• Jure Trampuš

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Kdo bo rešil stranko SD? 

  Ne zdi se, da je volilno telo pozabilo na afero s sodno stavbo na Litijski cesti. Stranki SD je zadnja Ninamedijina raziskava izmerila zgolj 4,1-odstotno podporo, od januarja se je podpora prepolovila. Obeti pred evropskimi volitvami niso dobri, če bo imela stranka srečo, bo dobila enega poslanca, pa še to ni nujno.

 • Vanja Pirc

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Strokovnjakinja in ministrova soproga

  V SNG Drama Ljubljana se vrstijo še zadnje premiere pred prenovo gledališke hiše, svet te državne kulturne ustanove, torej njen najvišji organ, pa že ima novo kadrovsko sestavo. Mandat se mu sicer izteče šele maja prihodnje leto, a januarja sta dve članici, Ingrid Kovšca Pušenjak in Helena Marija Zupan (obe sta članici stranke SDS), odstopili in vlada je na izpraznjeni mesti za preostanek mandata zdaj imenovala Urško Pavlovič, magistrico prava in vodjo kabineta ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, ter Evo Boštjančič, ki na Oddelku za psihologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani vodi katedro za psihologijo dela in organizacije. Njeno imenovanje pa je sprožilo nekaj kritičnih odzivov, ker gre za soprogo ministra za finance in podpredsednika vlade Klemna Boštjančiča.

 • Jure Trampuš

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Politika je napovedala osem referendumov. Bomo nazadnje imeli štiri? Dva? Enega?

  Za začetek ščepec teorije. Namen referendumov, tega čislanega korektorja predstavniške demokracije, je nadzor nad oblastjo. Če se oblast pokvari, lahko volivci skličejo ljudsko glasovanje o spornem zakonu. Hkrati je referendum orodje v rokah opozicije, ta vlado z njim opomni, naj posluša volivce in volivke. Čisto na koncu je referendum tudi orodje v rokah vladajoče večine ali kar vseh političnih strank, s katerim te volivce povprašajo, kaj si mislijo o posebno občutljivi temi.

 • Borut Mekina

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Ne kličimo nesreče

  Na Fakulteti za družbene vede, na njenem Centru za raziskovanje javnega mnenja, so na začetku tega meseca objavili rezultate zadnje raziskave Slovensko javno mnenje (SJM). Ta je med drugim pokazala, da so prebivalci Slovenije na splošno zadovoljni in srečni. Vprašanje, s katerim na centru že desetletja začenjajo intervjuje, je tisto o zadovoljstvu z življenjem. Ima šifro Z1 in je takole: »V celoti gledano, kako zadovoljni ste sedaj s svojim življenjem? Izberite ustrezno vrednost na lestvici od 0 do 10, pri čemer 0 pomeni, da ste izredno nezadovoljni, 10 pa, da ste izredno zadovoljni.« V raziskavi, ki je trajala od novembra do februarja letos in ki velja za »bmw« med slovenskimi javnomnenjskimi raziskavami, so v povprečju respondenti na to vprašanje odgovorili s 7,15, kar je ena najvišjih ocen v zadnjem obdobju. Leta 2020 je bila povprečna ocena odgovorov na to vprašanje 6,9, takoj po osamosvojitvi, leta 1992 in leta 1995, pa 6,29 in 6,46.

 • Luka Volk

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Kordišev pasijon

  Dr. Igor Štiks je politični filozof in politolog, velja za enega prodornejših levih mislecev na območju nekdanje skupne države. V njegovem zadnjem intervjuju za Mladino je med drugim poudaril, kako pomemben je v resnici uspeh slovenske Levice, ki je postala del vlade, in hrvaške politične zeleno-leve platforme Zmoremo!, ki je slavila na zadnjih lokalnih volitvah v Zagrebu. Pa vendar, je opozoril, sta obe s tem, ko sta prišli na oblast, »postali del sistema. Izgubili sta protisistemski naboj, ki je za nekatere privlačen. Nič ni tako dolgočasnega, kot so tehnične razprave o proračunu.« To je prekletstvo takšnih strank in gibanj. Ko je na primer Tomislav Tomašević iz vrst Zmoremo! postal zagrebški župan, je začel razčiščevati korupcijske afere, ki so prej dolgo hromile mesto. Danes eni njegovih največjih kritikov kljub temu prihajajo prav z levice, je opozoril Štiks. Nekateri so namreč verjeli, da bo z njegovo zmago v mestu prišlo najmanj do revolucije. A realnost je, ko si enkrat na oblasti, drugačna, »kdor je na oblasti, mora sprejemati odločitve, kompromise, ki niso vedno popolnoma skladni z izhodiščnimi ideali«.

 • Monika Weiss

  22. 3. 2024  |  Mladina 12  |  Politika

  Kanaliziranja k SDS in Logarju

  Državni svet je (v teoriji) organ, iz katerega bi morali prihajati glasovi socialnih, gospodarskih, poklicnih in lokalnih interesov, ti glasovi interesnih skupin pa naj bi zlasti pri sprejemanju zakonodaje »popravljali« prevelik vpliv političnih strank, ki sedijo v državnem zboru. A v praksi je drugače; 40-članski državni svet, za katerega bo šlo letos 3,2 milijona evrov javnega denarja, nekatere politične opcije zlorabljajo le kot dodaten politično-ideološki oder oziroma celo kot priložnostni bankomat. Nedavno je recimo posel priprave strategija komuniciranja in odnosov z javnostmi državnega sveta dobil Miro Petek. Slednji je nekdanji odgovorni urednik strankarskega portala Nova24TV, prvi teden zadnje Janševe vlade leta 2020 je vodil tudi urad vlade za komuniciranje, bil pa je tudi njen poslanec. Za strategijo, ki jo povzemamo v nadaljevanju, je Petek od državnega sveta dobil 10.500 evrov ali sedem povprečnih lanskih mesečnih neto plač v državi.

 • Matic Gorenc

  21. 3. 2024  |  Politika

  Protest SDS / Janša: »Danes je Ljubljana kljub dežju zopet slovenska«

  Na Kongresnem trgu v Ljubljani se je na poziv stranke SDS danes zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so izrazili svoje neodobravanje trenutne vlade. Spregovoril je tudi predsednik SDS Janez Janša, ki je v polurnem nagovoru protestnikov kritiziral delo Golobove vlade, omenil migracije, kmečko problematiko ter v svojem značilnem slogu podvomil v veljavnost slovenskih volitev.

 • SDS / Promocija homoseksualnosti ali spremembe spola mladoletnim osebam bo kaznovana

  Pod krinko zagotavljanja varstva otrok se je stranka SDS odločila radikalno poseči v kazenski zakonik. S predlaganimi spremembami je bržkone presegla svoj večen vzor: antidemokrata Viktorja Orbana in njegovo obsesijo političnega pregona in izgona LGBTIQ+ skupnosti. Predlog dopolnitev slovenskih imitatorjev predvideva, da bi bilo mladoletnim osebam ne zgolj pri vzgojnoizobraževalnih vsebinah, kot napačno povzemajo nekateri mediji, prepovedano »podajati vsebine, ki spodbujajo odstopanje od samoidentitete, ki ustreza spolu ob rojstvu, in spremembo spola«. Tovrstna promocija bi bila prepovedana precej širše za vse primere prodaje ali prikazovanja, npr. v medijih.

 • STA

  21. 3. 2024  |  Politika

  »Slovenija je že dve desetletji visoko cenjena zaveznica v Natu«

  Slovenija je v svojih 20 letih članstva v Natu pomembno vlogo odigrala predvsem pri stabilizaciji Zahodnega Balkana, je danes ob obisku premierja Roberta Goloba povedal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Pozdravil je Golobovo napoved, da je Slovenija pripravljena okrepiti prisotnost na Kosovu, in povečevanje slovenskih izdatkov za obrambo.

 • Matic Gorenc

  21. 3. 2024  |  Politika

  Džoint taktika

  Gibanje Svoboda je vložilo že tri predloge za posvetovalne referendume, ki bi potekali skupaj z junijskimi evropskimi volitvami. Eden izmed njih bi bil o pridelavi, predelavi in prometu konoplje v medicinske namene. Ni še čisto jasno, o čem bi volivci odločali, poteza pa je videna predvsem kot poskus privabljanja mladih na volišča. Medtem so v podmladku Svobode predlagali bolj ambiciozen referendum – o rekreativni uporabi konoplje. Odločanje o enem ali drugem vprašanju pa ni verjetno, saj so svojo podporo vsem trem referendumom odrekli tako Socialni demokrati kot Levica.

 • STA

  20. 3. 2024  |  Politika

  Kdo bo nasledil Tanjo Fajon?

  Kandidacijska komisija SD je po pregledu soglasij pripravila predlog kandidatne liste za volilni kongres. Za mesto predsednika se bodo potegovali Jani Prednik, Tadej Beočanin in Milan Brglez. Pet kandidatov pa se bo potegovalo za mesto glavnega tajnika, med drugim nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček in nekdanji šef Sove Sebastjan Selan.

 • Uredništvo

  20. 3. 2024  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / NE KLIČIMO NESREČE

  V petek izide nova Mladina! V dvanajsti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 22. marca, dalje, preberite, zakaj smo v Sloveniji po zadnjih kazalcih med najboljšimi v EU, a kljub temu prepričani, da je v državi vse narobe. Naslovnico sta zakrivila Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje in fotomontaža) ter fotografa Borut Krajnc (premier Robert Golob ob preboju druge cevi predora Karavanke) in Tomi Lombar (senca).

 • Uredništvo

  20. 3. 2024  |  Politika

  »SDS počne vse, da dodatno oslabi vlado v upanju na predčasne volitve«

  "Stranka SDS od prvega dne v opoziciji počne vse, da dodatno oslabi vlado v upanju, da bodo vendarle morda predčasne volitve. Arzenalu pritiska bo priključila še množični shod proti politiki vlade Roberta Goloba na Kongresnem trgu v središču prestolnice. Da bi pri organizaciji odpovedal njihov dobro naoljeni organizacijski stroj, ni pričakovati. Pričakujemo lahko množico slovenskih zastav, ki so razpoznavni in hkrati kamuflažni zaščitni znak protestov in shodov v režiji te stranke."

 • Uredništvo

  20. 3. 2024  |  Politika

  Bodo skrajno desne stranke dobile veliko več glasov?

  "Želeli bi informirati ljudi, kako pomembno je, da uporabijo svoj glas. Na skrajno desni strani imajo zelo dobre oziroma karizmatične voditelje, ki so proti migracijam in ki se zavzemajo za zmanjšanje vpliva Evropske unije. Zato je pomembno, da poudarjamo vrednote, ki so dejansko pomembne za vse državljane. Že leta 2019 se je napovedovalo, da bodo skrajno desničarske stranke v Evropskem parlamentu pridobile zelo veliko. Takrat se to ni zgodilo. Morda je danes veliko več možnosti, da bodo skrajno desne stranke dobile veliko več glasov in da bodo standardne politične skupine izgubile zelo veliko."

 • Janši je dovolj

  »Zakaj pa Golob to organizira?« se sprašuje bivši poslanec in komik Franci Kek ob plakatu z vabilom na četrtkov »vseslovenski protest« na prvi koledarski dan pomladi. No, šaljiv komentar se pretvarja, da ne ve, da za njim organizacijsko stoji neuničljivi politični veteran, ki se je nagledal protestov proti sebi in vedno razlagal, da se demokracija ne rešuje na ulici, pa čeprav je tam stalo ljudstvo in ne politične stranke. Tokrat bo drugače – po potrebi na njej nastopi tudi sam.

 • STA

  20. 3. 2024  |  Politika

  Slovenija pripravlja dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino

  Zunanja ministrica Tajna Fajon je danes na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedala, da Slovenija pripravlja dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Gre za podoben sporazum, kot ga je Kijev že sklenil z več državami.

 • STA

  20. 3. 2024  |  Politika

  Tanja Fajon ne bo več predsednica SD

  Predsednica SD Tanja Fajon se na aprilskem kongresu ne bo potegovala za nov mandat na čelu SD, je sporočila v pismu članstvu in na družbenih omrežjih. Navedla je, da se na odstop s položaja predsednice stranke pripravlja s težkim srcem, a se zaveda, "odgovornosti, ki je s težo bremena afere 'sodna palača' stranko močno prizadela".

 • STA

  19. 3. 2024  |  Politika

  Za zdaj ni dokazov, da bi premier Golob vplival na potek aretacije domnevnih ruskih vohunov

  Preiskovalna komisija DZ, ki preiskuje sume nedopustnega političnega vmešavanja v delo policije in drugih državnih organov, ni našla ne dokazov ne indicev, da bi premier Robert Golob oz. kdorkoli iz političnega kroga vplival na potek aretacije domnevnih ruskih vohunov, je zatrdil njen predsednik Aleš Rezar iz poslanske skupine Svobode.

 • Uredništvo

  19. 3. 2024  |  Politika

  »Spor med Fidesom in vlado je idealen za mediacijo«

  "Mediacija se je na Norveškem razvila za reševanje kolektivnih delovnih sporov. Postopek je prostovoljen, zlasti pa velja načelo zaupnosti, kar je popolnoma drugače kot sojenje, v katerem iščemo neko pravno rešitev zadeve. Če rečem malo po domače, kot da s prstom v oko sunemo stranke; pravo določi, kdo ima prav, če jim je to prav ali pa ne."

 • STA

  19. 3. 2024  |  Politika

  Vlada in sindikati / V prihodnje bodo kompromisne rešitve iskali v okviru posebne delovne skupine

  Vlada in sindikati javnega sektorja so danes nadaljevali krovna pogajanja o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Pogajanja sicer ocenjujejo kot konstruktivna, a za zdaj jim še ni uspelo najti kompromisa o nekaterih ključnih vprašanjih. Dogovorili pa so se, da bodo rešitve v nadaljevanju iskali v okviru delovne skupine.

 • STA

  19. 3. 2024  |  Politika

  Tanja Fajon / »Želimo videti Evropo razširjeno, večjo in združeno do leta 2030«

  Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju dejala, da je širitev EU geostrateška nuja in da smo v ključnem trenutku. Izrazila je upanje, da bodo voditelji EU ta teden poslali pomembno sporočilo glede širitve. BiH je po besedah Fajon dosegla pomemben napredek, zato je začetek pogajanj edina prava odločitev.

 • STA

  19. 3. 2024  |  Politika

  »V Sloveniji je mogoče zamenjati predsednika vlade samo tako, da se izvoli novi«

  Ustavni pravnik Ciril Ribičič ob več pobudah za posvetovalne referendume navaja, da je naivno pričakovati, da bi prišlo do posvetovalnega referenduma, ki bi kritiziral odločitve državnega zbora. Referendum namreč lahko razpiše le DZ, opozarja. Pri referendumu o zaupnici vladi pa "bi lahko šlo za zlorabo", je ocenil za STA.

 • STA

  19. 3. 2024  |  Politika

  Levica ne podpira Ursule von der Leyen, saj ta ni za pravično stanovanjsko politiko

  Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po junijskih evropskih volitvah ne more računati na podporo Evropske levice pri imenovanju za nov mandat, je v ponedeljek dejal vodilni kandidat te stranke Walter Baier. Von der Leyen namreč ni prava oseba za uresničitev njihovih ciljev, med katerimi je izpostavil pravično stanovanjsko politiko.

 • Uredništvo

  18. 3. 2024  |  Politika

  Boleča sprenevedanja o javnem zdravstvu

  Aktivist in predstavnik iniciative Glas ljudstva Jaša Jenull v videoposnetku, ki si ga lahko ogledate na spodnji povezavi, o bolečem sprenevadnju o javnem zdravstvu. 

 • STA

  18. 3. 2024  |  Politika

  Slovenija podpira uporabo ruskega premoženja za nabavo orožja za Ukrajino

  Slovenija podpira predlog, da se del prihodkov od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij, porabi za financiranje nabav orožja za Ukrajino, je danes ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU povedala ministrica Tanja Fajon. Bruselj bo predlog predstavil še ta teden, je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

 • STA

  18. 3. 2024  |  Politika

  Slovenija izida ruskih volitev na ukrajinskih ozemljih ne bo priznala

  Slovenija je danes obsodila izvedbo predsedniških volitev na ukrajinskih ozemljih pod rusko zasedbo in zatrdila, da njihovega izida ne bi priznala. Zunanja ministrica Tanja Fajon pa je v zvezi z volitvami v Rusiji, na katerih si je Vladimir Putin zagotovil nov mandat, pohvalila pogum ruske opozicije, ki da vliva upanje za demokratično Rusijo.

 • STA

  18. 3. 2024  |  Politika

  Slovenija bo prispevala milijon evrov za nabavo streliva za Ukrajino

  Slovenija se pridružuje pobudi Češke za skupno nabavo streliva velikih kalibrov zunaj Evropske unije za Ukrajino. Za ta namen je vlada zagotovila milijon evrov, so za STA danes potrdili na ministrstvu za obrambo (Mors). Po poročanju tujih medijev naj bi ukrajinska vojska prvo strelivo, kupljeno v okviru češke pobude, prejela do junija.

 • JAVNO PISMO

  18. 3. 2024  |  Politika

  »NATO je napadalna vojaška zveza«

  Mineva 20 let od vstopa Slovenije v NATO. S tem se je Slovenija tudi uradno vključila v imperialistični tabor. Včlanjevanje so vodile politične sile vojnih hujskačev in zagovornikov imperialistične prevlade v svetu. Od konservativcev preko liberalcev do socialdemokratov. Kljub popolni enotnosti vladajočega razreda, podkrepljeni z intenzivno medijsko kampanjo, je več kot tretjina ljudi, ki so se udeležili referenduma, glasovala proti vstopu. Sodeč po raziskavah javnega mnenja, tudi tistih naročenih neposredno s strani NATA, se je delež tistih, ki nasprotujejo članstvu Slovenije v NATU v preteklih dveh desetletjih povečal.

 • STA

  18. 3. 2024  |  Politika

  Ustavno sodišče / Zakonodaja primerno ureja kaznovanje uporabe nacističnih simbolov

  Zakonodaja primerno ureja kaznovanje uporabe nacističnega pozdrava in nacističnih simbolov. Zakonodajalec je namreč predpisal kaznovanje za težje oblike protiustavnega izražanja, ki ogroža človekovo dostojanstvo in varnost, za kar se lahko v posamezni življenjski situaciji izkaže tudi razkazovanje nacističnih simbolov, je ugotovilo ustavno sodišče.

 • Tomaž Lavrič

  18. 3. 2024  |  Politika

  »Danes zjutraj me je vaša poslanka Svobode na hodniku pozdravila: ’Čao.’ Sem ji rekel: ’Kak čao!?’ Čao je italijansko.«