• Luka Volk

    8. 1. 2021  |  Mladina 1  |  Politika

    Ignoranca

    Novoizvoljeni Študentski zbor Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU) je na zasedanju na predzadnji dan leta 2020 odločal o proračunu za leto 2021, v katerem postavke za sofinanciranje Radia Študent ni več. Sofinanciranje je za enega najboljših slovenskih radiev ključno, saj pomeni več kot 20 odstotkov njegovega letnega proračuna.

  • Lara Paukovič

    8. 1. 2021  |  Mladina 1  |  Svet

    Rožnati davek

    V Veliki Britaniji so odpravili davek za ženske higienske pripomočke, ki se uporabljajo pri menstruaciji, kot so vložki in tamponi. Zakonodaja EU namreč preprečuje uvedbo ničelnega davka za te izdelke, z izstopom Britancev z enotnega trga in iz carinske unije EU je to postalo mogoče. Zgodilo se je le mesec po tem, ko je Škotska prva na svetu uvedla dostop do brezplačnih higienskih izdelkov za ženske.

  • Maja Novak

    Maja Novak

    8. 1. 2021  |  Mladina 1  |  Ihta

    Obvezna prostovoljnost

    Hvala bogu, praznično obdobje – za nas osamljene, ki praznikov ne moremo preživljati z ljubljenimi osebami, najmučnejše v vsem letu – je mimo. Do velike noči bomo imeli bolj ali manj mir pred zaukazano praznično radostjo. V osami tri dni brez trgovin še nekako preneseš, čeprav sicer rad klepetaš s prodajalkami. Trije dnevi brez radijskih novic ob urah, ki si jih vajen, pa so kratko malo nevzdržni.

  • Bitka za Državljana Kana

    Če si se v šestdesetih letih prejšnjega stoletja sprehajal po Jugoslaviji, je obstajala velika možnost, da si naletel na Orsona Wellesa. Če ni v Beogradu igral v Čudoviti pustolovščini Marca Pola, je v Zagrebu režiral Proces. In če ni v Bosni igral v Bitki na Neretvi, je na Hvaru režiral Globino. Ja, srečal si ga lahko v živo. Jugoslovani so imeli itak občutek, da je ves čas v Jugoslaviji. Nič čudnega, da je dahnil: »V Jugoslaviji že izgubljam ugled, ker tam preživim preveč časa.« Pa se je preselil drugam. Kot vedno.

  • Lara Paukovič

    8. 1. 2021  |  Mladina 1  |  Kultura

    Srajce s sporočilom

    Leta 2016 je igralka Katarina Stegnar, takratna prejemnica nagrade Prešernovega sklada, na oder Cankarjevega doma zakorakala v opazni opravi: nosila je sodobno različico avbe, tradicionalnega slovenskega pokrivala, in dolgo srajco, potiskano z motivom s slike Cchick flick Tine Dobrajc, danes ene najbolj prepoznavnih sodobnih slikark v našem prostoru. Za njen outfit je poskrbela modna oblikovalka in kostumografinja Sanja Grcić. Slike Dobrajčeve je odkrila leta 2014, ko ta še ni bila tako prepoznavna kot danes, in takoj pomislila, da jo nagovarjajo na intimni ravni in da bi jih želela vključiti v svoje kreacije. Kot nalašč so takrat pripravljali prvo edicijo projekta Made in Slovenija – ta združuje modne oblikovalce, ki ustvarjajo izdelke, zasnovane na tradiciji in slovenski sodobni umetnosti – in tako se ji je posvetilo, da bi bile srajce s podobami Tine Dobrajc lahko nosilni element te kolekcije.

  • STA

    7. 1. 2021  |  Politika

    Vlada podaljšala ukrepe, zapirajo se smučišča, muzeji in telovadnice

    Vlada je še za teden dni podaljšala večino protikoronskih omejitev. Na smučiščih se morajo v petek ustaviti žičniške naprave, v soboto se zapirajo tudi muzeji in galerije, športna vadba pa bo dovoljena le športnikom najvišjega razreda. Šolanje bo še naprej potekalo na daljavo.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Zahteva za predčasno odstavitev Trumpa: »Vsak dan je lahko predstava groze za Ameriko«

    Predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa, demokratka Nancy Pelosi je danes pozvala podpredsednika ZDA Mika Pencea in člane vlade, naj uporabijo 25. amandma k ameriški ustavi za takojšnjo odstavitev Donalda Trumpa s položaja predsednika ZDA.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: KAJ NAM PA MOREJO

    Jutri izide nova Mladina! Prva v letošnjem letu. Revizijsko poročilo računskega sodišča je za ministra Zdravka Počivalška obremenjujoče, a ta pravi, da je nedolžen, in ostaja v vladi. Več o tem preberite jutri v naslovni temi. Fotografijo na naslovnici je zakrivil Uroš Abram, oblikovanje pa Damjan Ilić. Prva letošnja številka bo od petka, 8. januarja, na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. Priskrbite si svoj izvod! #Mladina1

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    »Vsi, ki obsojate nasilno drhal v ZDA, hkrati pa sedite v vladi slovenskega Trumpa, ste del tega«

    "Vsi slovenski politiki, ki obsojate nasilno drhal v ZDA, hkrati pa sedite v vladi slovenskega Trumpa, ali pa ga drugače podpirate, ste simbolično del tega. Vključno s predsednikom republike. Na dan glasovanja o konstruktivni nezaupnici se bo pokazalo, kakšno družbo želite."

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Ameriški kongres potrdil zmago Bidna 

    Ameriški kongres je danes v nadaljevanju zasedanja, ki je bilo v sredo za nekaj časa prekinjeno zaradi vdora privržencev predsednika ZDA v odhajanju Donalda Trumpa v Kapitol, potrdil zmago demokrata Joeja Bidna za predsednika ZDA in Kamale Harris za podpredsednico. S tem je končan postopek potrjevanja izida volitev. Biden bo prisegel 20. januarja.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Člani Trumpove vlade razpravljajo o njegovi predčasni odstavitvi

    Več ministrov ameriške vlade je že v sredo razpravljalo o možnosti odstavitve predsednika ZDA Donalda Trumpa, potem ko so njegovi podporniki vdrli v stavbo kongresa, poročajo ameriški mediji. V skladu z določili 25. amandmaja k ameriški ustavi bi Trumpa razglasili za nezmožnega vodenja države, oblast pa bi prevzel podpredsednik Mike Pence.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Napad Trumpovih podpornikov zahteval 4 življenja, 52 ljudi aretiranih

    V nasilnem vdoru privržencev predsednika ZDA Donalda Trumpa na poslopje ameriškega kongresa so v sredo umrle štiri osebe, je sporočil šef policije Washingtona Robert Contee. Pred tem so poročali le o ženski, ki je umrla zaradi strela iz policijske pištole.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    »Najbolj dramatičen izziv ameriškemu demokratičnemu sistemu po državljanski vojni«

    Kaos ob vdoru podpornikov predsednika ZDA v odhajanju Donalda Trumpa v ameriški kongres je glavna novica na današnjih naslovnicah po vsem svetu, ki so dogajanje med drugim povzele z naslovi "Oblegana demokracija" in "Udar norosti". V veliki meri tisk, ki ga povzema francoska tiskovna agencija AFP, krivdo pripisuje Trumpu, češ da je spodbujal nasilje.

  • Avtokratski režimi za preživetje nujno potrebujejo čvrste voditelje

    V svetu postajajo zaskrbljeni glede stanja demokracije, doma tudi. David Runciman v svoji How Democracy Ends in Steven Levitsky in Daniel Ziblatt v How Democracies Die na podoben način opisujejo, zakaj so naše skrbi za njeno kondicijo povsem na mestu.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Politika

    Zdravnik Zimmermann izgubil tožbo proti novinarki Eugeniji Carl

    Višje sodišče v Ljubljani je zavrnilo pritožbo zdravnika Janeza Zimmermanna na prvostopenjsko sodbo v tožbi proti RTV Slovenija in novinarki Eugeniji Carl, je na Facebooku danes sporočila novinarka. Sodba je tako postala pravnomočna. Zimmermann je po poročanju o njegovem spornem delu zahteval opravičilo, umik vsebin, prepoved nadaljnjih kršitev in odškodnino.

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Britansko sodišče: »Assange ostaja v priporu, ker bi lahko zbežal«

    Britanska sodnica Vanessa Baraitser je včeraj odločila, da ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange ostaja v priporu. Ocenila je, da bi lahko zbežal, če bi mu odobrili varščino. Medtem so ZDA potrdile, da so vložile pritožbo na odločitev glede zavrnitve izročitve Assangea.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Politika

    Kacin: »Oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič«

    "Prevladuje ocena, da trgovine zagotovo niso prispevale k tako velikemu porastu, saj tam ljudje vendarle nosijo maske, skrbijo za razdaljo, pa tudi trgovci skrbijo, da se njim ne bi zgodilo kaj slabega. Problem je zasebno druženje, prijateljevanje, ki traja že kar nekaj časa. Vleče se že od 1. novembra, ko se se začele priprave na martinovanje. Dva vikenda so bile zidanice polne in še vedno se zidanice dajejo v najem. Ljudje se držijo čez teden, potem pa konec tedna v zidanicah nadoknadijo vse in potem imamo izbruhe s časovnim zamikom. Potem so sledile koline in nobene druge možne razlage ni, kot da gre za osebno druženje, ko ljudje mask ne uporabljajo. Predvsem pa se Slovenija, oprostite, to, kar bom zdaj rekel, bom rekel prvič; deli na urbano Slovenijo in podeželsko Slovenijo. In na podeželju se maske nosijo bistveno manj kot v urbanih središčih, zato se tam, to zdaj potrjujejo tudi hitri testi, pojavlja bistveno, bistveno več okužb. Imamo občine z zelo majhnim številom prebivalstva, praviloma na podeželju, kjer imamo ogromen delež okužb in to se nam kaže vsak dan znova."

  • IK, STA

    7. 1. 2021  |  Svet

    Twitter Trumpu blokiral račun

    Twitter se je po zadnji objavi ameriškega predsednika Donalda Trumpa odločil, da mu zapre dostop do računa za najmanj 12 ur. Facebook pa je nato Trumpov račun zaprl za 24 ur. Napad njegovih privržencev na ameriški kongres pa sta med drugimi obsodila tudi državni sekretar ZDA Mike Pompeo in nekdanji predsednik George Bush ml.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Družba

    »Delavec ima, prosto po Sonji Šmuc, neomejen privilegij, da pomaga lastniku bogateti«

    "Gospa Šmuc in GZS govorita jezik 19. stoletja, jezik industrijske revolucije, ki je za svoje potrebe vzpostavila brezpravni delavski razred, ki ga je razumela kot material boljše ali slabše kakovosti, iz katerega se iztisne kar največji profit in nato zavrže. Branje knjig ne škoduje in za gospo Šmuc bi bilo zelo priporočljivo, če bi kdaj prebrala vsaj kakšen roman, ki denimo dokumentira življenje rudarjev v zibelki industrijske revolucije, v Angliji, če ji je že sociologija tuja. Pravzaprav bo dovolj že, če kdaj ne preklopi programa, kadar na televiziji kažejo odnos lastnikov do delavcev v tretjem svetu. Govori namreč natanko njihov jezik, jezik časa evropskega vulgarnega kapitalizma, ki je izjemno živahen v tretjem svetu, a se je z neoliberalizmom znova pretočil tudi v naš, 'prvi' svet: delavec kot potrošno blago mora biti čim manjši strošek za čim več izplena, če se njegova storilnost zmanjša, če ga, prosto po S. Šmuc, 'povozi čas', se ga postavi na cesto. Delavec ima torej 'neomejen privilegij', da pomaga lastniku bogateti: ta ga delovno in plačilno ožema do trenutka, ko ga 'povozi čas', ko ne izkoplje več maksimalne dnevne količine premoga. Takrat je čas, da zanj poskrbijo drugi: državna pomoč, svojci, Rdeči križ."

  • Danes je nov dan

    7. 1. 2021  |  Družba

    Dobrodošli v kripto svet! Spet?!

    Bitcoin je že nekaj časa spet na pohodu. Del novih vlagateljev predstavljajo institucionalne naložbe, sočasno se je povečalo število kitov. Rasti ni škodilo niti zanimanje Elona Muska, ugodne pogoje pa so zagotovile ameriške zvezne rezerve s tiskanjem novega denarja. 

  • DK, STA

    7. 1. 2021  |  Družba

    Je cepljenje proti covidu-19 priporočljivo za osebe z alergijami?

    Osebe s prepoznanimi alergijami se lahko cepijo proti covidu-19, razen če imajo alergijo na katero od sestavin v cepivu. Cepivo, ki ima v tem trenutku dovoljenje v EU, temelji na osnovi mRNK in ima maloštevilne sestavine. Kot potencialni alergen je prepoznan le polietilen glikol, ki se v medicini veliko uporablja, alergije nanj pa so redke.

  • Pozivamo ŠOU, da zagotovi financiranje Radia Študent

    V Društvu novinarjev Slovenije smo zaskrbljeni za prihodnost in celo preživetje Radia Študent, najstarejše nekomercialne študentske radijske postaje v Evropi, potem ko mu je njena ustanoviteljica Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU) odrekla vsa finančna sredstva za leto 2021. Razumemo, da je tudi ŠOU izgubila pomemben vir prihodkov, vendar pa je to ne odvezuje odgovornosti, ki jo ima tako pravno kot moralno do zavodov, katerih ustanoviteljica je. Študentska organizacija ima kot ustanoviteljica prek sveta Zavoda Radia Študent zagotovljene pravice ustanovitelja, med drugim daje soglasje k imenovanju direktorja zavoda in mnenje k imenovanju odgovornega urednika. Nevzdržno je, da bi ustanovitelj uveljavljal le pravice, ne pa sprejemal soodgovornosti za finančno stabilnost delovanja Radia Študent. Nesprejemljivo je tudi, da je ustanovitelj odločitev o prenehanju financiranja sprejel enostransko, brez pogovora in pogajanj s predstavniki Radia Študent. Poleg tega gre tudi za nesorazmerno zmanjšanje sredstev, saj se je ŠOU odločila, da nekaterim zavodom omogoči financiranje drugim ne. Na seji študentskega zbora naj bi bilo slišati nezadovoljstvo članov s poročanjem Radia Študent. Ob tem opozarjamo, da ima ustanovitelj prek svojih članov v organih upravljanja Radia Študent vzvode, da vpliva na delovanje radia, vsekakor pa financiranja ne more pogojevati z osebnimi ocenami članov študentskega zbora do posameznih uredniških odločitev.

  • STA

    7. 1. 2021  |  Družba

    »Angleški sev v Sloveniji vsaj do začetka decembra ni bil prisoten«

    Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete je opravil analizo, s katero je ugotavljal, ali je angleški sev koronavirusa prisoten tudi v Sloveniji. Mutacij, ki so značilne za ta sev, niso odkrili, so zapisali v sporočilu. Ocenjujejo, da v osrednjeslovenski regiji ni bil prisoten vsaj do začetka decembra 2020.

  • Uredništvo

    6. 1. 2021  |  Svet

    VIDEO: Trump protestnikom: »Vem, da ste prizadeti, vendar moramo imeti mir«

    Predsednik ZDA v odhajanju Donald Trump je v kratkem video nagovoru svoje podpornike, ki so danes vdrli v poslopje ameriškega kongresa, pozval, naj gredo domov v miru. Video je sicer začel s trditvijo, da so mu ukradli volitve.

  • STA

    6. 1. 2021  |  Svet

    Na poti nacionalna garda z drugimi pripadniki zveznih enot

    Na poti v poslopje ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli podporniki ameriškega predsednika Donalda Trumpa, je nacionalna garda, je sporočila Bela hiša. Podpredsednik Mike Pence pa je protestnike pozval, naj takoj zapustijo Kapitol. CNN medtem poroča, da je bilo v nasilju ranjenih več policistov in da so najmanj enega odpeljali v bolnišnico.

  • STA

    6. 1. 2021  |  Svet

    Trump najprej protestnike naščuval, zdaj pa jih miri

    Potem ko je privržence pozval, naj gredo na kongres, je predsednik ZDA v odhajanju Donald Trump svojim podpornikom, ki oblegajo kongresno palačo, tvitnil, naj ostanejo mirni. Ameriški mediji poročajo tudi, da je nekaj Trumpovih privržencev, ki so vdrli v palačo, oboroženih. Fotografije iz senata kažejo ljudi z izvlečenimi pištolami, govori se o poskusu udara.

  • STA

    6. 1. 2021  |  Svet

    V streljanju v ameriškem kongresu ranjena ženska

    Policija je v poslopju ameriškega kongresa, kamor so danes vdrli privrženci predsednika Donalda Trumpa, izvlekla orožje, uporabili so tudi solzivec, poročajo ameriški mediji. Ena oseba je ranjena, poroča CNN. Vodstvi senata in predstavniškega doma sta na varnem, prav tako podpredsednik Mike Pence in njegova naslednica Kamala Harris.

  • STA

    6. 1. 2021  |  Svet

    VIDEO: Trumpovi privrženci vdrli v kongres

    Privrženci predsednika ZDA Donalda Trumpa so danes vdrli v kongresno palačo in prekinili proces potrditve izida predsedniških volitev 3. novembra. Zasedanje obeh domov kongresa je prekinjeno. Poslanci so se zatekli v svoje pisarne.

  • DK, STA

    7. 1. 2021  |  Družba

    Prebivalci Slovenije lani čutili več kot 180 potresov

    Prebivalci Slovenije so v letu 2020 čutili 161 lokalnih potresov in vsaj 23 oddaljenih, kamor spadajo tudi potres pri Zagrebu in potresi pri Sisku oz. Petrinji na Hrvaškem, kažejo podatki Arsa. Ta preliminarno ocenjuje, da zaradi potresa pri Petrinji prihaja do spremembe potresne aktivnosti na oddaljenostih do 200 kilometrov od žarišča potresa.

  • Uredništvo

    7. 1. 2021  |  Kultura

    Usoda kulturnih del, ki se znajdejo v privatnem lastništvu in postanejo blago

    V okviru cikla filmskih projekcij Akcija!, ki jih Aksioma – Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana vsako leto prireja v sodelovanju s Kinom Šiška, bo tokrat na ogled slovenska premiera dokumentarnega filma The Proposal (Predlog) v režiji ameriške konceptualne umetnice Jill Magid., ki bo od 8. do 15. janauarja na ogled na platformi cinesquare.net. V ponedeljek, 11. januarja ob 17.00 bo potekal spletni pogovor z avtorico, ki ga bo vodila Régine Debatty, ustanoviteljica bloga We make money not art.