Uredništvo

  • Uredništvo

    25. 12. 2020  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Se policija boji miroljubnih sprehajalcev z dežniki?

    Mladinin fotoreporter Borut Krajnc je v objektiv ujel nekaj utrinkov povsem mirnih sprehajalcev, ki so z napisi na dežnikih tiho protestirali v središču Ljubljane. Bili so na varni razdalji, nosili so zaščitne maske in upoštevali navodila NIJZ. Policisti so jih kljub temu legitimirali in popisali. 

  • Uredništvo

    26. 12. 2020  |  Družba

    »Namen zaprtja trafik je jasen: Janševa vlada želi uničiti tiskane medije, ki so kritični do vlade«

    "Minulo leto je bilo vse od začetka Janševe vlade na medijskem področju v znamenju Janševe vojne proti medijem. Zato je očitno povsem primerno, da se tako tudi izteka: z nepojasnjenim zaprtjem vseh trafik. Na srečo se lahko na časopise in revije še vedno naročite, ali se postavite v (dolge) vrste v živilskih trgovinah (vsaj tistih, ki sploh prodajajo tisk - Hofer in Lidl ga ne), na črpalkah ali na poštah. Škoda pa gotovo bo storjena. Že tako ranjenim tiskanim medijem bo izpadel prihodek od vsaj tretjine meseca, lahko pa se zgodi, da bo vlada ukrep podaljšala tudi v januarju."

  • Uredništvo

    26. 12. 2020  |  Politika

    »Se je Rudolf Maister boril za to, da na ministrstvu za kulturo ne bodo znali pisati slovensko?«

    "Ko je ministrstvo za kulturo raperja Zlatka pred mesecem dni črtalo iz registra samozaposlenih v kulturi, je kot razbeljen žebelj, ki se zarije v bralčevo oko, zbodla raven jezikovne kulture, ki jo uporabljajo na Maistrovi ulici. Kaj pomeni trditev, da je Zlatko Čordić »… v zadnjem letu s svojimi javnimi aktivnostmi in delovanjem bistveni del svojega ustvarjalnega časa namenjal dejavnostim, ki niso povezane z izkazovanjem usposobljenosti za opravljanje kulturne dejavnosti, zaradi katere je bil vpisan v razvid samozaposlenih v kulturi«? Se je Rudolf Maister, pesnik in general, boril za to, da na ministrstvu za kulturo dobro stoletje po njegovem času ne bodo znali pisati slovensko?"

  • Uredništvo

    25. 12. 2020  |  Družba

    Srečno 2021?

  • Uredništvo

    25. 12. 2020  |  Družba

    Nadškof Zore: »Še enkrat se zahvaljujem vladi, da ni pozabila na duhovnike«

    "Kolikor sem seznanjen, je država v teh, doslej šestih, protikoronskih svežnjih pomagala pravzaprav vsem. Ne vem, ali je kakšno skupino ljudi popolnoma izpustila. Zelo sem vesel, da v tej pomoči ni pozabila na duhovnike. Dejstvo je, da so se duhovnikom dohodki zdaj zelo, zelo zmanjšali. Duhovniki – čeprav nekateri mislijo drugače – ne prejemajo nobenega plačila, nobene plače. Po drugi strani pa za socialno in zdravstveno zavarovanje vsak duhovnik prispeva iz svojega žepa dobro polovico prispevkov. Zato so pri nekaterih razmere postale zelo kritične. Tudi v tem času pokliče duhovnik, ki pove, da prihaja v stisko. Skupaj bomo našli rešitev, našli pot, ampak duhovniki so zdaj res v stiski. Še v večji stiski so pa sestre redovnice. Tudi njim je bila ta pomoč namenjena. Če pošteno pogledamo: vsak slovenski duhovnik v svoji službi skrbi tudi za izjemne zaklade naše narodne, sakralne, kulturne, arhivske dediščine. To pomoč vidimo samo kot priznanje za njihovo delo, ki pride redkokdaj, zato je še toliko bolj dobrodošlo. Še enkrat se zahvaljujem vladi, da ni pozabila na duhovnike."

  • Uredništvo

    25. 12. 2020  |  Politika

    »Janša se igra in igračka z državljani in celo s samo državo«

    "Je – v tem, da bi se morali posvetiti glavnemu cilju: zdaj dejavnostim za preprečevanje epidemije in vsakršne škode, ki jo povzroča. Toda prav tisti, ki pravi, da ni čas za "igrice", se igra – ne le s tvitanjem, temveč z državnimi in javnimi ustanovami, ki jim kakor za šalo jemlje sredstva, zamenjuje vodstva! On se igra in igračka z državljani in celo s samo državo! Krati nam človekove pravice in državljanske svoboščine, žali naše človeško dostojanstvo! Tako da se pozitivna »represija« v zvezi z epidemijo in negativna ideološka represija križata in medsebojno uničujeta. Rezultat pa je kaos, v katerega nas je s svojo pravno anomijo in posesivnostjo potopil sedanji predsednik vlade."

  • Uredništvo

    24. 12. 2020  |  Politika

    »Pohlevnost Janševih žensk je strašljiva«

    "Pohlevnost Janševih žensk, tistih treh (poleg Kustečeve še ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, Pivčeva se je medtem že sama izgnala), ki so smele sedeti pri vladni mizi in se tiho nasmihati, je strašljiva. V času, ko ženske od ZDA do Argentine, od Belorusije do Poljske bijejo resne boje zoper prikrito in razkrito mizoginost, od fizičnega do psihičnega nasilja in prepovedi splava, od uboja značaja do slabše plačanega dela in še vedno pretežno moških odločevalcev na vseh ravneh, sta Simona Kustec in Lilijana Kozlovič trdno zasidrani v srednjeveško podrejeni vlogi žensk, do Janše, Počivavška, Hojsa…, čistilki, ki pomivata njihovo gnilo politiko. Ženski, ki vesta, kaj je njuna vloga: ne-mišljenje, potrpežljivo prenašanje poniževanj, zgolj blaga opozorila o napakah, zmanjševanje in prikrivanje škode, ki nastaja, v javnosti pa ustvarjanje podobe o lepi duši in pridnem delu."

  • Uredništvo

    24. 12. 2020  |  Politika

    Sindikat ne bo podpisal prazne izjave ministrstva

    Prejšnji teden je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) skupaj z drugimi deležniki v vzgoji in izobraževanju, od ministrice za izobraževanje dr. Simone Kustec prejel predlog  "Izjave o skupnem prizadevanju za varno vračanje otrok, učencev in dijakov v vrtce in šole", ki naj bi jo podpisali skupaj z ravnateljskimi združenji, z Zvezo aktivov svetov staršev in drugimi reprezentativnimi sindikati.

  • Uredništvo

    24. 12. 2020  |  Družba

    »Mladi so postali socialni problem v tej krizi. To ni normalno.«

    "Mladi so postali socialni problem v tej krizi. To ni normalno, sploh pa ni normalno, če se pogovarjamo o mladih kot o prihodnosti države. Mladi v tej državi na zelo veliko žalost prihodnosti nimajo. Kaj nas čaka po epidemiji? Bomo kot družba, če se lahko kot entiteta odmaknemo od koncepta države, doživeli neki preporod? Bomo prišli iz stanovanj, ugledali svetlobo, doživeli katarzo, začeli zeleno revolucijo? Ne bo več nastrojenosti, sovražnosti, nestrpnosti? Pri svojih prepričanjih izhajam iz tega, da sem posredni optimist. Zdi se mi, da če si ne delamo utvar, da prihaja nekaj boljšega, lahko kvečjemu naredimo prostor za napredek. Jaz si ne predstavljam, da bomo prišli iz te krize boljši, upam pa, da so se ljudje zavedali določenih prioritet in da bi oblast morala biti tam za njih."

  • Uredništvo

    24. 12. 2020  |  Politika

    NAJBOLJ BRANO 2020: Ustavno sodišče razveljavilo VSE omejitve gibanja?

    Kaj ste najraje brali v letošnjem letu? Denimo članek o tem, da so ustavne sodnice in sodniki vladi dali na voljo tri dni časa, da sprejme ustrezne pravne podlage za omejitve.

  • Uredništvo

    23. 12. 2020  |  Politika

    Janševa vlada kadruje naprej: Dežman novi direktor Muzeja novejše zgodovine 

    Minister za kulturo Vasko Simoniti je za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije imenoval  Jožeta Dežmana. Mesto direktorja bo prevzel 1. februarja 2021, muzej pa bo vodil do vključno 31. januarja 2026, so sporočili iz muzeja. Dežman je v preteklosti pod prvo Janševo vlado omenjeni muzej že vodil (2005-2010), v času druge Janševe vlade leta 2012 pa je bil imenovan za direktorja Arhiva republike Slovenije.

  • Uredništvo

    23. 12. 2020  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Sramota

    Danes so se pred drzavnimi institucijami, ki spadajo pod ministrstvo za kulturo, pojavili napisi SRAMOTA. Šlo naj bi za umetniško akcijo, ki opozarja na neprimerna kadrovanja ministra za kulturo Vaska Simonitija.

  • Uredništvo  |  foto: Gašper Lešnik

    23. 12. 2020  |  Družba

    Koncertna smreka na Kongresnem trgu

    Včeraj je na Kongresnem trgu zasvetila nenavadna odrska konstrukcija, ki so jo od jutra do večera gradili delavci, ki sicer postavljajo odre po vsej Sloveniji. Unikatni objekt, ki bo na trgu stal do konca leta, opozarja na težave vseh zaposlenih v prireditvenem sektorju. Ta je v začetku marca prvi zaprl svoja vrata, zato je njegova prihodnost še vedno negotova. 

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Politika

    Zlatko premagal Simonitija

    Upravno sodišče je odpravilo odločbo ministrstva za kulturo o izbrisu Zlatana Čordića - Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi in tudi odločbo o prenehanju plačevanja prispevkov za socialno varnost. Odločba ministrstva za kulturo je bila do te mere pomanjkljiva, da jo je upravno sodišče, skladno z določbo prvega odstavka 37. člena ZUS-1, odpravilo takoj, ne da bi tožbo Zlatana Čordića sploh pošiljalo ministrstvu v odgovor.

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: ROJEN JE ODREŠENIK!

    Jutri izide nova Mladina! Ta in prihodnji teden izjemoma v sredo, tik pred prazniki. Naslovno ilustracijo je zakrivil Prešernov nagrajenec in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Priskrbite si svoj izvod že 52. letošnje številke Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od srede, 23. decembra, dalje. #Mladina52

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Politika

    Policisti bodo 11. januarja stavkali: »Dovolj nam je!«

    Policijski sindikat Slovenije je za 11. januar ob 7. uri napovedal začetek stavke. Po mnenju sindikata naj bi vlada namreč neposredno kršila del sporazuma o razreševanju stavkovnih zahtev v zvezi z neodvisno primerjalno analizo vrednotenja delovnih mest za uniformirane poklice.

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Družba

    FOTO: Množično testiranje

    Na Kongresnem trgu v Ljubljani od danes spoteka množično testiranje na covid-19. Testiranje je napovedano v vseh mestnih občinah in še treh krajih po Sloveniji, po novem tudi v Slovenski Bistrici.

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Politika

    »Obeti za vladajoče so slabi, saj je na obzorju politična nestabilnost«

    "Obeti za vladajoče so torej slabi, saj je na obzorju politična nestabilnost. Celo če bi koalicijskemu trojčku uspelo, da utiša civilno družbo in si podredi vse svoje kritike, in celo če bi bila vladna kampanja proti covidu-19 uspešna (a je primer neuspeha!), se volilni trendi ne bodo spremenili: s tako imenovanimi kriznimi dodatki in turističnimi boni ni mogoče popraviti političnih posledic polnih mrtvašnic, ekonomskega in socialnega opustošenja. Spomin na žrtve, tudi čisto osebno dojete in izkušene, bo premočan, zamere pa prehude, da to ne bi vplivalo na odločitve v volilnih kabinah. Tako kot leta 1992."

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Politika

    VIDEO: Biden se je cepil pred kamerami

    Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden se je odločil, da se bo proti covidu-19 cepil pred kamerami in s tem dal zgled tudi drugim državljankam in državljanom. 

  • Uredništvo

    22. 12. 2020  |  Družba

    »Zanimivo bo opazovati, kakšne taktike spodbujanja k cepljenju se bo lotila naša vlada«

    "Zanimivo bo opazovati, kakšne taktike spodbujanja k cepljenju se bo lotila naša vlada. Bo šla nad ljudi s korenčkom ali palico? Glede na to, da tako zelo uživa v tem, da ljudi kar naprej graja, jim grozi in jih kaznuje, predvidevam, da bo izbrala palico ali pa 'Hojsove verige' (če bo seveda sploh nabavila dovolj cepiva). Minister Aleš Hojs je na televiziji namreč utemeljeval obveznost uporabe aplikacije #ostanizdrav za prehajanje občinskih meja s tezo, da se ljudje pozimi ne odpeljejo čez Vršič, če s sabo nimajo verig."

  • Uredništvo

    21. 12. 2020  |  Politika

    Zorčič spet izvedel SMC piruetko

    Pridobili smo pismo predsednika državnega zbora Igorja Zorčiča, ki je na svoje strankarske kolegice in kolege naslovil zapis, v katerem ministrice in ministre SMC opozarja, da ga je informacija o ukinitvni sklada za nevladne organizacije negativno presenetila. Vlada je namreč, kot smo poročali v soboto, v okviru sedmega protikoronskega paketa (PKP 7) med drugim spremenila tudi 28. člen zakona o nevladnih organizacijah (NVO), tako da skladu za razvoj NVO jemlje vir financiranja, in sicer sredstva dohodnine, ki jih davčni zavezanci niso namenili za financiranje drugih možnih prejemnikov.

  • Uredništvo

    21. 12. 2020  |  Politika

    »V oddaji o plebiscitu so nastopili neki tretjerazredni politiki«

    "Oddaja o plebiscitu, ki so jo vsilili vaši televiziji, da jo predvaja, je polna laži. Noben od pravih, tistih, ki smo res dali pobudo za plebiscit, tam ni nastopil. Tam so nastopili neki tretjerazredni politiki iz tedanjega časa."

  • Uredništvo

    23. 12. 2020  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: ROJEN JE ODREŠENIK!

    Izšla je nova Mladina! Ta in prihodnji teden zaradi prihajajočih praznikov izjemoma v sredo. Naslovno ilustracijo je zakrivil nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Letošnja že 52. številke Mladine je že voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. Priskrbite si svoj izvod! #Mladina52 

  • Uredništvo

    21. 12. 2020  |  Politika

    »Vladi očitno matematika ne gre najbolje«

    "Dodatek je začetek, je pa absurdno nizek. Vladi očitno matematika ne gre najbolje, študenti smo v tem letu izgubili več kot 75 milijonov evrov prek študentskega dela, 10 milijonov evrov manj je namenjenih za štipendije, izgubili smo vsaj tri milijone evrov pri študentski prehrani, vsako leto bomo izgubili več kot dva milijona za izvajanje obštudijskih dejavnosti za študente, Vlada RS pa nam že drugič letos nameni ukrep dodatka 150 evrov, ki državo stane okoli osem milijonov. Pravično bi bilo, da študente obravnava podobno kot druge skupine in jim nameni več finančnih ukrepov, tisti študenti, ki so utrpeli večji padec prihodkov, bi morali dobiti veliko več kot 150 evrov. Predlagali smo, in to še vedno zagovarjamo, da bi morali študenti, ki si ne morejo privoščiti nakupa računalniške opreme, prejeti 600 evrov subvencije, isto predlagamo tudi za učence in dijake. Odgovor na naše predloge še vedno čakamo ... Vladi sporočam: začnite nas jemati resno!"

  • Uredništvo

    21. 12. 2020  |  Politika

    Janša: »V naslednjih tednih ne potujte v tujino, še posebej ne v države Balkana«

    "V dneh in tednih pred nami se na vsak način izognimo vseh tveganih stikov in stike nasploh omejimo na minimum. Med božičnimi prazniki bodo možni tudi obiski med člani več gospodinjstev, vendar prosimo vse, ki bodo to možnost izkoristili, da se po obiskih samoizolirajo vsaj za 7 dni. Le v primeru izboljšanja bo mogoče vrtce in šole vsaj delno odpreti po praznikih." 

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Politika

    »Treba je paziti, kot pri požaru, da voda na koncu ne naredi več škode kot ogenj«

    "V času covida-19 je pravo na resni preizkušnji. V vsej Evropi, ne samo v Sloveniji. Ni lahko najti ravnovesja med vsemi ukrepi, ki jih moramo sprejeti, da zavarujemo zdravje, ki je človekova pravica in dobrina, in med omejevanjem drugih človekovih pravic. Vedno je treba paziti, kot pri požaru, da voda na koncu ne naredi več škode kot ogenj. Pomisliti je treba, kaj ostane."

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Politika

    Zorčič: »Predčasne volitve so povsem realen scenarij«

    "Ta scenarij se mi zdi povsem realen in je o njem mogoče slišati po parlamentarnih hodnikih. Govori se o dveh scenarijih, torej da bi na tajnem glasovanju zmanjkali obljubljeni glasovi ali da ne bi bila potrjena ekipa ministrov. Oboje se mi zdi realno. Ko zadeve spremljaš od blizu, je jasno, da nesoglasja, ki so pokončala prejšnjo vlado, niso presežena. Vse je ostalo enako."

  • Uredništvo

    20. 12. 2020  |  Kultura

    Nedeljska poezija #44

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Nejca Bahorja iz zbirke Ljubav in rat.

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Politika

    »Glavna odgovornost za hitro razpadanje vlade je na Janši in njegovi politiki«

    "Glavna odgovornost za hitro razpadanje vlade je na Janši in njegovi politiki, ki partnerje postavlja v nelagoden položaj. Izstop Desusa pa še ne zagotavlja alternativne večine 46 poslancev za konstruktivno nezaupnico, nujno ni niti, da bi z domino efektom kmalu sledil še izstop SMC. Vprašanje je predvsem razmerje moči med poslansko skupino in predsednikom in koliko želijo poslanci sploh še nadaljevati politično kariero. Zdi se verjetno, da bomo znova, vsaj začasno, imeli de facto manjšinsko vlado. Na kratek rok se bo okrepila dosedanja dinamika, ko vlada ni zmogla spraviti zakonskih ukrepov skozi državni zbor in se je zato odločala za vprašljive bližnjice v obliki vladnih ukrepov."

  • Uredništvo

    19. 12. 2020  |  Politika

    »Poslanci DeSUS so ob rušenju Aleksandre Pivec odkrili svojo veliko moč«

    "Poslanci DeSUS so ob rušenju prejšnje predsednice stranke Aleksandre Pivec odkrili svojo veliko moč. A če so tedaj za svoje ravnanje želeli pokritje organov stranke, so v zadnjih dneh poudarjali, da odločitve organov niso dolžni spoštovati. Zatekli so se k določilu ustave, na katero so v preteklosti dosledno pozabljali: da so poslanci predstavniki vsega ljudstva in da niso vezani na kakršna koli navodila."