• Smrt diktatorju!

    Največje vprašanje zadnjih dni je bilo: kaj se dogaja v Iranu? Saj res, kaj se je dogajalo v Iranu? Za začetek: naš vtis, da se nekaj dogaja, je temeljil na predpostavki, da so bile iranske predsedniške volitve ukradene. Vse naše fantazije o tem, kar da se dogaja v Iranu, so temeljile na predpostavki, da je v resnici zmagal Mir Hosein Musavi, ne pa dosedanji predsednik Mahmud Ahmadinedžad.

  • Dolga pot iz Edna

    Orli v formaciji

    Ni vseeno, kje sediš v dvorani, ko na odru žge kak velik bend. Spomnite se le koncertnih videospotov ali pa posnetkov koncertov: kateri trenutki so najbolj sublimni, najbolj ekstatični, najbolj orgazmični? Običajno so to trenutki, v katerih bend plane v formacijo - trenutki, v katerih vsi člani benda tako rekoč hkrati planejo naprej, pred mikrofone, in družno pritegnejo refrenu.

  • Abeceda kulturne vojne

    Se spomnite Čarovnika iz Oza? Potem poznate Dorothy, deklico iz Kansasa, ki jo tornado odnese onstran mavrice, v Oz, bajno, pravljično, magično, čudežno deželo. Vau! Le kdo ne bi hotel živeti v Ozu? Tu bi lahko vsakdo živel srečno do konca svojih dni! Ko prideš v Oz, nočeš več oditi - razen Dorothy, ki hoče nazaj v rodni Kansas. »There''s no place like home!« Kansas je boljši od Oza.

  • Denar sveta grobar

    Simulacija krasnega novega sveta na Costa del Sol je ostala prazna

    Predstavljajte si pravljico, bajeslovno deželo za sedmim morjem in deveto goro, popolno utopijo - tako izgledajo novi stanovanjski kompleksi, ki so nastali na nekoč puščobni, neobljudeni, tako rekoč puščavski Costi del Sol. Vse cveti. Idila, kakršne zlepa ne najdete. Vse je zeleno, vse je urejeno, vse je čisto, vse je varno, vse je perfektno - razgledniško perfektno.

  • Kralj radijskega terorja

    Michael Savage s svojim psom Teddyjem

    Nedavno je britanska vlada objavila črni spisek oseb, ki ne smejo več v Britanijo. Na spisku so ruski skinheadi, teroristi, islamski ekstremisti, neonacisti, belski supremacisti, nekdanji kukluksklanovci, homofobični baptistični pastor in podobni razširjevalci sovražnega govora, med njimi pa je tudi Michael Savage, razvpiti ameriški voditelj radijskega showa »Savage Nation«, ki da je, kot je rekla...

  • Druga republika

    /media/www/slike.old/mladina/temavelikajanez_jana_kongres_sds_bkimg_6226.jpg

    Kot veste, se zgodovina vedno ponovi dvakrat: prvič kot tragedija - drugič kot farsa. In če hočete v tem klišejskem času dojeti globino tega klišeja, je dovolj, da prisluhnete govoru, ki ga je imel Janez Janša na 9. kongresu SDS. To, da se je kongres odvrtel v Ljubljani, govori o tem, kako zelo si želi SDS osvojiti urbane glave in urbana srca.

  • Bralec

    Adolf Hitler s svojimi knjigami v svojem stanovanju v Münchnu, leta 1925

    Ali bi vojak sredi najbolj apokaliptičnega vojnega kaosa bral turistične vodiče? Ali bi jih bral sredi najhujše klavnice, recimo v jarkih I. svetovne vojne, polnih trupel, prešpikanih z bajoneti, iznakaženih z ročnimi granatami, ožganih z metalci ognja in zadušenih s smrtonosnim plinom? Ne, ne bi. Toda avstrijski korporal Adolf Hitler je počel natanko to: v jarkih I.

  • Ugrizni in zbeži!

    Naslovnica slovenskega prevoda knjige, ki je izšel pri založbi Karantanija. Ilustracija Jure Engels

    * Ne bojuj bitk, ki ne prinašajo zmage. * Nenehno se gibaj - ugrizni in zbeži. * Glavni dobavitelj orožja je sovražnik. * Gibaj se skrivaj. * Sovražnika vedno preseneti s svojimi akcijami. * Ko se enota dovolj okrepi, oblikuj novo. * Na splošno mora boj preiti tri faze: strateško obrambo, ravnovesje možnosti za akcijo na strani sovražnika in gverile, nazadnje pa še popolno uničenje nasprotnika.

  • 100 dni Sodome in Gomore

    Amerika je v tej dekadi doživljala same strese. Najprej je dobila Busha. Potem je dobila 11. september. Potem je dobila »novega«, prerojenega, križarskega Busha. Potem je dobila prvo vojno. Potem je dobila drugo vojno. Potem je dobila vojno proti terorju. Potem je dobila finančno krizo. Potem je dobila gospodarsko krizo. In potem je dobila Baracka Obamo, prvega temnopoltega predsednika.

  • Kaj je teror v primerjavi s kapitalizmom!

    Ko je Barack Obama odletel na G20, se je v Londonu - pa tudi drugod po Evropi - že kadilo. Protestniki so se že zbirali, jezno dvigovali glas, bučno mahali s transparenti in slogani. »Naj bogati plačajo krizo!« »Požrite bankirje!« »Kapitalizem ne funkcionira!«. In seveda, robocopi so jih že razganjali. Stali so si iz oči v oči, se prerivali in obmetavali - zlomila se je tudi...

  • Popolni vihar

    Kolateralna škoda vojne je vedno resnica. Kolateralna škoda te krize pa bodo dnevni časopisi - najprej očitno ameriški. Denverski dnevnik Rocky Mountain News je nedavno ugasnil. Takoj zatem je padel Seattle Post-Intelligencer. Baltimore Examiner tudi. Pa Ann Arbor News. In Bristol Press. Tucson Citizen prav tako. Detroit Free Press in Detroit News izhajata le še trikrat na teden.

  • »Ko bo kri klicala kri«

    Zasedanje komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč: Mitja Ferenc, Marko Štrovs, Jože Dežman, Pavle Jamnik …

    » Morda si, morda boš izvedela, da sem mrtev. Bodi hrabra, kot sem hraber jaz v teh trenutkih. Bodi hladokrvna in se zavedaj da nisi edina, ki je izgubila to kar ji je najdražje. Milijoni so mater na svetu, ki kličejo po svojih sinovih. Umrl sem kot mož in to naj Ti bo v ponos. Ne morem Ti vsega pisati, kar bi hotel, vedi pa eno: ni mi žal, da umrem.

  • Ljudje na žici

    Rembrandtov »Obtožujem«

    Kako to, da je uspelo džihadistom 11. septembra 2001 tako zlahka zrušiti Svetovni trgovinski center? In kako to, da jim je uspelo 26. februarja 1993 v garažo pod Svetovnim trgovinskim centrom prišvercati bombo in jo potem detonirati? Saj res: kako to?! Odgovor vas čaka na povsem nepričakovanem mestu: v briljantnem Človeku na žici, ki je nedavno snel Oskarja za najboljši dokumentarec in ki bo prikazan na 11.

  • “Prihodnost bo komunistična ali socialistična!”

    Tovariši in tovarišice, zaupajte filozofiji: Michael Hardt, Slavoj Žižek in Alain Badiou

    14. marca 1883 je Karl Marx, zdelan od akutnega laringitisa, kroničnega bronhitisa in hude ne-spečnosti, zadremal na svojem najljubšem naslonjaču, parkiranem ob kaminu - minuto kasneje je umrl. » Človeštvo je krajše za glavo,« je zapisal Friedrich Engels, njegov prijatelj in mecen. Tri dni kasneje so ga pokopali na londonskem pokopališču Highgate - na pogreb je prišlo le 11 ljudi.

  • Satanski stihi

    Slovenski prevod iz leta 2005

    Štirje islamski skrajneži - trije moški in ženska - nad Londonom ugrabijo potniško letalo in pilota prisilijo k pristanku. Ker nihče ne ve, kaj storiti z njimi, ne pristanejo na mednarodnem letališču, ampak na velikanski pristajalni pisti, obdani z oklepnimi vozili in vojaškimi transporterji. Skrajneži so živčni, naelektreni, pripravljeni na streljanje in smrt. Paradirajo in se šopirijo.

  • Spremenimo svet

    Demonstracije v Ljubljani, 26. november 2005

    Kaj nam bo dobiček, če pa nimamo nič od tega? Tako bi LDS lahko naslovila svojo avtobiografijo. Pomislite: ko je bila LDS na oblasti, je bila Slovenija stalno v dobičku. Nikoli nam ni bilo bolje. In kaj se je zgodilo? Ljudje - okej, volivci - so LDS vrgli na cesto. Rečeno v bolj tekoči slovenščini: ljudje so LDS odpustili. Dobiček ji na dolgi rok ni prinesel sreče. Le nesrečo. Celo katastrofo.

  • »Tu sem zato, da vas rekrutiram!«

    Sean Penn kot Harvey Milk v filmu Milk

    22. septembra 1975 je ameriški predsednik Gerald Ford, ki je leto prej zamenjal Richarda Nixona, obiskal San Francisco. Pred hotelom St. Francis se je zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so ga hoteli videti - med njimi je bila tudi Sara Jane Moore, petkrat ločena računovodkinja, mati štirih otrok, obsedena z revolucijo in ugrabljeno dedinjo Patty Hearst.

  • »A ste ta vikend kaj koitirali?«

    Ekranizacija zgodovinskega intervjuja Davida Frosta z Richardom Nixonom

    Devetega avgusta 1974 je odstopil ameriški predsednik Richard Nixon. Zaradi zlorabe oblasti in zarotniškega obstruiranja pravice - potemtakem zaradi blokiranja preiskave o aferi Watergate in kupovanja molka tistih, ki so bili v Watergate vpleteni - mu je grozil impičment. Ni si ga mogel privoščiti. Impičment bi namreč gotovo uspel, kar pomeni, da bi ga odpoklicali in da bi posledično proti njemu vložili...

  • Marx ma vas rad!

    Če bi bil Marx živ: Birmingham, Velika Britanija

    Na Wall Streetu menda kroži citat iz Marxovega Kapitala, ki gre takole: » Lastniki kapitala bodo delavski razred spodbujali, da bo kupoval vedno več dragih dobrin, hiš in tehnologije, in ga silili, da bo jemal vedno več dragih kreditov, dokler ne bo njegov dolg postal nevzdržen. Neplačani dolg bo pripeljal do bankrota bank, ki jih bodo morali nacionalizirati, država pa bo morala kreniti na pot, ki jo bo...

  • Druga ameriška revolucija

    Knjiga, ki je izšla pri založbi Sanje

    »1. decembra 1955 se ga. Rosa Parks ni hotela premakniti, ko je avtobusni sprevodnik zahteval, da vstane in se pomakne nazaj. Ga. Parks je sedela na prvem sedežu v nerezerviranem delu. Vsi sedeži so bili zasedeni, in če bi ga. Parks ubogala ukaz avtobusnega sprevodnika, bi vstala in odstopila sedež belemu potniku, ki je pravkar vstopil v avtobus.

  • Točno opoldne

    Se spomnite vprašanja: Kje ste bili, ko so ustrelili predsednika Kennedyja? To je zlagoma postalo formativno, generacijsko vprašanje. No, Obama je porodil dve taki formativni, generacijski vprašanji. Najprej: Kje ste bili, ko je bil izvoljen Barack Obama? In zdaj: Kje ste bili, ko je prisegel Barack Obama? Trik ni bil v tem, da so se vsi spomnili, kje so bili, ko je bil ustreljen Kennedy, ampak v tem, da so...

  • Up svobode

    Mural v New Yorku

    V torek, 20. januarja, bo Barack Obama prisegel kot 44. ameriški predsednik in obenem kot prvi temnopolti ameriški predsednik. Prisegel naj bi s polnim imenom, kot Barack Hussein Obama. Vsaj tako so rekli. A ko smo deset dni prej gledali generalko, je njegov dubler, »President-elect Obama«, 26-letni narednik Derrick Brooks, ki je tako dobil svojih warholskih »15 minut slave«, prisegel...

  • Mesto po imenu Hamas

    /media/www/slike.old/mladina/gaza.jpg

    Da bo Izrael napadel Gazo, ki je - v nasprotju z Zahodnim bregom - pod nadzorom Hamasa, je bilo jasno od trenutka, ko je Hamas pred tremi leti dobil palestinske volitve in se iz »teroristične organizacije« na lepem prelevil v politično silo. Že ko je kazalo, da bo Hamas zmagal, je Izrael naredil vse, da bi volitve tako zmotil, da bi zmagal Fatah.

  • Slab dan v Chicagu

    Vsak kriminal je za nekaj dober. Tako zdaj vsaj vemo, koliko stane sedež v ameriškem senatu. Od 10 do 30 milijonov dolarjev. Specifično: senatni sedež lahko prodaš bodisi za bajno plačo v neprofitni fondaciji, za namestitev v upravne odbore velikih korporacij, za predvolilne donacije, vključno z znatnim gotovinskim pologom, ali pa za mesto ministra, recimo za zdravstvo oz. ambasadorja.

  • Pogled nazaj

    Roman Pogled nazaj

    Ameriški pisatelj Edward Bellamy je leta 1888 objavil roman Pogled nazaj (Looking Backward), v katerem Julian West, fant iz Bostona, leta 1887 pade v neke sorte mesmeristični trans, zaspi in se zbudi leta 2000 - prav tako v Bostonu. Toda Amerika se je medtem povsem spremenila: Julian West je zaspal v kapitalizmu, zbudi pa se v socializmu! Delovni čas je zdaj bistveno krajši - ljudem ni treba več garati od zore...

  • Zgodilo se je čisto blizu vas

    Zgodilo se je v Mumbaju, toda čisto blizu vas. Kaj se je zgodilo v Mumbaju? Vsi so gledali proti nebu: pazite, potniška letala so potencialno teroristično orožje! Kot 11. septembra 2001. In pazite: če že v orožje za množično uničevanje ne bodo prelevili potniških letal, potem bodo v orožje za množično uničevanje prelevili sebe - in se samorazstrelili! Kot v Londonu. Ali pa bodo podtaknili bombe. Kot v Madridu.

  • Mož, ki je preveč videl

    Vilko Filač na snemanju

    Vilko Filač je leta 1997 posnel film The Brave, ki ga je režiral Johnny Depp, s katerim se je sprijateljil nekaj let prej, med snemanjem Kusturičevega Arizonskega sna. Depp, ki je film sam financiral, je tudi igral - obupanega, obubožanega, izrinjenega, deklasiranega Indijanca, ki se iz zapora vrne na smetišče, ob katerem životari s svojo družino, brezposeln, zapit in izgubljen.

  • Druga ženska

    Hillary Clinton naj bi bila ameriška zunanja ministrica. Tako si je to zamislil Barack Obama, novi ameriški predsednik. Ali bolje rečeno: tako si želi Obama. Če si to sploh želi - in če ji seveda ni te službe ponudil le zato, ker ve, da jo bo zavrnila. Saj veste, da poteši vse njene mnoge navijačice (okej, tudi njene navijače), tako imenovane »Pume«, ki so prepričane, da si je Hillary predsedništvo...

  • Nazaj v prihodnost

    Prihodnost je že prišla: 3D projekcija v mladinskem centru v Sevnici

    Politika vedno v paketu s spektaklom, entertainmentom - filmom. Dan po ameriških volitvah se je v Santa Monici - tam, kjer se zahodni Los Angeles zlije v Pacifik - začel AFM, American Film Market, največja filmska tržnica na svetu. Prišel je čas, da se »razdeli bogastvo«, kot bi rekel Obama. In glej, no, pred vhodom v hotel Loew's, glavno prizorišče sejma, nas tokrat prvič niso pregledovali.

  • Rojstvo naroda

    Barack Obama v resnici ni prvi ameriški temnopolti predsednik. To je bil Thomas Jefferson. Jasno, Jefferson, izvoljen leta 1800, je bil belec, republikanec, toda rekli so mu »črnski predsednik«. Negro President. Ne zato, ker je imel sužnje, ker je imel do njih »poseben« odnos, ker je »simpatiziral« z njimi ali ker je spal s svojo sužnjo, Sally Hemings, ampak zato, ker so ga...