• Jure Trampuš

    13. 9. 2024  |  Mladina 37  |  Politika

    Komisarkina zgodba

    Vihar, ki se je te dni dvignil v slovenski politiki in medijih, vse te besede o ponižanju, sramoti, amaterizmu in zaletavosti, ki smo se jih naposlušali ob izbiri novega slovenskega komisarja, po novem komisarke, nimajo kaj prida zveze z realnostjo. Notranjepolitični viharji ob izbiri evropskih komisarjev sicer niso slovenska posebnost, poznajo jih tudi v drugih državah, praviloma pa je njihova naloga ustvarjanje vtisa o uspehih ali neuspehih aktualnih vlad. Pri vsem skupaj ne gre toliko za ponujene komisarske resorje ali izbrane kadre, pač pa za mimikrijo smisla.

  • Kako je brat poslanke SDS dobil posel

    Podjetje Namestu je od aprila 2016 redno vzdrževalo računalniško opremo in skrbelo za sistemsko podporo javnega zavoda Študijski center za narodno spravo (SCNR). Sodelovanje se je začelo v času, ko je bil lastnik in direktor podjetja Andraž Selan, tri mesece pozneje pa je direktor postal Andrej Jeraj, brat poslanke SDS Alenke Jeraj. Namestu je do oktobra 2023, ko se je sodelovanje končalo, od SCNR prejel za 120.369 evrov plačil in tako postal drugi največji dobavitelj tega zavoda.

  • Poslanci skrivajo svoje premoženje

    »Spremembe svojega premoženjskega stanja "Šumijevi komisiji" javljam v skladu z zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije. Tako je že šest let, odkar sem na funkciji poslanca državnega zbora, in tako bo tudi do konca aktualnega mandata.« Dejan Kaloh, poslanec SDS, na novinarsko vprašanje, povezano s podjetji njegovega brata, ni želel odgovoriti. Kalohovo stališče delijo tudi drugi poslanci, ne glede na politično barvo, številni med njimi na vprašanja niso niti odgovorili. Redki so se z odgovori potrudili oziroma dali bolj vsebinske odgovore. Iz poslanske skupine SDS je tako odgovoril samo en poslanec, Jožef Jelen. Novinarske ugotovitve je dopolnil s podatkom o lastništvu rabljenega gumenjaka, sicer pa »drugo vse štima«. Kljub molku pa nam je uspelo identificirati kar 760 enot premoženja, ki so v lasti poslancev in poslank oziroma njihovih ožjih družinskih članov.

  • Kako nastane slovenski Žid

    Romi kradejo! To poslušamo zadnje tedne. Vsak župan, vsak poslanec, vsak svetnik, vsak krajan jugovzhodne Slovenije, kjer živijo Romi, je prišel s svojo zgodbo, s svojim »šokantnim« razkritjem, da Romi kradejo. Drug za drugim so naštevali, kaj vse kradejo – sadje, zelenjavo, krompir, poljščine, hrano. Vlamljajo v stanovanja in trgovine. Ni konca. Mediji so postali registri romskih kraj in tatvin. In vsi ti primeri so potrdili, da Romi kradejo. Da torej vsi Romi kradejo. Da so vsi Romi kriminalci. Tak je bil podton.

  • Uredništvo

    12. 9. 2024  |  Politika

    Kreativni direktor Mladine prejel ugledno nagrado v Sarajevu

    V sklopu 6. Sarajevo Festa so podelili tudi nagrade za kritično besedo na področju novinarstva. Žirija, ki so jo sestavljali Ognjenka Finci, Haris Pašović in Dino Mustafić, je soglasno odločila, da nagrado Zdravka Grebe prejmeta novinarja Arijana Saračević in Robert Botteri. Slednji je kreativni direktor Mladine in njen nekdanji odgovorni urednik. O Botteriju je njegov novinarski kolega in aktualni urednik Mladine Grega Repovž zapisal sledeče: »Demokratizacija bi se zgodila brez mnogih ljudi, ki danes nosijo razne medalje, a brez radikalnega Roberta Botterija se to ne bi zgodilo.«

  • Bi morala javnost poznati vsebino pisma Ursule von der Leyen?

    Mediji in del politike so po odstopu kandidata za evropskega komisarja Tomaža Vesela poročali o pismu predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen, ki ga je prejšnji teden poslala slovenskemu predsedniku vlade. V njem naj bi bilo, kot se domneva, vsaj malo utemeljeno, zakaj si želi drugega kandidata oziroma še raje – kandidatko. Ob silovitem hitenju se je nato vlada po hitrem postopku odločila za Marto Kos, ki je na kandidaturo po začetnem oklevanju in eni poprejšnji zavrnitvi pristala.

  • 12. 9. 2024  |  Politika

    »Iz Slovenije verjetno ne bo treba zbežati«

    "Iz Slovenije verjetno ne bo treba zbežati. Imperiji, federacije in unije minevajo. Slovenija pa je vedno izbrala pravilno pot in tako postajala vedno lepša, vedno bolj samostojna in vedno bolj bogata. Notranja razprava o usodi Slovenije se bo nadaljevala. Očitno je, da se peljemo skozi tesen predor. Usoda bo jasna, ko bomo zagledali luč na koncu tunela. Samo takrat bomo lahko ugotovili, ali smo blizu izhodu ali pa smo zagledali vlak, ki prihaja iz nasprotne strani."

  • STA

    11. 9. 2024  |  Politika

    »Ugled Slovenije ostaja še naprej visok«

    "Postopkov, ki še potekajo, ne želim komentirati, tudi tokrat ne bom komentiral postopka imenovanja komisarja. Zdaj čaka na obravnavo v parlamentu, ko bo kaj več znanega, ga bom tudi komentiral, prej pa ne. Vsakič znova me fascinira, preseneča, kako se opozicija trudi s proceduralnimi zapleti, tudi tiste odločitve, na katere nima popolnoma nobenega vpliva – in v primeru komisarja nima nobenega vpliva – zavlačevati samo zaradi zavlačevanja, samo da ovira delo. V tem primeru je dobra novica, da sem o tem govoril tudi s predsednico Evropske komisije in postopki v Evropi zaradi tega ne bodo trpeli. Predvsem pa ugled Slovenije ostaja kljub vsem tem manevrom opozicije še naprej visok."

  • Uredništvo

    11. 9. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / KORUPCIJA PAMETI

    V petek izide nova Mladina! V 37. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. september, pišemo o korupciji pameti. Preberite, zakaj ne dovolimo, da bi o naši prihodnosti odločali tehnokrati. Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

  • STA

    11. 9. 2024  |  Politika

    Prepoved dela zdravnikov iz javnega zdravstva na samoplačniškem trgu

    Osnutek vladne novele zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva, da zdravniki iz javnega zdravstvenega sistema ne bi več mogli delati za zasebnika na samoplačniškem trgu, je povedala ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel. Dodala je, da skušajo zaposlene z novelo motivirali, da bi čim več dela opravili v matičnem javnem zavodu.

  • »Danke, Golob« 

    Nivoji profesionalnih potvorb in manipulacij so v slovenskem novinarstvu resnično visoki in nihče si s tem žal ne beli glave. Še manj se trudi, da bi jih ustavljal, zato se lahko nemoteno položaj še poslabšuje. Po dveh desetletjih javnih opozoril in nešteto dokazih to že lahko suvereno trdim. Sistema prijav na Novinarsko častno razsodišče sami novinarji ne jemljejo resno, včasih ga celo cinično ignorirajo, in sankcij za njihova neprofesionalna ravnanja skoraj ni.

  • Uredništvo

    10. 9. 2024  |  Politika

    V goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo

    "Na katerem desničarskem zelniku je torej zrasla ideja, da je treba na forum povabiti nekdanjo izraelsko zunanjo ministrico Cipi Livni, bi bilo morda zanimivo izvedeti, a to v ničemer ne spremeni dejstva, da je šlo za skrb vzbujajočo neumnost. Za »dialog različnih mnenj«, s katerim je ministrica Fajon upravičevala povabilo, bi lahko povabili veliko Judov, ki nimajo umazanih rok, ki vedo, da Izraelu vlada popolni norec, čigar žrtve so tudi oni, in jim je popolnoma jasno, da gre za genocid Palestincev, kršenje temeljnih človekovih pravic in humanitarno katastrofo. To bi bil zanimiv dialog. Tako pa je morala zadevo pojasniti predsednica države Nataša Pirc Musar: V goste ne vabiš nekoga, ki zanika mednarodno pravo."

  • Uredništvo

    10. 9. 2024  |  Politika

    »V politiki velik del ostane v ozadju«

    "Lahko bi rekli, da je bila hitra odločitev za Vesela, ki se je zgodila pred meseci, res nekoliko prenagljena in da se je preslišalo opozorila von der Leynove, ki je, še preden je bila kandidatka za predsednico komisije, govorila, da naj bi bila komisija v naslednji sestavi spolno uravnotežena. Tega takrat ni nihče zares upošteval. Kaj se je v resnici zgodilo, ali je to res ključen argument za zamenjavo kandidata, ne vemo natančno. V politiki je tako kot z ledenimi gorami. Samo desetino tistega, kar vidimo, o čemer razpravljamo, mediji sežete nekoliko globlje, je znanega. V resnici velik del ostane v ozadju."

  • STA

    9. 9. 2024  |  Politika

    Anketa / Komu bi namenili glas na parlamentarnih volitvah?

    Na parlamentarnih volitvah bi po anketi Mediane za časopis Delo zmago slavila SDS z 22,9 odstotka glasov. Za Gibanje Svoboda bi se odločilo 15,5 odstotka vprašanih. Rezultati za obe stranki so podobni kot v anketah julija in avgusta. Delo vlade je kot pozitivno ocenilo 18,2 odstotka vprašanih, 45,5 odstotka pa negativno.

  • Prej osramočena Marta Kos sprejela povabilo

    Kako naj dovolj precizno razumemo povabilo novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos, ki ji ga je znova namenil predsednik vlade in h kateremu je že dala soglasje, če k presoji dodamo še zgodovino njunih odnosov?

  • STA

    9. 9. 2024  |  Politika

    Marta Kos / »Kot prepričana Evropejka čutim veliko odgovornost do Slovenije in Evropske komisije«

    Počaščena sem, da me je vlada potrdila kot kandidatko za članico Evropske komisije, je v odzivu na današnjo potrditev nominacije za položaj dejala Marta Kos. Dodala je, da kot prepričana Evropejka čuti veliko odgovornost do Slovenije in Evropske unije.

  • Tomaž Lavrič

    9. 9. 2024  |  Politika

    »Janez Drnovšek je bil resen politik«

  • STA

    9. 9. 2024  |  Politika

    Vlada potrdila Marto Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko

    Vlada je danes soglasno potrdila nominacijo Marte Kos za kandidatko Slovenije za evropsko komisarko, je na novinarski konferenci po seji vlade sporočil njen podpredsednik Matej Arčon. Predlog bo zdaj obravnaval pristojni odbor DZ, nato bo vlada na dopisni seji kandidaturo še uradno potrdila in posredovala v Bruselj, je pojasnil.

  • Uredništvo

    8. 9. 2024  |  Politika

    Slaba slika o trdnosti stališč slovenske zunanje politike

    "Pobud oziroma zahtev za umik vabila Cipi Livni na letošnji Blejski strateški forum organizatorji niso upoštevali, prezrli so tudi opozorilo, da operacija Uliti svinec velja za »znanilko vse bolj genocidne narave izraelske politike«. Časa za analizo, kaj je od Izraelkinega nastopa na Bledu kdo pridobil in kdo kaj izgubil, je dovolj. Začetni premislek pa daje slabo sliko o trdnosti stališč slovenske zunanje politike."

  • 8. 9. 2024  |  Politika

    Ko smo vsi gledali protestnici s krvavimi rokami, se je Borut Pahor objemal z osebo, ki zagovarja genocid

    "Vrhunec cinizma je bila večkrat izrečena misel, da so na Bledu pričakovali protestnike in da so v nekem smislu z njimi. Da govorijo isti jezik in delijo iste vrednote in razmišljanja. Z obveznim še bolj ciničnim dodatkom, da so jih pričakovali več. Ko smo vsi gledali protestnici s krvavimi rokami, se je Borut Pahor objemal z osebo, ki zagovarja genocid, in pripisal, da je to njegova prijateljica. In nihče ni imel pojma, kdo je to prijateljico zares povabil na Bled. Kot da je padla z neba. Kot da jo je poslala neka nadzemeljska entiteta in jo inštalirala na Bledu. Tanja in kompanija niso znali odgovoriti na direktno zastavljeno vprašanje: kdo je povabil to Pahorjevo prijateljico na Bled?"

  • Matic Gorenc

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Davek na luksuz

    Novi predlog podnebnega zakona, ki ga pripravlja ministrstvo za okolje, je v medresorskem usklajevanju izgubil člen o odpravi subvencioniranja fosilnih goriv, je pa vanj zdaj vključen drug dodaten ukrep, in sicer davek na zasebno letalstvo. Lastniki oziroma uporabniki zasebnih letal bodo morali plačati po 250 evrov za vsako osebo na letalu, predvideni letni izkupiček od novega davka naj bi bil nekaj manj kot 800 tisoč evrov.

  • Jera Kočevar

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Država subvencionira nakup električnih koles (za prevoz na delo)

    Od maja letos je na spletni strani Borzen mogoče oddati vlogo za subvencijo ob nakupu električnega mestnega, zložljivega ali tovornega kolesa. Subvencijo lahko pridobi vsaka oseba, ki ima stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji, davčno številko in je nakup e-kolesa opravila, potem ko je postala polnoletna. Med fizične osebe v tem primeru ne štejejo samostojni podjetniki, razen če fizične osebe, ki opravljajo pridobitno dejavnost, e-kolesa ne bodo uporabljale za opravljanje te dejavnosti. V letih 2024, 2025 in 2026 bo ministrstvo za okolje, podnebje in energijo za subvencioniranje nakupa e-koles namenilo do štiri milijone evrov. Letos je Borzen od maja do septembra prejel 2999 vlog, od teh jih je bilo do zdaj obdelanih 2931, dodelil pa je za 1.207.344,47 evra subvencij. Do konca leta 2024 je na voljo še 792.655,53 evra sredstev.

  • Monika Weiss

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Novo vladno partnerstvo

    Na letošnjem Blejskem strateškem forumu, ki je potekal na začetku tedna, je vlada sklenila novo partnerstvo. Konkretneje, gospodarski minister Matjaž Han (SD) je podpisal pismo o nameri s pobudo Slovenia Biotech Hills. Za kakšno pobudo gre?

  • Borut Mekina  |  foto: Luka Dakskobler

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    »Nepremičninski davek je najpravičnejši davek, ker ga plača tisti, ki nekaj ima, tisti, ki nima nič, pa ne«

    Alenka Bratušek je bila prva predsednica slovenske vlade, in ko je leta 2013 prevzela to funkcijo, je Slovenija doživljala najhujšo gospodarsko in politično krizo. Potem je imela svojo stranko, en mandat je že bila ministrica za infrastrukturo, zdaj isto ministrstvo vodi drugič. Konkretno to pomeni, da je v vladi odgovorna predvsem za razvoj cestnega, železniškega in kolesarskega omrežja. Objektivno je odgovorna za vse cestne zastoje in redne kolapse v železniškem prometu – a kmalu bo bolje, pravi, nismo še tam, smo pa že blizu.

  • Jure Trampuš

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Vojna in mir / Kako smo se znašli na robu konca sveta?

    Konec junija 1991 je v Sloveniji divjala vojna. Slovenija je razglasila samostojnost, zvezna vlada, ki jo je vodil Ante Marković, pa je enotam Jugoslovanske ljudske armade ukazala, naj zavzamejo mejne prehode, na katerih so slovenske oblasti začele postavljati znake z napisom Republika Slovenija. Vojska je odšla iz kasarn, na poti do mejnih prehodov pa so jo ustavile enote slovenske Teritorialne obrambe in policije, takrat imenovane še milica. Začelo se je streljanje, vključili so se letala in helikopterji, na obeh straneh so padale žrtve. Po nekaj dneh se je zdelo, da se bo v Sloveniji razplamtela totalna vojna. Z bombardiranjem civilnih ciljev, z večjo intenziteto spopadov, z veliko več žrtvami. Na kocki je bilo veliko življenj in usoda nekaj dni stare države.

  • Je Janševa vlada bolj spoštovala človekove pravice kot Golobova?

    Pred dnevi je varuh človekovih pravic Peter Svetina v intervjuju za spletni portal N1 dejal, da je vlada Janeza Janše celo v času epidemije varuha bolj upoštevala, kot ga zdaj upošteva vlada Roberta Goloba: »V tistem obdobju se je upoštevalo več mnenj in stališč varuha, kot pa se jih danes.« Janševa vlada je torej bolj spoštovala človekove pravice, kot jih sedanja, in posledično je bila v tem pogledu manj avtoritarna in samopašna, kot je sedanja? Res? Ne gre za to, da bi bila Golobova vlada v tem pogledu kaj posebej razsvetljena, a vendar se vsi spomnimo vsaj vladanja z odloki, ki so potem kot neustavni eden za drugim padli pred ustavnim sodiščem, ali pa omejevanja shodov in svobode izražanja ter pretirane policijske represije na protivladnih shodih in maltretiranja vidnejših protestnikov v času Janševe vlade.

  • Monika Weiss

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Več fosilnih goriv, več denarja v proračunu

    Trošarine, ki jih država pobira pri prodaji pogonskih goriv, zlasti dizla, so zelo pomemben proračunski vir. Lani se je s trošarinami na energente in električno energijo v državni proračun natekla milijarda evrov (1,06 milijarde evrov). Naj ponazorimo drugače: s temi prilivi država financira celotno proračunsko soudeležbo za pokojnine (lani 1,12 milijarde evrov). Trošarine so največji, a ne edini javnofinančni vir, vezan na prodajo fosilnih goriv. Fosilna goriva »poganjajo« naše javne blagajne, finančno ministrstvo kot skrbnik javnih financ pa tudi leta 2024 vztrajno sabotira predloge, ki bi lahko spremenili te visoke fosilne prilive. Aktualna dokaza sta predlog podnebnega zakona in zadnji popravek Nacionalnega energetskega in podnebnega načrta (NEPN). Oba namreč ohranjata spodbude, ki jih daje država nekaterim uporabnikom ob porabi in nakupu fosilnih goriv.

  • Borut Mekina

    6. 9. 2024  |  Mladina 36  |  Politika

    Zakaj tak vik in krik normirancev?

    Normiranci so v Sloveniji samostojni podjetniki, katerih poslovanje je poenostavljeno. Dohodnine ne plačujejo na podlagi dejanskih prihodkov in odhodkov, ampak se predpostavlja, da so imeli 80 odstotkov stroškov, tako da znaša pri njih dohodninska osnova le 20 odstotkov prometa. Konkretno to pomeni, da polni samostojni podjetniki normiranci za prihodke do 50.000 evrov na leto plačajo le štiri odstotke davka. Za primerjavo, redno zaposleni, ki sicer lahko ob tem tudi uveljavljajo olajšave, morajo za dohodke med 25.750 in 51.500 plačati 33 odstotkov davka.

  • STA

    5. 9. 2024  |  Politika

    V Palestini so ogorčeni, ker jih mednarodna skupnost zavrača

    Prvo septembrsko zasedanje Varnostnega sveta ZN pod slovenskim predsedstvom je bilo v sredo posvečeno razmeram v Gazi, govorniki na čelu s predsedujočim Samuelom Žbogarjem pa so ponavljali pozive za izpustitev talcev in prekinitev ognja. Tudi to zasedanje se je končalo brez sklepov.

  • Uredništvo

    5. 9. 2024  |  Politika

    RTV / »Brez zaposlenih ne bo šlo«

    "Če me niso podprli zaposleni, ki so v Svetu RTV Slovenija, to ne pomeni, da me zaposleni v hiši ne podpirajo. Rečem lahko, da toliko spodbudnih besed, stiskov rok, e-pošte in SMS-ov, kot sem jih prejela, še preden sem postala predsednica uprave, še nisem prejela, pa tudi z usmeritvami pogumno itd. Ampak vem, da je treba pridobiti podporo zaposlenih. S tem namenom sem že začela s kolegom iz te hiše pripravljati motivacijski načrt, kako spodbuditi zaposlene, da bodo sodelovali pri spremembah – ker brez zaposlenih ne bo šlo."