• Uredništvo

  19. 2. 2024  |  Politika

  Urška Klakočar Zupančič / »Državljani so frustrirani, ker zadeve ne pridejo do konca«

  Zelo razgibano dogajanje v vladni koaliciji zaradi nakupa stavbe, za katero je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo sodna, se je za zdaj umirilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila, kot je zahtevala njena stranka, zato vložena interpelacija SDS-a ni več aktualna. Bo pa v sredo na zahtevo iste stranke celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. O tem je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

 • STA

  18. 2. 2024  |  Politika

  Golob / »Zmanjkuje nam časa«

  Storiti moramo vse, kar je v naši moči, da bi preprečili napad na Rafo, je ob zaključku varnostne konference v Münchnu za katarski medij Al Jazeera povedal premier Robert Golob. Dodal je, da je treba okrepiti humanitarno pomoč za prebivalce Gaze, in izrazil željo po več enotnosti znotraj EU glede premirja v Gazi.

 • Uredništvo

  18. 2. 2024  |  Politika

  »Janša ni tako naiven«

  "Janša ni tako naiven, da bi pričakoval, da bo Logar podpisal izjavo o neomajni zvestobi in pripadnosti SDS. Imamo vse razloge za domnevo, da je pričakoval, da je ne bo podpisal. Ves ta PR s podpisovanjem so si tako ali tako izmislili samo zaradi Logarja, da bi lahko s prstom pokazali nanj kot na (potencialnega) izdajalca. Ker saj menda ne dvomijo v Grimsa ali Mahniča?"

 • Uredništvo

  16. 2. 2024  |  Politika

  »Razumevanje družbenih razsežnosti lastnega delovanja ni močna stran slovenskega zdravništva«

  "Razumevanje družbenih razsežnosti lastnega delovanja ni močna stran slovenskega zdravništva. To se je pokazalo tudi v zadnji izjavi Damjana Polha, dostojnega Kuštrinovega naslednika na čelu Fidesa. Rekel je, da vlada s pogajanji z zdravniki ne misli resno. Da gre samo za predstavo za medije in javnost. Da bi vlada lahko takoj prekinila zdravniško stavko. Ker je vsa krivda za stavko na njeni strani."

 • Uredništvo

  16. 2. 2024  |  Politika

  »Z močjo ni nič narobe, če ne stopi v glavo«

  "Nič ni narobe s tem, da je župan odločen. Prav nasprotno – vodja mora biti odločen. A mora biti tudi pripravljen poslušati nasprotne argumente. Resno poslušati, ne le pro forma, ker je v upravnih postopkih pač predpisana javna razprava ali ker nasprotna stran z medijskim pritiskom izsili sestanek. Malce nerodno je tudi, da glede tem, pri katerih ljubljanski župan brez debate vztraja pri svojih rešitvah, meščani niso več prepričani, ali so te res v prid javnosti (ker nenazadnje je županovanje služba v imenu ljudi), ali pa gre nemara le za cepetanje človeka, ki ima večino svojega življenja v rokah moč odločanja. Tudi z močjo ni nič narobe, če ne stopi v glavo. V trenutku, ko je človek na politični oblasti prepričan o svoji nezmotljivosti in zanika glasove drugačnega razmišljanja, pa ni več dober vodja, temveč le še samovoljni paš."

 • Luka Volk

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Politika

  Grimsove pravljice

  Poslanec SDS – in kandidat za evropskega poslanca – Branko Grims je po duši pripovedovalec pravljic. Ste že slišali tisto, da se Zemlja ne segreva, temveč se v resnici ohlaja? O tem priča dejstvo, da je črni panter, (domnevni) simbol Karantanije, izumrl, ker se podnebje v Evropi ohlaja, ta pa je bil dolgo navajen na toplejše razmere. Kaj pa tisto, kako naj bi predlani oktobra, kmalu zatem, ko je neki človek na ulici napadel Niko Kovač, direktorico Inštituta 8. marec, tudi sam doživel fizični napad pred parlamentom in ob tem komajda ubežal smrti? Policija je nato sicer ugotovila, da je bilo drugače: do fizičnega stika med njim in napadalcem sploh ni prišlo.

 • Peter Petrovčič

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Politika

  Odvzem italijanskega odlikovanja Josipu Brozu - Titu 

  Že vsaj desetletje se v Italiji pojavljajo pozivi k odvzemu odlikovanja z viteškim redom, ki ga je nekdanji predsednik socialistične Jugoslavije Josip Broz - Tito leta 1969 prejel od tedanjega italijanskega predsednika Giuseppeja Saragata. Po navadi se o tem največ govori na »dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, z Reke in iz Dalmacije«. Nič drugače ni letos, ko je odvzem odlikovanja podprla italijanska premierka Giorgia Meloni. Tokrat tej dolgoletni zamisli kaže dokaj dobro – potrebna je namreč sprememba 70 let starega zakona, ki določa, da odlikovanj ni mogoče odvzeti postumno.

 • Jure Trampuš

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Politika  Za naročnike

  Kdo je že napovedal, da se bo pomeril na junijskih volitvah

  Evropske volitve bodo potekale od 6. do 9. junija. V Sloveniji bodo volivci novih devet poslancev, enega več kot prej, izbirali v nedeljo, 9. junija. Volilna udeležba je pri nas na volitvah v evropski parlament nizka, leta 2019 je volilo zgolj 28,89 odstotka volilnih upravičencev, manj kot pol milijona ljudi. Naša država je takrat dosegla tretje najslabše mesto po volilni udeležbi med vsemi evropskimi državami. V EU je volilo za kanček več kot 50 odstotkov volivcev. Ni kakšnih resnih razlogov, da bi se junija slovensko volilno telo, naveličano obljub, afer in nekredibilnih politikov, množično odpravilo na volišča. Udeležba utegne biti še nižja kot pred petimi leti.

 • Monika Weiss

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Politika  Za naročnike

  Financiranje SD / Inštitut 1. maj skriva donatorje

  Ob sedanjem dogajanju v stranki SD se odpirajo tudi vprašanja glede prihodnosti Inštituta 1. maj, uradno zavoda za izobraževanje, raziskovanje in mednarodno povezovanje, ki ima edini bančni račun odprt ravno pri hranilnici Lon. Gre za zavod, ki sta ga konec 2022 ustanovila Tanja Fajon in Klemen Žibert, predsednica in takratni generalni sekretar SD, čeprav se v javnosti inštitut bolj predstavlja kot projekt SD in ne kot projekt dvojca Fajon-Žibert. »Inštitut 1. maj je nosilec akademsko razpravljalnih, izobraževalnih in raziskovalnih aktivnosti, ki se izvajajo v okviru razprav o prihodnosti socialnodemokratske misli,« se predstavlja na spletni strani.

 • Jure Trampuš

  16. 2. 2024  |  Mladina 7  |  Politika  Za naročnike

  Kako naj stranka SD, ki zase pravi, da je »vedno na strani ljudi«, ljudi o tem res prepriča?

  Matevž Frangež, za prijatelje Frangi, je poklicni politik. Politično pot je začel v mariborski študentski organizaciji in se nato hitro uveljavil v Mladem forumu, podmladku tedanje Združene liste socialnih demokratov. Leta 2004 je prvič kandidiral za poslanca, a je bil neuspešen. Štiri leta kasneje mu je uspelo, mandat pa je ponovil še v času druge Janševe vlade. Takrat je živel polno politično življenje, bil je mariborski mestni svetnik, kandidat za mariborskega župana, kasneje državni sekretar v kabinetu Mira Cerarja. Nato je zastal, naveličal se je politike, naveličal se je, kot je dejal, vožnje v Ljubljano in nazaj, prigovarjanja, pogajanj, vsega, kar prinaša ta posel. »Vse življenje sem si želel biti politik. Danes v šali pravim, da moraš paziti, česa si v življenju želiš, ker se ti to slej ko prej uresniči. Toda zato, da spreminjaš svet, ni treba biti v politiki,« je dejal leta 2015. A zunaj politike ni zdržal dolgo, vanjo se je vrnil kot komunikator Socialnih demokratov, kot njihov strokovni sodelavec v parlamentu, postal je predsednik konference SD, v Golobovi vladi pa je sekretar na ministrstvu za gospodarstvo in s tem desna roka ministra Matjaža Hana.

 • STA

  15. 2. 2024  |  Politika

  Afera Litijska / Vlada razrešila Šoltesa

  Vlada je na predlog ministrice za pravosodje v odstopu Dominike Švarc Pipan razrešila Igorja Šoltesa s funkcije državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje. Kot so sporočili z ministrstva, je vlada to storila "zaradi njegove objektivne odgovornosti v zvezi z nakupom stavbe na Litijski cesti 51 v Ljubljani".

 • Uredništvo

  15. 2. 2024  |  Politika

  Vračilo glob iz časa tretje Janševe vlade

  Državni zbor (DZ) je lani sprejel zakon, ki je uredil vračilo glob za prekrške iz časa ukrepov za preprečevanje širjenja covida. V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) so ob tem objavili, da zakon podpirajo, saj so že od nastanka opozarjali na neustavnost glob. Ustavljeni bodo postopki za določene prekrške, storjene med 7. marcem leta 2020 in 30. majem leta 2022 (v času tretje Janševe vlade). Osebe, ki so bile kaznovane na podlagi teh prekrškov, bodo prejele povrnjene globe in morebitne stroške postopkov oziroma izterjave.

 • STA

  15. 2. 2024  |  Politika

  Ministrici Švarc Pipan bi lahko že v petek prenehala funkcija

  Premier Robert Golob je danes v DZ poslal obvestilo o odstopu ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Po nekaterih informacijah bi se DZ lahko z njim seznanil že v petek. S tem bo ministrici funkcija prenehala.

 • STA

  14. 2. 2024  |  Politika

  Janša / »Gre za projekt Virant številka dve«

  Predsednik SDS Janez Janša je po tistem, ko trije poslanci niso podpisali izjave o zvestobi SDS do konca mandata, ocenil, da bo "očitno nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volivcev". Zatrdil je, da poslanska skupina SDS ne razpada. Prepričan pa je, da je cilj Platforme sodelovanja preprečiti relativno zmago SDS.

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Politika

  »Stranka SD se je znašla v idejni, kadrovski in strankarski krizi«

  "Kriza SD, ki jo je afera o sodni stavbi na Litijski cesti potisnila v javnem mnenju najnižje po letu 2005, je tudi izraz krize politične ideje socialne demokracije v Evropi in Sloveniji. Stranka SD se je znašla v idejni, kadrovski in strankarski krizi, zato bo konsolidacija stranke, ki jo želi vodstvo izpeljati na aprilskem kongresu, velik izziv z negotovim rezultatom."

  (Novinar Uroš Esih o tem, da bo politična rehabilitacija stranke Socialni demokrati zahtevna; via Delo)

 • DK, STA

  14. 2. 2024  |  Politika

  Logar, Irgl in Kaloh niso podpisali izjave o zavezanosti SDS

  Izjavo, v kateri so se zavezali, da bodo do konca mandata tako v DZ kot izven njega delovali kot člani SDS in člani njene poslanske skupine, je podpisalo 24 od 27 poslancev stranke. Zaveze niso podpisali poslanci Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh, izhaja iz sporočila SDS.

 • STA

  14. 2. 2024  |  Politika

  Sprememba zakona o osebni izkaznici?

  Zagovornik načela enakosti je na podlagi opozorila poslancev narodnih manjšin ministrstvu za notranje zadeve priporočil, naj spremeni zakon o osebni izkaznici in pravilnik. Sedanja ureditev namreč italijanščino in madžarščino obravnava kot tuja jezika, čeprav sta ob slovenščini uradna jezika na območjih, kjer živita avtohtoni narodni skupnosti.

 • STA

  14. 2. 2024  |  Politika

  Haag / Podpis ljubljansko-haaške konvencije

  Ministrica za zunanje in evropske zadeve Tanja Fajon bo danes v Haagu podpisala ljubljansko-haaško konvencijo, ki so jo maja lani sprejeli v Ljubljani. Konvencija predstavlja prelomno mednarodno pogodbo, ki bo državam omogočila mednarodno sodelovanje pri preiskavah in pregonu najhujših zločinov.

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Politika

  »SD vse več stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino«

  "SD je stranka, ki ima enega od najmočnejših terenov, ima izjemno dolgo tradicijo v slovenski politiki in tudi zelo veliko interesov je še vedno vezanih nanjo. Problem, ki ga ima, je širši problem evropske socialne demokracije v zadnjih desetletjih. Težava je, da se nikakor ne znajo vsebinsko umestiti kot resna alternativa obstoječemu stanju. SD je bil v večini vlad v preteklih 15 letih, zelo malo pa je bilo ukrepov in politik, ki bi izhajali iz tradicionalnega bazena socialne demokracije. Vse več se stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino."

 • Uredništvo

  14. 2. 2024  |  Politika

  »Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji spoštujejo državne institucije«

  "Prihodnost skupnosti zahteva novo državotvornost. Državotvornost na eni strani pomeni, da mora država, zamejena z vladavino prava, prevzeti vse funkcije, ki pritičejo državi. Nova državotvornost predpostavlja obstoj močnih institucij, institucij z vsemi pooblasti za izkoreninjenje ne le korupcije, marveč tudi klientelizma, nepotizma, 'samoupravnega' sporazumevanja in 'družbenega' dogovarjanja. Nova državotvornost predpostavlja ponovno vzpostavitev razmerij zavor in ravnovesij med vejami oblasti. Da je tožilstvo kot posebna veja oblasti zaradi ignorance zakonodajne in izvršilne veje oblasti del tistega dela države, ki naj postane vitek, ki naj hira, ki naj odmira, je v času razcveta korupcije recept za epsko polomijo. Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji – tisti v vladi, oni v opoziciji in vsi ostali – spoštujejo državne institucije."

 • STA

  13. 2. 2024  |  Politika

  Levica / »Ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci«

  Ni več dvoma, da Izrael izvaja genocid nad Palestinci, sta danes poudarila poslanca Levice Matej Tašner Vatovec in Nataša Sukič. V izjavi za medije sta predstavila pobudo stranke, ki poziva zunanje ministrstvo, da pokliče izraelskega veleposlanika na pogovor, da se Slovenija pridruži tožbi Južne Afrike zoper Izrael in proti njemu uvede sankcije.

 • STA

  12. 2. 2024  |  Politika

  Ministrica Dominika Švarc Pipan stranki SD poslala izstopno izjavo

  Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je stranki SD danes poslala izstopno izjavo, je potrdila za STA. Za slednje se je odločila po sporu, ki je med njo in vodstvom stranke nastal ob razkritju spornega nakupa stavbe na Litijski.

 • STA

  12. 2. 2024  |  Politika

  Bo stranka SD dobila novo vodstvo? / Fajon: »Danes stranke ne zapuščam«

  Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon, naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

 • Borut Mekina

  12. 2. 2024  |  Politika

  Zakaj nova meritev stavbe na Litijski cesti kaže večjo kvadraturo?

  Upanje, da bo novi geodet izmeril drugačno in sicer manjšo površino stavbe na Litijski ulici v Ljubljani, ki jo je konec decembra kupilo ministrstvo za pravosodje, je očitno splavalo po vodi. Po fiasku z nakupom nove sodne stavbe so na ministrstvu za pravosodje namreč s prodajalcem Sebastjanom Vežnaverjem sklenili aneks k pogodbi, v katerem so se dogovorili, da bo ministrstvo pridobilo novo izmero površine stavbe. Seveda v upanju, da bo nova meritev pokazala nižjo kvadraturo in bo na tej podlagi prodajalec vrnil nekaj kupnine. A se to ne bo zgodilo. 

 • Uredništvo

  12. 2. 2024  |  Politika

  »Nikoli doslej še ni bilo tako velike kraje in zlorabe volitev«

  "Nikoli doslej še ni bilo tako velike kraje in zlorabe volitev. Opozarjali smo, da bodo volitve neregularne, saj ni bilo pogojev za izvedbo poštenih, svobodnih volitev. Vučićevi imajo popolno kontrolo nad mediji, sploh elektronskimi z nacionalno frekvenco. Glavna okupacija teh medijev je obramba vladajočega režima in napadanje opozicije ter vseh, ki si upajo govoriti proti oblasti. Oblast je kupovala glasove na različne načine. Tudi z denarjem iz državnega proračuna. V zameno za glasove so podkupili upokojence, mlade. Pritiskali so na zaposlene v javnem sektorju, takih ljudi je v Srbiji okoli 800 tisoč. Njihova delovna obveznost je, da glasujejo za režim. Vsemu temu smo bili priča že na volitvah v preteklosti."

 • STA

  12. 2. 2024  |  Politika

  Boj proti prikritim podražitvam

  Inštitut 8. marec začenja bitko proti inflaciji in bitko za to, da bi vsi živeli dostojno življenje, je dejala direktorica inštituta Nika Kovač. Kot pravijo v inštitutu, prvi korak predstavlja boj proti prikritim podražitvam, v naslednjih tednih pa pripravljajo še več akcij. Ob tem so že začeli s peticijo za boj proti prikritim podražitvam.

 • STA

  12. 2. 2024  |  Politika

  Po aferi sodna stavba / Kakšni bodo nadaljnji koraki v stranki SD?

  Konferenca SD bo po pretresih, ki jo je za stranko prinesla afera sodna stavba, razpravljala o nadaljnjih korakih. V stranki se namreč v zadnjih tednih iskri, slišati je tudi pozive k odstopu vodstva in deljena mnenja o delu v koaliciji. Po odstopu generalnega sekretarja SD Klemna Žiberta bo predvidoma znano tudi ime njegovega začasnega naslednika.

 • STA

  11. 2. 2024  |  Politika

  Kaj pa grozote, ki jih je Slovencem prizadejal fašizem?

  Na zunanjem ministrstvu so v dneh, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb in eksodusa iz Istre, Reke in Dalmacije, znova poudarili pomen celovitega in spoštljivega spomina ter dostojanstva za vse žrtve tragičnih dogodkov vojnega in povojnega obdobja v 20. stoletju.

 • Uredništvo

  9. 2. 2024  |  Politika

  »Zgodovina EU je zgodovina kompromisov«

  “Pred BiH so številni izzivi na poti do članstva v EU, ki ne bodo lahki. Zgodovina EU je zgodovina kompromisov. Močno si želim, da tudi BiH stopi na to pot in s tem na pot še hitrejšega napredka in razvoja."

 • Se je nervoznemu Igorju Šoltesu telefon pokvaril?

  Nakup sodne stavbe na Litijski se bere kriminalka, vendar ne le zgolj zaradi kriminalne in korupcijske vsebine. Redko se zgodi, da bi zaradi gostobesednosti kakšnega politika, ki se je odločil, da rešuje svojo umazano čast in kožo ter spregovori, javnost poznala toliko podrobnosti in fragmentov kakšne politične afere. Običajno naletimo na zid molka in tišine. Tokrat je vlogo nekakšne preiskovalke v zgodbi, kjer je bila po lastnih besedah žrtev spretno domišljenega scenarija zarote svojih sodelavcev, prevzela kar ministrica za pravosodje. Polna energije in volje, da počisti Avgijev hlev sistemske korupcije v svojih vrstah.