Uredništvo

 • Uredništvo

  21. 12. 2022  |  Družba

  NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko sta se v Sloveniji poročila prva istopolna para

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi avgusta objavljen članek na spletni strani Mladine o tem, da sta se v Sloveniji poročila prva istospolna para.

 • Uredništvo

  21. 12. 2022  |  Politika

  IZJAVE LETA 2022 / »Ta desni nas prepričujejo, da so zdaj pač oni na vrsti«

  Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis političnega komentatorja in Večerovega kolumnista Marka Crnkoviča: "Velika abnormalizacija je to, da nas ta desni prepričujejo z navidez veljavnim argumentom, da so zdaj pač oni na vrsti, da delajo na RTV oz. TVS, isto sranje, kot so ga tako rekoč od pamtiveka delali ta levi. Velika abnormalizacija je to, da je bila desnica ves ta čas najglasnejši in skoraj edini - četudi najbolj nekompetentni in nekredibilni, subinteligentni, vulgarno obremenjeni kritik RTV - zdaj pa delajo natanko to, kar so sami očitali onim drugim. In da je zdaj zato vse v redu. Prej vi, zdaj mi."

 • Uredništvo

  20. 12. 2022  |  Politika

  »Smo sredi divje privatizacije slovenskega zdravstva«

  "Smo namreč sredi divje privatizacije slovenskega zdravstva. Najbolj donosni programi pospešeno prihajajo na trg, vsi ostali, ki dobička ne prinašajo, pa bodo končali na plečih države. Seveda je lahko zasebno zdravstvo dobrodošlo dopolnilo javnega, tudi v tujini je temu tako, toda z jasno postavljeno mejo med obema sistemoma. Te v Sloveniji ni. V tej sivi coni se zasebno zdravstvo napaja tako z infrastrukturo javnega zdravstva kot z desetinami milijoni evrov investicijskega kapitala, ki je v sedanjih razmerah zavohal dobiček. Priča smo nepošteni dirki na sto metrov, kjer lahko en tekmovalec začne teči 20 metrov pred drugim. In pri tem uporablja še doping."

 • Uredništvo

  20. 12. 2022  |  Politika

  »Bobnar je po svojem odstopu bolj priljubljena kot takrat, ko je bila na položaju«

  "Da je Bobnar v javnosti po svojem odstopu bolj priljubljena kot takrat, ko je bila na položaju, niti ni presenetljivo. Čeprav je ostro in na odprti sceni obračunala z Golobom kot s predsednikom vlade, zna namreč svoje besede izbirati skrbno in premišljeno. Ob slovesu od državnega zbora je navedla citat italijanskega protimafijskega sodnika Falconeja, s čimer je ponazorila, da se od ministrske funkcije poslavlja z dvignjeno glavo. V sporu z Golobom je potegnila kratko in na koncu odstopila, a je dosegla moralno zmago – ohranila je svojo pokončnost. Golob ji na drugi strani v tem pogledu ni bil kos. Najprej je potreboval teden dni, da se je sploh odzval na afero, nato pa je kot po tekočem traku naštel tri popolnoma različne razloge za odstop ministrice. Začel je z očitki glede njegovega varovanja, nadaljeval z razpredanjem o depolitizaciji policije, vmes je dodal, da je ministrica odstopila, ker da se je znašla v osebni stiski. S svojim sprenevedanjem si je naredil medvedjo uslugo, saj je na vrhuncu svoje politične moči, ki jo je dodatno utrdil z zmago na referendumih, izpadel neprepričljivo in nekredibilno."

 • Uredništvo

  20. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 28. številki objavljen članek Boruta Mekine o tem, da so si tik pred odhodom Janševi funkcionarji razdelili več kot 230 tisoč evrov posebnih nagrad za neizkoriščeni letni dopust.

 • Uredništvo

  20. 12. 2022  |  Politika

  IZJAVE LETA 2022 / Ko je bil Janša izgubljen

  Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis filozofa in političnega komentatorja dr. Borisa Vezjaka, ki se je junija spraševal, ali lahko pričakujemo vrnitev predsednika SDS Janeza Janše: "Janševa politična mentaliteta je bila za razumevanje zelo enostavna, njeni principi delovanja pa hitro dojemljivi vsakomur. Kar se taktik tiče, je šef SDS deloval brutalno in morda smo ga ves čas precenjevali glede globine, tudi sam. Če bi bil bolj spreten, si nadel več človeškega obraza, nastopal manj naduto v besedah in dejanjih, bi morda bil še vedno na oblasti. Trenutno se zdi izgubljen."

 • Uredništvo

  19. 12. 2022  |  Politika

  Matija Kovač / »Nisem pripravljen delati radikalnih kadrovskih potez«

  "Že pred izvolitvijo sem povedal, da nisem pripravljen delati radikalnih kadrovskih potez. Poznam mesto in njegov ustroj in vem, kje so točke, ki jih moramo vsebinsko najprej nagovoriti. Ekipe, ki zdaj to delajo, so tiste, ki lahko največ znanja prenesejo v ta proces. Seveda se bodo neke menjave v moji ožji ekipi, v kabinetu, zgodile relativno hitro, saj moram imeti okoli sebe ljudi, ki jim stoodstotno zaupam. Hkrati so to tisti, ki lahko vizijo in komunikacijo, ki smo jo v preteklem obdobju zastavili, v javnosti tudi naprej z mano soustvarjajo."

 • Uredništvo

  19. 12. 2022  |  Politika

  IZJAVE LETA 2022 / Kaj je razkurilo vse mačo konservativce in jezne starce z desnice?

  Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Večerove kolumnistke in antropologinje dr. Svetlane Slapšak o tem, koga so razkurili javno dostopni menstrualni pripomočki: "Končno nekaj, kar je s ceno razkurilo vse mačo konservativce, pretenciozne frajerje in jezne starce z desnice in ustvarilo pravo bojno fronto, kjer z neokusnimi šalami obmetavajo ženske - gre za državno plačevanje menstrualnih pripomočkov."

 • Uredništvo

  19. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / Prvi ministrski kandidat, ki je razkril svojo istospolno usmerjenost

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 20. številki objavljen članek Jureta Trampuša o tem, da naj bi Slovenija dobila prvega ministra, ki ne skriva istospolne usmerjenosti.

 • Uredništvo

  18. 12. 2022  |  Politika

  IZJAVE LETA 2022 / »To je najraje počel Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči tudi Goloba«

  Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca o nekdanjemu in aktualnemu predsedniku vlade: "Slovenija ne more zmagovati kot država, če je ves čas v krču, se ves čas ukvarja z drugimi in se ves čas pritožuje, da ji drugi delajo krivico. Tako znotraj kot zunaj. To je najraje počel trikratni šef vlade Janez Janša in le upamo lahko, da kaj takega ne piči kmalu tudi Roberta Goloba. Da ne bo začel razlagati, kako delajo noč in dan, kako delajo vse, da bi nam bilo bolje, in se razdajajo na celi črti, drugi pa jim mečejo skale pod noge."

 • Uredništvo

  18. 12. 2022  |  Politika

  »Prevara tudi v desničarskih krogih lahko igra samo en krog«

  "Prevara je prozorna in kratkih nog, tudi v desničarskih krogih lahko igra samo en krog. V domačih razmerah računa na ignoranco in pozabljivost, ki omogoča vzporedno promocijo nepomembnih ljudi, v primernem trenutku pa se bo prek njih skušala dokopati do realnega sveta kulturne produkcije. Postopek lahko prepoznamo ob rušenju javne RTV. Ključni trenutek je, ko desnica prevzame oblast in ko tako proizvedene lažne elite s čistim nasiljem oziroma samovoljo oblasti zasedejo položaje v kulturi. Do nadaljnjega ostaja najjasnejši dokaz, da gre za goljufijo in lažne kulturne vrednote, dejstvo, da se desnica izogiba vsaki možnosti, da bi se pogledi prave kulture in tega političnega surogata srečali in soočili. Samo popolna izolacija zagotavlja to primitivno mistifikacijo."

 • Uredništvo

  18. 12. 2022  |  Politika

  »Civilna družba je Golobu dala rumeni, če ne že rdeči karton«

  "Tu je premier prestopil prag demagogije v najslabšem pomenu besede. Še več, pokazal je, da ni imun na avtokratske impulze, katerih posledica, kot smo lahko videli pri Janezu Janši, je lahko upogibanje resnice do meje laži, nemara celo čez. Vse to je slednjič začela zaznavati civilna družba, ki je Golobu dala rumeni, če ne že rdeči karton. V sredo, potem ko je v državnem zboru ministrica imela poslovilni govor, jo je z literarnim nastopom podprlo Društvo slovenskih pisateljev, kar je kompliment, ki ga ni doživel še noben notranji minister. Poklonili so se njeni etični drži, ji vrnili dostojanstvo osebe, ki se odloča racionalno, ne iz stiske, Golobu pa pokazali, da zbor ministrov ni zgolj inženirski postroj in da je država veliko več kot energetsko podjetje."

 • Uredništvo

  18. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / Premier, ki ni tarnal, žalil, lagal in kazal s prstom na druge

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 34. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala gostovanje premierja Roberta Golob po sto dneh vlade na TV Slovenija in POP TV.

 • Uredništvo

  18. 12. 2022  |  Družba

  Kako končati vojno?

  V Gledališki dvorani AGRFT, v Ljubljani bo danes ob 19. uri potekal forum Mirovnega inštituta z naslovom Kako končati vojno in vzpostaviti mir? Dogodek bo mogoče spremljati tudi preko spleta. Več kot devet mesecev je minilo od začetka  invazije Rusije na Ukrajino, vendar tej vojni, tako kot številnim drugim, ni videti konca. Povzročila je veliko gorja in žrtev ter iz številnih ljudi ustvarila begunke_ce. Obsežne posledice ima na področju ekonomije in energetske oskrbe, vključno z lakoto na območjih, kjer prevladuje svetovna revščina.

 • Uredništvo

  17. 12. 2022  |  Politika

  Urška Klakočar Zupančič / »Jaz imam rada, da se mi ljudje približajo, ne pa da se odmikajo«

  "Oseba pač izžareva odprtost in toplino ali pa ne. Kadar začutimo, da je človek odprt in topel, da nas sprejema in da mu ne manjka samozavesti, da bi drugim dajal občutek manjvrednosti, se nam ni treba distancirati od njega. Jaz imam rada, da se mi ljudje približajo, ne pa da se odmikajo. Funkcija predsednice parlamenta me kot človeka popolnoma v ničemer ne definira. Kot vsakdo tudi jaz v življenju nastopam v več vlogah – biti predsednica državnega zbora je samo ena od njih. Nekaj popolnoma samoumevnega se mi zdi, da ljudje čutijo, da lahko pristopijo, da kaj povejo in vprašajo. Sploh zato, ker tudi jaz rada pristopam do drugih."

 • Uredništvo

  17. 12. 2022  |  Politika

  Kako lahko dobiš nekaj nazaj, kar si vrnil?

  "Epizoda z odlikovanji in vrečko bata je polna simbolike. Prvo vprašanje, ki se pri tem zastavlja, je, kako lahko dobiš nekaj nazaj, kar si vrnil. Še zlasti ko gre za državna odlikovanja najvišjega ranga in se jim odrečeš. Kako je mogoče, da v pravni državi neka skupinica državljanov, ki se po slovesnostih naključno srečuje in kramlja o vsem mogočem z aktualnim predsednikom republike, mimogrede navrže, da si želijo vrnitve odlikovanj, ki so končala v arhivskem depoju muzeja. Pahor je po dolgotrajnem in zapletenem postopku ob protestih v samem muzeju in na kulturnem ministrstvu dosegel vrnitev pomembnih artefaktov, razen enega – v muzejskem paketu so na naslov predsednika republike poslali šest pozlačenih odlikovanj, ne pa tudi znamenite vrečke bata. Si sploh lahko predstavljamo, kako osiromašena bo razstava v nastajajočem muzeju osamosvojitve, kjer bo v osrednji razstavni vitrini visela vrečka bata – in to prazna!"

 • Uredništvo

  17. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko je Vido Petrovčič žal spet odneslo

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 46. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala predreferendumsko soočenje o novem zakonu o RTV Slovenija na Televiziji Slovenija, ki ga je vodila Vida Petrovčič. 

 • Uredništvo

  17. 12. 2022  |  Politika

  »Vzpostavlja se pozitivna identitetna vez s socializmom kot idejo« 

  "Civilna družba nakazuje spremembo vrednot in s tem politične kulture prav v temeljih, na katerih sloni kultura osamosvojiteljske politične generacije. Kot prvo, vzpostavlja kritičen odnos do kapitalizma in materializma. Kot drugo, evropsko in zahodnocentrično vizijo sveta zamenjuje s postkolonialno kritično zavestjo. Kot tretje pa se počasi vzpostavlja pozitivna identitetna vez s socializmom kot idejo in zgodovinsko izkušnjo predhodne generacije."

 • Uredništvo

  17. 12. 2022  |  Politika

  »Golobova zunanja politika je bolj proevropska kot Janševa, a v prihodnje bi pričakovali veliko več«

  "Da je slovenska zunanja politika pod Golobovo vlado bolj proevropska kot njena predhodnica, ni dvoma. Golobu je vstop v velike vode evropske politike omogočila energetska kriza, v kateri je lahko briljiral s svojo ekspertizo poznavanja energetskih trgov. Tega znanja ni skrival niti v evropskem parlamentu. V govoru poslancem je jahal na zdaj že mesece znanih puhlicah Evropske unije, da mora ohraniti enotnost, saj da je le tako lahko močna in premaga vse ovire. Nič napačnega. Vedno znova je to dobro slišati iz ust vsakega premierja. Vendar bi v Golobovi oceni aktualnega stanja EU in pogledih na njen razvoj v prihodnje pričakovali veliko več. Od države kandidatke za mesto nestalne članice varnostnega sveta se namreč lahko upravičeno pričakuje, da ima izdelane poglede na ključna vprašanja svetovne politike. Ta pa se začne doma – v Evropi."

 • Uredništvo

  15. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / »Morda sicer to ni bilo maslo Rosvite Pesek, a rekla ni prav nič«

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 33. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala in primerjala informativni oddaji Odmevi in 24ur zvečer. Zmaga je šla oddaji 24ur zvečer.

 • Uredništvo

  15. 12. 2022  |  Politika

  IZJAVE LETA 2022 / »Erika, čim večje bedake ste vodili pred kamere, tem bolj ste uživali«

  Ob iztekajočem letu 2022 razkrivamo, katere izjave dneva ste najraje brali. Tiste z največ pozornosti ob pregledu leta objavljamo ponovno. Med njimi je tudi zapis Dnevnikovega kolumnista Leona Magdalenca, ki je o TV voditeljici Eriki Žnidaršič in oddaji Tarča zapisal sledeče: "Erika, to je vaša dediščina. To ste si sami ustvarili in sami vedno znova oživljali. Za vas je bila bizarnost nekaj, kar vam je navidezno dvigovalo rejtinge, prepoznavnost in ste postali predmet polemik. Čim večje bedake ste vodili pred kamere, jih soočali s strokovnjaki ali pa genialci, tem bolj ste uživali. Uživali prav v nemoči slednjih, ki jim ni nič pomagalo, da so si mislili svoje, saj so jih bedaki vedno preglasili in uživali v navideznih zmagah."

 • Uredništvo

  15. 12. 2022  |  Politika

  »Janez Janša je spremenil Slovenijo«

  "Janez Janša je spremenil Slovenijo. Uspelo mu je vsiliti svoj slog in svojo agendo v domačo politiko in na novo orisati nacionalni prostor. Začelo se je pri uvajanju tem, kot so korupcija, nepotizem, udbomafija in politično kadrovanje. Vsa devetdeseta so njegovi časopisi vztrajno gojili te argumente, dokler niso priplavali tudi v osrednje medije. Polemika, ki se je vnela, je zastrupila politični prostor. Logika, ki se je vzpostavila, je: 'Če oni pišejo o nas, bomo mi pisali o njih.' V dvomilijonski državi, kjer se glavni igralci poznajo že skoraj od otroštva, zelo lahko izveš vse o vseh in nemudoma najdeš resnične in pravljične povezave med različnimi akterji. Rezultat je neprijetno politično okolje, v katero težko vstopiš, če nisi prisiljen. Prav zato imamo danes to, kar imamo, in prav zato namesto pravih politikov leva sredina iz volitev v volitve vozi nove in nove vajence, ki sanjajo, da bi postali Drnovškovi dediči."

 • Uredništvo

  15. 12. 2022  |  Politika

  »Golob je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo«

  "Civilizacijska norma je, da premier ponudi nedvoumna pojasnila. Ne nazadnje je dobil mandat, ker je obljubil novo politično kulturo. Upravičeno smo pričakovale tudi umiritev javnega diskurza. Lingvistična analiza javnih nastopov do zdaj tega ne potrjuje. Morda je to priložnost, da perpetualni iskalci političnega odrešitelja vendarle dojamejo, da upravljanje države ni enako upravljanju podjetja. Da policija in druge državne institucije niso notranje organizacijske enote podjetja, v katerih menjuješ ekipe po navdihu, z uporabo rekrutacijskih in selekcijskih tehnik poslovnega sveta. Če si res želimo vrhunsko in stabilno državo, potrebujemo na eni strani visoko etične državnike in državnice, ki znajo upravljati državo, in na drugi strokovno upravljane podsisteme, ki so varni pred politikanstvom. Postavimo javni interes in skupnostno dobro pred ozko strankarsko ali celo zasebno, osebno."

 • Uredništvo

  15. 12. 2022  |  Kultura

  Prihodnost bo feministična, ali pa je ne bo!

  Na Novi pošti v sezoni 2022/2023 poteka proces, ki raziskuje seksualni užitek kot osnovno spolno pravico v okviru človekovih pravic. Ustvarjalke raziskujejo teme, kot so boleči spolni odnosi in vaginizem, soglasje, seksualni užitek žensk s hendikepom, alternativne seksualne prakse ter zgodovina spolne vzgoje v Jugoslaviji. Nastal bo niz predavanj-performansov, ki se bodo oktobra 2023 povezali in razvili v celodnevni dogodek.

 • Uredništvo

  13. 12. 2022  |  Kultura

  Najbolj nenavaden literarni večer vseh časov / Šopek srčnic za gospo Tatjano Bobnar

  Danes, v sredo, 14. decembra, ob 18. uro bo v prostorih Društva slovenskih pisateljev potekal "najbolj nenavaden literarni in protestni večer vseh časov; da izrazimo solidarnost z gospo Tatjano Bobnar". 

 • Uredništvo

  14. 12. 2022  |  Politika

  Policija / »Ne pristajamo na diskreditacije policistov varnostnikov«

  Na Policiji so v sporočilu za javnost opozorili, da se v zadnjih dneh pojavljajo "številni neupravičeni in pavšalni očitki na delo policijskega Centra za varovanje in zaščito" in poudarili, da Policija od samega začetka, "kljub številnim strokovnim pomislekom o ustanovitvi posebne službe za varovanje predsednika vlade", z njo korektno sodeluje. "Ne pristajamo pa na diskreditacije policistov varnostnikov, s katerimi se poskuša v javnosti upravičiti vtis, da je temeljni razlog za ustanovitev nove službe nezaupanje v njihovo delo in delo Centra za varovanje in zaščito," so izpostavili. 

 • Uredništvo

  13. 12. 2022  |  Politika

  NAJBOLJ BRANO 2022 / Ko je Joc Pečečnik povedal resnico, Uroš Slak pa ni dojel

  Ob koncu leta vam bomo na spletni Mladini v branje ponudili letos najbolj brane članke. Eden od njih je tudi v 24. številki objavljena TV kolumna Stanke Prodnik, v kateri je analizirala informativno-pogovorno oddajo Ena na Ena na POP TV. V njej je voditelj Uroš Slak gostil podjetnika Joca Pečečnika. 

 • Uredništvo

  13. 12. 2022  |  Politika

  Se ta vlada spreminja v Kmetijo?

  "Že pred pomladnimi volitvami je Golob, ko je še letel, preden je kot najstnik zapadel v slabo družbo in si v navalu ihtave samovolje zlomil krilo, omenjal ime bodočega ministra za zdravstvo, Danijela Bešiča Loredana. Ni bilo treba biti hudo pameten za svarilo: Bešič Loredan je recept za katastrofo. Danes jo imamo. Osem mesecev po volitvah smo od ministra dobili naslednje: še hitrejši razpad osnovnih zdravstvenih pravic, neodpravo dopolnilnega zavarovanja, nedostojno solzavost namesto dostojne pietete ob nesrečni zamenjavi celjskih pacientov in posnetek njegove druge plati, agresivnega, manipulativnega obračunavanja z Zemljičem. Ki nam ga je skušal prodati kot »čvrsto moško zdravniško debato«! »Čvrsto«? Kaj vraga je čvrstega v tuljenju, tem bednem znamenju frustriranca? »Moško«? Kaj vraga dela to zahojeno mačo pojmovanje moškega v 21. stoletju v slovenski vladi? »Zdravniško«? Kaj vraga ima minister-zdravnik zasebno »debatirati« s sindikalistom-zdravnikom, če so v teku uradna pogajanja? Se ta vlada spreminja v Kmetijo? Se."

 • Uredništvo

  13. 12. 2022  |  Politika

  »Putin bi zelo rad spodkopal enotnost EU«

  "Kar zadeva covid in rusko invazijo, je Unija dokazala, da je rasla in zrasla v geopolitično entiteto, skupaj z največjim notranjim trgom. Sposobna je bila sprejemati ključne odločitve s hitrostjo, ki je doslej nihče ni pričakoval. In če pogledate skupen odziv, enotnost v doseganju ciljev, politično in humanitarno podporo, gospodarsko pomoč in tudi vojaško podporo Ukrajini med krizo in vojno na našem kontinentu, je EU dokazala, da je kos izzivom in lahko doseže zastavljene cilje."

 • Uredništvo

  14. 12. 2022  |  Svet

  Taksiji na električni pogon

  Mesto Dunaj in Gospodarska zbornica mesta Dunaj sta zdržila moči pri okoljsko prijaznim oblikah mobilnosti.  Z namenom zmanjšanja škodljivih izpustov bodo od leta 2025 dovoljenje za taksi prevoze prejela le vozila, ki ne bodo proizvajala ogljikovega dioksida. V ta namen sta mesto in gospodarska zbornica pripravili novo shemo finančne pomoči v skupni vrednosti sedem milijonov evrov.