Uredništvo

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Edini angleški nekronani vladar

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Božje kraljestvo Jan Fleischhauer piše o tem, da je puritanec Oliver Cromwell deželo popeljal v krvavo državljansko vojno in postal edini angleški nekronani vladar.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Svet

    Prva geotermalna elektrarna 

    Na Dunaju bodo energijo za daljinsko ogrevanje v prihodnje pridobivali tudi iz podzemnih vrelcev. Prva geotermalna elektrarna naj bi začela obratovati leta 2026, do leta 2040 pa željo za daljinsko ogrevanje črpati zgolj zelene vire.

  • Uredništvo

    16. 11. 2022  |  Družba

    Lokalni volitvomati / »Politika boljše prihodnosti mora delati v dobrobit ljudi in okolja«

    Po državnozborskih in predsedniških volitvah nas čakajo še lokalne volitve. V iniciativi Glas ljudstva tudi tokrat po vsej Sloveniji spodbujajo aktivno državljanstvo, pozivajo k volilni udeležbi, vse kandidate in kandidatke pa pozivajo k vsebinskim opredelitvam do ključnih vprašanj.

  • Uredništvo

    15. 11. 2022  |  Politika

    »Govorec, ki mora v dialogu uporabljati udarce pod pasom, ni noben zmagovalec«

    "Osredotočanje na preteklost ni slabo, če se iz zgodovine in napak, ki jih je delalo človeštvo in ki se nikoli več ne bi smele ponoviti, poskušamo kaj naučiti. Da bomo razumeli, kdo smo in kam gremo, moramo dobro poznati preteklost. Vendar to pomeni tudi, da je preteklost treba sprejeti."

  • Uredništvo

    15. 11. 2022  |  Svet

    Najbolj spektakularen proces v angleški zgodovini

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Brez glave in krone Peter Wende piše o tem, da je parlament leta 1649 Karla I. obsodil na smrt. Spektakularni proces je zaznamoval najnižjo točko angleške kraljevine.

  • Uredništvo

    14. 11. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Mlade je strah, kaj bo z njihovim okoljem, z njihovo prihodnostjo«

    "Mlade je strah, kaj bo z njihovim okoljem, z njihovo prihodnostjo. Pripadam neki srednji generaciji, ki pa je izrazito zadolžena za to, da nekaj naredi, da bo naš planet lepši za naše zanamce. Kolikor vem, bo prvič v predsedniški palači sedel svetovalec ali svetovalka za podnebne spremembe in ekosisteme. To je tudi nekaj, kar mene osebno skrbi. V tem času, ko sem se pripravljala na predsedniško kampanjo in med kampanjo sem ogromno prebirala o podnebnih spremembah. Kakšni podatki so tako zastrašujoči, da že po nekaj prebranih člankih ni bilo dvoma, da bo temu treba posvetiti kar precej pozornosti."

  • Uredništvo

    15. 11. 2022  |  Politika

    »Anže Logar je volitve izgubil zaradi nahrbtnika, ki ga je nosil«

    "Nataša Pirc-Musar je predsednica postala po ljudski volji in v volilni bitki, v kateri ji je nasproti stal predstavnik najbolj konservativne in najmanj tolerantne, odprte – tudi v odnosu do žensk na javnih položajih – politične sile, Anže Logar iz SDS. A to je, bi rekel celo eden od njenih predhodnikov z Erjavčeve, dr. Danilo Turk, danes vendarle drugorazredna tema."

  • Uredništvo

    15. 11. 2022  |  Svet

    Zlata doba angleške zgodovine

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Oblast vilinske kraljice Eva-Maria Schnurr piše o tem, da čas vladavine Elizabete I. velja za zlato dobo. Vladarica je skrbela za svojo slavo s spretnim oblikovanjem javne podobe. 

  • Uredništvo

    14. 11. 2022  |  Politika

    Kje je bil najvišji odstotek volivcev za Natašo Pirc Musar? In kje za Anžeta Logarja?

    Kje v državi je bil najvišji odstotek volivk in volivcev, ki so glasovali za Natašo Pirc Musar? In kje za Anžeta Logarja? Kje je bila najvišja in kje najnižja volilna udeležba? Objavljamo statistike.

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Politika

    »Janša je tranzicijski otrok incesta med Partijo in kapitalizmom«

    "Slovenija namesto države, v kateri se je vzorčil prehod iz uradne monopartijske države v odprto demokracijo, v liku Janeza Janše postaja polje nadaljevanja državljanske vojne, vzporedno drugi svetovni vojni. Toda Janša ni le lik v mesu in krvi, temveč se kaže kot simbolni in stvarni tranzicijski otrok incesta med Partijo in kapitalizmom. Zato ni naključja, da se v njegovi osebi združujejo vsi atributi avtoritarnih režimov, značilnih za levico in desnico, talilni lonec ter najbolj značilno bojno polje tega spopada in 'bega v verigah' pa je nacionalna RTV."

  • Uredništvo

    14. 11. 2022  |  Svet

    Henrik VIII. / Superzvezdnik med angleškimi monarhi

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Naključni reformator Konstantin von Hammerstein piše o tem, da Henrik VIII. še danes velja za najsijajnejšega in najbolj bleščavega vseh angleških monarhov. Kralj iz linije Tudorjev je deželo spremenil bolj kot kdorkoli drug, gnala pa ga je njegova strast.

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Družba

    Zakaj se mladi zavzemajo za neodvisnost in preživetje javnih (starih) medijev?

    "Mladi nimajo avtentičnega zanimanja za javne medije, televizijo in tiskane medije, saj uporabljajo druga sredstva komuniciranja. Zavzemajo pa se za neodvisnost in preživetje javnih (starih) medijev. Zakaj? Vodita jih dva ključna motiva - iskanje informacij, ki včasih nujno vključuje stare medije, in državljanska zavest. Temu dodajmo še spoštovanje do znanja, vsekakor pa tudi veselje, natančneje izkoriščanje vsake priložnosti za smeh. Od njih se razlikujem le po tem, da dajem prednost starim medijem. Najmočnejše sporočilo in nauk, ki nam ga danes pošiljajo mladi, je, da biti državljan ni le zabavno, ampak tudi ključnega pomena za preživetje. Mladi namreč, postavljeni v brezizhoden družbeni položaj, jasno vidijo, da svet, v katerem obstajajo družina, kariera, udobje pa večinoma dolgočasna prihodnost in varna starost, za njih pravzaprav ne obstaja."

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Politika

    »SDS deluje totalno in brez vsakršne časovne komponente«

    "Da SDS deluje totalno in brez vsakršne časovne komponente, dokazujejo tudi trije referendumi, ki jih je sprožila. Predvsem je absurden referendum o zakonu vladi, ker se v SDS ne strinjajo s tem, kako naj se organizira vlada, ki je bila izvoljena po aprilskih volitvah, na katerih je bila SDS poražena. Devalvacija instrumentov opozicije, ki jih ima na voljo, je očitno del premišljene, brezčasne, totalne vojne v okviru parlamentarnih in ustavnih pravil."

  • Uredništvo

    13. 11. 2022  |  Kultura

    »Film praktično nima moči. Ne bo rušil državnih sistemov in ne spreminjal sveta«

    "Mislim, da film praktično nima moči. Ne bo rušil državnih sistemov in ne spreminjal sveta. Če v mraku kinodvorane v usodi nekoga vidite zrcalo svoje usode, če v nekomu lahko prepoznate sebe, potem vam lahko zelo pomaga, takrat lahko enostavno doživite svojo malo katarzo. Mislim, da bi moral film milimeter po milimeter spreminjati ljudi, ne skupin. Če film pripoveduje zgodbo, ki se gledalca nekje dotakne, ta zgodba ostane z njim. Zato mislim, da je občinstvo tako zelo pomembno in sem pristaš kinematografov. Mislim, da je škoda, da se delajo filmi, ki niso za kino. Ker v tem trikotniku med menoj, platnom in gledalcem pravzaprav živi film. In če dam gledalcu možnost, da s tem platnom odide, da ima neko svojo misel, nekaj, kar ga spodbudi k nečemu, to je največ, kar lahko film da."

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Politika

    »Volilna nedelja ni praznik. Je delovni dan«

    "Volilna ali referendumska nedelja je v demokratični ureditvi delovni dan. Je dan, ko ljudje, ki izvajajo oblast ljudstva, dežurajo. Delovna opravila sicer niso pretirano dolgotrajna, a predpostavljajo, da nekaj malega postorimo. Referendumska ali volilna nedelja v demokratični ureditvi ni edini dan v tednu, mesecu ali letu, ki zahteva nekaj dela. V demokratični ureditvi se ljudje ukvarjajo s političnimi vprašanji. O njih razpravljajo. Če menijo, da so reči zavile s prave poti, podpisujejo peticije. Oglašajo se v pismih bralcev ali na svetovnem spletu. Lahko mirno protestirajo. Ali pa se udeležujejo političnih praznovanj. Demokracija predpostavlja nekaj zavzetosti. Nekateri hodijo na sestanke političnih strank, drugi se udeležujejo razprav v gibanjih, gremijih, bolj ali manj uglednih salonih in debatnih krožkih. Demokracija predpostavlja, da ljudje bolj ali manj intenzivno spremljajo družbeno dogajanje. Referendumski ali volilni dan v demokraciji sicer ni najbolj intenziven delovni dan. Je pa to delovnik, ki povzroča največje učinke."

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Tako je Biden zapravil naslednje predsedniške volitve 

    "Če je ameriške volilce najbolj skrbela predvsem inflacija in visoke cene goriv in če imajo cene goriv močan vpliv na inflacijo, ki se je še okrepil po začetku vojne v Ukrajini, potem je Bidnova administracija aktivno pripomogla k slabšim volilnim rezultatom demokratov. Če bi se namesto za aktivno spodbujanje vojne v Ukrajini ter za rigorozne sankcije, ki so povečevale negotovost na trgih in dvignile cene goriv, odločila za bolj miroljuben pristop, bi najbrž dosegla boljši rezultat na volitvah. Če bi se namesto pošiljanja orožja v Ukrajino zavzela za čim hitrejšo mirno rešitev vojne, demokrati najbrž ne bi izgubili večine v kongresu. Grozi tudi republikanski prevzem večine v senatu, o čemer se bo odločalo decembra v drugem krogu senatnih volitev v Georgiji."

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Mit v službi angleške krone

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Junak in odrešenik Stefan Berg piše o tem, da je bajeslovni kralj Artur plod domišljije nekega duhovnika – mit v službi angleške krone.

  • Uredništvo

    12. 11. 2022  |  Svet

    Francoski Angleži

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Družinska tragedija Georg Bönisch piše o tem, da sta bila Rihard Levjesrčni in Ivan Brez dežele dva izmed sinov Henrika Plantageneta. Žal so bili nenehno v sporu.

  • Uredništvo

    11. 11. 2022  |  Politika

    Robert Golob / »Covid-19 se je zlorabljal za ustvarjanje neke psihoze v celotni slovenski družbi, danes tega ni več«

    "Veseli me, da nam je uspelo pomiriti ozračje v družbi. Covid-19 se je zlorabljal za ustvarjanje neke psihoze v celotni slovenski družbi, danes tega ni več, ne glede na to, da je bolezen še vedno med nami. Obvladovanje epidemije je v celoti prevzela stroka, ne več politika. Ni več politične zlorabe bolezni, s ciljem uvajanja represije."

  • Uredništvo

    11. 11. 2022  |  Politika

    VOLITVE / Danes soočenje Anžeta Logarja z ljudstvom

    Na Trgu republike v Ljubljani bo danes ob 17. uri soočenje Anžeta Logarja (SDS) z ljudstvom, ki ga pripravlja Protestna ljudska skupščina. Na včerajšnjem soočenju na RTV SLO je predsedniški kandidat Logar na vprašanje, če se bo udeležil današnjega soočenja z ljudstvom na Trgu republike odgovoril, da ni prejel vabila.

  • Uredništvo

    11. 11. 2022  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Marsikatere volitve so volitve proti«

    "Večkrat sem že rekla, da nas različnost lahko samo bogati, tisto, kar me pa moti, je, da se na to različnost opozarja z brutalno žaljivim govorom, včasih tudi sovražnim govorom, to je nekaj, kar me zelo moti. Ravno zaradi tega g. Logar pravilno ugotavlja, da so marsikatere volitve, volitve proti. A vprašajmo se, zakaj proti? Meni je popolnoma jasno. Dve leti vladavine zadnje vlade pred vlado g. Goloba, je bilo zame grozljivih, tako strahotni zdrsi v demokraciji, kršitve temeljnih človekovih pravic, se v Sloveniji še niso zgodile, ne pomnim, kdaj, imam 54 let, da bi kdaj ljudi, ki so miroljubno demonstrirali po ulicah, streljali z vodnimi topovi s primešanim solzivcem. To so stvari, ki so si jih državljanke in državljani zapomnili, meni je bila visoka volilna udeležba glede na to, kaj se je dogajalo, povsem logična."

  • Uredništvo

    10. 11. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine / Nataša

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo predsedniške kandidatke na naslovnici je zakrivil Luka Dakskobler. V tokratni številki si lahko preberete obsežno ilustrirano biografijo Nataše Pirc Musar (KDO JE KDAJ?). Vse, kar ste si želeli vedeti o predsedniški kandidatki – in še več. V sliki in besedi. V novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. novembra, dalje. #Mladina45

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Družba

    »Izbris pacientov iz zdravstvenega sistema je nesprejemljiv«

    "Pacienti brez izbranega zdravnika pomenijo povsem drugačno krizno stanje kot vse, kar se je dogajalo pred tem, zato je poleg zdravstvene, ekonomske in socialne škode najbolj skrb zbujajoča brezbrižnost političnih odločevalcev, zdravniške javnosti ter pripadnikov drugih strok, ki bi se morali odzvati, pa molčijo. Izbris pacientov iz zdravstvenega sistema je ustavnopravno in mednarodnopravno nevzdržen in strokovno ter človeško nesprejemljiv. Kot zdravnik ne morem mimo vprašanja pripadnikom svojega poklica: kako bi se odzvali, če bi jim ravnatelj osnovne šole sporočil, da je sindikat izboril nižji normativ za število učencev v razredu in zato za njihovega otroka ni več prostora v šoli?"

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Politika

    »Ta fizični napad je dokaz, da se nestrpnost iz digitalnega sveta hitro prenese v realni svet«

    "Ta fizični napad je jasen dokaz, da se hujskaštvo in nestrpnost iz digitalnega sveta hitro preneseta v realni svet. Je tudi dokaz, da mora biti opozarjanje na sovražni govor dolgotrajen in iskren proces, in ne nekaj, kar počnemo samo občasno. Kot družba ne smemo imeti niti kančka tolerance do sovražnega govora. Sem zagovornica spoštljivega dialoga vedno in povsod in pri tem ne delim med tistimi, ki so mi svetovnonazorsko bližje, in tistimi, ki imajo drugačne poglede. Začeti moramo pri sebi in biti zgled."

  • Uredništvo

    9. 11. 2022  |  Svet

    Neusmiljen vojskovodja, ki se je izkazal za spretnega državnega voditelja

    Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Normani na prestolu Uwe Klussmann piše o tem,da je bil Viljem Osvajalec neusmiljen vojskovodja, ki pa se je izkazal za spretnega državnega voditelja.

  • Uredništvo

    8. 11. 2022  |  Politika

    »Glasovanje proti SDS je stalnica od leta 2008«

    "Nesporni hegemon na desnem polu slovenske politike je predsednik SDS Janez Janša. V odsotnosti podobne strukture političnih razmerij na levi sredini, ki jo zaznamujeta razcepljenost in fenomen novih obrazov, je Janša tudi orientacijska točka za volilno telo leve sredine. Različno intenzivno glasovanje proti SDS, njihovim politikom in političnim odločitvam na parlamentarnih in predsedniških volitvah ter referendumih je stalnica od leta 2008."

  • Uredništvo

    8. 11. 2022  |  Družba

    Ustavna sodnica / »Zvečer, ko se pogledaš v ogledalo, odgovarjaš samo sebi«

    "Ko si del zasebnega raziskovalnega inštituta, kakršen je Mirovni inštitut, te hitro 'popredalčkajo' za nevladnico in s tem za aktivistko. S takšno oznako se sama sploh ne poistovetim, aktivizem je zame nekaj povsem drugega. Razumem ga kot zagovarjanje idej, ne glede na to, ali so strokovno podprte. Ko podpiraš idejo samo, določen cilj, ob tem pa mogoče niti ne izbiraš sredstev. Sama sem delala drugače. Analizirala sem vse argumente, tudi takšne, ki niso bili v prid neki ideji. Nikoli nisem zastopala samo enostranskega vidika."

  • Uredništvo

    8. 11. 2022  |  Svet

    Malo je manjkalo, pa se Anglija danes ne bi imenovala Anglija

    ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE je posebna izdaja Mladine (že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini), ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji.

  • Uredništvo

    7. 11. 2022  |  Družba

    Branko Masleša / »Gre za Janševe namišljene očitke«

    "O podrobnostih te tožbe ne bi želel razpravljati, saj me še vedno zavezuje kodeks sodniške etike, ne glede na to, da sem zdaj že v pokoju. Lahko pa rečem, da pričakujem jasno sporočilo, da se s takšnimi tožbami ne da ustrahovati sodnikov. Gre zgolj za poskus spodbujanja oportunistične drže sodnikov pri sojenju oziroma njihovo ustrahovanje in discipliniranje, če ne bodo sodili v skladu s pričakovanji."

  • Uredništvo

    7. 11. 2022  |  Politika

    »Jankovićev glasovalni stroj je bil vedno neizprosno učinkovit«

    "Če se pred županskimi volitvami v Ljubljani ne napoveduje nobeno presenečenje in bo tekma najverjetneje odločena že v prvem krogu, je precej zanimivejše vprašanje, ali bo Zoran Janković tudi v tem mandatu imel večino v mestnem svetu. V štirih od petih mandatov (enkrat je mandat prekinil zaradi izvolitve v parlament) je imel tudi mestni svet trdno v svojih rokah, le leta 2014 je moral v koalicijo z DeSUS in SD, kar pa je bilo komaj opaziti. Tako v zadnjem kot v vseh drugih mandatih je mestni svet potrdil praktično vse predloge mestne uprave. Jankovićev glasovalni stroj je bil vedno neizprosno učinkovit."