Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    29. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Fotograf

    V Kinodvoru Ljubljana je od 27. maja na ogled film Fotograf v režiji Ritesha Batre, ljubezenska zgodba o dveh osamljenih dušah iz Mumbaja, kjer stare družbene delitve mlade prebivalce še vedno silijo v izbiro med tradicijo in družbenim napredkom.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2021  |  Kultura

    Kaj je sploh še resnično(st)?

    Od 24. maja do 19. junija bo Ljubljano znova razsvetlila Svetlobna gverila. Številne svetlobne instalacije, objekti in projekcije, ki jih bo mogoče videti na ljubljanskih ulicah in trgih, v parkih in na nabrežjih, ob tem pa še na dveh galerijskih postavitvah, sestavljajo jedro tokratnega festivala svetlobe, ki letos obeležuje svojo petnajsto izdajo. Letošnje projekte navdihuje Resničnost, kar je tudi tema tokratnega festivala: živeta, občutena, izmuzljiva, varljiva, navidezna, razširjena … Kaj je sploh še resnično(st), kaj pa zgolj manipulacija oziroma propaganda? Kuratorja festivala: Katerina Mirović in Marko Vivoda.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2021  |  Kultura

    Drugi del CoFestivala v živo s publiko 

    Med 28. in 31. majem bo v organizaciji Kina Šiška in Nomad Dance Academy Slovenija potekalo nadaljevanje novembrske edicije CoFestivala z naslovom Ojačevalci glasov. Program, ki ga novembra lani zaradi pandemije niso mogli izvesti, se bo tokrat odvil v živo na odru Kina Šiška. Nastopili bodo umetnice in umetniki ter kolektivi, ki so jih kljub številnim omejitvam v državah, kjer živijo in delajo, lahko pripeljali v Ljubljano. Slovenski gledališki založniki pa se bodo predstavili z izborom novitet, temeljnih del in založniških zanimivosti, namenjenim strokovni in širši javnosti.

  • Damjana Kolar

    23. 5. 2021  |  Kultura

    Usoda mladega izobraženega idealista

    Na Velikem odru SNG Drama Ljubljana bo 24. maja ob 20.00 premiera igre Mati poljskega pisatelja, slikarja in filozofa Stanisława Ignacyja Witkiewicza, ki velja za enega najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde. Igro, ki jo je avtor opremil s podnaslovom Neokusna igra v dveh dejanjih s poljudnim epilogom, je režiral Juš Zidar. Z zgodbo o usodi mladega izobraženega idealista spregovori po eni strani o širšem družbenem ustroju in njegovih mehanizmih, po drugi pa o skrajni intimi posameznika, razpetega med ideološki boj, vsakodnevno realpolitično ekonomsko realnost in lastno emotivnost.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2021  |  Kultura

    Razmislek o prihodnosti 

    V prostorih nekdanje tovarne MTT v Melju v Mariboru bo do 18. julija na ogled EKO, Mednarodni trienale umetnost in okolje. Osma, prenovljena edicija trienala skozi sodobne umetniške prakse vabi k razmisleku o prihodnosti. Danes ob 16.00 bodo pipravili mednarodno konferenco Radikalnim in kreativnim ekologijam naproti, ki obravnava resnost okoljskih in podnebnih razmer, pa tudi potencial umetnosti, da se z njimi kritično in kreativno spopade tako na lokalni kot globalni ravni. Sodelujejo: T. J. Demos, Maja in Reuben Fowkes, Elke Krasny, Andri Snær Magnason, Luka Omladič, Lucia Pietroiusti in Marjetica Potrč.

  • Damjana Kolar

    22. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Zlo ne obstaja

    V Kinodvoru je od 20. maja na ogled film Zlo ne obstaja, omnibus štirih zgodb na temo smrtne kazni, v katerem so štirje moški, soočeni z izbiro: ubogati ukaz totalitarne oblasti ali pa se upreti in tvegati vse. Film iranskega režiserja Mohammada Rasoulofa je prejel zlatega medveda za najboljši film na lanskem Berlinalu.

  • Damjana Kolar

    20. 5. 2021  |  Kultura

    Univerzalna vprašanja o neskončnosti in cikličnosti

    V Galeriji Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki bo v petek, 21. maja od 19. do 22. ure premierno na ogled razstava Aleksija Kobala in Mance Ahlin z naslovom Navzkrižja dilem. Razstava tandema mednarodno prepoznavnih umetnikov, slikarja Aleksija Kobala in oblikovalke ter arhitektke Mance Ahlin, se bo osredotočila na univerzalna vprašanja o neskončnosti in cikličnosti, ki ju bosta umetnika ponazorila z likovnimi sredstvi in v prostoru nekdanje samostanske cerkve ustvarila unikatno postavitev, ki nagovarja publiko na vizualni in metafizični ravni. Kustos razstave: Miha Colner

  • Damjana Kolar

    15. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna o velikem mojstru modne fotografije

    V Kinodvoru Ljubljana je od 13. maja na ogled film Helmut Newton: lepe in poredne v režiji Gera van Boehma, razgiban in zabaven dokumentarec, v katerem svoj pogled na kontroverznega fotografa ponudijo prav ženske: od njegovih muz, kot so Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabella Rossellini, Marianne Faithfull in Hanna Schygulla; prek slovite urednice revije Vogue Anne Wintour; pa vse do umetnikove žene in sodelavke, fotografinje June Newton. Med številnimi arhivskimi posnetki se znajde tudi Newtonovo burno televizijsko soočenje s Susan Sontag, ki fotografa odkrito obtoži mizoginije.

  • Damjana Kolar

    12. 5. 2021  |  Kultura

    Naslednjih 21 dni bo ključnih

    V ljubljanski Galeriji Škuc bo od 13. maja do 2. junija na ogled letna razstava šole Svet umetnosti z naslovom Naslednjih 21 dni bo ključnih, na kateri se bodo predstavili: Beli sladoled, Nataša Berk, Aldo Giannotti, Adrijan Praznik, Simona Semenič & Nada Žgank in Small but dangers. Kuratorji razstave: Vesna Bukovec, Miha Kelemina, Lara Plavčak.

  • Damjana Kolar

    8. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Stotnik

    Na 1. programu TV Slovenija bo nocoj ob 22.45 na ogled film Stotnik v režiji Roberta Schwentkeja, posnet po resnični zgodbi, ki se je odvila v zadnjih tednih druge svetovne vojne. Groteskna, stilizirana in z drobci črno črnega humorja posuta vojna drama je alegorija koruptivne narave moči, v kateri preprosta uniforma iz vojnega dezerterja potegne na dan morilsko pošast.

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2021  |  Kultura

    Brezčutnost današnje družbe

    Iz Male drame Ljubljana bo 7. maja ob 20.00 potekal spletni prenos premiere drame Škorpijon francoske pisateljice, dramatičarke, scenaristke in igralke Véronique Olmi v režiji Nine Šorak, ki izpostavlja družbeno perečo problematiko ksenofobije, fašistoidne ozkoglednosti in nesprejemanja drugačnosti.

  • Damjana Kolar

    4. 5. 2021  |  Kultura

    Spletni gledališki festival 

    Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo od 7. do 16. maja na spletu ponudila pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon. V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bo v desetih dneh zvrstilo osem izbranih uprizoritev, k ogledu pa niso vabljeni le ljubitelji gledališča v Sloveniji, ampak tudi v tujini, predvsem selektorji odmevnih mednarodnih gledaliških festivalov, saj bodo vse uprizoritve opremljene z angleškimi podnapisi.

  • Damjana Kolar

    1. 5. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Izbrisati zgodovino

    V Kinodvoru Ljubljana bo od 6. maja na ogled film Izbrisati zgodovino v režiji francoskih mojstrov absurda Benoîta Delépina in Gustava Kerverna. Gre za ironično-kritičen pogled na najbolj pereče oblike sodobnih e-odvisnosti.

  • Damjana Kolar

    28. 4. 2021  |  Kultura

    Ko gesta postane povezovalna sila med ljudmi

    Od 30. aprila do 20. junija bo v ljubljanski Mestni galeriji na ogled skupinska razstava Ko gesta postane dogodek, na kateri se bodo predstavile slovenske in avstrijske umetnice, ki pri svojih delih uporabljajo strategije, oblike delovanja in utopične pristope, s pomočjo katerih je mogoče na novo misliti kolektivno akcijo, sodelovanje, solidarnost in skupni obstoj. Razstava je nastala v sodelovanju Mestne galerije Ljubljana in galerije Künstlerhaus na Dunaju, v kontekstu Leta sosedskega dialoga Slovenija – Avstrija 2019/2020, in bila decembra 2020 premierno predstavljena na Dunaju. Kustosinji razstave: Alenka Gregorič in Felicitas Thun-Hohenstein.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Gospodična Marx

    V Kinodvoru Ljubljana bo 29. aprila ob 19.00 premiera filma Gospodična Marx, ki prikazuje Eleanor Marx, neomajno borko za delavske in ženske pravice, v zasebnem življenju pa ujetnico toksičnega ljubezenskega razmerja. Gre za brezčasno zgodbo o kompleksni in moderni ženski, razpeti med razum in strasti. Po projekciji bo sledil pogovor preko Zooma z režiserko Susanno Nicchiarelli, ki ga bo vodila Petra Meterc.

  • Damjana Kolar

    19. 4. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: La Doctora

    V Slovenskem etnografskem muzeju bo 20. aprila ob 18.00 potekala spletna otvoritev razstave La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki je posvečena dr. Branislavi Sušnik (1920 – 1996), pomembni raziskovalki slovenskega porekla, ki je svojo znanstveno in raziskovalno delo s področja etnologije, antropologije in etnolingvistike posvetila staroselskim ljudstvom Paragvaja. Na odprtju bo predpremierno predvajan dokumentarni film Spomini na Branislavo Sušnik (avtor: Diego Segovia Palau, Paragvaj).

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Sin

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 12. maja na ogled film Sin bosanske režiserke Ines Tanović, ki prikazuje zgodbo o generaciji, ujeti med pričakovanja staršev in pasti odraščanja v tranzicijskem Sarajevu. Tako kot v njenem prvem igranem celovečercu Naš vsakdan, je tudi tokrat v ospredju družina, ki se sooča z izzivi pripadnosti in ljubezni.

  • Damjana Kolar

    12. 4. 2021  |  Kultura

    Zajčje luknje

    V Projektnem prostoru Aksioma Ljubljana bo od 15. aprila do 7. maja na ogled razstava španskega intermedijskega umetnika Maria Santamarie z naslovom Netrdne infrastrukture in zajčje luknje. Umetnik pri svojem delu raziskuje nove tehnologije in internetno infrastrukturo, tokrat pa se ukvarja z metaforo "oblaka" in skuša doseči, da se gledalci zavemo fizičnih infrastruktur, ki stojijo za neoprijemljivim "online" svetom.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Greta

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 5. maja na ogled švedski dokumentarec Greta, ki predstavlja eno od najbolj priljubljenih podnebnih aktivistk. Greta Thunberg si prizadeva opozoriti na grozeče podnebne spremembe in na našo odgovornost zanje. Film režiserja Nathana Grossmana spremlja Gretino življenje od prelomnega dogodka, ki jo je povzdignil iz anonimnosti, do njenih nastopov na konferencah in soočenj s politiki ter ob razkrivanju njenega osebnega doživljanja osvetljuje tudi vlogo njenega očeta, ki jo zvesto spremlja na njeni poti.

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2021  |  Kultura

    Slovenska ideološka razklanost

    V SNG Nova Gorica bo danes, 8. aprila ob 20.00 spletna premiera predstave Simone Semenič Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki je nastala v sodelovanju s Slovenskim mladinskim gledališčem Ljubljana. Režiral jo je Jure Novak, v katerega opusu je zanimanje za žgoče družbene teme nenehno navzoče, tuja mu ni niti odrska obdelava spolnosti, z besedili Simone Semenič pa se je režijsko že srečal. Tokrat je vse troje prepletel v sočno celoto, ki drega v "plastične", potrošniško zaznamovane lepotne ideale in pronicljivo analizira stanje v družbi.

  • Damjana Kolar

    5. 4. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Onkraj virusa covid-19

    V Mestni galeriji Nova Gorica bo 9. aprila  ob 20.00 spletna otvoritev razstave del vizualnega umetnika Uroša Weinbergerja z naslovom "Projectories". Predstavljen bo njegov najnovejši slikarski opus, ki ga umetnik nadgrajuje in ustvarja zadnja tri leta. Prva predstavitev projekta je bila lani v Galerie Sechzig v Avstriji, nato pa še v sklopu 100. obletnice Novomeške pomladi. Za Weinbergerja so značilne velikoformatne slike, ki uprizarjajo distopične motive bližnje prihodnosti, dela na tokratni razstavi pa predstavljajo abstrakcijo trenutnega dogajanja, realnosti, ki onkraj virusa covid-19 pravzaprav ne obstaja več.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Zakaj skačem

    Na spletni strani Art kino mreže Slovenije je do 28. aprila na ogled dokumentarec Zakaj skačem v režiji Jerryja Rothwella. Film je nastal po knjižni uspešnici negovorečega avtističnega dečka Naokija, ki po besedah režiserja ovrže predstave, ki jih imajo ljudje pogosto o avtističnem spektru: da so na eni strani geniji, na drugi pa idioti. Namesto tega opiše čudovito konstelacijo različnih načinov doživljanja resničnosti, ki se jih nevrotipični svet večinoma ne zaveda.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2021  |  Kultura

    Le zaljubiti se ne smemo

    Na spletni platformi Tretji oder bo danes, 30. marca ob 20.00 premiera drame hrvaškega avtorja Ivorja Martinića z naslovom Le zaljubiti se ne smemo v režiji Alena Jelena, v kateri se avtor sprašuje, ali imamo pravico do spremembe, čeprav z njo prizadenemo svoje bližnje. Bolečina njegovih likov je živa in vseobsegajoča ter seže v srce. Obenem pa vzbuja upanje in vliva moč. 

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Švic

    Do 21. aprila je na spletni strani Art kino mreže Slovenije na ogled film Švic v režiji Magnusa von Horna, ki prikazuje tri dni v življenju priljubljene poljske fitnes trenerke in spletne vplivnice, ki ji iskrena objava na Instagramu življenje nenadoma obrne na glavo. Gre za pronicljiv in nadvse aktualen portret osamljenosti v času družbenih omrežij.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2021  |  Kultura

    Premiera tedna: Cement

    Z velikega odra SNG Drama Ljubljana bodo 26. marca ob 20.00 v živo preko spleta prenašali premiero predstave Heinerja Müllerja Cement v režiji Sebastijana Horvata. Ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike, po režiserjevih besedah odslikava čas, v katerem živimo, ko nam je lažje verjeti v konec sveta kot v spremembe določenega družbeno-političnega sistema, čeprav čutimo, da z njim nekaj ni v redu.

  • Damjana Kolar

    24. 3. 2021  |  Družba

    Igralka razkrila, da jo je posilil nekdanji minister

    Srbska igralka Danijela Štajnfeld je za beograjsko višje tožilstvo navedla, da jo je leta 2012 posilil igralec Branislav Lečić, sicer opozicijski politik, nekdanji minister in član srbske Demokratske stranke. "Sredi noči me je odpeljal iz Beograda, me tam mučil in posilil. Nisem mogla stati, nisem se mogla upreti. Jokala sem," je dejala igralka. Bila sem v šoku. Nemudoma sem hotela poklicati policijo, vendar sem razmišljala, kaj se bo zgodilo," je Štajnfeld med drugim dejala za srbski spletni portal Insider.

  • Damjana Kolar

    22. 3. 2021  |  Kultura

    Razstava tedna: Obiskovalca zvabi v notranjosti objektov z neobičajne perspektive

    V Moderni galeriji bo od 25. marca do 20. junija na ogled pregledna razstava Perceptron, ki prinaša do sedaj najbolj celovit pregled del kiparja Tobiasa Putriha. Umetnik, ki redno razstavlja doma in po svetu, je že dve desetletji razpet med Ljubljano, New Yorkom in Bostonom. V svojih konceptualnih in materialno efemernih projektih se giblje med kiparstvom, arhitekturo in znanostjo ter se ukvarja z avantgardami 20. stoletja, zlasti z utopičnimi in vizionarskimi koncepti oblikovanja prostora. Njegova dela so največkrat predlogi, makete oziroma modeli obstoječih arhitekturnih zasnov in historičnih idej. Kustos razstave je Igor Španjol.

  • Damjana Kolar

    21. 3. 2021  |  Kultura

    Motiv tihožitja je še živ in prisoten v slovenski umetnosti

    V Galeriji Equrna v Ljubljani je do 8. aprila na ogled skupinska slikarska razstava Tihožitja, na kateri se predstavlja 16 slovenskih umetnic in umetnikov starejše in mlajše generacije, ki s sodobnimi motivi opozarjajo na pomembnost upodobitve motiva natura morta (mrtva narava) kot samostojnega in še vedno popularnega "lajtmotiva" v slovenski likovni umetnosti. Na razstavi sodelujejo: Metka Krašovec, Zmago Jeraj, Franc Mesarič, Bogoslav Kalaš, Živko Marušič, Sandi Červek, Andrej Brumen Čop, Robert Lozar, Silvester Plotajs Sicoe, Tadej Tozon, Matej Čepin, Ana Sluga, Barbara Jurkovšek, Iva Tratnik, Gašper Capuder in Ira Marušič. Kustosinja razstave: Nina Jeza

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Poletje '85

    Do 7. aprila je na spletni platformi Art kino mreže Slovenije na ogled film Poletje '85 , postavljen na obalo Normandije sredi osemdesetih let. S tragično romantično zgodbo o brezskrbnem prijateljstvu in neuslišani ljubezni, posneto po romanu Aidana Chambersa Dance on my Grave, se režiser François Ozon vrača k svojim filmskim začetkom.

  • Damjana Kolar

    16. 3. 2021  |  Kultura

    Ulični umetnik Invader pušča sledi tudi v Ljubljani

    V Ljubljani se te dni mudi mednarodno uveljavljeni francoski ulični umetnik Invader, ki razstavalja grafike v Mednarodnem grafičnem likovnem centru v Ljubljani. Ob tej priložnosti bo v sklopu projekta Alternative Ljubljane v nedeljo, 21. marca ob 15.00 potekal voden ogled po ljubljanski ulični umetnosti.