Uredništvo

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Družba

    Nevarne resnice / Evropa je v resnih težavah

    V četrtek, 24. novembra, ob 19.30 bo v Klubu Slovenskega mladinskega gledališča (SMG) pogovor o nevarnih resnicah. Debato bo vodil novinar Erik Valenčič, o tematiki pa bosta spregovorila urednik Mladine Grega Repovž in novinarka ter dopisnica RTV Slovenija Polona Fijavž.

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Politika

    FOTO + VIDEO / Shod za RTV

    Pred nedeljskim referendumom, na katerem bodo volivci in volivke odločali tudi o noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je v sredo zvečer potekal shod za RTV, na katerem so udeleženci poudarili pomen neodvisne javne radiotelevizije in nedopustnost trenutnega dogajanja na RTVS. Dogodka so se udeležila tudi mnoga znana imena novinarstva, glasbe in športa.

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Politika

    »Ta strategija v Sloveniji dokazano uspeva«

    "Šport je eden najlažjih načinov, kako pokazati, da si del okolja. Ali si sam športnik, kot sta Pahor in Logar, ali si goreč ljubitelj športa, kot je Janković, ali hodiš v hribe, kot hodi Janša. Tudi Kučan je šel na Triglav. S tem nam sporočajo: 'Poglejte, smo takšni kot vi.' Ta strategija v Sloveniji dokazano uspeva. Verjamem, da marsikdo med njimi zgolj počne, kar bi tudi sicer počel, le da kot politik izkoristi situacijo in pokaže svojo ljudskost."

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Politika

    RTV / »Ali so popolni verniki ali jih nekdo z nečim drži«

    "Programski svet, kakršen je, je večinsko sestavljen iz ljudi, ki so imenovani z namenom, da izvajajo strankarsko politiko v mediju, ljudi, ki so poslušni in vsaj nekateri tudi aktivni v politiki in delajo izključno v skladu s cilji te politike. Povsem nepojmljivo pa mi je, da v vsem tem sodelujejo tudi nekateri naši kolegi. Ali so popolni verniki ali jih nekdo z nečim drži. Ne vem, ni mi jasno, da je nekdo, ki se ima za novinarja, lahko popolna transmisija neke politične stranke. Vsi imamo neko prepričanje, neki politik nam je bolj ali pa manj simpatičen kot drugi, ena politična opcija bližje kot druga, imamo neki svetovni nazor, ampak da delaš popolnoma v skladu z neko politično agendo, ne odstopaš in ne razmišljaš vsaj malo širše, to mi ni jasno."

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Svet

    Prekletstvo britanskih princev

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Prekletstvo princev Martin Doerry piše o tem, da so kraljičine otroke in vnuke tabloidi obremenjevali že v času njenega življenja. Kraljeva družina, ki jo sestavljajo povprečno nadarjeni posamezniki, se mora kosati s sanjskimi podobami monarhične veličine in pomena, ki jih je treba vedno znova poustvarjati z veličastnimi porokami in razkošnimi paradami. In ne gre drugače, kot da ji vedno znova spodleti. 

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Družba

    Referendum o RTV / Tudi režiserji in režiserke so ZA

    Društvo slovenskih režiserjev in režiserk (DSR) Radiotelevizije Slovenija nima zgolj za največjo medijsko hišo, temveč tudi za največjo nacionalno kulturno-umetniško institucijo, ključno za (vsako) zdravo in demokratično družbo. "Spremembe na RTV Slovenija v zadnjem letu so stalno zniževale ne samo programske in produkcijske standarde, temveč tudi ugled hiše," so zapisali v DSR in dodali, da so se v društvu vselej zavzemali za strokovnost in neodvisnost javnega zavoda za vse državljane, zato bodo na nedeljskem referendumu o RTV obkrožili ZA. 

  • Uredništvo

    22. 11. 2022  |  Politika

    »Janša je SDS spremenil v svoje zasebno podjetje«

    "Vsekakor so volivci Janši dali vedeti, da si želijo zmerno desnosredinsko politiko, ne pa njegovega primitivizma in skrajno desnega populizma. Logar je veliko glasov dobil predvsem zaradi tega, ker se je v kampanji stalno distanciral od najbolj sporne in trde politike SDS. Morda bo zaradi tega zdaj Logar padel v njegovo nemilost, saj je Janša v svoji skoraj 30-letni vladavini SDS spremenil v svoje zasebno podjetje, ki ga ne bo prepustil nikomur drugemu. Vsekakor pa si je Logar z daleč najboljšim rezultatom katerega koli desnega (desnosredinskega) politika kupil vozovnico za Evropski parlament čez leto in pol: če ga Janša ne bo uvrstil na čelo liste, lahko sam ustanovi svojo listo in si z njo prislužil sedež evropskega poslanca."

  • Uredništvo

    22. 11. 2022  |  Politika

    »Gibanje Svoboda postaja politična sila za več kot le en mandat«

    "Prva zgodba letošnjih lokalnih volitev je Gibanje Svoboda, čeprav niso osvojili največ svetniških mandatov in imajo za zdaj le enega župana. Po številu svetniških mandatov so se uvrstili tik za stranko SDS, ki velja za najbolje organizirano s široko lokalno mrežo in številčnim ter zvestim volilnim telesom. Podrobnejša analiza razkriva, da Gibanje Svoboda v polovici leta ni le posrkalo članov LMŠ in SAB, ampak mu je val s parlamentarnih volitev uspelo v dobršni meri podaljšati tudi na lokalne volitve. To stranki, ki je nastala šele pred kratkim, omogoča, da se v prihodnjem obdobju postavi na noge v dobršnem delu Slovenije na lokalni ravni. V kombinaciji z nacionalno ravnjo – kjer že obvladujejo zakonodajno in izvršno vejo oblasti – pa postajajo politična sila, na katero bo treba računati dlje časa, ne le en mandat. "

  • Uredništvo

    22. 11. 2022  |  Politika

    Shod za RTV / Danes ob 18. uri 

    Organizacije, ki sestavljajo koalicijo kampanjo RTV je ZAkon, v sredo ob 18. uri organizirajo doslej največji Shod za javno RTV. Slednji bo v sklopu referendumske kampanje potekal na Čufarjevi ulici ob stavbi RTV Slovenija, in sicer z bogatim vsebinskim in kulturnim programom. Poleg prepoznavnih glasbenikov bodo shod umetniško podprle tudi povedne in vizualno atraktivne prostorske instalacije.

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Kultura

    Da me je strah? / Vojna kot glavni protagonist

    V Prešernovem gledališču Kranj bo 24. novembra ob 19.30 premiera družinske drame, nastale po avtobiografskem romanu Maruše Krese Da me je strah? v režiji Anđelke Nikolić. V romanu se je pesnica, pisateljica in novinarka Maruša Krese dotaknila zmeraj znova vznemirljive in travmatične teme druge svetovne vojne na slovenskih tleh.

  • Uredništvo

    22. 11. 2022  |  Svet

    Elizabeta II. ni smela sprejeti nobene odločitve brez premierja oziroma premierke

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Windsor kot podjetje Hans Hoyng piše o tem, da Elizabeta II. ni smela sprejeti nobene odločitve brez premierja oziroma premierke, od razpustitve vlade do podpisovanja pogodb in ustanavljanja univerz. Kljub temu je utrdila monarhijo.

  • Uredništvo

    23. 11. 2022  |  Kultura

    CoFestival / Letos v treh tematskih sklopih

    Od 25. novembra do 1. decembra bo v Ljubljani potekala enajsta edicija mednarodnega festivala sodobnega plesa CoFestival, ki nastaja v koprodukciji Kina Šiška in NDA Slovenija. Na festivalu se bo zvrstilo devet predstav, spremljal pa ga bo diskurzivni program, sestavljen iz pogovorov, predstavitev knjig, filmskega programa ter predstavitve publikacije ob desetletnici festivala.

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Politika

    »Optimizem o koncu janšizma je majav«

    "Končno se moram opravičiti in priznati svojo naivnost in zmoto, v katero sem morda spravil tudi bralce, ki so se zanesli na moje zapise. Ko sem opozarjal na prodane duše, ki se jim čas izteka, sem ocenil, da jim zmanjkuje prostora in se bodo lahko družili le še v razmeroma ozkem krogu somišljenikov. Prvi signali moje napačne presoje so se kazali pri Krkoviču, še prej Črnčecu, eden novejših je Hitlerjev častilec Urban Purgar, ki je kandidat na listi Zmaga Jelinčiča, domnevnega zagovornika partizanstva, da o omenjenem ministrskem kvintetu ne govorimo."

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Svet

    Elizabeta II. je bila zavarovalna polica globoko negotovega ljudstva

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom V službi ljudstva Jörg Schindler piše o tem, da je bila kraljica Elizabeta II. dolga leta najmogočnejša nemočna ženska na svetu. Njeno kraljestvo se je krčilo, ona pa je iz dneva v dan postajala močnejša.

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Družba

    »Svet, ki ga je ustvaril Janez Janša, je grozljiv« 

    "Ne spremljam družbenih omrežij, nisem dejaven na njih, ker se mi preprosto ne da. Berem časopisje, poslušam radio in do nedavnega sem gledal poročila na nacionalki. Zdaj ne več. Ne da se mi zaletavati v ljudi po nepotrebnem, ampak tisti, ki dobimo priložnost javnega govora, in to intervju, ne smemo molčati. Tega luksuza si ne moremo več privoščiti. Zato bom zdaj rekel, zavedajoč se posledic, da je svet, ki ga je ustvaril Janez Janša, grozljiv in da je strašljivo tudi to, koliko je ljudi, ki mu ga pomagajo soustvarjati. Od najbolj gorečih v parlamentu do različnih zajcev, ki jih potegne iz rokava, ko jih potrebuje, pa tistih, ki vse to pasivno podpirajo, nič ne naredijo in obkrožijo SDS na volitvah. In tudi če se Janša nekega dne odloči in preseli na Mavricij, bom moral živeti s temi dvajsetimi odstotki, ki se jim zdi sprejemljiv. Bolj slaba tolažba je, da nas je drugih vendarle več."

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Politika

    Politika kot turška ali mehiška telenovela

    "Politika obilneje rodi, če ima stoprocentno angažirano občinstvo. Gre za enak princip, kot ga poznajo in monetizirajo turške in mehiške (ali pač čisto vse) žajfnice. Napetost ne sme popustiti, če se poglavje zaključi brez 'suspenza', je epizoda na poti odmiranja. Zelo podobno je s slovensko politiko. To, čemur pravimo razklanost naroda, ni nič drugega kot logična posledica nenehne konzumacije."

  • Uredništvo

    21. 11. 2022  |  Svet

    Kako se je britanska monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Neugasli plamen Bettina Musall piše o tem, da se je v času vladanja kraljice Viktorije monarhija spremenila v uspešno družinsko podjetje. K temu je odločilno prispeval kraljičin nemški soprog Albert.

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Politika

    »Janša se je iz odrešenika preobrazil v Judeža«

    "Janševi privrženci, med njimi je mnogo takih, ki so v starem režimu v montiranih procesih doživeli krivice, gradijo na predstavi Janše kot odrešenika sveta, ki je vstal od mrtvih, potem ko so ga sile zla pribile na križ in usmrtile. V tem sentimentu je bilo vedno zrno resnice in upravičenosti. Toda Janša se je medtem za mnoge izkazal pod drugačnim obrazom in se iz odrešenika preobrazil v Judeža, ki ga več ne zanima nikakršna resnica, temveč le srebrniki. Na začetku, ko je obrat postajal vse bolj očiten, je med privrženci in nasprotniki bilo veliko besednih vojn in vsakdo od njih je tedaj pri sebi še uspeval zadrževati argument in svojo resnico."

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Politika

    »Anže Logar je bil tako izjemen igralec, da je prepičal tudi tiste, ki ga ne bi nikoli volili«

    "Ja, Anže, od poletja naprej si bil izjemen igralec. Tako dober, da si prepričal tudi tiste, ki te ne bi nikoli volili. Prepričal tiste, ki verjamejo, da obstaja neka sredina, neki žlahtni konservativizem in neka iskrena nezadovoljna veja največje stranke. Ja, Anže, mnogi so bili prepričani, da se rojeva nekaj novega. Da ti odpiraš nova vrata, kot si se izrazil ob koncu priznanja svojega poraza."

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Družba

    »Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV«

    "RTV Slovenija razpada pred očmi javnosti in nadaljevanje strankarsko motiviranih procesov vodi v njeno razgradnjo. Če se bodo ti procesi nadaljevali, bomo dobili nekakšno zombijevsko RTV, ki bo živa z vidika produkcije medijskih vsebin, a mrtva z vidika javnega in javnosti. To je tudi nevarnost za državo. Vprašanji nujnega postopka in takojšnjega prenehanja mandata postavljata zahtevna pravna vprašanja, na katera so opozorili pravni in ustavni strokovnjaki. Dejstvo je, da so prehodne določbe pri zakonu iz leta 2005 skoraj enake kot pri tej noveli. Imamo torej že podobno izkušnjo."

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Družba

    V Sloveniji ni rasizma?

    "Sodobni populistični recept v boju za kulturno hegemonijo je jasen. V enačbo je najprej treba dati nekaj moralne zaskrbljenosti glede 'naših otrok', vse skupaj pa začiniti še z nekaj nacionalizma, saj ta tleči ogenj dokončno spremeni v požar. Resnica ni pomembna, pomembna so »dejstva«, ki to resnico skonstruirajo – najprej na družbenih omrežjih. Piko na i nato postavi domnevno utišana večina, ki končno dobi svoj glas. V ZDA je to vlogo prevzelo gibanje Parents Defending Education, ki se sicer predstavlja kot združenje zaskrbljenih staršev, ki želijo zaščititi šole pred škodljivimi aktivističnimi agendami, a so v resnici zgolj satelitska organizacija konservativnih mrež, ki izdatno financirajo njihovo delovanje. Podobnost z domačimi gibanji zaskrbljenih staršev okrog izmišljene teorije spola ni naključje, tako kot niso naključje populistični napadi na znanstveno raziskovanje."

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Družba

    Nika Kovač Urošu Urbaniji / »Se vam to ne zdi nekoliko partijsko?«

    "Gospod Urbanija, sama sem generacija rojena leta 1992. Ne poznam partijskega režima. Vseeno pa mi je nekaj stvari čudnih. Se vam ne zdi čudno, da je človek, ki je bil zadolžen za vladno komuniciranje, postal direktor televizije. Se vam ne zdi čudno, da je piarovka takratne največje vladne stranke postala urednica programa?"

  • Uredništvo

    18. 11. 2022  |  Politika

    Kdaj bo Ljubljana najlepše mesto na svetu?

    "Urbanistična politika je vedno tudi politična gesta. Če v ožjem Parizu že leta izginjajo stare stanovanjske soseske z vzdržno najemnino, ki jih nadomeščajo draga stanovanja in sedeži podjetij, to pa spremlja vsesplošna draginja, je jasno, da ekonomski pritisk opravlja tudi politično delo. Ljubljana je prvi del pariške zgodbe z urejanjem prometa in javnimi površinami kar preskočila, mi imamo rdeče alarme merilcev onesnaženja, da otroke na hitro zapremo v hiše. A s podivjanimi cenami enako uspešno selekcionira prebivalstvo. Ljubljana bo najlepše mesto na svetu, ko ga bo zapustil zadnji samozaposleni, 'minimalec', študent, brezdomec in večna kritikasterica."

  • Uredništvo

    20. 11. 2022  |  Svet

    Kraljestvo sredi kaosa

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Kralji iz Hannovra Johannes Saltzwedel piše o tem, da so bili prvi trije vladarji iz Nemčije vse prej kot geniji, kljub temu pa se je Velika Britanija v času njihovega vladanja razvila v velesilo.

  • Uredništvo

    19. 11. 2022  |  Svet

    Ponovna vzpostavitev monarhije 

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Zmaga parlamenta Dagmar Freist piše o tem, da se je ponovna vzpostavitev monarhije pod Karlom II. in Jakobom II. sprevrgla v veliko razočaranje. Nezadovoljstvo je izbruhnilo v "slavni revoluciji".

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / OSVOBODIMO RTV!

    V petek izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je ustvarila skupina Post-Deadline Productions. V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. novembra, dalje, razkrivamo mračne posledice političnega prevzema RTV Slovenija. Ne zamudite! #Mladina46

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    »Vprašanje zdaj je, ali bo Logar preživel svoj uspeh«

    "Če za Logarjem ne bi stala senca Janeza Janše, bi danes desna sredina imela predsednika republike. Ni zmagal, je pa postal osrednja figura med konservativci. Dokazal je, da se z molkom o lastnem delovanju, umirjenimi toni, spoštljivo volilno kampanjo in z dobro mero 'pahorjanskega' izročila lahko premikajo mejniki nacionalnega političnega življenja. Ko z ognjevito retoriko prepričaš prepričane, se ustaviš tam nekje pri okoli 25 odstotkih. Vprašanje zdaj je, ali bo Logar preživel svoj uspeh. Slovenska politična tradicija zna opraviti s porazom, z uspehom pa ne. Na desni sredini smo videli celo vrsto hitrih političnih upokojitev, ki zelo spominjajo na 'odhod' bivšega predsednika Hu Jintaoja z zadnjega zasedanja kitajskega centralnega komiteja. Če bi se slovenska politika in družba končno osamosvojili od osamosvojiteljev oziroma če bi jih pospravili v Muzej slovenske osamosvojitve, bi politika tudi pri nas postala bolj normalna."

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Politika

    RTV / »Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo«

    "Leta 2005, ko je bil predstavljen zakon o RTV, ki se ga zdaj popravlja, je bilo popolnoma jasno, da gre za politizacijo. Posledica tega je 15 let politizacije javne RTV, ki zdaj eskalira v svoji najbolj čisti obliki, ko nekdanji direktor Ukoma vodi TV Slovenija. Ne moremo si niti predstavljati, kako naj bi takšna oseba, ki je še do včeraj delovala kot glavni promotor oziroma propagandist pretekle vlade Janeza Janše vzpostavljala ustrezno distanco, nepristranskost in profesionalnost. Ljudje, ki so prišli neposredno iz kabineta prejšnjega predsednika vlade, vodijo pravno službo na RTV. Nova urednica dnevnoinformativnega programa je oseba, ki je v času Janševe vlade delala kot piarovka v kabinetu preimerja. Strankarska uzurpacija je torej popolnoma jasna. Česa takšnega v Sloveniji ne pomnimo."

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Edini angleški nekronani vladar

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Božje kraljestvo Jan Fleischhauer piše o tem, da je puritanec Oliver Cromwell deželo popeljal v krvavo državljansko vojno in postal edini angleški nekronani vladar.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Prva geotermalna elektrarna 

    Na Dunaju bodo energijo za daljinsko ogrevanje v prihodnje pridobivali tudi iz podzemnih vrelcev. Prva geotermalna elektrarna naj bi začela obratovati leta 2026, do leta 2040 pa željo za daljinsko ogrevanje črpati zgolj zelene vire.