• Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Na ustavnem sodišču je skoraj toliko epidemiologov kot v strokovni skupini«

    Nataša Pirc Musar, pravnica in nekdanja informacijska pooblaščenka, se je na Twitterju odzvala na izjavo notranjega ministra Aleša Hojsa. Ta je ob odločitvi ustavnega sodišča, da so bili odloki o prepovedi in omejevanju shodov neustavni, izjavil, da so na ustavnem sodišču očitno "poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi, tako da bodo že vedeli, kaj je prav." K temu je še dodal, da pač niso "vsi tako veliki strokovnjaki, kot so na ustavnem sodišču."

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Politika

    Erbežnik: »Dikaučič nima osnovnega znanja prava EU«

    Anže Erbežnik je pojasnil, da z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za pravosodje odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Ministrstvu očita, da poskuša prikriti lastne napake iz neuspešnega postopka imenovanja evropskih delegiranih tožilcev.

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Politika

    Novi premier

    Novi premier Haitija je v torek postal Ariel Henry, s čimer je soglašal tudi vršilec dolžnosti premierja Claude Joseph, ki je vodil državo po umoru predsednika Jovenela Moiseja 7. julija. Henry je napovedal oblikovanje vlade narodne enotnosti. V državi so ob tem sporočili aretacijo treh policistov, ki naj bi bili vpleteni v umor predsednika.

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Politika

    »Jankoviću sem rekel, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva«

    "Odkar sem šel iz urada predsednika vlade, sem se videl s Karlom Erjavcem, a na nekem dogodku, kjer sva pač bila oba. Sicer pa se ne dobivam z njimi, tudi nič slabega ne bom govoril o nikomer. Z Zoranom Jankovićem sem se pogovarjal pred dvema letoma, rekel sem mu, da sva toliko stara, da nima smisla, da greva vsak po svoji strani ulice in se ne pozdraviva. In sva rekla, da je zdaj v redu. To ni odnos, kot je bil prej, se pa ne kličeva. Prideš v fazo, ko se ti ne da več - ne kregati in biti slabe volje. Nikoli v življenju nisem želel komu škodovati, to ni moj način. Človeka lahko kam pošljem, mu povem iskreno v obraz, a ko svoje povem, greva v življenju naprej."

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Družba

    »Slovencem ne smeš groziti, ker boš dosegel popolnoma nasproten učinek od želenega«

    "Prva stvar: ne pričakujem, da bodo ljudje drli v cepilne centre, če bo Luka Dončić rekel, da se je cepil. Gre za stalni proces izobraževanja in vzpostavljanja zaupanja, ki je tek na dolge proge. Na vse možne načine, ki jih poznamo, ga je treba vzpostavljati. Potrebni so nevsiljivi, poljudni članki v vseh medijih, ne le v klasičnih, ampak tudi v vseh tistih medijih, ki so osrednji mediji mlajše generacije." 

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Svet

    Povečanje števila okužb

    Tudi v Izraelu v zadnjem času beležijo velik porast okužb z novim koronavirusom, zato so tam danes v veljavo stopile nove omejitve. Te veljajo predvsem za velike dvorane in prireditve z več kot sto udeleženci v zaprtih prostorih. Na njih bodo smeli odslej sodelovati le cepljeni, prebolevniki in osebe z negativnim testom na novi koronavirus.

  • LV, STA

    21. 7. 2021  |  Svet

    Vnovična zaostritev protikoronskih ukrepov

    V hrvaškem štabu civilne zaščite pripravljajo nove protikoronske ukrepe, ki naj bi jih uveljavili pred koncem julija, ko se končajo sedanji ukrepi, danes neuradno poročajo hrvaški mediji. Medtem so v najbolj znanem hrvaškem prizorišču za zabave, plaži Zrće na otoku Pag napovedali, da bodo vstop dovolili samo polno cepljenim osebam.

  • Uredništvo

    21. 7. 2021  |  Kultura

    Razstava, postavljena v čas, ko je človeška vrsta že izumrla

    V oblikovalskem studiu Ljudje na Ilirski ulici 15 v Ljubljani bodo 22. julija ob 19. uri odprli intermedijsko razstavo RIP ljudje (Počivajte v miru ljudje), ki na spekulativen način prevprašuje kapitalistično hiperprodukcijo, razvoj emocionalne ekonomije in umetne inteligence. Razstava je namreč postavljena v čas, ko je človeška vrsta že izumrla. Obiskovalec razstave bo tako dobil edinstveno priložnost; to, kar šele prihaja, bo lahko pogledal za nazaj, presodil potek dogodkov in se zamislil o tem kako bi lahko bil tok naše "zgodovine" oziroma prihodnosti drugačen.

  • Rojstvo nove superlige

    Pred približno tremi meseci je evropsko javnost šokirala ideja o ustanovitvi superlige, kjer naj bi se merila najboljša nogometna moštva v Evropi. Po nasprotovanju obče javnosti, nogometnih navijačev in celo politike, so se številni klubi umaknili iz lige. Zvesta ji je ostala le trojka ustanoviteljev, ki namerava še naprej biti boj z mlini na veter. Vendar ideja nogometne superlige ni povsem zamrla. Še več, v preteklih dneh je postala realnost.

  • Psihopolitika teorij zarot, kakršno že desetletja uspešno prakticira Janševa SDS

    Vselej robati minister Zdravko Počivašek zadnje čase v svojih nastopih skrbi za dodaten suspenz. Nazadnje nam je skiciral napet scenarij, kakor da se želi kosati s tistim v Hitchcockovih »Ptičih«: postal je žrtev zloveščih rumenokljunih ptičev, ki se nenehno zaletavajo vanj, on pa se v rešilnem čolnu pogumno bori proti vsem, sploh proti medijskim črnim vranom.

  • IK, STA

    20. 7. 2021  |  Svet

    Nasilje hrvaških policistov nad prebežniki

    Združeni narodi so prejeli veliko verodostojnih navedb o nasilnem ravnanju nekaterih hrvaških obmejnih policistov z begunci in migranti na hrvaški meji, je za hrvaške medije povedala uradnica ZN Gillian Triggs. Hrvaško vlado je pozvala, naj okrepi azilni sistem, da bi lahko ocenila, kateri ljudje potrebujejo mednarodno zaščito.

  • Oštro.si

    19. 7. 2021  |  Svet

    Slovenija ni med članicami EU, ki najhitreje okrevajo

    »Slovenija je med tistimi članicami EU, ki najhitreje okrevajo,« je 8. julija tvitnila vlada. Zatrdili so, da so ji Evropska banka za obnovo in razvoj, evropska komisija in Banka Slovenije v nekaj tednih napovedale boljšo gospodarsko rast.

  • IK, STA

    20. 7. 2021  |  Svet

    Za blokado sredstev EU za Madžarsko in Poljsko

    V luči današnje objave drugega letnega poročila o vladavini prava v članicah EU se je podpredsednica Evropskega parlamenta Katarina Barley, sicer Nemka in članica politične skupine socialistov in demokratov (S&D), zavzela za blokado dostopa do evropskih sredstev za Madžarsko in Poljsko zaradi kršitev demokratičnih načel.

  • IK, STA

    20. 7. 2021  |  Politika

    Levica prehitela LMŠ, Janševa vlada z rekordno nizko podporo

    Najnovejša anketa VOX populi kaže, da delo vlade kot uspešno ocenjuje 26 odstotkov vprašanih, kot neuspešno pa 71,9 odstotka. Ob morebitnih volitvah bi največ volivcev prepričala SDS, sledila bi ji SD, tretja pa bi bila Levica. Svojo pozicijo na vrhu priljubljenosti politikov ohranja evropska poslanka iz vrst NSi Ljudmila Novak.

  • IK, STA

    19. 7. 2021  |  Politika

    Janša: »Ali lahko od cepljenih zahtevamo, da plačujejo teste za necepljene?«

    Hitri antigenski testi na novi koronavirus bodo od 23. avgusta brezplačni le še za določene skupine, za večino pa ne več. Vlada je namreč v uredbi o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki jo je sprejela na današnji dopisni seji, na novo določila upravičence.

  • IK, STA

    19. 7. 2021  |  Politika

    Hojs: »Na ustavnem sodišču so očitno poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi«

    Notranji minister Aleš Hojs je zatrdil, da bodo spoštovali odločbo ustavnega sodišča glede neskladnosti vladnih odlokov o omejevanju gibanja. Se je pa ob tem vprašal, kaj bi bilo za ustavno sodišče ustrezno merilo glede nujnosti omejitev. Pripomnil je, da so na ustavnem sodišču očitno "poleg vrhunskih pravnikov tudi najboljši epidemiologi".

  • STA

    19. 7. 2021  |  Svet

    »Na Hrvaškem med covidnimi bolniki v bolnišnicah velika večina necepljenih«

    Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je sporočil, da so prejšnji mesec v hrvaških bolnišnicah zdravili 579 covidnih bolnikov, med katerimi jih kar 94 odstotkov ni bilo cepljenih. Hrvaško ministrstvo za zdravje je obenem okrepilo kampanjo za cepljenje, v kateri znane hrvaške osebnosti v video sporočilih izpostavljajo pomen cepljenja.

  • STA

    20. 7. 2021  |  Svet

    Preiskava glede vohunjenja

    Tožilstvo v Parizu je danes sporočilo, da je odprlo preiskavo o očitkih, da so maroške obveščevalne službe s pomočjo programske opreme Pegasus izraelskega podjetja NSO vohunile za več francoskimi novinarji.

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Svet

    VIDEO: Nekdanji Johnsonov svetovalec razkril, kaj britanski premier v resnici meni o covidu-19

    Boris Johnson se je lani jeseni, ko so začele okužbe z novim koronavirusom na Otoku hitro naraščati, močno upiral zaprtju javnega življenja, saj je ocenjeval, da zaradi covida-19 načeloma umirajo le ljudje, starejši od 80 let. To in še marsikaj drugega je medijem razkril njegov nekdanji svetovalec Dominic Cummings.

  • Uredništvo

    20. 7. 2021  |  Družba

    »ZDA največja grožnja svetovnemu miru«

    "Tako jaz kot večina ljudi na svetu menim, da so ZDA največja grožnja svetovnemu miru. Ne vem, če to mnenje pride do vas v vaši državi ali pa je tudi tam to cenzurirano. A ljudje vedo, da so ZDA negativec. Ne Rusija, niti ne Kitajska. Odstotkovno gledano ljudje na svetu ZDA vidijo kot agresorja številka ena."

  • Uredništvo

    20. 7. 2021  |  Družba

    »Apolitične teme imajo moč velike mobilizacije in nepričakovane enotnosti«

    "Državljanski NE privatizaciji obvodnih območij in vodnih virov je izraz nekega povsem drugega političnega trenda, po eni strani generacijskega obrata v populacijski in volilni bazi, a predvsem dozorelosti celotnega državljanskega telesa, ki se kaže v obliki iskrenega interesa za politiko kot prakso, za teme, ki jih čuti kot svoje, praktične, vsakdanje. Medtem ko uradna politika razdvaja in na volilno nedeljo pušča v resignaciji (politična polarizacija dokazano mobilizira le nacionalistično desnico), imajo apolitične teme moč velike mobilizacije in nepričakovane enotnosti, ki nakazuje, da sta si levi in desni volivec v marsičem podobna in da njune vrednote niso tako dramatično različne. Stavim, da se poleg vode lahko poenotita vsaj še glede kakovosti prehrane, stanovanjske politike, urejanja javnih površin in urbanizma, zaščite narave, dostopnosti javnega zdravstva in šolstva, delavske in davčne zakonodaje."

  • IK, STA

    19. 7. 2021  |  Politika

    »Knovs namige o možni zlorabi vohunske opreme v Sloveniji prejel že lani«

    Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) Matjaž Nemec je v luči poročanja tujih medijev o prisluškovanju novinarjem danes na Twitterju potrdil, da je Knovs prve namige o možni zlorabi vohunske programske opreme v Sloveniji prejel že lani. Za STA je pojasnil, da ne vedo, za katero programsko opremo je šlo.

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Politika

    Odstopil državni sekretar Anže Erbežnik

    Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Anže Erbežnik je manj kot mesec dni po imenovanju odstopil, so na ministrstvu za pravosodje za STA potrdili poročanje medijev. Vzrok za odstop za zdaj še ni znan. Minister za pravosodje Marjan Dikaučič je za STA navedel, da "imata z Erbežnikom različne poglede glede vodenja resorja in vloge državnega sekretarja, zato je ta odstopil".

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Svet

    Kitajska ostro zanikala napad na Microsoft

    Kitajska je danes ostro zanikala obtožbe ZDA, da stoji za velikim kibernetskim napadom na Microsoft, in s prstom pokazala na same ZDA, češ da so prav one "svetovni prvak" v kibernetskih napadih. Napadla je tudi ameriške zaveznice, ki so se priključile redki skupni izjavi, v kateri obsojajo napad, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Kultura

    Nemčija bo sofinancirala obnovo Judovskega centra v Ljubljani

    Judovski kulturni center Ljubljana in nemško veleposlaništvo sta v ponedeljek podpisala dogovor o tem, da bo nemška vlada za obnovo stavbe na Križevniški ulici zagotovila 25.000 evrov. S finančno podporo bo obnova prostorov sinagoge lahko zaključena še letos, tako da bo judovska skupnost prostor ponovno lahko začela uporabljati že pozno jeseni.

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Družba

    »Izpusti ogljikovega dioksida bodo leta 2023 dosegli najvišjo raven v zgodovini«

    Izpusti ogljikovega dioksida bodo po napovedih Mednarodne agencije za energijo (IEA) leta 2023 dosegli najvišjo raven v zgodovini. IEA v luči okrevanja svetovnega gospodarstva po pandemiji covida-19 opozarja, da sta le dva odstotka finančnih sredstev, namenjenih za okrevanje, porabljena za naložbe v čisto energijo.

  • DK, STA

    21. 7. 2021  |  Svet

    Sodišče začasno odobrilo obvezno cepljenje na univerzi

    Sodišče ameriške zvezne države Indiana je začasno odobrilo obvezno cepljenje proti covidu-19 na eni od tamkajšnjih univerz. Sodišče je študentom sicer priznalo pravico svobodne odločitve, da zavrnejo neželeno zdravljenje, a hkrati razsodilo, da ustava zvezne države univerzi Indiana dovoljuje ravnanje, ki je v zakonitem interesu javnega zdravja.

  • DK, STA

    20. 7. 2021  |  Kultura

    Fotoreporterski presežki

    V dunajski galeriji Westlicht bodo med 10. septembrom in 7. novembrom že 20. leto zapored razstavljene najboljše fotografije fotoreporterstva, izbrane na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo. Med njimi bo tudi fotografija slovenskega fotografa Cirila Jazbeca, so sporočili s predstavništva mesta Dunaj v Ljubljani.

  • Peter Petrovčič

    19. 7. 2021  |  Politika

    Prepovedi zbiranja so neustavne!

    Ustavno sodišče je, potem, ko je že spomladi začasno zadržalo popolne prepovedi zbiranja, zdaj številne odloke, s katerimi je vlada omejevala gibanje in prepovedovala združevanje označila za neskladne z ustavo in jih razveljavila.

  • Tomaž Lavrič

    20. 7. 2021  |  Politika

    »Ou, ou, ou, ou!«