• Luka Volk

  28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

  Majhen, a pomemben korak

  Od sobote transspolnim osebam, ki želijo urediti spremembo podatka o spolu in jo vpisati v matični register, za ta opravek ni več treba hoditi na upravno enoto v kraju, kjer imajo prijavljeno stalno prebivališče, pač pa lahko to storijo na katerikoli od upravnih enot po državi.

 • Luka Volk

  28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

  Napad na Niko Kovač je napad na kritične glasove

  Predstavljajte si, da se sprehajate po kraju, v katerem ste odraščali, tam ste hodili v šolo, obiskovali obšolske dejavnosti, recimo dramski krožek ali atletiko, morda ste večino časa preživeli skriti med knjigami v lokalni knjižnici. Gre za kraj, kjer ste se prvič zaljubili, spletli prva trdna prijateljstva, nekatera od njih skrbno ohranjate še danes, druga so sčasoma izzvenela. Zdaj pa si predstavljajte, da ste v tem kraju, kjer ste se leta počutili varne, prisiljeni vsak trenutek dneva gledati čez ramo, se bati, kaj vam bo kdo rekel, bog ne daj, kaj storil. To ni življenje, ki bi si ga kdorkoli želel, tudi ni življenje, ki bi ga komurkoli privoščili.

 • Zala Kramperšek

  28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

  Osvajalski puff bar

  Zadnje leto so se elektronske cigarete »za enkratno uporabo« na svetovnem, pa tudi na slovenskem tobačnem trgu pojavile v novi obliki – ta se imenuje puff bar. V slovenščini bi novemu izdelku lahko rekli cigaretna ploščica, ime namreč izhaja iz poimenovanja za energijske prigrizke v obliki ploščic, tako pa se imenuje tudi elektronska cigareta za enkratno uporabo vodilnega proizvajalca. Puff barov ni treba polniti s tekočino ali polnili različnih okusov in nikotinom, kot velja za elektronski cigareti juul in IQOS ali druge nadomestne rešitve za kadilce. Nova različica vejpa je že pripravljena za kajenje, njena baterija zmore določeno število vpihov, po izpraznjenju pa jo uporabnik zgolj odvrže med odpadno elektronsko opremo. Zaradi preproste rabe in zelo široke palete različnih moči in okusov so nove napravice za vejpanje takoj postale priljubljene, vendar njihovi učinki na zdravje še niso dovolj raziskani.

 • Gregor Kocijančič

  28. 10. 2022  |  Mladina 43  |  Družba

  Ikona / Skrij bolečino, Harold

  Vsakič, ko našo deželico obišče kak zvezdnik svetovnega slovesa, je to za nas velik dogodek. Naj bodo to ameriški predsednik Bill Clinton, papež Janez Pavel II., igralca, ki sta v telenovelah odigrala Esmeraldo in gorskega zdravnika, Bill Murray ali pa denimo Mark Wahlberg in Halle Berry, ki sta v Piranu nedavno snemala Netflixov film – ti častni gostje pri nas niso ravno stalnica, zato vselej dvignejo ogromno (medijskega) prahu in na ulice privabijo kar nekaj radovednežev, željnih fotografiranja s slavnimi. Ravno toliko prahu pa je dvignil tudi obisk 77-letnega Andrása Arata, upokojenega elektroinženirja iz Budimpešte, ki ga verjetno skoraj nihče ne pozna pod njegovim pravim imenom, a tako rekoč vsak takoj prepozna njegov kislo nasmejani obraz, še posebej to velja za »ekstremno online« populacijo.

 • Uredništvo

  28. 10. 2022  |  Družba

  »Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo«

  "Na Twitterju in na drugih omrežjih je postalo normalno biti agresiven, nevljuden ter na kratko in ostro izraziti svoja mnenja. Ljudje očitno postajamo tviteraši tudi v živo in skušamo izraziti svoje mnenje na šokanten način."

 • Danes je nov dan

  27. 10. 2022  |  Družba

  Kaj je v imenu?

  Mnogi mesojedci so zaščitniški do forme in poimenovanja izdelkov. Nikakor ne morejo razumeti, zakaj bi sojinim nadomestkom rekli čevapčiči ali hrenovke, napitku iz oreščkov mleko, pripravku iz ajde pa veganska salama.

 • Uredništvo

  26. 10. 2022  |  Družba

  »Obstajajo ljudje, ki na druge ljudi gledajo kot na divjad«

  "Omenjajo se Američani, Kanadčani, Rusi, Italijani, menda tudi Slovenci. Nekdo, ki pride streljat na prvo linijo in za to plača, mora biti v privilegiranem položaju. Za tako ekskluziven lov ne moreš kar tako kupiti vstopnice. Za tem mora biti neznanski znesek ali pa interesi, ki so celo nad denarjem. Ne bom špekuliral, kakšni interesi. Prepričan pa sem, da so morali biti to ljudje, ki so uživali zaupanje določenih oseb. Moral si priti v krog posvečenih, da so ti sploh dovolili to izvedeti. Nihče ni nikoli razkril mreže, o tem se govori 25 let pozneje, z le malo podatki."

 • STA

  26. 10. 2022  |  Družba

  Zimski čas / Uro bomo premikali vsaj še naslednjih nekaj let

  Štiri leta po predlogu Evropske komisije, po katerem bi v EU odpravili premikanje ure dvakrat na leto, bomo to nedeljo tudi v Sloveniji ponovno prešli na zimski čas. Uro bomo premikali vsaj še naslednjih nekaj let.

 • Dominik Šik Vukovič

  26. 10. 2022  |  Družba

  Zakaj pozabljamo na zdravje športnikov?

  Sredi oktobra je nogometno upokojitev napovedal komaj 24-letni Enock Mwepu. Ker imajo športniki danes uspešne kariere tudi v poznih tridesetih ali celo pri štiridesetih letih in več, je ta odločitev številne močno presenetila. Razlog za upokojitev tiči v skrbi za zdravje in dobrobit športnika. Zdravniki so pri Mwepu namreč odkrili dedno srčno bolezen, zaradi katere bi lahko nogometaš utrpel srčni zastoj.

 • Janša ne zmore obsoditi nasilja nad Niko Kovač

  Niko Kovač so fizično napadli že drugič v desetih dnevih. Kasneje je v svojem komentarju zapisala, da imajo »Janševi kolaži, Nova24TV in spodbujanje sovraštva tudi materialne učinke«. Smisla njenih besed ne moremo zgrešiti, želela je povedati, da so se v zadnjem času proti njej še bolj intenzivno vrstili verbalni izpadi, grožnje, žalitve in norčevanja, katerih tarča je kot voditeljica vplivnega civilnodružbenega gibanja že leta, to pa je stimuliralo fizične napadalce.

 • Danes je nov dan

  26. 10. 2022  |  Družba

  Stanovanjska kriza se ne bo razrešila sama

  Za dostojno življenje najemnina ne bi smela presegati 30 %, skupni stanovanjski stroški pa 40 % celotnih dohodkov gospodinjstva. A že bežen pogled na oglase za oddajo stanovanj pokaže, da lahko številni najemniki, sploh tisti v Ljubljani, o takšnih cenah le sanjajo. Oseba z minimalno plačo po tem standardu komaj najde ležišče v večposteljni sobi, težave z iskanjem dostopnega bivališča pa imajo celo tisti s povprečno plačo.

 • Uredništvo

  26. 10. 2022  |  Družba

  Lov na čarovnice v Sloveniji in po svetu

  V času pred Nočjo čarovnic je še vedno na voljo posebna Mladinina izdaja v sklopu sekcije ZGODOVINA. Številka ČAROVNICE razkriva zgodovino procesov, ki so obračunavali z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe.

 • IK, STA

  25. 10. 2022  |  Družba

  Sredi Ljubljane fizično napadli Niko Kovač

  Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali v inštitutu. Nika Kovač je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob.

 • STA

  25. 10. 2022  |  Družba

  Harvey Weinstein / »Bale so se, da bi jim lahko uničil kariero, če bi prijavile njegovo dejanje«

  Harvey Weinstein je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč ter vpliv v Hollywoodu in jih strašil s koncem njihovih karier, če bi se mu uprle, je v ponedeljek na sodišču v Los Angelesu ob začetku novega sojenja filmskemu mogotcu navedlo tamkajšnje tožilstvo. Porotniki bodo med procesom, ki naj bi trajal dva meseca, zaslišali osem domnevnih žrtev.

 • STA

  25. 10. 2022  |  Družba

  Gripa in covid-19 / Dnevi množičnega cepljenja

  Zdravstveni dom Kranj ta teden pripravlja tri dneve množičnega cepljenja, ki bodo namenjeni zaščiti pred sezonsko gripo, hkrati pa bo možno tudi cepljenje proti covidu-19. Cepljenje bo potekalo od srede do petka, in sicer znova v kranjski vojašnici, kjer so potekala že množična cepljenja proti covidu-19.

 • RTV Slovenija / Varuhinja raje kot novinarje ščiti politično nastavljeno vodstvo

  Zadnje mesečno poročilo »pravoverne« varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev, ki je prejela mandat z očitno podporo vodstva javnega servisa, ne more biti posebno vsebinsko presenečenje za nikogar; takšna niso bila niti poprejšnja poročila. Zakaj? Marica Uršič Zupan je prišla na RTV Slovenija brez slehernih izkušenj in poznavanja delovanja javne radiotelevizije, na kateri nikoli poprej ni bila zaposlena. Čisto mimogrede je potem v neuravnoteženem Programskem svetu prepričala večino, zato je iz igre izpadla dotedanja varuhinja Ilinka Todorovski.

 • Danes je nov dan

  25. 10. 2022  |  Družba

  Ženske, življenje, svoboda

  Po Iranu divjajo najbolj množični protesti zoper režim doslej, ki jih je sprožil brutalen uboj dvaindvajsetletne Kurdinje Jine Mahsa Amini. Moralna policija jo je pretepla, ker ji hidžab ni dovolj pokrival las. Irankam, ki so nato začele sežigati hidžabe, pa so se na ulicah pridružili še drugi; pripadniki vseh etničnih skupin, ver in družbenih razredov. Režim s protestniki kruto obračunava; ubili naj bi jih že več kot 200, med njimi tudi najstnike. Po svetu si v znak solidarnosti strižejo lase in organizirajo shode

 • Uredništvo

  25. 10. 2022  |  Družba

  »Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč«

  "Ves čas eliminiramo, na koncu bomo eliminirali sebe. Slišati je morbidno, a če bomo nadaljevali tako, bomo nezaželeni še sebi ... Številni umetniki in intelektualci vse bolj poudarjajo, da naše družbe potrebujejo novo utopijo. Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč, v politiki strahu ni prostora za različna mnenja. Da, nujne so nove utopije, moramo se spraševati, kakšen svet želimo, kaj bi sploh radi počeli z njim."

 • Uredništvo

  25. 10. 2022  |  Družba

  Darovanje krvi kot temelj humanosti razvitih družb

  TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije razpisuje 15. Plaktivat – natečaj za družbeno odgovoren plakat, z namenom spodbujanja in ozaveščanja o pomenu darovanja krvi kot temelja humanosti razvitih družb. Rok za prijave je 1. december 2022 do 24. ure.

 • STA

  24. 10. 2022  |  Družba

  VIDEO / Podnebni aktivisti tokrat nad Monetovo sliko

  Aktivista nemškega gibanja Zadnja generacija (Letzte Generation) sta v nedeljo v muzeju Barberini v Potsdamu protestirala ob sliki francoskega slikarja Claudea Moneta iz njegove znamenite serije senenih kopic. V umetnino sta zalučala pire krompir iz pločevinke, se prilepila na steno in govorila o podnebni problematiki v Nemčiji.

 • STA

  24. 10. 2022  |  Družba

  Združeni narodi obeležujejo 77. leto obstoja

  Združeni narodi danes obeležujejo 77. leto obstoja, ki ga bodo tradicionalno proslavili v Slovenj Gradcu, ki zadnjih 33 let nosi naziv mesto glasnik miru. V uradu župana so zapisali, da v Slovenj Gradcu tako že od leta 1989 skušajo "varovati mir, (...) premagovati lakoto, bolezni in nepismenost ter spodbujati spoštovanje človekovih pravic".

 • Danes je nov dan

  24. 10. 2022  |  Družba

  Strast do dela

  Delo v prosveti, kulturi, umetnosti, v civilnodružbenem kontekstu ali nevladnem sektorju je v javnosti pogosto percipirano kot nedelo; v najslabšem primeru kot neupravičena prisesanost na državne jasli, v najboljšem pa kot hobi ali strast. A, kot opozarja Andreja Gomboc, bi morali znan rek, da, če si za službo izberemo svoj hobi, ne bomo v življenju delali niti en dan, preoblikovati: če si za službo izberemo svoj hobi, ne bomo v življenju imeli niti enega prostega dneva.

 • Uredništvo

  23. 10. 2022  |  Družba

  »Slovenski desničarski politiki so na prebujene mlade nasuli več srda kot na poteze Putina«

  "Prebujenstvo, ki ga je mogoče razumeti kot v civilnodružbeno aktivnost preobraženo politično korektnost, je za mnoge nekakšen strelovod, ki ga uporabljajo za odvajanje strahov, frustracij in nakopičene agresije. Slovenski desničarski politiki so verjetno samo letos na prebujene mlade na družbenih omrežjih nasuli več srda kot na poteze Putina, Xi Jinpinga in Bidna skupaj. Označujejo jih za radikalizirano drhal, skrajneže politične korektnosti in ultrase progresivne misli, prebujenstvo pa za lov na čarovnice in novi totalitarizem. Je pa za lokalno konservativno javnost značilno, da za prebujene mlade uporablja izraz 'kulturni marksisti', deloma verjetno zato, ker je slovenska desnica ideološko utemeljena na (samo)sovraštvu do socializma in vseh njegovih idejnih bratrancev."

 • Uredništvo

  23. 10. 2022  |  Družba

  »Na žulj sem stopil nekaterim v političnih krogih in postal nezaželena oseba«

  "To je bilo zares nekaj neverjetnega, neopisljivega z besedami v vsakdanji rabi in veliko osebno zadovoljstvo, a še enkrat ponavljam, tega sem se zavedel šele pozneje, ko so o oddaji in meni osebno začeli na veliko pisati mediji tako v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. Kar nekaj je bilo tiskanih medijev, ki jim nisem bil povšeči, a to pride z uspehom, ne nazadnje je to tudi eno izmed njegovih meril. Na žulj sem stopil nekaterim ljudem v političnih krogih in s tem postal nezaželena oseba. Marsikje nisem bil več dobrodošel. V tistem trenutku sem se najbolj zavedel razsežnosti svojega uspeha in oddaje, ki pa je za seboj potegnila tudi določene posledice, o katerih še danes ne želim govoriti javno, zgolj off the record. Po drugi strani pa sem užival, ko sem gostoval v diskotekah ter na javnih prireditvah v Sloveniji in spoznaval ljudi, četudi sem pozneje izvedel, da so bili nekateri tam z namenom."

 • Uredništvo

  23. 10. 2022  |  Družba

  »Če je ljubezen aktivizem, sem jaz njen pionir«

  "Nisem depresiven, še več, zelo rad imam tragičnost sevdalinke. Tudi ta se preliva v nas in nas oblikuje, preoblikuje, krepi, kali, spreminja. Mislim, da nas celo spreminja na bolje, nas utrjuje in izbrusi za vse, kar nas še čaka. Prav v takih besedilih sem našel tudi najglobljo ljubezen, najmočnejša čustva in strast. Brez takega trpljenja ne moreš pokazati, koliko nekoga ljubiš."

 • Danes je nov dan

  23. 10. 2022  |  Družba

  Kdaj bodo z družbenih omrežij nagnali Westa?

  Kanye West se v medijih pojavlja predvsem zaradi svojih javnih izpadov in kontroverznih izjav, ta teden pa je objavil še namero o nakupu platforme Parler.

 • Uredništvo

  22. 10. 2022  |  Družba

  »Žrtve so tiho, ker se počutijo krive​«

  "Predvsem zato, ker se počutijo krive. Zdi se jim, da so tudi sami s svojim ravnanjem prispevali k temu, kar se jim je zgodilo. Zlasti tedaj, ko jih storilec dlje časa zlorablja. Vedo, da bi jim prej ali slej kdo rekel 'zakaj pa nisi takoj odšla' ali 'zakaj si spet šla k njemu' . Ampak treba je vedeti, da storilci zelo redko uporabijo nasilje, takšnih je le kakšnih pet odstotkov. Z žrtvami manipulirajo. Rečejo jim, da to ni nič takšnega, da to vsi počnejo, da jih imajo radi in podobno. Pogosto jim poskušajo vcepiti miselnost, da je z njimi nekaj narobe, so skratka mojstri v prelaganju krivde. Žrtve spolnih napadov je zato sram. Čutijo, da gre za grde igrice. Počutijo se umazane. Pogosto se bojijo, da bodo prizadeli ali razočarali starše, da jim bodo povzročili še več problemov. Pa da bodo za njihovo stisko vsi izvedeli. Bojijo se tudi, da bi se storilec maščeval, prizadel koga od domačih ali tistih, ki jih ima otrok rad. Zato so raje tiho, svojo stisko poskušajo potlačiti, izbrisati. Toda otrok nima izbire. Ujet je v krempljih storilca, saj je molk tisti, ki omogoča, da se zloraba dogaja še naprej."

 • Uredništvo

  22. 10. 2022  |  Družba

  Razpad Sovjetske zveze je bil za Putina »največja katastrofa 20. stoletja«

  V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

 • STA

  21. 10. 2022  |  Družba

  Inštitut 8. marec začenja priprave na referendumsko kampanjo o spremembah zakona o RTVS

  Inštitut 8. marec je sporočil, da aktivno začenjajo priprave na referendumsko kampanjo o spremembah zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS). Vanjo se bodo vključili tudi uradno, kot organizatorji, so zapisali v sporočilu za javnost. Ocenjujejo namreč, da bo zmaga na referendumu kljub večinski podpori ljudi javni RTVS težka.

 • Luka Volk

  21. 10. 2022  |  Mladina 42  |  Družba

  Za (vse) otroke gre

  Inštitut 8. marec je ta teden v državni zbor vložil več kot 5000 overjenih podpisov in z njimi podprl predlog za spremembo dveh zakonov, s katero si prizadeva zagotoviti brezplačna kosila osnovnošolskim otrokom. Kampanjo zbiranja podpisov je poimenoval Za otroke gre – nekaj navdiha si je torej sposodil pri znanih zavetnikih »pravih« družin –, v tej luči pa je ob vložitvi podpisov sporočil tudi: »Aleš [Primc], tokrat resnično: za otroke gre. Vse otroke!«