Družba

    »Nekritični pogled sredinske politike nemalokrat prispeva k normalizaciji sovraštva«

    "Nekritični pogled sredinske politike nemalokrat prispeva k normalizaciji sovraštva, problem je tudi pomanjkljiva regulacija in odsotnost sodne prakse, ki bi prispevala k razumevanju, da pravica do svobode govora prinaša odgovornost, zahteva refleksijo, ne hujskaštva. Sovražna govorica je maskirana pod krinko domoljubja, češ da gre zgolj za zapise zaskrbljenih državljanov, ki jih skrbi za domovino in varnost. Sovražne zapise se celo relativizira tako, da se jih poskuša prikazati kot izražanje 'subkulture', celo kot satiro. Pomembno je, da rasistične, seksistične, islamofobne, antisemitske vsebine obsodimo in poimenujemo s pravim imenom, namreč da gre za rasizem in sovraštvo do sočloveka. Demonizacija znanosti, medijev, nevladnega sektorja poteka po podobnih principih sprevračanja resnice."

  • Uredništvo

    22. 8. 2021  |  Politika

    »Oseba, ki trenutno vodi vlado, Slovenijo uničuje«

    "Oblast z ljudstvom ne sme več ravnati tako, kot da je nekompetentno in ga je treba kontrolirati. Imamo vedno bolj izobražene generacije ljudi in ta potencial je treba izkoristiti. A tega se ne naredi tako, da ljudem prepoveš zbiranje in socialne stike, da jim posredno prepoveš celo misliti. Oseba, ki trenutno vodi vlado, ima zasluge za osamosvojitev Slovenije. Zato je še toliko bolj strašljivo, kako lahkotno jo po 30 letih samostojnosti uničuje."

  • DK, STA

    22. 8. 2021  |  Kultura

    Serija Spikea Leeja o epicentrih New Yorka

    Na HBO Max bodo danes premierno prikazali prvi del dokumentarne serije NYC Epicenters 9/11-2021 and half v režiji Spikea Leeja, v kateri bo utrip mesta prikazan od terorističnega napada, 11. septembra 2001, do danes. Režiser se bo v njej dotaknil tudi gibanja Življenja temnopoltih štejejo (Black Lives Matters) ter pandemije, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

  • STA

    22. 8. 2021  |  Svet

    Amazon odpira veleblagovnice

    "Ameriški spletni trgovec Amazon namerava odpreti več večnamenskih nakupovalnih središč, podobnih veleblagovnicam, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal. S to potezo želi povečati svojo pristnost v ameriški fizični maloprodaji," poročanje časnika povzema francoska tiskovna agencija AFP.

  • LV, STA

    22. 8. 2021  |  Politika

    Rihter in Filipič zapuščata Pošto Slovenije

    Člana poslovodstva Pošte Slovenije Andrej Rihter in Vinko Filipič sta v sredo z nadzornim svetom družbe sklenila sporazuma o prenehanju mandata člana poslovodstva ter razvezi pogodb o zaposlitvi. Iz Pošte Slovenije so za STA potrdili tudi, da so prejeli odstopni izjavi dveh članov nadzornega sveta, in sicer Francija Miheliča in Aleša Buležana. "Rihterju se mandat izteče 5., Filipiču pa 15. septembra," so sporočili iz Pošte Slovenije. Rihter in Filipič sta v poslovodstvu Pošte Slovenije sedela skupaj z začasnim generalnim direktorjem Tomažem Kokotom. Ta je nastopil mandat s 1. aprilom, in sicer za največ leto dni.

  • Uredništvo

    22. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #79

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Vinka Möderndorferja iz zbirke izbranih pesmi Predanost.

  • Lara Paukovič  |  foto: Uroš Abram

    20. 8. 2021  |  Mladina 33  |  Kultura

    »Bistveno je, da politike, ki so že na oblasti, prisilimo v pravično delovanje in dosežemo, da se nas, ljudi, v bistvu bojijo«

    Njegova senzibilnost je izjemna – bržkone našemu najprodornejšemu režiserju mlajše generacije Žigi Divjaku (1993) uspeva z gledališkimi projekti kontinuirano osvetliti najbolj žgoče družbene teme. Brez moraliziranja nas s svojo umetnostjo sprašuje, ali je to res skupnost, v kakršni si želimo živeti. Cenita ga občinstvo in stroka – v zadnjih letih je prejel nekaj najprestižnejših nagrad, samo letos Župančičevo nagrado Mestne občine Ljubljana za vrhunske stvaritve na umetniškem področju, njegova predstava pa je bila že drugič razglašena za najboljšo predstavo Borštnikovega srečanja: tokrat je bil to avtorski projekt Gejm, ki se sprašuje o odgovornosti slovenske mejne politike za življenje in usodo beguncev. Trenutno pa ga najbolj zaposluje okoljska problematika, ki bo predmet njegovega novega gledališkega projekta Vročina – premiera je predvidena za jesen. Prepričan je, da nam zmanjkuje časa: če bi zares dojeli stanje, v katerem je naš planet, bi šli takoj na ulice, vsi, in zahtevali spremembe takoj, tudi s silo, če bi bilo to potrebno.

  • Oštro.si

    21. 8. 2021  |  Družba

    Slovenija v digitalnih veščinah pod povprečjem EU

    Služba vlade za digitalno preobrazbo je 11. avgusta tvitnila, da je Slovenija na področju digitalnih veščin pod povprečjem EU, saj ima le dobra polovica prebivalcev v starosti od 16 do 74 let vsaj osnovne digitalne spretnosti in znanja.

  • Uredništvo

    21. 8. 2021  |  Družba

    Protestniki pod Triglavom srečali Janšo, Hojsa in Tonina

    Petkovi protestniki so pred zdaj že tradicionalnimi protesti, ki potekajo vsak teden, osvojili tudi vrh Triglava. Pri Aljaževem stolpu so razpostrli kolesarsko zastavo – zastavo, ki med njimi velja za simbol upora – ter transparent z zahtevo: “Oblast ljudstvu, volitve zdaj!” Na vrh so prinesli tudi protestniško kolo, pogosto videno na petkovih protestih, ki ga krasi prečrtana svastika in simbolno predstavlja geslo “stop janšizmu”. V večernih urah so bili nato protestniki deležni posebnega srečanja – srečali so se namreč s predsednikom vlade Janezom Janšo in notranjim ministrom Alešem Hojsom, ob vzpenjanju na Triglav pa naj bi naleteli tudi na ministra za obrambo Mateja Tonina.

  • LV, STA

    21. 8. 2021  |  Politika

    Pahor išče novega prvega namestnika predsednika računskega sodišča

    Predsednik republike Borut Pahor je v petek podpisal poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za prvega namestnika predsednika računskega sodišča. Mesto se bo izpraznilo 3. februarja 2022, ko se izteče mandat zdajšnjemu prvemu namestniku predsednika računskega sodišča Jorgu Kristijanu Petroviču. Rok za prijavo je 4. oktober do 15. ure.

  • Uredništvo

    21. 8. 2021  |  Politika

    »Sodimo med države z najmanj učinkovitimi ukrepi za blaženje finančnih posledic epidemije«

    "Vlada Janeza Janše je v zaključnem obdobju ranljiva in zrela za zamenjavo. V državnem zboru ima formalno le 38 glasov podpore, za preostale se mora namreč vsakič znova pogajati s poslanci DeSUS, Zmagom Jelinčičem Plemenitim in poslancema narodnih skupnosti. Poleg nizke podpore v javnosti se vlada sooča z visoko stopnjo neučinkovitosti v spopadu z epidemijo novega koronavirusa, saj Slovenija v tem obdobju ni pocepila ljudi v zadostni meri, zato so strahovi pred jesenskim in zimskim zapiranjem upravičeni. Slovenija se v zadnjem letu in pol prav tako ni izkazala na javnofinančnem področju, saj sodimo med države z najmanj učinkovitimi ukrepi za blaženje finančnih posledic epidemije, v javnih financah pa je zazevala takšna luknja, da nam jo bodo morali krpati še vnuki naših otrok."

  • LV, STA

    21. 8. 2021  |  Svet

    Talibani ubili sorodnika novinarja

    Talibanski borci v Afganistanu so ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca, medtem ko so ga iskali, poroča Deutsche Welle. Novinar sicer dela v Nemčiji, primer pa kaže, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, je opozoril direktor DW Peter Limbourg.

  • Uredništvo

    21. 8. 2021  |  Kultura

    Začenja se Front@ sodobnega plesa

    V Murski Soboti bo od 21. do 27. avgusta potekal mednarodni festival 16. Front@ sodobnega plesa z naslovom Kljub vsemu, na katerem se bodo zvrstile predstave iz Velike Britanije, Francije, Španije, Južne Koreje in Slovenije. Poleg predstav, razstave plesne fotografije, koncerta in delavnic, program ponuja tudi pogovore z gostujočimi umetniki.