• STA

  24. 2. 2023  |  Družba

  Pod pragom revščine v Sloveniji četrt milijona prebivalcev

  Stopnja tveganja revščine je bila lani 12,1-odstotna in se je v primerjavi z letom prej zvišala za 0,4 odstotne točke. Z dohodkom, nižjim od praga tveganja revščine, je živelo približno 251.000 prebivalcev Slovenije oz. 8000 več kot leto prej, je danes sporočil državni statistični urad.

 • Uredništvo

  24. 2. 2023  |  Družba

  »Pomemben mehanizem, da se družba vede odgovorno, je kakovostna javna razprava«

  "Znanstvenik Carl Sagan je v enem od svojih zadnjih intervjujev opozoril, da smo ljudje v stoletjih vzpostavili globalno civilizacijo, ki temelji na dosežkih znanosti in tehnologije, hkrati pa večina ljudi, ki je del te civilizacije, o znanosti in tehnologiji ne ve kaj dosti. Prepričan je bil, da je ta vnetljiva mešanica moči tehnologije in nevednosti množic recept za katastrofo."

 • Matic Gorenc

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Banka v kombiju

  Nova Ljubljanska banka (NLB) v želji po zmanjšanju stroškov, ki jih ustvarjajo stalne poslovalnice, uporablja dve zanimivi rešitvi: prva je mobilni bankomat, druga mobilna poslovalnica Bank & Go. NLB iz leta v leto manjša število stalnih poslovalnic in bankomatov. Tako je bilo pred devetimi leti v mreži NLB 143 poslovalnic in 638 bankomatov, zdaj je poslovalnic 75, bankomatov pa 539. Število bankomatov se je zmanjšalo za skoraj 100, število stalnih poslovalnic se je prepolovilo.

 • Luka Volk

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Zastrupitev delavcev

  Na začetku meseca se je zgodila nesreča na območju gradbišča Centra Rog. Policisti so bili okoli 20. ure obveščeni, da so se štirje delavci zastrupili, saj naj bi bili delali v zaprtem prostoru, pri čemer so uporabljali naprave, ki so sproščale ogljikov monoksid. Na dogodek je opozoril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice, ki se je spraševal, zakaj so bili delavci sploh tako pozno na gradbišču: »Zagotovo niso bili tam, ker jim je fino v soboto zvečer iti kaj postorit na gradbišče.«

 • Luka Volk

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Zaprta vrata

  Prejšnji teden je začel teči prijavni rok, v katerem se bodoči študentje lahko vpišejo na želeno študijsko smer. Veselje nekaterih je bilo tik pred zdajci uničeno. V preteklosti so se lahko dijaki s poklicno maturo, ki so opravili še maturo iz dodatnega, petega predmeta, vpisali na tako rekoč katerikoli študij. Letos to ne bo mogoče.

 • Vanja Pirc

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Slikar Arjan Pregl nad sovražni govor na Twitterju z umetnostno vzgojo

  Slikar Arjan Pregl je na spletnih družbenih omrežjih skorajda vsak dan deležen žaljivk in groženj. To še zlasti velja za njegovo udejstvovanje na Twitterju, kjer se v uporabnike zaganja neobvladljiva četa anonimnih desno usmerjenih trolov, katerih namen je blatenje tistih, ki so po njihovem mnenju nasprotniki stranke SDS.

 • Luka Volk

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Kriza tiskanih medijev

  Sociolog dr. Niko Toš je tisti edini profesor, ki je predaval že prvi generaciji študentov Fakultete za družbene vede v Ljubljani (tedaj Visoke šole za politične vede), in pionir na področju raziskovanja javnega mnenja v Sloveniji. Pred desetimi leti se je upokojil, a kot raziskovalec je še vedno dejaven. Jutra, ki jih preživlja skupaj s soprogo, s katero se oba počasi približujeta devetdesetemu letu starosti, so danes nekoliko drugačna kot nekoč. Še vedno vstajata precej zgodaj, tega sta namreč vajena še od prej, nato pa se po zajtrku usedeta vsak v svoj fotelj in prebirata dnevni časopis. Že več let sta naročena na Dnevnik in Delo, redno prebirata tudi Mladino. Gre za tradicijo, za jutranji ritual, ki jima resnično veliko pomeni. »Pred mesecem ali dvema je bila ta dolgoletna tradicija jutranjega branja časopisov žal prekinjena,« pove dr. Toš. »Dobila sva obvestilo, da dostava v tem delu Kamnika žal ni več mogoča, zato časopis po novem dobivava prek Pošte Slovenije. Ta dostava pa je časovno težko določljiva, pade v popoldanski čas. Najina lepa navada, biti zjutraj informirana ob pisanju dnevnega tiska, je tako padla v vodo.« Še več, če želita prebirati kakšno od časopisnih prilog, recimo Sobotno prilogo ali Dnevnikov Objektiv, se morata po njo odpraviti k najbližjemu prodajalcu časopisov. Na domači naslov bi jo namreč dobila šele v ponedeljek. Skupaj s soprogo nista edina, ki se srečujeta s podobnimi težavami. Daleč od tega.

 • Vasja Jager

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  RTV / Čudež kreativnega računovodstva

  Leta 1999 sta ameriška socialna psihologa David Dunning in Justin Kruger objavila prelomno študijo z naslovom Nedorasel in brezbrižen: kako težave v dojemanju lastne nesposobnosti vodijo v napihnjeno samopodobo, v kateri sta dokazala, da so posamezniki z omejenimi sposobnostmi, veščinami ali izkušnjami z določenega področja nagnjeni k drastičnemu precenjevanju svojega dometa. Takšni posamezniki ali posameznice naj ne bi bili zmožni vsaj približno objektivnih primerjav s sodelavci, njihova visoka samopodoba pa naj bi bila obratno sorazmerna z njihovimi zmožnostmi. Obstoj Dunning-Krugerjevega učinka je od tedaj potrdila vrsta raziskav, ne nazadnje pa tudi vsakdanja opažanja dogajanj predvsem na političnem in gospodarskem področju. V Sloveniji pa imamo naravnost čudovito priložnost za opazovanje omenjenega pojava tudi v samem vrhu RTV Slovenija.

 • Peter Petrovčič

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Izredne razmere na RTV

  Skoraj dva meseca je ustavno sodišče potrebovalo za odločitev, ali začasno zadržati novelo zakona o RTV ali ne. Zakon je zdaj deloma zadržalo, pri čemer odločitev sama odpira več pravnih in dejanskih vprašanj, kot jih rešuje. Odgovarja pa na eno vprašanje: ali se lahko politično motivirana razgradnja javnega medija nadaljuje? Lahko, pravijo ustavni sodniki, in to do nadaljnjega, pri čemer bi trajanje utegnili meriti tudi v letih. Postopek sicer že ves čas vodi ustavni sodnik dr. Rok Svetlič, ki je bil novembra 2021 izvoljen z glasovi SDS, NSi, SMC, DeSUS, SNS in manjšinskih poslancev. Gre za sodnika, ki brez izjeme zatrjuje, da sočustvuje z ljudmi, katerih človekove pravice so kršene, a hkrati vedno najde razlog, zakaj jih v njihovem boju za pravico ne more podpreti. To je storil tudi tokrat.

 • Borut Mekina

  24. 2. 2023  |  Mladina 8  |  Družba

  Sanjske službe

  Christian Rynning-Tønnesen je predsednik uprave norveškega Statkrafta, največjega norveškega proizvajalca električne energije in tretjega največjega na svetu. Za primerjavo, Slovenija na leto proizvede 16* teravatnih ur električne energije, v Statkraftu jih na leto proizvedejo 70. V Sloveniji 16 teravata električne energije proizvaja okoli 6000 zaposlenih, med katerimi je tudi množica predsednikov uprav, direktorjev, svetovalcev in drugih elektroenergetskih strokovnjakov s tako imenovanimi individualnimi pogodbami – samo v Elektru Ljubljana jih je 12 poleg uprave. V Statkraftu 70 teravatov proizvede le okoli 4800 zaposlenih. In ob takšni dodani vrednosti je seveda prav, da je Christian Rynning-Tønnesen primerno plačan in nagrajen. Lani je zaslužil kar 537 tisoč evrov (vse zneske objavljamo v bruto), ob tem pa je dobil še 74 tisoč evrov nagrade za poslovno uspešnost. Je najbolje nagrajen menedžer med norveškimi v državnih podjetjih.

 • STA

  23. 2. 2023  |  Družba

  Raziskava / Je pred ljubljanskimi fakultetami premalo kolesarskih parkirišč?

  Pred fakultetami ljubljanske univerze je premalo kolesarskih parkirišč, v najnovejši raziskavi ugotavlja Mipor. Še manj je takšnih, ki so pokrita in ustrezno varovana. Ob tem so raziskovalci izpostavili, da se univerza promovira kot zelena in družbeno odgovorna institucija, zato bi bilo logično, da bi bile njene članice za družbeni zgled.

 • Uredništvo

  22. 2. 2023  |  Družba

  »Osamosvojitelji« so zasedli prazen prostor, ker jim je bilo to dopuščeno

  "Skratka, slovenska demokratizacija je bila dolg proces, ki se je začel nekje v šestdesetih letih in je postopoma pripeljal do padca režima. Sanje o osamosvojitvi so se počasi začele krepiti v drugi polovici osemdesetih, zavedanje, da v Jugoslaviji ni več nobene prihodnosti za Slovence, pa je postalo realno na koncu leta 1989, ko je slovenska milica preprečila Miloševićev miting resnice v Ljubljani. Komunistični režimi so takrat že padali po vsej Evropi. Jasno je bilo, da bo tudi Slovenija stopila na novo pot in da bo stala ob boku demokratičnih držav. Bitka je bila končana. Prav takrat se je veliko protagonistov slovenske demokratizacije začelo ukvarjati z drugimi zadevami. Nekateri so gradili svojo akademsko kariero, drugi so pisali članke o Zimbabveju, tretji so se ukvarjali s človekovimi pravicami. Interpretacija bližnje preteklosti pa je bila prepuščena resničnim ali namišljenim 'osamosvojiteljem', ki so gradili novo nacionalno mitologijo in lastno junaško podobo. Zasedli so prazen prostor, ker jim je bilo to dopuščeno."

 • Uredništvo

  22. 2. 2023  |  Družba

  »Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo pojavili očitki, da gre za enostranski prikaz«

  "Samo vprašanje časa je bilo, kdaj se bodo pojavili očitki, da gre v filmu Sarajevo 1425 dni groze za enostranski prikaz, češ da so zločine v BiH počele vse tri strani. To je res. Vendar pa to ni film o BiH, to je film o Sarajevu. To je film o ljudeh vseh nacionalnosti, nad katerimi so štiri leta izvajali teror. To je film o otrocih vseh nacionalosti, ki so jih ubijali. To je film o mestu vseh nacionalnosti, ki so ga spremenili v koncentracijsko taborišče. Predstavljena je bila resnica, ki se ne da z ničemer ne zanikati ne izbrisati. Kdor, kljub vsej prikazani bolečini in dokazanim zločinom, to lahko zanika, zanika pravičnost, zanika človečnost."

 • STA

  22. 2. 2023  |  Družba

  Od danes v veljavi zakon o zaščiti žvižgačev

  Danes je začel veljati zakon o zaščiti prijaviteljev, ki ureja varstvo žvižgačev v delovnem okolju tako v javnem kot zasebnem sektorju. Veljati je začela tudi novela kazenskega zakonika, ki uvaja t. i. zločin iz sovraštva kot obteževalno okoliščino pri odmeri kazni, prinaša pa tudi uskladitev zakonika z direktivami EU.

 • STA

  22. 2. 2023  |  Družba

  Protest / Danes ob 14.30 na Trgu republike shod delavcev v zdravstveni negi

  Sindikat delavcev v zdravstveni negi se bo danes v Ljubljani zbral na protestnem shodu. Zahtevali bodo odpravo plačnih nesorazmerij, ki so po njihovi oceni nastale z decembrskih dogovorom s sindikati zdravstva in socialnega varstva, vladi tudi očitajo ignoranco in neenakopraven odnos do različnih skupin javnih uslužbencev.

 • Uredništvo

  21. 2. 2023  |  Družba

  »Ta odločitev sodi med bolj kontroverzne«

  "Odločitev ustavnega sodišča o začasnem zadržanju dveh členov in pol zakona o RTV Slovenija sodi v bogati zgodovini odločitev med bolj kontroverzne. Je ustavno sodišče v tem primeru delovalo modro, dobro in pravilno? Jasnega odgovora ni, vemo le, da gre za začasno odločitev osmerice sodnikov, potem ko se je eden izločil zaradi videza nepristranskosti. Že to dejstvo opozarja na problem, v katerem se je znašlo sodišče."

 • STA

  21. 2. 2023  |  Družba

  Slovenija kot primer pozitivne spremembe

  Nevladna organizacija za zaščito in promocijo temeljnih svoboščin Civil Liberties Union for Europe (Liberties) v svojem poročilu za leto 2022 o stanju vladavine prava v 18 članicah EU ugotavlja, da v Sloveniji demokracija po lanski menjavi oblasti okreva. Dodajajo, da si obravnavane države "le malo prizadevajo za reševanje težav".

 • STA

  21. 2. 2023  |  Družba

  Med domnevnimi novimi žrtvami patra Rupnika tako ženske kot moški

  Vrh mednarodnih hiš jezuitskega reda v Rimu je zgodaj davi objavil novo poročilo o pričevanju domnevnih žrtev slovenskega patra Marka Rupnika. V njem potrjuje, da so med ljudmi, ki so odgovorili na poziv reda iz decembra lani in prijavili nove primere, tako ženske kot moški, piše v sporočilu na spletni strani vrha mednarodnih hiš jezuitskega reda.

 • Pustne povorke / »Zgrožena in ponižana sem, da je to še vedno del kulture«

  V Inštitutu 8. marec opozarjajo, da so zgroženi, da je spolno nadlegovanje še vedno del kulture na pustnih povorkah. Ob tem sodelujejo z žrtvami in si prizadevajo za sistemske spremembe.

 • Uredništvo

  20. 2. 2023  |  Družba

  »Pravna vprašanja so pogosto politično zelo občutljiva«

  "Pravna vprašanja so pogosto politično zelo občutljiva. Politična občutljivost posameznih vprašanj pa ne sme pomeniti, da zapuščamo tla prava in da vstopamo v tisti svet, ki ni pravno zamejen in pravno urejen. Razlaga, da smo na presečišču prava in politike, ni dobra, ker nas, hočeš nočeš, sili ali pa vsaj nagovarja, naj odločamo politično. Presečišču se moramo izogniti tako, da je pristojnost najvišjih sodišč vnaprej opredeljena in da je hkrati povedano, iz katerih meril naj sodniki izhajajo. Če je pravno metodološka zavest utrjena, bo sodnik zavračal aktivistično držo in bo pomensko odprti prostor zapolnjeval tako, da bo izhajal iz nosilnih, torej poglavitnih pravnih načel. V primerih te vrste se pričakuje, da je sodnik še posebej zadržan. Sodniška zadržanost je tudi sad izobraževanja pravnikov in pravne kulture. Naposled pa je, se razume, zelo pomembno tudi to, ali je sodišče vrednotno uravnoteženo in ali so sodniki pokončne osebnosti."

 • Uredništvo

  20. 2. 2023  |  Družba

  Jelena Aščić / »Česa tako težkega, kot je bilo to, pred tem nisem delala«

  "V svoji novinarski karieri sem delala ogromno zgodb o ljudeh, ki so se jim dogajale grozote, strašne krivice. Delala sem zgodbe o žrtvah krutega nasilja, ljudeh, ki so bili spolno zlorabljeni kot otroci. A lahko rečem, da česa tako težkega, kot je bilo to, pred tem nisem delala. Pogovori s starši otrok, ubitih v Sarajevu, so bili težki, saj je vsak od njih začel jokati in potem sem jokala tudi jaz. Res je bilo pretresljivo. Sploh ta nepojmljiva frustracija ... Zakaj se je to moralo zgoditi? Zakaj sta ta deček ali deklica morala umreti? Kako je ostrostrelec lahko opazoval ljudi, otroke, ko so šli po vodo, in nameril, ustrelil? Ko je izstrelil granato, je točno vedel, kam in v koga strelja. Nič ni bilo naključno. Načrtno so ubijali otroke. In to so bili dovčerajšnji sosedje. Kaj vse lahko naredi sovražna politika, ki hujska ljudi!"

 • STA

  20. 2. 2023  |  Družba

  Višje šole / Začenja se prvi prijavni rok

  Začenja se prvi prijavni rok za vpis v višje strokovno izobraževanje v študijskem letu 2023/24. Skupaj je za redni in izredni študij razpisanih 11.800 vpisnih mest, kar je toliko kot lani. Kandidati se lahko prijavijo do 17. marca. V petek se je začel tudi prvi prijavni rok za vpis na fakultete.

 • Uredništvo

  19. 2. 2023  |  Družba

  »Bolj groznega škandala v medijskem prostoru Slovenije še nismo doživeli« 

  "Vsa čast in pohvala snemalcem, režiserju in hostesam Cankarjevega doma, ki so se na proslavi ob kulturnem dnevu obnašali visoko profesionalno in državljansko odgovorno. Skupaj so počeli prav to, kar definira njihov medijski poklic – beleženje dogodkov in informiranje. Nič osebnega niso vnesli, nič odvečnega, niso dajali lažnih informacij ... niso cenzurirali ne sebe ne občinstva, saj občinstvu služijo."

 • Uredništvo

  18. 2. 2023  |  Družba

  Ukrajinski filmski režiser / »V vojni zmagaš tako, da se boriš v vojni. Za njo pride mir.«

  "Ozemeljska integriteta Ukrajine vključno s Krimom mora biti ponovno vzpostavljena. Vojna se lahko konča samo tako, da se vojska Ruske federacije umakne iz Ukrajine. To je absolutni pogoj za konec vojne. Ne vem, ali je verjeti v to realistično, ampak mi v to verjamemo. Ruski cilj je bil popolno uničenje Ukrajine kot države in naroda. Ni videti, da bi se ta cilj v zadnjem letu kaj spremenil. Še vedno hočejo isto, mi jim to preprečujemo. Zdaj mi njih razumemo kot fašistično državo. Tako govorijo, tako se obnašajo. Zdaj smo v vojni. Hočemo zmagati. V vojni pa zmagaš tako, da se boriš v vojni. Za njo pride mir."

 • Gregor Kocijančič

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Deseksualizirani bomboni

  Maskote, ki promovirajo bombončke M & M’s, so že od leta 1954 animirani antropomorfni bomboni. Korporacija Mars, ki proizvaja najbolj priljubljene sladkarije na svetovnem trgu, med njimi omenjene bombone, je v skladu z moralnim prebujenjem ZDA posodobila videz maskot, da bi bile »bolj vključujoče« in bi se prilagodile »dinamičnejšemu, naprednejšemu svetu«. Sprememba je bila subtilna: zeleni bombončici so skrajšali noge in jo iz škornjev z visokimi petami preobuli v športne copate, s čimer naj bi jo rahlo deseksualizirali, predstavili pa so tudi nov lik. To je vijolični bombonček, ki ima nekaj odvečnih kilogramov.

 • Luka Volk

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Samo ljubezen

  Podatkovna znanstvenica Frances Haugen je predlani zapustila podjetje Facebook (danes ga poznamo pod imenom Meta) in razkrila dokumente, ki pričajo, da Metini algoritmi načrtno spodbujajo sovražne vsebine. Kot je povedala v intervjuju za Mladino, je bil odločilen trenutek leta 2018, ko so algoritmi preklopili na sledenje tako imenovanim pomenljivim družbenim interakcijam. »Gre za število klikov, komentarjev, všečkov in delitev, ki jih dobi posamezna objava. V praksi pa to pomeni, da k ’pomenljivim družbenim interakcijam’ štejejo tudi sovražni komentarji, ki se praviloma kopičijo pod najspornejšimi vsebinami. Gre za vsebine, ki ljudi delijo, so neresnične ali škodljive. Najskrajnejše vsebine imajo tako največji doseg. Facebookove algoritme torej poganja jeza, sovraštvo pa je najhitrejša pot do klika,« je dejala.

 • Peter Petrovčič

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Napadalec na Niko Kovač obsojen, preden je oškodovanka o tem kaj vedela 

  Pred dnevi je javnost (in oškodovanko Niko Kovač) presenetila novica, da je bil moški, ki je direktorico Inštituta 8. marec napadel 25. oktobra lani, prej kot v treh mesecih obsojen na pogojno zaporno kazen. Postavila so se številna vprašanja, od učinkovitosti represivnega aparata in sodstva do nenavadnega položaja, v katerem se je znašla oškodovanka, ki o tem ni vedela nič. Poiskali smo odgovore.

 • Luka Volk

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Novi razpečevalci resnice

  Na desnici velja, da ne gre zaupati »mainstream« medijem, saj so ti del tako imenovane globoke države. Na ta račun lahko že več let spremljamo razmah alternativnih kanalov informiranja, desnica – ko jih ne poskuša prevzeti, kot to počne z RTV Slovenija – ustvarja množico portalov, televizijskih kanalov in tiskanih medijev, ki so videti kot mediji, zvenijo kot mediji in se kot mediji tudi predstavljajo. Pa čeprav to praviloma niso. Podobno kot v času Janševih vlad cvetijo zasebni visokošolski projekti (in se javni denar steka v zasebne projekte Mateja Makaroviča in Boruta Rončevića), cvetijo tudi zasebni medijski projekti.

 • Vasja Jager

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Narod si bo pisal diagnozo sam

  Rak je z razlogom ena najbolj strah vzbujajočih bolezni ali natančneje, skupina sorodnih, izjemno nevarnih obolenj. Čeprav sodobna znanost praktično iz dneva v dan dosega skokovit napredek, še vedno ni sposobna v celoti premagati raka. Ta je v Sloveniji najpogostejši vzrok smrti med moškimi in drugi najpogostejši med ženskami; vsako leto za vsemi vrstami raka skupaj pri nas umre okoli 6500 ljudi. Za lažjo predstavo – to je že skoraj na ravni celotnega števila žrtev, ki jih je v zadnjih treh letih med Slovenci in Slovenkami terjala epidemija covid-19. Za korono je od leta 2020 umrlo okoli 7000 ljudi, rak pa je v istem obdobju odnesel okoli 20.000 življenj. Številne izmed teh smrti bi lahko preprečili, marsikateri bolnik in bolnica pa bi se raku lahko izognil sam.

 • Christina Hebel

  17. 2. 2023  |  Mladina 7  |  Družba

  Marina Ovsjanikova / »Tako kot milijoni Rusov sem tiščala glavo v pesek«

  Marina Ovsjanikova se je rodila leta 1978 v Odesi. Oče ukrajinskega rodu je kmalu umrl, z mamo Rusinjo sta se pozneje preselili v Grozni. Leta 1993 sta pred čečensko vojno zbežali v Krasnodar na jugu Rusije, kjer je študirala novinarstvo in delala za lokalno državno televizijsko postajo. Leta 2002 se je preselila v Moskvo in med letoma 2003 in 2022 delala za Prvi kanal, televizijski program, ki ga nadzoruje Kremelj. Marca 2022 je v večernih poročilih v živo v kamero pomolila protivojni plakat, zato so jo zaradi pozivanja k neprijavljenemu protestu kaznovali z denarno kaznijo, sledili sta še dve. Po julijskem protivojnem protestu s plakatom pa so jo priprli, začeli preiskavo in ji naložili hišni pripor. Oktobra lani je zbežala iz Rusije. Ima dva otroka, stara 12 in 18 let.