• Komentar / Janez Janša: »Če ne bo Slovencev, potem tudi ne bo Slovenije«

  Golobova vlada se bo soočila z Janševo interpelacijo, vloženo minuli petek. Navidezno obupno dejanje lahko razumemo predvsem kot ambicijo šefa SDS, da se znova zavihti na oblast še pred rednimi volitvami leta 2026. Trenutno razmerja moči v parlamentu niti malo ne kažejo na uspeh njegove namere, prav nasprotno. Čeprav je res, da po drugi strani Golob z nizom svojim kadrovanj in spornih dejanj prejkone postaja podoben svojemu predhodniku, hkrati pa njegovi vladi rahlo pada javnomnenjska podpora.

 • STA

  7. 3. 2023  |  Politika

  »Nekateri v Bruslju na vojno v Ukrajini gledajo kot na tekmovanje«

  Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je v ponedeljek v parlamentu v Budimpešti Zahod obtožil, da je zapadel v "vojno psihozo". Kot je dejal, nekateri ljudje v Bruslju na vojno v Ukrajini gledajo kot na tekmovanje, kdo bo Kijevu dobavil več orožja, Evropa ali ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 • STA

  6. 3. 2023  |  Politika

  RTV / Največ odzivov zaradi ukinitve odaje Studio City

  Programski svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je obravnaval letno poročilo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev zavoda za lani, ko so zabeležili rekordnih 4757 odzivov. Veliko je k tej številki prispevalo supervolilno leto, je povedala varuhinja Marica Uršič Zupan.

 • Tomaž Lavrič

  6. 3. 2023  |  Politika

  Zakaj Janša razume upokojence

 • Janša bojuje vojno z mediji ali jih že kontrolira?

  V bistvu mora biti kar posebne vrste shizofrenija, če z mediji vodiš totalno vojno do zadnjega metka in si obenem domišljaš, da si njihov urednik. Morda celo generalni urednik.

 • STA

  6. 3. 2023  |  Politika

  Biden / O žrtvah rasističnega nasilja

  Ameriški predsednik Joe Biden se je v Alabami poklonil junakom tako imenovane krvave nedelje, ko so policisti 7. marca 1965 ob poskusu prečkanja mostu v mestu Selma surovo pretepli aktiviste za državljanske pravice temnopoltih. Ta dogodek je bil eden glavnih katalizatorjev za okrepitev gibanja za enakopravnost v ZDA.

 • Uredništvo

  5. 3. 2023  |  Politika

  »Proteste vodijo tisti, ki so proti prejšnjim protestom uporabili ali podpirali nasilje«

  "Pred mestno hišo v Ljubljani sta demonstrirali dve skupini s podobnimi transparenti in istimi temami: čista voda in skrb za zdravje, torej odsotnost te. Ena skupina je nosila slovenske zastave, druga ne. Eno je vodil agitator za vse priložnosti Primc, lik, ki bi otrokom ustvaril družinsko kletko po vseh cerkvenih pravilih iz 19. stoletja, drugo pa predstavniki stranke Pirati. Kako je županu uspelo ustvariti tako široko fronto proti sebi? Verjetno zaradi izjav, kot je zadnja, da tisoč evrov nagrade za direktorico Zdravstvenega doma Ljubljana za državo ni velik problem: in vendar bi bila v tem primeru že nagrada sto evrov problem!"

 • Uredništvo

  5. 3. 2023  |  Politika

  »V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju«

  "Leta 2021 sem opozarjal predvsem na škodo, ki se povzroča Sloveniji z določenimi potezami tedanje vlade glede svobode medijev, predvsem pri vprašanju financiranja STA, in neodvisnosti sodstva ter tožilstva in neimenovanja slovenskih kandidatov za evropska tožilca. To so bile teme, o katerih se je v Bruslju govorilo. Ne samo v evropski komisiji, temveč tudi v evropskem parlamentu. S svojim oglašanjem sem hotel samo opozoriti na škodljivost tovrstnega početja. In vesel sem, da je že tedanja vlada zaznala škodljivost tovrstnega početja ter ga zapisala v svoj sklep, ko je vendarle sklenila poslati imeni dveh ​tožilcev v Luksemburg na evropsko tožilstvo. V zadnjem letu dni Slovenija ni tema v Bruslju. Na teh področjih gotova ne. Slovenija ni prepoznana kot problematična država. Tokrat je situacija normalna."

 • Uredništvo

  3. 3. 2023  |  Politika

  Pod krinko upokojencev in pokojnin se skrivajo politikantski interesi

  "Problem je, ko se pod krinko demokracije, upokojencev in pokojnin skrivajo politikantski interesi, to pa v imenu svobode celo prenaša javni medij. Nekaj podobnega se je denimo zgodilo leta 1994, ko so v državnem zboru odstavljali obrambnega ministra Janeza Janšo v takratni vladi Janeza Drnovška, pa je Televizija Slovenija prenašala izredno sejo in se s sliko selila tudi na Trg republike, kjer se je zbralo nekaj tisoč Janševih podpornikov. Orožarske afere tistega obdobja so takrat dosegle vrelišče, šušljalo se je celo o vojaškem udaru."

 • Monika Weiss

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Prepovedane arome

  Ministrstvo za zdravje je na portalu e-demokracija objavilo predlog sprememb zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov. Predlog predvideva prepoved »vseh privlačnih« arom v elektronskih cigaretah, torej arom sadja, začimb, zelišč, alkohola, bombonov, pa tudi mentola, vanilje in podobnih. »Za večino arom še ni znano, kako vplivajo na zdravje pri dolgoročnem vdihavanju, pri nekaterih pa so že znani hudi škodljivi učinki na zdravje dihal. Iz previdnostnega principa zato za elektronske cigarete uvajamo prepoved vseh arom, razen tobačnih,« utemeljujejo na ministrstvu.

 • Monika Weiss

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Popravek nelogičnosti

  Se spomnite zapleta, ki je nastal zlasti z zadnjim zvišanjem minimalne plače, ki se je januarja letos s 1074 evrov zvišala na 1203 evre bruto? Iz gospodarstva so prišla tradicionalna opozorila o domnevno huronskih negativnih posledicah, ki naj bi jih povzročilo to zvišanje najnižjih plač, s katerimi živi okoli 80 tisoč delavk in delavcev.

 • Luka Volk

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Predsednica si želi več denarja / Pahor naj bi bil prevelik zapravljivec

  V uradu predsednice države naj bi si bili želeli za letošnje delovanje zagotoviti dodatni denar, a so jih z ministrstva za finance obvestili, da to praviloma ni mogoče, poroča N1. Potrebovali bi dodatnih 169 tisoč evrov, denar pa bi namenili za predsedničine mednarodne dejavnosti in plače zaposlenih, saj se bodo te letos zvišale, za investicijsko vzdrževanje stavbe, v kateri je predsedničin urad, pa naj bi potrebovali dodatnih 150 tisoč evrov. A vzrok, zakaj je predsedničin mošnjiček tako prazen, je nenavaden: krivo naj bi bilo čezmerno zapravljanje prejšnjega predsednika.

 • Luka Volk

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Akcijski načrt

  V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve so prejšnji teden sprejeli tako imenovani akcijski načrt v obrambo osamosvojitve Slovenije in njenih vrednot, ki jih je vlada, kot so zapisali, z združitvijo Muzeja slovenske osamosvojitve in Muzeja novejše zgodovine Slovenije (in s tem z odpravo prvega) načrtno poteptala. V prihodnjih tednih nameravajo ustanoviti koalicijo proti ukinitvi muzeja in v bran osamosvojitvi, napovedujejo tudi protestno zborovanje in poziv k interpelaciji vlade. Kljub prvotnim napovedim pa kaže, da se bo odločitvi vlade uprla zgolj peščica vojnih veteranov.

 • Borut Mekina

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Uradno: Nova24 je propagandno sredstvo SDS

  Računsko sodišče je, kot je razvidno iz revizije porabe denarja za lansko predvolilno kampanjo, objavljene ta teden, največje nepravilnosti ugotovilo pri SDS. Pri 670 tisoč evrih, kolikor so jih v tej stranki namenili za predvolilno kampanjo, je odkrilo za približno 170 tisoč evrov nepravilnosti in stranko ovadilo zaradi suma storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin. V stranki naj bi bili kot dokazilo za nekaj prejetih brezplačnih storitev predložili kar fiktivne pogodbe z osebami, ki po mnenju računskega sodišča ne obstajajo. Težava je nastala zaradi »nepoznavanja pravil gospoda, ki nam je pomagal pri lepljenju plakatov. Verjamemo, da bo tudi policija razumela, da ni šlo za naklep,« so v stranki zaplet pojasnili za STA.

 • Monika Weiss  |  foto: Borut Krajnc

  3. 3. 2023  |  Mladina 9  |  Politika

  Simon Maljevac / »Najem stanovanja je čisto legitimna izbira in nikakor ne pomeni, da si kaj manj dosegel v življenju, če ga nimaš v lasti«

  Simon Maljevac (1981), diplomirani sociolog, od januarja letos vodi zagotovo eno najzahtevnejših ministrstev. Ravno sistemska ureditev stanovanjske politike in dolgotrajne oskrbe, ki spadata pod ministrstvo za solidarno prihodnost, bosta pomemben ali celo ključen lakmus, koliko socialna in solidarna država bomo.

 • Avtokaraoke po policijsko

  Ko je Boštjan Poklukar pred dnevi še drugič postal notranji minister, je vlada na njegov predlog imenovala novega prvega moža policije. Boštjana Lindava, ki mu profesionalnosti res nihče ne drzne odrekati, še kritiki iz političnih vrst zgolj nekaj mencajo, je zamenjal Senad Jušić. Kdo je novi generalni direktor policije, ki sicer ni bil imenovan za polni mandat, pač pa za vršilca dolžnosti? Kaj njegovo imenovanje pomeni za policijo, ki se ji nikakor ne uspe stabilizirati, že odkar sta po njej začela lomastiti vlada Janeza Janše in njen notranji minister Aleš Hojs?

 • Monika Weiss

  2. 3. 2023  |  Politika

  »V Sloveniji vlada provizija, ne vizija, kar se je žal pokazalo na primeru Magne«

  Ob novici, da avtomobilska skupina Magna v Hočah ustavlja proizvodnjo, so v Stranki Vesna izpostavili, da primer Magna kaže zlasti na nevzdržnost “ad hoc” odločitev, ki globoko posežejo v okolje, ter na nesprejemljivost sprejemanja predpisov po nujnih postopkih in brez dolgoročne vizije. »Poseg v prostor, ki se je zgodil, je nepovraten, 100 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč je za vedno izgubljenih, posledično smo se še nekoliko odmaknili od možnosti zagotavljanja prehranske samooskrbe. Na koncu so oškodovani tudi delavci in vsi tisti, ki jim je bila obljubljena socialna varnost ob sicer povsem neprimerni umestitvi tovarne v prostor,« so zapisali.

 • STA

  2. 3. 2023  |  Politika

  Vera Jourova / »Slovenija potrebuje visoko kakovostne javne medije«

  Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova se je danes sestala s predsednico DZ Urško Klakočar Zupančič. Med drugim sta spregovorili o stanju vladavine prava v Sloveniji, pa tudi neodvisnosti medijev in zaščiti novinarjev. Jourova je med drugim izpostavila, da Slovenija potrebuje kakovostne javne medije z zagotovljenim stabilnim financiranjem.

 • VIDEO / Milan Kučan in tranzicijska teorija zarote

  Video prikazuje izvore teorij zarot, ki so se po osamosvojitvi spletle okoli prvega predsednika republike, Milana Kučana. Del slovenske desnice je že v devetdesetih letih privzel idejo, da nekdanji vodja Zveze komunistov Slovenije in poznejši predsednik države, stoji za večino ključnih političnih odločitev ter družbi kontinuirano vlada s pomočjo t. i. Udbomafije, ki obvladuje levi politični pol. Med najbolj znanimi zagovorniki tovrstnih teorij je tudi dolgoletni vodja stranke SDS, Janez Janša, ki Kučana že skoraj od začetka tranzicije šteje med svoje največje sovražnike. A tovrstnih konspiracionističnih idej ni začel širiti sedanji vodja opozicije, temveč ravno pisci v uglednih časopisnih medijih, ki jih sam dandanes šteje za trobila »tranzicijske levice« in »stricev iz ozadja«, ki naj bi jih nadziral ravno Kučan.

 • STA

  2. 3. 2023  |  Politika

  Hojs prevzel ljubljansko SDS

  Podpredsednik SDS Aleš Hojs je prevzel mesto predsednika mestnega odbora SDS v Ljubljani, ki ga je doslej vodil poslanec SDS Anže Logar. Po izvolitvi je dejal, da prevzema težko in odgovorno nalogo v okolju, ki ni najbolj naklonjeno desnemu političnemu polu, so zapisali na spletni strani SDS.

 • Uredništvo

  1. 3. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine: BREME CELIBATA

  V petek izide nova Mladina! Avtor tokratne naslovnice je Damjan Ilić, fotografija pa je iz fotoknjižnice Getty Images. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 3. marca, dalje, pišemo o bremenu celibata in tem, da so zlorabe, ki jih je storil pater Marko Rupnik, posledica odnosa, ki ga ima katoliška cerkev do spolnosti, do žensk in do otrok. Ne zamudite! 

 • Uredništvo

  1. 3. 2023  |  Politika

  So bili tisto drugi časi? Je danes drugače?

  "Podpora ukrajinskemu vojaškemu odporu proti agresorju je pomembna, ker se lahko brez slabe vesti gledamo v ogledalu in si rečemo: še vedno sem to jaz. V zadnjem letu dni se je zgodilo, da se ljudje, ki smo se o tem strinjali vsakega 27. aprila, o tem ne strinjamo več. Hibridna vojna pač deluje. Škoda, saj spodjeda naše skupne vrednote, to je tudi njen cilj. V takih razmerah doza konservativnosti ne more škoditi, treba se je opreti na tradicijo in 'tekovine revolucije' ter se spomniti odločitev in dejanj ljudi, ki so jih zabetonirali v monumentalne spomenike; eden takih stoji čisto blizu parlamenta. Predvsem pa se ne smemo pustiti odgnati s prepričevanjem, da so bili tisto drugi časi in da je danes drugače. Ne, bili so isti časi in danes ljudje igramo iste vloge, kot so jih takrat igrali naši predniki, le pišemo se drugače. Le komandanta Staneta ni več."

 • Uredništvo

  28. 2. 2023  |  Politika

  Minister za zdravje / »Treba je delati. Marsikdo tega ne zmore ali ni bil navajen.«

  "Če ministrstvo pripravlja reformo, ki ni bila izvedena 20 let, in če je naš namen letos pripraviti več kot deset novih zakonodajnih predlogov s kadrovsko kapaciteto, ki jo imamo, in ob vsem rutinskem delu, si lahko predstavljate, da je pritisk velik, verjetno največji, odkar deluje ministrstvo, ampak zadevo moramo izpeljati."

 • STA

  28. 2. 2023  |  Politika

  Kritika kosovske opozicije / »V sporazumu ni srbskega priznanja Kosova«

  Opozicija v Prištini po ponedeljkovem sestanku v Bruslju kritizira kosovskega premierja Albina Kurtija, da je v okviru dialoga z Beogradom pristal na še en dogovor, v katerem ni priznanja Kosova. Ameriški odposlanec za Zahodni Balkan Gabriel Escobar meni, da bo potrebnega še veliko dela za sklenitev sporazuma med državama.

 • Uredništvo

  27. 2. 2023  |  Politika

  Marcel Štefančič / »Logar ima visoko podporo, ker nič takšnega ne počne. Miruje, ne moti.«

  Marcel Štefančič, jr., novinar Mladine in voditelj ukinjene TV oddaje Studio City, je za Popkast, podkast Pop TV, ki je v celoti na voljo na tem spletnem mestu, spregovoril o razlogih za padec podpore Golobove vlad, opozicijski taktiki Janeza Janše in Anžeta Logarja, političnem sobivanju Nataše Pirc Musar in njene bodoče svetovalke Tatjane Bobnar ter hipokriziji Pahorjeve dobrodelne prodaje katrce. Z Marcelom Štefančičem se pogovarjala novinarja Metka Majer in Anže Božič.

 • STA

  27. 2. 2023  |  Politika

  Zelenski odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil

  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je z odlokom, izdanim v nedeljo zvečer, odstavil visokega poveljnika ukrajinskih sil v Donbasu Edvarda Moskaljova. Razloga za to odločitev ob tem ni navedel. Medtem so iz Londona sporočili, da naj bi bila Moskva zaskrbljena zaradi nepojasnjenih eksplozij na vojaških objektih v zavzetem Mariupolju.

 • STA

  27. 2. 2023  |  Politika

  Anketa / Golobovo vlado prvič podpira manj kot polovica vprašanih

  Vlado Roberta Goloba prvič od njenega oblikovanja podpira manj kot polovica oz. 46 odstotkov vprašanih, kažejo podatki februarske ankete Mediane za POP TV. Vladi ob tem nasprotuje 40,6 odstotka vprašanih. Stranka z najvišjo podporo ostaja Gibanje Svoboda, ki bi jo, če bi bile volitve to nedeljo, obkrožilo 26,8 odstotka vprašanih.

 • Uredništvo

  27. 2. 2023  |  Politika

  »Če je NATO vpleten v vojno v Ukrajini, potem sta vpletena tudi Iran in Severna Koreja«

  "Večina držav članic Nata, ki pošiljajo vojaško pomoč v Ukrajino, je tudi članic EU-ja, Sveta Evrope, OVSE-ja. So torej tudi te organizacije posredno vpletene v vojno? Seveda ne. Nato ni neka kolektivna vojska, ampak vojaško zavezništvo in države se same odločajo, kaj in koliko bodo poslale. Slovenija je med tistimi državami, ki kljub zavezam, da bodo za obrambo namenile dva odstotka proračunskih sredstev, še vedno namenja le 1,3 oziroma 1,4 odstotka. Medem ko vsi govorijo o Natu, pa nihče ne govori o instrumentalizaciji ODKB-ja oziroma CSTO-ja, kar je nekakšna naslednica Varšavskega pakta in ruski odgovor na Nato. Če je Nato posredno vpleten, potem so vpletene še vsaj vse članice ODKB-ja: Armenija, Kazahstan in tako naprej. Pa Iran in Severna Koreja z dobavami orožja."

 • Uredništvo

  26. 2. 2023  |  Politika

  »To je zaton imperija«

  "To je zdaj vojna izčrpavanja in ni videti, da bi bili ruski resursi tako izčrpani, da bi bila Rusija prisiljena v poraz. Najmočnejšega orožja najbrž sploh še ni uporabila. In žal imajo tega zelo veliko. Mir torej še ni za vogalom, vojna še ni končana. Še vedno pa mislim, da je to zaton imperija. Je pa res, da je imperialna sila ranjena in da je, ko je pri koncu, močna in nepredvidljiva."

 • Janez Janša / »Pečejo se na ognju, ki so ga sami zakurili. Vrtijo se na ražnju, ki so ga sami postavili.«

  Janez Janša se veseli. Ne samo vsakega novega strankarskega člana in priključene stranke, tokrat je iz satelitske sence stopil Franc Kangler s svojo in se mu še enkrat vrgel v naročje. Ne, ob pocedenih slinah se veseli tudi velike pojedine, ki se že cvre na ražnju. Tolikšne, da si bo potrebno kosilo razdeliti, ker sam ne bo zmogel!