Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 2. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / INTERVJU: Dominika Švarc Pipan

    V petek izide nova Mladina! V šesti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 9. februarja, dalje, preberite intervju z ministrico za pravosodje v odstopu Dominiko Švarc Pipan. Obenem boste v novi številki Mladine lahko prebrali tudi pogovor z nekdanjim ministrom za šolstvo Slavkom Gabrom, članek o tem, zakaj je ameriška pevka Taylor Swift najnevarnejša ženska na svetu, in zakaj naj bi odvetnica Nina Zidar Klemenčič prejela milijon evrov. Fotografija na naslovnici je delo Luke Dakskoblerja, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović.

  • Uredništvo

    8. 2. 2024  |  Kultura

    »Vsak se bori samo še zase«

    "Termina škrt se dejansko skoraj ne uporablja več, ker je svet danes že tako narejen, da je že v bistvu škrt. Vsak se, bolj ali manj, bori samo še zase. Celotne družine se prepirajo zaradi dediščine ali nekih drugih materialnih stvari, skratka denar ima res veliko moč."

  • Uredništvo

    8. 2. 2024  |  Družba

    Kaj danes narekuje ceno nepremičnin?

    "Vrednotenje prostora se v zadnjih letih radikalno spreminja. Skoraj popolnoma se izgublja razmerje med gradbenimi stroški in ceno končne zgradbe. Ceno nepremičnin danes bistveno bolj narekujejo cene zemljišč in veliko povpraševanje. Svoje dodaja tudi inflacija, proti kateri so nepremičnine tisočletno preverjeno zavarovanje. Kakovost zasnove, pri čemer še zdaleč ne mislim samo na obliko, barvo in estetsko privlačnost objekta, ampak predvsem na kakovostne, dovolj velike, zdrave, osončene, pravilno orientirane in prilagodljive prostore za delo in bivanje, v tej enačbi praviloma sploh ne igra vloge. A to so samo opombe v veliki igri prerazporeditve lastništva prostora in s tem družbene moči, ki jo lahko dokaj natančno povzamemo z načelom: nagrabi toliko zemlje, kot je lahko, tako hitro, kot jo lahko, in obdrži jo tako dolgo, kot jo lahko."

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    »Odstop ni presenečenje«

    "Odstop glavnega tajnika oziroma po domače generalnega sekretarja stranke Socialnih demokratov Klemna Žiberta ni presenečenje; verjetnost, da se bo to zgodilo, se je zaradi razvoja dogodkov merila že v urah, niti ne več v dnevih. S tem je afera Litijska dosegla enega od vrhuncev in pomeni, da je stranka SD z žrtvovanjem Žiberta dokaj spretno vrgla žogico ukrepanja nazaj v polje nesrečne ministrice Dominike Švarc Pipan in zlasti premierja Roberta Goloba."

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Kultura

    »V zahodnem svetu so zelo modni ekscesi in pretiravanja«

    "Nedvomno imamo danes opraviti z različnimi skrajnostmi, obstajajo družbe silnega pomanjkanja, pa takšne, ki so prenasičene in kljub temu radikalno nezadovoljne. V tako imenovanem razvitem zahodnem svetu so zelo modni ekscesi in pretiravanja, k temu veliko pripomorejo tudi mediji in družbena omrežja. Zdi se mi, da smo že zelo utrujeni od brezciljnega tavanja in iskanja pozornosti, ki pač ne prineseta notranje pomiritve, obenem pa s tem odvračamo pogled od realnih težav, od vojnih strahot in rastoče nestrpnosti do uzurpiranja naravnih virov in vse večje družbene razslojenosti. V jedru je praznina, odsotnost predstave o tem, da je življenje kratko in podarjeno. Najbolj nam verjetno manjka že temeljne hvaležnosti, da sploh obstajamo, ob tem pa vitalnosti in veselja do življenja, ki je paradoksalno veliko večje tam, kjer je materialnih dobrin precej manj."

  • Uredništvo

    6. 2. 2024  |  Politika

    Tudi nekateri slovenski glasbeniki za izključitev Izraela iz Evrovizije

    Danes je Gibanje za pravice Palestincev upravi in svetu RTV Slovenija poslalo poziv za izključitev Izraela iz Evrovizije in njene organizatorke, Evropske radiodifuzne zveze (EBU). Poziv so podprli številni glasbeniki in kulturniki, vključno z nekaterimi preteklimi predstavniki Slovenije na Evroviziji. Pod poziv se je podpisalo tudi več nevlandih organizacij in sindikatov.

  • Uredništvo

    5. 2. 2024  |  Politika

    »Slovenija je sosednja država, čeprav ne meji na BiH«

    "Že dolgo opažamo močno željo in veliko prizadevanje cele slovenske vlade. V šestih mesecih, odkar sem tukaj, sem sprejel številne ministre in visoke politične predstavnike iz BiH-a, ki so se tukaj sestali s slovenskimi predstavniki. Prepričan sem, da je za BiH v tem trenutku Slovenija najbolj prijateljska država z območja nekdanje Jugoslavije. Rad rečem, da je sosednja država, čeprav ne meji na BiH."

  • Uredništvo

    5. 2. 2024  |  Kultura

    »Živimo v higienskem minimumu, seveda pa bi bilo fino, če bi bilo boljše«

    "Nisem razočaran, saj živimo v neki normalnosti. Dogajajo se normalne stvari, normalne afere in normalne nesposobnosti, kot je najnovejša z nakupom sodne palače. Pri tej se od daleč vidi, da so zadeve počeli ljudje, ki se na te stvari ne spoznajo, če ne kaj hujšega, pa verjetno je kaj hujšega."

  • Uredništvo

    4. 2. 2024  |  Svet

    »Početje Izraela bo odslej pod povečanim pravnim in političnim nadzorom«

    "In vendar gre za odločitev, ki je ni mogoče ignorirati. Haaško sodišče je pritrdilo argumentom Južne Afrike in zavrglo razlage izraelske obrambe; od osmih predlaganih je sprejelo šest ukrepov uradne Pretorije. Država, ki je po grozotah holokavsta nastala zaradi zaščite judovskega ljudstva, je postala predmet verodostojnih trditev, da krši konvencijo o genocidu – to isto, ki je bila po drugi svetovni vojni sprejeta z namenom preprečevanja ponovitve genocidov, kakršen je bil judovski holokavst. Sedemnajstčlanski senat je dozdajšnje retorično razpravljanje o 'genocidu' preusmeril na faktično, pravno raven. Početje Izraela bo odslej pod povečanim pravnim in političnim nadzorom."

  • Uredništvo

    4. 2. 2024  |  Kultura

    »Do sedaj me je samo en direktor vprašal, kaj bi igral«

    "Nikoli si nisem izbiral vlog. Če ne drugega, lahko vsaj povem, kaj me motivira in kaj ne. Izbiram pa ne. Tudi nimam potrebe, ker se mi zdi, da so me še vsi ravnatelji Drame poznali in vedeli, katere vloge bi me znale zanimati. Do sedaj me je samo en direktor vprašal, kaj bi igral. Odgovoril sem mu, da nimam pojma. Kajti veliko ljubše mi je, če mi direktor da izziv, kot pa da si ga izberem sam. Trenutni direktorici Drame se je zdelo, da bi mi Skopuh predstavljal izziv. Imela je prav. To pa pomeni, da je o meni razmišljala. In to je največ, kar si igralec v ansamblu lahko želi. Torej, da nekdo razmišlja o tebi in išče izzive zate. Ob tem naj dodam, da mi zelo manjkajo kritike. Te so bile včasih zelo izčrpne in analitične. Predvsem pa se je kritika posvetila tudi igralcu in razčlenila njegovo delo ter razvoj."

  • Uredništvo

    2. 2. 2024  |  Politika

    Ministrica Švarc Pipan / »S čim je stranka SD prevzela odgovornost? Nihče ni odstopil.«

    "Sama sem pogodbo podpisala, za podpis sem objektivno odgovorna, če je kaj šlo narobe. Je pa res, da bi očitno ostalo samo pri tem, da je kriva ministrica, ker je podpisala pogodbo, vse drugo pa je bilo dobro in ničesar ne bi nikoli izvedeli, če ne bi vi začeli raziskovati (Tarča, op. n.) in predvsem jaz s svojo najožjo ekipo."

  • Uredništvo

    2. 2. 2024  |  Družba

    »Vsak dan je bolj očitno, da se zdravniškemu stanu žvižga za pravice ljudi«

    "Vsak dan je bolj očitno, da se zdravniškemu stanu žvižga za pravice ljudi, ki smo na življenje in smrt odvisni od njih, izvzemši dr. Sama Zvera in še koga od dostojnih naslednikov Hipokrata, ki se zavedajo, da bolniki ne morejo in ne smejo biti sredstvo izsiljevanja. Sindikalno organizirani zdravniki zahtevajo, kar jim po njihovem pripada, ne oziraje se na posledice. Žrtvovati se morajo vsi drugi, oni se ne bodo."

  • Uredništvo

    3. 2. 2024  |  Politika

    »Zdravniki imajo pravico do stavke, mi vsi pa pravico do zdravja in življenja«

    "Zdravnikom je seveda treba priznati, da je njihov študij napornejši in daljši, da so razmere za delo mnogokje res nevzdržne in da mnogi delajo na meji izgorelosti. Mlajši specialist iz ene od regionalnih bolnišnic mi je pred dnevi pripovedoval, zakaj je umaknil soglasje za nadurno delo: ker ga trije zaporedni dnevi dežuranja ubijejo, ker bi v skladu s standardi lahko v enem dnevu pregledal 20 pacientov, mora pa jih 30 in več, zasluži pa okoli 2400 evrov neto, z nadurami vred. Zakaj mediji ne objavite zdravniških plač na spodnjih klinih lestvice, je bil jezen. A potem sva skupaj ugotovila, da imajo številni zdravniki z že zdaj prav lepo plačo neverjetno energijo, da lahko po naporni službi oddelajo še en delovnik v zasebnih ordinacijah."

  • Uredništvo

    31. 1. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / KRIVI SO ODRASLI

    V petek izide nova Mladina! V peti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 2. februarja, dalje, preberite, zakaj so krivi odrasli. Slednji namreč ne berejo, so nestrpni in ne zaupajo državnim institucijam. Mladi so zgolj odsev razmer v družbi, v kateri živijo. Več v petkovi Mladini, katere naslovnico krasi ilustracija našega hišnega karikaturista in nagrajenca Prešernovega sklada Tomaža Lavriča.

  • Uredništvo

    31. 1. 2024  |  Družba

    »Seks že dolgo ni več samo del našega biološkega poželenja«

    V članku z naslovom Iskreno in spoštljivo o seksu, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, se je novinar Luka Volk pogovarjal s seksologinjo Gabrijelo Simetinger, ki je zaposlena v splošni bolnišnici Novo mesto. Medicinsko prakso je opravljala v Egiptu in Sudanu, kjer je spoznavala posledice obrezovanja žensk. Znanje je nabirala tudi v šoli spolne medicine v Oxfordu in Budimpešti. 

  • Uredništvo

    31. 1. 2024  |  Politika

    »Na volitvah v evropski parlament bo prišlo do jasnega premika na desno«

    "Analize pravijo, da bo na volitvah v evropski parlament v številnih državah prišlo do jasnega premika na desno. Prvič bi lahko imela večino koalicija krščanskih demokratov, konservativcev in radikalnih desničarjev. Ideje slednih pa se nevarno širijo v družbi, postanejo vedno bolj legitimne in zavzamejo prostor v javni razpravi. Skrajna govorica postane del vsakdanjega, strah pred migranti tudi. Tako dobijo težo ideje o 'etnični zamenjavi'. Nekateri pa se vse bolj na glas sprašujejo o usodi nacije in Evrope."

  • Uredništvo

    30. 1. 2024  |  Družba

    »Referendum je treba izpeljati, saj se o tem govori že leta«

    "Pri drugem bloku Jedrske elektrarne Krško je enotnost, tudi politična, izjemnega pomena. Zavedati se je treba, da je to strateški projekt, projekt generacije, ne moje, ampak mlajše. Govorimo o projektu, ki bo zagotavljal oskrbo Slovenije z električno energijo prihodnjih 80 let po začetku obratovanja."

  • Uredništvo

    30. 1. 2024  |  Družba

    Spolnost / Svoboda, ki je šla predaleč

    V članku z naslovom Svoboda, ki je šla predaleč, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Andreas Unger piše o tem, da so se pripadniki gibanj ’68 želeli znebiti tabujev. A kako se je lahko zgodilo, da so v nekem trenutku nemški aktivisti javno zahtevali legalizacijo spolnega stika z otroki? Zakaj se jim alternativni krogi niso odločneje postavili po robu?

  • Uredništvo

    30. 1. 2024  |  Kultura

    »Potrebujemo bolj ozaveščene, bolj sodelujoče prebivalce«

    "Zakaj participacija? Zato, ker jo preprosto potrebujemo. Danes, ko si želimo živeti v bolj trajnostnem mestu, je sodelovanje prebivalcev pri oblikovanju mesta postalo nujno. Preprosto, mestne oblasti same ne vzdržijo izzivov, ki jih prinašajo upad socialne države, prekomerno izkoriščanje naravnih virov in porast podnebnih sprememb. Potrebujemo bolj ozaveščene, bolj sodelujoče prebivalce, da skupaj ustvarimo bolj prožno, bolj odporno mesto. Participatorni projekti, kjer prebivalci soustvarjajo trajnostne načine bivanja, so orodja za oblikovanje bolj prožnega mesta, in seveda so tudi orodja za vključevanje prebivalcev v upravljanje mesta."

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Politika

    Golob / »Podpiramo vse iniciative, ki gredo v smeri ustavitve spopadov«

    "Ključna slovenska orientacija je delovanje skozi Varnostni svet OZN. Nič ni bolj učinkovitega od tega, saj imamo pri tem pozornost celega sveta. Še naprej bomo podpirali delovanje generalnega sekretarja OZN, ker najbolj zaobjema interese celega sveta."

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Družba

    Spolna revolucija / Seks je postal javna tema

    V članku z naslovom Kinseyjeva kulturna bomba, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Frank Patalong piše o tem, da je leta 1948 raziskovalec žuželk Alfred Charles Kinsey svetu pojasnil, na kakšen način, s kom in kako pogosto se parijo Američani. In seks, o katerem se dotlej ni govorilo, je postal javna tema.

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Kultura

    »Če je kritika strokovna, jo vsekakor pogrešam«

    "Če je kritika strokovna, jo vsekakor pogrešam. Ali smo dosegli želeno, smo sporočili ali osvetlili, kar smo želeli? Danes, če sploh je, je kritika pogosto obnova predstave, ekipa večinoma zgolj omenjena. Na začetku svojega dela sem v kritiki gotovo prejela vsaj pet stavkov, ne spomnim se, kdaj je bilo nazadnje tako. Pogosto predstave tako predebatiramo s kolegicami in kolegi, z umetniško vodjo, z dramaturgi. Ti pogovori so nujni."

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Družba

    Proglas / Stanje sveta

    Ustvarjalce Proglasa smo pozvali, da s svojimi rešitvami opozorijo na stanje sveta (vojne, inflacija, nenehno pričakovanje velike gospodarske krize) in osebnim stiskam posameznikov v njem (zaposlitvene, finančne, psihosocialne, nastanitvene ...).

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Politika

    Propalestinski protest v državnem zboru

    Današnjo sejo državnega zbora je zmotila skupina propalestinskih protestnikov, ki so razgrnili palestinske zastave na balkonu državnega zbora. Protest so organizirali v Gibanju za pravice Palestincev, kjer so znova pozvali, naj se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike pred Meddržavnim sodiščem, naj uradno razglasi vojaški embargo na trgovanje z orožjem in vojaško opremo z Izraelom, naj predlaga in se zavzame za sankcije na ravni EU ter naj prekine diplomatske stike z Izraelom ter od tam odpokliče slovenske predstavnike.

  • Uredništvo

    29. 1. 2024  |  Družba

    »Projekt, ki bo izjemno pomembno določal razvoj naše države«

    V gibanju Mladi za podnebno pravičnost so danes poslali javno pismo predsedniku Vlade dr. Robertu Golobu, predsednici Republike dr. Nataši Pirc Musar, predsednici Državnega zbora mag. Urški Klakočar Zupančič, predsednikom parlamentarnih strank in drugim odločevalcem. V njem jih pozivajo, da se uprejo politikanstvu SDS, NSi in GZS, zavrnejo predlog za sklic referenduma, preprečijo reprizo zgodbe TEŠ6 in vzpostavijo javni civilni nadzor nad projektom.

  • Uredništvo

    19. 1. 2024  |  Mladina 3  |  Družba

    Peticija Dost je!

    Gazo je Izrael v zadnjih treh mesecih tako uničil, da po mnenju predstavnikov Združenih narodov ni več primerna za življenje ljudi in preživetje. Izrael že več kot tri mesece neprestano napada tudi nevojaške objekte: bolnišnice, knjižnice, pekarne, stanovanja in šole. S tovrstnimi napadi krši temeljna določila mednarodnega humanitarnega prava. Število ubitih je preseglo 23.000 – ubiti, ranjeni ali pogrešani so že štirje odstotki celotnega prebivalstva, skoraj polovica žrtev je otrok. Izrael onemogoča dostop do humanitarne pomoči, zaradi česar skoraj 90 odstotkom prebivalstva Gaze grozi huda lakota. Izraelska vojska neselektivno bombardira in strelja neoborožene Palestince in Palestinke, tudi na območjih, namenjenih evakuaciji.

  • Uredništvo

    28. 1. 2024  |  Družba

    So bili Nemci pod Hitlerjem res zadrgnjeni?

    V članku z naslovom Lahko – če ste Arijci, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine POŽELENJE, novinar Andreas Wasserman piše o tem, da pogosto slišimo, da so bili Nemci pod Hitlerjem zadrgnjeni, v resnici pa so heteroseksualni pripadniki "čiste rase" lahko polno uživali v spolni svobodi.

  • Uredništvo

    28. 1. 2024  |  Politika

    »V politiki je tudi veliko poštenjakov«

    "Včasih se mi zdi, da premalo zaupamo v politiko, da ljudem niti ne damo možnosti, da bi lahko uresničili, kar so napovedali. Stvari je treba pohvaliti, ko so vredne pohvale, in grajati, ko so vredne graje."

  • Uredništvo

    28. 1. 2024  |  Družba

    Laibach / »Edino Taylor Swift bi z lahkoto premagala Trumpa«

    "Prav gotovo tudi glasba (in film in knjiga, teater, umetnost ...) danes nima istega oziroma enakega naboja, kot je to bilo v 50. letih, v kontrakulturnih 60. letih ali v alternativnih 80. letih letih, ampak poglejte po drugi strani samo potencialno moč, ki jo na svojih plečih trenutno nosi Taylor Swift, ki še zdaleč ni tako apolitična in enodimenzionalna, kot na videz deluje. Če bi se na primer odločila, da kandidira za predsednico ZDA, bi verjetno lahko edino ona z lahkoto premagala Trumpa – in radikalno spremenila zgodovino za vedno."

  • Uredništvo

    26. 1. 2024  |  Politika

    »Komunizma se ne boji nihče več«

    "Fašizem je postal najpogostejši izraz za poimenovanje novih in oživljanje starih političnih gibanj. V vsakdanjo rabo so prišli CasaPound, Vox, Jobbik in Sije nam sedem sonc, ali kar že imajo na desni v Grčiji. Komunizma pa se ne boji nihče več. Tudi omenjajo ga ne."