• STA

  15. 11. 2022  |  Svet

  NATO / »Ne smemo narediti napake in podcenjevati Rusije«

  "Pred Ukrajino so težki meseci," je opozoril generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Ob tem je posvaril, da Nato kljub nedavnemu umiku ruskih sil iz Hersona ne bi smel podcenjevati ruske vojske. Ob obisku na Nizozemskem je še ocenil, da mora Ukrajina sama določiti pogoje mirovnih pogajanj z Rusijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

 • Uredništvo

  15. 11. 2022  |  Svet

  Zlata doba angleške zgodovine

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Oblast vilinske kraljice Eva-Maria Schnurr piše o tem, da čas vladavine Elizabete I. velja za zlato dobo. Vladarica je skrbela za svojo slavo s spretnim oblikovanjem javne podobe. 

 • STA

  14. 11. 2022  |  Svet

  Donald Trump / Se želi s ponovno kandidaturo za predsednika izogniti kazenskemu pregonu?

  Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump naj bi v torek napovedal vnovično kandidaturo za predsednika ZDA. S kandidaturo za volitve, ki bodo potekale šele leta 2024, se Trump po mnenju nekaterih analitikov želi izogniti kazenskemu pregonu zaradi odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše in drugim pravnim težavam.

 • STA

  14. 11. 2022  |  Svet

  Volodimir Zelenski / »Poiskali bomo vse morilce in jih privedli pred roko pravice«

  "Ruska vojska je v Hersonu zagrešila enaka grozodejstva kot v ostalih regijah," je v nedeljo zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Poudaril je tudi, da so v tej regiji na jugu države že v teku dela za hitro obnovo ključne infrastrukture.

 • Uredništvo

  14. 11. 2022  |  Svet

  Henrik VIII. / Superzvezdnik med angleškimi monarhi

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Naključni reformator Konstantin von Hammerstein piše o tem, da Henrik VIII. še danes velja za najsijajnejšega in najbolj bleščavega vseh angleških monarhov. Kralj iz linije Tudorjev je deželo spremenil bolj kot kdorkoli drug, gnala pa ga je njegova strast.

 • STA

  13. 11. 2022  |  Svet

  Eksplozija / »Storilci tega podlega napada bodo razkriti«

  Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v televizijskem nagovoru obsodil "podli napad", kot je označil današnjo eksplozijo na obljudeni ulici Istiqlal v Istanbulu. Po njegovih navedbah je pri tem umrlo šest ljudi, 53 pa je ranjenih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

 • Uredništvo

  12. 11. 2022  |  Svet

  Mit v službi angleške krone

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Junak in odrešenik Stefan Berg piše o tem, da je bajeslovni kralj Artur plod domišljije nekega duhovnika – mit v službi angleške krone.

 • Uredništvo

  12. 11. 2022  |  Svet

  Tako je Biden zapravil naslednje predsedniške volitve 

  "Če je ameriške volilce najbolj skrbela predvsem inflacija in visoke cene goriv in če imajo cene goriv močan vpliv na inflacijo, ki se je še okrepil po začetku vojne v Ukrajini, potem je Bidnova administracija aktivno pripomogla k slabšim volilnim rezultatom demokratov. Če bi se namesto za aktivno spodbujanje vojne v Ukrajini ter za rigorozne sankcije, ki so povečevale negotovost na trgih in dvignile cene goriv, odločila za bolj miroljuben pristop, bi najbrž dosegla boljši rezultat na volitvah. Če bi se namesto pošiljanja orožja v Ukrajino zavzela za čim hitrejšo mirno rešitev vojne, demokrati najbrž ne bi izgubili večine v kongresu. Grozi tudi republikanski prevzem večine v senatu, o čemer se bo odločalo decembra v drugem krogu senatnih volitev v Georgiji."

 • Uredništvo

  12. 11. 2022  |  Svet

  Francoski Angleži

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Družinska tragedija Georg Bönisch piše o tem, da sta bila Rihard Levjesrčni in Ivan Brez dežele dva izmed sinov Henrika Plantageneta. Žal so bili nenehno v sporu.

 • Ulrich Fichtner

  11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Svet

  Zašli smo s poti

  Sredi tridesetletne vojne, natančneje 26. maja 1626, se je na jugu Nemčije ohladilo, kot se je v podnebni zgodovini zadnjih petsto let primerilo le izjemoma. Vreme je čisto ponorelo in predvsem v okolici Stuttgarta so zavladale takšne izjemne razmere, da je v noči na 27. maj prišlo do hude pozebe. Ribnike in potoke je prekril led, listje na drevju je počrnelo, poljščine in trta so v nekaj urah odmrli.

 • Pot do spet velike Amerike

  Ameriške vmesne volitve – alias midterm elections – so vedno veselica, karneval, freakshow in teater krutosti – republikancem pa se itak povsem zmeša. Iz njih udarijo neprebavljena preteklost, ekstremnost in lunatičnost. Na vmesnih volitvah kakopak ne volijo le kongresnikov in senatorjev, temveč tudi guvernerje in celo šerife. No, v severnokarolinskem okrožju Columbus so republikanci mirno podprli ponovno kandidaturo eksplicitno rasističnega Jodyja Greena, nekdanjega šerifa, ki je bil pred kratkim prisiljen odstopiti prav zaradi svojega rasizma – na dan so prišli posnetki, na katerih se je slišalo, kako je leta 2019 razlagal, da bo vse temnopolte policiste odpustil, ker tem »črnskim prascem« ne more zaupati. Ja, rasisti črncem ne morejo zaupati. In ja, to očitno velja tudi za republikance – črncem ne morejo zaupati. Zato niti ne preseneča, da so republikanske oblasti v nekaterih zveznih državah, recimo na Floridi, v Teksasu in Georgii, pred volitvami uzakonile »volilno policijo«, ki naj bi skrbela za red in varnost na voliščih – kar seveda spominja na rasistične čase (na čase »Jima Crowa«), ko je policija na voliščih tako nadlegovala in zastraševala črnske volivce, da niso mogli niti upali oddati svojega volilnega glasu. A kot rad reče Donald Trump, oblikovalec republikanske agende – to so bili časi, ko je bila Amerika »velika«.

 • Elisa von Hof

  11. 11. 2022  |  Mladina 45  |  Svet

  Margaret Atwood / »Verjemite, na svetu je bilo že slabše«

  Vhodna veža hotela Dorint v Berlinu. Margaret Atwood, 82, stopa skozi prostor, velik kot teniško igrišče, ne da bi jo kdo prepoznal. Njeno starost izdajajo le previdni koraki. Komaj je drobna gospa sedla v naslanjač, so njene žive modrozelene oči že pozorno in budno opazovale okolico in sogovornika. Atwoodova sodi med najbolj priljubljene pisateljice na svetu. Kanadčanka neutrudno piše romane, eseje in pesmi – njena zadnja zbirka Dearly je izšla leta 2020. Zaslovela je predvsem z distopičnimi romani, kot je Deklina zgodba – v njej pripoveduje o diktaturi, v kateri so ženske ponižali v stroje za rojevanje. Roman je bil predloga za serijo, ki je osvojila milijone gledalcev po vsem svetu.

 • STA

  10. 11. 2022  |  Svet

  Ukrajina / »Zmaga morda ni dosegljiva z vojaškimi sredstvi, zato je treba uporabiti druga sredstva«

  Ukrajina ravna zelo previdno, potem ko je Rusija v sredo napovedala umik sil iz mesta Herson, je v sredo izjavil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Medtem so iz ZDA sporočili, da je doslej v Ukrajini umrlo več kot 100.000 ruskih vojakov, podobne izgube pa je verjetno utrpela tudi ukrajinska stran, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 • STA

  10. 11. 2022  |  Svet

  90-odstotni padec smrti / WHO: »Covid-19 je še vedno pandemija«

  "Minuli teden je na svetu zaradi covida-19 umrlo 9400 ljudi, kar predstavlja 90-odstotni padec zabeleženih smrti v primerjavi z letošnjim februarjem," ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). V tedenskem poročilu, objavljenem v sredo, WHO prav tako beleži 15-odstotni padec odkritih okužb na tedenski ravni.

 • STA

  10. 11. 2022  |  Svet

  Ana Roš / V Barceloni prejela prestižno akademsko nagrado

  Chefinja Ana Roš je v sredo na akademskem mednarodnem kongresu v Barceloni prejela prestižno nagrado sferic. Nagrado podeljujejo vizionarjem kuhinjskih znanosti, chefom, ki raziskovanje in znanost razumejo kot pomemben element svoje kuhinje, z rešitvami pa odgovarjajo na izzive današnjega časa, so sporočili iz nagrajene restavracije Hiša Franko.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  NATO / »Putinova zmaga v Ukrajini ne bi bila katastrofalna samo za Ukrajince«

  Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v pogovoru z britanskim premierjem Rishijem Sunakom v Londonu zahvalil Veliki Britaniji za pomemben prispevek zavezništvu in močni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo. Izpostavil je pomen nadaljnje podpore Kijevu ne samo za Ukrajince, ampak tudi za države članice zavezništva, so sporočili iz Nata.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  Igralec svojega oskarja podaril Zelenskemu

  Ameriški igralec in režiser Sean Penn je med torkovim obiskom v Kijevu svojega oskarja podaril ukrajinskemu predsedniku Volodimirju Zelenskemu. V video posnetku na Telegramu je tudi videti, kako mu je ukrajinski predsednik podelil red za zasluge, poroča britanski BBC.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  Facebook / Zuckerberg bo odpustil 11.000 zaposlenih

  Facebookovo krovno podjetje Meta bo odpustilo več kot 11.000 zaposlenih, kar je 13 odstotkov vseh. Kot je v izjavi zapisal prvi mož podjetja Mark Zuckerberg, gre za "najtežjo spremembo v Metini zgodovini".

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  »Te volitve ne morejo ničesar bistveno spremeniti. Odnosi bodo zaenkrat ostali slabi.«

  Rezultati vmesnih volitev ne bodo imeli bistvenega vpliva na odnose z ZDA, je v torek dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Odnose med Rusijo in ZDA je ocenil kot slabe, pri čemer meni, da bodo takšni do nadaljnjega tudi ostali.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  Po Muskovem prevzemu / Nezadovoljni uporabniki Twitterja iščejo alternative

  Napovedi množičnih odpuščanj, vračanje kaznovanih uporabnikov in zaračunavanje prioritetnega dostopa do omrežja Twitter, odkar ga je prevzel ameriški milijarder Elon Musk, so številne uporabnike odvrnili od uporabe platforme. A uveljavljanje alternativ še ni steklo množično, poroča AFP.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  Severna Koreja / »Z množičnimi izstrelitvami raket do političnih in diplomatskih ciljev«

  Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske danes ponovno izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je poletela proti Japonskemu morju. Izstrelitev so kasneje potrdile tudi japonske oblasti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 • STA

  9. 11. 2022  |  Svet

  Hekerji začeli objavljati zdravstvene podatke pacientov

  Hekerji so nedavno vdrli v podatkovno bazo avstralske zdravstvene zavarovalnice Medibank in danes na temnemu spletu začeli objavljati občutljive podatke njenih skoraj deset milijonov strank, med katerimi je tudi predsednik vlade Anthony Albanese. Pred tem so poskušali izsiljevati zavarovalnico, a ta odkupnine ni želela plačati.

 • Uredništvo

  9. 11. 2022  |  Svet

  Neusmiljen vojskovodja, ki se je izkazal za spretnega državnega voditelja

  Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Normani na prestolu Uwe Klussmann piše o tem,da je bil Viljem Osvajalec neusmiljen vojskovodja, ki pa se je izkazal za spretnega državnega voditelja.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  Ukrajina / Zelenski postavil pogoje za pogajanja z Rusijo

  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v svojem rednem nočnem nagovoru dejal, da je pripravljen na pogovore z Rusijo, vendar le na pristna pogajanja, ki bodo vsebovala vrnitev zasedenega ukrajinskega ozemlja, zagotovilo odškodnin za ruske napade in kazni za odgovorne za vojne zločine, poročajo tuje tiskovne agencije.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  EU / Zloraba vohunske programske opreme resno ogroža demokracijo

  Vohunsko programsko opremo so nezakonito uporabljali v najmanj štirih državah članicah Evropske unije - Poljski, Madžarski, Grčiji in Španiji - ugotavlja odbor Evropskega parlamenta v pravkrar objavljenem vmesnem poročilu o zlorabah vohunske opreme v aferi Pegasus, ki je prišla na dan lansko poletje. Pozvali so k moratoriju na to tehnologijo.

 • Uredništvo

  8. 11. 2022  |  Svet

  Malo je manjkalo, pa se Anglija danes ne bi imenovala Anglija

  ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE je posebna izdaja Mladine (že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini), ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  EU / Bo Hrvaška vstopila v schengen?

  Evropski parlament bo na zasedanju v Bruslju v sredo razpravljal, v četrtek pa po pričakovanjih podprl mnenje, da Hrvaška izpolnjuje pogoje za vstop v schengensko območje. Mnenje Evropskega parlamenta, ki ni zavezujoče, bo predzadnji korak Hrvaške na poti v schengen z januarjem prihodnje leto. Dokončno odločitev naj bi decembra sprejel Svet EU.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  Žrebanje najvišjega dobitka na lotu doslej

  Prebivalci ZDA nestrpno pričakujejo naslednje žrebanje številk za loto Powerball, saj bi morebitni srečni dobitnik lahko prejel najvišji dobitek na lotu v zgodovini, ki znaša 1,9 milijarde dolarjev. Ta znesek je v zadnjih dneh po vsej državi povzročil pravo loterijsko mrzlico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  Kosovo / Rusija za stopnjevanje konflikta obtožuje Zahod

  Rusko zunanje ministrstvo je danes izrazilo zaskrbljenost glede razmer na Kosovu in obtožilo Zahod, da tamkajšnjo situacijo stopnjuje v smeri neposrednega konflikta. EU so pri tem kritizirali kot nesposobno rešiti odprta vprašanja, medtem ko naj bi Beograd deloval konstruktivno.

 • STA

  8. 11. 2022  |  Svet

  Severna Koreja zavrača očitke ZDA, da skrivaj dobavlja orožje Rusiji

  Severna Koreja je danes zavrnila očitke ameriških oblasti, da skrivaj dobavlja orožje Rusiji. Poteze Washingtona pa je označila za poskus omadeževanja podobe Severne Koreje na mednarodnem prizorišču s sklicevanjem na po njihovi ocena nezakonite resolucije Varnostnega sveta Združenih narodov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.