• Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski«

    "Janez Janša je Slovenijo brez ljudskega mandata priključil Poljski in Madžarski. Ne vem, ali se zavedamo, za kako pomemben dogodek gre in kako ostro ga je treba nasloviti."

  • Uredništvo

    25. 7. 2020  |  Politika

    »Nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična«

    "Je pa ključno vlogo odigral na drugi fronti, ki pa ni imela toliko veze z denarjem kot z dušo EU. Na vzhodu Evrope, s centroma na Madžarskem in Poljskem, nastaja nova Evropa, mračnjaška, diktatorska in nacionalistična. Zahodna Evropa, zlasti Francija, je poskušala Orbanu in tovarišiji nekoliko pristriči krila tako, da bi črpanje evropskih sredstev pogojevali s spoštovanjem pravne države. Tu pa je Janša odigral osrednjo vlogo. Skupaj z Madžari in Poljaki se je namreč ostro postavil proti takemu pogojevanju. Danes t.i. Višegrajska četverica, ki jo vodi Orban, zmagoslavno razglaša, da so bile črtane vse določbe, ki bi novopečene diktatorje zavezovale k spoštovanju pravne države."

  • DK, STA

    25. 7. 2020  |  Družba

    Nekatere trgovine odprte že to nedeljo 

    V petek, 24. julija je prenehala veljati prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah, zato bodo nekatere trgovske družbe svoje prodajalne odprle že to nedeljo. Druge bodo medtem počakale na naslednjo nedeljo, ali pa se bodo odločale glede na odziv konkurence.

  • DK, STA

    25. 7. 2020  |  Kultura

    Spletna razstava umetnin, ki sicer niso dostopne javnosti

    Narodna galerija na spletni razstavi z naslovom Odmaknjena večina predstavlja izbor umetnin, ki običajno niso na ogled. Razvrščene so glede na različne tematike, ki so uporabne za boljše vedenje o različnih plateh likovne umetnosti. Posamezne umetnine nudijo izhodišče za pogovor na temo poglavja, ki mu pripadajo. Avtor razstave je Michel Mohor.

  • DK, STA

    25. 7. 2020  |  Kultura

    Na festivalu v Sarajevu tudi premiera filma Sare Kern

    Na 26. filmskem festivalu v Sarajevu, ki bo potekal med 14. in 21. avgustom, bo tekmovalo 49 filmov v štirih sekcijah: igrani, dokumentarni, kratki in študentski film. Od tega jih bo 29 doživelo svetovno premiero. Med desetimi izbranimi kratkimi filmi je tudi drugi profesionalni kratki film režiserke Sare Kern z naslovom Vesna Goodbye, ki bo v Sarajevu imel svojo svetovno premiero.

  • DK, STA

    25. 7. 2020  |  Kultura

    Muzikal o Bobu Marleyju

    Muzikal o jamajškem glasbeniku Bobu Marleyju, ki je umrl leta 1981 z naslovom Get Up, Stand Up! bo režiral temnopolti britanski režiser Clint Dyer, ki bo projekt prevzel od sprva načrtovanega Dominica Cookeja, ki se je umaknil z besedami: "Debata o rasizmu se je spremenila tako v gledališču kot v celotni družbi." V muzikalu, ki nastaja že tri leta, bomo lahko spremljali Marleyjevo življenjsko zgodbo skozi njegove največje uspešnice, kot so No Woman, No Cry, Exodus in Three Little Birds. Na West Endu naj bi zaživel spomladi leta 2021.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Uvodnik

    Priložnost za Tanjo Fajon

    Drugi mesec zaporednega merjenja javnega mnenja se Socialdemokrati pod vodstvom Tanje Fajon utrjujejo na vodilnem mestu na levem delu političnega pola. Debati, ali so socialdemokrati sploh leva stranka, se ne moremo izogniti že v prvem odstavku. Načelno so, predvsem zgodovinsko gledano seveda so, a tretja pot jih je zapeljala v spogledovanje z neoliberalnimi pogledi ter užitki denarja in bogastva, iz katerega se razen v res redkih državah (Portugalska) še vedno ne znajo izviti. Tudi zato so postali tako podobni desnosredinskim strankam, ki pa imajo (na svojo srečo) za sabo tudi cerkev in obvladajo več populističnih (tudi zelo mejnih) prijemov, zaradi česar tradicionalna volilna baza socialdemokratov po Evropi in tudi drugod po svetu ne vidi več pravega razloga, zakaj bi sploh volila socialdemokrate.

  • Borut Mekina

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Talka SDS je zdaj poleg policije in pravosodja postala še zunanja politika

    Nedavno je Nova24 objavila svoje lansko finančno poročilo. Iz njega lahko razberemo, da je ta medij SDS samo lani za propagandno delovanje porabil 1,5 milijona evrov, od svoje ustanovitve pa že več milijonov evrov. Od kod izvira denar, s katerim člani in podporniki SDS financirajo svojo propagando – Novo24 – več kot deset lokalnih spletnih strani in s tem drage predvolilne kampanje? Nova24 kajpak nima naročnikov, ki bi prostovoljno plačevali za njene vsebine.

  • Uredništvo

    24. 7. 2020  |  Družba

    Današnji protivladni protesti v znamenju žensk

    Današnji že tradicionalni petkovi protivladni protesti se bodo v Ljubljani pričeli s pred-akcijo, in sicer ob 17. uri pred Moderno galerijo (v primeru dežja organizatorji sporočajo, da bo kot zbirališče služil podhod pred parkom Tivoli). Tokratni protest bo v znamenju žensk, in sicer ženskih pravic. Organizatorke in organizatorji protestov napovedujejo, da bodo razstavili transparente o izpovedih spolnih zlorab. S tem želijo opozoriti na nesprejemljivo izjavo ministrice za pravosodje Lilijane Kozlovič ter ponovno poudariti, da NE pomeni NE. 

  • Vasja Jager

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Pol leta pogojno za Janševega bankirja

    Hauc, ki ga je leta 2011 na čelo tedaj druge največje državne banke imenovala tedanja vlada Janeza Janše, je prvi in za zdaj edini pravnomočno obsojeni predsednik uprave katere izmed državnih bank. Okrožno sodišče v Murski Soboti mu je prisodilo šest mesecev pogojne kazni zaradi žaljivih izjav v medijih, s katerimi je skušal očitke o prikrivanju pranja denarja za italijanske stranke NKBM – kot je razkrila preiskava Mladininih in italijanskih novinarjev, so imeli številni zveze z mafijo – prevaliti na uslužbenko Vesno Rožanc. V resnici je bila njena vloga drugačna, kot izhaja iz razsodbe sodišča, pa je bil osrednji krivec za sistematično prikrivanje poslov z mafijci prav Janšev bankir Hauc.

  • Borut Mekina

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Na pomoč priskoči Orbán

    Celo uradni tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltán Kovács, Orbánov predstavnik za medije, je pred časom za Mladino dejal, da Janša in Orbán nista zgolj zaveznika, ampak je med njima celo »kemija«. Primerov, ko sta si prijateljsko pomagala, je več. Tako je leta 2017 Orbán Janši na Madžarskem izdal recimo madžarski prevod knjige Okopi. Nedavno pa je Orbán Janši pomagal tudi iz zagate, v katero so vlado spravili sporni nakupi kitajskih ventilatorjev prek podjetja GenePlanet, so ta teden razkrili na portalu Necenzurirano.

  • Izak Košir

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Vlada ima težave ...

    Slovenska vlada ima na Twitterju dva računa – oba sta uradna, le da na enem, ki je praviloma glavni, tvita v slovenskem jeziku, na drugem pa v angleščini. Ta je namenjen obveščanju mednarodne javnosti.

  • Jure Trampuš

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Poraz evropskih vrednot

    V nedeljo, sredi težkih, neskončnih pogajanj o višini finančnih sredstev, ki bodo namenjena članicam EU za obnovo po pandemiji, so tuji mediji poudarili dve težavi, dve točki, zaradi katerih bi lahko pogajanja, ki naj bi rešila EU, propadla. Prva je bila pričakovana. Šlo je za zahtevo razvitejših članic, naj se zniža višina nepovratnih sredstev, namenjenih državam članicam. To je logično, varčne države, države razvitega severa, že leta poskušajo evropsko financiranje povezati s takšnimi in drugačnimi finančnimi reformami, hkrati pa ne zaupajo drugim državam, Italiji, Španiji, Grčiji, tudi državam Vzhodne Evrope, da evropska sredstva uporabljajo pravno korektno.

  • Peter Petrovčič

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Ker so izražali svojo voljo in nezadovoljstvo

    Prejšnji teden je igralec in režiser Primož Ekart javno pojasnil okoliščine pregona, ki ga zoper njega izvajata policija in zdravstveni inšpektorat, ker se udeležuje protestov. Zoper njega so uvedli postopek zaradi prekrška s predpisano globo od 400 do 4000 evrov. Na policiji sploh ne skrivajo, da so ga izbrali za tarčo, ker je javno prepoznaven in so ga lahko identificirali, ne da bi opravili uradni identifikacijski postopek. Zdaj so se oglasili še drugi prepoznavni obrazi predvsem iz kulturniških vrst, ki jih je doletelo isto.

  • Realnost, ki jo živim

    V slabi polovici leta se je svet zasukal, pa ne le zaradi epidemije. Ta je sicer zadostna zoprnija, s katero se moramo spoprijemati, a huje je, kar politika uveljavlja zadnje mesece. Sicer se je pripravljalo že desetletja, že od začetka obstoja države, a smo bili prenaivni, da bi opazili, kam potujemo. Dovolili smo, da je sistem razpadal poltiho, in nismo se zganili, zdaj pa se na tej podlagi v državi dan za dnem gradi nekaj, kar imenujemo janšizem. Ta si nekatere lastnosti deli z zgodnjima fašizmom in nacizmom, v polju umetnosti na primer poskuša najvitalnejši, živi, kritični del umetnosti prikazati kot ’kulturo smrti’, nekakšno sodobno verzijo Entartete Kunst.

  • Peter Petrovčič

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Slovenija obsojena zaradi prisilnega vračanja

    Pred dnevi je upravno sodišče razsodilo v primeru kamerunskega prosilca za azil, ki to uradno sploh ni mogel postati, saj ga je slovenska policija prisilno vrnila na Hrvaško, od tam pa je moral v BiH. Razsodilo je, da mu mora Slovenija omogočiti vložitev prošnje za azil in mu izplačati 5000 evrov odškodnine, saj so mu bile kršene osnovne človekove pravice po mednarodnem in slovenskem azilnem pravu. S sodbo je tako dokončno na laž postavljena v nedogled ponavljana trditev notranjega ministrstva, da Slovenija spoštuje mednarodne zaveze iz azilnega prava in da ima vsak pravico zaprositi za azil, kdor si tega želi, na Hrvaško pa so vrnjeni le migranti, ki ne zaprosijo zanj.

  • Ko Janša ne imitira Orbána ali Trumpa, imitira Miloševića

    Janša je v vojni proti koroni, v vojni proti medijem, v vojni proti pravosodju, v vojni proti antifašizmu, v vojni proti Srebrenici, v vojni proti Evropski nogometni zvezi in tako dalje. A v tej poplavi vojn nikar ne spreglejte, da je tudi v vojni proti birokraciji. Že ves čas, vse tja od inavguracije, ko je poudaril, da vlada ne bo predlagala novega predpisa, če pri tem dveh starih ne bo ukinila, napoveduje debirokratizacijo Slovenije, ki pa jo je – neprestano in nenehno – napovedoval že tudi prej, ko je bil v opoziciji.

  • Finale tridesetletne vojne

    Leta 1618 je »praška defenestracija«, ko so češki protestanti skozi okno gradu na Hradčanih vrgli svetovalce habsburškega monarha, sprožila grozljivo 30-letno vojno v Evropi. Med njo so milijoni prebivalcev umirali ne le zaradi vojaških spopadov, ampak tudi zaradi epidemij (zlasti kuge), množične lakote in lova na čarovnice. Vojna se je končala po 30 letih z vestfalskim mirom in novo evropsko ureditvijo, ki je med drugim tudi univerzalizirala načelo augsburškega verskega miru iz leta 1555 »cuius regio – eius religio« (čigar dežela – tega vera).

  • Staš Zgonik  |  foto: Borut Krajnc

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Družba

    »Nevladne organizacije so tiste, ki se lahko postavijo proti močnim ekonomskim interesom«

    Ustavno sodišče je na začetku meseca sprejelo pobudo treh nevladnih organizacij za presojo ustavnosti sprememb zakonodaje, ki zaostrujejo pogoje za sodelovanje nevladnih organizacij v postopkih pridobivanja gradbenih dovoljenj za objekte s pomembnimi vplivi na okolje. Hkrati je sodišče do končne odločitve zadržalo izvajanje spornih členov. Gre za določila, ki so bila na predlog okoljskega ministrstva sprejeta po hitrem postopku z drugim svežnjem protikoronske zakonodaje, njihov namen pa naj bi bil pospešiti izvajanje državnih infrastrukturnih projektov.

  • Peter Petrovčič

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Neformalni izgon Eritrejcev

    Eritreja je afriška država, ki je že desetletja ujetnica vojaške diktature. V bistvu je veliko delovno, da ne rečemo koncentracijsko taborišče za državljane. Beg je zato edina možnost v upanju na človeka vredno življenje, preživetje. Zato v Evropi več kot 80 odstotkov prosilcev za azil iz Eritreje dobi status begunca. Tako je bilo do nedavnega tudi pri nas, a nič več. Po novem Slovenija Eritrejo očitno šteje za varno državo, saj praviloma zavrača prošnje njenih državljanov za azil.

  • Monika Weiss

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Politika

    Samo da kroži (denar)

    Pri skrbi za okolje so številne težave obstajale že pred prihodom Andreja Vizjaka na položaj okoljskega ministra. Vendar pa okoljevarstveniki od marca letos bijejo plat zvona pri vsaki novi »rešitvi«, ki jo pripravi njegovo ministrstvo. Eno takih »rešitev« zdaj načrtuje za »razbremenitev okolja z odpadki«. Gre za predlog sprememb uredbe o odpadkih.

  • Stanka Prodnik

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Kultura  |  TV

    Adrijan Bakič razblinil Janševo pravljico

    V torek zjutraj se je zdelo, da smo res svetilnik Evrope. Naš predsednik vlade Janez Janša je v Bruslju preigral vse drugo- in prvokategornike, predsednico evropske komisije Ursulo von der Leyen in predsednika evropskega sveta Charlesa Michela. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se v svoji državi bržkone pobrala precej poklapana po tej igri, ki je morala biti res izredna – Janša se je že opisal tako. In vi, Slovenci, ki ste opozarjali, kako grozljivo je dejstvo, da Slovenija postaja del Orbánove klape rokomavhov, ki hočejo denar, ne da bi spoštovali obveze o vladavini prava v vseh evropskih državah, ste pa debelo pogledali! Če bi se držali svojih dosedanjih »zahodnih prijateljev«, bi dobili manj, ko smo v navezi z zdaj našimi višegrajci, pa smo se postavili zase in – dobili 10 in pol milijarde evrov evropskih sredstev. Še višji uradnik na Mladini je zamišljen bolščal predse in godrnjal, da je za to nastalo stanje kriva Evropa, ki dejansko kaznuje tiste, ki spoštujejo zaveze, ne zna pa se postaviti po robu malopridnim državam, ampak na koncu celo pristane na vsa njihova izsiljevanja in jih celo nagradi.

  • Gregor Kocijančič  |  foto: Uroš Abram

    24. 7. 2020  |  Mladina 30  |  Kultura

    »Koliko priložnosti za humor je bilo ob nerazsodnem početju desničarske bagre«

    Ko je urednik na sestanku predlagal intervju z Gojmirjem Lešnjakom, sem priložnost zgrabil brez pomisleka. Pravzaprav sem jo zgrabil z navdušenjem, in to ne zgolj zato, ker intervju z Gojcem pomeni prijetno kramljanje na senčnem dvorišču idilične kraške domačije, ki ga spremlja tudi značilna kraška gostoljubnost, temveč predvsem zato, ker je ta intervju pomenil ponovno srečanje starih znancev. Pred dobrimi petnajstimi leti sem pri mladostniškem preskušanju v igralstvu imel srečo, da sem platno delil s to neizpodbitno legendo slovenskega filma, televizije in gledališča, ki na odru, pred kamero, v zakulisju, na vajah in v prostem času izžareva pristno odkritosrčnost, iskreno ljubezen do dela in seveda enkratno duhovitost, s katero je s svojim bogatim igralskim opusom osvojil srca širokih množic. Čeprav njegova življenjska sopotnica, kostumografinja Zvonka Makuc, hudomušno pravi, da Gojc komičnost pusti na odru in je doma navadno precej pust, vsak drugi stavek, ki ga izreče, zaznamuje nabrit humor, ki se mu ne zna izogniti niti takrat, ko pogovor zavije k resnobnejšim temam.

  • 24. 7. 2020  |  Mladina 30  |    Za naročnike

    #k# Prelistaj izdajo

  • Izak Košir

    23. 7. 2020  |  Politika

    »Domovi za starejše se spreminjajo v poceni negovalne bolnišnice«

    Skupnost socialnih zavodov Slovenije (SSZS) zavrača trditve ministra za zdravje Tomaža Gantarja v včerajšnji oddaji 24ur zvečer, s katerimi je poskušal odgovornost za stisko, v kateri se znašli zaposleni in stanovalci Doma starejših Hrastnik, prevaliti na SSZS kot strokovno združenje izvajalcev institucionalnega varstva. "Popolnoma nerazumljivo je, da minister za zdravje skrb za obolele stanovalke in stanovalce prelaga na dom za starejše, ki bi ga po njegovem osebnem mnenju morali že zdavnaj zapreti. Skupnost bo vztrajala pri opozarjanju na napake in odločitve, ki so v nasprotju s sklepom vlade in z veljavno zakonodajo. Skupnost si vseskozi prizadeva za kar najbolj kakovostno in strokovno skrb za stanovalke in stanovalce domov za starejše ter v celoti zavrača očitke o politični motiviranosti," so pri SSZS zapisali v sporočilu za javnost.

  • IK, STA

    23. 7. 2020  |  Politika

    Notranja ministra Slovenije in Avstrije za testni nadzor meje z droni in kamerami

    Slovenski notranji minister Aleš Hojs in njegov avstrijski kolega Karl Nehammer sta se dogovorila o vzpostavitvi testnega projekta skupnega nadzora meje z droni in kamerami, so sporočili z notranjega ministrstva. 

  • IK, STA

    23. 7. 2020  |  Politika

    Vlada odpravila prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah

    Vlada je danes odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa prodajaln z živili in prepoved obratovanja trgovin ob nedeljah in dela prostih dneh, ki ju je marca uvedla v okviru ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Še vedno pa ostajajo zaprti nočni klubi in diskoteke.

  • IK, STA

    23. 7. 2020  |  Politika

    Evropska komisija nad Janšo zaradi pritiskov na medije

    Predlagane spremembe medijske zakonodaje v Sloveniji Evropska komisija skrbno spremlja, delo na predlaganih spremembah pa spremljam z zaskrbljenostjo, je danes ob predstavitvi ključnih ugotovitev poročila o medijskem pluralizmu v EU za leti 2018 in 2019 dejala podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova.

  • Oštro.si

    23. 7. 2020  |  Politika

    RTV Slovenija bi z izločitvijo oddajnikov in zvez izgubila skoraj 9 milijonov evrov

    »Poslovni izid oddajnikov in zvez je bil po vaših podatkih iz leta 2019 minus 400 evrov,« je 15. julija na nujni seji parlamentarnega odbora za kulturo dejal Boris Tomašič, direktor podjetja Nova hiša, ki izdaja spletni medij Nova24TV.si.