• Uredništvo

  15. 3. 2024  |  Družba

  Krivoverci / Mučenje, sežigi na grmadah in opravičila

  Zgodovina katoliške cerkve je tudi zgodovina preganjanja odpadnikov: Katari, Jan Hus, Ivana Orleanska, Nikolaj Kopernik, Martin Luter, Primož Trubar, Giordano Bruno, Galileo Galilej, Charles Darwin, valdežani, komunisti, Leonardo Boff … Nekatere so zgolj mučili, druge sežgali na grmadi, nekaterim pa so se celo opravičili. Več v novi posebni številki Mladine, ki je izšla v seriji ZGODOVINA. Tokratna tema so KRIVOVERCI.

 • Uredništvo

  15. 3. 2024  |  Družba

  »Znanost mora dopuščati možnost, da nečesa še ne vemo»

  "Skozi leta sem ugotovila, da je jasno in razumljivo komuniciranje za znanost res pomembno, tako da sem predavala že tudi, recimo, društvu joge, gobarskemu društvu, z veseljem se odzovem na vabila na razne intervjuje itd. Če govoriš razumljivo, so ljudje v resnici zelo hvaležni in se potem opogumijo, kaj vprašajo in lahko z njimi komuniciraš."

 • Luka Volk

  14. 3. 2024  |  Družba

  Samooklicani igralec / Roman Vodeb na Ptuju

  Ko se Roman Vodeb ne pretvarja, da je psihoanalitik, se rad pretvarja, da je igralec. S svojo predstavo Razočarana gospodinja pri seksologu je želel nastopiti na Ptuju, vendar je Peter Srpčič, direktor ptujskega gledališča, odločil, da predstava ni primerna za tamkajšnji oder. »Gledališče res ni prostor za to, da neki samooklicani psihoanalitik zganja šovinizem in mizoginijo,« je odločitev kasneje utemeljil za Večer. Vodeb je zato srečo poskusil drugje – pri ptujski gimnaziji, kjer so mu na predvečer mednarodnega dneva žensk le odstopili svojo kulturno dvorano.

 • Izpisala sem se iz Fidesa, saj ne predstavlja večino slovenskih zdravnic in zdravnikov

  Izpisala sem se iz Fidesa. To sem nameravala že dolgo, saj me ta sindikat že dolgo ne predstavlja več. Mislim, da tudi večino slovenskih zdravnic in zdravnikov ne. Resnici na ljubo velika večina njih ni niti vanj včlanjena. V medijih se je pojavila številka 10 odstotkov. 

 • Tomaž Lavrič

  12. 3. 2024  |  Družba

  Umetno meso kot alternativa kravam 

 • Uredništvo

  12. 3. 2024  |  Družba

  »Politika globalno temelji na neenakosti žensk«

  "Politika globalno temelji na neenakosti žensk že pri korenu, s tem ko zakonodaja ne predpisuje polovice ženskih kandidatk na strankarskih listah, ker 'ne čuje dobro', da enakopravne zastopanosti 'po naravni poti' ne bo nikoli. Nobena pravica, ne politična, rasna, spolna ali verska, ni bila nikoli podarjena, za vsako se je moral nekdo zavzeti, se nekdo zanjo boriti, jo nekdo razglasiti za legitimno in jo nekdo legalizirati. Ženske pravice so izbojevale ženske v razvitem delu sveta, drugje niti boj, kaj šele uspešen boj, sploh ni (bil) možen. Ker se je položaj žensk tudi globalno v zadnjih stoletjih počasi izboljševal, se je zdelo, da je proces nepovraten. A stanje se je ob vse bolj ekscesnem divjanju kapitala spet začelo slabšati: nasilje nad ženskami narašča, ženske so za enako delo slabše plačane kot moški kolegi, delež žensk na vodilnih položajih in v politiki je tudi na Zahodu daleč od polovice, ženske tudi v EU umirajo, ker država ne dovoli splava."

 • STA

  12. 3. 2024  |  Družba

  »Za 'zaščitnike genocida' ni in ne bo miru«

  Slovenski center PEN je v ponedeljek na kabinete predsednika vlade, predsednice države in predsednice državnega zbora naslovil poziv proti genocidu na območju Gaze ter k prekinitvi gospodarskih in vojaških stikov Slovenije z Izraelom. Poleg slovenskega PEN je poziv podpisala še pesnica Alenka Jovanovski.

 • STA

  11. 3. 2024  |  Družba

  Odstopil direktor STA / »Ni ozadja, ni nezadovoljstva z mojim delom«

  Direktor Slovenske tiskovne agencije (STA) Igor Kadunc je na današnji seji nadzornega sveta STA podal odstopno izjavo. Za predčasni odhod se je odločil iz osebnih razlogov, zadnji dan njegovega dela na STA bo predvidoma 13. maj. Nadzorni svet bo razpis za novega direktorja oziroma direktorico objavil predvidoma v torek.

 • Uredništvo

  11. 3. 2024  |  Družba

  Mladi za podnebno pravičnost / »Nismo proti jedrski energiji«

  "S takšnim ravnanjem politika daje zeleno luč za projekt, o katerem ni znano praktično nič. Še več, referendumsko vprašanje naj bi se vezalo na osnutek Resolucije o dolgoročni miroljubni rabi jedrske energije v Sloveniji, ki daje jasno podporo gradnji JEK2. V gibanju nismo proti jedrski energiji, smo pa proti ravnanju, ki na strežaj odpira vrata ponovitvi zgodbe gradnje šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. S takšnim postopanjem se ne strinjamo, kar smo izrazili že večkrat. Žal naši predlogi niso bili uslišani. Koalicija, še posebej Gibanje Svoboda in Socialni demokrati, se skupaj z opozicijo dogovarjajo o terminu referenduma in njegovem vprašanju. Vse kaže, da bo referendum proti koncu tega leta in se bo navezoval na že prej omenjeno resolucijo."

 • Kolesarji in ozaveščanje o sladkorni bolezni

  Kolesarstvo se, predvsem zaradi izjemnih uspehov slovenskih športnikov, uvršča med najbolj priljubljene in prakticirane športe pri nas. Priljubljenost različnih oblik kolesarjenja lahko vidimo na cestah in brezpotjih v naši neposredni bližini. Zaradi množične participacije v svetu kolesarstva pa se povečuje tudi število kolesarskih dogodkov, od klasičnih dirk do brevetov, od ciklokrosov do vzdržljivostnih dirk. Med slednjimi izstopa predvsem Race Across America oziroma Dirka čez Ameriko. To je dirka, kjer morajo kolesarji v dvanajstih dneh premagati približno pet tisoč kilometrov. V zgodovino dirke so se z zlatimi črkami zapisali tudi slovenski kolesarji, ki že vrsto let nizajo vrhunske rezultate.

 • STA

  11. 3. 2024  |  Družba

  Deveti teden zdravniške stavke

  Zdravniški sindikat Fides vstopa v deveti teden stavke. V prvi polovici tedna naj bi se med sindikatom in vladno stranjo nadaljevala pogajanja, ki doslej, sodeč po izjavah predstavnikov obeh strani, bistvenega napredka niso prinesla. Tako tudi ni jasno, kako daleč je do dogovora, ki bi prinesel prekinitev ali vsaj začasno zamrznitev stavke.

 • Uredništvo

  10. 3. 2024  |  Družba

  »Kupujemo drage naprave, plačujemo naročnino zanje, z našimi podatki pa zasluži nekdo tretji«

  "Veste, kaj mislim o svobodni volji? Da je problematično, ker večinoma govorimo o svobodni volji posameznikov, pozabljamo pa na svobodno voljo skupnosti. Mislim, da ima skupnost neizmerno moč, da naredi spremembe. Ni nam treba toniti globlje v tehnofevdalizem ali zaiti v totalitarni sistem, ki temelji na digitalnem življenju. Lahko se, recimo, odločimo, da bomo vzpostavili digitalno demokracijo, ki bo ljudem dopuščala tudi odklop. Mislim, da imamo dovolj svobodne volje, da se še lahko odklopimo. Prav odklop dojemam kot ključno besedo sedanjega časa, ki je tesno povezana z zasebnostjo."

 • Luka Volk

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  Je umetno vzgojeno meso odgovor na izzive prihodnosti?

  Odkar je Ivo Boscarol prodal podjetje Pipistrel, denar vlaga v različne projekte, najraje v nepremičnine. Kupil je propadli Kolosej v Ljubljani, kjer naj bi nastal nov poslovno-zabaviščni center, lučaj stran je od podjetja Žito kupil zemljišče, na katerem naj bi zgradil sosesko s približno tisoč stanovanji, v Mariboru je kupil poslovne prostore v trgovskem centru City in nakupovalno središče Mercator hipermarket Tabor II, eno od treh največjih nakupovalnih središč v državi. Nedavno je zagnal tudi podjetje Tech4Meat, ki se bo ukvarjalo z razvojem in proizvodnjo mesa iz izvornih celic.

 • Nacistični pozdrav kazniv?

  Ustavno sodišče je zavrnilo pobudo, da se 297. člen (razpihovanje nestrpnosti) kazenskega zakonika razglasi za neustaven, ker izrecno ne določa, da sta »nacistični pozdrav« ter »javna in zasebna raba nacističnih simbolov« kaznivo dejanje. Odločitev so sodniki sprejeli z glasovi šestih sodnikov proti trem, pri čemer so proti glasovali Rajko Knez ter Klemen Jaklič in Marko Šorli. Na prvi pogled je videti, kot da bi liberalnejši del ustavnega sodišča preglasoval konservativnega in da so levosredinsko usmerjeni sodnice in sodniki preprečili desno usmerjenim, da bi zahtevali strožjo obravnavo poveličevanja nacizma. A tako je videti le na prvi pogled.

 • Monika Weiss

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  »Novi sistem bi bil preveč pregleden, bistveno bolj, kot bi si marsikdo želel«

  Uvesti celovit sistem progresivne obdavčitve premoženja je koalicijska zaveza te vlade in del te zaveze je nepremičninski davek, ki bi nadomestil nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, NUSZ, s katerim zdaj občine na leto zberejo nekaj več kot 250 milijonov evrov.

 • Borut Mekina

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  Nepremičnine brez lastnika

  V Sloveniji občine podjetjem ali posameznikom pošiljajo račune za nepremičninski davek – torej nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča – avtomatizirano na podlagi podatkov, ki jih dobijo iz javnih evidenc, kot je zemljiška knjiga. A z raziskavo lastništva nepremičnin v Sloveniji in občini Ljubljana so na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs) nedavno odkrili množico nepremičnin, stanovanj in stavbnih zemljišč, pri katerih lastništvo ni jasno razvidno. V Sloveniji obstaja denimo kar devet odstotkov nepremičnin, ki so v lasti fizičnih oseb, pri čemer v zemljiški knjigi ni navedena številka EMŠO. To pomeni, da lastnika ni mogoče takoj določiti na podlagi matičnega registra. A v teh primerih obstajata vsaj ime in priimek. Še večja težava je, če ni niti imen. Pri kar treh odstotkih nepremičnin v Sloveniji je v zemljiški knjigi kot tip lastnine vpisana »družbena lastnina«, ki v današnji, kapitalistični družbenopolitični ureditvi kot pravna kategorija ne obstaja.

 • Borut Mekina

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  Podatki o vrednosti nepremičnin kot državna skrivnost

  Podatki o vrednosti nepremičnin, ki so trenutno javno objavljeni, recimo na spletu, so že precej zastareli. Temeljijo na starih modelih vrednotenja iz leta 2017 in izračunanih vrednostih iz leta 2020, pa čeprav na Gursu že leta razpolagajo z novimi cenitvami in novimi modeli. Zakaj jih ne objavijo? Razlog za to je precej banalen in očitno tudi političen. Marca 2020 so na Gursu spremenili vrednotenje nepremičnin. Spremenili so tipe registrov in uvedli drugačne, veliko objektivnejše modele vrednotenja, ki so se približali tržnim razmeram. Gursove vrednosti nepremičnin so recimo do leta 2020 temeljile na skupnem vrednotenju stavb in zemljišč, zato so bile predvsem hiše z velikimi gradbenimi parcelami ali pa nepremičnine na zemljiščih z veliko vrednostjo, kot so ta v Ljubljani, podcenjene. Novi modeli so ta manko odpravili. Na prvi pogled bi morali biti vsi zadovoljni z napredkom. A je tu nastala težava.

 • Borut Mekina

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  Razlika je očitna / Najpremožnejših 10 % lastnikov nepremičnin ima v lasti 37 % vrednosti nepremičnin

  V Ljubljani je mogoče na najemniškem trgu nepremičnin izbirati med zgolj 400 stanovanji, povprečna cena mesečnega najema pa znaša 18,74 evra za kvadratni meter. Za garsonjero ali enosobno stanovanje, pri nepremičninah te vrste je cena približno 21 evrov za kvadratni meter, to pomeni, da je treba zanje na mesec odšteti okoli 700 evrov oziroma kar polovico povprečne plače, in to brez stroškov. Še bolj nedosegljiv je nakup nepremičnine. V Ljubljani se zdaj prodaja 847 stanovanj, katerih povprečna cena je kar 4595 evrov za kvadratni meter. Kdor želi prvič kupiti stanovanje, bo verjetno zmogel kupiti kvečjemu garsonjero ali enosobno stanovanje, pri teh pa je cena za kvadratni meter seveda še višja. Trenutno je na razpolago 65 takšnih stanovanj s povprečno ceno 5229 evrov za kvadratni meter, kar z drugimi besedami pomeni, da v Ljubljani 50 kvadratnih metrov veliko stanovanje v povprečju stane že 261 tisoč evrov.

 • Ustrežljivi, prijazni in delovni sužnji

  V teh dneh bi moral minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec odpotovati na Filipine, v Manilo, kjer naj bi podpisal memorandum med Slovenijo in to otoško državo o sodelovanju na področju dela. To se sicer ni zgodilo, saj je bil obisk zaradi usklajevanja besedila memoranduma prestavljen na april. A gre le za manjši zastoj pri že skorajda povsem udejanjenem projektu odpravljanja pomanjkanja delovne sile v Sloveniji s filipinsko migrantsko delovno silo, ki jo zadnja leta uporabljajo vedno številnejše evropske države, tudi sosednje. Za kakšen projekt sploh gre? Zakaj je zanimiv za Slovenijo? In zakaj ravno Filipinci z drugega konca sveta, ne pa tujci iz bližnjih regij, ki prav tako potrebujejo delo?

 • Most med naravno in umetno inteligenco

  Pred mesecem dni je Elon Musk v omrežju X sporočil, da je njegovo podjetje Neuralink, ki razvija tako imenovane nevronske vmesnike, digitalne mostove med človeškimi možgani in računalnikom, tovrstno napravo prvič uspešno vsadilo v možgane ohromelega pacienta. Poskus je, kot je značilno za Muska, zavit v gost oblak skrivnosti, saj je vest o kvaziprelomnem dosežku sporočil v redkobesednem tvitu, kakršnekoli podrobnosti o posegu, pacientu ali rezultatih poskusa pa je zadržal zase. Pred nekaj dnevi je (ponovno v omrežju X) sporočil, da testni pacient z mislimi uspešno upravlja računalniško miško oziroma kazalec miške telepatsko premika po zaslonu.

 • Popoplavno betoniranje

  Slovenija je lepa in raznolika dežela. Ima veliko naravnih znamenitosti, kulturnih zanimivosti in lepo kulturno krajino, ki učinkuje poetično. Ta je nastala tudi zaradi dolgotrajno spoštovanega prostorskega reda, že v avstro-ogrski državi, po prvi svetovni vojni pa je ta red večidel prevzela v izvajanje novonastala država Jugoslavija. Vse to je bilo pripoznano kot vrednota pri razmisleku, kako urejati prostor, tudi po drugi svetovni vojni, ko se je začelo družbeno upravljanje.

 • Monika Weiss

  8. 3. 2024  |  Mladina 10  |  Družba

  Dunaj, socialno mesto

  Dunaj ima edinstven model socialnih stanovanj, ki je bil zasnovan pred stoletjem in ga seveda ni mogoče preprosto »skopirati«. Polovica prebivalcev avstrijske prestolnice je danes najemnikov z reguliranimi najemninami in za neomejen čas. Najemništvo je destigmatizirano, zagotavlja visoko kakovost bivanja, želje po privatizaciji javnega fonda stanovanj pa desetletja uspešno zatirajo – tudi z izvolitvijo pravih socialdemokratov, kot trdi naš sogovornik Christian Schantl, vodja oddelka za mednarodno sodelovanje dunajskega stanovanjskega sklada, družbe Wiener Wohnen: od aprila 1945 so bili vsi župani Dunaja člani avstrijske socialdemokratske stranke SPÖ.

 • JAVNO PISMO

  7. 3. 2024  |  Družba

  Ko načelne in pogumne rešitve pokleknejo pod pritiski demagoških interpretacij in groženj z referendumi

  V sredo, 6. marca, je Državni zbor izvedel drugo obravnavo predloga Zakona o uresničevanju kulturnih pravic pripadnikov narodnih skupnosti narodov nekdanje Socialistične federativne republike Jugoslavije v Republiki Sloveniji. Po razpravi je koalicija predlagala umik 5.a člena, ki je postal predmet najbolj burnih političnih odzivov. Podpisnice in podpisniki menimo, da je ta umik še en v vrsti neposrečenih poskusov kompromisa, dobro znanih iz zgodovine bojev za pravice manjšin – ko načelne in pogumne rešitve pokleknejo pod pritiski demagoških interpretacij in groženj z referendumi.

 • STA

  7. 3. 2024  |  Družba

  Neenakost / Nedostojno nizke pokojnine starejših žensk

  Varuh človekovih pravic Peter Svetina pred mednarodnim dnevom žensk opozarja, da že pridobljene pravice žensk niso nekaj samoumevnega, zato si je treba zanje ves čas prizadevati in se zanje boriti. Po njegovih besedah je skrajni čas, da opravimo z zgodovinsko ukoreninjenimi stereotipi glede vloge žensk ter storimo vse za njihovo enakopravnost.

 • STA

  6. 3. 2024  |  Družba

  73 odstotkov prebivalk Slovenije meni, da imajo v karieri manj priložnosti kot moški

  Kar 73 odstotkov vprašanih prebivalk Slovenije meni, da imajo ženske v Sloveniji manjše možnosti kot moški pri zaposlovanju in karieri. Ta delež je višji od evropskega povprečja, ki znaša 66 odstotkov ter občutno višji od globalnega povprečja, ki znaša 54 odstotkov, kažejo rezultati mednarodne raziskave, ki jo je v Sloveniji izvedel inštitut Mediana.

 • Uredništvo

  6. 3. 2024  |  Družba

  Naslovnica nove Mladine / RAZLIKA JE OČITNA

  V petek izide nova Mladina! V deseti letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 8. marca, dalje, razkrivamo, da ima najpremožnejših 10 odstotkov lastnikov nepremičnin v Sloveniji v lasti 37 odstotkov vrednosti nepremičnin, najmanj premožnih 50 odstotkov lastnikov pa samo 16 odstotkov. Naslovnico je ilustriral nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič.

 • Uredništvo

  6. 3. 2024  |  Družba

  »Če naše delo ni nič vredno, protestiramo!«

  V Iskrinem Delovnem odboru za feminizem tudi letos pripravljajo feministični protest ob 8. marcu, ki se bo začel ob 16.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani. Osrednji slogan shoda je »Če naše delo ni nič vredno, protestiramo!«. Letos postavljajo v ospredje reproduktivno delo, torej gospodinjsko in skrbstveno delo, ki je nevidno, neplačano oz. podplačano. "Zahtevamo podružbljanje reproduktivnega dela – da se vzpostavljajo in krepijo (ne pa krhajo) mehanizmi socialne države, ki lahko naše delo prenesejo z ramen posameznice v roke skupnosti," so zapisale članice Iskrinega Delovnega odbora za feminizem.

 • STA

  5. 3. 2024  |  Družba

  Inštitut 8. marec / Evropska kampanja za varen in dostopen splav

  V Inštitutu 8. marec so danes predstavili evropsko kampanjo My voice, my choice, katere cilj je zbrati milijon podpisov za varen in dostopen splav v Evropi. Kot so pojasnili na novinarski konferenci v Ljubljani, gre za njihovo največjo kampanjo doslej, v njej sodelujejo organizacije več evropskih držav, sami pa prevzemajo vlogo koordinatorja.

 • Uredništvo

  4. 3. 2024  |  Družba

  Teden žensk / Kaj ženske najbolj pogrešajo?

  Na Dunaju se danes začenja prvi teden žensk, v okviru katerega se bo zvrstilo več kot 100 brezplačnih dogodkov. Vrhunec bo potekal na mednarodni dan žena, ko bo mestna hiša odprla svoja vrata za vse obiskovalce. Projekt se je razvil iz obsežne raziskave o zadovoljstvu žensk na Dunaju, ki so jo izvedli leta 2022.

 • STA

  4. 3. 2024  |  Družba

  137 evrov razlike / Ženske v Sloveniji še vedno slabše plačane kot moški

  V Sloveniji je lani prebivalo skoraj 1.054.000 žensk, njihova povprečna starost je bila 45,4 leta. Poročenih je bilo 42 odstotkov žensk, starejših od 14 let. Skoraj tretjina žensk, starih vsaj 15 let, je imela terciarno izobrazbo. V zadnjem četrtletju 2023 je bilo med delovno aktivnimi prebivalci 45,3 odstotka žensk, kažejo podatki Sursa.