• Borut Mekina

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    Zakaj sem proti novi nuklearki?

    Poslanske skupine Svobode, SDS, SD in NSi ter poslanca manjšin so ta teden v parlamentarni postopek vložili predlog za posvetovalni referendum o projektu Jek 2. Predvidoma bomo tako v drugi polovici novembra v Sloveniji imeli referendum o gradnji novega bloka, za katerega se zdi, da je že vnaprej dobljen. Elektroenergetski strokovnjaki so v veliki večini za, fiziki tudi, ravno tako ekonomisti in gospodarstveniki – slovenska podjetja in gospodarska zbornica drugi blok jedrske elektrarne podpirajo. Gradnjo naj bi podpirala tudi javnost.

  • Borut Mekina

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    Janša manipulira s 300 tisoč Slovenci

    Tina Gaber, partnerka predsednika vlade Roberta Goloba, se preživlja z upravljanjem profilov na družbenih omrežjih. Ker se je minuli teden na to temo mudila na sestanku v kabinetu predsednika vlade, smo jo vprašali, kako sama razume vlogo družbenih medijev. Je na primer prav, da uradne institucije, kot je predsednik vlade, z javnostjo komunicirajo mimo klasičnih medijev in novinarjev? Madžarska vlada recimo rada poudarja, da tam posrednikov v vlogi novinarjev več ne potrebujejo, ker predsednik vlade Viktor Orbán z državljani komunicira neposredno.

  • Borut Mekina

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    V Svobodi napenjajo lok

    Največja vladna stranka se v teh dneh kadrovsko in komunikacijsko nekako preoblikuje. Stranka bo dobila novega generalnega sekretarja, predsednik vlade Robert Golob bo dobil novega vodjo kabineta, morda bo zamenjan celo vodja poslanske skupine, službe bodo morali zamenjati še številni drugi doslej pomembni funkcionarji stranke. Cilj teh sprememb je, kot je dejal najverjetnejši bodoči govorec stranke Gibanja Svoboda in minister za Slovence po svetu, Matej Arčon, »bolj povezana stranka na vseh nivojih njenega delovanja ter boljša komunikacija«. A kaj to pomeni?

  • Kaj boste naredili za Evropo, slovenski kandidati za poslance evropskega parlamenta?

    Ko je januarja 1961 John Kennedy postal predsednik ZDA, je sodržavljane nagovoril z znamenitim pozivom: »Ne sprašujte, kaj lahko država stori za vas. Vprašajte, kaj lahko vi naredite za domovino!« Pred volitvami v parlament EU, ki bodo čez tri mesece, je zadnji čas, da slovenske volivke in volivce pozovemo v enakem tonu: »Ne sprašujte, kaj vaš kandidat obljublja, da bo po njegovi zaslugi, če bo izvoljen, od EU dobila vaša občina – pardon, Slovenija. Vprašajte ga, kaj bo delal v parlamentu za prihodnost Evrope!« Evropska unija še nikoli ni bila v tako slabem stanju, kakor je zdaj. V Ukrajini se vedno globlje zapleta v drago vojno, v kateri se noče zares vojskovati. ZDA so jo z vsemi sredstvi prisilile v politično, vojaško in energetsko odvisnost, ki nikakor ni v trajnem interesu Evrope. Trajni interes Evrope je mirno sožitje in gospodarsko in kulturno sodelovanje s sosedami, predvsem torej z Rusijo in s sredozemskimi arabskimi muslimanskimi državami. Preprečevanje takega sožitja je strategija ZDA, ogroženega svetovnega hegemona, ki se pripravlja na spopad s Kitajsko. Taka strategija ZDA ni manj nora kakor Putinov delirični načrt obnavljanja ruskega carstva z vojaškim osvajanjem, le še nevarnejša je. Zaradi moči ZDA in zato, ker je globalna, je še bolj katastrofalna.

  • Jure Trampuš

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    Populisti, nacionalisti in demagogi

    Devetega junija bodo v Sloveniji četrte evropske volitve, zato za začetek napišimo nekaj osnovnih pravil. Volilna opravila so se začela 11. marca, organizatorji kampanje morajo poseben račun odpreti do 24. aprila, 10. maj pa je zadnji dan, ko so lahko vložene liste. Nato bo v noči s 7. na 8. junij začel veljati volilni molk, volitve so dan kasneje, neuradni izidi bodo znani že nekaj ur po zaprtju volišč. Letos bo Slovenija v Bruselj prvič poslala devet poslancev, dva več kot na prvih volitvah leta 2004.

  • Peter Petrovčič

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    »Smo v slovenski šoli, govorite slovensko!«

    »Že nekaj časa smo priča pritisku, ki ga učiteljice izvajajo glede komunikacije med učenci med odmori v njihovem materinem jeziku, v srbskem, bošnjaškem, hrvaškem, makedonskem, albanskem jeziku … Učitelji našim otrokom striktno prepovedujejo, da na javnem prostoru v njihovem prostem času, recimo med odmorom ali malico med seboj komunicirajo v njihovem materinem jeziku«, piše v pismu, pod katero so podpisani »zaskrbljeni starši otrok, katerim je onemogočena uporaba materinega jezika«. Očitek o prepovedovanju uporabe maternega jezika se nanaša na Osnovno šolo Kolezija v Ljubljani.

  • Peter Petrovčič

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    Hinavski ljubitelji maternega jezika

    Ko v Novi Sloveniji, sicer naslednici Slovenskih krščanskih demokratov, govorijo o svoji identiteti, lahko slišimo, da gre za »sodobno« stranko »za vse ljudi«, ki je »odprta za novosti« in sprejemajoča do »raznolikosti«. Tako piše tudi v njihovem programu. Javno so se pred leti promovirali kot podjetniška stranka, v zadnjem obdobju pa stavijo predvsem na sredinskost, zmernost. Javnost želijo prepričati, da si zaslužijo glasove volivcev, ki ne pogledujejo ne levo ne desno ali pa vsaj ne tako skrajno desno, kot vedno bolj pogledujejo v SDS, v katere senci se že desetletja NSi bori za svoj prostor pod soncem. Njene nedavne aktivnosti, sploh hinavsko razpihovanje sovraštva do narodov bivše SFRJ, stranko uvršča daleč stran od sredine.

  • Uredništvo

    15. 3. 2024  |  Mladina 11  |  Politika

    Poskus revidiranja zgodovine

    V teh dneh prihaja na knjižne police knjiga Zarota Depala vas, s katero bo predsednik SDS Janez Janša skupaj s soavtorjem Jožetom Biščakom poskušal prikazati takratno dogajanje kot politično zaroto zoper njega. Ker je od dogodkov minilo že 30 let, bo verjetno, tako kot že tolikokrat doslej, vse skupaj poskušal prikazati – tako nakazuje že naslov – kot politično dogajanje, uperjeno zoper njega. A do dogodkov v Depali vasi je prišlo zaradi policijske preiskave trgovine z orožjem, ki so jo izvajali najvišji zaposleni na ministrstvu za obrambo pod njegovim vodstvom.

  • Krivica iz Depale vasi

    Letos mineva trideset let od dogodkov v Depali vasi, ki so pomembno zaznamovali slovensko politiko in državo takrat in danes – s temi dogodki je namreč kulminirala »mater vseh slovenskih afer«, trgovina z orožjem, natančno preiskana, pa nikoli kaznovana.

  • Uredništvo

    13. 3. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / EVROPA ZA TELEBANE

    V petek izide nova Mladina! V enajsti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. marca, se sprašujemo, ali bi bilo prav, da bi stranka SDS dve leti po tem, ko je maltretirala ljudi, postala velika zmagovalka junijskih evropskih volitev. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Daniela Novakoviča (STA). 

  • STA

    13. 3. 2024  |  Politika

    Ministrica za zdravje predstavila aktivnosti za izboljšanje dostopnosti do zdravnika

    Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na izredni seji skupščine ZZZS članom predstavila aktivnosti ministrstva za izboljšanje dostopnosti do zdravnika. Ob ukrepih, ki jih uvaja nedavna vladna uredba, na ministrstvu med drugim načrtujejo prenovo glavarinskih količnikov in spremembo sistemske zakonodaje še v letošnjem letu.

  • Uredništvo

    13. 3. 2024  |  Politika

    »Tudi v vojnah obstajajo pravila in tisti, ki jih kršijo, morajo odgovarjati za svoja dejanja«

    "EU je ena najodločnejših zagovornic spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava na konfliktnih območjih. Kljub tem prizadevanjem pa potrebujemo usklajene in dosledne ukrepe celotne mednarodne skupnosti, da bi spremenili te razmere. Namreč, tudi v vojnah obstajajo pravila in tisti, ki jih kršijo, morajo odgovarjati za svoja dejanja."

  • Uredništvo

    12. 3. 2024  |  Politika

    »Logar iz dneva v dan izkazuje, da je morda izobražen in podkovan politik, ni pa voditelj«

    "Očitno se je Anže Logar že pred časom odločil, da si bo pri oblikovanju lastnega političnega projekta vzel čas in se ne bo pustil siliti v poteze, za katere misli, da še ni pripravljen. A s svojim oklevanjem je dosegel ravno nasproten učinek. O tem, kako in kdaj se bo zvrstilo sosledje prelomov s SDS, zdaj v celoti odloča SDS sama. Logar se le odziva na odločitve svoje stranke in zgublja vsakršno iniciativo. S tem iz dneva v dan izkazuje, da je morda izobražen in podkovan politik, ni pa voditelj."

  • STA

    11. 3. 2024  |  Politika

    Golob / »Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne, zanjo ni prav nobenega razloga več«

    Skrajni čas je, da se stavka zdravnikov zamrzne, zanjo ni prav nobenega razloga več, je po današnjem obisku Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor v izjavi medijem dejal predsednik vlade Robert Golob. Zahvalil se je osebju UKC in dejal, da je s tem, kar je danes videl, zelo zadovoljen.

  • Politična moč govoric

    »Kadrovske rošade v Svobodi, se premier Golob že vidi kot evrokomisar za energetiko?« Ne, to ni naslov na Nova24TV, ampak na MMC RTV Slovenija, kar bi pomenilo, da bo javni servis, ki goji najvišje novinarske standarde, zagotovo vedel več in bolje.

  • STA

    10. 3. 2024  |  Politika

    Anketa / Koliko poslancev bi dobile stranke na evropskih volitvah?

    Na evropskih volitvah bi SDS dobila štiri poslance, Gibanje Svoboda dva, SD, NSi in Levica pa po enega, kaže raziskava Mediane za Delo. Evropskih volitev se bo zagotovo ali verjetno udeležilo 81,1 odstotka sodelujočih, medtem ko se jih 14,8 odstotka zagotovo ali verjetno ne bo udeležilo, izhaja iz rezultatov, ki jih je danes objavilo Delo.

  • Monika Weiss

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Politika

    Poleg naravovarstvenikov jim zdaj vse glasneje nasprotujejo še kmetje

    »Nismo proti poplavni varnosti. Hočemo pa realne rešitve, da smo vključeni v odločitve, kaj se bo gradilo na kmetijski zemlji,« pravi Rok Sedminek, kmet iz Savinjske doline.

  • Luka Volk

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Politika

    Boj za kmete ...

    Kljub negodovanju Evropske ljudske stranke (EPP) je bila prejšnji mesec v evropskem parlamentu potrjena nova, sicer precej okrnjena zakonodaja o obnovi narave, ki predvideva, da bodo članice do leta 2030 sprejele ukrepe za rehabilitacijo vsaj 30 odstotkov kopenskih, obalnih, sladkovodnih in morskih habitatov. Poleg tega bodo morale vzpostaviti ukrepe za obnovo vsaj 60 odstotkov habitatnih skupin do leta 2040 in vsaj 90 odstotkov do leta 2050. Evropski poslanci so obenem potrdili posodobljeno direktivo, ki razširja seznam kaznivih dejanj zoper okolje, razširjen je bil tudi seznam predvidenih kazni. Direktiva na primer zajema tako imenovana kvalificirana kazniva dejanja, kot so veliki gozdni požari ali obsežno onesnaževanje, ki vodi v uničenje ekosistemov – posameznike ali predstavnike podjetij, ki bi storila takšna kazniva dejanja zoper okolje, bi lahko doletela celo zaporna kazen.

  • NSi razpihuje sovraštvo do pripadnikov nekdaj bratskih narodov

    NSi je vložila zahtevo za »razpis posvetovalnega referenduma« o zakonu o kulturnih pravicah pripadnikov narodov nekdanje SFRJ. V stranki imajo težave s tem, da bi Hrvati, Srbi, Bošnjaki, Črnogorci, Makedonci in Albanci imeli nekatere kulturne pravice, še posebej jih moti možnost, da bi se otroci v šolah fakultativno lahko učili materinščine, kar je sicer mogoče že po veljavni zakonodaji. »Sporni« člen je zgolj določal, da ministrstvo za izobraževanje »omogoča osnovno- in srednješolsko brezplačno učenje maternega jezika in kulture v okviru fakultativnega ali dopolnilnega pouka ali interesne dejavnosti razširjenega programa šol za otroke pripadnikov narodov nekdanje SFRJ«.

  • Borut Mekina

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Politika

    SD se prečiščuje / Ji bodo sledili tudi v SDS?

    Vilo na Levstikovi ulici v Ljubljani, dolgoletni, podedovani simbol SD z znano fasado, na kateri so nezadovoljni občani lahko pustili grafite, bo stranka prodala. Odločitev o prodaji se časovno ujema z afero »sodna stavba na Litijski cesti« in s prihodom novega generalnega sekretarja stranke Matevža Frangeža, ki se je odločil za čiščenje strankinih bilanc. V SD, kjer so si po zadnjih volitvah nakopali skupaj 1,5 milijona evrov dolgov, so zadnje leto vilo uporabljali za obvodno financiranje stranke. Ustanovil se je Inštitut 1. maj, v katerega se je lani steklo 395 tisoč evrov donacij, del tega denarja pa je nato inštitut pošiljal stranki tako, da ji je plačeval najemnino.

  • Monika Weiss

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Politika

    Primer Rok Capl

    Primer družbe SIJ - Slovenska industrija jekla ne odpira le vprašanja kakovosti zakonov in zakonskih varovalk. Odpira tudi vprašanje delovanja javne agencije Spirit. Golobova vlada je ravno 7. februarja letos podelila polni, petletni mandat direktorju Spirita Roku Caplu, ki ga je na to mesto kot vršilca dolžnosti februarja 2022 nastavila Janševa vlada. Capl je bil kader ministra Zdravka Počivalška; marca 2022 je na državnozborskih volitvah nastopal kot brežiški kandidat stranke Konkretno na listi Povežimo Slovenijo.

  • Monika Weiss

    8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Politika

    V posmeh davkoplačevalcem

    Te dni je prvi sodni epilog dobila zgodba, povezana z junija lani zamrznjenimi izplačili državne pomoči družbi SIJ - Slovenska industrija jekla. Odločitev mariborskega upravnega sodišča še ni pravnomočna, vendar nakazuje, da bo morala država – njena agencija Spirit – hčerinskim družbam SIJ verjetno izplačati celotno odobreno, a še neizplačano pomoč ob energijski draginji: gre za 5,6 milijona evrov z zamudnimi obrestmi, te so zdaj okoli 700.000 evrov. Ta epilog odpira vprašanje, kakšne varovalke imajo zakoni za pomoč gospodarstvu. Skupina SIJ bo namreč zdaj do milijonske državne pomoči zaradi visokih cen energije očitno upravičena kljub temu, da so si vodilni matične družbe SIJ – med njimi tudi Tibor Šimonka, sicer predsednik Gospodarske zbornice Slovenije – za leto 2022 izplačali rekordnih 21 milijonov evrov večinoma nagrad, lastniki pa 5,8 milijona evrov dividend.

  • Protiustavni vladni odlok?

    Ko je v času epidemije koronavirusne bolezni vlada Janeza Janše vladala z (vladnimi) odloki namesto z zakoni, sprejetimi v državnem zboru, je marsikdo opozarjal na zlorabo oblasti. Predsednica republike Nataša Pirc Musar, tedaj še odvetnica, je to označila za pravno huliganstvo, ustavno sodišče pa je zaradi protiustavnosti razveljavilo cel kup omenjenih odlokov. Ko je prejšnji teden vlada Roberta Goloba z odlokom posegla v zdravniško stavko, je nasprotna politična stran vanjo usmerila prst, češ da oblast izvaja na protiustaven način. Pa je to res?

  • Zakaj odhaja Vesna Vuković 

    Končuje se dolgo obdobje, ki ga je v politiki Roberta Goloba, pri vodenju njegove stranke Gibanje Svoboda in poprej tudi vlade, odigrala najbolj politično vplivna ženska iz ozadja zadnjega leta ali dveh: Vesna Vuković. Konec marca se umika iz strankarskega in političnega življenja in zanimivo bo spremljati, kam. Generalno sekretarko stranke bo nasledil dokaj neznani Rok Marolt, ki je blizu podpredsedniku stranke in vedno pomembnejšemu igralcu – Klemnu Boštjančiču.

  • STA

    6. 3. 2024  |  Politika

    »Odhaja na lastno željo« / Svobodo zapušča generalna sekretarka 

    Generalna sekretarka Gibanja Svoboda Vesna Vuković se s koncem meseca poslavlja s funkcije, nasledil jo bo Rok Marolt. Kot je za STA navedel predsednik stranke Robert Golob "odhaja po tem, ko je izpolnila vse cilje, ki sva jih skupaj zastavila".

  • Uredništvo

    6. 3. 2024  |  Politika

    »Želela bi si, da bi ženske večkrat odreagirale na šovinistične opazke moških«

    "Želela bi si, da bi ženske večkrat odreagirale na šovinistične opazke moških. Zdi se mi, da včasih kar utihnemo in pustimo, da gre mimo. Treba se je oglasiti."

  • STA

    6. 3. 2024  |  Politika

    »Če želimo nekaj premakniti po 30 letih, mora prevladati nacionalno pred zasebnim interesom«

    Ministrica za kulturo Asta Vrečko je v današnji izjavi za medije zagotovila, da časovnica in stroški prenove SNG Drama Ljubljana ostajajo nespremenjeni. Prenova naj bi se tako končala do konca leta 2026, stroški prenove pa naj bi bili še vedno 58,5 milijona evrov.

  • STA

    6. 3. 2024  |  Politika

    »Sodniki so se odločili za to skrajno, vendar pravno dopustno sredstvo«

    Predstavniki Slovenskega sodniškega društva so danes na državno odvetništvo predali približno 320 zahtevkov sodnikov za mirno rešitev glede prikrajšanja pri plačah. Približno 50 sodnikov je to storilo že prej, tako je do danes zahtevke vložilo že približno 370 sodnikov. Na državnem odvetništvu imajo zdaj tri mesece časa za rešitev zadeve.

  • Uredništvo

    5. 3. 2024  |  Politika

    »Zavedati se moramo, da bruseljska politika pomembno kroji naša življenja«

    "Moja osebna ocena je, da smo nekako sprejeli povabilo Evrope, prišli k njej na večerjo, nismo pa je še povabili k sebi. Mogoče se nam zdi bruseljska politika nekoliko oddaljena ali pa drugorazredna tema, ampak zavedati se moramo, da pomembno kroji naša življenja."

  • STA

    5. 3. 2024  |  Politika

    Afera Litijska / Med osumljenimi ni Dominike Švarc Pipan in Igorja Šoltesa

    V okviru hišnih preiskav v zvezi s spornim nakupom stavbe na Litijski so kriminalisti obiskali tudi nekdanjega državnega sekretarja Igorja Šoltesa, ki pa ni med osumljenimi. Med osumljenimi tudi ni Dominike Švarc Pipan, naj bi bili pa Uroš Gojkovič, Simon Starček, Sebastjan Vežnaver ter sodni cenilec Anton Rigler.