• STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Hojs: »Slovenija se uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav«

    Minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je danes nagovoril udeležence 5. dneva nacionalne varnosti v državnem svetu, je dejal, da se Slovenija uvršča med peto in osmo mesto najbolj varnih držav. Zaslugo za to je pripisal varnostnim sistemom in tudi vzgoji - "od najmlajših do tistih, ki usmerjajo aktivnosti in načrtovanje tega področja."

  • DK, STA

    13. 10. 2021  |  Svet

    Neonacista pokopali v grob judovskega muzikologa

    Pokop neonacista v grob judovskega muzikologa Maxa Friedländerja v bližini Berlina je v nemški prestolnici sprožil ogorčenje, pritožbo je vložil tudi berlinski komisar za boj proti antisemitizmu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    13. 10. 2021  |  Družba

    NIJZ: »Število primerov mišje mrzlice letos enormno poraslo«

    Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je letos doslej prejel prijave o 562 primerih mišje mrzlice, kar je veliko več kot lani, ko je v celem letu prejel 14 prijav. Med obolelimi je 240 oseb potrebovalo bolnišnično zdravljenje, ena oseba je umrla, so za STA pojasnili na NIJZ. Letos je tudi več primerov zajčje mrzlice.

  • DK, STA

    13. 10. 2021  |  Politika

    Boj proti vsem oblikam nasilja nad ženskami

    Varuh človekovih pravic ob objavi poročila skupine strokovnjakov Sveta Evrope o uresničevanju istanbulske konvencije poziva pristojne organe, da sprejmejo strategijo za boj proti vsem oblikam nasilja nad ženskami. Društvo za nenasilno komunikacijo pa meni, da se bo treba v prihodnje osredotočiti na delo s posebej ranljivimi skupinami žensk.

  • Danes je nov dan

    13. 10. 2021  |  Družba

    K-apitalizem

    Južnokorejska popularna kultura je v zadnjih letih postala globalen fenomen. Milijone ljudi po vsem svetu navdušujejo južnokorejski filmi, serije, kulinarika in verjetno najbolj priljubljen izvozni produkt – njihova popularna glasba ali K-pop

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Družba

    »Neoliberalizem in medicina nas prepričujeta, da gre za problem posameznika«

    "V neoliberalizmu refleksija družbenih okoliščin, ki pogojujejo pandemično, globalno širjenje anksioznih in depresivnih motenj, ni zaželena. Po neoliberalistični ideologiji si za svoje življenje odgovoren predvsem sam. Vsi naj bi imeli enake možnosti in priložnosti – izkoristi jih, vse je odvisno od tebe. Če boš vztrajen, učljiv, če boš dovolj vlagal v svoje zdravje, v razvijanje znanj in veščin, boš uspel. A raziskave kažejo, da se družbena neenakost, ki je gojišče vseh vrst telesnih, duševnih in socialnih patologij, povečuje. Možnosti za uspeh je vse manj. Ampak namesto da bi širjenje anksioznih in depresivnih motenj razumeli kot signal družbene patologije, nas neoliberalistična ideologija na čelu z medicino prepričuje, da gre za problem posameznika oziroma za problem strukture in kemije njegovih možganov. Kriv naj bi torej bil vsak sam, njegov serotonin, in zato, kot pravi Renata Salecl, je toleranca do tesnobe – in ta se širi bolj kot covid – vse manjša. Absurdno, ne?"

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Družba

    Slovenska aktivna hiša med finalisti za mednarodno nagrado

    Vzorčna hiša Lumar Primus-R 150 iEDITION, prva slovenska certificirana aktivna hiša, se je uvrstila med štiri finaliste za nagrado Active House Award 2021. Skupaj je bilo prijavljenih 59 projektov.

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Kultura

    Kurenti kot novi heroji

    V Ljubljani bodo do 15. oktobra na ogled "nove herojske podobe", ki dopolnjujejo vizualno kuliso naše prestolnice. Plakatna mesta so namreč zavzeli kurenti. Projekt je nastajal v pomladanskem času v ateljeju Pionirskega doma – centra za kulturo mladih, pod vodstvom akademskega kiparja Borisa Beja. Podprl pa ga je tudi Mladinski center Zagorje ob Savi in se vpenja v mednarodni projekt Youth Specific Art.

  • DK, STA

    13. 10. 2021  |  Svet

    V Trstu danes antifašistični shod

    Italijanske sindikalne organizacije CGIL, UIL in CISL ter Vsedržavno združenje partizanov (ANPI) za drevi v Trstu napovedujejo antifašistični shod, potem ko so nasprotniki covidnega potrdila, med katerimi so bili tudi skrajni desničarji, v soboto napadli prostore sindikata CGIL v Rimu. Danes bodo zahtevali razpustitev fašističnih organizacij.

  • Uredništvo

    13. 10. 2021  |  Kultura

    »Jaz, visoka 98 cm, se razglašam za meso, mišice in kosti samoroga«

    V Španskih borcih v Ljubljani bo danes ob 19. uri v okviru 27. festivala Mesto žensk na ogled solo plesna predstava Nežni samorog italijanske performerke Chiare Bersani. Po predstavi bo sledil pogovor z umetnico, ki ga bo moderirala Alja Lobnik.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    Interpelacija zoper ministra Hojsa

    V Levici so pripravili osnutek interpelacije zoper notranjega ministra Aleša Hojsa in ga poslali v usklajevanje. Očitajo mu soustvarjanje izrednih razmer, odgovornost za policijsko nasilje, omejevanje človekovih pravic in politizacijo policije. O predlogu interpelacije zoper ministra Hojsa so nato danes razpravljali tudi na sestanku opozicijskih strank iz Koalicije ustavnega loka (KUL). Vse štiri opozicijske stranke so predlog interpelacije podprle. 

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    Žižek in Varoufakis v Ljubljani o vprašanjih, ki tarejo levico

    V četrtek, 21. oktobra, bo v ljubljanski Cukrarni ob 18.15 pogovor z mednarodno prepoznavnim ekonomistom. Yanis Varoufakis je vrhunski ekonomist, ki je bil v ospredju mednarodne medijske pozornosti kot minister za finance v vladi Sirize v Grčiji, danes pa vodi levo vseevropsko politično gibanje DiEM25. Pogovor bo vodil svetovno priznani slovenski filozof Slavoj Žižek, zato je pričakovati, da bo debata "daleč od vljudne izmenjave mnenj enako mislečih". Na spletni strani festivala Indigo so zapisali, da se bo Žižek z brezobzirno odkritostjo lotil vprašanj, ki tarejo današnjo levico. Med slednjimi so navedli denimo sledeče: Je vlada Sirize imela možnost, da bi preživela brez kapitulacije pod pritiskom Evropske unije? Kakšne so realne možnosti radikalne levice danes? Kako se je zaradi pandemije spremenil globalni kapitalizem? Bo kapitalizmu uspelo obvladati ekološko krizo?

  • STA

    11. 10. 2021  |  Politika

    Delo Janševe vlade kot pozitivno vidi zgolj petina vprašanih

    Delež tistih, ki delo vlade ocenjujejo kot zelo negativno, se je povečal s 26,2 odstotka v septembru na 37 odstotkov, kaže oktobrska anketa Dela. Največ vprašanih, 17,6 odstotka, bi na volitvah izbralo SDS. Sledijo precej izenačene opozicijske stranke, SD z 8,7 odstotka podpore, LMŠ z 8,6 odstotka in Levica z 8,4-odstotno podporo.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Politika

    »Zaradi Janše ne morem imeti svobode in miru«

    "Če bi se on želel pogovarjati na lepši način, bi prišel na Trg Republike vsak petek in ustvarjal nek dialog. On tega ne želi, on tega ne pozna in komunicira z državljani preko Twitterja in nas žali, tako, da če kdo uporablja agresiven, prostaški jezik, je to predvsem Janez Janša."

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Nov posvet o možnih kandidatih za ustavnega sodnika

    Danes in jutri bo predsednik republike Borut Pahor vodil posvetovanja z vodji poslanskih skupin in predstavnikoma narodnih skupnosti o možnih kandidatih za mesto ustavnega sodnika, so sporočili iz predsednikovega urada. Na ponovni poziv so prispeli štirje predlogi. Prijavili so se Franci Ježek, Marko Starman, Rok Svetlič in Andraž Teršek.

  • Danes je nov dan

    12. 10. 2021  |  Družba

    Stara normalnost

    Ob razmislekih, kako naprej po pandemiji, je bilo slišati več glasov, ki so opozarjali, da si svet ne more in ne sme dovoliti vrnitve v ''staro normalnost'' – na to je opozarjal OECD, tudi Bruselj pa je milijone, namenjene članicam za okrevanje po pandemiji, pogojeval s strogimi zelenimi zavezami. Ni dvoma, da so nas načini življenja, proizvodnje in potrošnje, ki slonijo na gospodarski rasti, potisnili v hudo podnebno krizo. 

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Pobuda za nadomestilo plače za karanteno tudi za samozaposlene

    Samozaposleni, ki jim je odrejena karantena, niso vključeni v kategorijo delavcev, za katere je predvideno nadomestilo plače za odrejeno karanteno, zato mora vlada nemudoma pripraviti spremembe zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva, ki bodo to popravile, je pozval poslanec SD Marko Koprivc. Ob tem se je zavzel za uvedbo nujnega postopka.

  • IK, STA

    11. 10. 2021  |  Politika

    IJS: »Podelitev informacijske limone je neprimerna«

    Na Institutu Jožef Stefan (IJS) pojasnjujejo, da ne podeljujejo nagrade informacijska limona, ampak to podeljuje "strokovno združenje konference Informacijska družba". V združenju sodelujejo tudi sodelavci instituta, a ne kot predstavniki instituta, trdijo na IJS. Po njihovem mnenju je sicer izražanje mnenja o delu informacijske pooblaščenke s podelitvijo limone neprimerno.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Družba

    »Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla«

    "Javni pritiski na sodnike bi morali biti nepomembni in brez učinka. Prepričana sem, da taki v resnici tudi so. Verjetno pa je sodnikom včasih težko in potrebujejo tudi dobršno mero poguma. V resnici ne vem, od kdaj se že vleče ta neduhovita mantra o krivosodju. Kako je pravzaprav mogoče, da se je iz korupcijskega primera razvila teza o zaroti sodstva? Česa podobnega nikjer v tujini nisem videla. Mogoče je tedaj šlo tudi za nesrečno naključje, da je bil predsednik vrhovnega sodišča sodnik Masleša, ki je svoj mandat začel z morda pretežko popotnico sicer nikoli dokazanih očitkov o domnevni osebni neprimernosti. Sodstvo je bilo tako ves čas nekako v položaju, da se mora braniti pred očitki o spolitiziranosti in nekakšni prežetosti s komunistično ideologijo, kontinuiteto. Vsi ti očitki se mi zdijo naravnost smešni, sploh kot predstavnici generacije sodnikov, ki smo to postali v demokratični Sloveniji. Paradoks je, da te očitke izražajo tisti, ki res predstavljajo kontinuiteto in se očitno borijo z nekimi svojimi demoni iz preteklosti."

  • STA

    12. 10. 2021  |  Družba

    Skoraj 2000 oseb ni upoštevalo karantene oziroma samoizolacije

    Zdravstveni inšpektorat je od junija do avgusta opravil 12.256 nadzorov nad spoštovanjem karantene oz. samoizolacije. Pri tem so ugotovili, da 1919 oseb ni bilo na mestu, kjer bi morale prestajati karanteno oziroma izolacijo. V povezavi s kršitvami karantene na domu in izolacije so bile izrečene globe v skupni vrednosti 6400 evrov.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Me, čarovnice

    V Klubu Gromka na Metelkovi bo danes v sklopu 27. festivala Mesto žensk premiera sklepnega dela trilogije besednih solo performansov Simone Semenič z naslovom me, čarovnice. Umetnica zaključuje svojo trilogijo - jaz, žrtev (2007) in drugič (2014) - s skupinskim raziskovanjem ženskega. 

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Politika

    Kim Jong-un: »ZDA so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku«

    Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes ZDA obtožil, da so glavni vir napetosti na Korejskem polotoku. Severna Koreja razvija orožje zaradi obrambe pred sovražno politiko ZDA in vojaške krepitve Južne Koreje, saj oboje dodatno destabilizira Korejski polotok, je dejal po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Družba

    Družbeno-kulturni razcvet po smrti fašističnega diktatorja

    V razstavišču Palau Robert v Barceloni bo do konca novembra na ogled razstava Podzemlje in kontrakultura v Kataloniji, ki z  več kot 700 deli ponuja pogled na družbena in kulturna gibanja v 70. letih minulega stoletja. Po pisanju Guardiana priča o kratkem, a intenzivnem razcvetu gibanja v mestu po smrti diktatorja Francisca Franca.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Praznik slovenskega filma v Portorožu

    Festival slovenskega filma (FSF) se po lanski  izvedbi v Ljubljani vrača v Portorož, kar so organizatorji še posebej poudarili s preimenovanjem izdaje v 24. FSF Portorož. Med novostmi je tudi naziv prijatelj slovenskega filma, ki ga bo kot prvi prejel režiser Slobodan Šijan. V tekmovalnem programu bo med 12. in 17. oktobrom prikazanih 54 filmov.

  • DK, STA

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Najbolj predvajana izvajalka 21. stoletja v Združenem kraljestvu

    Pink je po lestvici podjetja za izdajanje glasbenih licenc PPL obveljala za najbolj predvajano izvajalko 21. stoletja v Združenem kraljestvu, poroča britanski BBC. Do petega mesta ji sledijo Madonna, Katy Perry, Rihanna in Lady Gaga. Združeno kraljestvo na šestem mestu zastopa Adele, na devetem pa ženska skupina Little Mix.

  • Uredništvo

    12. 10. 2021  |  Kultura

    Vpogled v električno aktivnost naših možganov

    V Osmo/zi Ljubljana bodo 13. oktobra ob 19. uri odprli razstavo Dalee Kovačec z naslovom Projekcije uma, v katerem umetnica nadaljuje svoje raziskovanje vplivov digitalnih in informacijskih tehnologij na človekove zaznave, ki ga v raznolike in vsebinam prilagojene umetniške medije kontinuirano prevaja že dlje časa. Pri tem se naslanja na svoje starejše delo Until the end of memory, v katerem je z apropriacijo javno dostopnih posnetkov vsakodnevnega življenja uporabnikov svetovnega spleta razmišljala o sodobnih načinih dokumentiranja in arhiviranja naših življenj ter njegove prezentacije in percepcije.  Kuratorka: Anja Guid.

  • UREDNIŠTVO

    11. 10. 2021  |  Politika

    Beović: »Glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila Katji, je treba cepiva izraziteje omejiti«

    Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ je sprejela nova priporočila za cepljenje. Kot je na novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar, so člani posvetovalna skupine sprejeli sklep, s katerim priporočajo prednostno uporabo mRNK-cepiv. V Sloveniji sta na voljo mRNK-cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

  • Bolj govorijo o predčasnih volitvah, prej bodo

    Predčasne volitve v državi so v zraku in realne bolj, kot smo si pred meseci predstavljali. Kaj prida pa terminov za regularne volitve ne bodo prehitele. Signali za prepričanje, da bi do njih utegnilo priti, sploh ne prihajajo več le v obliki rotitev s strani jeznih množic na ulicah, ki proti vladi skandira že 77 petkov zapored, občasno pa tudi kakšne druge dneve in na drugih krajih, ampak kar s same vladne strani. Že dogajanje v Marezigah, kjer so v stranki SDS pripravili letno srečanje, varovati pa jih je moral dolg kordon robokopov, je močno prispevalo k občutku, da se Janezu Janši počasi iztekajo dnevi. Kajti res je nerodno, če ne moreš več stopiti na ulice, ne da bi te obkrožalo na stotine specialcev.

  • IK, STA

    11. 10. 2021  |  Politika

    Zveza borcev: »SDS poveličuje kolaboracijo in postavlja izdajstvo ob bok partizanskemu boju«

    Na sobotno regijsko srečanje članov in simpatizerjev SDS v Marezigah, ki ga je spremljal protest Protestne ljudske skupščine ter podobnomislečih protestnikov, so se danes odzvali v Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Po njihovi oceni ni naključje, da so Primorci srečanje razumeli kot provokacijo, sprašujejo pa se tudi, v čigavem interesu deluje policija.

  • Tomaž Lavrič

    11. 10. 2021  |  Politika

    Majolke in harmonike na krožiščih