• N'toko

    N'toko

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Žive meje

    Slovenska razvojna pot

    Prejšnji teden smo bili priča uspešnim medijskim akcijam dveh zvezdniških poslovnežev. Ena se je odvila v ZDA, kjer se je tehnološki guru Elon Musk po letu piarovskih debaklov (strmoglavljenje njegovih raket, smrti v njegovih samovozečih vozilih, slabi tviti …) vrnil pod žaromete kot častni voditelj Saturday Night Live. Spodrsljaji so bili hitro pozabljeni in v seriji skečev je bil Musk znova prikazan kot tisti junaški »space cowboy«, ki bo rešil človeštvo. Druga medijska akcija pa je potekala v Sloveniji, kjer je prvak lahkega letalstva Ivo Boscarol po aferi s strmoglavljenim brezpilotnikom nad Irakom takoj dobil termin v oddaji Nedeljski gost, v kateri je odgovarjal na zahtevna novinarska vprašanja tipa »kaj moramo Slovenci storiti, da postanemo bolj podobni vam«. Ideološki aparat je na obeh straneh luže skrbno opravil svoje delo – Musk in Boscarol sta sočasno utrdila status oseb, o katerih v medijih ni mogoče slišali drugega kot slinasti piar.

  • Luka Volk

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Družba

    Prekarci na kolesih

    Španska vlada je odločila, da morajo podjetja za dostavo hrane s svojimi dostavljavci skleniti pogodbe o zaposlitvi. Odločitev je sprejela šest mesecev po sodbi vrhovnega sodišča, ki je ugotovilo, da med dostavljavcem hrane in podjetjem Glovo obstaja delovno razmerje, h kateremu praviloma sodijo tudi vse socialne pravice. Italijansko tožilstvo se je enako odločilo že februarja.

  • Monika Weiss

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Politika

    Vračaj, ne vračaj

    Finančna uprava Republike Slovenije je kot izvajalka pravil, ki se jih domisli finančno ministrstvo, objavila popravke v zvezi s tem, ali bo morala neka skupina vračati leta 2020 prejeto pomoč zaradi epidemije covid-19 ali ne. Čeprav je že maj, je veliko nejasnosti, pozitivno pa je, da finančno ministrstvo nekatera pravila popravlja. Tako je stopilo nasproti skupini samozaposlenih žensk, o katerih smo pisali v Mladini.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Kolumna

    Saboterji

    V nedavnem intervjuju na nacionalki je Jože Možina gostil Petra Jambreka, nekdanjega vročega komunista, po pričevanju mnogih voljnega prišepetovalca takratnih tajnih služb, zdaj pa lastnika zasebne univerze, ki živi od javnega denarja. Gost je pričakovano udrihal po komunizmu, delal propagando za janšizem in napadel javno tv, Možina, novinar te tv, pa mu je stregel z uslužnimi vprašanji. Na nacionalki imajo novinarje, ki izdajajo in uničujejo lastno ustanovo, saj ji oblast streže po življenju.

  • Pia Nikolič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Kultura

    Stripovski plonklistek 2021

    Izdajanje stripovskih albumov je pri nas zadnja leta vse živahnejše. Konec prejšnjega tisočletja so bili avtorji stripov še obsojeni na samozaložništvo, potem pa se je začelo pojavljati vedno več specializiranih stripovskih založb. Ko so se izdajanja stripov z resnimi vsebinami za odrasle lotile tudi uveljavljene založbe, se je število novih izdaj še povečalo, domači avtorji pa zadnja leta segajo po Prešernovih nagradah in najuglednejših nagradah na Slovenskem knjižnem sejmu. Pri prevodih je vse prisotnejši vpliv evropske meke stripa, Francije, kaže se tudi svež veter iz prebujajoče se Nemčije, ki je stripu v zadnjem času strateško namenila več sredstev. Čeprav doma takšnih spodbud ni, se založniki borijo in letos smo po dolgem času dočakali celo album doslej povsem neznane mlade avtorice – bodimo pozorni na ime Dora Kaštrun.

  • Lara Paukovič

    21. 5. 2021  |  Mladina 20  |  Kultura

    Kam vodi neznanje?

    »Principi so kot trdnjava. Z njimi se ubraniš pred vsemi nevihtami,« pravi Claude, starejša ženska, živeča v manjšem francoskem kraju, poročena, z odraslo hčerko in dvema vnukoma. Claude, lik v drami Véronique Olmi Škorpijon – v slovenski uprizoritvi SNG Drama Ljubljana v režiji Nine Šorak jo je srhljivo živo upodobila dobitnica Borštnikovega prstana Saša Pavček –, natančno ve, kakšni so njeni življenjski principi. Trdo delo, dobra kuha, zlikan prt, družina, zbrana za jedilno mizo. Neznanim ljudem se vrata ne odpirajo. Zakon je svet, otroci so najpomembnejši v življenju. Posebej fantje, ki so trdni, nanje se lahko zaneseš, dekleta pa so bolj nestanovitna in lažje zbezljajo.

  • V kakšni državi živimo? Svobodni? Demokratični? Pravični? 

    Tudi nas, spodaj podpisane pedagoške delavce in delavke in druge zaposlene Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik, zebe, mrzlo nam je v telo in dušo zaradi razmer, v katerih smo se znašli. In vsak dan nas huje zebe. Zmrazila nas je novica o dvajsetletniku, ki je naročil avtomatsko orožje, da bi se maščeval svojim sošolcem in učiteljem. Zmrazila nas je vest, da je mariborska dijakinja, ki jo obravnava sodišče zaradi mirnega protesta zoper zaprtje šol, prejela zastraševalno pismo z belim praškom. Zmrazila nas je skrunitev grobov na domžalskem pokopališču in zažig umetniške inštalacije na Cukrarni, v kateri so umirali naši veliki pesniki.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NAPAD NA POP TV 

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 21. maja, dalje. #Mladina20 

  • IK, STA

    20. 5. 2021  |  Politika

    Dva žvižgača v Sloveniji bosta prejela finančno pomoč 

    Center za zaščito žvižgačev, ki je pričel z delom sredi marca letos, je že prejel več vlog žvižgačev za zaščito in pomoč. Odbor za zaščito žvižgačev v okviru centra pa je obravnaval tudi vlogi dveh žvižgačev in odločil, da se jima dodeli denarna pomoč, so sporočili iz centra.

  • IK, STA

    20. 5. 2021  |  Politika

    SDS od poslanca ne more zahtevati povračila stroškov volilne kampanje

    Vrhovno sodišče je v primeru nekdanjega poslanca SDS Zvonka Laha razsodilo, da stranka poslanca v primeru izstopa iz poslanske skupine ne more terjati za povračilo stroškov volilne kampanje, poroča današnje Delo. Pogodbeno določilo, ki ga stranka SDS sklepa s kandidati za poslance, je tako nično.

  • IK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    NIJZ bo imel dva direktorja

    Vlada je sprejela spremembo sklepa o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). S tem bo uveden položaj strokovnega direktorja, naziv direktor pa bo preimenovan v generalnega direktorja. Strokovnega direktorja NIJZ bo imenoval in razreševal generalni direktor, so zapisali v sporočilu po seji vlade.

  • IK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    Simoniti: »Prima, da se je stanje malce uravnotežilo«

    Minister za kulturo Vasko Simoniti je ob robu obiska v Bruslju komentiral tudi rezultate medijskega razpisa, na katerem so nekateri osrednji in do vlade kritični mediji proti pričakovanjem ostali praznih rok. Kot je dejal, se mu "zdi prima", da se je stanje "malce uravnotežilo". Člani strokovne skupine, ki je o projektih odločala, pa so po njegovem mnenju kompetentni.

  • IK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    »Civilisti, vključno z novinarji, nikoli ne smejo biti tarča vojaških operacij«

    Iz Slovenskega centra PEN so v luči zaostrovanja spopadov na Bližnjem vzhodu sporočili, da so "kritični do slovenske zunanje politike, ki se je z gesto izobešanja izraelske zastave postavila na močnejšo stran v spopadu". Slovenske oblasti so ob 30-letnici samostojnosti države pozvali k spodbujanju mirnega reševanja sporov.

  • Nič evrov sofinanciranja za Radio Študent

    Strokovna komisija ministrstva za kulturo (MK): "Projekt Urbana študentska medijsko-izobraževalna platforma 2021 izkazuje manjšo mero pomembnosti z vidika zagotavljanja rednega, objektivnega ter uravnoteženega predstavljanja političnega delovanja in stališč raznih organizacij in posameznikov."

  • IK, STA

    20. 5. 2021  |  Kultura

    »Odpoved razstave del iz držav, ki predsedujejo EU, je nekulturna in neprofesionalna«

    Enota dramskih pisateljic in pisateljev pri Združenju dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) se je odzvala na odpoved razstave del slovenskih umetnikov v Evropskem parlamentu v Bruslju. V odzivu je navedeno, da je takšna odpoved "vsaj nekulturna, če ne že povsem neprofesionalna". V enoti so se odzvali tudi na ukinjanje financiranja medijem.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    »Nočne more slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec«

    "Samoohranitveni nagon poslancev, ki imajo v takšnih razmerah izjemno moč, bo enostavno premočan, da bi od njih izsilili predčasne volitve. Prvo in drugo pa gre v korist predsedniku vlade Janezu Janši, ki bo zaplete v politični areni enostavno ignoriral. V razmerah visečega ali blokiranega parlamenta bi v zrelih demokracijah predsednik vlade zahteval glasovanje o zaupnici. Je pa razumljivo, da je to ob 38 poslancih koalicije preveč negotova poteza, ker Janša, če smo o njem kaj izvedeli v zadnjem letu, niti ne meče puške v koruzo niti ne skače v prazen bazen. In bazen je, kot je lepo pokazalo glasovanje o dnevnem redu majske seje DZ, že precej prazen. Janša bo namesto tega, poznavajoč njegov psihološki in politični profil, izbral teren za spopad na karantanskem bojnem polju takrat, ko bo to njemu ustrezalo. Pri zasledovanju tega cilja ima v državnem zboru še dovolj podpore med poslanci NSi in SMC pa tudi SNS in DeSUS ter narodnih skupnosti. Agonije in nočne more neke politike in slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec."

  • STA

    20. 5. 2021  |  Svet

    Facebook trdi, da mu je uspelo zajeziti sovražni govor

    Ameriško spletno družbeno omrežje Facebook poroča, da mu je s pomočjo umetne inteligence uspelo zajeziti sovražni govor, neprimerne spolne vsebine, lažne račune in nasilne vsebine.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    »Čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve«

    "Mogoče. Kakorkoli, zdelo se mi je super, da čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve. Vsaka identiteta je problematična toliko, kolikor je človek vanjo ujet. Tako kot so recimo ljudje ujeti v svoj barvni odtenek kože, ker tega ne moreš spremeniti in niti skriti. Večina drugih identitet je v primerjavi s tem lažjih. Čefurstvo tako postane pri tretji generaciji stvar, ki jo lahko nase nadeneš z oblekami in pozneje odvržeš s sebe. Tako postane čisto zabavno in neškodljivo."

  • STA

    20. 5. 2021  |  Svet

    Od Antarktike se je odlomila največja ledena gora na svetu

    Od ledene police Ronne na Antarktiki se je odlomila ogromna ledena gora, trenutno največja na svetu, je v sredo sporočila Evropska vesoljska agencija (Esa). Ledeno goro, ki je po površini nekoliko večja od španskega otoka Majorka, so ujeli na posnetkih satelita v okviru evropskega programa Copernicus.

  • STA

    20. 5. 2021  |  Svet

    Bolgarijo razburile izjave na Brdu pri Kranju

    Bolgarsko ministrstvo za zunanje zadeve je zaradi izjav hrvaškega predsednika Zorana Milanovića na ponedeljkovem vrhu pobude Brdo-Brioni poklicalo na pogovore hrvaško veleposlanico v Sofiji Jasno Ognjanovac. Milanović je kritiziral ravnanje Bolgarije in njeno blokado Severne Makedonije na poti k članstvu v EU.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2021  |  Kultura

    Univerzalna vprašanja o neskončnosti in cikličnosti

    V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo v petek, 21. maja od 19. do 22. ure premierno na ogled razstava Aleksija Kobala in Mance Ahlin z naslovom Navzkrižja dilem. Razstava tandema mednarodno prepoznavnih umetnikov, slikarja Aleksija Kobala in oblikovalke ter arhitektke Mance Ahlin, se bo osredotočila na univerzalna vprašanja o neskončnosti in cikličnosti, ki ju bosta umetnika ponazorila z likovnimi sredstvi in v prostoru nekdanje samostanske cerkve ustvarila unikatno postavitev, ki nagovarja publiko na vizualni in metafizični ravni. Kustos razstave: Miha Colner

  • IK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    Prinesli skoraj 50.000 podpisov za referendum o vodah

    Gibanje Za pitno vodo je danes v Državni zbor (DZ) prineslo skoraj 50.000 overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. DZ mora v skladu z zakonodajo referendum razpisati v sedmih dneh po vložitvi zahteve.

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Svet

    Na letošnji Evroviziji tri države zastopajo begunci

    Na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu kar tri različne države zastopajo begunci. Slednji so v državi, ki jih je vzela pod streho, našli zatočišče. Agencija za begunce Združenih narodov (UNHCR) je opozorila, da je slogan letošnje Evrovizije "Open Up" (Odprimo se), ki naj bi v teh težkih časih pomagal združevati različne ljudi ter slaviti duh enakosti in vključevanja. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    Janša: »Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako«

    "Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako," je v odzivu na kritike zaradi izobešanja izraelske zastave na stavbi vlade dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. 

  • Ko se že policija norčuje iz Pahorja

    Fenomen zabavljaškega odziva na predsednikovo koketiranje z ljudstvom in njegov neskončni flirt z državljani poznamo, najbolj emblematično je bil manifestiran v poležavanju po ograji in takrat tudi dobil ime – boruting.

  • IK, STA

    18. 5. 2021  |  Politika

    Gospod predsednik in gospod premier, ali ne premoreta vsaj malo kritične samodistance?

    Upravni odbor Društva slovenskih pisateljev (DSP) je na predsednika Boruta Pahorja in premierja Janeza Janšo ter vse ostale odgovorne v državi naslovil opozorilno pismo glede zaskrbljujoče politične, gospodarske in moralne krize slovenske družbe ter socialne krize mnogih državljanov. Ob tem se zavedajo, da je njihov poziv zelo verjetno zaman.

  • DK, STA

    19. 5. 2021  |  Kultura

    Odstop Amalije Maček z mesta kuratorke na Frankfurtskem knjižnem sejmu 

    V. d. direktorja Javne agencije za knjigo RS (Jak) Sebastjan Eržen je za STA potrdil informacijo, da je Amalija Maček iz zdravstvenih razlogov odstopila z mesta kuratorke slovenskega častnega gostovanja na Frankfurtskem knjižnem sejmu leta 2023. O tem je v torek neuradno poročalo Delo.

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Družba

    Vrata zaprli tudi Odprti kuhni, ki je za prihajajoči petek napovedala novo sezono

    Organizatorje priljubljene ljubljanske kulinarične tržnice Odprta kuhna, katere otvoritev so javnosti napovedali zata  petek, 21. maja, so danes pričakale slabe novice. »Žal smo zaradi še vedno veljavnega odloka, ki prepoveduje uživanje hrane in pijač v bližini prevzemnega mesta, dobili rdečo luč, zato moramo otvoritev ponovno prestaviti,« je pojasnila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, ki bi letos beležila že deveto sezono. 

  • IK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    Simoniti: »Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja«

    Minister za kulturo Vasko Simoniti je dejal, da je razstavo slovenskih umetniških del v Evropskem parlamentu med slovenskim predsedovanjem Svetu EU odpovedal, ker ni bil pravočasno seznanjen s pogoji za njeno postavitev. "Odločitev o tem, da se razstava odpove, je bila moja," je povedal v pogovoru s slovenskimi dopisniki v Bruslju. Razstava je po neuradnih informacijah padla v vodo zaradi nestrinjanja ministra Simonitija z izborom avtorjev, katerih dela bi bila v izboru. Ministrstvo naj bi zbodla dela šesterice slovenskih avtorjev, ki so že zastopani v stalni zbirki Evropskega parlamenta in so jih v Bruslju prav tako želeli razstaviti. Med slednjimi so tudi dela slikarja Arjana Pregla. Slednji naj bi šel ministru še posebej v nos, saj ne skriva kritik do Janševe vlade.

  • DK, STA

    19. 5. 2021  |  Politika

    Konec farse o preštevanju glasov predsedniških volitev

    Volilni nadzorniki okrožja Maricopa v Arizoni, med katerimi je večina republikancev, so nedavno javno pozvali državni senat, naj neha s farso ponovnega preštevanja glasov lanskoletnih predsedniških volitev, ker gre za navadno pretvarjanje in prevaro.