• DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    »Z davkoplačevalskim denarjem skušajo ustvariti propagandni stroj«

    Poljska opozicija je kritična do načrtovanega prevzema največjega distributerja regionalnih in lokalnih časopisov v državi Polska Press s strani poljske energetske skupine PKN Orlen, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vodja največje opozicijske stranke Državljanska platforma (PO) Borys Budka je na Twitterju objavil, da prevzem nima nič opraviti z razvojem koncerna. "Z denarjem Poljakov skušajo ustvariti propagandni stroj," je poudaril.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Družba

    Spregledani desničarski terorizem

    Na Novi Zelandiji so danes skoraj dve leti po terorističnem napadu v Christchurchu objavili ugotovitve preiskave, ki je pokazala, da varnostne službe niso posvetile dovolj pozornosti grožnjam desničarskega terorizma. Ker je napadalec v Christchurchu deloval sam, bi ga pred napadom lahko odkrili le po naključju, so preiskovalci zapisali v poročilu.

  • Uredništvo

    8. 12. 2020  |  Politika

    »Janša je vso kariero zgradil na spopadu z režimom bivše države«

    "Vladavina prava je zanj pojem, ki ga je mogoče poljubno raztegovati in tolmačiti, ga celo napeti do točke, ko je z njegovo zlorabo mogoče politične nasprotnike in žrtve dobesedno zlomiti. Brez odločnega družbenega odpora do takšnega početja bo Slovenijo perfidno pripeljal v razmere, ki jih politična literatura z eno besedo opiše kot avtokracijo."

  • Uredništvo

    8. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Kulturniška »opozicija«

    Dr. Aleš Gabrič, znanstveni svetnik na Inštitutu za novejšo zgodovino, v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da se je položaj slovenskih intelektualcev razlikoval od položaja njihovih kolegov drugod v komunističnem svetu. Slovenija je bila odprta proti Zahodu, pretok ljudi in idej je bil bolj sproščen kot drugje. Generacije intelektualcev, ki so odraščale v socialistični ureditvi, so svoje poglede lahko izražale v legalnih revijah, čeprav so te doživljale politične pritiske in bile številne ukinjene na zahtevo komunističnih oblastnikov. Vodilni v Zvezi komunistov Slovenije (ZKS) so kritične intelektualce pogosto označevali za 'opozicijo' (ali opozicijo iz vrst kulturnikov oziroma kulturniško opozicijo), intelektualci pa so se bolj videli v vlogi samostojno mislečih angažiranih državljanov, katerih mnenja se v več točkah razlikujejo od programskih izhodišč ali politične prakse ZKS.

  • Danes je nov dan

    8. 12. 2020  |  Družba

    Zmaga za okolje

    Evropsko sodišče za človekove pravice je pred dnevi sprejelo pomembno, če ne celo zgodovinsko odločitev. Pritrdilo je namreč mladi portugalski šesterici, ki je septembra letos vložila prvo podnebno tožbo na sodišče v Strasbourgu proti 33 državam, med katerimi je tudi Slovenija. S tožbo so dosegli pravno zavezujočo odločitev sodišča, ki nacionalne vlade toženih držav zavezuje k ukrepanju za ustavitev podnebne krize. Razsodba jim obenem nalaga, da se morajo na obtožbe odzvati do februarja prihodnje leto.

  • Uredništvo

    8. 12. 2020  |  Kultura

    »Pogled na glasbeno sceno pri nas bo podoben Dresdnu v drugi svetovni vojni«

    "Drugim sploh ne morem pomagati - če ni prireditev, ni posla. Najhujše je tistim, ki so do korone živeli izključno od nastopanja in morda tudi nimajo nekega statusa, ki je osnova za pridobivanje nadomestila iz PKP-jev. Ti bodo morda morali začeti prodajati hamburgerje za preživetje, kot se je, če sem si prav zapomnil, slikovito izrazil Hamo. Bojim se, da dlje ko bo to trajalo, bolj bo usihala volja po ustvarjanju. Propadali bodo projekti, zasedbe; in ko bodo odločevalci nekega dne prižgali luč, bo pogled na glasbeno sceno pri nas podoben Dresdnu v drugi svetovni vojni. Imam občutek, da se celoten kulturni trg pri nas še nekaj časa ne bo utiril v stare tirnice. Upam, da se motim. Problem je, kot vidimo, globalen in tako, kot se bodo stvari začele odpirati v Evropi, bomo temu (pre)počasi in previdno sledili tudi pri nas."

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    V Veliki Britaniji začeli množično cepljenje

    V Veliki Britaniji so danes kot prvi na svetu začeli množično cepljenje proti covidu-19 s cepivom ameriškega farmacevtskega velikana Pfizer in nemškega biotehnološkega podjetja BioNTech. Prva je to cepivo v okviru programa množičnega cepljenja prejela 90-letna ženska, ki je dejala: "Počutim se tako privilegirano, da sem prva oseba, ki je bila cepljena proti covidu-19, to je najboljše zgodnje darilo za rojstni dan, ki sem si ga lahko zaželela, saj pomeni, da se lahko končno veselim druženja s svojo družino v novem letu, potem ko sem bila večji del leta sama," je dejala Margaret Keenan, ki so jo cepili v univerzitetni bolnišnici v Coventryju.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Politika

    Otoplitev odnosov med ZDA in Kitajsko?

    Kitajska je včeraj pozvala k ponovnemu dialogu z ZDA, da bi z administracijo novoizvoljenega predsednika Joea Bidna. Kitajski zunanji minister Wang Yi je v nagovoru na videokonferenci z ameriškimi poslovneži kot trenutno najpomembnejšo nalogo izpostavil sodelovanje, s katerim bi obe strani odstranili vse ovire ter dosegli mehko tranzicijo v dvostranskih odnosih. "Moramo si prizadevati ponovno zagnati dialog, se vrniti na pravo pot in znova zgraditi medsebojno zaupanje," je po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva poudaril Wang.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Politika

    Biden za zdravstvenega ministra izbral odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare

    Novoizvoljeni ameriški predsednik Joe Biden je za ministra za zdravje v svojem kabinetu izbral kalifornijskega generalnega državnega tožilca Xavierja Becerro, odločnega zagovornika zdravstvene reforme obamacare, ki bo imel ključno vlogo v boju ZDA proti novemu koronavirusu, poročajo ameriški mediji.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    Na današnji dan pred 40 leti pod streli umrl John Lennon

    Danes mineva 40 let od smrti Johna Lennona, soustanovitelja legendarne britanske skupine The Beatles. Po njenem razpadu je Lennon nadaljeval samostojno kariero in med drugim ustvaril mirovniško himno Imagine. Leta 1980 je takrat 40-letnega Lennona v New Yorku umoril Mark David Chapman, ki so mu letos enajstič zavrnili prošnjo za pogojni izpust iz zapora.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    Svojci se opravičujejo za pisateljev antisemitizem

    Svojci Roalda Dahla (1916-1990) so v izjavi na uradni spletni strani avtorja knjig za otroke objavili opravičilo za "trajno in razumljivo bolečino", ki so jo ljudem prizadejale nekatere avtorjeve izjave. Dahl je v intervjuju za revijo New Statesman leta 1983 dejal, da se tudi "nadloga, kot je bil Hitler, na Jude ni spravljal brez razloga". Na spletni strani Dahla označujejo kot "pravljičarja številka ena na svetu". Njegove knjige kot so Čarli in tovarna čokolade, Veliki dobrodušni velikan (VDV) in Matilda, že od 60. let minulega stoletja navdušujejo otroke, navaja britanski The Guardian.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    Popolnoma moški parlament

    Na sobotnih volitvah v Kuvajtu so se v parlament uvrstili sami moški. Za 50 poslanskih sedežev v narodni skupščini se je potegovalo 326 kandidatov, med njimi tudi 29 žensk, a nobeni med njimi ni uspelo priti v parlament, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Vsi so nastopili kot samostojni kandidati, saj so v Kuvatju politične stranke prepovedane.

  • DK, STA

    8. 12. 2020  |  Svet

    VIDEO: Požari prizadeli več kot 60.000 koal

    Požari v Avstraliji so v poletni sezoni med letoma 2019 in 2020 prizadeli več kot 60.000 koal, ki so bodisi poginile, bile poškodovane, pregnane iz svojega bivalnega okolja ali travmatizirane, je pokazalo včeraj objavljeno poročilo Svetovnega sklada za naravo (WWF). 

  • IK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Erjavec: »Kot predsednik DeSUS ne nameravam sodelovati z Janševo vlado«

    Po izvolitvi Karla Erjavca za predsednika DeSUS je vodstvo stranke danes razpravljalo o političnih razmerah in položaju DeSUS v vladi. Pogovor so nadaljevali s poslanci. Kot je po tem povedal Erjavec, je premierja Janeza Janšo že pred časom seznanil s tem, da ne namerava sodelovati v vladi kot minister. Janša mu je sicer po kongresu že čestital.

  • Staš Zgonik

    7. 12. 2020  |  Politika

    Fafangel izstopil iz vladne strokovne skupine

    Epidemiolog Mario Fafangel, vodja Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ, zapušča vladno strokovno skupino za epidemijo, ki jo vodi dr. Bojana Beović. Včeraj zvečer je, kot so nam potrdili na NIJZ, ministru za zdravje poslal odstopno izjavo. Sam odločitve, vsaj za zdaj, noče javno komentirati.

  • Izak Košir

    7. 12. 2020  |  Politika

    »Ljudje bodo na nasilje države odgovorili z nasiljem«

    Pisatelj, režiser in kolumnist Goran Vojnović je kot eden lucidnejših mislecev sodobne slovenske družbe konec tedna nastopil v rubriki Fokus oddaje 24ur na Pop TV. Spregovoril je o aktualnih razmerah v kulturi, denimo o kadrovanju vlade v pomembnih javnih institucijah, pa tudi o povsem osebnih zgodbah, ki se odvijajo v tem času in prostoru, ki mu pravila narekujejo vladni ukrepi za zajezitev epidemije covida-19. 

  • IK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Minister Gantar: »Vemo, da ukrepi delujejo«

    Minister za zdravje Tomaž Gantar je v nagovoru pred bližajočimi se prazniki prebivalce Slovenije pozval k spoštovanju ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. "Predlagani zaščitni ukrepi so rezultat dosedanjih izkušenj mnogih držav in strokovnih usmeritev, ne pa morda leve ali desne politike oziroma tako ali drugače obarvane vlade," je zapisal v besedilu, ki so ga objavili na Facebook strani ministrstva za zdravje. Državljankam in državljanom Gantar da moramo prav vsi omejiti vse nenujne stike in dosledno upoštevati preventivne ukrepe. "Vemo, da delujejo," je dodal.

  • IK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Bo Erjavec DeSUS popeljal iz Janševe vlade?

    Nekateri politiki so ob čestitkah Karlu Erjavcu za vrnitev v vrh stranke DeSUS izpostavili pričakovanja do njegovih nadaljnjih potez. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je še pred razglasitvijo njegove zmage izpostavil pričakovanje opozicije, da bo DeSUS popeljal iz Janševe vlade. Prvak SMC Zdravko Počivalšek se je z Erjavcem že dogovoril za čim hitrejše srečanje, Erjavec pa je že tudi napovedal srečanje z Janšo. "Karl Erjavec zagotovo ne more vplivati na to, da bi Janša svojo politiko spremenil," je povedal na novinarski konferenci po izvolitvi. Ob tem je dodal, da se uradno še ni sestal z nikomer, neuradnih srečanj pa ne komentira. 

  • IK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    »Pridobljene pravice ni dopustno kar tako odvzeti«

    Slovenski center PEN poziva vlado, da v najkrajšem času prekliče odločitev o predčasnem izbrisu raperja Zlatka iz razvida samozaposlenih v kulturi. Prav tako poziva vlado, da prekliče prekinitev sofinanciranja dejavnosti Slovenske tiskovne agencije (STA), kakor tudi namere v zvezi s STA, razvidne iz predlogov sprememb medijske zakonodaje.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Politika

    »Pred demonstracijami sem policiste razorožil«

    "Študente, za katere sem vedel, da so organizatorji, sem povabil v svojo pisarno na Prešernovi. Na mizo sem dal steklenico viskija in kozarce. Rekel sem jim, da se bomo pogovarjali o tem, kako bomo to preživeli. Moje stališče je bilo, da imajo po ustavi pravico demonstrirati in povedati, s čim se ne strinjajo."

  • Rosvita Pesek o »brezobzirni opoziciji«, ki naj »odloži sulice«

    »O politiki nima smisla izgubljati besed. Med 40 in 50 mrtvih vsak dan, pa jih to ne strezni, da bi odložili sulice in počakali z brezobzirnim političnim bojem. Ne, oni že imajo 46. glas, no potem ga še iščejo, trenutno ga še nimajo.«

  • STA

    7. 12. 2020  |  Svet

    »Opustitev zaščite zlorabljenih otrok je nedopustna«

    Ob napovednih spremembah evropske ureditve pri preprečevanju posnetkov spolnih zlorab otrok Spletno oko opozarja na nevarnost, da bodo storilci na spletu lahko neovirano delili posnetke zlorab. Opustitev zaščite zlorabljenih otrok je nedopustna, menijo. Evropske poslance pozivajo k ureditvi, ki bo še naprej omogočala samodejno zaznavanje zlorab.

  • Danes je nov dan

    7. 12. 2020  |  Družba

    Solidarnost kot alternativa dobrodelnosti?

    V ZDA so bili milijoni univerzitetnih študentov že pred izbruhom covid-19 v težavah zaradi previsokih šolnin in naraščajočih življenjskih stroškov. V zadnjih mesecih so razmere za mnoge od njih postale dramatične, saj so izgubili službe, kampusi pa so zaprti.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Svet

    »Na Bidna čakajo v omarah številni okostnjaki, ki jih tam ni pustil samo Trump, ampak že Obama«

    Vsem bo odleglo, ko se bo Biden vrnil k pariškemu podnebnemu sporazumu, v Svetovno zdravstveno organizacijo, potrdil zavezanost zvezi Nato, klasičnim zaveznikom in multilateralizmu … A vse to bo le renormalizacija, nujna korekcija Trumpove zunanje politike in vrnitev v čas, ki se z današnje perspektive zdi kot pravljica, čeprav to še zdaleč ni bil!

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Družba

    Odslej obvezno testiranje zaposlenih v zdravstvu in domovih za starejše

    Od danes naprej morajo v bolnišnicah, zdravstvenih domovih in domovih za starejše redno testirati zaposlene na okužbo z novim koronavirusom s hitrimi testi. Ob pojavu okužbe morajo zaposlene testirati vsaj enkrat tedensko, v zdravstvenih zavodih le v organizacijski enoti z okužbo, v domovih za starejše pa med vsemi, ki tam delajo. Glede na odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19 pa ni treba testirati tistih zaposlenih, ki so že preboleli okužbo.

  • Uredništvo

    7. 12. 2020  |  Družba

    OSEMDESETA: Totalna revolucija

    Dr. Darja Kerec, docentka na Oddelku za razredni pouk na Pedagoški fakulteti, Univerze v Ljubljani v posebni številki Mladine OSEMDESETA (ROJSTVO DRŽAVE) piše, da bi vprašanje novinarja Jureta Pengova v zdaj že legendarnem intervjuju s skupino Laibach (TV Tednik RTV Ljubljana, 23. junija 1983) že zaradi anahronističnega besednjaka 'izpraševalca', kot da gre za skupino neprilagojenih najstnikov leta 1953, pri marsikom povzročilo smeh, a je sledil razsvetljeni odgovor, da je umetnost vzvišeno poslanstvo in zato zavezuje k fanatizmu.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Slovenski muzeji in galerije do nedelje nudijo razne programe in dejavnosti

    V prednovoletnem času so v Skupnosti muzejev Slovenije v sodelovanju s Službo za premično dediščino in muzeje drugič pripravili vseslovenski projekt Naprej v preteklost. Od danes do nedelje se pod skupno platformo in podnaslovom Praznični muzej tako muzeji kot galerije in druge ustanove po Sloveniji predstavljajo z raznimi programi in dejavnostmi.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Družba

    Bo leto 2020 podrlo rekorde kot najtoplejše leto doslej?

    Evropski servis za satelitsko spremljanje podnebnih sprememb Copernicus (C3S) je danes sporočil, da je bil letošnji november najtoplejši doslej, saj je bil za 0,8 stopinje Celzija toplejši od 30-letnega povprečja v letih od 1981 in 2010 in za 0,1 stopnje Celzija toplejši od prejšnjega rekorda. Ti podatki so skladni z dolgoročnimi trendi globalnega segrevanja podnebja, je dejal direktor C3S Carlo Buontempo.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Kultura

    Premiere filmov prihodnje leto sočasno v kinu in na spletu

    Pri produkcijski hiši Warner Bros so napovedali, da bodo vse premiere filmov, načrtovane za prihodnje leto, med njimi Matrica 4 in Dune: peščeni planet, predvajali hkrati v kinodvoranah in prek ponudnika pretočnih vsebin HBO Max. Ker so kinematografi po ZDA zaradi pandemije večinoma zaprti, se je ena največjih produkcijskih hiš v Hollywoodu odločila izstopiti iz tradicionalnega okvirja, da so pričakovane uspešnice najprej na voljo le na velikih platnih.

  • DK, STA

    7. 12. 2020  |  Politika

    Trumpov odvetnik Giuliani okužen s koronavirusom

    Ameriški predsednik Donald Trump je včeraj na twitterju objavil, da je z novim koronavirusom okužen njegov odvetnik Rudy Giuliani. 76-letnega Giulianija so po poročanju ameriških medijev v nedeljo prepeljali v bolnišnico v Washingtonu. O stanju nekdanjega župana New Yorka, ki ga Američani sedaj poznajo kot borca za spremembo volilnega izida v korist Trumpa, sicer ni veliko znanega. Trump mu je zaželel hitro okrevanje in zagotovil nadaljevanje boja za razveljavitev zmage Joea Bidna na predsedniških volitvah 3. novembra.