• Uredništvo

    27. 4. 2023  |  Kultura

    Ali je za igralca kaj drugače, če igra heteroseksualno ali homoseksualno vlogo?

    "Nekaj časa sem se spraševal, ali je za igralca kaj drugače, če igra heteroseksualno ali homoseksualno vlogo. Ljubezen je ljubezen, ne moreš je popredalčkati v levo ali desno, samo v drugačni obliki pride. Ali je brezpogojna in je človek predan, ali pa gre v neki odnos s figo v žepu, ali mu je bolj pomembna slika tega odnosa, ali pa dejanski odnos – vse to je morda povezano tudi s tem, da je zdaj veliko odnosov izjemno površinskih. Za moja leta bi zunanji, mogoče bolj konservativen opazovalec pripomnil, da zdaj je pa morda že čas za določene zadeve. Sami sebe lahko prinesemo okrog zaradi miselnosti, kaj bi se do zdaj moralo zgoditi in kaj vse bi že morali imeti."

  • STA

    26. 4. 2023  |  Kultura

    Na ogled filmi, nominirani za nagrado občinstva 

    V Kinodvoru bodo med 3. in 9. majem predvajali filme, ki so v ožjem izboru za nagrado občinstva lux: Trikotnik žalosti, Alcarras, Blizu, Burning Days in Will-o'-the-Wisp. Brezplačne vstopnice so že na voljo. Glasovanje, h kateremu vabita gledalce Evropski parlament in Evropska filmska akademija, ki podeljujeta nagrado, poteka do 12. junija.

  • STA

    26. 4. 2023  |  Kultura

    Tudi letos bodo ob Sotočju lahko organizirali največ šest festivalov

    Tolminski občinski svetniki so na torkovi seji potrdili vse tri akte, ki se nanašajo na organizacijo festivalov na Sotočju. Za organizatorje bodo tudi letos veljali enaki pogoji kot lani, drugačen bo le obračun festivalske takse. Tudi letos bodo ob Sotočju lahko organizirali največ šest tradicionalnih festivalov.

  • STA

    26. 4. 2023  |  Kultura

    Netflix bo vložil 2,5 milijarde v južnokorejske vsebine

    Izvršni direktor Netflixa Ted Sarandos je po nedavnem srečanju z južnokorejskim predsednikom Yoon Suk-yeolom v Washingtonu napovedal 2,5 milijarde ameriških dolarjev vredno naložbo v južnokorejske vsebine v naslednjih štirih letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • STA

    25. 4. 2023  |  Kultura

    Golobnjak / »Golob, poslušaj, zdaj si ti na oblasti in imaš odgovornost, da izpolniš obljube«

    Pesnica Svetlana Makarovič je danes v Ljubljani predstavila svojo novo zbirko pesmi politične satire Golobnjak. Pesmi je posvetila številnim vidnim politikom, med drugimi premierju Robertu Golobu, predsednici republike Nataši Pirc Musar in predsednici DZ Urški Klakočar Zupančič.

  • Uredništvo

    25. 4. 2023  |  Kultura

    Ker zdaj tudi pesnice dobivajo nagrade, Slovenci ne bomo več narod pesnikov?

    "V začetku leta je neki avtor objavil članek, kjer je zaskrbljeno ugotavljal, da zato, ker po novem tudi pesnice dobivajo nagrade (konkretno Jenkovo nagrado), Slovenci ne bodo več narod pesnikov, temveč narod pesnic ali ranljivih pesnic, tako nekako se je izrazil. Članek so mu najprej zavrnili v časopisu Delo, in tako je pristal v reviji Demokracija in seveda smo se, ko smo izvedeli za ta članek, najprej gromko in dolgo časa smejali, ampak v resnici ni smešno. Gre za ta izjemni, tudi patetičen strah, da patriarhat ne bo vladal večno in povsod, zna se hitro razbohotiti, in že smo pri pravici do splava, odnosu do transspolnih oseb ... Vseeno mislim, da se ta nazadnjaški tok pri poeziji ne bo zgodil. Družba se spreminja in ozavešča, kaže interes za to, kar je bilo doslej v ozadju, številne pesnice, LGBT-pesnice in pesniki pa prihajajo s fantastičnimi literarnimi deli. Mogoče je vedeževanje avtorja tistega članka točno in bo tole tudi res postal, kot se je izrazil, narod pesnic, kar pa bi si po moje zaslužilo samo en velik aplavz, ali ne?"

  • STA

    25. 4. 2023  |  Kultura

    Slovenski filmi v Pekingu

    Od 20. do 30. aprila v Pekingu poteka 13. mednarodni filmski festival, na katerem bodo na ogled tudi filmi Mož brez krivde Ivana Gergoleta, Jezdeca Dominika Menceja, Varen kraj Juraja Lerotića in Inventura Darka Sinka.

  • Uredništvo

    23. 4. 2023  |  Kultura

    »Ni vsak konec vojne dober konec. Mi vemo, kaj pomeni dober konec vojne.«

    "Ja, nismo še prišli na vrsto zaradi ukrajinskega odpora. Ni nujno, da ste strokovnjak za geopolitiko, da razumete, da je Moldavija nepomembna, ima pa lego, ki bi omogočila Rusiji, da pridobi več vpliva v regiji."

  • Damjana Kolar

    22. 4. 2023  |  Kultura

    Film tedna / Nekega lepega jutra

    V Kinodvoru bo od 25. aprila na ogled film Nekega lepega jutra, v katerem režiserka Mia Hansen-Love po filmu Bergmanov otok nadaljuje z avtobiografskimi motivi – tokrat spregovori o soočanju z boleznijo svojega očeta. V zgodbi o žalovanju in slutnji nove ljubezni, se tako kot v resničnem življenju, prepletajo minevanje in porajanje, bolečina in radost, izguba in upanje.

  • Vanja Pirc

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    V ravnovesju z naravo

    Če kje še vedno hranite udobne nihajne stole s sedalom in naslonjalom iz ratana, spletenega v mrežasti vzorec z drobnimi luknjicami – stole, na kakršnih so pred približno štirimi desetletji obedovali v številnih slovenskih gospodinjstvih –, je morda čas, da jih prinesete z zaprašenega podstrešja ali iz kleti in spet namestite v kuhinjo oziroma jedilnico. Ratan je po letih nezanimanja zanj, ko se je obdržal le še na trpežnih balkonskih sedežnih garniturah, zadnja leta namreč dočakal veliko vrnitev. Lahki prožni les tropske vzpenjavke se danes bohoti na več predmetih za opremo domov kot kadarkoli doslej, denimo na elegantnih lučeh, posteljnih vzglavjih, ličnicah predalov in vratih omar, okrasnih loncih za rože, predelnih stenah.

  • Vesna Teržan

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    Dekarbonizacija in dekolonizacija

    Že pred dvema letoma, na 17. mednarodnem arhitekturnem bienalu, je bila v ospredju problematika našega sobivanja na planetu, torej sodelovanje vseh ključnih akterjev ter arhitektura kot socialna komponenta in družbeno nadvse relevantna tema. Na letošnjem, ki bo potekal od 18. maja do 26. novembra, se bodo poleg tematiziranja uspešnega ali manj uspešnega sobivanja ukvarjali še z nekaj zanimivimi temami: nestabilnostjo in polarizacijo današnjega sveta, procesi dekolonializacije in dekarbonizacije, torej zmanjšanjem ogljičnega odtisa v luči skupnega delovanja vseh akterjev na planetu. Poudarek bo na poskusu spreminjanja pogleda na svet in tudi iskanju rešitev za probleme, ki jih povzročajo podnebne spremembe. Tako se zdi, da bodo sama arhitektura in njene strukture v prostoru v drugem planu. Ambiciozna je tudi želja organizatorjev, da bi spodbudili uresničitev vizije sodobne, zelo raznolike in vsevključujoče družbe.

  • Gregor Kocijančič

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

    Thomas Bangalter: Mythologies

    Dve leti po oznanitvi konca dvojca Daft Punk je njegov nekdanji član Thomas Bangalter oboževalce razveselil z napovedjo prvega solističnega albuma po dvajsetih letih. A če se boste plošče Mythologies lotili, hrepeneč po svežih plesnih bangerjih, boste skoraj zagotovo razočarani. Gre za zbirko orkestralnih skladb, ki jih je avtor napisal kot glasbeno spremljavo za baletno predstavo, v njih pa ni ne duha ne sluha o inovativnosti, ki je Bangalterja spremljala vso ustvarjalno pot. Avtor se dokaj neposredno pokloni velemojstrom s konca 19. stoletja, pri čemer so sicer impresivne že njegove skladateljske veščine, a plošča vseeno zveni kot zbirka generičnih in anahronističnih pastišev, ki vsekakor ne bi bili deležni tolikšne pozornosti, če jih ne bi podpisal sloviti pionir francoskega housa.

  • Jaša Bužinel

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

    Evano: Twin Paradox

    V časih samovšečnega povprečništva in tiktokovske uravnilovke si malokdo upa biti čuden, hermetičen, netrendovski. Album domačega elektronskega nekonformista, ki je v zadnjih letih impresioniral z izdajami pri založbi PHI φ, samozaloženimi obskurnostmi in drznimi digerskimi miksi, pa je prav to. Primarno stavi na znani avanturizem post-Warp/Rephlexa, toda to, kako krmari med različnimi senzibilnostmi in daje prostor tišini, detajlom, odtenkom in »zračnosti« produkcij – od razštelanega bleep jungla in zatripanih, pijansko nestabilnih downtempo gruvov do darkerskih sanjarij s terenskimi posnetki, distorziranega scornovskega illbienta in rodovniškega IDM-a – oblikuje res posebno avtorsko poetiko, ki je unikum v regiji.

  • Borja Borka

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

    Dave Okumu & The 7 Generations: I Came From Love

    Dava Okuma najbolje poznamo kot frontmana britanske zasedbe z leve strani popa The Invisible. Tisti, ki jih stvari malce bolj zanimajo, vedo tudi, da zna producirati stvaritve raznih uglednih glasbenic in glasbenikov. Njegova druga samostojna plošča sploh ni samostojna: je izrazito kolektivno in komunalno delo z gostujočimi muzicistkami in muzicisti, z vokalisti, kot so Anthony Joseph, ESKA in Kwabs, z verzi pesnika Aiméja Césaira in navedki sociologa Stuarta Halla. Z ikono Grace Jones v uvodu in izteku. I Came From Love je čvrsto utrjen zid zvoka, ki se potopi v izkušnjo črnstva, zapuščino suženjstva, pomen prednikov, ostaline kolonializma, gibanje »negritude« in jih preizprašuje ... Nepravičnost je dedna.

  • Jaša Bužinel

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Plošča

    Boygenius: The Record

    Ko album nasloviš The Record (kot je to s Plato naredil Koala Voice), so tvoje ambicije jasno visoke, saj pretendiraš na nekakšno brezčasnost, zimzelenost, klasičnost. Ob pogledu na članstvo superbenda Boygenius, ki ga sestavljajo tri najpomembnejše, najbolj profilirane in nasploh čislane ameriške indie kantavtorice milenijske generacije, Julien Baker, Phoebe Bridgers in Lucy Dacus, so takšna pričakovanja vsaj na papirju tudi upravičena. Potem so tu v igri še institucije, kot so NME, Rolling Stone in The Independent, ki album kujejo v zvezde, fenovska baza pa ob združitvi najljubših ustvarjalk prekipeva od sreče. Do tu vse lepo in prav. Potem pride čas za poslušanje albuma in po več prebranih recenzijah so pričakovanja še večja kot sicer. Nato pa se zgodi realnost.

  • Bernard Nežmah

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Knjiga

    Ryszard Legutko: Demon v demokraciji

    Avtor je bil disident pod komunizmom, profesor filozofije na Jagelonski univerzi v Krakovu, minister in evropski poslanec. Teza njegove knjige je kajpak šokantna – vladajoče ideje liberaldemokratov so moderna variacija idej starih komunistov, še več – nekdanji komunisti vzhodne Evrope so zdaj v prvih vrstah liberalne demokracije (LD). Ponudi številne argumente: v obeh primerih je na delu družbeni inženiring, s katerim svoje ideje vsiljujejo celotni družbi kot edino alternativo, kot absolutni napredek. Obe ideologiji pripovedujeta, da svet spreminjata na bolje. Tako kot pod partijskimi režimi tudi danes vsako zakonodajno spremembo in nove predpise spremljajo medijsko orkestrirane hvalnice.

  • Matej Bogataj

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Knjiga

    Mirt Komel: Akiles

    Literarne osebe filozofa in pisatelja Mirta Komela (rojen 1980) tokrat niso poimenovane z anagrami avtorjevega imena in priimka, kot so bili preiskovalci z nejasnim ontološkim statusom v Medsočju ali v romanu Detektiv Dante, posvečenem Goricama, kjer je mesto, predvsem pa simbolni prelomi, ki omogočajo vpogled v vzporedne in fantastične svetove, igralo skoraj enako pomembno vlogo, kot je bila za preiskavo nepomembna preiskovalčeva prisotnost. Nepomembna je bila zato, ker je bolj kot za kriminal šlo za iskanje prehoda v fantastične svetove, v kroge dantejevskega pekla, vse kot variacija in parodiranje žanra. V romanu Akiles je Komel našel še bolj vzvišeno in žlahtno temo – junaštva antičnih junakov z zvijačnim in okrutno okretnim Ahilom na čelu.

  • Marcel Štefančič jr.

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

    Brata Super Mario Film

    Leta 1993 so posneli igrano verzijo Nintendove igrice Super Mario Bros. ( ja, japonske igrice o dveh ameriških vodovodarjih), a je povsem propadla – ker je bila povsem brez duha. Trideset let kasneje smo dobili animirano verzijo te Nintendove igrice – ker je povsem brez duha, je postala velik hit. Vidite, kako so se časi spremenili. Pa še nekaj: iz te animacije, ki si celo domišlja, da je po malem reimaginacija Homerjeve Odiseje, ne boste nikoli razbrali, zakaj je igrica Super Mario Bros. postala tak fenomen. (kino)

  • Marcel Štefančič jr.

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

    Čudovita polomija

    Atletski, tetovirani, promiskuitetni študent (Dylan Sprouse), ki v prostem času blesti v mešanih borilnih veščinah, sreča študentko (Virginia Gardner), ki v prostem času blesti v pokru, toda ko ju stava pripelje v celibatni konkubinat, se tale nenapeta in brezkonfliktna romantična komedija – revizija Umazanega plesa – trudi le še, da ne bi žalila heteroseksualne publike, da ne bi jezila moškega gibanja, alergičnega na feministke in emancipirane ženske, da ne bi mučila tistih, ki od žensk terjajo, da so ženske, in od moških, da so moški, in da bi čim bolj izgledala kot darilo za fene telenovel, ki se začenjajo z besedico Prvič (Prvič, Prvič narazen, Prvič na robu, Prvič resnično srečna), zato niti ne preseneča, da je seks tu – magari šaljivo, burleskno, samoironično – prikazan kot mešana borilna veščina, kot »kontakten« šport, kar je seveda vesela novica za ženske, ki patriarhat doživljajo kot posilstvo. (kino)

  • Marcel Štefančič jr.

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

    Renfield

    Nicolas Cage je leta 1988 v Vampirjevem poljubu igral literarnega kritika, ki se mu začne od osemdesetih – od narcizma, kokaina, dereguliranega seksa in japijevske ošabnosti – tako mešati, da misli, da je vampir. V zrcalu se ne vidi več. Povsod, tudi v pisarni in stanovanju, začne nositi sončna očala. Natika si čekane. In seveda – ženskam pije kri. »Jaz sem vampir!« Ja, toksičen je. Sesa in žre ženske.

  • Marcel Štefančič jr.

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

    Air

    Legendarni Michael Jordan, bog NBA in globalne košarke, je kot Jezus Kristus v Wylerjevem Ben-Huru – v obraz ga ne vidimo. Ne pokaže ga. Tega, ki ga »igra«, vidimo s strani in od zadaj, vidimo njegove noge, njegovo senco. Njegovega obraza pa ni na spregled. Njegovih besed tudi ne. A Air – film o tem, kako je Nike vse stavil na Jordana, novi obraz v ligi NBA, in vse dobil – je Ben-Hur: film o tekmovanju in veri, le da dirko konjskih vpreg zamenjajo telefonski pogovori in sestanki. Lahko bi se odvrtel na odru. Lahko bi ga posneli s telefonom.

  • Marcel Štefančič jr.

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Film

    Danes kapitalizem povzroča takšne težave, da bi ljudi rešila le totalna legalizacija konoplje

    Politika namesto prave vojne – vojne proti podnebnim spremembam, vojne proti ekscesnemu, dereguliranemu kapitalizmu – bije smešne, nesmiselne vojne, recimo vojno proti mamilom, opozarja Čelarjev epski doku Konoplja osvobaja, v katerem narator, črnogorski pevec Rambo Amadeus, dahne: »Nekoč, ko bo vojne proti mamilom enkrat konec, se bodo ljudje vprašali: je bilo vredno vse to pretrpeti samo zaradi trave?«

  • Vesna Teržan

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    V peklu antropocena

    Kako je z našo prihodnostjo? Bo prišla? Je že tukaj ali pa smo jo že zamudili? Bomo lahko vstopili vanjo ali nas bodo steklena vrata za vedno zadržala tukaj, v tem peklu antropocena, kot imenujemo sedanjo geološko dobo – dobo, katere začetek se ujema z začetkom usodnega človekovega vpliva na planet in s tem tudi na podnebne spremembe?

  • Janez Zalaznik

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura

    O svetlobi, pogledih in preseganju

    Prihodnjo sredo bodo v Narodni galeriji odprli razstavo, ki so jo naslovili Rembrandt. Grafike največjega starega mojstra. Na njej bodo obiskovalcem predstavili 43 grafik holandskega baročnega mojstra Rembrandta, enega najodličnejših slikarjev v zgodovini evropske umetnosti, a tudi virtuoznega risarja in grafika. Z dobrim ducatom del drugih avtorjev pa bodo pokazali še na vpliv, ki ga je imelo njegovo delo na sodobnike in kasnejše umetnike, med drugim na Jamesa Abbotta McNeilla Whistlerja in Pabla Picassa.

  • Izak Košir

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Dogodki

    Pozor, kultura

    Premiera 22/04 ob 19.30

  • Stanka Prodnik

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  TV

    TV komentar / Pavel Rupar na TV Slovenija

    Na dan, ko se je prvič pojavil v medijih kot organizator upokojenskega gibanja SDS, je bilo jasno, da bo Pavel Rupar tudi gost v nedeljskem Intervjuju pri Jožetu Možini. Tako predvidljivo je, pri Možini že leta nastopajo samo še ljudje, ki pripadajo SDS oziroma so del njenega obzorja duha, zdaj pa to propagando za Janšo počne še toliko bolj očitno in bojevito.

  • Saša Eržen

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Hudo

    Britvica s kolesom

    Samostojno britje glave terja kar nekaj spretnosti, a s pomočjo britvice, ki je videti kot igračka, zna biti otročje lahko. Razvili so jo prav za britje glave, v zadnjih letih prejšnjega tisočletja, pod imenom headblade. Je presenetljivo majhna, lahka in enostavna za manevriranje, s plastičnim spodnjim delom ter britvijo s štirimi rezili, ki jo je mogoče zamenjati s táko s šestimi. Zgornji del iz gume je ročaj, oblikovan kot prstan, v katerega uporabnik vtakne sredinec, s katerim nato vodi brivsko vozilo po glavi. Izvorni model ATX spominja na miniaturni avtomobilček, saj ima prav taki kolesci, kot smo jih vajeni pri igračah. Novejši model Moto, za katerega so leta 2017 prejeli oblikovalsko nagrado Red dot, ima v podvozju eno samo vrtljivo kroglico in je na pogled podoben motorčku ali motornim sanem, med vožnjo po lasišču pa se dejansko nagiba kot med polaganjem ovinkov; medtem ko ga z roko premikamo naprej, nazaj, gor in dol, se britev po zaslugi dvoosnega vzmetenja premika še levo in desno. Zaradi dobre vodljivosti je britje glave z motobritvico izvedljivo celo brez ogledala ali miže, uporabna pa je tudi za brado in dlake po telesu.

  • foto: Igor Škafar

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Ulica

    Valentin

  • Saša Eržen  |  foto: Uroš Abram

    21. 4. 2023  |  Mladina 16  |  Kultura  |  Portret

    Karolina Marušič / Striparka, ki zna iz vsega, kar se ji pripeti, ustvariti zabavno zgodbo

    »A ste vi tukaj, da me fotografirate?« je ogovorila nič hudega slutečega moškega, ki se je znašel na ulici, kjer sta bila z Mladininim fotografom domenjena za portret. Ni bil pravi, pa čeprav je imel v roki stojalo in fotoaparat. Tovrstne anekdote se Karolini Marušič dogajajo kar pogosto, kot bi bila magnet za hecna naključja ali bi imelo vesolje zanjo na zalogi posebno zabavne prigode, saj ve, da jih bo s pomočjo svojega čuta za dramatizacijo znala preliti v duhovite stripovske miniature.

  • Damjana Kolar

    21. 4. 2023  |  Kultura

    Vodnik po klubskih dogodkih / REJVikend

    Ne veste, kam v petek in soboto zvečer? Preverite, kaj smo izbrali za vas.