Uredništvo

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Politika

    Naslovnica naslednje Mladine / KOALICIJA SOVRAŠTVA

    V petek izide nova Mladina! V 22. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 31. maja, razkrivamo, da so zakrinkani nasilneži, ki po Ljubljani lovijo migrante, rezultat politike sovraštva, ki jo širi stranka SDS. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografije pa so del posnetka, ki ga je širila organizacija Slovenska obrambna straža in iz YouTube soočenja Pera Martiča. 

  • Uredništvo

    30. 5. 2024  |  Politika

    Zakaj na volitve?

    Kampanja My Voice, My Choice, ki po vsej Evropi zbira podpise za varen in dostopen splav, je v polnem teku, bližajo pa se tudi evropske volitve. Slednje bodo prihodnjo nedeljo, 9. junija. 

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Družba

    Stranka, ki se od nekdaj brati z neonacisti in ustaši, je v Sloveniji desetletja najbolj stabilna

    V članku z naslovom Evropa. Pepel in kri, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, pravnik dr. Dragan Petrovec piše o tem, ali je mogoče pričakovati, da bo ljudstvo, teh štiristo milijonov Evropejcev, naveličano vojn in hinavščine, dalo priložnost redkim posameznikom, ki so se izkazali s pokončno držo in drugačnimi stališči od zdaj prevladujočih.

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    Razočaranje številnih istospolno usmerjenih katoličanov

    "Vemo, da obstajajo istospolno usmerjeni duhovniki. Nekateri krogi v Cerkvi so zato hoteli dejansko stanje na terenu formalizirati tudi s tem, da človeka s homoseksualnimi nagnjenji ne bi več diskriminirali pri sprejemu v semenišče. Toda dejstvo, da papež ni pripravljen na spreminjanje pravil, pri najnovejši aferi ni bistveno. Razburja prezirljivost izraza, ki ga je uporabil papež, kar je pri številnih istospolno usmerjenih katoličanih bistveno večje razočaranje kot pa nedejavnost pri spreminjanju pravil." 

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    »V Gazi gre za jasen primer genocida in urbicida«

    "Urbicid je uradno opredeljen kot 'namerno in načrtno uničenje oziroma uboj mesta ali kraja z neposrednimi ali posrednimi sredstvi'. To je vezano na vojne razmere, ki povzročijo takojšnje uničenje, nastala gmota uničenega mesta ali kraja pa vsebuje tako kemične elemente uporabljenega orožja kot tudi ostanke ljudi, ki so bivali na tem kraju. Današnja Gaza in Dresden med drugo svetovno vojno sta jasna primera urbicida. Med nakbo leta 1948, od katere je minilo natanko 76 let, so bile številne vasi namerno uničene, sionistične tolpe pa so izvedle številne poboje. Ta dva ukrepa nista bila izvedena hkrati, vsaj ne v večini, vendar sta bila kljub temu namenjena etničnemu čiščenju zgodovinske Palestine, njenega avtohtonega prebivalstva. Danes gre v Gazi za jasen primer genocida in urbicida, ne nazadnje je izraelska vojska takoj po 7. oktobru to razglasila za cilj.

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Družba

    Čigava zasluga je povojni mir v Evropi?

    V članku z naslovom Evropski kitajski zid, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE,  zgodovinar dr. Božo Repe piše o tem, da sta politika iskanja zunanjega sovražnika za notranje poenotenje in zaščita naše "višje" civilizacije pred "barbarizmom" drugih v 20. stoletju Evropo že dvakrat spravili v ruševine in prah

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Politika

    »Velika plača? Če je denar na prvem mestu, potem je kandidat na napačnem.«

    "Evropski parlament je gromozanska, brezosebna mašina, kjer so male države teoretično lahko jeziček na tehtnici, v praksi pa večinoma le brenčanje. Odhod v Bruselj pa ni šola v naravi, je trdo in zoprno delo, če ga jemlješ resno, socialno izolirano, če se držiš le »svojih« in ne znaš pogledati onstran zidov parlamenta, skrajno neprijetno, kadar ti prišepetava domača stranka ali bruseljski 'zavezniki' ... Velika plača? Če je denar na prvem mestu, potem je kandidat na napačnem. Edino, kar lahko majhna država naredi, je, da tja pošlje kar najbolj izobražene in delovne ljudi z integriteto. Ne, ker bi lahko kaj veliko spremenili, ampak da nam njihov glas ne bo delal sramote."

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Družba

    »Slovenija je zdrsnila v silno neenakost, večrazredno družbo«

    "Večkrat razmišljam, kako je mogoče, da smo zdrsnili v tako silno neenakost, večrazredno družbo. Tako zelo boleča in ponižujoča je ta izključevalnost, neenakost, in zdi se mi, da se vsak, ki zmore obvladovati svoje življenje, ki si je zagotovil dostojno življenje in eksistenco, bolj ali manj zapira v svoj mehurček. Nekateri ne znajo reševati problemov, drugi pa se z njimi ne želijo obremenjevati. S tem, ko se zapiramo v svoj svet, ki nam ga je malce ponudila še digitalizacija, smo postali manj sočutni, manj solidarni, predvsem pa manj pozorni do drugih, do šibkejših od sebe. Jezi me, da smo včasih človek človeku volk. In prav ta neenakost, ki jo povečuje še silno nestrpen politični in družbeni diskurz, pogublja tudi tisto moč, ki jo prav vsak dan vlagamo v podporo in pomoč vsem, ki so vsak dan na naših vratih, telefonih, ali pa smo mi po njihovih domovih po Sloveniji. Ker nam je mar."

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Politika

    »Janševa« kandidatka odstopila od kandidature

    Iz neuradnih, a zanesljivih virov na RTV Slovenija smo izvedeli, da je kandidatka za članico uprave Alenka Vodončnik danes dopoldan odstopila od kandidature. Slednja naj bi, kot se je v medijih razkrilo v zadnjih dneh, namreč nasledila Simona Karduma, ki je z dotične funkcije protestno odstopil pred pol leta.

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Kultura

    Osebno ogledalo in hkrati ogledalo družbe

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo, 30. maja, ob 20.00 premiera predstave koreografinje in plesalke Magdalena Reiter Ponaredki, odtisi in drugi vdori. Magdalena Reiter se po skoraj sedmih letih od zadnjega sola odmika od strogo koreografske in fizične obravnave telesa ter gledalcu predstavlja nekakšen uprizoritveni hibrid, ki vsebuje elemente vizualnega kolaža, ready-mada in plesa. 

  • STA

    27. 5. 2024  |  Politika

    V četrtek na seji vlade sklep o posredovanju priznanja Palestine v Državni zbor

    Predsednik vlade Robert Golob je danes medijem posredoval izjavo glede priznanja Palestine. »Po vrsti posvetovanj v zadnjih dneh sem se odločil, da v četrtek na sejo vlade uvrstimo sklep o posredovanju priznanja Palestine v Državni zbor. V tem času bomo nadaljevali usklajevanja s skupino podobno mislečih držav z namenom, da ustvarimo maksimalni pritisk za takojšnje premirje in izpustitev talcev. Kot odgovorna članica Varnostnega sveta smo dolžni narediti vse, kar je v naši moči, da pripeljemo do trajnega miru na Bližnjem vzhodu,« je premier dejal v videonagovoru. 

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Družba

    Ali je strah pred prihajajočim desnim populizmom upravičen?

    V članku z naslovom V imenu demokracije, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, filozofinja in sociologinja kulture dr. Lea Kuhar priše o tem, ali je strah pred prihajajočim desnim populizmom upravičen, ter ali je treba evropske institucije res za vsako ceno ubraniti pred prihodom desne koalicije.

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Družba

    »Čas je, da se odpovemo paradigmi vojne«

    "Čas je, da zagovor miru neha biti le retorična gesta, temveč postane zaveza transformativni paradigmi in alternativni praksi v izobraževanju, gospodarstvu in politiki; zaveza, ki spodbuja medsebojno pomoč in solidarnost ter ukinja vsako izkoriščanje, nadvlado in vojne. Koncepcija miru, ki ni zgolj premirje kot premor pred novo vojno, temveč si lahko začnemo v njegovem imenu zamišljati nove razredne koalicije in solidarnosti. Pogum in sposobnost, ki sta potrebna za dosego trajnega miru, bosta daleč presegla vodenje katerekoli vojne. Čas je, da se odpovemo paradigmi vojne. Da govorimo in prakticiramo aktivno nevtralnost, ki vodi v razoroževanje držav in industrij. Aktivna nevtralnost ne pomeni indiferentnosti in branjenja izoliranega otoka, pač pa alternativno politiko, ki spreminja obstoječe stanje, ki je usmerjena proti globalnim asimetrijam." 

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Družba

    »Med volilno kampanjo se vedno najde kakšna nova jama, v katero so partizani zmetali trupla domobrancev ali ustašev«

    "Na zadnjih volitvah je druga najbolj priljubljena stranka v državi, skrajno desno Domovinsko gibanje (DP), ogromno glasov pobrala v Slavoniji, regiji, kjer so se med vojno v devetdesetih zgodili najstrašnejši zločini. Ti zločini so generator sovraštva."

  • Uredništvo

    26. 5. 2024  |  Družba

    Kdo so kandidati za »grobarje« EU?

    V članku z naslovom Kdo so kandidati za "grobarje" Evropske unije? ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, prof. sociologije in politologije ddr. Rudi Rizman piše o tem, v kakšni kondiciji sta danes Evropa in Evropska unija (EU).

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Kultura

    Glam punk senzacija Palaye Royale prihaja v Ljubljano

    V ljubljanski Cvetličarni bo 1. junija v okviru eropske turneje nastopila ameriška skupina Palaye Royale, ki igra mešanico art rocka, glam punka in brit popa. Kot gostja se bo predstavila mlada slovenska pevka, avtorica in producentka July Jones, ki se je že pred dvema letoma uveljavila na evropskem in britanskem tržišču.

  • Uredništvo

    26. 5. 2024  |  Politika

    »Priznanje Palestine je minimum minimuma«

    "Priznanje je minimum minimuma. Manj se ne da. Moje stališče je, da bi jo morali priznati kot državo že zdavnaj. Narediti bi bilo treba še marsikaj drugega. Vedno govorimo, da ne moremo biti sami. Videli smo, kaj se je dogajalo Švedski po njihovem priznanju. V Gazi in na Zahodnem bregu ni mogla nič več delati, ker je vse odvisno od Izraela. Mi imamo v parlamentu jasno večino. Veliko usklajevanja je treba na mednarodni ravni. Krog priznanj se najbrž začne prihodnji teden. Mi smo zanj v vladnem sklepu postavili pogoje in pobožne želje, ki lahko vladi omogočijo tudi, da bo na koncu rekla ne. To bi bila katastrofa. Vsi pogoji so tukaj, celo tožilec mednarodnega kazenskega sodišča zahteva zaporni nalog za Netanjahuja, obrambnega ministra Izraela ter tri voditelje Hamasa. Mi pa izumljamo izgovore, da med volilnim časom Palestine ne moremo priznati. Če sem prav obveščen, svetovalec premierja za zunanjo politiko Vojko Volk priznanju Palestine nasprotuje. En človek zaustavlja vso državo. Koalicija je zdaj tako sestavljena, da imajo v njej posamezniki disproporcialno moč in delajo zadeve po svoje. Predsednik vlade pa je na javnem dogodku rekel, da smo Palestino že priznali. Glede na našo zakonodajo in postopke je vprašanje, koga zavaja – domačo ali mednarodno javnost."

  • Uredništvo

    26. 5. 2024  |  Politika

    »Zelo visoka cena elektrike iz JEK 2 bi močno povečala energetsko revščino«

    "Projekt JEK 2 bi za Slovenijo kot relativno majhno državo pomenil bistveno preveliko tveganje naslonitve zgolj na en velik energetski vir. Zaradi zelo visokih celotnih stroškov kapitala, ki bi presegali 20 milijard evrov, pritiska na javna sredstva, državna poroštva ter kreditno sposobnost države bi takšen projekt vodil v finančno brezno in potencialni finančni zlom države. Zelo visoka cena elektrike iz JEK 2 pa bi močno povečala energetsko revščino. Oportunitetni stroški jedrskega scenarija in projekta JEK 2 so za Slovenijo nedvomno in bistveno previsoki. Zato morata državni zbor in vlada pred parlamentarno razpravo naslednji teden predlog resolucije za dolgoročno rabo jedrske energije in predlog za referendum o predvidenem projektu JEK 2 še enkrat tako stroškovno kot pravno pretehtati. Podrobno morata preveriti namen in vsebino predlaganih dokumentov ter vprašanje demokratičnosti, pravičnosti, zakonitosti in ustavnosti resolucije in predloga za referendum o JEK 2. To pa pomeni, da morata vlada in državni zbor navedena dokumenta umakniti iz postopka."

  • Uredništvo

    27. 5. 2024  |  Kultura

    Generacija, utrujena od življenja in izčrpana od vsakodnevnega boja za boljši obstoj

    V Mini teatru bo danes, 27. maja, ob 20.00 na ogled predstava Jackpot, ki je nastala v koprodukciji umetniške organizacije T25 in KunstTeatra iz Zagreba po besedilu in v režiji mednarodno priznanega hrvaškega gledališkega ustvarjalca Ivorja Martinića. Jackpot je generacijska zgodba o prijateljstvu, ljubezni, odnosih in kompromisih.

  • Uredništvo

    24. 5. 2024  |  Politika

    »Želim si, da bi slovenska vlada prihodnji teden zbrala pogum in stopila po poti Norveške, Španije in Irske«

    "Slovenija je začela postopke za priznanje Palestine, vendar potrebujemo več odločnosti. V varnostnem svetu OZN zagovarjamo rešitev dveh držav in do te rešitve brez priznanja Palestine ne more priti. Zato si želim, da bi slovenska vlada prihodnji teden zbrala pogum in stopila po poti Norveške, Španije in Irske."

  • Uredništvo

    24. 5. 2024  |  Družba

    »Prostor svobode na univerzah se kljub svobodi govora oži«

    "Prostor svobode na univerzah se kljub svobodi govora oži. V skladu z definicijo antisemitizma, ki so jo sprejele tudi številne evropske države, je že kritika Izraela lahko antisemitska, ker da je poistovetenje z državo Izrael del judovske identitete. Po tako imenovanem anti-woke zakonu, sprejetem leta 2022 na Floridi, enem od številnih tovrstnih, je v javnih izobraževalnih ustanovah prepovedano razširjati ideje, ki zadevajo raso, narodnost, spol ali religijo, če jih zakonodajalec opredeli kot ideje, ki razdvajajo (sodišča o zakonu sicer še odločajo). A ti na videz antidiskriminacijski zakoni imajo lahko pogubne posledice. Ne le študentje, tudi profesorji raje skrivajo svoja prepričanja, da ne bi koga po nemarnem užalili – ali si nakopali na glavo univerzitetne preiskave."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / PREOBRAZBA

    V petek izide nova Mladina! V 21. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. maja, preberite, kako smo prišli od dvoživke do princa. Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    Manca G. Renko / »Evropa je le še banka«

    V članku z naslovom Živim v Evropski uniji, dvajset let pozneje, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVEBIČANJE EVROPE, zgodovinarka Manca G. Renko piše o tem, da tako kot Dars vsako leto na cestah preseneti sneg, slovenske politične stranke vsakih pet let presenetijo evropske volitve.

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Politika

    »Slovenija naj Palestino prizna v naslednjih tednih«

    "Nisem tako ortodoksen, da bi govoril o čim prej. Naj izvedejo ustrezen postopek in Palestino priznajo v naslednjih tednih. Mislim, da je čas za to zrel. Za rešitev na temelju principa dveh držav so vsi pomembni dejavniki na svetu, Palestino je priznalo že 143 držav. Zdaj se bo v EU to število še povečalo. Gibanje je obnovil ameriški predsednik Joe Biden, ki je lani novembra v Washington Postu objavil obširen komentar, v katerem je razložil, kako si rešitev na temelju principa dveh držav predstavljajo v ZDA. Oni mislijo, da bi bilo treba začeti pogajanja, ki bi jih končali s sporazumom, na podlagi katerega bi izvedli priznanje. To je ameriški pristop. Velika večina držav pa meni, da je boljše pohiteti s priznanjem, s čimer bi postavili temelje za resna pogajanja, ker bi se pogajala država z državo. Zdaj tega ni in zato bi uspeh na morebitnih pogajanjih težje dosegli.

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Kultura

    »Danes je vsako ustvarjalno dejanje politično. Če si zares kreativen, se zoperstavljaš sistemu.«

    "Danes je vsako ustvarjalno dejanje politično. Če si zares kreativen, se zoperstavljaš sistemu. Ne gre drugače. Vsak sistem je proti kreativnosti. Dolgo sem živel v Italiji in potem v Ameriki. Kjer koli sem bil, vedno sem si zamišljal, kako je tam, kjer nisem. Kako je drugje. Ampak v resnici je povsod enako. Kot posameznik si nasproti sistemu vedno sam. Kafkova ideja iz Procesa je univerzalna. Vsi čakamo v vrsti tako kot njegov človek, ki je prišel pred vrata, ki so bila tam postavljena samo zanj. Vsi smo v tem."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Kultura

    10 let Pritličja in Selekcije

    Ob 10. obletnici bara in kulturnega centra Pritličje pripravljajo tudi 10. izdajo cikla koncertov Selekcija, na katerem je doslej nastopilo več kot 40 domačih in tujih izvajalk in izvajalcev. Kot prvi bodo 30. maja nastopili Sewage System, underground rap kolektiv, ki sta ga leta 2021 ustanovila producent Kachanr in raper Ycore.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Milan Kučan / »Na volitve grem zato, da podprem ljudi, ki premorejo ta pogum«

    V članku z naslovom Prihodnja podoba celine, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE podnaslovljene BIČANJE EVROPE, prvi predsednik republike Milan Kučan piše o tem, da se bo mandat novih evropskih poslancev prekril z obdobjem, ko po svetu poteka toliko vojn, kot jih ni še nikoli doslej. Ena poteka tudi v Evropi.

  • Uredništvo

    21. 5. 2024  |  Politika

    Ljudmila Novak / »Moja vzornica je Marija Terezija«

    "V svetu imamo kar nekaj močnih voditeljic. Moja vzornica je Marija Terezija. Vedno znova naletim na njene zasluge. Nazadnje sem slišala, da so prve babice uvedli v času Marije Terezije. Zakaj je bila taka? Ker je bila mama, ker ni gledala samo nase, ker je videla življenje širše, ker je razmišljala o tem, kako bi njeno ljudstvo dobro živelo, zato je sprejemala take odločitve. Fascinira me denimo, da ko pridem v Moravče ali kako drugo vas, so ob cesti drevoredi hrušk. To je bila njena ideja, da so furmani lahko sadeže pobirali in se na poti z njimi malce okrepčali. Ukvarjala se je s svojimi otroki, velik poudarek je dajala njihovi izobrazbi in jih potem tudi dobro poročila, na vse konce, da bi lažje ohranjala svoj imperij. Imela je torej neko vizijo."

  • Uredništvo

    22. 5. 2024  |  Družba

    »Zdravniki bi morali morali efektivno delati šest ur in pol, ne le hoditi v službo«

    "Predlog prepovedi hkratnega dela v javnem in zasebnem zdravstvu je namenjen predvolilni kampanji. Če bi res želeli sprejeti ukrepe, ki bi imeli učinek, bi uvedli individualno normo za zdravnike. Zdravniki bi morali morali efektivno delati šest ur in pol, ne le hoditi v službo. Potem ne bi imeli čakalnih dob, ki se zdaj umetno ustvarjajo, in tako tudi potrebe za popoldansko delo pri zasebnikih ne bi bilo."

  • Uredništvo

    20. 5. 2024  |  Družba

    Nika Kovač / »Imamo več moči, kot si mislimo«

    V članku z naslovom Evropske sanje, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE podnaslovljene BIČANJE EVVROPE, aktivistka in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač piše o tem, da imamo več moči, kot si mislimo. Samo naučiti se moramo, kako jo uporabljati za spreminjanje sveta.