• Vlado Miheljak

    Vlado Miheljak

    5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Dva leva

    Novi obrazi stare politike

    Od vseh neštetokrat citiranih izjav, govorov generala Rupnika, je zgornji najbolj signifikanten. Ne le zaradi vsebine kot take, ampak zaradi datuma. Dvaindvajsetega aprila petinštirideset! To ni bila morebiti vsiljena rojstnodnevna čestitka Führerju, ni bila zavržna domobranska prisega, katere besedilo naj bi domnevno pomagali pisati tisti, ki so se jim priklonili. Ne, to je bil čas, ko so nemške okupacijske sile že, kot povsod drugod po Evropi, panično kurile dokumente, pakirale in iskale civilna oblačila za dan po tem in prebeg čez Karavanke. Takrat jih nikakor ni več brigalo, kaj počnejo in govorijo lokalni kolaboranti. In takrat je »prezident« imel v časopisu Slovenec svoj zadnji nagovor ljudstvu ter v njem strnil vso svojo izvorno avtoritarnost, bazični antidemokratični refleks ter nekontrolirani antisemitizem. In tudi domobranci kot »nosilci nove svobode slovenskega naroda« niso bili eni od borcev za svobodo, eni od antifašistov, ampak kolaboranti sil mraka; kolaboranti nacizma. Teza, da je šlo pri domobranstvu zgolj za slabo oceno situacije ali celo za taktično kolaboracijo, je prekratka. Domobranstvo je razvilo lasten, avtonomni fašistoidni diskurz. Že hiter pregled zapisov v Slovencu od konca aprila 1941 do konca aprila 1945, razkrije, da je domobranstvo ne glede na to, ali smo bili pod okupacijo mediteransko »ležernega« fašizma ali germansko »rigoroznega« nacizma, vselej uporabljalo originalni trdi besednjak, poln povedi o židovski agitaciji, židovskem bogastvu, boljševističnem satanizmu sodobnega židovstva, o spregi med liberalizmom, boljševizmom in cionizmom ...

  • Monika Weiss

    5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Družba

    Domiselni ponudniki testov

    Čeprav je testiranje eno ključnih orodij za spoprijem z epidemijo covid-19, na ministrstvu za zdravje še vedno niso objavili celotnega seznama izvajalcev – med njimi so tudi zasebniki, ki so za to dobili zeleno luč ministrstva. Tam se ne ukvarjajo niti s cenami, ki jih ti zasebniki postavljajo za opravljanje zahtevnejših in zanesljivejših PCR-testov ali hitrih antigenskih testov. »Do cen samoplačniških PCR-testov ministrstvo nima stališča,« odgovarjajo. Za hitre antigenske teste (HAGT) pa cenovna omejitev 12 evrov, ki jo je poleti javno razglasil minister, »še velja«, potrjujejo in dodajajo, da nadzor opravlja zdravstveni inšpektorat.

  • Borut Mekina

    5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Svet

    Režim proti ženskam

    Konec septembra je v poljsko bolnišnico v Pszczyni, mestecu v bližini Katovic, zaradi iztekanja plodovnice prišla 30-letna ženska v 22. tednu nosečnosti. Pri pregledu so zdravniki ugotovili, da se je plod zaradi pomanjkanja plodovnice napačno razvijal, bil je tudi deformiran in ni imel več možnosti preživetja. Kljub temu zdravniki splava niso opravili takoj, ampak so čakali, da je plodu nehalo biti srce, to pa je bilo za žensko prepozno. Uradno je umrla zaradi tako imenovanega septičnega šoka, dejansko pa zaradi poljske zakonodaje, ki prepoveduje splav.

  • Opozicija

    Politični kaos v Sloveniji se poglablja sorazmerno z novim razraščanjem pandemije. Vlada je leto in pol sejala politično nezaupanje in doživela bumerang. Ljudstvo v vlogi cepilnih abstinentov ji očitno ne sledi, tudi za ceno lastnega zdravja in življenj. Politični poraz oblasti je tu zgolj druga stran izigravanja politične demokracije. Slovenija se uvršča med vedno bolj avtokratsko vodene demokracije. Ekonomski rezultati so danes edini navidezni argument Janševe vlade. Toda za njimi stojijo običajno zadolževanje, korupcija in klientelizem. Politično skorumpirana ekonomija postaja alibi za umiranje demokratičnih institucij. Slovenski politični prostor potrebuje radikalni demokratični zasuk. Desnica z Janšo je njegov antipod, toda tudi leva alternativa ni prepričljiva. Ekonomsko je preveč sterilna, politično premalo prodorna. Tradicionalna predvolilna koalicija ni dovolj, vnebohod strankarskih programov tudi ne, upanje v Janšev politični zlom je zabloda. Politična inovacija madžarske opozicije je tu dobro vodilo. Potrebujemo predvolilne konvencije strank KUL, odprto soočanje programov, demokratično iskanje novega voditelja. Konec političnega blefiranja z leve je pogoj za volilno zmago in drugačen obraz Slovenije.

  • Janko Lorenci

    Janko Lorenci

    5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Kolumna

    Iz miši v motnjo

    V Uniji si krize – finančna, begunska, zdravstvena – kar sledijo. Vse spremljajo začetna velikanska zmeda, negotovost, soliranje članic in nato mučno iskanje skupnih odgovorov. Zaporedje kriz se zleplja v trajno krizno stanje evropske družine. Z brexitom je izgubila veliko, dragoceno članico, zdaj se podobne težave nadaljujejo z napetostmi med severozahodom in vzhodom EU.

  • Bilo je nekoč v Šaolinu

    Hiphop kolektiv Wu-Tang Clan je leta 2015 posnel dvojni album Once Upon a Time in Shaolin, ki je bil izdan v zgolj enem, edinstvenem izvodu. Konceptualna izdaja je bila mišljena kot upor proti zmanjševanju vrednosti glasbe v dobi digitalne distribucije, a projekt se je sfižil, ko je unikatno ploščo na dražbi za dva milijona ameriških dolarjev kupil Martin Shkreli, zloglasni farmacevtski poslovnež in goljuf, znan tudi kot »pharma bro«. Shkrelijevo ime je že skoraj pozabljeno, toda v času nakupa Wu-Tangovega unikatnega albuma je slovel kot »najbolj osovražena oseba na internetu«, pa ne zato, ker je ploščo kupil kot trofejo. V zgodovino se je zapisal kot razvpiti farmacevtski zlikovec, ki je med drugim pridobil ekskluzivne pravice za proizvodnjo zdravila Daraprim – to se uporablja denimo za zdravljenje aidsa – in ceno ene tablete čez noč s 13,5 ameriškega dolarja zvišal na vrtoglavih 750 dolarjev. Tri leta kasneje je bil zaradi različnih goljufij obsojen na sedem let zapora.

  • Luka Volk

    5. 11. 2021  |  Mladina 44  |  Politika

    (Ne)dostojna oskrba

    Poslanci so potrdili primernost predloga zakona o dolgotrajni oskrbi, ki naj bi po dveh desetletjih čakanja sistemsko uredil zanemarjeno področje skrbi za najstarejše – predvsem naj bi priskrbel dodatna mesta po domovih za starejše, izboljšal zdajšnje zmogljivosti in okrepil storitve pomoči na domu. A zakon je kljub temu še vedno deležen številnih kritik stroke, ker naj ne bi obravnaval ključnih dejavnikov dolgotrajne oskrbe, kot so viri financiranja, delovanje in razvoj javne mreže izvajalcev, upravičenost uporabnikov do storitve ter kadrovski, prostorski in drugi standardi za izvajanje dolgotrajne oskrbe. Kot opozarjajo pri Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije, bi novi zakon lahko še dodatno poslabšal ekonomski položaj najranljivejših.

  • Uredništvo

    5. 11. 2021  |  Politika

    »Zorčič ribari tam, kjer ni več veliko rib«

    "Zdi se, da se je (Igor Zorčič) s poskusi opravičevanja svojega ravnanja le še bolj zaplezal. Mislim, da ribari tam, kjer ni več veliko rib. Zdi se mi, da ni računal na to, da ga bodo v bran najbolj vzeli tisti, s katerimi je nekoč sobival v koaliciji, na koncu pa so ga ti isti ljudje skušali že dvakrat odnesti s položaja."

  • Vizjak: »Tisti, ki je brez greha, naj prvi vrže kamen«

    Minister Vizjak priznava, da je storil greh v korist davkoplačevalcev in kritike pozval, naj tisti brez greha prvi vrže kamen. Kako naj razumemo njegovo biblično prispodobo v aferi »glupi davki«?

  • STA, UREDNIŠTVO

    4. 11. 2021  |  Politika

    Forenziki potrdili pristnost posnetkov pogovora med Vizjakom in Petanom

    Zasebni Inštitut za forenziko informacijskih tehnologij je z analizo potrdil pristnost zvočnih posnetkov pogovora med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom iz leta 2007, so poročali v oddaji 24ur Zvečer. Objavili so tudi daljši del pogovora, v katerem naj bi Vizjak iskal ohranitev vpliva v Termah Čatež.

  • IK, STA

    4. 11. 2021  |  Politika

    »Če Vizjak ne bo odstopil, naj to namesto njega stori Janša«

    Podpredsednik Socialnih demokratov (SD) Matjaž Nemec je danes v odzivu glede na objavljen zadnji posnetek pogovorov ministra za okolje (tedaj pa za gospodarstvo) Andreja Vizjaka z gospodarstvenikom Bojanom Petanom glede Term Čatež izrazil pričakovanje, da bo minister Vizjak odstopil. Zavzel se je tudi za čimprejšnje predčasne volitve.

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KDO SE BOJI CEPIV?

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Luke Dakskoblerja, v naslovni temi pa boste lahko prebrali, zakaj je proticepilski puč uspel. Kdo se boji cepiv? O tem več v jutrišnji številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. novembra, dalje. #Mladina44

  • STA

    4. 11. 2021  |  Svet

    Novinarjem bodo krili stroške tožb 

    Upraviteljica Ameriške agencije za mednarodni razvoj (USAID) Samantha Power je v govoru na univerzi Georgetown napovedala ustanovitev posebnega finančnega sklada, ki bo kril stroške novinarjem, ki bodo v tujini podvrženi tožbam, namenjenim njihovemu utišanju.

  • IK, STA

    4. 11. 2021  |  Politika

    Vizjak: »Imam čisto vest«

    Okoljski minister Andrej Vizjak je danes pozdravil objavo celotnega posnetka njegovih pogovorov s predsednikom uprave DZS Bojanom Petanom glede Term Čatež in ga označil kot avtentičnega. Pojasnil je ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež. Kot pravi, ima čisto vest.

  • STA

    4. 11. 2021  |  Politika

    LMŠ: »Minister Vizjak je lagal«

    V stranki LMŠ ob objavi celotnega posnetka pogovora med okoljskim ministrom Andrejem Vizjakom in podjetnikom Bojanom Petanom poudarjajo, da gre za "gospodarski kriminal in koruptivne povezave Vizjak - Petan". Ob tem pričakujejo, da se bosta na dogajanje po uradni dolžnosti nemudoma odzvala tožilstvo in policija.

  • IK, STA

    3. 11. 2021  |  Politika

    Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper Ivana Galeta

    Specializirano tožilstvo je zavrglo kazensko ovadbo zavoda za blagovne rezerve zoper Ivana Galeta zaradi kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin. Gale je odločitev sodišča v današnjem zapisu na družbenem omrežju Facebook pozdravil. Zavod je ovadbo vložil 5. oktobra lani.

  • Ideološko prikrajanje zgodovine

    Da je predsednik vlade Janez Janša v svojem imenu naročil polaganje venca k spomeniku padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah, tega pa ni storil v spomin na padle partizane, je ideološko in politično pomenljiva zavržna gesta, za katero bi težko rekli, da je koga čisto zares presenetila. Dejanje, v katerem je zlorabil tudi Slovensko vojsko, je sovpadlo s še enim, s sprejetjem resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmih v domačem hramu demokracije, v kateri se izenačuje fašiste in antifašiste skozi pavšalno enako obravnavo vseh »treh totalitarizmov«, kar nenehno omogoča propagandistične manipulacije desnice z antikomunističnim nabojem.

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo«

    "Tožbo pa bom peljala do evropskega sodišča, če bo treba, saj se tako, kot so ravnali z mano, z ljudmi ne dela. Vodila sem laboratorij z največ strokovnimi objavami na NLZOH in prav mi smo prvi v Sloveniji izolirali virus sars-cov-2 iz odpadnih vod, pohvaljeni smo bili celo s strani Slovenskega inštituta za kakovost in meroslovje, a sem bila stalno šikanirana, celo v procesu tožbe ravnajo enako. To ni le podlo, ampak zavržno dejanje. Služila sem za vzorčni primer, kaj se zgodi zaposlenemu, ki razmišlja s svojo glavo in kljubuje. Ljudje so prestrašeni in na NLZOH vlada slabo vzdušje, o čemer si ljudje ne upajo glasno govoriti."

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Družba

    »Ideja socializma je izvedljiva«

    "Kot ideja je to zagotovo socialistično zamišljanje sveta. Zelo preprosto. Dandanes se veliko govori o tem, kako je družba polarizirana. Meni se ne zdi, da bi bila ta polarizacija kaj večja kot prej. Takoj ko se bomo dotaknili kakršnegakoli vprašanja LGBTIQ+ skupnosti, se bo izkazalo, da je ta družba že od nekdaj enako spolarizirana. Odnos do žensk prav tako že nenehno izkazuje neravnovesje, kar je privedlo tudi do konservativnega ali liberalnega feminizma, ki mu težko sploh rečemo feminizem, ker sploh ne zagovarja enakopravnosti. Socializem se uporablja kot nekaj, kar se je poskušalo izvesti in ni uspelo, predstavlja veliko grozo. Ideja socializma pa je izvedljiva in je gotovo lahko tudi še boljša."

  • Slovensko domobranstvo ni prispevalo k nastanku slovenske države 

    V ZZB NOB Slovenije ostro protestiramo ob zlorabi Garde Slovenske vojske pri polaganju venca na spominsko obeležje pripadnikom Slovenskega domobranstva – Slowenische Landeswehr. Pripadniki Slovenskega domobranstva so bili med letoma 1943 in 1945 pod neposrednim poveljstvom vojnega zločinca generala SS Erwina Rösenerja in del zloglasne nacistične organizacije SS, ki je bila na mednarodnemu vojaškemu sodišču v Nürnbergu razglašena za zločinsko organizacijo, odgovorno za holokavst in najbolj grozovite zločine v zgodovini človeštva.

  • Danes je nov dan

    4. 11. 2021  |  Družba

    Denar, sočutja vladar

    Čustveno inteligenco – zmožnost prepoznavanja in upravljanja s čustvi – v splošnem radi povezujemo z delovno uspešnostjo in vodstvenimi sposobnostmi. Pa vendar nedavno objavljene psihološke študije kažejo, da je čustvena inteligenca ljudi z visokim družbenoekonomskim statusom nižja, sploh ko je nivo neenakosti visok. Že majhna neenakost pa bi utegnila biti tista, ki ta razkorak v sočutju še spodbuja.

  • Uredništvo

    4. 11. 2021  |  Kultura

    V Ljubljani nov prostor za sodobno umetnost 

    Hiša umetnikov Bažato, ki deluje na Humu v Goriških brdih, na Dunajski cesti 53 v Ljubljani danes ob 19. uri odpira Galerijo Bažato (prostor za sodobno umetnost).  Ivo Prančič z razstavo Paratimija.

  • Monika Weiss

    3. 11. 2021  |  Politika

    Nova zaušnica ministru Vizjaku 

    »V postopku pridobivanja integralnega gradbenega dovoljenja za HE Mokrice je upravno sodišče odpravilo odločbo vlade o prevladi druge javne koristi nad koristjo ohranjanja narave z dne 9. 12. 2020 in zadevo vrnilo v ponovni postopek,« je danes na spletni strani objavila družba HESS (Hidroelektrarne na Spodnji Savi), ki vodi projekt HE Mokrice in je poleg družb Infra in Eles investitorka. Razsodba je nov dokaz, da se je več stomilijonski projekt, ki velja za osebni projekt ministra Vizjaka, skušalo izvesti »po domače«.

  • STA

    3. 11. 2021  |  Politika

    Beović: »Z zaustavitvijo javnega življenja bi kroženje virusa lahko za nekaj časa prekinili«

    "Različica delta je nekoliko spremenila možnosti obvladovanja epidemije s cepivi, a cepiva proti covidu-19 še vedno nudijo zelo dobro zaščito pred hudim potekom bolezni, hospitalizacijami in smrtmi," poudarja vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. So pa nekoliko spremenili priporočila glede cepljenja s poživitvenim odmerkom.

  • Perverzni podpredsednik parlamenta

    Podpredsednik državnega zbora Jože Tanko, pripaden vladajoči stranki SDS, je s cinizmom pravega eksekutorja začinil agonijo Slovenske tiskovne agencije, ki že skoraj leto umira na obroke: "STA je finančni fenomen. Toliko časa so že brez prihodkov, pa zaposleni še vedno prejemajo plačo. Se financirajo iz črnih fondov?"

  • STA

    2. 11. 2021  |  Politika

    V imenu Janše položili venec domobrancem 

    Garda Slovenske vojske je ob dnevu spomina na umrle v imenu predsednika vlade Janeza Janše položila venec k spomeniku padlim domobrancem na ljubljanskih Žalah, je sporočila vlada na Twitterju. V opoziciji in javnosti se na to dejanje pričakovano vrstijo kritike, saj so domobranci med 2. svetovno vojno sodelovali z okupatorjem, na Plečnikovem stadionu v Ljubljani pa so zaprisegli nacistični Nemčiji in njenemu voditelju Adolfu Hitlerju. 

  • STA

    2. 11. 2021  |  Družba

    Večina bolnišnic ukinja vse nenujne programe

    Predstavniki ministrstva za zdravje in vodstev bolnišnic so se na torkovem sestanku dogovorili, da bo večina bolnišnic ukinila vse nenujne programe. Hkrati bodo bolnišnice povečale številno navaadnih in intenzivnih postelj. Koordinator covidnih bolnišničnih postelj Robert Carotta svari pred zlomom zdravstva, zato je naklonjen zaprtju države.

  • STA

    2. 11. 2021  |  Politika

    Krek v primeru slabšanja razmer ne izključuje tudi testiranja cepljenih

    "Zdravstvena stroka v trenutnih epidemioloških razmerah nošnjo maske priporoča tako cepljenim kot necepljenim, če se bodo razmere še dodatno zaostrile, pa bodo verjetno razmislili tudi o testiranju že cepljenih ljudi," je na vladni novinarski konferenci povedal direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

  • STA

    2. 11. 2021  |  Politika

    Strokovna skupina vladi predlaga zaostritev covidnih ukrepov

    Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je po sestanku s predstavniki vlade za STA dejala, da so vladi predlagali zaostritev covidnih ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

  • DK, STA

    3. 11. 2021  |  Svet

    Izgnali vodjo protestov proti covidnemu potrdilu

    Vodjo nedavnih protestov proti covidnemu potrdilu v Trstu Stefana Puzzerja so rimske oblasti izgnale iz italijanske prestolnice. V Rimu je namreč v torek postavil stojnico, ob kateri je protestiral, zbralo pa se je še več sto njegovih somišljenikov. V prestolnico ne sme eno leto, poročajo tuje tiskovne agencije.