Uredništvo

 • Uredništvo

  23. 8. 2023  |  Politika

  »Iz te tragedije ne bi delal velikih političnih zgodb, kdo ima bolj ali manj umazane škornje«

  "Tudi če se je zdaj vladi morda zaradi po mojem mnenju dobrega ukrepanja povečala popularnost, vemo, da ta v trenutku lahko pade, ko bomo naredili kakšno napako pri ukrepih. Do zdaj je bila solidarnost na vrhuncu, a bo zdaj nastopila tudi psihična kriza in takrat bodo čakali, kaj bo naredila vlada. Iz te tragedije ne bi delal velikih političnih zgodb, kdo ima bolj ali manj umazane škornje. Zdaj nimamo privilegija, da bi se prepirali."

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Politika

  »Slovenci potrebujemo umetno inteligenco, ker svoje lastne nimamo«

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Družba

  Hidrolog Rok Fazarinc / »Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili«

  "Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili. Sanacijska dela, ki so bila predvidena po poplavi 1990, do danes niso bila zaključena, zato ni zagotovljena potrebna varnost, ki bi omogočala umeščanje objektov v bližino rek. Ureditve smo sicer načrtovali na pretoke s stoletno povratno dobo, ki so bili določeni po poplavi leta 1990, a so pretoki na podlagi meritev in analiz zdaj višji. To pomeni, da je bilo vse, kar je bilo načrtovano in izvedeno, poddimenzionirano za 10 do 20 odstotkov. Stroka je že leta 1998 vedela, da dogodek leta 1990 ni bil nekaj ekstremnega, ampak nekaj, kar lahko zelo hitro spet pričakujemo. Ampak takrat, ko ni poplav, to ljudi in na žalost tudi pristojnih ne zanima."

 • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

  22. 8. 2023  |  Družba

  FOTO TEDNA / Občudujemo vaš pogum

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Politika

  »Golob ni prvi premier, ki je med mandatom menjal partnerico«

  "Gre za krasno stvar za politične analitike, saj česa takšnega res še nismo spremljali. Golob ni prvi premier, ki je med mandatom menjal partnerico. To se je zgodilo tudi v času Mira Cerarja, Janeza Janše, da ne omenjam britanskega premiera Borisa Johnsona ali francoskih predsednikov. Zato sama menjava partneric ni nekaj posebno zanimivega. Vendar so bile do zdaj podpora, na kakšnih dogodkih so predstavljale državo, vsaj uradno pa niso imele omembe vredne vloge. Tudi žena predsednika Milana Kučana Štefka Kučan ne."

 • Uredništvo

  20. 8. 2023  |  Družba

  Minister Šarec / »Moja naloga je opremiti Slovensko vojsko«

  "Slovenska javnost se še kako dobro zaveda pomena varnosti. Navsezadnje smo se morali leta 1991 braniti, da smo danes samostojni in neodvisni, zato me to ne skrbi. Moja naloga je opremiti Slovensko vojsko, da se ne bomo več vsako leto ukvarjali z negativnimi ocenami za delovanje v vojni in zadostno oceno za delovanje v miru, kakor je bilo v preteklih letih. V tem času so bili isti ljudje kritični, kako to ne more biti v ponos državi. Ne vem, kako bi to oceno drugače popravili kot s tem, da se vojska modernizira in primerno opremi."

 • Uredništvo

  18. 8. 2023  |  Družba

  Je Cerkev izgubila vero v božji načrt?

  "Kdaj je Cerkev odkrila naravo kot faktor, ki odloča o vsem? Narava? Meni to zveni bližje Mihi Kordišu kot evangelijem. Je Cerkev izgubila vero v božji načrt in bo vreme razlagala z drugim zakonom termodinamike in taljenjem ledu na Antarktiki? To pridigamo zmerni ateisti, ki smo za naše težave pripravljeni kriviti tudi tretji zakon. Od profesionalcev vere hočemo slišati, kje je tukaj božja intervencija."

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / KAKO NAPREJ

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. avgusta, dalje, razmišljamo, kako izvesti obnovo po uničujočih poplavah in se pripraviti na prihodnje katastrofe. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Družba

  Kako bo plačilo za gospodinjsko delo spremenilo odnos moških do žensk?

  "Nekatere ženske govorijo: kako bo plačilo za gospodinjsko delo spremenilo odnos naših mož do nas? Ali ne bodo pričakovali enakih dolžnosti kakor prej, proti plačilu pa še več njih? A te ženske ne sprevidijo, da lahko toliko pričakujejo od nas ravno zato, ker za to delo nismo plačane, ker sklepajo, da so to »ženske zadeve«, ki od nas ne zahtevajo veliko truda. Moški lahko sprejmejo naše usluge in v njih uživajo, ker predpostavljajo, da gospodinjimo mimogrede, da v tem uživamo, ker smo s tem deležne njihove ljubezni. Dejansko pričakujejo, da bomo hvaležne, ker so nam s tem, ko se poročili ali začeli živeti z nami, dali možnost, da se izrazimo kot ženske (torej, da jim služimo), »Lahko si srečna, da si našla moškega, kot sem jaz«. Šele ko bodo naše delo spregledali kot delo – našo ljubezen kot delo – in predvsem našo odločenost, da oboje zavrnemo, se bodo začeli do nas drugače vesti. Ko bodo stotine in tisoče žensk na ulicah trdile, da je neskončno čiščenje, nenehna čustvena dostopnost, kavsanje na ukaz iz strahu pred izgubo službe težko, osovraženo delo, s katerim zapravljamo življenja, se bodo ustrašili in zamajali v svoji moškosti."

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Kultura

  Festival Grounded 2023 / »Mir je pogoj za izvrševanje človekovih pravic«

  »Čim več prostora želimo dati tistim, ki imajo izkušnjo vojne in grajenja miru,« je ob napovedi letošnjega festivala Grounded povedala organizatorica diskurzivnega dela Barbara Rajgelj. Specifika festivala, ki letos v Ljubljani poteka že sedmo leto, je združevanje pogovornega programa in elektronske glasbe, in tudi letos se bodo od 24. do 26. avgusta zvrstili tri večeri eksperimentalne in (pre)drzne elektronike z več kot 25 nastopajočimi.

 • STA

  15. 8. 2023  |  Družba

  Prostovoljci / »Še vedno potrebujemo vašo roko pomoči«

  Civilna zaščita je za torek, 15. avgusta, izdala 29 delovnih nalogov za skupine prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah poveljnika Srečka Šestana je na terenu približno 3000 prostovoljcev. Za sredo še niso prejeli nobene potrebe po pomoči prostovoljcev, še vedno pa potrebujejo predvsem mehanizacijo, je navedel Sandi Curk iz Civilne zaščite.

 • Uredništvo

  15. 8. 2023  |  Politika

  »Čas je, da tudi državljani drobec lastnega standarda podarimo tistim, ki so ostali brez njega«

  "Čas je, da tudi državljani sežemo v žep in drobec lastnega standarda podarimo tistim, ki so ostali brez njega. Vem, kakšen bo odgovor nekaterih. Naj da denar država. Če ga je našla za sanacijo bank in nabavo tankov, naj ga najde še za obnovo po poplavi. Vendar kazanje s prstom na državo ne bo pomagalo. Država razpolaga samo z denarjem davkoplačevalcev. Nov velikanski strošek lahko z istim denarjem pokrije samo tako, da osiromaši dejavnosti, ki jih financira iz proračuna, ali da se na naš račun zadolži. Ali bodo zagovorniki privatizacije zdravstva dobili prikladen razlog za plačevanje zdravstvenih storitev iz žepa? Ali bo financiranje dolgotrajne oskrbe še bolj osiromašeno?"

 • Uredništvo

  16. 8. 2023  |  Družba

  Nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje?

  "Film Oppenheimer Christopherja Nolana (kaj za vraga ga tlačijo ob Barbie!) je dobro videti tudi zato, ker obnovi ali sproža preprosto a ključno vprašanje človeškega obstoja: nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje? Nas silita k ukrepanju pred samoizbrisom ali k pametnemu usmerjanju ter demokratičnemu nadzoru znanstvenih dognanj? Filozofija čakanja v smislu kar bo pa bo, ni več relevantna."

 • STA

  11. 8. 2023  |  Družba

  Prvi interventni ukrepi po poplavah / Poseben režim za prostovoljce

  Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je z odredbo določil, da za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč in Mozirja od sobote do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Izdal je tudi odredbo, da bo v ponedeljek delovala vsa kritična infrastruktura, je pojasnil na današnji novinarski konferenci.

 • Uredništvo

  11. 8. 2023  |  Družba

  14. avgust / Navodila in informacije ob Dnevu solidarnosti

  Vlada je sporočila, da je iz solidarnosti do sodržavljanov, ki so v poplavah utrpeli škodo in potrebujejo pomoč, v ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, imenovan Dan solidarnosti. Slednji delavcem omogoča, da ob plačani odsotnosti z dela nudijo pomoč vsem, ki jo potrebujejo za čim hitrejšo sanacijo škode.

 • Uredništvo

  12. 8. 2023  |  Politika

  »Vojska mora spremeniti svojo funkcijo in vlogo«

  "Lekcije so drage, a dragocene: vojska mora spremeniti svojo funkcijo in vlogo, državni proračun mora dobiti drugačno strukturo, prostorsko načrtovanje je treba temeljito spremeniti in ga striktno uveljaviti, znanost mora premostiti blato birokratskih kanalov in korupcije ter sodelovati neposredno z državnim aparatom, povezovanje nevladnih organizacij se mora krepiti, družbena solidarnost mora biti edini javno sprejemljiv cilj, vse ostalo je drugotnega pomena. Vlada je dobila še eno priložnost, preostane ji, da jo bolje izkoristi kot opozicija. Še vedno se lahko obrne na svoje že godrnjajoče zaveznike, kar realno ne bo ne vem kako pomembno, bo pa v javnosti odlično delovalo. Kajti tista množica, prekaljena v družbenem delovanju, bo delala, vabljena ali nepovabljena, v skladu s svojimi mnogoterimi lojalnostmi."

 • Uredništvo

  11. 8. 2023  |  Svet

  »Pomoč ne pride zaradi povezanosti, solidarnosti in ljubezni evropske integracije do Slovenije«

  "Število novic o Sloveniji se je namnožilo to sredo, ko je v helikopterju nad prizadetimi pokrajinami poletela predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je slovensko tragedijo razglasila za evropsko in prinesla obljubo izdatne evropske finančne pomoči. Slovenija je kot evropska država hitro postala pomembnejša. Pandemija koronavirusa, če se je kdo še spomni, uči, da so države drugim pripravljene pomagati takrat, ko nesreča ne zadene vseh držav hkrati. Pomoč ne pride zaradi povezanosti, solidarnosti in ljubezni evropske integracije do Slovenije, pač pa je na voljo, ker tovrstne mehanizme vzpostavlja evropska pogodba, ki predvideva dostop do investicijskih sredstev v mirnih časih in sanacijskih v težkih. Evropski skladi so cena, ki jo evropski centri moči plačujejo za to, da celina ostaja kalibrirana v hierarhiji, ki kapitalskim centrom najbolj služi. Države kot Slovenija so zaradi denarja tam. Za Evropsko unijo milijoni, ki se stečejo v sanacijo škode, niso najslabša možna novica. In slaba novica gotovo ni nemoč evropske periferije brez bruseljskega denarja. Veliko slabša novica za EU bi bila, če bi njene periferne države poganjala tako močna in neodvisna gospodarstva, da bi se po hudi uri zmogle obnoviti in revitalizirati same."

 • Uredništvo

  10. 8. 2023  |  Družba

  Naslovnica nove Mladine / DAN POTEM

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 11. avgusta, dalje, preverite, zakaj niti milijardna škoda ne more spodbuditi sprememb v razmišljanju. Avtor fotografije na naslovnici, ki je bila posneta pri naselju Drama ob Krki, je Uroš Abram, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

 • Uredništvo

  8. 8. 2023  |  Družba

  Kje boste 14. avgusta?

  "Sandi Curk, poveljnik regijskega štaba civilne zaščite za Notranjsko in letošnji dobitnik nagrade državljan Evrope, je v enem izmed medijskih nastopov zadnjih dni dejal, da so »največji heroji državljani«. Kar drži. Ne glede na vladne domislice Slovenci pomagamo. No torej, kje boste 14. avgusta?"

 • Uredništvo

  7. 8. 2023  |  Politika

  Poplave, nevihte, toče in suše so nova realnost

  "Poplave, nevihte, toče in suše so nova realnost. Dokler se bodo v predvolilni vročici politični veljaki raje fotografirali pred cestami in rondoji kot pred rečnimi nasipi, dokler bodo ministri glasno obljubljali denar, nato pa ga tiho vzeli, a hkrati na družbenih omrežjih javno sočustvovali s prizadetimi, bodo obupane državljane morali reševati gasilci, Rdeči križ in Karitas."

 • Uredništvo

  7. 8. 2023  |  Politika

  Golob / »Škoda ocenjena na več milijard evrov«

  "Če smo v soboto ocenjevali, da bi bila škoda lahko nekaj 100 milijonov, danes merimo škodo v milijardah, vemo, da bo več milijard evrov. Morali bomo narediti vse, postrgati povsod, kjer se bo dalo, če bomo želeli to škodo sanirati na učinkovit način. Morali bomo narediti rebalans."

 • Uredništvo

  6. 8. 2023  |  Politika

  Golob / »Ljudje ne bodo ostali sami«

  "Ne želimo, da bi bilo videti, da bomo spet obnavljali samo infrastrukturo, ljudje pa bodo po tem ostali sami, ne bodo ostali sami. Na drugi strani pa tudi vemo, da bo, če bomo uspešneje, učinkoviteje in hitreje vlagali v protipoplavno zaščito, škoda v prihodnosti, če se bodo taki dogodki ponavljali, bistveno manjša."

 • Uredništvo

  6. 8. 2023  |  Politika

  To bo storila vlada, da bomo »bistveno bolj odporni na podobne scenarije v prihodnosti«

  "Dobili se bomo s predsednikom vlade, ker bomo poskrbeli za to, da se čim prej začne subvencionirati čakanje na delo in skrajšan delovni čas. Da se omogoči čim bolj nemoten postopek sanacij za podjetja, da ne bodo šla v stečaj. Absolutno pričakujte, da bomo vse sisteme v državi prilagodili, da bomo bistveno bolj odporni na podobne scenarije v prihodnosti."

 • Uredništvo

  6. 8. 2023  |  Družba

  Kako pomagati v Zgornji Savinjski dolini? 

  Prostovoljci na območju Zgornje Savinjske doline sanirajo škodo, ki je nastala ob nedavnih poplavah in nalivih. Najhuje je bilo v Mozirju, Nazarjih, Rečici ob Savinji in Šmartnem ob Paki, sporočajo. Kompletno naj bi odneslo najmanj šest hiš, poplavljena so cela naselja, ponekod je v objektih voda segla tudi do dveh metrov in pol. Zalilo je gasilski dom v Nazarjah in Gornjem Gradu, odneslo gasilske kombije, cisterne gasilskim društvom Rečica, Pobrežje in Grušovlje, ogromno opreme je poškodovane.

 • Uredništvo

  7. 8. 2023  |  Družba

  »Če ne bi bilo žuželk, bi nas rastline z listjem v eni sezoni zasule dva metra globoko«

 • Uredništvo

  4. 8. 2023  |  Družba

  »Solidna teorija zarote zdrži tudi brez dejstev«

  "Zarota. Kaj je zarota? Slovenska slovarska definicija, da je zarota tajni dogovor ali načrt več ljudi, ki naj vodi v odstranitev nosilcev oblasti, dogajanja v ZDA ne opisuje dovolj prepričljivo. Anglosaške slovarske definicije so bolj uporabne. Zarota je načrt ali dogovor skupine ljudi, da bodo storili nekaj nezakonitega ali škodljivega. Teorije zarot, ki jih je Trump izumljal ali razpečeval, so se dotikale vremena, migrantov, podnebja, JFK-ja, volitev, globoke države, Osame bin Ladna, 11. septembra, rojstnega kraja Baracka Obame, cepljenja …, da ne naštevamo naprej. Besedna zveza teorija zarote diskreditira pojem teorije. Teorija je urejen niz idej, ki temeljijo na logično povezanih dejstvih. Teorija je veljavna, dokler se ne pojavijo dejstva, ki jo ovržejo."

 • Uredništvo

  2. 8. 2023  |  Svet

  Naslovnica nove Mladine / VRENJE

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 4. avgusta, dalje, preberite, kako smo začeli okušati podnebno grozo, ki jo ljudje na globalnem Jugu izkušajo že leta in desetletja. Avtor tokratne naslovnice je Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje), fotografija pa je iz digitalne knjižnice GettyImages. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

 • Uredništvo

  2. 8. 2023  |  Politika

  »Tovrstne zlorabe so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi«

  "Če te navedbe držijo, govorimo o zlorabi neke zelo resne državne institucije in tudi o zelo resni zlorabi. Tukaj pravzaprav ni bilo osnovnih podlag, da bi lahko tovrstne preiskave v okviru urada sploh stekle. Vodstvo te institucije, ki je bilo nastavljeno v času prejšnje vlade, je zlorabilo to institucijo. Tovrstne zlorabe, ne glede na to, v obdobju katere vlade se zgodijo, so nekaj najhujšega, kar se lahko zgodi v pravni državi."

 • Uredništvo

  2. 8. 2023  |  Družba

  Smo Slovenci res samouničevalni?

  "Problem sivenja populacije ni le naraščanje števila starostnikov, temveč tudi krčenje aktivnega prebivalstva. Ob razpadlem socialnem sistemu bo maloštevilno aktivno prebivalstvo prisiljeno ostati doma in skrbeti za ostarele starše. Proizvajal ne bo nihče, denarja ne bo. Šah-mat v dveh potezah."

 • Uredništvo

  1. 8. 2023  |  Družba

  Je Slovenija laična demokratična država?

  "Je Slovenija laična demokratična država? Če je, potem ta razprava ne more potekati skozi prikrite religiozne ideje o trpljenju kot poti očiščenja, o mučnem, dolgotrajnem umiranju kot prehodu v boljše kraje, o potrpljenju kot božji masti. Razprava mora izhajati iz posameznikove želje in potrebe, da ohrani svoje človeško dostojanstvo, da ima o neizbežnem zadnjo besedo on, državljan, ne religija, infiltrirana v polje strokovnega. Tako kot se lahko človek odpove zdravljenju, če presodi, da gre zgolj za podaljševanje agonije, tako naj ima tudi pravico do odhoda. Izjemno malo ljudi bo to možnost izkoristilo, upanje in strah umreta zadnja, a mnogim bo v uteho, da jo imamo."