Uredništvo

 • Uredništvo

  14. 5. 2019  |  Kultura

  Ko stereotipne poglede na sodobno umetnost jemljemo dobesedno

  Na Novi pošti in drugih prizoriščih v Ljubljani bo od 15. do 18. maja potekal Festival performansa, ki je nastal v koprodukciji Zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča. Po lanskoletni delavnici z berlinskim kolektivom Center za politično lepoto, na kateri so se ukvarjali s sovražnim govorom, festival performansa izhaja iz idej o performansih, kot so bile zapisane v anonimnih spletnih komentarjih proti lanskima nagrajenkama Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar. Kuratorja festivala sta Urška Brodar in Janez Janša.

 • Uredništvo

  13. 5. 2019  |  Družba

  Tovarna Rog: Brez dialoga in kompromisa se lahko spor zgolj ponovno zaostri v fizični obračun 

  Uporabniki in uporabnice Avtonomne Tovarne Rog z zaskrbljenostjo spremljajo izjave in poteze vodstva Mestne Občine Ljubljane (MOL). "Ta z zavračanjem dialoga, nepriznavanjem delovanja uporabnikov, finančnimi sankcijami in neprikritimi grožnjami z deložacijo namreč nakazuje, da se obeta ponovitev konflikta iz leta 2016," navajajo v odprtem pismu za javnost. 

 • Uredništvo

  13. 5. 2019  |  Kultura

  Kdo bo prejel letošnjo Nagrado skupine OHO?

  V Galeriji P74 v Ljubljani bodo 14. marca ob 19.00 že štirinajsto leto zapored razglasili zmagovalca Nagrade skupine OHO ter odprli razstavo nominirancev, ki jih je izbrala mednarodna strokovna žirija v sestavi: Barbara Borčić (kritičarka in kustosinja), Mojca Grmek (kustosinja) in Dalibor Martinis (umetnik). Letošnji nominiranci so: Nika Ham, Danilo Milovanović, Špela Škulj in Tadej Vaukman. 

 • Uredništvo

  9. 5. 2019  |  Politika

  Kdaj bomo spregledali?

  Dokumenti slovenskih kriminalistov razkrivajo, da je evropska komisija neupravičeno zahtevala odprodajo slovenskih bank in podjetij. Zato ni več nobenega razloga, da bi še naprej izpolnjevali njene napačne zahteve. Več v jutrišnji Mladini! Vabljeni k branju! #Mladina19 

 • Uredništvo

  2. 5. 2019  |  Družba

  Love Me Tinder*

  Za oblikovanje naslovnice je tokrat poskrbel Ivian Kan Mujezinović, fotografija, na kateri sta igralca Nina Ivanišin in Klemen Janežič, pa je delo Uroša Abrama. Naslovno temo, ki jo je napisala Lara Paukovič, si lahko preberete v jutrišnji Mladini.

 • Uredništvo

  30. 4. 2019  |  Družba

  Urbani sprehodi za boljši javni prostor

  Od 3. do 5. maja bodo po svetu že trinajstič potekali urbani sprehodi Jane's Walk, ki spodbujajo hojo po vsakdanjih opravkih in izpostavljajo njen pomen za vitalnost mest. V organizaciji lokalnih partnerjev bodo že devetič potekali tudi sprehodi po Sloveniji. Napovedani so sprehodi v 16 mestih: Mariboru, Kočevju, Črnomlju, Novem mestu, Ljubljani, Kranju, Tolminu, Kamniku, Dravogradu, Domžalah, Postojni, Ptuju, Celju, Litiji, Škofji Loki in Slovenj Gradcu. 

 • Uredništvo

  29. 4. 2019  |  Družba

  V spomin na 27. april 

  Prilagamo videoposnetek. Brez komentarja. 

 • Uredništvo

  26. 4. 2019  |  Politika

  Mladinina naslovnica v parlamentu

  Združena parlamentarna odbora za zunanjo politiko in kulturo sta v sredo popoldne razpravljala o tem, ali je Madžarska ravnala prav, ko je slovensko zunanje ministrstvo zaprosila, naj vendarle ukrene kaj, da Mladina ne bo več objavljala naslovnic, ki naj bi žalile Viktorja Orbána. Razprava je bila sklicana na pobudo parlamentarnih strank in večina navzočih je obsodila vmešavanje Madžarske v uresničevanje pravice do svobode izražanja. Pohvalno, a kljub nekaj spodbudnim besedam o tem, zakaj je pomembna svoboda tiska in kako Evropa vedno bolj spominja na 30. leta prejšnjega stoletja, nekaj jasnih stališč je do tega izrekel minister za kulturo Zoran Poznič, se je znova pokazalo, da SDS ni stranka, ki bi zagovarjala interese Slovenije, njeno demokratično ureditev, ljudi, ki živijo v njej.

 • Uredništvo

  26. 4. 2019  |  Politika

  Posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019

  Danes je izšla tudi posebna predvolilna številka Mladine: Evropa 2019. Avtor naslovnice je Tomaž Lavrič, besedila in razmišljanja pa so prispevali ekonomist Jože Mencinger, zgodovinar Božo Repe, antropologinja Svetlana Slapšak, novinarka Polona Fijavž, anesteziologinja Nada Rotovnik Kozjek, zgodovinarka in pisateljica Manca G. Renko, pravnica Barbara Rajgelj, sociolog Rudi Rizman, režiserka Ivana Djilas, publicist Tadej Zupančič, literarni urednik Aljoša Harlamov, pravnica Vasilka Sancin, pravnik Matjaž Gruden, filozof G.M. Tamás, psiholog Andrej Korošak in zgodovinar Ian Kershaw. Že na voljo na vseh prodajnih mestih in tudi v naši spletni trgovini, priskrbite si svoj izvod!

 • Uredništvo

  25. 4. 2019  |  Družba

  Pa ga je!

  Jutri izide nova Mladina! Spodaj je njena naslovnica (avtor Ivian Kan Mujezinović, foto: Profimedia). Marcel Štefančič, jr. si je v Torontu od blizu ogledal soočenje Slavoja Žižka in Jordana Petersona. Vabljeni k branju! #Mladina17 

 • Uredništvo

  25. 4. 2019  |  Kultura

  Politično nekorektna črna komedija

  Po celovečernem prvencu Idila iz leta 2015, je režiser Tomaž Gorkič lani poleti posnel nov celovečerni film The Curse of Valburga (Prekletstvo Valburge), ki je trenutno v fazi postprodukcije zvoka in slike, zaključek pa je predviden junija 2019. Za končno realizacijo filma je ustvarjalcem zmanjkalo denarja, zato so v ta namen ustvarili crowdfunding kampanjo, ki je dostopna na tej povezavi.

 • Uredništvo

  24. 4. 2019  |  Družba

  Jordan Peterson: V kapitalizmu revni ne postajajo še bolj revni, temveč bogatejši

  Pred nekaj dnevi se je odvila javni dogodek, o katerem se je pisalo kot o "dvoboju stoletja". V resnici je šlo za dobro promoviran medijski dogodek, v katerem sta slovenski filozof Slavoj Žižek in kanadski psiholog Jordan Peterson. Slednji je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem "spoprijel" z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako se je zgodil 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer je potekala javna debata, je bil razprodan, v njem se je nabralo 3.000 obiskovalcev, vstopnice so šle kot za med, čeprav je bilo za najdražje odšteti več kot 600 evrov. Kako sta Žižek in Peterson skušala odgovoriti na vprašanje, v katerem sistemu je človek najbolj srečen, v komunizmu ali kapitalizmu, si lahko ogledate v videu spodaj.

 • Uredništvo

  24. 4. 2019  |  Družba

  Količina medijev narašča, a vse več je površinskih razlag in nekakovostnih vsebin

  TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Radiem Študent objavlja 12. mednarodni natečaj za oblikovanje mestnega plakata na temo Kriza medijev. Tokratni Plaktivat opozarja na problem medijskih vsebin, ki degradirajo novinarstvo in vabi tako k ustvarjanju kot tudi k aktivaciji posameznikov. Prijave se zbirajo do vključno 10. maja 2019, zmagovalni plakat pa bo natisnjen in javno objavljen na 500 TAM-TAM plakatnih mestih po Sloveniji ter prijavljen v tekmovalne dele festivalov Slovenski oglaševalski festival SOF in Bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

 • Uredništvo

  23. 4. 2019  |  Družba

  Iza Login: Imamo zaposleno osebno chefinjo, ki za našo družino nabavlja hrano

  Najbogatejša Slovenka Iza Login je v intervjuju za revijo Obrazi spregovorila o svojem življenjskem slogu. V pogovoru je med drugim odgovorila tudi na vprašanje, kaj za njo pomeni razkošje: "Moje največje razkošje je zdrava hrana. Prej sem že omenila, da si lahko kupujem hrano in sestavine najvišje kakovosti. Pri lokalnih pridelovalcih in v bio trgovinah. Sicer rada kuham, a bolj poredko, ker sem prezaposlena z delom pri projektih. Imamo zaposleno osebno chefinjo, ki za našo družino nabavlja hrano in pripravlja uravnotežene obroke. Pri nas doma hrani posvečamo veliko pozornosti."

 • Uredništvo

  18. 4. 2019  |  Politika

  Sosednje države postajajo vse bolj sebične in napadalne

  O starih in novih grožnjah si preberite v novi številki Mladine, ki izide jutri. Naslovno temo piše Borut Mekina, naslovnica pa je delo Vlasta Kopača iz leta 1938 in Tomaža Lavriča iz leta 2019. #Mladina16

 • Uredništvo

  16. 4. 2019  |  Politika

  Janša, Grims in Mahnič gorečo katedralo Notre Dame izkoristili za politično propagando

  Včerajšnji požar 850 let stare znamenite katedrale Notre Dame v Parizu so za potrebe svoje politične agende izkoristili poslanci skrajno desne stranke SDS, Branko Grims, Žan Mahnič in njihov vrhovni vodja Janez Janša. Za nesrečo so v svojem slogu pričakovano okrivili kar muslimane. "Uradno nesreča? Krščanska Notre Dame je že bila žrtev napada islamistov. Evropa si zatiska oči pred spopadom civilizacije in barbarstva, ki na njenih tleh vse bolj plamti. Plameni, v katerih izginja Notre Dame, Naša Gospa, so zato simbolni konec veličastne evropske civilizacije!" je na Twitterju zapisal Branko Grims. 

 • Uredništvo

  11. 4. 2019  |  Politika

  To je naslovnica jutrišnje Mladine

  Jutri izide nova Mladina! Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, več si preberite v članku Vasje Jagra. Nova številka bo na voljo 12. aprila na vseh prodajnih mestih, tudi na naši spletni strani. #Mladina15 >>

 • Uredništvo

  8. 4. 2019  |  Kultura

  Izgubljeno v Ameriki, najdeno v Sloveniji

  Na kraj zločina se v Ljubljano po enem letu vrača newyorški glasbenik in kantavtor Michael Weiskopf. V unplugged formatu se mu bo tokrat pridružil še njegov ameriški glasbeni kolega, kitarist Randolph Hudson in vokalistka Lauren Matzen. V glasbenem lokalu Prulček bodo v torek, 9. aprila, ob 21. uri predstavili skladbe z Weiskopfovega četrtega studijskega albuma Lost In Amerikam , ki je izšel pred nekaj meseci in že uspešno jadra po ameriških in evropskih radijskih valovih, predvsem s skladbo Tattoo of Jesus. Michael Weiskopf bo jutri, na dan koncerta, ob 12.15 nastopil tudi v oddaji Prva vrsta z Janetom Webrom na 1. programu nacionalnega Radia Slovenija.

 • Uredništvo

  5. 4. 2019  |  Politika

  Hungary's attempt to control Slovenian media

  For the past two years journalists of Mladina (which is one of the most influential political magazines in the country) were following Hungarian interference with Slovenian domestic politics and elections. We have written articles on how businessmen related to the Hungarian Prime Minister Viktor Orbán were buying up alt-right media outlets in Slovenia which were partly owned by the Slovenian far-right party SDS, led by politician Janez Janša. On the 22th of March we ran a story about the attempt to expell Orban's party Fidesz from the EPP (European People's Party), which was prevented mainly by the Slovenian members of the EPP. The story was accompanied by the coverpage illustration of Viktor Orbán.

 • Uredništvo

  5. 4. 2019  |  Politika

  Društvo novinarjev: Madžarska vlada je v zadnjem desetletju kršila vsa načela medijske svobode

  V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) se pridružujejo uredništvu Mladine v ugotovitvah, da je diplomatska nota madžarske ambasade, v kateri se je ta opredelila do naslovnice Mladine 22. marca 2019 in od slovenskega zunanjega ministrstva celo pričakovala posege v uredniško avtonomijo medija, dokaz resnosti razmer v tako imenovani demokratični Evropi. "Da madžarsko veleposlaništvo označi naslovnico tednika Mladina za “politično neodgovorno” in pozove slovensko zunanje ministrstvo, naj “pomaga pri preprečevanju podobnih incidentov”, je ne le popolnoma nesprejemljiv, temveč skrajno nezaslišan izraz predstave o popolnem oblastnem nadzoru, discipliniranju in obvladovanju medijev," so pri DNS zapisali v sporočilu za javnost. 

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Svet

  Mussolinijeva vnukinja ponovno brani fašističnega diktatorja, tokrat je napadla hollywoodskega igralca

  Ilustracija, ki jo je hollywoodski igralec Jim Carrey objavil na Twitterju, je ujela pozoronost evropske poslanke Alessandre Mussolini, skrajne desničarske in vnukinje fašističnega diktatorja Benita Mussolinija. Alessandra Mussolini se je še pred kratkim razburjala zaradi govora slovenskega evroposlanca Igorja Šoltesa. Video njenega protestiranja v Evropskem parlamentu je postal pravi viralni hit in sprožil plaz ogorčenja. 

 • Uredništvo

  3. 4. 2019  |  Družba

  Kam je po Škisovi tržnici izginilo 70.000 evrov?

  Po poročanju portala Svet24 je Zveza študentskih klubov Slovenije (Škis) skoraj leto dni molčala o tem, da je lani po festivalu Škisova tržnica izginilo približno 70.000 evrov društvenega denarja. Na Škisu so za časnik Delo potrdili, da je denar res izginil, vendar so o tem, koliko denarja je izginilo in kako se je to lahko zgodilo, molčali. Dodali so le, da se bodo na poročanja še danes odzvali, še poroča Delo. 

 • Uredništvo

  2. 4. 2019  |  Družba

  Natečaj za oblikovanje mestnega plakata

  IPoP – Inštitut za politike prostora v partnerstvu s TAM-TAM Inštitutom išče upodobitve humane vizije mest prihodnosti, ki v ospredje postavljajo človeka. Mednarodni natečaj za najboljši mestni plakat na temo pešcem prijaznega mesta je odprt do 19. aprila 2019. Zmagovalca čaka denarna nagrada, finaliste razstava.

 • Uredništvo

  1. 4. 2019  |  Politika

  Nekdanji poslanec SDS: Janša ni demokrat, temveč avtokrat, ki vse odločitve sprejema sam

  Ivo Hvalica, nekdanji poslanec SDS, je pred leti zaradi vodje opozicije Janeza Janše izstopil iz stranke, saj je šlo za "spor demokrata z antidemokratom". V intervjuju za spletni portal RTV Slovenija (MMC) je povedal, da je Janša avtokrat in da vse odločitve sprejema sam. "Ko smo imeli izvršilni odbor, kot se je pozneje preimenovalo predsedstvo stranke, sem si vedno delal zapiske, on pa me je vedno opozarjal, kaj da pišem. Zakaj? Ker zapisniki, ki jih je potem posredoval javnosti, niso obravnavali oz. prikazali tistega, o čemer smo se pogovarjali. A tako ne gre. Velike, katastrofalne napake, ki jih je naredil, so tudi posledica tega, da se ni z nikomer posvetoval. Eden visokih politikov, ki ga ne bom citiral, ker je še vedno v 'igri', mi je nekoč dejal, da če se je Janez kdaj s kom posvetoval, sem bil to jaz, ampak sem bil prvi in zadnji. Takrat smo snovali nekakšno koalicijo Slovenija in on je na vsak način hotel, da se imenuje Slovenija. Ne moreš imena države prevzeti na takšen egoističen način, a vsi drugi pa niso Slovenija?" je za MMC izpostavil Hvalica. 

 • Uredništvo

  28. 3. 2019  |  Politika

  Jutri v novi Mladini: Denar je kot gnoj

  Jutri si v novi Mladini preberite, zakaj je denar kot gnoj, saj je dober le, če se ga raztrosi. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je delo Boruta Krajnca. #Mladina13 

 • Uredništvo

  27. 3. 2019  |  Družba

  Žižek proti Petersonu oziroma marksizem proti kapitalizmu

  Če sodimo po odzivih na družabnih omrežjih, se zdi, da je dvoboj med slovenskim filozofom Slavojem Žižkom in kanadskim psihologom Jordanom Petersonom bolj pričakovan od vseh športnih tekem skupaj. Peterson je pred nekaj meseci v Ljubljani dejal, da bi se z veseljem spoprijel z Žižkom, če bo nekdo poskrbel za organizacijo. In tako smo dobili dan in kraj spopada - 19. april v Torontu. Sonyjev center, kjer bo potekala javna debata, sprejme več kot 3.000 obiskovalcev, vstopnice pa so že pošle, na voljo je le še nekaj najdražjih, za katere boste odšteli po več kot 600 evrov. Besedni "spektakel" dveh ideološko popolnoma različnih mislecev bodo v živo prenašali tudi prek spleta. 

 • Uredništvo

  26. 3. 2019  |  Politika

  Kako je na deset tisoče Judov po cestah Budimpešte korakalo v lastno smrt 

  "Človek ob tem pomisli na čudovite poletne dni 1944, ko so na deset tisoče Judov prisilili, da so po cestah Budimpešte korakali v lastno smrt – v kinih pa so predvajali glasbene komedije, v gledališčih so postavljali živahne operete, v kabaretih in nočnih lokalih so se izborno, neoporečno zabavali in ljudje so v časopisu odprli športne strani, ker so bili siti novic s fronte. Glasba se je širila iz restavracij in kavarn na prostem na bregovih Donave, tako kot danes. Moški občudujejo čedne mladenke v pomanjkljivih poletnih oblekah in nadvse kratkih hlačah, v modno neurejenih vrtovih pivnic pa prirejajo večere poezije," je leta 2015 v članku Pomen begunske krize zapisal madžarski filozof Dr. Gáspár Miklos Tamás ter takratne razmere na Madžarskem primerjal z današnjimi. 

 • Uredništvo

  25. 3. 2019  |  Politika

  Mladinina naslovnica je hit na Madžarskem

  Zadnja številka Mladine močno odmeva v sosednji Madžarski. Na naslovnici, ki jo je ustvaril Tomaž Lavrič, najdemo madžarskega predsednika Viktorja Orbána in člane stranke SDS (Janeza Janšo, Branka Grimsa in Milana Zvera). 

 • Uredništvo

  22. 3. 2019  |  Družba

  Televizija Russia Today z dokumentarcem o Slavoju Žižku 

  Najvidnejši slovenski filozof, Slavoj Žižek, je včeraj praznoval 70 let. Ob tej priložnosti mu tudi v uredništvu Mladine čestitamo. Njegovega okroglega jubileja pa niso opazili zgolj slovenski mediji, temveč tudi številni tuji, saj je Žižek mednarodno prepoznavna osebnost. Ena od najvplivnješih televizij na svetu, Russia Today, je ob tej priložnosti o njem posnela celo dokumentarni portret, na voljo je tudi na portalu YouTube, ogledate pa si ga lahko na tej spletni povezavi

 • Uredništvo

  22. 3. 2019  |  Družba

  Fotogalerija: Protestniki od vlade zahtevajo, naj ne (raz)proda reke Mure 

  Ker slovenska vlada tudi včeraj ni sprejela uredbe, ki bi Dravskim elektrarnam Maribor (DEM) odvzela koncesijo za osem hidroelektrarn na Muri, so se danes pred parlamentom  zbrali protestniki, ki od vlade zahtevajo, da Muro pred temi načrtovanimi hidroelektrarnami zaščiti. Več o dogodku in zahtevah organizatorjev na tej spletni povezavi, utrinke z današnjega protesta pa si lahko ogledate spodaj v fotogaleriji Bojana Krajnca in Gašperja Lešnika.