• STA

    9. 1. 2023  |  Politika

    Biden na meji z Mehiko / »Potrebujejo veliko sredstev. Mi jim jih bomo priskrbeli.«

    Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljo prvič v funkciji predsednika obiskal južno mejo ZDA, kjer se je ustavil med potjo proti Mehiki. Tam se bo danes in v torek udeležil vrha s kanadskim premierjem Justinom Trudeaujem in gostiteljem ter mehiškim predsednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorjem. Na dnevnem redu vrha bodo tudi migracije.

  • Uredništvo

    8. 1. 2023  |  Politika

    Je javno zdravstvo v Sloveniji nepopravljivo poškodovano in ga ni več mogoče rešiti?

    "Nekateri poznavalci so mnenja, da je pri privatizaciji zdravstva rubikon že prestopljen, javno zdravstvo nepopravljivo poškodovano in ga ni več mogoče rešiti. Javnost, ki se oblikuje tudi okrog pobude Glasa ljudstva, je drugačnega mnenja in v resnici bi kazalo pritegniti staremu angleškemu reku, da nekaj nikoli ni izgubljeno, dokler ni res izgubljeno. Drugače rečeno, moči slovenske demokratične javnosti, kot so pokazali referendumi, ne kaže podcenjevati."

  • STA

    9. 1. 2023  |  Svet

    Hrvaška / Brezplačen obrok na dan za osnovnošolce

    Okoli 311.000 hrvaških osnovnošolcev bo danes prvič dobilo brezplačen obrok v šoli. Vlada je za ukrep, po katerem osnovne šole morajo zagotoviti učencem po en brezplačen obrok na dan, namenila 544,2 milijona kun ali 72 milijonov evrov. Večina šol na Hrvaškem je na to pripravljena, ne pa vse, poročajo hrvaški mediji.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Svet

    Toliko ljudi trpi

    V belgijski prestolnici Bruselj so muzeji in zdravniki na pobudo bruseljske podžupanje Delphine Houba združili moči za pomoč ljudem z depresijo pri njihovem zdravljenju. Obiski muzejev so v okviru šestmesečnega projekta po vzoru Kanade na voljo na recept. Cilj je pomagati posameznikom, da najdejo pot iz osamljenosti, ki jo povzroča depresija.

  • STA

    9. 1. 2023  |  Kultura

    Med bolečino in blaženostjo

    V berlinski Slikarski galeriji bodo v marcu odprli razstavo nizozemskega slikarja druge polovice 15. stoletja Huga van der Goesa. Razstava z naslovom Med bolečino in blaženostjo bo prvič na enem mestu združila skoraj vse umetnikove ohranjene slike in risbe.

  • STA

    8. 1. 2023  |  Svet

    Papeža / Nesoglasja med Benediktom in Frančiškom

    Nekdanji tajnik pred dnevi umrlega zaslužnega papeža Benedikta XVI. Georg Gänswein namerava izdati knjigo o zadnjih dveh desetletjih Benediktovega življenja. V njej naj bi pisal tudi o nesoglasjih med zaslužnim papežem in njegovim naslednikom papežem Frančiškom. Številni v Cerkvi so do namere nekdanjega osebnega tajnika kritični.

  • STA

    8. 1. 2023  |  Svet

    VIDEO / Privrženci »brazilskega Trumpa« vdrli v kongres in predsedniško palačo

    Množica pristašev nekdanjega brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki ga imenujejo tudi "brazilski Trump", je danes v glavnem mestu Brasilia vdrla v osrednje državne institucije – v poslopja kongresa, vrhovnega sodišča in predsedniško palačo, poročajo tuje agencije. Policija je uporabila solzivec, a ni uspela zaustaviti več tisoč protestnikov, ki so vdrli na območje.

  • Marcel Štefančič jr.

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Kultura  |  Film

    Glass Onion: A Knives Out Mystery / Laboratorijska slika kapitalizma

    Benoit Blanc (Daniel Craig), največji privatni detektiv na svetu, specialist za primere, ki izgledajo kot krofi (»z luknjo v centru«), parodija Hercula Poirota, se odpravi na grški otoček, na katerega tehnomagnat Miles Bron (Edward Norton), elonmuskovska parodija Lawrenca Johna Wargrava iz kriminalke In potem ni bilo nikogar več, ki jo je leta 1939 objavila Agatha Christie, povabi svoje stare prijatelje, »disruptorje«, kot jim pravi – modno dizajnerko (Kate Hudson) in njeno asistentko (Jessica Henwick), znanstvenika (Leslie Odom Jr.), guvernerko Connecticuta (Kathryn Hahn), politično nekorektnega kralja YouTuba (Dave Bautista) in njegovo muzo Whiskey (Madelyn Cline) ter Andi Brand (Janelle Monáe), svojo nekdanjo tesno poslovno sodelavko, s katero pa se je nedavno burno razšel.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Uvodnik

    Uvodnik / Do kdaj še?

    Prihodnji teden naj bi po Sloveniji začele delovati ambulante za ljudi, ki so ostali brez osebnega zdravnika. Za zdravstveno zavarovanje odšteje zaposleni Slovenec na leto vsaj 1500 evrov – vsak mesec samodejno plača zavarovanje, še preden dobi plačo na bančni račun. K temu nismo prišteli dopolnilnega zavarovanja, torej še dodatnih 450 evrov na leto. Predstavljajte si, da bi toliko, torej vsaj 2000 evrov na leto, plačali za zavarovanje avta ali hiše. Če zavarovanja ne bi mogli uveljaviti, bi to nemudoma poimenovali zavarovalniška goljufija in vsi bi vam rekli ogoljufana stranka. Kako pa so te zavarovance poimenovali na ministrstvu za zdravje? Neopredeljeni pacienti. Neopredeljeni? Neopredeljeni do česa? Do tega, da so za dostop do zdravnika plačali 2000 evrov letne premije in zdaj nimajo dostopa do zdravnika?

  • Vasja Jager

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Največji podjetnik med zdravniki

    Morda je čudno začeti članek o slovenskem zdravstvu v regiji, s katero smo nekdaj tvorili skupno državo – na Kosovu. Ena najrevnejših držav na evropski celini se že desetletja spopada z razvojnimi težavami, med najbolj žgočimi je sesut zdravstveni sistem. Kosovu namreč krvavo primanjkuje zdravnikov, saj ti zaradi kaotičnih razmer zapuščajo javno zdravstvo, po uradnih ocenah državo vsaka dva dni zapusti en zdravnik, vsak dan pa odideta dve medicinski sestri; nove službe povečini najdejo v Nemčiji. Zaradi kadrovske stiske javne bolnišnice in zdravstveni domovi ne morejo oskrbeti vseh, ki potrebujejo preiskave in zdravljenje, leta 2014 uvedena shema obveznega zdravstvenega zavarovanja pa obstaja samo na papirju.

  • Jure Trampuš

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Zlati škof

    Gregorij Rožman (1883–1959) je bil ljubljanski škof. Znan je po svoji vlogi med drugo svetovno vojno. Partizanska stran ga upravičeno obtožuje kolaboracije z italijanskim in nemškim okupatorjem, njegovi privrženci pa pravijo, da se je vseskozi boril za slovenski narod in ga skušal rešiti pred brezbožnim komunizmom. Zaradi medvojne vloge je po letu 1991 postal tema političnih obračunov, ena stran ga v imenu revizije zgodovine povzdiguje v žrtev revolucionarnih procesov, druga na vojni čas gleda le skozi prizmo zločinov okupatorjev in njihovih sodelavcev. Oba pogleda sta napačna, oba pozabljata na pieteto.

  • Luka Volk

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Urška Klakočar Zupančič je zoper Romana Vodeba in TV3 podala prijavi

    Seksizem v slovenskem političnem prostoru nastopa na odprtem odru. Leta 2005 je tedanji poslanec SDS Pavel Rupar za dve poslanki recimo hotel odrediti »obvezni zakonski pregled mednožja, da bi ugotovil, katerega spola sploh sta«. Štiri leta kasneje je Vasko Simoniti, ko je odslužil prvi mandat kulturnega ministra, naslednico Majdo Širca označil za »žensko, ki je močno prikrajšana«. Ko je prva predsednica slovenske vlade Alenka Bratušek leta 2014 odstopila, je predsednik SDS Janez Janša navrgel, da je bila dolžina njenega mandata »sorazmerna dolžini njenega krila in pameti«.

  • Borut Mekina

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Zdravniška stavka

    Zdravniki družinske medicine so v Sloveniji leta 2020, preberemo v zadnjem poročilu OECD o pregledu zdravstva v Evropi, v povprečju zaslužili 2,1 povprečne plače v državi. V primerjavi s kolegi v drugih državah slovenski družinski zdravniki v tej statistiki ne izstopajo. Na Finskem ali v Estoniji družinski zdravnik, zaposlen v javnem sektorju, zasluži 1,7 in 1,8 povprečne plače, v Latviji in Litvi 1,3. V bogatejših državah, kjer so družinski zdravniki vključeni v javno zdravstvo, so sicer zdravniške plače višje, a ne občutno. Na Nizozemskem družinski zdravnik zasluži 2,2 povprečne plače, v Španiji 2,6. Glede na to, da se bodo v skladu z zadnjim sporazumom med vlado in sindikati večini zdravnikov – 60 odstotkom – plače zvišale za 20 odstotkov, se zdi, da bi s tem moralo biti vprašanje rešeno. A ni.

  • Peter Petrovčič

    6. 1. 2023  |  Politika

    Poročilo o policijski represiji

    Objavljamo celotno, 161 strani dolgo poročilo o ravnanju policije na protivladnih protestih v letih 2020 in 2021. Gre za najobsežnejši nadzor na delom policije v njeni zgodovini, ki ga je naročila zdaj že nekdanja ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Poročilo vsebuje razkritje nezakonitih ravnanj policije, nezakonitih pridržanj, nezakonitih posegov v človekove pravice, nesorazmerne in nezakonite uporabe prisilnih sredstev, prirejanja in ponarejanja uradnih dokumentov, neprimerne komunikacije med operativnimi štabi in policisti na terenu ... 

  • Monika Weiss  |  foto: Uroš Abram

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Bojana Bajželj / »Planet z desetimi milijardami ljudi, ki jedo kot vrhunski plenilci, ne more zdržati«

    Dr. Bojana Bajželj (1983) je po študiju krajinske arhitekture krajši čas delala v Ljubljanskem urbanističnem zavodu, nato pa odšla v tujino. V Veliki Britaniji je magistrirala iz okoljskih znanosti in kasneje v okviru doktorata na Cambridgeu izvedla odmevno raziskavo, v kateri je proučevala scenarije oskrbe s hrano, če bi na Zemlji živelo deset milijard ljudi. Ena ključnih ugotovitev raziskave je bila, da je vpliv proizvodnje hrane na podnebne spremembe močno podcenjen in neukrepanje ogroža podnebne cilje ter da je eden od neizogibnih ukrepov (tudi) sprememba prehranskih navad.

  • Policijsko nasilje / »Dej nej mečejo plinska sredstva«

    Dobro leto je minilo, odkar je policija na protivladnih protestih posredovala tako, da je glavno mesto spremenila v območje spopadov. Pa tudi njeno ravnanje zoper protivladne protestnike nasploh je bilo že na prvi pogled preveč represivno. Prav zato je zdaj že nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar odredila najobsežnejši strokovni nadzor nad delom policije v njeni zgodovini. Predstavljamo poglavitne ugotovitve iz 161 strani dolgega poročila o »izrednem nadzoru nad delom policije pri varovanju protestov«.

  • Stanka Prodnik

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Kultura  |  TV

    Kaj dogaja? / Prvi predsedničin nastop

    Najprej je treba povedati, da je bila oddaja Kaj dogaja? edini res dober del silvestrskega večernega programa na TV Slovenija. Še huje: bila je edini res ne grozljiv del silvestrskega večera. A v isti sapi moramo dodati tudi: je bila pa to tudi najslabša oddaja Kaj dogaja? v lanskem letu, pa čeprav je imela vmes kar nekaj biserov.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Dva leva

    Komentar / Veš, Golob, svoj dolg?

    Potem ko smo na začetku junija odpremili Janševo vlado z vsemi njenimi akulturnimi prostaki (s kulturnim ministrom Simonitijem vred) na smetišče zgodovine, sem na stoti dan vladanja sedanje koalicije zapisal, da Slovenija vstopa v leto nič. Pač z asociacijo na film italijanskega neorealista Rossellinija o novem nemškem začetku na materialnih in moralnih ruševinah starega režima. Leto nič simbolno pomeni, da se po zaprtju mračnega poglavja Janševe vlade, ob nesebičnem sekundiranju bivšega predsednika republike Pahorja, za novo oblast izničijo vsi alibiji na račun nespodobnosti, surovosti in ekscesnosti prejšnje; da ne gre več računati, da bomo na kontrastu med staro in novo oblastjo gojili toleranco do nove. Dobro, jeseni, na stoti dan nove vlade, sta bili asociacija in krilatica še zgolj načelni. Zdaj se že konkretno kažejo rezultati novega štetja. Prav na silvestrovo se je to pokazalo v vsem razkošju. Na zadnji dan lanskega leta je nova slovenska politika, Golobova koalicija in nova predsednica republike, skupaj sporočila: Opustite upanje. Vse je drugače, pa vendar enako.

  • Uredništvo

    7. 1. 2023  |  Politika

    »Ženske imajo zdaj kar nekaj politične moči«

    "Obenem velja spomniti, da imamo poleg predsednice države in predsednice parlamenta tudi daleč najvišji delež žensk v državnem zboru in vladi doslej. Ženske imajo torej zdaj kar nekaj politične moči, ki jo bodo, upajmo, izkoristile za uvajanje na vednosti utemeljenih sprememb v družbenem življenju in za izboljšanje življenja žensk, še posebno tistih, ki so zaradi pripadnosti različnim kolektivitetam ali zaradi svojih individualnih okoliščin diskriminirane, preslišane ali sploh pozabljene. A hitrih sprememb ne kaže pričakovati. V politiki gre za proces in tek na dolge proge. Vsega tudi ne kaže zvaliti na ramena žensk in umanjkanja sprememb izkoristiti kot argument proti enakosti spolov v politiki. Ob tem namreč kaže poudariti, da so v politiko ženske prišle zato, ker so del populacije, ki je spolno razlikovana, v politiki pa so lahko najmanj enako dobre kot moški."

  • Sekta, ki je cerkvi eksplodirala v obraz

    Če hoče moški priti do seksa, se mora držati le tehle preprostih pravil:

  • Uredništvo

    7. 1. 2023  |  Politika

    So Rusi narobe ocenili stanje v Ukrajini?

    "Skoraj neverjetno se zdi, da so Rusi tako narobe ocenili stanje v Ukrajini, še posebno ker so nedvomno imeli široko mrežo proruskih podpornikov in vohunov. V napad na izredno velik prostor, ki je večji od celotne Jugoslavije, so najprej šli v ofenzivo s samo 120.000 vojaki. Za primerjavo – hrvaška vojska je svoje ozemlje osvobajala s 150.000 vojaki. Kot zgodovinar se čudim, kako so najpomembnejše in najbolj dramatične odločitve hkrati tako neumne in slonijo na povsem napačnih podatkih in paranoji. Vse je tako zmedeno, da niti ne vemo, kaj je pravi Putinov cilj, zato je bistveno več možnosti za dolgo vojno kot za prekinitev spopadov v bližnji prihodnosti. Predvsem pa ne bo poraza, vsaj ne takšnega, kot je bil poraz Nemčije v drugi svetovni vojni."

  • Uredništvo

    7. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Politika

    »10. januarja bodo ljudje, ki plačujejo za zdravstvo, zahtevali izboljšanje razmer«

    "Na trenutke se zdi, da Danijel Bešič Loredan pri vodenju zdravstvenega resorja nima natančnega fokusa. Nenavadno veliko časa zna porabiti za detajle. Pri diagnostiki je včasih črnogled, drugič črnogledost očita interesnim skupinam. Interesnih skupin, ki naj bi ustvarjale privid izrednega stanja, ni identificiral. Rentgenski posnetek družbe, ki bi razkril interesne skupine, povezane z zdravstvom, pa bi bil nedvomno zanimiv. Brez rentgena je ena interesna skupina javno vidna: to so bolnice in bolniki, potencialni pacienti in pacientke. Ta interesna skupina redno plačuje za zdravstvene storitve, vendar več kot 130.000 oseb iz te interesne skupine niti osebnega zdravnika nima. Ta interesna skupina je napovedala stavko bolnic in bolnikov. Desetega januarja bodo ljudje, ki plačujejo za zdravstvo, a se ob bolezni soočajo z vedno višjimi ovirami, ko hočejo priti do zdravstvene storitve, na Trgu republike zahtevali izboljšanje razmer."

  • Luka Volk

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Politika

    Zvišanje cen študentske prehrane

    Študenti so se na začetku leta razveselili novice, da se je v skladu z lani sprejetim zakonom zvišala subvencija za študentsko prehrano, in sicer z 2,82 evra na 3,50. To bi v praksi pomenilo, da bi morali študenti z novim letom za doplačilo k študentskemu bonu odšteti 68 centov manj. Vendar je Študentska organizacija Slovenije (ŠOS), ki je bila pobudnica zvišanja, hkrati privolila v zvišanje najvišje vrednosti obroka s sedmih evrov na devet. Tako so študenti ponekod po novem primorani za obrok doplačati 5,5 evra, več, kot ta čas znaša najnižja urna postavka za študentsko delo – 5,21 evra neto.

  • Danes je nov dan

    7. 1. 2023  |  Družba

    Verjetno je vseeno, kdo je šef Twitterja

    Iz gorečega smetnjaka, kot lahko opišemo zadnjih nekaj mesecev Muskovega vodenja Twitterja, je priletelo nekaj kosov papirja, ki podrobneje orišejo sodelovanje podjetja z oblastmi. Izkaže se, da za zlorabo zasebne platforme za "javno" komunikacijo ni potrebna huda zarota.

  • Danes je nov dan

    6. 1. 2023  |  Družba

    Kaj pomenita antifeministki na za feminizem zgodovinsko pomembnih položajih?

    Urška Klakočar Zupančič je v novoletnem intervjuju na RTV izjavila, da ni feministka, saj so ji pomembne pravice vseh. Izjava ni le razkrila njenega nerazumevanja feminizma, ampak je za nazaj preizprašala tudi zgodbo z rdečimi salonarji, ki jih je Klakočar Zupančič še maja razglašala za "simbol upora". Da res ni feministka, je dokazala tudi s poletom na Dunaj, podobno zasmehujoč odnos do narave, kot ga patriarhat goji do žensk, pa zapečatila z arogantno izjavo o kočijah.

  • Jože Vogrinc

    Jože Vogrinc

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Javna pamet

    Komentar / Pohujšanje in mrcvarjenje Prešernove nagrade

    Ko se je izvedelo, da je cerkev zaradi spolnega nasilja in izkoriščanja redovnic sprožila postopek proti Prešernovemu nagrajencu iz leta 2000, jezuitu Marku Ivanu Rupniku, sta se iz reakcij v javnosti spočeli dve izjemno slabi zamisli. Prva je, naj pater Rupnik Prešernovo nagrado vrne. To je vzela za svojo tudi slovenska država v trenutni verziji zmerne vlade in njene leve ministrice za kulturo. Druga slaba zamisel je razvita oblika prve: ker upravni odbor Prešernovega sklada po veljavnih zakonih in pravilih svojega delovanja podeljene nagrade nagrajencu ne more vzeti, je treba spremeniti oboje tako, da bo v prihodnje UOPS nagrado lahko odvzel za nazaj.

  • N'toko

    N'toko

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Žive meje

    Komentar / Najemniški trg ne obstaja

    Če ste v zadnjih letih morali iskati stanovanje za najem, ste zagotovo naleteli na marsikaj nenavadnega. Morda ste najprej iskali garsonjero in že pri preletu oglasov ugotovili, da bi morali za 30 kvadratov v prestolnici odšteti bolj ali manj celotno plačo. A tudi ko ste drastično spustili pričakovanja, ste se prebijali skozi množico oglasov, ki ponujajo 10 m2 velike sobe s skupno kuhinjo in kopalnico za dobro polovico vaših mesečnih prihodkov. Med njimi ste videli tudi bizarne pripise v slogu »predplačilo v višini treh najemnin« ali »stanovanje je potrebno poleti izprazniti«. Še večje bizarnosti pa so vas čakale ob dejanskem ogledu prostorov, kjer ste srečevali postelje, postavljene ob kuhinjske pulte, vrata, ki se odpirajo le do polovice, preden trčijo ob pralni stroj, ali omare, polne lastnikovih cunj, ki jih bo občasno hodil iskat. Izogibali ste se dotika s plesnivimi stenami in zaman spraševali, kje je kak radiator. Lastnikom ste odgovarjali na žaljiva vprašanja in jim zaupali intimne podrobnosti o svojem življenju. Iskanje cenovno dostopnega stanovanja je potovanje v čudaško podzemlje Slovenije, kjer vse družbene norme izpuhtijo v zrak.

  • Uredništvo

    7. 1. 2023  |  Svet

    »Hladna tehnološka vojna ZDA proti Kitajski je nova realnost«

    "Hladna tehnološka vojna ZDA proti Kitajski je nova realnost. ZDA se trudijo ustaviti vzpon Kitajske in ji močno omejiti razvojne možnosti. Toda s tem, ko želijo s hladno vojno omejiti Kitajsko, ameriški politiki hkrati tvegajo, da bodo tako ubili globalizacijo. Kitajska ni kar neka država v razvoju, pač pa je svetovna tovarna za večino bele tehnike in sodobnih tehnoloških pripomočkov. Večina industrijskih verig vrednosti ima svoj osrednji del lociran na Kitajskem. Kitajska nadzira med 70 in 90 odstotkov globalne proizvodnje opreme za obnovljive vire energije (od sončnih panelov, baterij, inverterjev do sistemov za krmiljenje) in e-avte. Kitajska nadzira vse ključne surovine za bodoči razvoj na tem področju."

  • Monika Weiss

    6. 1. 2023  |  Mladina 1  |  Družba

    Menedžerji po novem izsiljujejo pod znamko »civilna družba«

    Tri dni pred novim letom je »trinajst gospodarskih in kmetijskih organizacij« – med njimi AmCham Slovenija, Združenje Manager, Slovenski klub podjetnikov, Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) – poslanskim skupinam v državnem zboru poslalo javni poziv, naj zahtevajo ustavno presojo in zadržanje izvajanja nedavno sprejete novele zakona o dohodnini.