• Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Kolumna

    Demokracija ni za mevže

    Janša je nacionalni tv podaril novoletni intervju, seveda pa ga je spraševal Jože Možina, znani propagator SDS. Opozicijo je manj mehko spraševala Lidija Hren, vidno trpeča ob vsaki slabi besedi o zdajšnji oblasti.

  • Monika Weiss

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Politika

    Jedrsko zelena

    Evropska komisija je zadnji dan minulega leta državam članicam EU poslala osnutek dokumenta s predlogom, da bi pridobivanje energije v jedrskih in plinskih elektrarnah ob izpolnjevanju določenih pogojev označili za »zeleno« oziroma trajnostno naložbo. Da je komisija ravno 31. decembra začela posvetovanje o predlogu, ki ga celo sama označuje za »kompleksnega in občutljivega.«

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Dva leva

    Čakajoč na Minervino sovo

    Optimističnejše ko so napovedi, ki prihajajo iz medijsko slabo prezentiranih javnomnenjskih izmer, bolj nelagodno, da ne rečem pesimistično se počutim. Ni računati, da bodo znale stranke, ki skušajo spodnesti Janšev režim, ravnati racionalno. Ne dvomim, da si iskreno želijo spodnesti Janšo, a prav tako ne dvomim, da jim je v še večje veselje, da spodnesejo druga drugo. No, zgodba ni nova in ni neznana niti v drugih okoljih. Potem ko je Orbán prvi mandat (1988–2002) zavozil, se je v drugo za tri mandate (2010– 2022) usedel na premierski stol. Tudi in predvsem zato, ker je bila opozicija skrajno razpršena in neenotna. Zdaj je pot veliko težja, saj se bodo morali proti popolnemu nadzoru države in institucij s ščipalko na nosu skupaj boriti docela nekompatibilni akterji. Po eni strani nekakšen madžarski KUL – skupno predvolilno zavezništvo levoliberalne Demokratične koalicije (DK), socialdemokratske Madžarske socialistične stranke (MSZP), liberalne stranke Momentum, ekoloških strank Politika je lahko drugačna (LMP) in levo-zelenega Dialoga, pa celo diametralno nasprotne, izključevalne, rasistične desničarske stranke Jobbik. Poduk je enostaven: dlje ko ne najdeš kompromisa, hujšega moraš kasneje skleniti, da dosežeš cilj. Je težko, a ni nemogoče. To dokazuje neka druga zgodba. Namreč upor proti popolni dominaciji avtoritarnega samodržca Miloševića v Srbiji. V politično razpršeni Srbiji se je 18 (osemnajst!) strank in gibanj združilo v Demokratično opozicijo Srbije (DOS) in 24. septembra 2000 so dosegli zmago, ki pa so jo morali potrditi v repasažu 5. oktobra na ulicah Beograda, ko so samodržca dobesedno morali pregnati z oblasti. Zgodba je nadvse poučna tudi za Slovenijo. Najprej bo treba zmagati; na voliščih. Čim prepričljiveje. Potem bo treba zmago še uveljavljati. Morda celo na ulicah. Janša namreč še nikoli ni priznal poraza. Vsakokrat je dokazoval goljufije, hotel ponovno štetje ali kar ponovitev volitev. Prepričan sem, da bo tako tudi letos.

  • Peter Petrovčič

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Svet

    Odstotek obsojenih

    V torek, 11. januarja, bo minilo 20 let od odprtja taborišča za osumljene teroriste v ameriškem vojaškem oporišču v Guantanamu na Kubi. Vojaški zapor je bil na tej lokaciji vzpostavljen namenoma, da bi lahko ZDA, ne da bi upoštevale lastne in mednarodne standarde za pridržanje in kazenski pregon, tam zadrževale domnevne teroriste. Država, ki se rada predstavlja za svetovnega mirovnika, je to navkljub obljubam različnih predsednikov in administracij, da bodo taborišče zaprli, počela dve desetletji in počne še danes.

  • Kotik

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Družba

    Mamin sin

    Pika poka, mamin sin,
    priden sinek je Tonin,
    željo mu je izpolnila,
    mu petarde je kupila,
    je mizerna pokojnina,
    ampak vse stori za sina,
    u, kako je pokalo,
    on navdušen je zelo!

  • Večni trik

    Evro smo v EU v obliki bankovcev in kovancev začeli uporabljati pred dvajsetimi leti, 1. januarja 2002, dve leti po uveljavljanju evropske valute kot knjižnega denarja. Njegova zgodovinska pot razvoja je dolga petdeset let. Skupaj z enotnim trgom in odprtjem meja velja za tretji, toda najpomembnejši identitetni steber EU. Evro naj bi spodbudil ekonomsko konvergenco in prinesel politično integracijo EU. Po dvajsetih letih je bolj ekonomsko lepilo kot politični kapital EU. Zadnje krize je preživel zaradi političnega strahu pred razpadom EU in ne zaradi ekonomske superiornosti. Njegova institucionalna arhitektura je vseskozi šibka in problematična. V prihodnosti ga čaka spoprijem z inflacijo in visoko zadolženostjo držav, pa tudi izziv globalne digitalizacije valute. Vseh dvajset let razvoj evrskega sistema določajo krize, toda hkrati ima vse manj nasprotnikov. Velja za nepopolno, toda najbolj uporabno ekonomsko orodje ohranjanja EU. Pomeni ekonomski most in hkrati politična vrata njenega preživetja in razvoja.

  • Lara Paukovič

    7. 1. 2022  |  Mladina 1  |  Kultura

    Špela Čadež, animatorka svetovnega formata

    Zrezek, ki se dimi v ponvi, živčen moški, ki čaka doma, in ženska, ki ve, da mora k njemu, vendar so ji sodelavci pripravili zabavo presenečenja za rojstni dan. Malo pred božičem je najnovejši animirani film Špele Čadež Steakhouse (Hiša zrezkov, op. a.), pretanjen prikaz toksičnega intimnega odnosa in subtilnega psihičnega nasilja, ki je nemalokrat še bolj uničujoče kot fizično, prejel nominacijo v kategoriji neodvisnih kratkih filmov na nagradah annie, vodilnih ameriških nagradah za animirani film. Film je bil doslej deležen že devetih nagrad in priznanj, med drugim posebne omembe na domači Animateki, uvrstil pa se je tudi v letošnji tekmovalni program največjega mednarodnega festivala kratkega filma v Clermont Ferrandu, kamor se vsako leto prijavi več kot 6000 filmov in kjer je nazadnje slavila Katarina Rešek - Kukla s Sestrami, kar je bil za slovenski kratki film izjemen uspeh.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KAKO USTAVITI FAŠIZEM

    Jutri izide nova Mladina, prva letos! Tokratno naslovnico je oblikoval Damjan Ilić. Ustvariti je treba močno, odločno, množično antifašistično gibanje, ki se mu bodo pridružile vse levičarske, radikalne, socialistične in liberalne stranke. O tem, kako ustaviti fašizem, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 7. januarja, dalje. #Mladina1

  • Borut Mekina

    6. 1. 2022  |  Politika  Za naročnike

    Vse za Orbána

    Državni uradniki, pa tudi zaposleni v širšem javnem sektorju, v nekaterih centrih za socialno delo, v mestnih občinah, javnih agencijah, zaposleni na nekaterih sodiščih, upravnih enotah in seveda zaposleni v vladi, vladnih službah in na ministrstvih morajo odslej gorivo točiti na bencinskih servisih Mola, katerega največji posamični lastnik je madžarska država, in ne več na črpalkah slovenskega Petrola. Razlog za to je javno naročilo ministrstva za javno upravo, na katerem je zmagal Mol pred skupno ponudbo Petrola in OMV. Ponudil je za odtenek višje popuste. Pri litru 95-oktanskega goriva je bil za 3,3 centa cenejši od Petrola. Vprašanje je sicer, ali se to državi res splača. Ekonomska logika, po kateri so na ministrstvu za javno upravo izbrali Molovo ponudbo, gotovo ni upoštevala širših razsežnosti tega dobrih 25 milijonov evrov vrednega posla, sklenjenega za dve leti. Govorimo o tem, da je država največji lastnik Petrola in da ji ta redno izplačuje dividende od dobička.

  • Na TV Slovenija odpovedali časopisje

    V informativnem programu TV Slovenija so od novega leta naprej presenečeni: novinarji so želeli, kot vsak delavnik, pregledati dnevno časopisje, ki ga nujno potrebujejo pri svojem delu. Ampak zgodilo se je, da od 1. januarja nimajo več naročenega ne dnevnega in tudi ne tedenskega!

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    Toninovo početje je dokaz, kako zelo je svet zdrknil na desno

    V stranki Levica so se v sporočilu za javnost odzvali na (pred)volilno strategijo NSi. "Levica ne bo nacionalizirala vaše njive in zobne ščetke. Borimo pa se, da bi ključni sektorji (p)ostali javni, denimo zdravstvo, energetika in infrastruktura. Odločilno besedo pri kadrovanju in vodenju pa naj imajo zaposleni, ki najbolje poznajo svoje institucije," so zapisali v Levici in dodali, da ne bodo gnali podjetnikov v bajoneti v morje, a poudarili, da nasprotujejo darilom za elite in vztrajajo pri vrnitvi načela, da bogatejši plača več in revnejši manj.

  • STA

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Ljudje pod pragom revščine so deležni zgolj drobtinic«

    Poleg sindikatov so tudi Socialni demokrati (SD) ogorčeni nad predlagano uskladitvijo minimalne plače zgolj z inflacijo oz. njenim zvišanjem le za 4,9 odstotka. Kot je poudaril poslanec SD Soniboj Knežak, prejemniki minimalne plače sodijo v skupino najbolj ranljivih ljudi, ki jih prav zdaj pestijo podražitve osnovnih življenjskih dobrin, od hrane do energentov.

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Družba

    Čarovnice na Slovenskem

    V novi posebni številki MLADINA ZGODOVINA: ČAROVNICE, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, obravnavamo obračune z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe. Zgodovina procese zoper čarovnice še vedno predstavlja rahlo romantično, na robu zgodb in pravljic, v posebni izdaji ČAROVNICE pa boste lahko izpod peresa različnih avtorjev in avtoric prebrali poglobljene članke o ravnanju z ženskami tako po svetu, Evropi kot seveda v Sloveniji.

  • Vodstvo TV Slovenija odslovilo tudi vse kolumniste oddaje Studio City

    Kot poroča Anja Zag Golob na svojem Facebooku profilu, je v. d. direktorja TV Slovenija Valentin Areh zavrnil podpis podaljšanja njene pogodbe o sodelovanju pri sicer kultni oddaji Studio City z neverjetno dolgim stažem. Na podlagi te pogodbe, ki je enoletna, je omenjena pesnica, urednica in kritičarka redno analizirala in kritizirala slovensko družbeno in kulturno dogajanje.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Politika

    Sindikati za 10-odstotni dvig minimalne plače

    Dvig minimalne plače, ki bo po predlogu ministra za delo 4,9-odstoten, bi moral biti po mnenju Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) višji. Sindikati so na posvetovanju, na katerem do soglasja socialnih partnerjev ni prišlo, sicer predlagali 10,65-odstotno zvišanje, je za STA povedala predsednica ZSSS Lidija Jerkič.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    Ko »nikakor« ni bil kriv samo Janez Janša

    Luka Mesec, koordinator Levice, je na lanski januarski novinarski konferenci ob vložitvi predloga konstruktivne nezaupnice proti vladi Janeza Janše dejal, da slovenski premier ni edini, ki je kriv za nastalo situacijo. Celotno izjavo si lahko preberete spodaj.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Treba bo napisati zgodovino tega obdobja. Napisali pa jo bomo mi.«

    "V muzej revolucije je treba v stalno zbirko postaviti vse od prve najave policijske ure do zadnjega govora predsednika vlade in ju vključiti v veliko galerijo psovanja kot politične govorice. To ni državni muzej revolucije, ampak njen državljanski muzej. Nič se ne sme vreči proč. Treba je spravljati vse najmanjše papirčke, ki dokumentirajo logiko oblasti. Vse od papirnatih mask, ki so jih ponujali kot čudežno rešitev pred pandemijo, do železnih ograj pred parlamentom na Trgu nebeškega miru. Triumfalne fotografije avstrijskega kanclerja na Triglavu in vse časopisne članke, ki pedantno razčlenjujejo njegov odstop zaradi korupcije. Skrbno je treba hraniti vse filmsko gradivo, zvočne posnetke, diplomatske narodne noše, policijske oklepe in državna odlikovanja. V zbrana dela gredo vsi tviti, govori in pisma. Vse gre v stalno zbirko muzeja revolucije, z datumi in vso dokumentacijo. Vsi kadrovski seznami, tožbe in pritožbe, cirkus z evropskim parlamentom. Posebno sobo imajo goljufije pod oznako zaščite interesov gospodarstva. Zakaj je to potrebno? Zakaj? Zato, ker bo treba napisati zgodovino tega obdobja. Napisali pa jo bomo mi. Za to so potrebni arhivi in muzejske zbirke."

  • STA

    6. 1. 2022  |  Svet

    V Italiji poleg obveznega cepljenja za starejše od 50 let še dodatni ukrepi

    Italijanska vlada je v sredo zvečer poleg obveznega cepljenja proti covidu-19 za starejše od 50 let, ki bo veljalo od 15. februarja in predvideva denarne kazni do 1500 evrov za tiste, ki tega ne bodo spoštovali, sprejela še dodatne protikoronske ukrepe. Spremembe so pri obveznem izpolnjevanju pogoja PCT in karanteni učencev in dijakov.

  • Danes je nov dan

    6. 1. 2022  |  Družba

    Praznični poračun

    Evropejec za božič povprečno zapravi 419,48 €. Če rast plač ne bi zaostajala za rastjo produktivnosti, bi evropski delavci v zadnjih dveh letih prejeli 116 milijard evrov več in bi za božične stroške imeli na razpolago 649,30 €.

  • Uredništvo

    6. 1. 2022  |  Politika

    »Vsi ti ljudje bodo zato, da ohranijo privilegije, volili Janšo«

    "Leto 2021 je bilo leto kadrovskih cunamijev. V vseh sferah slovenske družbe. In vsi ti cunamiji so potekali po isti logiki: odstranili so ljudi, ki niso bili Janševi. In nastavili njegovi. In to ne samo na vodilnih mestih. Ampak tako rekoč v vsej družbi. Položaje in delo je dobila dolga vrsta ljudi, ki jih po strokovnih in profesionalnih kriterijih ne bi mogla nikoli dobiti."

  • STA

    6. 1. 2022  |  Kultura

    Razmislek o svetu, v katerem hočemo živeti mi, naši otroci in vnuki

    Nova premiera Gledališča Koper Indijc hoče v Bronx Israela Horovitza je predstava o strahu, sovraštvu in nasilju, je danes na novinarski konferenci izpostavila režiserka Renata Vidič. Predstava postavlja zrcalo družbi, zato so se z igralskim ansamblom morali pogovoriti o svojem odnosu do sveta ter pogledu na sočloveka, na nasilje in ksenofobijo.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    »Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelega«

    Tudi blag potek covida-19 lahko poškoduje organe obolelih, so ugotovili znanstveniki univerzitetnega medicinskega centra Hamburg-Eppendorf (UKE) v doslej največji svetovni študiji. Dokazali so, da lahko covid-19 v teh primerih srednjeročno vpliva na delovanje srca, pljuč in ledvic ter je pogosto povezan z znaki venske tromboze na nogah.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    Macron: »Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti«

    Francoski predsednik Emmanuel Macron je razburil z izjavo, da želi ljudem, ki se nočejo cepiti proti covidu-19, kar se da otežiti življenje ter jih omejiti. "Kar se tiče necepljenih, res jih želim razjeziti," je dejal v pogovoru za časnik Le Parisien, pri čemer je uporabil pogovoren izraz, ki v francoščini velja za vulgarnega. "In šli bomo do konca, to je strategija," je dejal ter pojasnil, da želi necepljenim kar najbolj omejiti udejstvovanje v javnem življenju.

  • STA

    5. 1. 2022  |  Kultura

    Najbolj prodajane knjige v letu 2021

    Lestvici najbolj prodajanih knjig v letu 2021, oblikovani ločeno za knjige za odrasle in knjige za otroke ter mladino v knjigarnah Mladinske knjige in v spletni knjigarni emka.si.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Politika

    Janša poslance, ki podpirajo vlado, vabi na sestanek 

    Premier Janez Janša je povabil vse poslance koalicije in poslance, ki podpirajo trenutno vlado, na sestanek na Brdu pri Kranju. Ta bo naslednji petek, 14. januarja, beseda pa bo tekla predvsem o pomembnih projektih, ki jih še lahko izvedejo do konca mandata, sta poročali TV Slovenija (TVS) in POP TV.

  • Danes je nov dan

    5. 1. 2022  |  Družba

    MediJJi

    Premier Janša je bil pred novim letom gost dveh televizijskih oddaj, ki sta lepo pokazali, zakaj si je desnica tako želela pokoriti slovenske medije. Na TV Slovenija je Janši na dušo pihal zvesti podanik Jože Možina in mu z lahkimi vprašanji omogočal, da je krivdo za zavoženo obvladovanje epidemije tako rekoč v celoti zvalil na opozicijo in ustavno sodišče, hkrati pa opeval delo vlade.

  • STA

    4. 1. 2022  |  Družba

    Jerala: »Prilagoditve cepiv ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih«

    Po podatkih dr. Romana Jerale, vodje odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu v Ljubljani, so nekateri proizvajalci svoja cepiva že začeli prilagajati koronavirusni različici omikron. Teh prilagoditev po njegovi oceni ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih. 

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Politika

    »V demokraciji pravna država nikoli ne more biti predmet proste presoje politike«

    "Problem suverenosti ni v tem, da države ne bi imele pravice – in tudi dolžnosti –, da na svojem teritoriju svobodno in demokratično sprejemajo zakone in jih tudi uveljavljajo. Da svojim državljanom zagotavljajo varnost in blagostanje in jih, če je to potrebno, ščitijo pred nevarnostjo, ki jim preti. A dejstvo je, da evropske države te cilje mnogo uspešneje dosegajo kot del evropskih integracije kot pa zunaj nje, še posebej pa kot iliberalne banana republike, ki jih nekateri politiki prodajajo kot alternativo." 

  • Uredništvo

    5. 1. 2022  |  Politika

    »Za mir in napredek bi bilo najbolje, da ti ostanejo daleč proč od oblasti nad nami«

    "V teh precej trpkih časih, obteženih še z epidemijo, kakršne smo doslej videvali le v znanstvenofantastičnih filmih, se porajajo zamisli o boljših časih. A nihče ne ve natanko, ali pa vsaj ne pove razločno, kako jih ustvariti. Ob sedanjem rušenju mnogih institucij, od kulture do javnega zdravstva, se slišijo zahteve po demokraciji, ki naj bi jo izgubili. Kar se dogaja, namreč ni v skladu z demokratičnimi načeli. Tukaj pa se je dobro za trenutek ustaviti. Tisti, ki obljubljajo spremembe z več demokratičnosti, morajo obljubljati čisto nekaj drugega, da bi se življenje zares obrnilo na bolje."

  • STA

    5. 1. 2022  |  Svet

    Papež Benedikt XVI. naj bi prikrival spolne zlorabe otrok

    Pojavile so se nove obtožbe na račun nekdanjega papeža Benedikta XVI. zaradi prikrivanja spolnih zlorab v Cerkvi. V času, ko je bil münchenski nadškof, ni ukrepal zaradi spolnih zlorab, ki jih je zagrešil duhovnik v njegovi škofiji, kažejo nova razkritja nemškega časnika Die Zeit.