• Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Politika

    Naslovnica naslednje Mladine / KOALICIJA SOVRAŠTVA

    V petek izide nova Mladina! V 22. letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 31. maja, izpostavljamo, zakrinkani nasilneži, ki po Ljubljani lovijo migrante, so rezultat politike sovraštva, ki jo širi stranka SDS. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografije pa so del posnetka, ki ga je širila organizacija Slovenska obrambna straža in iz YouTube soočenja Pera Martiča. 

  • STA

    29. 5. 2024  |  Politika

    Golob Janši v soočenju / »Milijoni iz državnega podjetja so šli na točno en strankarski medij«

    Premier Robert Golob in predsednik SDS Janez Janša sta si v soočenju na N1 izmenjala nekaj ostrih besed glede več kot 20 hišnih in osebnih preiskav, ki so jih danes zaradi suma oškodovanja gospodarske družbe kriminalisti med drugim opravili na sedežih Telekoma Slovenija in Nova24TV. Janša je Golobu očital zlorabo policije, Golob je to zanikal.

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Družba

    Stranka, ki se od nekdaj brati z neonacisti in ustaši, je v Sloveniji desetletja najbolj stabilna

    V članku z naslovom Evropa. Pepel in kri, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE, pravnik dr. Dragan Petrovec piše o tem, ali je mogoče pričakovati, da bo ljudstvo, teh štiristo milijonov Evropejcev, naveličano vojn in hinavščine, dalo priložnost redkim posameznikom, ki so se izkazali s pokončno držo in drugačnimi stališči od zdaj prevladujočih.

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    Razočaranje številnih istospolno usmerjenih katoličanov

    "Vemo, da obstajajo istospolno usmerjeni duhovniki. Nekateri krogi v Cerkvi so zato hoteli dejansko stanje na terenu formalizirati tudi s tem, da človeka s homoseksualnimi nagnjenji ne bi več diskriminirali pri sprejemu v semenišče. Toda dejstvo, da papež ni pripravljen na spreminjanje pravil, pri najnovejši aferi ni bistveno. Razburja prezirljivost izraza, ki ga je uporabil papež, kar je pri številnih istospolno usmerjenih katoličanih bistveno večje razočaranje kot pa nedejavnost pri spreminjanju pravil." 

  • Uredništvo

    29. 5. 2024  |  Svet

    »V Gazi gre za jasen primer genocida in urbicida«

    "Urbicid je uradno opredeljen kot 'namerno in načrtno uničenje oziroma uboj mesta ali kraja z neposrednimi ali posrednimi sredstvi'. To je vezano na vojne razmere, ki povzročijo takojšnje uničenje, nastala gmota uničenega mesta ali kraja pa vsebuje tako kemične elemente uporabljenega orožja kot tudi ostanke ljudi, ki so bivali na tem kraju. Današnja Gaza in Dresden med drugo svetovno vojno sta jasna primera urbicida. Med nakbo leta 1948, od katere je minilo natanko 76 let, so bile številne vasi namerno uničene, sionistične tolpe pa so izvedle številne poboje. Ta dva ukrepa nista bila izvedena hkrati, vsaj ne v večini, vendar sta bila kljub temu namenjena etničnemu čiščenju zgodovinske Palestine, njenega avtohtonega prebivalstva. Danes gre v Gazi za jasen primer genocida in urbicida, ne nazadnje je izraelska vojska takoj po 7. oktobru to razglasila za cilj.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Politika

    Hišne preiskave na Telekomu Slovenija in Nova24TV

    Kriminalisti danes zaradi suma kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete opravljajo hišne preiskave med drugim na sedežih Telekoma Slovenije in televizije Nova24TV. Direktor slednje Boris Tomašič je sporočil, da preiskava poteka na podlagi prijave preiskovalne komisije DZ.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Politika

    »Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila SDS«

    Nesprejemljivo je, da z javnim denarjem financiramo strankarska glasila oz. instrument SDS za širjenje lastne propagande, je ob odmevnih preiskavah na Telekomu Slovenije in Nova24TV poudarila predsednica preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume nezakonitega financiranja strank, Tamara Vonta. Ocenila je, da pravna država deluje dobro.

  • DK, STA

    29. 5. 2024  |  Kultura

    Prepelka kot begunka brez svoje identitete 

    V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo v petek, 31. maja, ob 18. uri premiera predstave Prepelka - zgodba za vso družino Andreja Rozmana Roze v režiji Vita Tauferja. V predstavi Irena Yebuah Tiran v vlogi Prepelke kot begunka ostane brez svoje identitete in se bori z utrujajočo družinsko situacijo.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Politika

    »Računam nate!« / Janša volivce nagovarja s personaliziranimi videi

    Po e-poštnih predalih se te dni širijo videi SDS, v katerih predsednik SDS Janez Janša prejemnike nagovarja z njihovimi imeni. Prejeli so jih tudi tisti, ki niso člani stranke, saj Janša v nagovoru prejemnika prosi, naj video pošlje vsaj petim znancem. V SDS pojasnjujejo, da so osebni stik želeli prenesti tudi na digitalno kampanjo za EU volitve.

  • STA, Mladina

    29. 5. 2024  |  Politika

    FOTOGALERIJA / Javno soočenje kandidatov in kandidatk za Evropski parlament

    Glas ljudstva je včeraj organiziral javno soočenje kandidatov in kandidatk za Evropski parlament, ki so se ga udeležili predstavniki Gibanja Svobode, Levice, SD, Vesne, liste DeSUS in Dobre države, Zelenih Slovenije in stranke Nič od tega. Beseda je največ časa tekla o zelenem prehodu, vojni v Gazi ter prizadevanjih za mir in solidarno EU.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Politika

    Plakati SDS kot »odraz obupa pred prihajajočimi volitvami in referendumi«

    SDS je tudi v tokratni referendumski kampanji posegla po plakatih, v katerih uporablja grafične elemente Gibanja Svoboda. V slednji vidijo to kot odraz obupa SDS pred prihajajočimi volitvami in referendumi, o ukrepanju še razmišljajo. Medtem zakonitost ravnanj SDS pri širjenju personaliziranih videonagovorov preverja Informacijski pooblaščenec.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Politika

    Martić odstopil z mesta predsednika uprave RTV Slovenija

    Zvezdan Martić je odstopil z mesta predsednika uprave Radiotelevizije Slovenija (RTVS), je potrdil za STA. Do odstopa je prišlo po številnih kritikah na njegov račun na današnji izredni seja sveta RTVS. Martić je v odstopni izjavi zapisal, da je po seji jasno, da med večino svetnikov nima več zaupanja in da to postaja ovira za delovanje RTVS.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Združeni narodi / Resolucija, ki bi zahtevala konec izraelske ofenzive v Rafi

    Alžirski veleposlanik v Združenih narodih (ZN) Amar Bendjama je v torek po izrednem zasedanju za zaprtimi vrati novinarjem dejal, da bo v kratkem predlagal resolucijo z zahtevo za konec izraelske ofenzive v Rafi. Za zdaj ni jasno, ali bodo ZDA kot najzvestejša zaveznica Izraela resolucijo podprle, ali bodo spet vložile veto.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Politika

    Golob / »Slovenija s priznanjem Palestine ne bo čakala«

    Premier Robert Golob je danes pojasnil, da se je vlada tudi zaradi dogajanja v Rafi na jugu območja Gaze odločila, da s priznanjem Palestine ne bo čakala na novo skupino držav. "Na ta način želimo dati jasno sporočilo celemu svetu, da moramo narediti vse, da na Bližnjem vzhodu najdemo trajno rešitev za mir," je dejal za TV Slovenija.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    ZDA zaradi napada na Rafo ne bodo spreminjale politike do Izraela

    Bela hiša je v torek sporočila, da nedeljski izraelski napad v Rafi, v katerem je bilo ubitih več deset Palestincev, ni prestopil "rdeče črte", zaradi katere bi se morala spremeniti politika ZDA, poročajo ameriški mediji.

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Družba

    Čigava zasluga je povojni mir v Evropi?

    V članku z naslovom Evropski kitajski zid, ki ga lahko v celoti preberete v posebni številki Mladine ALTERNATIVE: BIČANJE EVROPE,  zgodovinar dr. Božo Repe piše o tem, da sta politika iskanja zunanjega sovražnika za notranje poenotenje in zaščita naše "višje" civilizacije pred "barbarizmom" drugih v 20. stoletju Evropo že dvakrat spravili v ruševine in prah

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Med državami nestrinjanja glede obvladovanja prihodnjih pandemij

    Med državami članicami Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so bila drugi dan 77. zasedanja najvišjega organa WHO, Svetovne zdravstvene skupščine (WHA), opazna razhajanja glede sporazuma o obvladovanju prihodnjih pandemij. Še posebej afriške države in ZDA so neenotne glede tega, v kolikšnem času naj bi sprejeli novi sporazum.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Švedska obljubila obsežno vojaško pomoč Ukrajini

    Švedska je danes Ukrajini obljubila vojaško pomoč v višini okoli 1,2 milijarde evrov. Ta med drugim vključuje nadzorno letalo, rakete in topniško strelivo. Gre za največji sveženj pomoči Kijevu doslej v okviru švedske podpore državi, ki se že tretje leto bori proti ruski agresiji. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pomoč pozdravil.

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Politika

    »Velika plača? Če je denar na prvem mestu, potem je kandidat na napačnem.«

    "Evropski parlament je gromozanska, brezosebna mašina, kjer so male države teoretično lahko jeziček na tehtnici, v praksi pa večinoma le brenčanje. Odhod v Bruselj pa ni šola v naravi, je trdo in zoprno delo, če ga jemlješ resno, socialno izolirano, če se držiš le »svojih« in ne znaš pogledati onstran zidov parlamenta, skrajno neprijetno, kadar ti prišepetava domača stranka ali bruseljski 'zavezniki' ... Velika plača? Če je denar na prvem mestu, potem je kandidat na napačnem. Edino, kar lahko majhna država naredi, je, da tja pošlje kar najbolj izobražene in delovne ljudi z integriteto. Ne, ker bi lahko kaj veliko spremenili, ampak da nam njihov glas ne bo delal sramote."

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Družba

    »Slovenija je zdrsnila v silno neenakost, večrazredno družbo«

    "Večkrat razmišljam, kako je mogoče, da smo zdrsnili v tako silno neenakost, večrazredno družbo. Tako zelo boleča in ponižujoča je ta izključevalnost, neenakost, in zdi se mi, da se vsak, ki zmore obvladovati svoje življenje, ki si je zagotovil dostojno življenje in eksistenco, bolj ali manj zapira v svoj mehurček. Nekateri ne znajo reševati problemov, drugi pa se z njimi ne želijo obremenjevati. S tem, ko se zapiramo v svoj svet, ki nam ga je malce ponudila še digitalizacija, smo postali manj sočutni, manj solidarni, predvsem pa manj pozorni do drugih, do šibkejših od sebe. Jezi me, da smo včasih človek človeku volk. In prav ta neenakost, ki jo povečuje še silno nestrpen politični in družbeni diskurz, pogublja tudi tisto moč, ki jo prav vsak dan vlagamo v podporo in pomoč vsem, ki so vsak dan na naših vratih, telefonih, ali pa smo mi po njihovih domovih po Sloveniji. Ker nam je mar."

  • STA

    29. 5. 2024  |  Kultura

    Sindikati za samozaposlene v kulturi pred sprejemom kolektivne pogodbe zahtevajo sporazum

    Sindikalna konfederacija Glosa-Zasuk in sindikat Sviz sta ponovno opozorila, da po več kot letu dni, odkar so pristopili k pogajanjem z vlado za ureditev plačevanja samozaposlenih v kulturi s kolektivno pogodbo, ta še vedno ni bila sprejeta. Na torkovem sestanku s pristojnim ministrstvom so zahtevali, da se do konca junija sprejme sporazum.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Družba

    Zveza pacientov ima pripombe na nadzor kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave

    V Zvezi organizacij pacientov Slovenije so med javno razpravo o predlogu zakona o kakovosti v zdravstvu podali nekaj pripomb, ki se med drugim nanašajo na področje nadzora kakovosti in varnosti zdravstvene obravnave, so sporočili iz zveze. Izpostavili so tudi nujnost čimprejšnje ustanovitve agencije za kakovost z ustrezno ureditvijo njenih nalog.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Nekdanji premier pred sodišče zaradi razžalitve monarhije

    Nekdanji tajski premier Thaksin Shinawatra, ki je bil februarja pogojno izpuščen iz zapora, bo preganjan zaradi razžalitve monarhije pred skoraj desetimi leti, je danes sporočilo generalno tožilstvo v Bangkoku. Pred sodišče bo moral kontroverzni milijarder stopiti sredi junija, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Kultura

    Kdo je letošnji dobitnik Borštnikovega prstana?

    Letošnji dobitnik Borštnikovega prstana je prvak ljubljanske Drame Branko Šturbej, so danes sporočili organizatorji 59. Festivala Borštnikovo srečanje. To osrednjo slovensko nagrado za igralsko ustvarjalnost mu bodo izročili na zaključni slovesnosti 16. junija v Mariboru, ko bodo podelili tudi druge festivalske nagrade.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    Macron / »Ukrajini je treba dovoliti napade na ruska oporišča«

    Nemški kancler Olaf Scholz in francoski predsednik Emmanuel Macron sta se na današnjem srečanju na gradu Meseberg zavzela za okrepitev pomoči Ukrajini. Kot eno od možnosti za to je Scholz izpostavil uporabo prihodkov od zamrznjenih sredstev ruske centralne banke. Macron je dodal, da je Kijevu treba dovoliti napade na vojaška oporišča v Rusiji.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Svet

    Lani največ smrtnih kazni v zadnjem desetletju

    Po svetu so lani izvršili največ smrtnih kazni od leta 2015, v danes objavljenem poročilu ugotavlja nevladna organizacija Amnesty International, ki to pripisuje porastu števila usmrtitev v Iranu. Je pa bilo število držav, ki so lani izvajale smrtno kazen, najnižje doslej.

  • Uredništvo

    28. 5. 2024  |  Politika

    »Janševa« kandidatka odstopila od kandidature

    Iz neuradnih, a zanesljivih virov na RTV Slovenija smo izvedeli, da je kandidatka za članico uprave Alenka Vodončnik danes dopoldan odstopila od kandidature. Slednja naj bi, kot se je v medijih razkrilo v zadnjih dneh, namreč nasledila Simona Karduma, ki je z dotične funkcije protestno odstopil pred pol leta.

  • 28. 5. 2024  |  Družba

    Zbiranju podpisov za varen in dostopen splav so se pridružili tudi znani igralci in igralke

    V okviru evropske kampanje My Voice, My Choice (Moj glas, moja izbira) za varen in dostopen splav, ki so pripravili v Inštitutu 8. marec, bodo na Adamič-Lundrovem nabrežju danes med 16. in 18. uro podpise zbirali tudi nekateri slovenski igralci in igralke, denimo Katarina Čas, Klemen Janežič, Gaja Filač, Nina Ivanišin, Ajda Smrekar, Jure Henigman, Iva Babić, Tina Vrbnjak, Gaja Višnar, Klara Kuk in drugi.

  • STA

    29. 5. 2024  |  Kultura

    Razstava United Buddy Bears prvič v Ljubljani

    V Ljubljani bodo letos prvič gostili razstavo United Buddy Bears, Umetnost strpnosti/The Art of Tolerance. Na Trgu republike bo od 29. maja do 17. julija razstavljenih 145 dvometrskih medvedov, ki z dvignjenimi rokami širijo prijateljstvo in optimizem med državami, ki jih predstavljajo. Med njimi bo tudi na novo poslikan slovenski medved, ki ga je ustvaril mladi umetnik Luka Rep.

  • STA

    28. 5. 2024  |  Svet

    Zelenski / »Putin se zelo boji mirovnega vrha«

    Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes pozval ameriškega kolega Joeja Bidna, naj se udeleži mirovnega vrha za Ukrajino, ki naj bi potekal junija v Švici. Bidnova morebitna odsotnost bi pomenila aplavz ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, je prepričan Zelenski.