Uredništvo

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Družba

    »Preplezal je žično ograjo, ki smo jo postavili na meji, in potem je izčrpan umrl«

    Spletna stran Second Home - in exile je na Facebooku objavila pesnitev Vinka Möderndorferja z naslovom Črni cvet. Ker se nam zdi, da je v njej zajeto marsikatero bistvo, smo jo želeli deliti tudi z vami, zato jo spodaj objavljamo v celoti.

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Družba

    Andrej Rozman - Roza: »Zdi, da se med mesojedci in vegani bije kulturni boj«

    "Ker je veganstvo intimna odločitev, je zoprno z njo mahati v javnosti. Še sploh zdaj, ko je postalo jasno, da je tudi obsedenost z mesno hrano kriva za segrevanje planeta, in se zdi, da se med mesojedci in vegani bije kulturni boj. Tudi sam sem, potem ko sem bil v mladosti nekaj let vegetarijanec, dolga desetletja užival meso in imel vegane za sumljive, ker baje črpajo energijo od mesojedcev. Mislim, da gre pri posmehovanju veganom v veliki meri za obrambni mehanizem, podoben tistemu, zaradi katerega so latentni geji najbolj homofobni".

  • Uredništvo

    28. 11. 2019  |  Politika

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    Jutri si v novi Mladini preberite, kako oblast pod Šarcem kadruje v gospodarstvu. Naslovnico KAMNIŠKA ZVEZA je zakrivil Uroš Abram. Od 29. novembra na vseh prodajnih mestih in na naši spletni strani. #Mladina48

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Po vasi so govorili, prav ji je, pa naj strada, če se je okrog gonila«

    "Jaz jih imam zdaj 86, Tonika 62. Jaz imam 300 evrov penzije. Malo več. Tonika zasluži na črno kakih 350 evrov. Dava za kurjavo, pa vodo, smeti, pa neke položnice kakih 300 evrov na mesec. Pa nama ostane, za jesti imava. Pa pakete dobivava, pa je. Mala je najina sobica, ampak gre. Šparam za moj grobek, ko me vzame Peter k sebi, da ne bom Toniki na grbi. Kako bo reva plačala?" pravi upokojenka Joži, ki ji zdaj pomaga društvo Humanitarček. Njena zgodba, ki si jo lahko v celoti preberete spodaj, je le ena od mnogih, ki jih vsakodnevno spregledamo. Ne bodimo slepi za težave drugih, nemočnih in molčečih, predvsem na robu revščine v Sloveniji živi vedno več najstarejših.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Svet

    Dokumentarec o Pahorju na BBC

    The Man Who Saw Too Much (Človek, ki je videl preveč) je naslov televizijskega prispevka o Borisu Pahorju, ki ga bodo nocoj pozno zvečer predvajali na britanski televiziji BBC One. Novinar Alan Yentob je o Borisu Pahorju kot najstarejšem še živečem pričevalcu grozot nacističnih taborišč posnel enourni dokumentarni film.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Politika

    Papež med letom nad Slovenijo poslal telegram predsedniku Pahorju

    Papež Frančišek je med letom z Japonske v Rim nad Slovenijo poslal pozdravni telegram predsedniku republike Slovenije Borutu Pahorju, poroča spletni portal Vatican News. Papežev telegram objavljamo spodaj v celoti. 

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Družba

    Umrla je novinarka in urednica Zdenka Jagarinec

    Po težki bolezni se je danes poslovila dolgoletna novinarka in urednica Zdenka Jagarinec. Rodila se je leta 1959 v Ljubljani. Na takratni FSPN, danes Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, je diplomirala iz politologije, nato pa je delala kot novinarka, urednica in redaktorica v več medijskih hišah.

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    »Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški«

    "Lani so kar 89 odstotkov prometnih nesreč zaradi alkohola povzročili moški. Torej lahko upravičeno govorimo o ženskah kot boljših voznicah, saj dobrega voznika ne odlikuje natančnost bočnega parkiranja, ampak odgovornost in kultura vožnje, predvsem pa odločitev, da nikoli ne sede pijan za volan."

  • Uredništvo

    27. 11. 2019  |  Družba

    Filip Dobranić: »Ne bodi idiot – proti gripi se lahko cepiš že jutri zjutraj«

    "Za gripo bo samo v Sloveniji to sezono zbolelo 200 tisoč ljudi. Ubila bo zajetno količino ljudi, proizvedla nemalo gospodarske škode, predvsem pa zagrenila življenje vsem, ki hodijo v službo – tudi tebi. Tako kot od otrok pričakujemo, da v vrtce in šole ne prinašajo bolezni, ki se jih da preprečiti s cepivom, jaz pričakujem, da ti v službe in na javni prevoz ne prinašaš gripe. Ne glede na svoj socialni status ne bodi idiot – proti gripi se lahko cepiš že jutri zjutraj."

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Politika

    Pahor zaskrbljen nad zaostritvami v Sovi: »Premier, skličite sejo sveta za nacionalno varnost!«

    "Spoštovani gospod predsednik vlade, predlagam, da skličete sejo Sveta za nacionalno varnost v zvezi z zelo zaskrbljujočimi zaostritvami odnosa med SOVA in KNOVS, ki naslavljajo demokratični nadzor nad obveščevalnimi službami in varovanje nacionalnih interesov. Predlagam, da v skladu s 4. členom Odloka o Svetu za nacionalno varnost na sejo povabite predsednika republike in Državnega zbora, predstavnika največje opozicijske stranke in predsednika KNOVS," je v pozivu Marjanu Šarcu zapisal Borut Pahor. Gre za odziv na včerajšnjo Sovino ovadbo predsednika Knovsa Mateja Tonina, kot je neuradno poročala TV Slovenija.

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Družba

    Laibach: »Julian Assange ni podoben Laibachu, on je sodobni Jezus Kristus«

    "Julian Assange ni podoben Laibachu. On je idealističnii altruist, sodobni Jezus Kristus, njegova usoda je žalostna, čeprav smo vsi vedeli, da se bodo stvari odvijale na tak način. Dobili smo predlog, da ga obiščemo v Londonu, ampak tako mu ne bi mogli dosti pomagati. Sedaj ga počasi ubija cinizem časa in mrtvaška roka korpokapitalizma".

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Kultura

    Nova premiera Dragana Živadinova

    V Osmo/zi (Slovenska cesta 54) v Ljubljani bo 26. novembra ob 19.00 in 21.00 v produkciji Zavoda Delak premiera gledališke predstave Biokozmizem::izreka, ki je nastala po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika ter v režiji Dragana Živadinova.

  • Uredništvo

    26. 11. 2019  |  Kultura

    Knjižni sejem v znamenju protesta

    V Cankarjevem domu bo od 26. novembra do 1. decembra potekal 35. Slovenski knjižni sejem, ki vsako leto v prestolnici predstavi ponudbo slovenskih založnikov, med katerimi bo tudi 2000 najnovejših knjižnih izdaj. Na sejmu se bo zvrstilo okoli 300 dogodkov na tematskih odprtih odrih (Pisateljski oder, Debatna kavarna, Forum, Kulinartfest, Cicifest, Založniška akademija, Fotocona in Ilustratorski kot) ter v dvoranah Cankarjevega doma. Na največji sejem letos vabi podoba Valentina Vodnika, enega izmed najpomembnejših predstavnikov razsvetljenstva na Slovenskem, saj letos mineva 200 let od njegove smrti. V Fokusu bo Evropa, saj razsvetljenstvo velja za temelj modernega obdobja evropske kulture, mesto v gosteh pa bo tudi Murska Sobota, saj praznujemo 100. letnico priključitve Prekmurja matični domovini.

  • Uredništvo

    25. 11. 2019  |  Družba

    Salvatore Martello, župan Lampeduse: »Niso vse informacije, ki pridejo do nas, točne in resnične«

    "Živimo v dobi globalne komunikacije. Štiriindvajset ur na dan smo povezani v splet in dosegljivi smo kjerkoli, kadarkoli. Nenehno smo obdani s sporočili, informacijami in novicami. A niso vse informacije, ki pridejo do nas, točne in resnične. Čeprav živimo v dobi globalne komunikacije, zelo težko dobro komuniciramo. To se že pozna v osebnih odnosih in še bolj na družbeni ravni." 

  • Uredništvo

    24. 11. 2019  |  Politika

    Marjan Šarec: »To, da minister ni državljan svoje države, ni dobro znamenje«

    "Angelika Mlinar ima trenutno problem z državljanstvom. To je zame problem, imam toliko nacionalne zavesti, čeprav boste rekli, da smo v Evropi vsi enaki, želim, da so ministri vsaj dvojni državljani ... To, da minister ni državljan svoje države, ni dobro znamenje. Menim, da neki atributi države pa vendarle obstajajo ... Da se avstrijskemu državljanstvu odreče, ni nujno, vendar sem se tudi jaz, ko sem stopil v politiko, ljudem dal obljubo, da se ne bom ukvarjal s prejšnjim delom, to čez noč odrezal in popolnoma spremenil način življenja, ker se ljudem obljubil, da bodo imeli politika, ki bo 24 ur na dan delal samo to."

  • Uredništvo

    22. 11. 2019  |  Politika

    »Bi Janša to izjavil tudi ob prisotnosti ameriških, britanskih, francoskih ali ruskih veleposlanikov?«

    "To kar se sedaj dogaja je izjemno škodljivo. Zasedamo v državnem zboru, ob katerem je grobnica tako imenovanih narodnih herojev. Mogoče je tam kakšna izjema, toda tam je grobnica množičnih morilcev, ki bi bili v normalni državi drugače obravnavani in obsojeni zaradi težkih zločinov, ki so danes slovenski javnosti znani", je kot eno izmed nalog, "ki jo moramo narediti, da nam bo v Sloveniji bolje", omenil predsednik največje opozicijske stranke SDS in poslanec Janez Janša minuli teden na 9. Krekovem večeru.

  • DK, STA

    23. 11. 2019  |  Kultura

    Izšel je posthumni album Leonarda Cohena

    Pri založbi Sony je včeraj, 22. novembra, izšel posthumni album kanadskega glasbenika Leonarda Cohena, ki je umrl leta 2016. Po besedah njegovega sina Adama Cohena so bili vsi vokali za album z naslovom Thanks for the Dance posneti že v času nastajanja glasbenikovega zadnjega, 14. albuma You Want It Darker.

  • Uredništvo

    23. 11. 2019  |  Politika

    Zdravko Počivalšek: »Tu in tam je treba komu hrbet pokriti«

    "Vse, kar je dogovorjeno, je mogoče realizirati le, če bomo igrali z roko v roki," je po srečanju ocenil predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek. Na vprašanje, kako si predstavlja boljše timsko delo v koaliciji, pa je odgovoril na primeru košarke: "Če igrate košarko, veste, da je treba žogo podajati. Ne more imeti vsak svoje žoge in vsak zase igrati. Če se kolektivno igra, se da zmagati, tu in tam pa je treba komu hrbet pokriti."

  • Uredništvo

    21. 11. 2019  |  Politika

    Luka Mesec: »Z vlakom hitreje pridete iz Bruslja v Pariz kot pa iz Maribora v Ljubljano«

    "Z vlakom hitreje pridete iz Bruslja v Pariz kot pa iz Maribora v Ljubljano. Proračuna, ki zaustavlja že tako redke investicije v železniško omrežje, ne moremo podpreti." (Luka Mesec, koordinator Levice)

  • Uredništvo

    21. 11. 2019  |  Družba

    To je naslovnica jutrišnje Mladine

    To je naslovnica jutrišnje Mladine! Ustvaril jo je Uroš Abram. Pesnica Svetlana Makarovič je izdala knjigo o svojem življenju, ki je, še preden jo je večina prebrala, povzročila vihar. Več preberite jutri! #Mladina47

  • Uredništvo

    21. 11. 2019  |  Kultura

    Metod Pevec: »Pohlep in nenasitnost se selita tudi v odnose«

    "Intenca je bila tudi, da pokažemo, da se pohlep in nenasitnost selita tudi v odnose. Močni ljudje radi vzpostavijo posesivne odnose do žene, otrok, bližnje okolice. Češ jaz jim omogočam to in to, zato morajo slediti meni. Krhke ženske zlahka pridejo v tak položaj." (Metod Pevec, režiser in scenarist filma Jaz sem Frenk v intervjuju na MMC)

  • Uredništvo

    21. 11. 2019  |  Kultura

    »Tisti, ki verjamejo, da je rockabillyje povozil čas, so si mnenje ustvarili na predsodkih«

    "Tisti, ki verjamejo, da je rockabillyje povozil čas, so si mnenje ustvarili na predsodkih in z ne preveč razmišljanja. Rockabilly scena in glasba še danes živita, morda celo bolj kot kdaj koli prej." (Didžej in rockabilly Martin Razpotnik, bolj poznan pod imenom DJ Martin13, ki te dni praznuje 15 let na glasbeni sceni, v intervjuju za 24ur.com

  • Uredništvo

    20. 11. 2019  |  Družba

    Sestra Romana: »Ne verjamem, da bi mlade redovnice danes le ubogale in sledile nekomu«

    "Ne verjamem, da bi mlade redovnice danes le ubogale in sledile nekomu. Vsaka ima svoje mnenje, ker se tako oblikujemo kot osebe. Od vsake posameznice je odvisno, koliko je pripravljena služiti, biti suženj, a mislim, da to ni vezano na redovni poklic, ampak na samo osebo. Ali je služkinja ali pa odrasla samostojna oseba. Ki si sama vzpostavlja odnose". (Sestra Romana Kocjančič, redovnica iz reda frančiškank Marijinih misijonark v intervjuju na MMC RTV SLO)

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Politika

    Zakaj bi koroški Slovenki odrekali ministrsko funkcijo zgolj zato, ker nima slovenskega državljanstva?

    V stranki SAB si želijo, da bi nova ministrica brez resorja, zadolžena za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, postala Angelika Mlinar. Težava pri morebitni njeni ministrski kandidaturi naj bi lahko bila, ker je (zgolj) avstrijska državljanka oziroma nima dvojnega državljanstva, ker tega Avstrija, kjer kandidatka živi, tega ne omogoča. Pravnik Rajko Pirnat je za Dnevnik poudaril, da omejitve, da minister ne more biti nekdo, ki nima slovenskega državljanstva, v zakonu ali ustavi ni. 

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Kultura

    Svetlana Makarovič: »To je iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja«

    "Jaz pravim iztrebek, ki naj bi bil satiričen in ki je poln obrekovanja. Mislim, da se tega ne dela in da je to kršitev avtorske pogodbe. V najini knjigi pa nima ta tekst kaj iskati, tem bolj, ker je slabo napisan, kajti satirik pa Aleš Šteger ne zna biti." (Svetlana Makarovič, pisateljica, o "vsiljenem" uredniškem dodatku v njeni novi knjigi Luciferka, zaradi katerega se je sporekla z Alešem Štegerjem z založbe Beletrina; via MMC)

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Družba

    Svetlana Slapšak: »Da bi vzdrževala svoj feministični plamen, sem vsaj trikrat na mesec zahtevala ločitev«

    "Dogodek iz Beograda leta 1968, ko sta na zborovanju na dvorišču fakultete moji kolegici hoteli govoriti o feminizmu, fantje pa so jima žvižgali, vse pove. Tako sem tudi postala feministka. In da bi vzdrževala ta svoj feministični plamen, sem potem vsaj trikrat na mesec zahtevala ločitev. Kar pa se intelektualcev tiče, zelo zlahka se verbalno odpovejo patriarhatu, a je uresničenje odvisno tudi od njihovega značaja in občutka za enakost, ki deluje ali ne. Večinoma ne – zato imamo tako malo feministov". (Antropologinja dr. Svetlana Slapšak v intervjuju za revijo Onaplus)

  • Uredništvo

    19. 11. 2019  |  Družba

    Tehnologije prepoznavanja obrazov

    V Poligonu Ljubljana bo 20. novembra ob 18.00 potekal posvet o tehnologijah prepoznavanja obrazov, ki ga organizira Zavod Državljan D. Najprej se bo z uvodnim predavanjem z naslovom Ko korporacija ugrabi mesto – primer Huawei in Beograd, predstavil beograjski aktivist Bojan Perkov, sledila pa bo še okrogla miza z gosti iz sveta industrije, regulacije in teorije, ki se bodo pogovarjali o rešitvah, izzivih in problemih tehnologije prepoznavanja obrazov.

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Kultura

    Peter Svetina: »Cenzura je vedno ideološka«

    "Cenzura je v bistvu cenzura - je vedno ideološka. V totalitarnih sistemih je seveda na delu ideologija, ki v večini zelo omejuje. Razlika je, da v demokratičnih ali v sistemih, v katerih zdaj živimo v Evropi, cenzura večinoma omejuje manj ljudi. A še vedno gre v bistvu za ideološko cenzuro, tako ali drugačno. Seveda je na en način naša v družbi bolj sprejemljiva kot cenzura iz totalitarnih sistemov, ampak mislim, da je princip funkcioniranja podoben ali isti." (Peter Svetina, pisatelj, v intervjuju za STA o cenzuri)

  • Uredništvo

    18. 11. 2019  |  Politika

    Jožef Horvat, NSi: »Krščanska demokracija je politični program za prihodnost Slovenije«

    "Naš prenovljeni politični program je dokaz, da krščanska demokracija ni politični model, ki se je ustavil. Prenovljeni program NSi je dokaz, da je krščanska demokracija politični program za prihodnost. Za prihodnost Slovenije." (Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, na programskem kongresu stranke v Mariboru; via STA)

  • Uredništvo

    17. 11. 2019  |  Družba

    Mario Galunič: »Približno 20 let se soočam s to grozo«

    "Približno 20 let se soočam s to grozo, nimam druge besede, ob kateri sem se in se še vedno počutim nemočnega. Namreč ne mene, ne tebe država ne zna oziroma ni sposobna povsem zaščititi. Se pravi, nate se spravi psihopat, kot se je name, in to izraža na najbolj nemogoče načine. Čeprav se meni zdi dovolj hudo že, da ti nekdo pošlje pismo, ki ga ne želiš, kaj šele, da stoji pred vrati tvojega doma. In to dan za dnem, leto za letom. Da uničuje tvoje stvari. So bile vmes, hvala bogu, pavze in bolj ali manj burna obdobja, a to se vedno znova ponovi in ponavlja."