• Tomaž Lavrič

  8. 1. 2023  |  Politika

  Meje med Slovenijo in Hrvaško ni več!

 • Uredništvo

  7. 1. 2023  |  Politika

  »Ženske imajo zdaj kar nekaj politične moči«

  "Obenem velja spomniti, da imamo poleg predsednice države in predsednice parlamenta tudi daleč najvišji delež žensk v državnem zboru in vladi doslej. Ženske imajo torej zdaj kar nekaj politične moči, ki jo bodo, upajmo, izkoristile za uvajanje na vednosti utemeljenih sprememb v družbenem življenju in za izboljšanje življenja žensk, še posebno tistih, ki so zaradi pripadnosti različnim kolektivitetam ali zaradi svojih individualnih okoliščin diskriminirane, preslišane ali sploh pozabljene. A hitrih sprememb ne kaže pričakovati. V politiki gre za proces in tek na dolge proge. Vsega tudi ne kaže zvaliti na ramena žensk in umanjkanja sprememb izkoristiti kot argument proti enakosti spolov v politiki. Ob tem namreč kaže poudariti, da so v politiko ženske prišle zato, ker so del populacije, ki je spolno razlikovana, v politiki pa so lahko najmanj enako dobre kot moški."

 • Uredništvo

  7. 1. 2023  |  Politika

  So Rusi narobe ocenili stanje v Ukrajini?

  "Skoraj neverjetno se zdi, da so Rusi tako narobe ocenili stanje v Ukrajini, še posebno ker so nedvomno imeli široko mrežo proruskih podpornikov in vohunov. V napad na izredno velik prostor, ki je večji od celotne Jugoslavije, so najprej šli v ofenzivo s samo 120.000 vojaki. Za primerjavo – hrvaška vojska je svoje ozemlje osvobajala s 150.000 vojaki. Kot zgodovinar se čudim, kako so najpomembnejše in najbolj dramatične odločitve hkrati tako neumne in slonijo na povsem napačnih podatkih in paranoji. Vse je tako zmedeno, da niti ne vemo, kaj je pravi Putinov cilj, zato je bistveno več možnosti za dolgo vojno kot za prekinitev spopadov v bližnji prihodnosti. Predvsem pa ne bo poraza, vsaj ne takšnega, kot je bil poraz Nemčije v drugi svetovni vojni."

 • Uredništvo

  7. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Politika

  »10. januarja bodo ljudje, ki plačujejo za zdravstvo, zahtevali izboljšanje razmer«

  "Na trenutke se zdi, da Danijel Bešič Loredan pri vodenju zdravstvenega resorja nima natančnega fokusa. Nenavadno veliko časa zna porabiti za detajle. Pri diagnostiki je včasih črnogled, drugič črnogledost očita interesnim skupinam. Interesnih skupin, ki naj bi ustvarjale privid izrednega stanja, ni identificiral. Rentgenski posnetek družbe, ki bi razkril interesne skupine, povezane z zdravstvom, pa bi bil nedvomno zanimiv. Brez rentgena je ena interesna skupina javno vidna: to so bolnice in bolniki, potencialni pacienti in pacientke. Ta interesna skupina redno plačuje za zdravstvene storitve, vendar več kot 130.000 oseb iz te interesne skupine niti osebnega zdravnika nima. Ta interesna skupina je napovedala stavko bolnic in bolnikov. Desetega januarja bodo ljudje, ki plačujejo za zdravstvo, a se ob bolezni soočajo z vedno višjimi ovirami, ko hočejo priti do zdravstvene storitve, na Trgu republike zahtevali izboljšanje razmer."

 • Franco Juri

  7. 1. 2023  |  Politika

  Pisarna predsednice

 • Uredništvo

  6. 1. 2023  |  Politika

  »Težko razumem, da se v dobi digitalizacije pred zdravstveno ustanovo vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika«

  "Ko sem zjutraj prihajal na delo in pred enoto Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana za Bežigradom videl dolgo vrsto ljudi, sem bil zgrožen. Težko razumem, da se v dobi digitalizacije, ko se večina storitev lahko opravi na daljavo, pred zdravstveno ustanovo sredi noči vijejo dolge vrste ljudi, da bi si izbrali osebnega zdravnika."

 • Uredništvo

  6. 1. 2023  |  Politika

  »Položaj pedagoške stroke je do neke mere mogoče primerjati s položajem zdravnikov«

  "Položaj pedagoške stroke je tako do neke mere mogoče primerjati s položajem zdravnikov, zlasti specialistov družinske medicine. Pomenljiva so opozorila, da med mladimi zdravniki specializacija iz družinske medicine ne velja za dovolj 'ugledno' in tudi ne lukrativno. Nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je vzporednico že potegnil, pri čemer je pogled zgolj nekoliko obrnil: kako bi se odzvali, če bi ravnatelj osnovne šole sporočil, da je sindikat izboril nižji normativ za število učencev v razredu in zato za njihovega otroka ni več prostora v šoli, se je vprašal. Pripomba se sicer nanaša na normative, ki so v primarnem zdravstvu trenutno najbolj izpostavljeni. V šolah to vprašanje še ni aktualno. A prihodnost zna presenetiti."

 • STA

  6. 1. 2023  |  Politika

  Inštitut 8. marec / »Nihče ne sme imeti plače, nižje od minimalne«

  Nedopustno je, da mnogi ljudje, ki opravljajo poklice v javnem sektorju, ne dosegajo minimalne plače, menijo članice programskega odbora Inštituta 8. marec. Na današnji tiskovni konferenci so opozorile na prenizke plače pomočnic vzgojiteljic. V inštitutu so danes tudi začeli zbirati podpise pod peticijo za dvig plač pomočnic vzgojiteljic.

 • Luka Volk

  6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Politika

  Pahor ni več predsednik, ostaja kralj Instagrama

  Bivši predsednik države Borut Pahor je bil ob prenehanju mandata deležen hvalospevov. Za izjemne dosežke »na področju delovanja države, njenega pravnega in ustavnega reda, demokratičnosti in mednarodne skupnosti« mu je Nova univerza, zasebni projekt Petra Jambreka, podelila častni doktorat. Poklonili so se mu tudi podjetniki. V Klubu slovenskih podjetnikov so mu simbolno izročili zlati ključ za dostop do prostorov in storitev kluba. Ob izročitvi ključa je predsednik kluba Joc Pečečnik poudaril, da je bil Pahor predsednik, ki je bil sposoben premikati meje. Zlati ključ bodo v prihodnje izročili tudi nekdanjima predsednikoma Milanu Kučanu in Danilu Türku.

 • Luka Volk

  6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Politika

  Zvišanje cen študentske prehrane

  Študenti so se na začetku leta razveselili novice, da se je v skladu z lani sprejetim zakonom zvišala subvencija za študentsko prehrano, in sicer z 2,82 evra na 3,50. To bi v praksi pomenilo, da bi morali študenti z novim letom za doplačilo k študentskemu bonu odšteti 68 centov manj. Vendar je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), ki je bila pobudnica zvišanja, hkrati privolila v zvišanje najvišje vrednosti obroka s sedmih evrov na devet. Tako so študenti ponekod po novem primorani za obrok doplačati 5,5 evra, več, kot ta čas znaša najnižja urna postavka za študentsko delo – 5,21 evra neto.

 • Polovica izbrisanih je še vedno izbrisana

  Amnesty International Slovenije in Mirovni inštitut sta pripravila peticijo in poziv vladi in njenemu predsedniku Robertu Golobu, naj »čim prej pripravita zakonske ukrepe, ki bodo omogočili povrnitev statusa in popravo krivic vsem izbrisanim«. Izbris več deset tisoč večinoma državljanov nekdanjih bratskih republik, ki je največja sistematična kršitev človekovih pravic po osamosvojitvi, se je zgodil leta 1992, poprava krivic pa kakih 20 let kasneje. O čem govorijo nevladniki?

 • Policijsko nasilje / »Dej nej mečejo plinska sredstva«

  Dobro leto je minilo, odkar je policija na protivladnih protestih posredovala tako, da je glavno mesto spremenila v območje spopadov. Pa tudi njeno ravnanje zoper protivladne protestnike nasploh je bilo že na prvi pogled preveč represivno. Prav zato je zdaj že nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar odredila najobsežnejši strokovni nadzor nad delom policije v njeni zgodovini. Predstavljamo poglavitne ugotovitve iz 161 strani dolgega poročila o »izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov«.

 • Peter Petrovčič

  6. 1. 2023  |  Politika

  Poročilo o policijski represiji

  Objavljamo celotno, 161 strani dolgo poročilo o ravnanju policije na protivladnih protestih v letih 2020 in 2021. Gre za najobsežnejši nadzor na delom policije v njeni zgodovini, ki ga je naročila zdaj že nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Poročilo vsebuje razkritje nezakonitih ravnanj policije, nezakonitih pridržanj, nezakonitih posegov v človekove pravice, nesorazmerne in nezakonite uporabe prisilnih sredstev, prirejanja in ponarejanja uradnih dokumentov, neprimerne komunikacije med operativnimi štabi in policisti na terenu ... 

 • Luka Volk

  5. 1. 2023  |  Politika

  RTV Slovenija je za umetniška dela odštela 9000 evrov

  Vodstvo RTV Slovenija kljub domnevno slabi bilanci javne radiotelevizije ne deluje ravno gospodarno: za novo strategijo razvoja, ki jo je naročilo pri zunanjem izvajalcu, je plačalo 47 tisoč evrov – in za to dobilo deloma prepisano seminarsko nalogo –, generalni direktor radiotelevizije Andrej Grah Whatmough pa je kmalu po novembrskem referendumu, ki je zapečatil usodo sedanjega vodstva, sebi in najbližjim sodelavcem zagotovil visoke odpravnine. Gre za zneske od 80 do 100 tisoč evrov.

 • Uredništvo

  4. 1. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / ZLATI ŠKOF 

  V petek izide nova Mladina! Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografijo škofa Rožmana pa hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 6. januarja, dalje, razkrivamo poročila ameriških obveščevalcev, v katerih je zapisano, da je ljubljanski škof Gregorij Rožman leta 1948 iz švicarskih bank dvigoval imetje, ki so ga ustaši med vojno zaplenili Judom in Srbom. Ne zamudite! 

 • Uredništvo

  4. 1. 2023  |  Politika

  »Koalicija z Gibanjem Svoboda bo Ljubljani prinesla več Jankovića«

  "Ključno vprašanje nove koalicije je torej, ali bo partnerstvo z Gibanjem Svoboda Ljubljani prineslo kaj več. Občutki so bili do objave koalicijskega sporazuma mešani. Stranki – oziroma bolje prvaka teh strank – sta sodelovanje napovedali že precej pred volitvami, a sta se nanje na koncu podali brez kakršnih koli zavez potencialnim volilcem. Zdelo se je, da v Gibanju Svoboda ni dovolj močnega konsenza o tem, kakšno držo ubrati do župana Jankovića, na koncu pa so se odločili za nekakšno neopredeljenost. Tisti volilci, ki so na koncu glas za mestni svet namenili Gibanju Svoboda, torej niso vedeli, ali bo stranka zavzela opozicijsko držo ali pa bo z Jankovićem v mestnem svetu sodelovala."

 • STA

  4. 1. 2023  |  Politika

  Zadnje opozorilo / »Država pričakuje, da bodo kolegice in kolegi še naprej delali na zrak«

  Protestni shod pomočnikov in pomočnic vzgojiteljev v vrtcih, ki bo 14. januarja v Ljubljani, je po besedah glavnega tajnika Sviza Branimirja Štruklja zadnje opozorilo pred ostrejšimi ukrepi. Kot je poudaril, je njihovo delo ovrednoteno nedostojno, saj povprečna plača ne dosega 80 odstotkov plače vseh zaposlenih v javnem sektorju z enako izobrazbo.

 • IK, STA

  4. 1. 2023  |  Politika

  Stavka bolnikov / »Situacija v slovenskem zdravstvu je katastrofalna in vsak dan slabša«

  Civilna iniciativa Glas ljudstva je ministrstvu za zdravje predala stavkovne zahteve bolnikov. Med drugim zahtevajo dostop do družinskega zdravnika za vse, ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in ustavitev odtekanja javnega denarja k zasebnikom. Organizirali bodo tudi stavko bolnikov, ki jo napovedujejo za 10. januar.

 • Uredništvo

  4. 1. 2023  |  Politika

  »Slovenski plebiscit je bil možen samo v Sloveniji in nikjer drugje«

  "Slovenski plebiscit je bil možen samo v Sloveniji in nikjer drugje, ker je bila Slovenija nacionalno homogena, 90 odstotkov Slovencev živi v njej in tudi od preostalih 10 odstotkov ljudi iz drugih republik se je večina odločila za samostojnost. Že Hrvaška je problem, ker če imaš 15 odstotkov srbskega prebivalstva, je jasno, da nastane problem. Tuđman je v času slovenskega plebiscita in v času največjih pogovorov o nekakšni jugoslovanski konfederaciji prišel na celjske večere, kjer je povedal, da Hrvaška kot država dveh narodov ne more obstajati, obstaja lahko država enega naroda, drugi narod pa se mora podrediti ali oditi."

 • STA

  4. 1. 2023  |  Politika

  RTV / Predsednica bo žrebala

  Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes ob 14. uri opravila žreb, s katerim bo določila, kateri člani novega sveta RTVS bodo imenovani za štiriletni in kateri za dveletni mandat. Predsednica republike bo žreb opravila v skladu z novelo zakona o RTVS, ki je po potrditvi na novembrskem referendumu začela veljati 28. decembra. Žrebanje bo javno.

 • Komentar / Zloraba znanosti 

  So levičarji grdi in duševno omejeni? Bi bilo mogoče na pomoč pri takšni komično deplasirani sovražni trditvi poklicati znanost? Ni težave! Zloraba znanosti skozi tako imenovani psevdoznanstveni diskurz ni sveža inovacija na ideološkem tržišču. Za doseganje propagandističnih ciljev in zasmehovanje nasprotnikov drugačne politične barve ni potrebno zgolj lagati in zavajati, bistveno bolj učinkovito, a hkrati tudi precej težje je, če se ob tem sklicujemo na znanstvene izsledke.

 • Res niste nič krivi, dragi kolegi?

  Upokojena ginekologinja dr. Mateja Kožuh Novak se je v javnem pismu odzvala na trenutno najbolj žgočo temo v Sloveniji – zdravstvo. Njeno pismo, ki ga je namenila kolegom zdravnikom, objavljamo v celoti.

 • Uredništvo

  3. 1. 2023  |  Politika

  Drago Kos / »Janša enostavno potrebuje sovražnika«

  "S Kučanom sem več kot tri minute skupaj govoril samo, ko sem v devetdesetih kot kriminalist zbiral od njega obvestila o slovenski trgovini z orožjem, To, da sem Kučanov človek, si je nekdo izmislil. Janša enostavno potrebuje sovražnika: nekaj časa sem bil Kučanov, nato udbomafija, še pozneje globoka država, kaj sem danes, pa niti ne vem."

 • STA

  3. 1. 2023  |  Politika

  Sporazum o sodelovanju med Listo Zorana Jankovića in Gibanjem Svoboda

  Vodji svetniških skupin Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin in Gibanja Svoboda Samo Logar sta danes svečano podpisala koalicijski sporazum. Ta med drugim vsebuje šest projektov mestno-državnega pomena, kot so izgradnja nove avtobusne in železniške postaje, izgradnja nove mestne negovalne bolnišnice, izgradnja NUK2 in obnova stavbe SNG Drama Ljubljana.

 • Uredništvo

  3. 1. 2023  |  Politika

  Slovenija in Hrvaška / Je meja postala irelevantna?

  "V desetem letu članstva v Evropski uniji je Hrvaška izpolnila svoja največja zunanjepolitična cilja, potem ko je postala članica EU in Nata. Z vključitvijo v evrsko območje in schengenski prostor prostega pretoka ljudi in blaga je zaokrožila vse integracijske procese v Evropski uniji. Več ne gre, več ne obstaja. Upravičeno 1. januar ni bil zgolj dan za slavje na Hrvaškem, temveč tudi v Sloveniji."

 • IK, STA

  3. 1. 2023  |  Politika

  Tožba v imenu pacientov / »Pravica do izbire osebnega zdravnika je iztožljiva pravica«

  Pravna mreža za varstvo demokracije pripravlja tožbo v imenu pacientov, ki nimajo dostopa do zdravstvenih storitev, a plačujejo zdravstveno zavarovanje. Namero je razkril Jaša Jenull iz iniciative Glas ljudstva, ki je za 10. januar, dan pred napovedano zdravniško stavko sindikata Fides, napovedala "veliko stavko pacientov". 

 • STA

  3. 1. 2023  |  Politika

  Golobova vlada / Odstopni izjavi dveh ministrov in reorganizacija

  Premier Robert Golob bo v teh dneh v Državni zbor (DZ) poslal odstopni izjavi šolskega in infrastrukturnega ministra Igorja Papiča in Bojana Kumra, ki sta ju podala ob uveljavitvi sprememb zakona o vladi. Po seznanitvi DZ z odstopoma bo Golob v DZ poslal listo kandidatov, ki bodo po reorganizaciji vlade zasedli ministrske položaje.

 • Uredništvo

  3. 1. 2023  |  Politika

  Tanja Fajon / »Nimam občutka, da bodo v tej koaliciji kmalu nastale večje spremembe«

  "Niti približno ne. Nimam nikakršnega občutka, da bodo v tej koaliciji kmalu nastale večje spremembe. Nasprotno; trdno sem prepričana, da potrebujemo drug drugega, da znamo delati drug z drugim. Čeprav smo tri različne stranke – vsaka s svojimi pogledi – in se znamo kritizirati, se znamo tudi poslušati. Mogoče je prednost naše vlade, da imamo notranjo demokracijo in normalen dialog, saj smo ljudem dali zavezo, da bomo popravili vzdušje v državi, ki ga je ustvarila prejšnja vlada, ter med ljudi vrnili spoštljivost. Vesela sem, da smo v vse naše pogovore aktivno vpeli strokovno javnost in civilno družbo."

 • LV, STA

  2. 1. 2023  |  Politika

  Nujen postopek za odvzem imunitete dvema poslancema

  Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je na prošnjo belgijskega pravosodja sprožila nujen postopek za odvzem imunitete dvema evropskima poslancema. Prvi postopkovni koraki so tako stekli, potem ko bo Metsola prošnjo predstavila na plenarnem zasedanju parlamenta 16. januarja, pa naj bi odločitev padla do 13. februarja.

 • Uredništvo

  2. 1. 2023  |  Politika

  »Če le lahko, smo proti«

  "Na koncu leta se vedno pojavi isto vprašanje: kje za vraga živimo? Slika ni ravno navdušujoča. Živimo v družbi paradoksov, bizarnosti, samozadostnosti in stalnega kazanja s prstom na druge. Predvsem pa stalnega nasprotovanja. Če le lahko, smo proti. To vedno znova pride na dan ob vsakojakih volitvah. To leto smo imeli kar trikrat priložnost, da smo glasovali proti. Najprej proti Janezu Janši na državnozborskih volitvah, potem proti klonu Janeza Janše na predsedniških in na koncu še proti njegovemu nagajanju vladi z zavrnitvijo referendumskih pobud."