• Danes je nov dan

    1. 7. 2019  |  Družba

    Igre za moške, igrice za ženske

    Guardian poroča, da je na svetu več kot 9 milijonov ljudi, ki vsak dan igrajo Candy Crush več kot 3 in manj kot 6 ur, še 400 000 pa jih vsakodnevno igra več kot 6 ur. Ti dve skupini predstavljata približno 3,5 odstotka vseh igralcev te (predvsem) mobilne igre. Povprečen uporabnik, ki za virtualne želejčke in lizike porabi 38 minut dnevno, pa je – uporabnica.

  • Danes je nov dan

    1. 7. 2019  |  Družba

    Svete sile reda

    Zaupati državne pristojnosti verskemu telesu je sporno tudi, če ni v nasprotju z ustavo. A Alabama je all-in: z nedavno sprejetim zakonom bo lahko megacerkev Briarwood Presbyterian (s hudo rasistično preteklostjo) ustanovila svojo policijo. Zakaj cerkev ne more najeti varnostne službe, kot to počnejo vse ostale organizacije, ostaja odprto vprašanje. 

  • Damjana Kolar

    1. 7. 2019  |  Kultura

    Laboratorij zunaj urbanih središč

    Od 1. do 7. julija bo na sotočju Soče in Tolminke in v Kinogledališču Tolmin potekal 20. mednarodni glasbeni festival Kreativni tabor Sajeta, na katerem se bo zvrstilo dvajset koncertov ustvarjalcev iz 11 držav, pester pa bo tudi spremljevalni program s kreativnimi delavnicami, predavanji, debatami, performansi, razstavami, filmskimi projekcijami ter programom za otroke. Festival, ki že dve desetletji sledi ideji vzpostavitve kulturno-umetniškega laboratorija v naravnem okolju, vsako poletje za en teden ustvarja pogoje za prakticiranje sodobnih ustvarjalnih praks zunaj urbanih središč. 

  • Uredništvo

    1. 7. 2019  |  Kultura

    Prostor v prostoru

    V TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi v Ljubljani bodo 2. julija ob 17.00 v koprodukciji s Slovenskim gledališkim inštitutom odprli razstavo scenografinje Sanje Jurca Avci z naslovom Uršula, Prostor v prostoru. Na ogled bodo scenski osnutki, ki so nastali za uprizoritev Howarda Barkerja Uršula v SNG Drami Ljubljana in so del pregledne razstave Prostor v prostoru: Scenografija na Slovenskem do leta 1991, ki je v Narodni galeriji na ogled do 8. septembra. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Uvodnik

    Pohlevnost in oholost

    Leta 2017 je izšla knjiga staroste slovenske ekonomije Jožeta Mencingerja Udba in bela tehnika. Gre za izbor njegovih člankov in predavanj od leta 1988 do izida, vsebinsko pa za enega najboljših učbenikov slovenske sodobne zgodovine, pri čemer je Mencinger seveda izreden pisec in je branje človeku tudi v užitek. No, a čeprav je ta knjiga zgodovina te države, naj vas to ne zavede: ob branju se človek ne počuti prav nič zaneseno in ponosno, ampak mu je na trenutke malo nerodno, pretežno pa kar zelo. Morda bi prav zato morala biti knjiga Udba in bela tehnika obvezno branje za vsakogar, ki bi rad bil javni uslužbenec, poslanec, minister ali premier. Zlasti slednji bi knjigo morali jemati kot brevir, kot žugajoči zgodovinski spomin, ki jih opozarja, da niso prvi na tem položaju in da niso prvi, ki delajo neumnosti, ki jih sicer znajo zlahka in energično utemeljevati, le neuki (ali pa zavedeni) narod je vedno znova nerazumevajoč.

  • Izak Košir

    28. 6. 2019  |  Družba

    Radio Mladina: Izpoved ženske, ki jo je v otroštvu zlorabil duhovnik

    Prisluhnite pogovoru, več pa v članku, ki si ga lahko preberete na tej povezavi >> #Mladina26 

    https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/643334109&color=%23ff000f&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false

  • Kako nas je politika iz svetovnih zmagovalcev prelevila v svetovne poražence

    Premier Šarec se je nedavno poklonil žrtvam fašizma in nacizma. Ne enkrat, temveč dvakrat. Zaporedoma. Najprej – 7. junija, na gradu Rajhenburg – se je poklonil vsem tistim, ki so jih nacisti izgnali, in odločno poudaril: »Slep je tisti, ki ne vidi, da se nacizem in fašizem spet rojevata tudi v naši soseščini. Spet se rišejo zemljevidi, spet se obujajo stare tradicije in spet se obujajo celo pozivi k popisom Slovencev v sosednji državi, da ja ne bodo imeli Slovenci preveč pravic.« Še odločneje je dodal: »Kdor sodeluje z okupatorjem, je zgolj orodje v rokah okupatorja. Okupator ga ne bo nikoli cenil, po uporabi ga bo vedno zavrgel. Kajti nikoli ne bo njegov.«

  • Peter Petrovčič

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Družba

    Izpoved ženske, ki jo je v otroštvu zlorabil duhovnik

    Žrtve spolnih zlorab povsem pričakovano nerade javno govorijo o svoji izkušnji. Žrtve spolnih zlorab duhovnikov še toliko težje, saj cerkev in posledično lokalno okolje še posebej močno pritiskata na žrtev. Molk pa koristi zgolj in samo cerkvi in duhovnikom, ki so zagrešili ena izmed najbolj zavržnih kaznivih dejanj. Zato razširjenost spolnih zlorab v cerkvi ostaja zavita v skrivnost in cerkvenim dostojanstvenikom omogoča minimiziranje problema. A vsaka zloraba je preveč, ne glede na to, v katerem okolju je do nje prišlo. To je zgodba, ki razkriva občutja ene od žrtev, ki jo je zlorabil duhovnik.

  • Borut Mekina  |  foto: Borut Krajnc

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    V Levici grozijo z odhodom iz manjšinske vlade. V NSi pa si že manejo roke.

    Če bi šlo vse po načrtu, bi bili to leto priča revoluciji. Že čez nekaj dni bi moral parlament z novelo zakona ukiniti študentske servise in njihovo dejavnost prenesti na zavod za zaposlovanje. Prejšnji mesec bi parlament moral omejiti provizije pri nepremičninskem posredovanju. Julija bi moral parlament omejiti največji dovoljeni delež agencijsko posredovanih delavcev v nekem podjetju s 25 na 10 odstotkov. Temu bi moral slediti prenos nekaj sto zemljišč, primernih za gradnjo neprofitnih najemnih stanovanj iz slabe banke na republiški stanovanjski sklad. Jesen bi morala biti še bolj reformno obarvana.

  • Jure Trampuš  |  foto: Uroš Abram

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    Zoran Poznič, minister za kulturo: Kultura ni dodaten strošek, v resnici je dodana vrednost

    Prihod Zorana Pozniča na ministrstvo za kulturo je bil manjše presenečenje. Med razpravo o mobingu na ministrstvu, v času odstopanja prejšnjega ministra Dejana Prešička, se je, tedaj še direktor Delavskega doma v Trbovljah, oglasil pri stranki SD in se ponudil, da bi prevzel položaj. V intervjuju trdi, da je med Trbovljami in slovensko kulturno politiko veliko vzporednic, tako kot Trbovlje nekoč je zdaj zaspalo tudi ministrstvo za kulturo. To kani spremeniti. Je nenavaden politik, govori naravnost, je neposreden, ne olepšuje, je trmast. Vprašanje je, kakšen bo njegov mandat, kakšna je njegova resnična politična moč v primerjavi z, denimo, močjo ministra za finance in kako uspešen bo na ministrstvu pri omejevanju množice interesnih skupin.

  • Uredništvo

    28. 6. 2019  |  Družba

    Poletno branje: 16 novih poglobljenih Mladininih intervjujev

    Danes je (poleg redne edicije tedenske Mladine) izšla tudi nova vsakoletna številka Mladina INTERVJU 2019, ki ponuja 16 novih poglobljenih intervjujev. Letošnje osebnosti, ki so se za edicijo INTERVJU pogovarjale z našimi novinarji, so filozof Slavoj Žižek, človekoljubni aktivist Tomo Križnar, zgodovinar Božidar Jezernik, rektor Univerze v Ljubljani Igor Papič, nekdanji katalonski predsednik Carles Puigdemont, hrvaški zgodovinar Ivo Goldstein, hrvaški pisatelj Slobodan Šnajder, psihiatrinja Maja Rus Makovec, geriater Gregor Veninšek, ruska pisateljica Tatjana Tolstojeva, gledališki režiser Janez Pipan, direktorica Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova Zdenka Badovinac, pesnica in pisateljica Katja Perat, igralec Janez Škof, upokojena knjižna urednica Živa Vidmar in igralka Sara Dirnbek.

  • Peter Petrovčič

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    Migrantski kriminal

    Odvetnica in podpredsednica stranke Domovinska liga Lucija Ušaj Šikovec je pred časom ljudem, ki so jim »ilegalni migranti povzročili škodo«, ponudila svoje storitve – povabila jih je, naj se oglasijo pri njej, da bo zanje pripravila »skupinsko tožbo«. Skupinsko, ker je omenjenih oškodovancev kaznivih dejanj že toliko, da bi skupaj lahko vložili t. i. kolektivno tožbo zoper državo, ker ni poskrbela za varnost njihove lastnine.

  • Vasja Jager

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Družba

    »Kocke v roko in na juriš!«

    V četrtek, na nekdanji jugoslovanski praznik borcev, bo izšla namizna igra, ki posebej izstopa v poplavi zabavnih vsebin. Gre za igro z zgovornim naslovom Postani partizan, ki želi zlasti mlajšim igralcem približati vrednote narodnoosvobodilnega boja in jih seznaniti s ključnimi zgodovinskimi resnicami iz tega obdobja.

  • Staš Zgonik

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Družba

    Medvedja usluga

    Na Vrhu nad Želimljami, manj kot 30 kilometrov iz Ljubljane, je v zgodnjih jutranjih urah medvedka v družbi dveh mladičev na domačem vrtu napadla 80-letno gospo in jo poškodovala. Za povrhu se je incident zgodil 50 metrov od hiše nekdanjega okoljskega ministra Jureta Lebna, varnostna kamera, pa je medvedjo družino posnela tik pred napadom.

  • Borut Mekina

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Politika

    Poslanci proti vsem

    Minuli teden so nestrinjanje s predlogom 38 poslancev, ki želijo z novelo tobačnega zakona za tri leta odložiti uvedbo enotne embalaže, izrazile tako rekoč vse strokovne in civilnodružbene organizacije, ki se ukvarjajo z zdravjem. Na Onkološkem inštitutu predlogu »ostro nasprotujejo«. Z dosedanjimi protikadilskimi ukrepi v Sloveniji se marsikdo ni strinjal, pravijo, a zadnji podatki naj bi kazali na izboljšanje, pogostost kajenja pri moških se je ves ta čas zmanjševala, čeprav naj bi se bila zadnja leta ustavila, hkrati pa se je zmanjšalo tudi naraščanje obolevnosti za pljučnim rakom. Možnost petletnega preživetja pri pljučnem raku naj bi se bila pri moških v desetih letih povečala z 10 na skoraj 15 odstotkov, pri ženskah pa s 13 na 20 odstotkov. Kljub temu je pri ženskah pljučni rak še vedno na tretjem mestu, po umrljivosti pa na drugem.

  • Staš Zgonik

    28. 6. 2019  |  Mladina 26  |  Družba

    Hitri vlaki v počasni Sloveniji?

    Ko se z avtomobilom peljete po avtocesti med Milanom in Torinom, mimo vas nekajkrat na uro švigne hitri vlak, katerega proga je speljana vzporedno z avtocesto. Tudi če vozite krepko nad predpisano hitrostno omejitvijo, bo vlak brez težav švignil mimo vas. Za 126 kilometrov dolgo pot potrebuje pičlih 45 minut. Celoten odsek proge so končali leta 2009, gradnja je stala 2,5 milijarde evrov.

  • Zelena ali črna prihodnost?

    Začetek podnebne kampanje široke skupine organizacij tik pred poletnimi počitnicami se morda zdi neposrečen, a trenutek ne bi mogel biti bolj pravi in je žal edini, ki ga v Sloveniji še imamo.

  • Festivalski plonklistek 2019

    S poletnimi glasbenimi festivali je podobno kot z obalnim letovanjem: Hrvaška ponuja mnogo več kot naša podalpska deželica, kar je najočitneje na področju plesne elektronike. Večina naših žurerjev in glasbenih entuziastov bo zavoljo pestrih festivalskih programov morala začasno migrirati na hrvaško obalo, kot bodo storili tudi Britanci, ki so se že pred slabim desetletjem naveličali nalivov in shojenega blata na domačem otoku ter dobršen del svojih rejversko festivalskih aktivnosti preselili k našim južnim sosedom. Razmeroma pestro je sicer tudi v Srbiji, na Madžarskem, v Italiji in v Avstriji. Tamkajšnje največje festivale, FM4 Frequency, Sziget in Exit, bi verjetno najslikoviteje opisala fraza »svega i svašta«: na programih vseh treh festivalov mrgoli toliko izvajalcev, da se resnično za vsakogar najde nekaj.

  • Danes je nov dan

    28. 6. 2019  |  Družba

    Obogateni Iran

    Iran je zaradi geografskega položaja in bogatega nahajališča nafte ponovno v medijih. Zgodovina vmešavanja v notranjepolitično delovanje te države se je s padcem Reza Shah Pahlavija in britansko-ameriške naveze skoraj končala, zato pa se je dogajanje preselilo na globalni nivo: ZDA že vse od leta 2004 grozijo, da ima Iran potencial posedovati jedrsko orožje.

  • Damjana Kolar

    28. 6. 2019  |  Kultura

    REJVikend

    Ne veste kam v petek in soboto zvečer? Na območju Čezsoče v Bovcu bo potekal elektronski plesni dogodek Tested Music Fest, na katerem se bo na dveh plesiščih predstavilo 20 DJ-ev. V K4 bo gostoval britanski d'n'b duo ZeroZero, ki mu bosta družbo delala nizozemski Baromar iz ekipe Korsakov ter domači Spencah, predstavili pa bodo tudi DNB Kompilacijo 2018. 

  • Uredništvo

    27. 6. 2019  |  Družba

    Homofobni grafit v Mariboru je še en razlog, zakaj je parada ponosa pomembna

    Na eni od fasad v središču Maribora se je pred dvema mesecema pojavil grafit GEJ. Renato Volker, veteran slovenske LGBT+ scene, ki je soorganiziral prvo ljubljansko parado ponosa in nastopal na zagrebških in londonskih paradah, ga je v okviru priprav na prvo parado ponosa v štajerski prestolnici, ki bo v soboto, 29. junija, pred kratkim dodatno okrasil z bleščicami. Danes pa je na tem zidu taisti napis prečrtan in dodan grafit PEDRI - RAUS. 

  • Uredništvo

    27. 6. 2019  |  Politika

    Kako smo prodali državo ... 

    To je naslovnica nove Mladine, ki izide v petek, 28. junija. Vabljeni k branju! #Mladina26 

  • Danes je nov dan

    27. 6. 2019  |  Družba

    "Bolje je biti tam, kjer je dobra voda, kot tam, kjer je dober kruh."

    Po deževnem vikendu nas čaka nevarno vroč teden. Ob takšnih dneh je govoriti o globalnem segrevanju približno tako hud kliše, kot poziv, naj ne pozabimo na hidracijo. Tisti, ki skrbimo za svoj okoljevarstveni imidž, smo že pripravili in oprali (velikokrat več kot eno) steklenico za ponovno uporabo. Z njo smo kljub okoljevarstvenemu instinktu polnopravni potrošniki, ki ne kupujemo le "varnega" planeta, ampak vse prevečkrat še kup absurdnih magičnih lastnosti.

  • Damjana Kolar

    27. 6. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo skupinsko razstavo Groundwork, ki predstavlja štiri generacije newyorških umetnikov, prvo edicijo mednarodnega festivala Bluesland, 2. mednarodni festival sodobnega kolaža Kaos, premiero filma Človek s senco v režiji Eme Kugler, ki govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, koncert enega največjih kitaristov vseh časov Marka Knopflerja.

  • Darja Kocbek

    26. 6. 2019  |  Svet

    Je nova vojna na Bližnjem vzhodu neizbežna?

    Odločitev predsednika ZDA Donalda Trumpa, da je v zadnjem trenutku preklical ukaz za napad ZDA na Iran po besedah komentatorja Independenta Patricka Cockburna kaže, da je neke vrste vojaški konflikt v Perzijskem zalivu postal zelo verjeten. Trumpovo oklevanje je bilo po vsej verjetnosti manj povezano s sestrelitvijo ameriškega brezpilotnega letala kot z njegovim občutkom, da militarizacija krize ne bi koristila ZDA.

  • Danes je nov dan

    26. 6. 2019  |  Družba

    Moška kontracepcija v primežu tradicionalizma

    Mladim monogamnim heteroseksualnim parom poleg kontracepcijskih tabletk, o katerih vemo vedno več slabega, za preprečevanje neželene nosečnosti ostane le mehanska zaščita v obliki kondoma ali diafragme. Slednje pa po mnenju mnogih slabo vpliva na čutno doživljanje spolnega akta.

  • IK, STA

    26. 6. 2019  |  Svet

    Donald Trump in Kim Jong-un se bosta najbrž kmalu ponovno srečala

    ZDA in Severna Koreja se pogovarjata o tretjem vrhu ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, je danes povedal predsednik Južne Koreje Moon Jae-in. Ob tem je zanikal navedbe, da so pogovori med Washingtonom in Pjongjangom zastali.

  • IK, STA

    26. 6. 2019  |  Družba

    Apple Pay tudi v Sloveniji

    Imetniki Applovih naprav, ki uporabljajo plačilno kartico Mastercard, v Sloveniji in še 12 drugih evropskih državah lahko od danes plačujejo z mobilno denarnico Apple Pay, so sporočili iz Mastercarda. Kupci lahko z Apple Pay svoje iPhone telefone, Applove ure, iPade tablice in iMac računalnike uporabljajo za plačila v trgovinah, na spletnih straneh in v aplikacijah.

  • Darja Kocbek

    25. 6. 2019  |  Svet

    Evropska mesta so platformi Airbnb napovedala vojno

    Deset evropskih mest je zaprosilo EU za pomoč v boju proti ameriški platformi za oddajanje nepremičnin Airbnb, ker odganja domačine in spreminja soseske. Oblasti v mestih Amsterdam, Barcelona, ​​Berlin, Bordeaux, Bruselj, Krakow, München, Pariz, Valencija in Dunaj je po poročanju Guardiana zaskrbelo mnenje pravobranilca na sodišču EU. Ta je aprila v nezavezujočem mnenju navedel, da bi bilo treba podjetje Airbnb v skladu z evropskim pravnim redom obravnavati kot digitalnega posrednika informacij, ne kot klasičnega nepremičninskega agenta.