• DK, STA

    15. 7. 2020  |  Kultura

    Resnična zgodba o umoru temnopoltega najstnika bo dobila nadaljevanje

    Drama The Murder of Stephen Lawrence o umoru temnopoltega najstnika, ki jo je leta 1999 režiral Paul Greengrass, je 20 let po prvem predvajanju dobila tridelno nadaljevanje. Serija prikazuje boj Stephenovih staršev za dosego pravice, predvajali pa jo bodo 15. julija na televizijskem kanalu ITV.

  • DK, STA

    15. 7. 2020  |  Družba

    Prvi doktor znanosti pri nas je bila ženska

    Na slovenskih univerzah so pred stotimi leti podelili prvi doktorat znanosti, ki ga je prejela Ana Mayer. Od osamosvojitve dalje so na visokošolskih ustanovah v Sloveniji naziv doktorja znanosti podelili 11.576 osebam, v letu 2019/2020 pa je v doktorske programe vpisanih 3306 študentov, navajajo na Statističnem uradu RS (Sursu).

  • DK, STA

    15. 7. 2020  |  Kultura

    Ljubljanski muzeji tudi letos s počitniškim programom za otroke

    Ljubljanski muzeji, ki se nahajajo ob parku Tivoli in tisti, ki si delijo muzejsko ploščad na Metelkovi, že več poletij organizirajo delavnice za otroke. Počitniški program petih muzejev ob Tivoliju se imenuje PovezujeM/Tivolski ustvarjalni krog, program muzejev na Metelkovi pa 3M. Za oba programa so še prosta mesta za avgustovski termin.

  • DK, STA

    15. 7. 2020  |  Politika

    Starši: »Pouk naj v največji meri poteka v šolah«

    Osnovne šole so po začetnih tehničnih težavah, nekatere z enotedenskim zamikom, izpeljale pouk na daljavo in šolsko leto uspešno zaključile, so ocenili v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije (ZASSS). Med drugim so predlagali, da naj bi pouk tudi v času epidemije novega koronavirusa v čim večji možni meri potekal v šolah. Dvakrat, po enem in petih tednih pouka na daljavo, so v ZASSS zbrali informacije o poteku pouka na daljavo pri starših ter razmisleke in vprašanja zbrali v osmih sklopih ter jih tudi obrazložili.

  • Izak Košir

    14. 7. 2020  |  Politika

    Morda pa je res čas, da Janša spregovori o Srebrenici

    Nedavni zapis predsednika vlade Janeza Janše o Srebrenici je v današnjem javnem pismu komentiral tudi raziskovalni novinar Matej Šurc, sicer soavtor številnih knjig o orožarski aferi, med katere spadajo tudi trilogija V imenu države ter Prevarana Slovenija. Šurc se je odzval na Janšev sporni tvit, ki ga je obsodila tudi nekdanja hrvaška predsednica Jadranka Kosor ter številni drugi politiki in politični komentatorji na območju nekdanje Jugoslavije. "Janša je zadnji v tej državi, ki lahko pametuje o genocidu v Srebrenici in o žalostni usodi bosanskih Muslimanov oziroma Bošnjakov v brutalni vojni v Bosni in Hercegovini med letoma 1992 in 1995," je zapisal Šurc.

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Družba

    Sredin protest za neodvisne medije

    V sredo, 15. julija, se bo ob 14.30 na Trgu republike v Ljubljani odvil protest za neodvisne medije. Organizatorji sporočajo, da je ministrstvo za kulturo potiho pripravilo tri medijske zakone, ki bodo povsem spremenili medijsko krajino. Javnemu servisu RTV Slovenija bo Janševa vlada z novim zakonom odvzela velik del denarja, zato bo pahnjen na rob obstoja, opozarjajo. Prav tako si želi oblast s spremembami zakona o Slovenski tiskovni agenciji (STA) podrediti vodstvo STA, ki bi s tem izgubila status neodvisnega medija, na kar opozarjajo tudi mednarodne institucije.

  • Danes je nov dan

    14. 7. 2020  |  Družba

    General Tvito o Srebrenici

    Veliki politični in medijski manipulator, guru parlamentarnih trikov, zaprtih kuvert in konkurenčnih preiskovalnih komisij je še enkrat več ukanil celo državo.

  • IK, STA

    14. 7. 2020  |  Politika

    RTV prosi sindikate za podporo: »Novi zakoni bodo imeli posledice za vse slovenske medije«

    Reprezentativni sindikati, ki zastopajo zaposlene na RTV Slovenija, so ob predlogu sprememb medijske zakonodaje na devet sindikalnih central v državi naslovili poziv za podporo javni radioteleviziji. Kot opozarjajo, bi predlogi, ki so v kratki javni razpravi, krepko posegli v ustroj in financiranje RTV, zato si prizadevajo za njihov umik oz. ustavitev obravnave.

  • IK, STA

    14. 7. 2020  |  Svet

    WHO: »V bližnji prihodnosti ne bo vrnitve v staro normalnost«

    Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da se svet v bližnji prihodnosti ne bo vrnil v nekdanjo normalnost, saj gre v pandemiji novega koronavirusa preveč držav v napačno smer. Znova so izpostavili nujnost umivanja rok, spoštovanja priporočene razdalje ter nošenje zaščitnih mask.

  • IK, STA

    14. 7. 2020  |  Politika

    Evropsko združenje Pahorju, Janši in Zorčiču: »Zaskrbljeni smo zaradi predlaganih sprememb«

    Evropsko združenje tiskovnih agencij je na predsednike republike, vlade in državnega zbora Boruta Pahorja, Janeza Janšo in Igorja Zorčiča naslovilo pismo, v katerem opozarja na negativne posledice predlaganih sprememb zakona o STA za ugled in posledično poslovanje Slovenske tiskovne agencije (STA). Zato pristojne pozivajo, naj od take namere odstopijo.

  • IK, STA

    14. 7. 2020  |  Svet

    Združeni narodi: »Zaradi koronavirusa bo na svetu še več lačnih«

    Na svetu je lačnih skoraj devet odstotkov prebivalstva, število lačnih pa bo verjetno tudi zaradi pandemija koronavirusa še naraslo, opozarjajo Združeni narodi v objavljenem poročilu. Po desetletjih upadanja števila lačnih je to v porastu od leta 2014, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Politika

    »Ljudje, ki kritizirajo partizansko gibanje, niso državotvorni«

    "Kar me moti, je to, da ljudje, ki kritizirajo partizansko gibanje, niso državotvorni. Država ni in ne more biti vprašanje ideologije. Je vprašanje volje in moči, zmožnosti, da voljo udejanjiš. Partizani so bili tega zmožni. Skozi izkušnjo upora, ki je bila boleča, so postali državotvorni subjekt. Upor je bil po mojem mnenju za Slovence tista vrednota, ki nam je dala identiteto. Nizozemcem, Dancem se ni bilo treba upirati, saj so imeli za sabo tisočletno zgodovino. Ta jih je brez problemov umeščala v evropski prostor. Mi take zgodovine nismo imeli. Kot narod bi lahko tudi izginili in nihče bi se tega ne zavedel. Leta 1919 so nas na pariški mirovni konferenci razčetverili, pa ne vem, da bi na mednarodni ravni kdo protestiral."

  • Uredništvo

    14. 7. 2020  |  Politika

    Janša: »Za vse morebitne posledice javnih groženj s smrtjo ste soodgovorni«

    "V zvezi z mojo navedbo, da boste za vsako morebitno žrtev organiziranih groženj s smrtjo neposredno odgovorni, vam na koncu še pojasnjujem, da se z zaporom do enega leta kaznuje tisti, kdor ve, da se pripravlja kaznivo dejanje, za katero je z zakonom predpisana kazen treh ali več let zapora, pa ga v času, ko se je dalo še preprečiti, ne naznani in je bilo dejanje poskušeno ali dokončano."

  • DK, STA

    14. 7. 2020  |  Družba

    Trdi, da ni vedel, o čem poje Thompson

    Vratar nemškega nogometnega kluba Bayern iz Münchna Manuel Neuer se je v nedeljo zvečer znašel na naslovnici spletne strani nemškega tabloida Bild, ker je v družbi več moških na hrvaški obali prepeval pesem hrvaškega pevca Marka Perkovića - Thompsona. Nemški medij tega dogodka ni predstavil v pozitivni luči, saj se sprašuje, če je nemški reprezentant vedel, da poje pesem "desnega ekstremista, ki slavi etnično čiščenje".

  • DK, STA

    14. 7. 2020  |  Politika

    Trumpu našteli 20.000 laži in zavajanj

    Ameriški časnik Washington Post ugotavlja, da je Donald Trump doslej podal več kot 20.000 neresničnih ali zavajajočih izjav. Prvih 10.000 takih izjav je izrekel v 827 dneh vladanja, kar pomeni povprečno 12 laži na dan. Po ugotovitvah časnika se je 440 dni kasneje to povprečje dvignilo na 23. Washington Post je s projektom zbiranja Trumpovih neresničnih ali zavajajočih izjav začel v njegovih prvih sto dneh vladanja. Takrat je bilo takih izjav le okrog pet na dan, kar se je tiste čase zdelo zelo veliko. Uvodna statistika je napovedovala, da se bo do konca mandata Trump zlagal skupaj 7000-krat.

  • DK, STA

    14. 7. 2020  |  Svet

    10 milijonov otrok se po pandemiji morda ne bo vrnilo v šole

    V poročilu, objavljenem 13. julija, je britanska humanitarna organizacija Save the Children opozorila, da je pandemija novega koronavirusa povzročila globalno krizo izobraževanja. Okoli deset milijonov otrok se po pandemiji morda nikoli več ne bo vrnilo v šole, zato organizacija poziva vlade in zasebne donatorje, naj okrepijo financiranje izobraževanja, da se bodo otroci lahko vrnili v šole, ko bo to mogoče, do takrat pa bi izobraževanje potekalo na daljavo.

  • Pia Nikolič

    10. 7. 2020  |  Mladina 28  |  Kultura

    Stripovski album za vse žrtve spolnega nasilja

    Dela Nine Bunjevac so bila slovenskemu občinstvu neznana, dokler ni leta 2014 obiskala ljubljanskega festivala stripa Stripolisfest, kasneje preimenovanega v festival stripa Tinta. Takrat je predstavljala svoj drugi stripovski album Očetnjava, šest let kasneje pa smo dobili še en prevod njenega najbolj svežega stripa z naslovom Bezimena. Svoj distinktivni slog je avtorica začrtala že v prvem stripovskem albumu, ki pri nas še ni bil preveden, v državah bivše SFRJ pa ga prevajajo kot Hladna kot led. Izšel je leta 2012 in ji takoj prinesel nagrado Douga Wrighta, ki jo že petnajst let vsako leto poklanjajo na največjem kanadskem stripovskem festivalu v Torontu.

  • Stanka Prodnik

    10. 7. 2020  |  Mladina 28  |  Kultura  |  TV

    Težki časi za superheroje

    Rosvita Pesek je še najbližje temu, kar bi lahko imenovali slovenska superjunakinja: čez dan živi bolj ali manj umirjeno življenje klene slovenske tašče, ljubiteljice ta prave zgodovine in viž, bržkone dela celo izvrstne rezance – kakor hitro pa nad mesto pade zlovešča noč in se iz Trstenjakove ulice v Ljubljani zasliši znani klic na pomaganje z nezmotljivim grosupeljskim naglasom, tedaj gospa obleče svojo senčno opravo, nadene si kamnito masko zaskrbljene matrone, preveri arsenal novinarskih floskul in se prelevi v Črno damo nacionalne televizije, zaščitnico domoljubnih, bič Metelkove, trepet najgloblje države.

  • DK, STA

    14. 7. 2020  |  Svet

    80. obletnica rojstva: Lennonov kip se vrača domov

    Oktobra bo minilo 80 let od rojstva legendarnega glasbenika Johna Lennona. Kiparka Laura Lian, ki je pred časom ustvarila okoli 180 centimetrov velik kip glasbenika, je ob jubileju predlagala, da bi ga poslali na turnejo po okolici liverpoolske četrti Merseyside, kjer se je Lennon rodil. Laura Lian, ki je ustvarila že skulpturi Bernieja Ecclestona in Billa Wymana, je Lennonov kip začela ustvarjati pred dvema letoma, zdaj pa je na ogled v londonskem Hard Rock Cafeju.

  • DK, STA

    14. 7. 2020  |  Družba

    Znanstveniki: »Leto človeka ni enako sedmim letom psa«

    Večini je verjetno znana trditev, da eno leto življenja psa pomeni sedem človeških let. Ameriški znanstveniki pa so z analizo dedne zasnove potrdili, da je tovrstna trditev daleč od biološke starosti štirinožcev. Znanstveniki zbrani okrog Treyja Idekerja z univerze v kalifornijskem San Diegu v reviji Cell Systems trdijo, da staranje psa ni premosorazmerno s staranjem človeka in da pravilo 1 : 7 nikakor ne velja.

  • IK, STA

    13. 7. 2020  |  Svet

    VIDEO + FOTO: Pahor položil venec tudi na bazoviško fojbo

    Predsednika Slovenije in Italije, Borut Pahor in Sergio Mattarella, sta danes pri Bazovici položila venca k spominskemu obeležju na bazoviški fojbi, zatem pa še k spomeniku bazoviškim junakom. Ob poklonu pred obema spominskima obeležjema sta se predsednika obeh držav prijela za roke.

  • IK, STA

    13. 7. 2020  |  Politika

    Poslanci zapustili sejo, ker se Janša ni opravičil za svoj tvit o Srebrenici

    Današnje nadaljevanje seje Državnega zbora (DZ) se je namesto s poslanskimi vprašanji začelo z zahtevo poslancev SD in Levice, naj se predsednik vlade Janez Janša opraviči za svoj nedavni žaljivi zapis na Twitterju glede Srebrenice. Janša se je namesto opravičila odločil za pojasnilo tvita, zato so poslanci SD in Levici zapustili sejo.

  • IK, STA

    13. 7. 2020  |  Družba

    Borisu Pahorju ob vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovensko in italijansko državno odlikovanje

    Slovenski in italijanski predsednik Borut Pahor in Sergio Mattarella sta ob današnji vrnitvi Narodnega doma v Trstu slovenski skupnosti tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, očividcu fašističnega požiga pred sto leti, izročila najvišji državni odlikovanji obeh držav.

  • IK, STA

    13. 7. 2020  |  Svet

    Slobodna Bosna: »Janšev tvit je morbidna, nedržavniška provokacija«

    Premier Janez Janša je v soboto obletnico pokola Bošnjakov v Srebrenici pospremil s tvitom, v katerem je med drugim zapisal, da tega pokola ne bi bilo, če bi Združeni narodi komunistične genocide obsodili enako kot holokavst. S tem je sprožil val odzivov, številne ogorčene tudi iz BiH.

  • Foto: Borut Krajnc

    13. 7. 2020  |  Politika

    »Bazoviška fojba je polna fašističnih laži«

    Protest zamejskih Slovencev na mejnem prehodu Fernetiči opozarjajo predsednika republike Boruta Pahorja na sporno dejanje, ki ga bo uresničil danes, ko bo šel obiskati bazoviško fojbo. 

  • Janša se je iz fanatičnega partijca sprevrgel v ekstremnega rasista

    Kot predsednik nekdanjega Sarajevskega komiteja in organizator humanitarne pomoči Mednarodnega PEN-a za begunce iz nekdanje Jugoslavije in pisatelje v obleganem Sarajevu v letih 1991–95 najostreje obsojam zgodovinsko zgrešeno, neetično, cinično in politikantsko izjavo Janeza Janše, predsednika vlade RS, o razlogih tragičnega genocida v Srebrenici.

  • IK, STA

    13. 7. 2020  |  Svet

    Trump prvič z masko v javnosti

    V ZDA so v soboto zabeležili nov dnevni rekord odkritih okužb z novim koronavirusom. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so jih potrdili kar 66.528, za covidom-19 je umrlo 760 ljudi. Ameriški predsednik Donald Trump si je ob tem prvič v javnosti nadel zaščitno masko.

  • Uredništvo

    13. 7. 2020  |  Družba

    »Zdi se mi, da so seznami izjem daljši od seznamov tistih, za katere nekaj velja«

    "Vlada se vede, kot da je skrb za javno zdravje v prvi vrsti skrb vsakega državljana, kar je popolnoma nesmiselno, saj govorimo o epidemiološki sliki, statistiki, mehanizmu prenosa virusov. To niso znanja, ki bi jih vsak prebivalec Slovenije imel. Edino smiselno bi bilo, da vlada ali NIJZ pripravi zelo preprosta, jasna navodila, ki bi v enaki meri veljala za vse. Zdi se mi, da so seznami izjem daljši od seznamov tistih, za katere nekaj velja. Za različne gospodarske subjekte veljajo popolnoma različna navodila."

  • Uredništvo

    13. 7. 2020  |  Politika

    »Janša svoje spreobrnitve od komunizma javno ni nikoli pojasnil«

    "Janša je avtor in motor teze o konvertitstvu drugih ljudi, toda svoje spreobrnitve od komunizma javno ni nikoli pojasnil. Teza o očetovem domobranstvu je pač premalo za globoke verovanjske uvide v globočine jugomarksizma in idolatrije, ki ji je služil celotno mladost. Današnja interpretacija krogov blizu Cerkve je, da se je pod dobrim vplivom svoje zadnje žene spreobrnil v katoliško pravilnost in da v tem izvira njegovo preroško poslanstvo."

  • Danes je nov dan

    13. 7. 2020  |  Družba

    Abecedarij svobode govora: cenzura

    Cenzura našega časa ni cenzura iz romana 1984. Velikega brata ni, ministrstev za resnico pa je mnogo, razpršena so in z različnimi “resnicami”. Biti za svobodo govora še ne pomeni biti za resnico, za zatirane manjšine ali pluralnost mnenj.