Uredništvo

  • Uredništvo

    20. 7. 2017  |  Politika

    Tednik Demokracija v roke Madžarom

    V začetku letošnjega leta so madžarska medijska podjetja prevzela večinski lastniški delež v medijskem projektu Nova24TV, ki so ga v SDS pripravljali z denarjem članov in simpatizerjev. V teh dneh pa so odkupila še podjetje, ki izdaja tednik Demokracija, strankarsko glasilo SDS, poroča Siol. V podjetju Nova obzorja, ki se ukvarja tudi z založništvom in je lani praznovalo 20-letnico delovanja, je nekaj manj kot 52-odstotni delež pridobilo madžarsko podjetje Ripost.

  • Uredništvo

    12. 7. 2017  |  Politika

    Da Karl Erjavec zahteva odstop kolegice, je višek sprenevedanja

    "Stranka privatizacijskih lobijev očitno ne popušča. To pa, da Karl Erjavec zahteva odstop kolegice, je višek sprenevedanja. Če že kdo bi moral že zdavnaj odstopiti (ali biti odstavljen) je prav zunanji minister, ki je s svojim glasnim javnim govoričenjem o za Slovenijo ugodnem poteku arbitražne obravnave, sprožil plaz in ponudil Hrvaški povod za prisluhe in umik iz arbitraže. Erjavčevo hvaljenje, kako nam gre dobro, je bilo priznanje, da dobiva Slovenija spodbudne informacije od lastnega krta med arbitri. Nato pa smo dobili afero prisluhov. Ne le Drenikova in Sekolec, odstopit bi moral takrat nesposoben in narcisoidni minister, ki je ključno prispeval k nastalemu šmornu ... Zdaj pa je najbolj glasen pri zahtevi za odstop Kolar Celarčeve. S kakšno moralno avtoriteto?" je zapisal Franco Juri, nekdanji diplomat, politični analitik in karikaturist Mladine.

  • Uredništvo

    29. 6. 2017  |  Politika

    Tudi Janša je nosil rdečo zvezdo

    Preberite si kolumno Vlada Miheljaka Nosil je rdečo zvezdo.

  • Uredništvo

    4. 7. 2017  |  Družba

    Po Putinu in Trumpu je Slakonja upodobil tudi Angelo Merkel

    Klemen Slakonja je pod umetniškim vzdevkom The Mocking Bird Man na portalu YouTube končno predstavil že nekaj časa napovedano novo parodijo. Slednja je posvečena nemški kanclerki Angeli Merkel, ki je, po predsedniku ZDA Donaldu Trumpu in ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, prav tako dobila svojo skladbo. Ta nosi naslov Ruf mich Angela, prisluhnete pa ji lahko na tej povezavi

  • Uredništvo

    28. 6. 2017  |  Kultura

    Idejni vodja Live Aida Bob Geldof nocoj na mariborskem Lentu

    Mariborski Festival Lent bo danes s koncertom legendarnega irskega glasbenika ter aktivista Boba Geldofa na osrednjem prizorišču na Trgu Leona Štuklja doživel enega od letošnjih vrhuncev. Geldof se v Sloveniji mudi že od nedelje. Projekt, za katerega je zaslužen, je zagotovo eden od vidnejših dobrodelnih dogodkov 20. stoletja. Gre za Band Aid, ki je združil številna znana glasbena imena, da so posnela skladbo Do They Know It's Christmas, ki je nato prerasla v megalomanski koncertni spektakel Live Aid, na katerem so na obeh straneh Atlantika (v Londonu in Filadelfiji) zbirali denar za lačne v Etiopiji. Po ocenah organizatorjev naj bi se takrat nabralo več kot 150 milijonov funtov, koncerta pa so prenašali v 150 državah po svetu z rekordno gledanostjo več kot 1,9 milijarde ljudi.

  • Uredništvo

    27. 6. 2017  |  Kultura

    Simbolika rdeče zvezde

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani bo v četrtek, 29. junija od 21.00 dalje potekala prireditev z naslovom Nosil bom rdečo zvezdo, na kateri bo Svetlana Makarovič z več kot sto glasbeniki uprizorila koncert, ki bo poudarjal simboliko rdeče zvezde. Ta ji ne pomeni simbola totalitarizma, temveč simbol združevanja, svobode, upora. 

  • Uredništvo

    26. 6. 2017  |  Kultura

    Cenzura razstave o Kurdih v Siriji

    V petek, 12. maja 2017 so v mariborski Galeriji EPEKA po le tednu dni od odprtja, predčasno zaprli razstavo fotografij z naslovom Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja, ki naj bi bila sicer na ogled do 9. junija. Do zaprtja razstave je prišlo po intervenciji Veleposlaništva Republike Turčije v Sloveniji pri vodstvu EPEKA, ki se je intervenciji in obtožbam, da gre pri razstavi za promocijo prepovedanih terorističnih skupin, uklonilo, ne da bi preverilo resničnost in pomen teh navedb ter brez posvetovanja z avtorji razstave. "Predčasno zaprtje razstave predstavlja nedopustno cenzuro in odkrit pritisk nedemokratičnega, avtoritarnega režima na svobodo izražanja in umetniškega ustvarjanja, zato so se avtorji razstave Jan Babnik, Uroš Abram in Iza Pevec odločili, da v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova od 27. junija dalje predstavijo izbrano spletno in časopisno dokumentacijo o tej cenzuri.

  • Uredništvo

    26. 6. 2017  |  Svet

    Corbyn na Glastonbury privabil skoraj toliko ljudi kot Rolling Stonesi 

    Govoru vodje laburistov Jeremyja Corbyna na Glastonburyju, najodmevnejšem glasbenem festivalu v Veliki Britaniji, lahko v celoti prisluhnete na videoposnetku. Množica, ki se je zbrala na govoru britanskega politika, je po podatkih organizatorjev festivala največja po nastopu skupine The Rolling Stones leta 2013, ko je Glastonbury obiskalo več kot 135.000 ljudi. Letos so na festivalu nastopila velika glasbena imena, kot so Radiohead, Foo Fighters in Ed Sheeran.

  • Uredništvo

    22. 6. 2017  |  Politika

    Odbor Evropskega parlamenta podpira šifriranje

    Osnutek predlaga regulacijo, po kateri bi vpeljali obvezno šifriranje za vse komunikacije (t.i. »end-to-end encryption«) za zaščito zasebnosti državljanov Evropske unije. Ta je namreč ena izmed temeljnih pravic, pravico do osebne zasebnosti vključuje sedmi člen Listine o temeljnih pravicah državljanov EU, po mnenju omenjenega odbora pa pod to spada tudi zasebnost komunikacij.

  • Uredništvo

    19. 6. 2017  |  Politika

    Roza za predsednika

    Med tistimi, ki so najavili vstop v tekmo za predsednika republike na letošnjih volitvah, se nabirajo bolj ali manj znani obrazi iz sveta estrade. Tako so nekdanjemu imitatorju in aktualnemu kamniškemu županu Marjanu Šarcu ter komiku Papsterju (Žigi Papežu) kandidaturo v zadnjih dneh napovedali še estradnik Damjan Murko, pevec Dominik Kozarič in kulturnik Andrej Rozman - Roza. Aktualni predsednik Borut Pahor, ki je te dni naznanil, da bo kandidiral kot neodvisni kandidat (in ne kot kandidat svoje stranke SD), ima tako med izzivalci že zelo pisano in raznoliko druščino, v kateri pa zaenkrat manjka politikov.

  • Uredništvo

    18. 6. 2017  |  Kultura

    V Ljubljani je nasilne smrti umrl igralec Gašper Tič

    Ena najbolj znanih, prometnih in turistično privlačnih ulic glavnega mesta je bila danes dopoldne prizorišče okrutnega zločina, poroča Dnevnik. Okoli devete ure so Trubarjevo ulico na odseku med dvema znanima lokaloma, Reformator in Centralna postaja, policisti zaprli s trakom. Kmalu so kraj preplavili kriminalisti in forenziki. Že takoj po prihodu mož v modrem so iz stanovanja na Trubarjevi 24 vklenjenega privedli mlajšega moškega. Bojda je prav on poklical policijo. Šele popoldne ob treh je mrtvaški avtomobil odpeljal truplo. Vse to so Dnevnikovim novinarjem danes popoldne pripovedovali očividci.

  • Uredništvo

    14. 6. 2017  |  Politika

    Nastala je Levica

    Po dveh letih sta najprej stranka TRS v soboto na kongresu v živo, nato pa še Iniciativa za demokratični socializem (IDS) prek dopisnega kongresa, ki se je zaključil v sredo, sprejeli sklep o združitvi v stranko Levica. Tako se zaključuje obdobje, ko je bila Združena levica le ime koalicije in poslanske skupine levih strank v parlamentu, odslej bodo delovali kot ena stranka. Prvič se bodo sestali na volilnem kongresu v Ljubljani v soboto, 24. junija. Čeprav je bilo veliko dvomov, ali bo krog Luke Mesca dobil podporo za združitev, je na dopisnem kongresu, ki se ga je udeležilo več kot 50 odstotkov članstva, za združitev glasovalo 80 odstotkov udeležencev kongresa.

  • Uredništvo

    13. 6. 2017  |  Politika

    Generalni direktor RTV razmišlja o razrešitvi Ljerke Bizilj in Jadranke Rebernik

    Prepovedani koncert hrvaškega pevca Thompsona, ki poveličuje ustaše, bi lahko imel posledice tudi v vrhu RTV Slovenija, poroča Dnevnik. Zaradi intervjuja s tem pevcem namreč – po seriji kompleksnih pogovorov – generalni direktor Igor Kadunc razmišlja, da bi odstavil direktorico televizije Ljerko Bizilj. Avtor intervjuja Igor Pirkovič je kot urednik oddaje Tednik, kjer je bil prispevek objavljen, že odstopil. Njegov odstop je odgovorna urednica informativnega programa Jadranka Rebernik tudi sprejela. Po naših informacijah pa se tudi njej maje stolček, saj je izjavila, da je intervju s Thompsonom v okvirih poklicnih meril, čeprav je varuhinja pravic gledalcev RTV Slovenija Ilinka Todorovski v povezavi s tem, kateri novinarski standardi so bili kršeni, objavila obširno poročilo.

  • Uredništvo, STA

    12. 6. 2017  |  Svet

    Melania Trump se je končno preselila v Belo hišo

    Ameriška prva dama Melania Trump se je skupaj s sinom Barronom končno preselila v Belo hišo - pet mesecev po tistem, ko je njen mož Donald prevzel predsedniški položaj. Melania in njun 11-letni sin sta namreč ostala v New Yorku, da je Barron lahko končal šolsko leto na newyorški osnovni šoli.

  • Uredništvo

    8. 6. 2017  |  Kultura

    Slovenska animatorka ustvarila animacijo za serijo Orange Is The New Black

    Špela Čadež, avtorica animiranih filmov, ki je z Bolesom postala svetovna zvezda, je skupaj s svojo ekipo Finta ustvarila novi animirani promocijski film za TV-serijo Orange Is The New Black, ki jutri pričenja peto sezono. Portret Špele Čadež smo pred časom objavili v Mladini in si ga lahko preberete na tej povezavi. Lani pa se je avtorica predstavila tudi na prestižnem filmskem festivalu Sundance, kjer so zavrteli njen film Nočna ptica, s katerim je, podobno kot z Bolesom, segla po nagradah doma in na tujem. 

  • Uredništvo

    2. 6. 2017  |  Politika

    Laž, dezinformacija, propaganda, manipulacija

    Mladinine Alternative tokrat obravnavajo fake news. O laži, dezinformaciji, propagandi in manipulaciji pišejo Božo Repe, Hannah Arendt, Jože Vogrinc, Boris Vezjak, Katja Perat, Ivana Djilas, Janez Polajnar, Kornelija Ajlec, Samo Tomšič, Marcel Štefančič, jr. in Jure Trampuš. 

  • Uredništvo

    7. 6. 2017  |  Kultura

    Green Day v Ljubljani: "Fuck you, Donald Trump!"

    Vzkliku "Fuck you, Donald Trump!" lahko na spodnjem videoposnetku prisluhnete na 29. sekundi. Članek Vrnitev ameriškega idiota iz aktualne Mladine pa si lahko preberete na tej povezavi

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Politika

    "Borut Pahor je zlorabil funkcijo predsednika države"

    Videoizsek nedavne okrogle mize novinarjev in strokovnjakov, ki je potekala na temo predsedniških volitev v Sloveniji.

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Svet

    Svoboda izražanja ali nespoštljiva provokacija?

    Založnik Larry Flynt (74), o katerem je bil posnet tudi film (Ljudstvo proti Larryju Flyntu), se je vedno zavzemal za napredne in liberalne poglede v ameriški družbi. Kljub temu, da je nekoč sicer želel kandidirati na listi republikanske stranke, je v svoji karieri večkrat podprl demokratske kandidate, predvsem Billa Clintona in nenazadnje lani njegovo soprogo Hillary Clinton, ki je nato ameriško predsedniško tekmo izgubila proti Donaldu Trumpu. Slednji pa je morda Flyntu služil kot navdih pri njegovi nedavni provokaciji. 

  • Uredništvo

    6. 6. 2017  |  Kultura

    Javno branje prvega slovenskega epa Borisa A. Novaka

    V kavarni Narodne galerije v Ljubljani bo 7. junija med 17. in 22. uro potekalo javno branje iz treh knjig epa Vrata nepovrata Borisa A. Novaka. Pri branju se mu bodo pridružili gostje Veno Taufer, Lado Kralj, Jožica Avbelj, Aleš Berger, Milan Dekleva, Manca Košir, Marjan Strojan, Dušan Šarotar, Milena Blažič, Erica Johnson Debeljak (branje angleških prevodov), Zdenko Čepič, Ivana Novak, Eva Vrbnjak, Janez Vrečko, Ivo Svetina, Simona Kopinšek, Miha Hočevar, Draga Potočnjak, Martina Ožbot. Dogodek bo tudi hommage slikarki Metki Krašovec, ki je prispevala naslovne slike za vse tri knjige.

  • Uredništvo

    5. 6. 2017  |  Politika

    O prihodnosti levice pred združitvijo ZL v novo stranko 

    Zadnjih nekaj let je za evropsko in s tem tudi specifično slovensko levico predstavljalo turbulentno obdobje. Od velikih napovedi gradnje grass-roots socialističnega gibanja do celostne usmeritve v parlamentarno politiko; od napovedi socialne revolucije s strani Syrize do njenega sprejetja varčevalnih ukrepov. Po valu levega populizma se je pojavil tudi val skrajnodesničarskega, ki neposredno vpliva na interpretacijo dotičnega obdobja za levico. Nujnost antifašistične koalicije, tudi za ceno odpovedi nekaterim radikalnim predpostavkam ali napor refleksije in poskus počasne obnove izhodiščnih idej? O vsem tem se tik pred združitvijo Združene levice v novo stranko pogovarjamo z Gregorjem Repovžom in Rokom Kogejem.

  • Uredništvo

    31. 5. 2017  |  Politika

    V predsedniško bitko se podaja tudi Marjan Šarec, ker meni, da je čas za zamenjavo

    Kamniški župan Marjan Šarec je na svoji spletni strani danes tudi uradno naznanil, da se podaja v bitko za mesto predsednika republike. Med drugim je svojo kandidaturo pojasnil, ker je prepričan, da je čas za zamenjavo generacij na najvišjih položajih. "Pred 26 leti so imeli priložnost ustvariti lepo zgodbo povsem na novo. Ni jim uspelo, zato je čas, da jih nadomesti neobremenjena generacija, ki ima energijo in znanje," je zapisal in dodal, da funkcija predsednika republike ni tako nepomembna, kot nas zadnje čase želijo prepričati, temveč ima lahko veliko avtoriteto, saj je predsednik izvoljen neposredno od ljudi.

  • Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Družba

    Nezakonito prejemanje previsokih plač na RTV Slovenija

    Inšpektorat za javni sektor je v mesecu maju ugotovil, da sta predsednik Sveta delavcev Dejan Guzelj in član Sveta delavcev Tom Zalaznik kot poklicna člana Sveta delavcev več let nezakonito prejemala previsoko plačo. Inšpektorat je tako pritrdil Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, ki je na to nezakonitost kar dve leti opozarjala nekdanjega generalnega direktorja RTV Slovenija Marka Fillija.

  • Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Svet

    "Theresa May je lažnivka"

    Pop skladba z besedilom "Theresa May je lažnivka" je na britanskih lestvicah prehitela zvezdnike, kot sta Miley Cyrus in Ed Sheeran ter prišla med prvih deset. Gre sicer za pesem iz leta 2010, ki je takrat, ko so študenti protestirali proti višjim šolninam, postala viralen spletni hit. Takrat je bila usmerjena v Davida Camerona in Nicka Clegga, zdaj pa jo je pred britanskimi volitvami prihodnji mesec skupina Captain Ska reciklirala in usmerila v premierko Thereso May. Skladba Liar Liar se je od petka, ko je ugledala luč sveta, že povzpela na deveto mesto britanske lestvice iTunes.

  • Uredništvo

    30. 5. 2017  |  Kultura

    Koncert skupine No Sailor ob izidu debitantskega albuma

    V Stari mestni elektrarni-Elektro Ljubljana bo 31. maja ob 20.30 nastopil ameriški kantavtor Kieran Garvey in njegova petčlanska folk zasedba No Sailor, ki bo predstavila svoj prvenec Anchor Broken Free. Na albumu skupina preigrava pripovedi o ljubezni s pretečenim rokom trajanja, frfotavih romancah in nesmislih novodobnih zmenkarij.

  • Uredništvo

    29. 5. 2017  |  Svet

    Trump pozorno poslušal govor v italijanščini, čeprav je ne razume

    Predsednik ZDA Donald Trump ne govori italijansko. Zato ni povsem jasno, zakaj si ni (kot ostali prisotni) nadel slušalk prek katerih bi lahko poslušal simultani angleški prevod med zasednjem okrogle mize na srečanju G7. Na to je prek spleta opozorilo več novinarjev in komentatorjev, videoposnetek Trumpa, ki posluša italijansko, pa je postal viralen. Predstavnik Bele hiše je hitel nespretno pojasnjevati, da ima ameriški predsednik majhno slušalko v desnem ušesu. Kar pa ne more biti res, saj so slušalke za prisotne voditelje na srečanju G7 vidne in velike, kot je videti tudi pri drugih udeležencih na posnetku. 

  • Uredništvo

    26. 5. 2017  |  Svet

    Trumpovi kot Adamsovi

    Uporabniki Twitterja so se poigrali s podobo družine Trump ob obisku papeža Frančiška v Vatikanu.

  • Uredništvo

    25. 5. 2017  |  Politika

    Kako je Janša postal član komunistične partije

    Objavljamo Vprašalnik o pripravljenosti za sprejem v članstvo Zveze komunistov Jugoslavije (partije), ki ga je v drugi polovici sedemdesetih let izpolnil mladi Janez Janša. Slednji je danes vodja opozocije in že 25 let predsednik stranke SDS, ki ob skoraj vsaki priložnosti najde kritiko za prejšnji režim, v katerem pa je, kot je razvidno iz dokumenta, tudi sam sodeloval.

  • Uredništvo

    24. 5. 2017  |  Svet

    Papež, prva dama in potica

    Da so tuji mediji, ki slovenske tradicionalne hrane ne poznajo, besedo potica pomešali z besedo pica, še razumemo. Težje pa razumemo, kako so to lahko pomešali slovenski mediji, ki so se nato tekom dneva (seveda brez pojasnila) popravili. Obisk ameriškega predsednika Donalda Trumpa in prve dame ZDA Melanie Trump v Vatikanu je tako v medijih bolj kot resen pogovor o perečih temah, kot so migracije in okoljevarstvo, zaznamovala slovenska sladica - potica. 

  • Uredništvo

    23. 5. 2017  |  Politika

    Petletna zaporna kazen za Igorja Bavčarja? 

    Ljubljansko višje sodišče je sodni spis skupaj z drugostopenjsko sodno odločbo proti obdolženim Igorju Bavčarju ter Kristjanu in Nastji Sušinskemu v zadevi Istrabenz poslalo na okrožno sodišče. Kot poroča Radio Slovenija je višje sodišče vsaj za Bavčarja potrdilo obsodbo na zaporno kazen. Po poročanju časnika Večer pa je v zadevi Istrabenz potrdilo tudi obsodilno sodbo za Kristjana in Nastjo Sušinskega.