• STA

    18. 8. 2022  |  Politika

    Janša mora stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti

    Višje sodišče v Celju je v celoti pritrdilo zamudni sodbi velenjskega okrajnega sodišča, ki je razsodila, da mora predsednik SDS Janez Janša stranki SD plačati 10.000 evrov odškodnine in se ji opravičiti zaradi njegovih javnih izjav, povezanih z lastništvom vile na Levstikovi 15 v Ljubljani, kjer ima SD svoj sedež.

  • Danes je nov dan

    18. 8. 2022  |  Družba

    Ne tako hitro

    Vlada Janeza Janše je po tem, ko so stranke, ki so jo sestavljale, izgubile na volitvah, petdesetim ministrom in drugim funkcionarjem razdelila več kot 230 tisoč evrov nadomestil za neizkoriščen letni dopust. Glede na analizo, ki smo jo opravili na Pravni mreži, je videti, da izplačila (vsaj) ministrom in ministrici niso bila le neokusna, ampak tudi protipravna. Izplačana so bila namreč na podlagi Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1), a za ministre (kot tudi za predsednika vlade in njenega generalnega sekretarja) velja Zakon o poslancih (ZPos), ta pa ne predvideva denarnega nadomestila za neizrabljen dopust.

  • Uredništvo

    18. 8. 2022  |  Politika

    »Svobodne volitve ne pomenijo, da morajo biti vsi kandidati izenačeni glede medijske pozornosti«

    "Dejstvo, da imamo svobodne volitve, ki omogočajo tako aktivno kot pasivno participacijo kandidatov, še ne pomeni, da morajo biti vsi kandidati izenačeni glede medijske pozornosti. Tudi zreli mediji morajo opraviti selekcijsko vlogo in oceniti, kaj je odgovorno. Mediji ne morejo dati enakih možnosti resnim kandidatom in tistim, ki se predstavljajo s popolnoma bizarnimi idejami. Z lekarniško tehtnico nikakor ne gre meriti časa in števila besed vseh kandidatov v medijih. Javnomnenjske ankete, ki so se skozi politično realnost izkazale za verodostojne, ponujajo filter tudi za orientacijo medijev pri odločitvah, kako bodo obravnavali različne kandidate. Če imajo mediji opravka z marginalijami, lahko kandidata tako tudi obravnavajo – torej marginalno."

  • Uredništvo

    18. 8. 2022  |  Družba

    »Več tehnologije ne pomeni avtomatično boljše družbe«

    "Odrekli bi jim pravico do izobraževanja. Tehnologija, ki jo vpenjamo v družbo, dostikrat diskriminira in povzroča še večje neenakosti. Nekdo, ki si lahko privošči računalnik, lahko sodeluje pri pouku. Kdor ga nima, ne more, ker je njegova družina socialno deprivilegirana. Več tehnologije ne pomeni avtomatično boljše družbe, to je treba vedeti. Tudi digitalizacija šolstva ne bo avtomatično vodila v boljšo družbo, če se ne bo v procesu gledalo tudi na socialno-ekonomski status otrok, pa na kulturne dejavnike, spol, od kod prihajajo, ali imajo dostop do spleta … Hitrejše povezave in večje število računalnikov ne bodo koristili nikomur, če ne bomo zares strukturno, sociološko opazovali problemov, ki jih želimo rešiti. Čaka nas še veliko dela. A če tehnologijo sprejmemo kot medij in ji pripišemo ustrezno družbeno vlogo, imamo možnost za boljšo digitalno prihodnost."

  • Franco Juri

    18. 8. 2022  |  Politika

    Kardinalova knjiga

  • STA

    18. 8. 2022  |  Svet

    Zaradi uporabe Twitterja obsojena na 34 let zapora

    Sodišče v Savdski Arabiji je aktivistko Salmo al Šehab zaradi uporabe Twitterja obsodilo na 34 let zapora. Šehab, ki ji je na Twitterju sledilo približno 2600 uporabnikov, je pogosto pisala o pravicah žensk v konservativni sunitski muslimanski državi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    18. 8. 2022  |  Kultura

    Festival Mladi levi praznuje 25 let

    Letošnji 25. Mladi levi, ki bodo potekali med 19. in 27. avgustom na različnih prizoriščih v Ljubljani, ponovno prinašajo bogat nabor predstav in drugega dogajanja, ki ga je sestavila nova kuratorska ekipa v sestavi Mojca Jug, Klara Drnovšek Solina in Lea Kukovičič. Letos sta posebnost festivala dve otvoritveni predstavi.

  • Grega Repovž

    17. 8. 2022  |  Politika

    Ker resnica boli

    V sredo je vodstvo RTV Slovenija na spletni strani objavilo sporočilo za javnost, ki ga je napisal direktor TV Slovenija Uroš Urbanija: »Z razočaranjem ugotavljamo, da je tokratni uvodnik Gregorja Repovža, odgovornega urednika Mladine, prestopil mejo kulturnega in strokovnega izražanja osebnega mnenja. Besedilo je nesprejemljivo v javnem prostoru, še zlasti za četrto vejo oblasti, ki bi morala opozarjati, ne pa spodbujati sovražni govor in hujskanje. Direktor Televizije mag. Uroš Urbanija se je zato na podlagi sklepa kolegija direktorja TV SLO odločil, da bo Televizija prekinila vsakršno poslovno sodelovanje s časnikom Mladina, vodstvo RTV Slovenija pa bo s strokovnimi službami proučilo možnosti vložitve pravnih sredstev.«

  • STA

    17. 8. 2022  |  Politika

    »V Ljubljani prevečkrat pozabljajo, da bi moralo biti Prekmurje enakovreden gradnik slovenske države«

    Danes je državni praznik, dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Z njim se spominjamo množičnega ljudskega zborovanja v Beltincih 17. avgusta 1919, ko je po prvi svetovni vojni množica plebiscitarno podprla priključitev Prekmurja matični domovini.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Politika

    Golob: »Čas, v katerem si je Evropa celila rane, je hkrati ponudil prostor za bolj trajne in pravične rešitve«

    Dan, ko se spominjamo združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, je praznik vseh nas, je v poslanici ob današnjem prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom zapisal predsednik vlade Robert Golob. Poudaril je, da je bila združitev podlaga za novo poglavje v političnem, kulturnem in gospodarskem življenju Prekmurja.

  • »Stranke hočejo hitro dostavo, zato moramo voziti hitro. To je edini način, da sploh preživimo.«

    Župan občine Ljubljana, ki mesto podreja profitnim interesom in izkoriščevalske korporacije, ki ne zaposlujejo ljudi, za nevarnosti v prometu krivijo delavce_ke kurirje_ke!

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    »Če bom izvoljena za predsednico vlade, ne bom dovolila drugega referenduma o neodvisnosti«

    Tekmeca za vodenje britanske konservativne stranke in položaj predsednika britanske vlade, zunanja ministrica Liz Truss in nekdanji finančni minister Rishi Sunak, sta v torek ponovno izrazila nasprotovanje novemu referendumu o neodvisnosti Škotske.

  • STA

    16. 8. 2022  |  Politika

    Poziv k reviziji in tožbam zaradi izplačila nadomestil neizrabljenega dopusta nekdanjim ministrom

    V Pravni mreži za varstvo demokracije so prepričani, da ministri prejšnje vlade, ki so po koncu mandata prejeli nadomestilo za neizrabljen dopust, do nadomestil niso bili upravičeni. Vlado zato pozivajo, naj zoper ministre, ki so prejeli nadomestila, vloži tožbe, Računsko sodišče pa k reviziji vseh postopkov izplačil denarnih nadomestil.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    »Naša demokracija je resnično napadena in ogrožena«

    Ameriška kongresnica Liz Cheney, ena redkih republikanskih kongresnikov, ki javno nasprotujejo nekdanjemu predsedniku Donaldu Trumpu, je v torek na primarnih volitvah v zvezni državi Wyoming doživela poraz. Premagala jo je relativna politična novinka in kandidatka, ki jo podpira Trump, Harriet Hageman.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    Palestinski predsednik: »Izrael je zagrešil 50 pokolov v 50 palestinskih krajih, to je 50 holokavstov«

    Palestinski predsednik Mahmud Abas je v torek sprožil ogorčene odzive, potem ko je na novinarski konferenci z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem v Berlinu Izrael obtožil, da je nad Palestinci izvedel holokavst. Na obtožbe se je ostro odzval izraelski premier Jair Lapid, zavrnil jih je tudi Scholz, poročajo tuje agencije.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Politika

    BiH: »Od Rusije pričakujemo, da se vzdrži kakršnihkoli izjav, ki ne prispevajo k miru«

    V BiH so v torek po desetih letih znova prispeli nemški vojaki, ki bodo delovali v okviru mirovne misije EU v BiH (Eufor). Tudi v tej luči je rusko veleposlaništvo v Bosni in Hercegovini obtožilo Nato, da načrtuje okupacijo te države. Zunanja ministrica BiH Bisera Turković je njihove obtožbe obsodila in poudarila, da Nato ni nikakršen okupator.

  • Uredništvo

    17. 8. 2022  |  Politika

    »Novinarstvo je močno načel Janša, ki je napovedal vojno medijem in jo tudi odločno vodil«

    "Ravno ogorčenje volivcev nad mesarjenjem bivšega premiera Janeza Janše v medijih je bilo med pomembnimi razlogi, da so se volivci odločili množično podpreti Goloba v upanju, da bo njegov odnos do medijev popolnoma v duhu njegovih zahodnih liberalnih kolegov, daleč stran od aliberalnega Višegrada. Novinarstvo je močno načel Golobov predhodnik Janša, ki je napovedal vojno medijem in jo tudi odločno vodil. Del medijske krajine je instrumentaliziral in vpel v brezobzirno strankarsko propagando. Hrbtenicama novinarstva, STA in RTV Slovenija, je zadal težke udarce, katerih posledice se prenašajo na celoten ceh, ki ima seveda tudi številne druge strukturne težave, od prekarizacije do nepreglednega, hobotničarskega lastništva medijev. Slovenija je v zadnjih letih posledično zgrmela na lestvici svobode medijev."

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    Najvišja inflacija v zadnjih 40 letih

    Inflacija v Veliki Britaniji je julija na letni ravni znašala 10,1 odstotka, potem ko je bila mesec prej pri 9,4 odstotka. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v zadnjih 40 letih, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil britanski statistični urad. K inflaciji so največ prispevale višje cene kruha, žita, mleka, sira in jajc.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    Bruselj zamrznil odločanje o madžarskem prevzemu OMV Slovenija

    Evropska komisija je po poročanju portala Necenzurirano do nadaljnjega zamrznila poglobljeno preiskavo Molovega prevzema mreže bencinskih servisov OMV Slovenija. To so v Bruslju storili potem, ko od madžarskega Mola v določenem roku niso prejeli zahtevanih informacij. S preiskavo bodo nadaljevali po prejemu zahtevane dokumentacije.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    Lollobrigida vstopa v politiko

    Italijanska filmska diva Gina Lollobrigida, ki je stara 95 let, je v pogovoru za italijanski časnik Corriere della Sera povedala, da se namerava na septembrskih parlamentarnih volitvah v Italiji potegovati za položaj senatorke.

  • STA

    17. 8. 2022  |  Svet

    Severna Koreja izstrelila vodeni raketi

    Severna Koreja je danes izstrelila dve vodeni raketi, je sporočilo južnokorejsko obrambno ministrstvo. S tem se je končalo mesec dni trajajoče zatišje, potem ko je Pjongjang letos izvedel rekordno število preizkusov raket, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    17. 8. 2022  |  Kultura

    Kulturo radi komentirajo tisti, ki imajo z njo malo opravka

    "Kulturo in njeno proračunsko požrešnost radi komentirajo tisti, ki imajo z njo malo opravka. Ne obiskujejo kulturnih prireditev, morda še nikoli niso bili na koncertu klasične glasbe, kaj šele v operi, niso videli baleta, kaj šele predstave sodobnega plesa, niso bili v Narodni galeriji, kaj šele v Moderni. Ne berejo knjig, sploh pa ne sodobne poezije, ker se ne rima in je tako ali tako živ krst ne razume. Razumljivo. Gre za tipičen strah pred neznanim. Strah pred tem, da boš moral razmišljati. Da bo tudi naporno. Ali še huje, da si boš morda moral priznati, da ne razumeš."

  • STA

    17. 8. 2022  |  Kultura

    Fotografska razstava, ki je povezala 19 slovenskih rek, 19 fotografov in 29 varuhinj rek

    V Parku Pečno v Kanalu bodo danes, 17. avgusta ob 17. uri odprli skupinsko fotografsko razstavo z naslovom Varuhinje rek, ki je povezala 19 slovenskih rek, 19 fotografov in 29 varuhinj rek. Odprtju razstave bo sledil koncert Nike Solce in pogovor o civilno-družbenih prizadevanjih proti dolgoletnemu onesnaževanju Soče, celotne narave in človeškega okolja v Soški dolini z Manuelo Korečič in Mihom Steglom, predstavnikoma civilne iniciative Danes!, ter Danielom Rojškom Dančem, poklicnim varuhom narave.

  • Danes je nov dan

    17. 8. 2022  |  Družba

    Največja vloga Johnnyja Deppa: žrtev

    Ko so oboževalci Johnnyja Deppa zbirali denar za odpečatenje dodatnih dokumentov z neslavnega sodnega procesa, gotovo niso pričakovali, da bo njihova javna razgrnitev bolj kot Amber Heard v slabi luči prikazala Deppa. V dokumentih je npr. omenjeno, da Heard ob ločitvi ni zahtevala denarja, da so Deppovi odvetniki želeli uporabiti njene gole fotografije in še marsikaj.

  • Uredništvo

    17. 8. 2022  |  Kultura

    Ali izhod sploh še obstaja?

    V Projektni sobi SCCA (Metelkova 6)  Ljubljana je do 20. avgusta (med 19. in 22. uro) na ogled razstava Sare Bezovšek z naslovom Narava se celi. Gre za drugo razstavno sodelovanje med SCCA-Ljubljana in Festivalom kratkega filma FeKK, ki je prostor Projektne sobe SCCA spremenilo v definitivni covidni meme Narava se celi. Kuraor razstave: Peter Cerovšek

  • Uredništvo

    17. 8. 2022  |  Kultura

    V Kranj prihajajo številni zvezdniki jazza 

    Od 18. do 28. avgusta bo v Kranju potekal 19. Jazz Kamp Kranj, na katerem bodo nastopili številni slovenski in tuji glasbeniki. Prvi večer bo na Glavnem trgu v Kranju nastopil duet klavirjev, ki ga sestavljata Emil Spanyi iz Madžarske in David Gazarov iz Nemčije ob spremljavi hrvaškega basista Maria Mavrina in francoskega bobnarja Christopha Brasa.

  • STA

    16. 8. 2022  |  Svet

    Zelenski: »Če bo Rusija povzročila katastrofo, bodo posledice prizadele tudi tiste, ki so doslej molčali«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek vnovič posvaril pred jedrsko katastrofo v Zaporožju, ki bi po njegovih besedah ogrozila celotno Evropo. Medtem so Združeni narodi zavrnili obtožbe Moskve, da ovirajo obisk strokovnjakov za jedrsko energijo v nuklearki, ki je bila v ponedeljek znova tarča obstreljevanja.

  • STA

    16. 8. 2022  |  Svet

    Putin: »To je brezsramna demonstracija nespoštovanja suverenosti drugih držav«

    Ruski predsednik Vladimir Putin je danes ZDA obtožil, da si prizadevajo podaljšati konflikt v Ukrajini in da podpihujejo spore tudi drugod po svetu, med drugim z nedavnim obiskom predsednice predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi na Tajvanu.

  • STA

    16. 8. 2022  |  Svet

    Trump: »To je napad na političnega nasprotnika na ravni, kakršne v naši državi še ni bilo«

    Ameriško ministrstvo za pravosodje je v ponedeljek zavrnilo zahtevo več ameriških medijev in republikanskih članov kongresa po objavi dokazov, na podlagi katerih je sodišče izdalo nalog za preiskavo posestva nekdanjega predsednika Donalda Trumpa na Floridi. Po oceni ministrstva bi namreč objava lahko povzročila "nepopravljivo škodo" preiskavi. 

  • Uredništvo

    16. 8. 2022  |  Politika

    »Cerkev kot institucija mi ni blizu in želela bi si, da bi bila politično bolj nevtralna«

    "Verska svoboda je ena izmed temeljnih človekovih pravic in tudi ustavno zagotovljena pravica. Vsakdo ima pravico do svobodne izbire ali neizbire vere ter njenega izražanja. Kot zagovornica in branilka človekovih pravic bom tako vedno zagovarjala tudi versko svoboščino in spoštovanje ljudi vseh veroizpovedi. Mnogi najdejo pri svetih mašah in molitvah svoj duševni mir in prav je tako, kot je tudi prav, da cerkev in duhovniki ljudem pomagajo. Pri tem imam izjemno lepo izkušnjo iz časa, ko sem bila predsednica Rdečega križa. Takrat sem zelo dobro sodelovala s Slovensko Karitas. Obe humanitarni organizaciji opravljata pomembno in še kako potrebno poslanstvo. Mi pa Cerkev kot institucija ni blizu in želela bi si, da bi bila politično bolj nevtralna. Cerkev mora tudi zato ostati ločena od države."