• Jure Trampuš

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Nihče, niti vladar ni nad zakonom

    Predstavljajte si, da se prijavite na razpis za službo v nekem srednje velikem slovenskem mestu, denimo na delovno mesto v kulturni ustanovi. Opravite razgovore, priložite vso dokumentacijo, napišete vizijo razvoja, po dolgem izbirnem postopku pa vas obvestijo, da ste sprejeti. Čaka vas nova služba, nova stopnica v karieri. Stvari pa se zapletejo. Od nekod se pojavi župan, ki nima nikakršne vloge pri izbirnem postopku, na koncu bi se moral z izbiro le seznaniti, a vas ne mara. Tako ostanete brez službe, v občinskem glasilu pa se iznenada pojavi nov razpis za isto delovno mesto. A ker stvari v tej državi delujejo po nekih pravnih pravilih, vsaj tako mislite, se zaradi županove samovolje zatečete na sodišče, ki vam pritrdi. Župan bi se moral seznaniti z izvorno izbiro, ne pa da je stekel nov razpisni postopek. In kaj potem stori ta samovoljni lokalni oblastnik? Na odločitev sodišča se požvižga in reče, da je pač ne more izvršiti. Oprostite, a žal ne gre, zunaj je nov razpis, morda pa bo še eden, tako pač je.

    Natančno takšna zgodba se že leto dni dogaja kandidatoma za evropska tožilca, Tanji Frank Eler in Mateju Oštirju, ki ju je državnotožilski svet izbral in potem ministrstvo za pravosodje predlagalo za predstavnika Slovenije v evropskem javnem tožilstvu, neodvisnem organu, pristojnem za pregon kaznivih dejanj, ki škodujejo proračunu in finančnim interesom Evropske unije. Izbrana kandidata sta zmotila Janeza Janšo, vlada se najprej mesece ni želela seznaniti z izbiro, potem pa je samovoljno objavila nov razpis za ti dve tožilski mesti. V vmesnem času je zaradi samovolje, kršenja zakonodaje odstopila ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič, upravno sodišče pa je na koncu presodilo, da mora vlada prvi postopek izpeljati do konca in da ga ne sme, kar tako, brez obrazložitve, razglasiti za neuspešnega in brez pravnih učinkov. Zakon predvideva, da izbor evropskih delegiranih tožilcev opravi državnotožilski svet, pripravi listo kandidatov, ministrstvo za pravosodje pa predlog posreduje vladi, s katerim se ta seznani. Državnotožilski svet je strokoven in (v nasprotju z vlado) politično neodvisen organ, prav tako pa noben predpis vladi ne podeljuje pristojnosti za presojo odločitev državnotožilskega sveta, saj naj bi bila neodvisnost evropskih delegiranih tožilcev »nedvomna«. Natančno to neodvisnost je lahko doseči samo tako, da imenovanje tožilcev ni izpostavljeno politični presoji. Tožilstvo ni del vlade, ampak je organizirano kot samostojni državni organ.

  • Borut Mekina

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Afera Kurz: Kar počne Janša nekaznovano, v Avstriji preganjajo

    Vse se je zgodilo s svetlobno hitrostjo, vsaj po slovenskih merilih. Prejšnji teden, ko je bil avstrijski kancler Sebastijan Kurz v gosteh pri Janezu Janši na Brdu pri Kranju, na vrhu EU-Zahodni Balkan, je avstrijsko specializirano tožilstvo opravilo hišne preiskave v njegovem uradu, na sedežu njegove ljudske stranke (ÖVP) in na finančnem ministrstvu. Nekaj dni za tem je Kurz, proti kateremu bo očitno vložena obtožnica zaradi korupcije, odstopil. Kaj mu očitajo in kako so mu kriminalisti prišli na sled?

  • Luka Volk

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Družba

    Čas je, da pojemo bogate

    Jakobinska diktatura velja za najnasilnejše obdobje francoske revolucije. Po propadu monarhije se je Francija spopadala s številnimi težavami, kot sta vojna in suša, posledično pa tudi s slabimi letinami. Oblast, ta čas v rokah odbora za občo blaginjo, ki ga je vodil Maximilien Robespierre, se je po eni strani trudila na vsak način ohranjati izročilo revolucije – tudi s pomočjo obglavljanj z giljotino –, na drugi pa zaupanje dobesedno sestradanega ljudstva. Ko je to obdobje povzemal zgodovinar Adolphe Thiers, je za to uporabil besede, ki jih je pripisal filozofu Jean-Jacquesu Rousseauju: »Ko ljudje ne bodo imeli več kaj jesti, bodo pojedli bogate!«

  • Vasja Jager  |  Ilustracija: Jernej Žumer

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Družba

    Krik na pomoč

    Po letu in pol pandemije koronavirusne bolezni se kaže hud davek, ki ga življenje v zaostrenih razmerah terja pri otrocih in mladostnikih. Negotovost glede prihodnosti, strah pred boleznijo, dolgotrajno zaprtje šol in posledično manj medosebnih stikov, zato pa toliko več preživetega časa pred zasloni pametnih telefonov in računalnikov na mlajših generacijah puščajo posledice. Duševne stiske in motnje so v porastu, najbolj so na udaru najstniki, vse več jih išče psihološko in tudi psihiatrično pomoč. Vse več jih v zaostrenih razmerah tudi obupuje nad življenjem in poskusi narediti samomor. Kot opozarjata strokovnjakinji, s katerima smo govorili, je pandemija covid-19 dokončno razgalila vse razsežnosti epidemije duševnih težav slovenskih mladostnikov, ki traja že leta – in jo še silovito pospešila.

  • Luka Volk

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Družba

    Škofa Štumpfa motijo angažirani mladi

    Murskosoboškemu škofu Petru Štumpfu strah pred zlimi duhovi ni tuj – videl jih je že, ko je strašil z islamizacijo Evrope, domnevno agendo skupnosti LGBTIQ+ in radikalnimi feministkami. Zato ni prav nič nenavadnega, če se mu zdaj prikazujejo v novi pojavni obliki: v obliki angažiranih mladih. Te je v pridigi, posvečeni lani preminulemu škofu Jožefu Smeju, označil za izgubljene begavčke.

  • Borut Mekina

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Družba

    Zaposleni na Institutu Jožef Stefan nad informacijsko pooblaščenko 

    Urad informacijske pooblaščenke, ki ga vodi Mojca Prelesnik, je v času vlade Janeza Janše ostal do nje kritičen in neodvisen organ, zaradi česar si je prislužil zvrhano mero oblastniških klofut. Nazadnje je na začetku tega meseca parlamentarni odbor za notranjo politiko, ki ga vodi Branko Grims (SDS), celo zavrnil njegovo letno poročilo, česar ne bi smel, poleg tega je državni svet pred tem poročilo pohvalil. A Grims je brez posebne utemeljitve razsodil, da je poročilo pomanjkljivo. Zaradi te poteze, ki jo v uradu informacijske pooblaščenke razumejo kot »del političnega obračunavanja«, Mojca Prelesnik zdaj razmišlja, da bi o vsem skupaj obvestila pristojne mednarodne organe v Svetu Evrope in EU.

  • Vanja Pirc

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Maščevanje zaradi neuklonljivosti

    Doktorica zgodovine Kaja Širok je bila zadnje desetletje direktorica Muzeja novejše zgodovine Slovenije. Bila je ena najbolj zagnanih direktoric slovenskih kulturnih institucij, saj se je muzej pod njenim vodstvom v kratkem času izrazito vpel v mednarodne projekte in postal obiskana destinacija. A po dveh mandatih se je od položaja morala posloviti. Simonitijeva politična čistka je ni zaobšla, namesto nje je bil imenovan zgodovinar in doktor teologije Jože Dežman, čigar mandat se vedno ujame z vladavino SDS. Ministru pa ni bilo dovolj, da je Kajo Širok »le« zrušil s položaja. Kot kaže, jo ruši, kjer jo le lahko.

  • Monika Weiss

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Minister Vrtovec nad tožbo s populizmom, ne z argumenti

    »Električna energija pa ne zraste na drevesu,« je eden bolj vsebinskih komentarjev, s katerimi se je minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec (NSi) pred dnevi odzval na tožbo, s katero tri okoljevarstvene organizacije spodbijajo energetsko dovoljenje za drugi blok Jedrske elektrarne Krško. Dovoljenje je Vrtovčevo ministrstvo izdalo investitorju, državni energetski družbi GEN Energija, sredi julija letos, minister Vrtovec pa ves čas zatrjuje, da to ne prejudicira ničesar. Kljub temu drugi člen dovoljenja za JEK 2 navaja, da se »bo nahajal v občini Krško«, in našteva številke konkretnih parcel in podrobne tehnične podrobnosti.

  • Luka Volk

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Dobro je imeti prave prijatelje

    Vlada je prejšnji teden podala soglasje k imenovanju Metoda Kurenta za direktorja Splošne bolnišnice Trbovlje za štiriletni mandat. Minister za zdravje Janez Poklukar je vladi predlagal soglasje k imenovanju kljub nasprotovanju predstavnikov zaposlenih v bolnišnici. Ti menijo, da nekdanji podžupan Trbovelj, ki se danes ukvarja predvsem z energetskim svetovanjem, inštrukcijami varne vožnje in vzdrževanjem športnih vozil, ni primeren kandidat za vodenje bolnišnice.

  • Borut Mekina

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Novo povečanje izdatkov za vojsko in nova referendumska pobuda

    Kje so časi, ko je stranka Levica ob napovedi vlade protestirala zaradi načrtovanih dodatnih 30 milijonov evrov za nakup orožja in opreme (septembra 2019)! Pod vlado Janeza Janše ti izdatki in načrti za prihodnja leta letijo v nebo; skorajda ni več niti dovolj časa za vsakokratne izraze ogorčenja.

  • Borut Mekina

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Politika

    Politični obrat na vzhodu?

    Na prvi pogled se zdi, da mednarodnemu zavezništvu tako imenovanih iliberalnih sil na vzhodu Evrope, na čelu z Viktorjem Orbánom, ne kaže najbolje. Njegov zaveznik Sebastijan Kurz, avstrijski kancler, s katerim je šel slovenski premier Janez Janša nedavno na Triglav, je bil zaradi korupcijskega škandala ta vikend prisiljen odstopiti. Češki premier Andrej Babiš je pretekli vikend izgubil na parlamentarnih volitvah. Poljski vladajoči ultrakonservativni populisti pa so zaradi vse bolj radikalnih potez pod vse večjim mednarodnim in domačim pritiskom: po kontroverzni sodbi njihovega ustavnega sodišča glede statusa prava EU se je po poljskih mestih pretekli teden zbralo največje število protestnikov doslej.

  • Stanka Prodnik

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Kultura  |  TV

    Uroš Slak nikoli ni bil v gorah

    Uroš Slak je v prvi oddaji Ena na ena kar malce presenetil, pokazal je, da je Aleš Hojs en trol in grobjan, neprijetna in skrajna oseba. In vendar nismo bili navdušeni – ker mu je kljub temu že s tem, da ga je izbral za svojega prvega gosta, dal veljavo. To je stara metoda Uroša Slaka: češ, seveda sem tudi njega povabil, a sem mu postavil tudi vsa vprašanja. In ko bo prišel njegov nasprotnik, mu bom tudi postavil vsa vprašanja – to je moja profesionalnost. A to seveda ni res. Slak je eden spretnejših voditeljev, ki pa ves čas promovira neoliberalni kapitalizem.

  • Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Dva leva

    Kačje jajce

    Umrl je pravnik, profesor, antifašist, pretanjeni borec za človekove in državljanske pravice in svoboščine Ljubo Bavcon. Predvsem je umrl velik gospod. Srečeval sem ga razmeroma pogosto ob sobotah tam nekje v centru okrog Maximarketa, ko je šel najprej po nujnih nakupih in potem v svojo sobotno družbo. V bežnih pogovorih so iz njega vele galantnost, lucidnost, dobročudnost. Vsaj toliko kot na drugi strani iz tistih, ki ga ob smrti razglašajo za zločinca, veje ne le nepietetnost, ampak primitivnost, lažnivost, pritlehnost, sprevrženost. Na hude obtožbe, ki se niti terminsko niso mogle iziti, ker se je v času, za katerega ga pavšalno in zlonamerno bremenijo, šele vračal iz internacije, ni bil imun. Prizadele so ga. Ni razumel, da lahko kdo laž tako surovo instrumentalizira, zgolj zato, ker računa, da mu bo prinesla korist. Še manj je razumel, da evidentno zanikano domnevno dejstvo še vedno ponavljajo. Abusus non est usus, sed corruptela, bi rekli pravniki stare šole. Pač, zloraba ni uporaba, ampak pokvarjenost. A komu mar. Že Hitler je verjetno edinemu Slovencu, ki je z njim v živo spregovoril, povedal, da politike in politikov ne zavezuje nobena etična, nobena profesionalna in nobena občečloveška norma. Namreč, ko se je Branimir Kozinc, funkcionar Narodno socialistične stranke (NSS), leta 1921 mudil v Münchnu, je na nekem zborovanju naletel na Hitlerja, se z njim rokoval in izmenjal nekaj besed. Med drugim mu je očital, da NSDP ni načelna, da ni prava nacionalna socialistična stranka, saj sprejema med drugim denar od judovskih kapitalistov, pa ga je Hitler cinično podučil, da je to sicer res, a da v politiki ni morale. Da zgolj interes definira polje morale, načelnosti in doslednosti.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Kolumna

    Orodje

    Pred slabim letom, v četrtek, 5. novembra, so bili v Ljubljani protesti, ki jih je spremljalo nasilje. Takrat smo našteli tri razloge, zakaj je izgrede, če ne naročil, pa vsaj izrabil Janša. Prvič, to je bil poskus, da bi vse, tudi mirne petkove proteste, izenačili in diskreditirali. Drugič, Janša naj bi se pokazal kot obramba pred nasiljem, se pravi kot varuh zakonitosti in varnosti. Tretjič, tako je demonstriral svojo moč.

  • Borut Mekina  |  foto: Uroš Abram

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Kultura

    »Ne bežite pred strahovi«

    »Strah in pogum« je bilo vodilo letošnjega mednarodnega literarnega festivala Vilenica. In kot je v utemeljitvi istoimenske nagrade zapisala prevajalka Amalija Maček, je to tudi življenjsko vodilo letošnjega nagrajenca, avstrijskega pisatelja Josefa Winklerja (1953).

  • Življenje na zahtevo

    Zjutraj se na običajnem mestu zberejo kitajski fantje in dekleta, prekarci, ki s kolesi raznašajo hrano. Stojijo mirno, njihov menedžer pa ima običajni motivacijski govor. »Kaj storite, preden zapustite naročnika?« Prekarci, motorji sodobne ekonomije na zahtevo, v en glas odvrnejo: »Želim vam srečno življenje. In napišite dobro oceno!« Potem se entuziastično razkropijo. Tako se začne kanadski doku Delo na zahtevo (The Gig Is Up), ki lepo pokaže, da je ekonomija na zahtevo – od raznašalcev hrane do šoferjev – zelo prikladna, zelo pripravna in zelo udobna, toda le za kliente, naročnike teh storitev, medtem ko je za tiste, ki v njej delajo, pravi pekel.

  • Lara Paukovič

    15. 10. 2021  |  Mladina 41  |  Kultura

    Tik tak, tik tak

    Makovo polje. Rdeči cvetovi se spokojno nastavljajo soncu. Potem pa naenkrat ... vse preplavi dim, smog. Namesto idiličnega prizora iz narave opazujemo brutalno distopijo. Sredi travnika mrtev moški. Brenčanje žuželk postopoma utihne. V vodah umirajo ribe. Bo to naša prihodnost? Zelo verjetno. Samo nekaj dejstev: med letoma 1990 in 2016 smo izgubili 1,3 milijona kvadratnih kilometrov gozda – to je območje, večje od Južne Afrike. Poletje 2020 je bilo najbolj vroče poletje na severni polobli, tega leta pa je bila izmerjena tudi najvišja znana temperatura na Antarktiki. Če ne bomo prenehali z industrijskim ribolovom, do leta 2048 v morju ne bo več rib. Zemlja je sposobna le še šestdeset let žetve. Če se povprečna svetovna temperatura poviša za dve stopinji namesto za 1,5, kar je trenutno nedosegljiv cilj, za katerega bi morali radikalno spremeniti družbeni sistem, bo od onesnaženega zraka umrlo 150 milijonov ljudi več. Ubili jih bodo vročinski valovi in pomanjkanje vode, ki bo prizadelo kar 400 milijonov ljudi.

  • IK, STA

    14. 10. 2021  |  Politika

    Policijski sindikat direktorju policije: »Storili ste nepopravljivo škodo, razmislite o odstopu«

    Svet Policijskega sindikata Slovenije je obsodil objave generalnega direktorja policije Antona Olaja, v katerih je predsednika sindikata Roka Cvetka obtožil zavajanja in povzročanja slabih odnosov v policiji. Ugotavlja, da Olaj ne uživa potrebnega zaupanja in ne daje občutka nepristranskosti pri vodenju policije. Predlagajo mu razmislek o odstopu.

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: V ČIGAVI SLUŽBI?

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija (policijsko varovanje), ki je nastala na strankarskem shodu SDS v Marezigah, 9. oktobra, pa je delo Toneta Stojka. Več o tem, ali je slovenska policija še v službi ljudstva ali pa so jo zlorabili za varovanje stranke na oblasti, preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 15. oktobra, dalje. #Mladina41

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Sredin protivladni protest

    Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Včeraj so se zavzeli proti prisili, represiji in za svobodo, ponovno pa so zahtevali tudi odstop Janševe vlade.

  • STA

    14. 10. 2021  |  Družba

    V Sloveniji polno cepljenih 50 odstotkov vseh prebivalcev 

    V Sloveniji delež polno cepljenih proti covidu-19 znaša 50 odstotkov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Z vsemi potrebnimi odmerki je namreč cepljenih 1.055.042 prebivalcev Slovenije. Največ, 679.551 oseb, je polno cepljenih s cepivom proizvajalcev Pfizer in BioNTech.

  • Počivalšku dihajo za ovratnik

    Zdaj je torej jasno, minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek se je več kot sumljivo obnašal ob hišni preiskavi letos, povezani z lansko nabavo zaščitne medicinske in druge opreme. Obremenil ga je nekdanji vodja preiskav pri NPU Igor Kekec, pred poslanci preiskovalne komisije državnega zbora je namignil, da je bil minister o prihodu policije in preiskavi vnaprej obveščen – pri njem so našli listek z navodili, kako se naj zaradi preiskave obnaša.

  • STA

    13. 10. 2021  |  Politika

    VIDEO: Sredini protestniki znova na ljubljanskih ulicah

    Nasprotniki omejevalnih ukrepov, ki jih je vlada sprejela za omejitev širjenja covida-19, tudi ta teden izražajo svoje nasprotovanje s protestom v središču Ljubljane. Zbirati so se začeli po 15. uri na Trgu republike, nato pa so se podali po ljubljanskih ulicah. Protestniki so s transparenti, žvižgi in skandiranjem izražali nezadovoljstvo z omejevanjem dostopa do storitev s pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani) ter se zavzeli proti prisili, represiji in za svobodo. Obenem so ponovno zahtevali tudi odstop Janševe vlade.

  • Je varuh človekovih pravic preveč diplomatski in zadržan?

    Varuh človekovih pravic se trudi. In trudi se vedno bolj, kajti tudi najbolj osnovne človekove pravice so v državi vedno bolj pod udarom. Toda ali se napreza v pravi smeri? Čeprav je novinarka N1 Barbara M. Smajila naredila intervju z njim z dobršno mero skepse v njegovo učinkovitost in preveliko naklonjenost vladi, tudi v uvodu razodela svoj sklep, da "ostaja diplomatski in zadržan", kar je bil v pogovoru njen začetni očitek, Peter Svetina ni bil prepričljiv v ustvarjanju vtisa, da je ocena zgrešena. Bi potemtakem novinarkin zaključek, s katerim je potrdila začetno "delovno hipotezo", lahko označili za preuranjen?

  • Danes je nov dan

    14. 10. 2021  |  Družba

    Ukrepati je treba takoj in odločno

    Skoraj 60 % mladih, starih med 16 in 25 let, zelo zaskrbljeno zre v prihodnost. Zaradi pregrevanja podnebja, iztrebljanja živalskih in rastlinskih vrst, onesnaževanja voda in zraka nas ta zaskrbljenost ne bi smela čuditi, pač pa bi se ji morali pridružiti.

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Družba

    »Nekaj ti moram povedati ...«

    Zavod TransAkcija je predstavil rezultate raziskave o LGBTIQ+ osebah ter njihovih izkušnjah ob razkritju oziroma coming outu. V njej je sodelovalo 477 oseb, starih med 13 in 57 let, povprečna starost sodelujočih pa je bila 24,5 let. Raziskavo so izvedle_i preko spletne platforme 1ka, kjer je bila objavljena med februarjem in aprilom 2021, k sodelovanju v raziskavi pa so bile povabljene vse LGBTIQ+ osebe v Sloveniji, vključno z osebami, ki še raziskujejo svoje spolno usmerjenost/identiteto in/ali izraz. Sodelovanje v raziskavi je bilo anonimno in na osnovi svobodne odločitve posameznice_ka.

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Politika

    »Preprečiti je treba morebiten strah tožilcev pred povračilnimi ukrepi vlade«

    "Ne minister za pravosodje ne vlada namreč ne smeta vplivati na izbiro kandidatov za delegirane tožilce. Skladno z uredbo sveta Evropske unije (EU) 2017/1939 z dne 12. oktobra 2017 o izvajanju okrepljenega sodelovanja v zvezi z ustanovitvijo EJT (uredba EU), o izbiri 'njegovih tožilcev' odločajo evropske institucije. Preprečiti je namreč treba vpliv in morebiten strah delujočih tožilcev pred povračilnimi ukrepi vlade države, iz katere prihajajo, saj preiskujejo prav morebitne njene finančne nepravilnosti. Zato je povsem jasno, da evropski delegirani tožilci ne smejo biti odvisni od vlade, niti denarno, še manj pa od nje prejemati navodila, kaj naj preiskujejo. Tako bi institucija povsem izgubila svoj pomen in verodostojnost."

  • Uredništvo

    14. 10. 2021  |  Družba

    »Tudi zelo inteligentni ljudje so delali grozljive stvari«

    "Inteligentnost je namreč zgolj ena od lastnosti človeka, njegove duševnosti in celotnega bitja. Tisto, kar v razpravi o inteligentnosti navadno pogrešam, je to, da se ne zavedamo, da so pomembne tudi druge stvari. Obstajajo namreč strašno inteligentni posamezniki, ki pa so osebnostno popolnoma neartikulirani in asocialni. Znana je cela plejada primerov iz sodne prakse, kjer imamo opravka z zelo inteligentnimi ljudmi, ki pa so delali grozljive stvari. Ne želimo si le malih genialcev – želimo si zelo sposobne, pronicljive, bistre in vendarle integrirane, uravnotežene, srečne in prijazne ljudi. Malčke in mlade, ki se bodo razvili v takšne odrasle. To pa pomeni, da je treba ves čas delati na celotni človekovi osebnosti."

  • STA

    14. 10. 2021  |  Svet

    Nizozemska princesa bi se lahko poročila z žensko in vseeno postala kraljica

    Član nizozemske kraljeve družine se lahko poroči z osebo istega spola, ne da bi se moral odpovedati pravici do prestola, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v pismu parlamentu zapisal nizozemski premier Mark Rutte, ki je poudaril, da gre za "povsem hipotetično vprašanje".

  • Oštro.si

    13. 10. 2021  |  Svet

    Karibski pristan za premoženje bioplinarn

    »Globalna gospodarska kriza je v letu 2011 v krizo pahnila ogromno podjetij, zato smo še posebej ponosni, da smo v tem pogledu izjema,« se je v poslovnem poročilu za tisto leto pohvalil Miran Hrženjak, tedanji direktor mariborskega podjetja Keter Organica.