• »To, da imamo mir, ni samoumevno«

    Manca Juvan (rojena leta 1981) je neodvisna fotografinja, ki je že dobrih 20 let mojstrica dokumentarne fotografije in družbeno angažiranega fotoreporterstva; to poleg njenega izjemnega opusa dokazujejo številne nagrade, ki jih je prejela za svoje delo. Za sabo ima pestro fotografsko pot, med drugim je objavljala v uglednih časopisih, kot so The Guardian, The Times in The Sunday Times. Sodelovala je tudi z Mladino. Že pri 20 letih se je odpravila v Afganistan, v krizno žarišče, na vojno območje in tam dokumentirala »neobičajno življenje običajnih ljudi«, pozneje pa je delala v Venezueli, Iranu, na Tajskem in še marsikje: nazadnje v Istanbulu, kjer je v sklopu mednarodnega raziskovalnega projekta Svoboda metropole posnela serijo fotografij, ki jo te dni predstavlja v atriju ZRC SAZU v Ljubljani – na razstavi, naslovljeni Istanbul, Obrazi svobode.

  • Heni Erceg

    Heni Erceg

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Hrvaška

    Partijski izganjalec hudiča

    Pred 15 leti se je znani ameriški producent odločil, da bo nekaj prizorov za film Omen 666 posnel na lokaciji antične Salone v predmestju Splita. Z vsemi potrebnimi dovoljenji so filmarji nato postavili veliko leseno ploščad, ki naj bi »odigrala vlogo« arheološkega najdišča v Izraelu, po katerem naj bi se sprehajali igralci. Za teh nekaj prizorov bi Hrvaška dobila precejšnjo vsoto, toda neki omejenec je zažgal pripravljeno prizorišče snemanja, producenti so se umaknili in napovedali tožbo. Zahtevali naj bi približno pol milijona dolarjev odškodnine za povzročeno škodo in izgubljeni čas, potem pa so se pozanimali, kako te stvari potekajo na Hrvaškem, izvedeli, da se bodo morali s tožbo – glede na hitrost tukajšnjega pravosodja – ubadati pravniki, in se premislili.

  • Stanka Prodnik

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Kultura  |  TV

    Zakaj je bil pogovor z Žerdinom kljub vsemu dragocen

    Tudi ker gre za našega, Mladininega človeka, pa čeprav vedno to pove bolj sramežljivo, smo se izjemno razveselili, da bo na predvečer svetovnega dneva tiska oziroma novinarstva gost oddaje Intervju in izjemne Ksenije Horvat prav Ali Žerdin, zdaj že dolgoletni urednik Sobotne priloge. Trenutek je bil pravi, gost je bil pravi, Ali Žerdin je eno od sodobnih imen slovenskega novinarstva, je človek širine in globine (tudi morske). Naj takoj priznamo, da smo po intervjuju obsedeli razočarani, kar malce pretreseni. A neupravičeno.

  • Jure Trampuš

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Kultura

    Kdo so heroji današnjega časa?

    V sredo, 5. maja, se je v rimskem nacionalnem muzeju sodobne umetnosti MAXXI odprla razstava »Večje od mene - Junaški glasovi iz nekdanje Jugoslavije«. Razstavo sta postavili kustosinja-sodelavka Giulia Ferracci in nekdanja direktorica Moderne galerije kustosinja Zdenka Badovinac, ki je vlada lani ni želela imenovati v nov mandat. Rim je zdaj v rumeni fazi, galerije, muzeji, kulturne institucije so odprte, vsi, ki pridejo na razstavo, morajo nositi maske, na vhodu jim izmerijo temperaturo.

  • Lara Paukovič

    7. 5. 2021  |  Mladina 18  |  Kultura

    Intelektualna sladoledna kupa

    Ko je šla Enis Maci, nemška pisateljica in dramatičarka mlajše generacije (rojena je leta 1993), za nekaj časa živet na Dunaj, kjer je pripravljala uprizoritev ene svojih dram, je večino dneva prebila »na vajah in v mestu, v kavarni ali v Praterju«. V nemškem Bochumu, kjer se je v zgodnji mladosti sestajala s prijateljico Darjo, je najprej hodila v kavarno Konkret, pozneje pa v Orlando, kjer »je bila verjetnost, da naju bodo opazili ali nama celo prisluškovali, sicer večja, ampak je bil pa zrak boljši«. V zanikrni gostilni Pisarna v Essnu sta s prijateljico Jette lovili happy hour. In potem je tu še sladoledarna Evropa v njenem domačem kraju, očitno kavarna njenega otroštva, kjer so dekleta »vedno dobila vsaka dve kepici sladoleda ali limonin ledeni čaj«, sodelavka njene matere pa je z žličko uživaško pobirala peno s kapučina in kadila.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Janša grozi Pop TV

    Predsednik vlade Janez Janša nadaljuje vojno z mediji. In to kljub številnim in vse glasnejšim opozorilom uglednih mednarodnih institucij, da je v Sloveniji ogrožena novinarska svoboda. Janša je včeraj na Twitterju označil Pop TV in napisal, da je za vogalom ter pripel video prežečega črnega panterja. Apetitov za prevzem Pop TV Janša ne skriva. Od smrti lastnika Pop TV, češkega milijarderja Petra Kellnerja, ki je konec marca umrl v helikopterski nesreči, so pritiski predsednika vlade na omenjeno televizijo (in zlasti na njene lastnike) vse močnejši.

  • Peter Petrovčič

    6. 5. 2021  |  Svet

    Ko skrajni desničarji ogrožajo državo

    V torek je nemški minister za notranje zadeve Horst Seehofer priredil tiskovno konferenco in na njej domačo, evropsko in siceršnjo javnost obvestil, da so v Nemčiji zločini skrajnih desničarjev porasli na novo rekordno raven, ter da odražajo »brutalizacijo« nemške družbe in predstavljajo največjo grožnjo stabilnosti države.

  • IK, STA

    6. 5. 2021  |  Politika

    Koalicijski poslanci vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča 

    Poslanci SDS, NSi in SMC so danes v DZ vložili predlog za razrešitev Igorja Zorčiča z mesta predsednika DZ. Njegovo razrešitev predlagajo, ker je 30. marca postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev, ki pa ni del koalicije, je razvidno iz gradiva na spletni strani DZ.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VSTAJA!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite jutri v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 7. maja, dalje. #Mladina18

  • STA

    6. 5. 2021  |  Politika

    Janša: »Od ponedeljka cepljenje vseh odraslih pod 50 let«

    Predsednik vlade Janez Janša je danes na Twitterju napovedal, da bo od ponedeljka steklo cepljenje tudi vseh odraslih, mlajših od 50 let. "Do poletja bomo zagotovili dovolj cepiva za vse. Bodimo odgovorni do sebe in drugih, cepimo se in zdržimo še nekaj tednov. Čas je za normalno poletje," je zapisal premier.

  • Vse Pahorjeve taktike izmikanja

    Borut Pahor je te dni ob široko zastavljeni akciji v podporo Slovenski tiskovni agenciji pojasnil, da je potrebno »financiranje STA urediti«. Seveda so novinarji znova dobili cmok v grlu, pričakovali so vse kaj drugega, kakšno krepko besedo proti vladi in njenemu načrtnemu uničevanju medija.

  • Oštro.si

    6. 5. 2021  |  Politika

    Nova24TV uporabila neprimerno orodje

    Spletni portal Nova24tv.si je poročal, da je Slovenska tiskovna agencija (STA) »izrazito levo usmerjena«. Pri tem so se sklicevali na rezultate, ki so jih pridobili z orodjem za analizo Twitter profilov Blindspotter. Orodje so zasnovali na portalu Ground News, ki raziskuje poročanje medijev različnih svetovnih nazorov.

  • STA

    6. 5. 2021  |  Družba

    Prijava na cepljenje od zdaj prek centralnega portala

    Prebivalci se lahko od danes na cepljenje proti covidu-19 prijavijo prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si, je na vladni novinarski konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije.

  • IK, STA

    5. 5. 2021  |  Družba

    »Umetniško delo se lahko uniči, ni pa mogoče uničiti prepričanja v njegovo moč«

    Umetnica Katharina Cibulka se je odzvala na uničenje svojega dela na pročelju Palače Cukrarna. Poudarila je, da, čeprav se umetniško delo lahko uniči, ni mogoče uničiti prepričanja v njegovo moč, da združuje in spodbuja ljudi. Katharina Cibulka je ena od umetnic, ki se trenutno predstavljajo na razstavi v Mestni galeriji Ljubljana.

  • IK, STA

    5. 5. 2021  |  Politika

    Evropski poslanci Pahorja pozivajo k ukrepanju, saj se Slovenija oddaljuje od evropskih vrednot

    Evropski poslanci Milan Brglez, Franc Bogovič, Tanja Fajon in Ljudmila Novak so v pismu predsedniku republike Borutu Pahorju izrazili zaskrbljenost nad psihosocialno situacijo ter splošnim družbenim ozračjem v Sloveniji. Prosijo ga, da s svojo avtoriteto, ki jo predsedniku daje ustava, naredi vse za umiritev situacije.

  • IK, STA

    5. 5. 2021  |  Politika

    Bo koaliciji uspelo razrešiti predsednika Državnega zbora?

    Vodje poslanskih skupin koalicije so predsedniku DZ Igorju Zorčiču danes prinesli 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu. Odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna, sicer bodo ponovno vložili predlog za njegovo razrešitev, je povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Zorčič se bo o odstopu odločil po pogovorih z določenimi poslanci.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    »Janša sam sebi žaga vejo oblasti, na kateri čepi«

    "Najboljše pri Janševi zlorabi politične moči pa je to, da paralelno s svojo politiko in logiko maščevanja vsem in vsakomur, ki se mu zoperstavi ali mu pade na pamet, aktivira tudi slovensko domačijsko logiko. Gre za aktivacijo neformalnih družbenih omrežij. Omrežij tistih, ki se z Janševo politiko in logiko ne strinjajo. Bolj ko Janša realizira svojo politiko in logiko maščevanja, bolj se aktivirajo tudi neformalna omrežja upora proti njemu."

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Družba

    VIDEO: Slovenija postaja bolna družba

    Britanska strokovnjaka za javno zdravstvo Kate Pickett in Richard Wilkinson sta v knjigi Velika ideja (The Spirit Level) po dolgoletnem preučevanju razvitih držav prišla do ugotovitve, da je kakovost življenja znatno boljša ne v državah, ki so najbogatejše, temveč tam, kjer vlada pravičnejša razporeditev družbenega bogastva. Družbe, v katerih prevladuje ogromen razkorak med bogatimi elitami in vsemi drugimi, veljajo za bolne – bolne v smislu razširjenosti psiholoških bolezni, uporabe drog, kriminala in podobno. Z naraščanjem revščine se na eni strani zmanjšuje občutek solidarnosti med ljudmi, na drugi pa povečuje državna represija. 

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Družba

    »Ljudje se ne pustijo več vleči za nos«

    "Z epidemijo covida je nos postal osrednji del človekovega telesa, poleg tega da v njem gnezdijo virusi, je prevzel še simbolno vlogo posameznikove svobode. Ne le da zanikamo, da si vrtamo po nosu, ne dovolimo tudi, da bi kdo drug to naredil namesto nas. Ljudje se ne pustijo več vleči za nos ne oblastem, ne infektologom, ne epidemiologom in vtaknejo nos v vsako njihovo odločitev. Še za masko ga nočejo več skrivati. Vsa družba je obsedena z nosovi: velikemu bratu moram prek posebne aplikacije v službi vsakodnevno nesti na nos svoje zdravstveno stanje, ki vključuje tudi podatek o morebitnem izcedku iz nosu, poleg tega pa moram vohljati še za svojimi najbližjimi."

  • IK, STA

    5. 5. 2021  |  Svet

    Trump še ne sme nazaj na Facebook 

    Neodvisni nadzorni odbor družbenega omrežja Facebook je danes odločil, da nekdanji ameriški predsednik Donald Trump še ne sme nazaj na Facebook, potem ko so ga zaradi podžiganja nasilja blokirali januarja po napadu na ameriški kongres. Odbor pa je kritiziral odločitev Facebooka o trajni blokadi in podjetju naročil, da to utemelji.

  • STA

    6. 5. 2021  |  Družba

    »Varnostniki lahko nadzorujejo upoštevanje nošenja mask«

    "Varnostniki na varovanih območjih imajo pravico in dolžnost izvajati ukrepe po predpisih o zasebnem varovanju in vzdrževati red na varovanem območju," so sporočili s Policijske uprave Kranj. V sredo so namreč obravnavali prijavo varnostnika, da neznan moški ne upošteva ukrepa nošenja maske v zaprtem javnem prostoru. Proti kršitelju že poteka prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepov.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Kultura

    Predstava, ki krvavo potrebuje gledalce

    Na Novi pošti (SMG) Ljubljana bo 11. maja ob 20.30 premiera avtorskega prvenca Vita Weisa Slaba družba, ki je nastal v koprodukciji Nove pošte (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana) ter Momenta. Pri snovanju projekta je avtorja  presenetila nenadnost pandemije in porušila njegov ustvarjalni (ne)mir in pristop.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Kultura

    Slovenski filmi v Budimpešti

    Od 6. do 8. maja bodo v organizaciji Slovenskega filmskega centra in Budapest Filma ter v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Budimpešti, na daljavo potekali 5. Dnevi slovenskega filma. Madžarsko občinstvo si bo lahko ogledalo tri slovenske celovečerne filme: Jaz sem Frenk v režiji Metoda Pevca, Zgodbe iz kostanjevih gozdov Gregorja Božiča in Polsestra režiserja Damjana Kozoleta.

  • Tomaž Lavrič

    6. 5. 2021  |  Politika

    »Če mislite, da bomo sledili neki zeleni religiji, se motite«

  • Uredništvo

    5. 5. 2021  |  Politika

    Virant: »Janša ne bo sestavljal naslednje vlade«

    Gregor Virant, nekdanji minister prve vlade Janeza Janše in nekdanji predsednik Državnega zbora, je za časnik Delo ocenil aktualne politične razmere pri nas. Dogajanje v Sloveniji spremlja iz Pariza, kjer opravlja funkcijo direktorja programa Sigma pri OECD. Dejal je, da je trenutno razmerje sil v parlamentu nenavadno in da so zato zapleti pričakovani. "Vladajoča koalicija ima le 38 oziroma skupaj s tihimi podporniki 45 glasov, opozicija pa 43, kar pomeni, da ne ena ne druga stran nima absolutne večine," je poudaril. 

  • JAVNO PISMO

    5. 5. 2021  |  Politika

    Pričakujemo sorazmerne in smiselne ukrepe, ki bodo utemeljeni na znanstvenih dognanjih

    V zadnjem letu se je oblikovalo več iniciativ in skupin, ki problematizirajo situacijo v slovenskem šolskem prostoru in opozarjajo na posledice ukrepov, ki so bili sprejeti v času epidemije Covid-19. Tem se je pridružila skupina učiteljev iz OŠ Pod goro, ki v svojem odprtem pismu izraža skrb in opozarja na aktualno situacijo. Predlaga in želi, da začnemo iskati rešitve skozi dialog, da se pretehtajo in utemeljijo nekateri ukrepi in da skupaj pripomoremo k dvigu kakovosti izobraževanja v trenutnih razmerah.

  • Urbanija se je zavzel za vladavino laži in manipulacij

    Oblastniki so že dolgo nazaj izgubili občutek za dostojnost, resnico, a tudi za razumnost in smisel lastnih besed. Kakor da jim je vseeno, kaj bodo izustili, da bodo le umazali in diskreditirali nasprotnika – teh pa imajo res veliko. Direktor Ukoma Uroš Urbanija je nedavno eno od svojih dnevnih tarč našel v evroposlanki Ireni Jovevi, a je svojo misel zapeljal tako nerodno, da se je njegova poanta usmerila proti njemu: "Ne morem verjeti, da evropska poslanka @IJoveva poziva k uvedbi diktature v Sloveniji … povsod po svetu se oblast menja, samo pri nas bi po njenem morali biti na oblasti eni sami. #stopfašizmu"

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Svet

    Slovenski državljani so v EU najmanj zadovoljni z demokracijo v svoji državi

    Slovenski državljani so med vsemi državljani EU najmanj zadovoljni z delovanjem demokracije v svoji državi, kaže danes objavljena raziskava evropskega javnega mnenja Eurobarometer. Zadovoljna jih je zgolj četrtina. Manj državljanov Slovenije od povprečja v EU je tudi zadovoljnih z ukrepi, ki jih je za preprečevanje pandemije covida-19 sprejela Janševa vlada.

  • DK, STA

    5. 5. 2021  |  Družba

    »Ne moremo računati na aktualno vlado, da bo zagotovila naš obstanek«

    Zaposleni na STA so v novem pismu Evropski komisiji opozorili, da Janševa vlada kljub zeleni luči iz Bruslja glede državne pomoči še vedno ni izpolnila svojih zakonskih obveznosti. Pozvali so k dodatni pomoči Evropske komisije, morda tudi z neposredno finančno podporo STA iz sredstev, o dodelitvi katerih odloča komisija sama.

  • IK, STA

    4. 5. 2021  |  Družba

    Podporo STA izrazili tudi policisti

    Solidarnost in podporo Sindikatu novinarjev Slovenije in zaposlenim na STA pri njihovih prizadevanjih za rešitev socialnih in eksistenčnih pravic so izrazili tudi v Sindikatu policistov Slovenije. Kot so zapisali v pismu podpore, ne želijo soditi o krivdi za nastalo situacijo, vendar posledic ne smejo nositi zaposleni in njihove družine.