Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    9. 5. 2014  |  Kultura

    Projekt mladih umetnikov, ki kritično opozarja na anomalije aktualne družbe in časa

    Kipar Boris Beja in slikarka Suzana Brborović se bosta v kostanjeviški Galeriji Božidar Jakac predstavila v angažiranem projektu ID grad.: BB/SB 14 - n. 3/3, s katerim posegata v različna teoretična polja-od socialne filozofije do antropologije. Koncipirala sta ga skozi refleksijo gradbene panoge, ki v času gospodarske krize običajno med prvimi doživlja kolaps, s tem da hkrati opozarjata tudi na neurejene razmere za delo likovnih umetnikov pri nas. Projekt v kostanjeviški galeriji, je nadaljevanje in nadgradnja projektov, ki sta jih leta 2013 predstavila v Galeriji Mestne hiše v Brnu na Češkem in nato še v ljubljanski galeriji Equrna, vendar tokrat ne gre za linearno zgodbo, temveč za za preigravanje metafor. Delo je odtujeno in razosebljeno ter predstavljeno kot blagovna znamka, kot shematski znak. Več>>

  • Damjana Kolar

    19. 9. 2013, 16:30  |  Kultura

    Odprta ulica na Križevniški

    Nekoč siva ljubljanska ulica je zaživela, oživela in ozelenela. Ko se je na Križevniško preselil Mini teater, se je direktor Robert Waltl odločil, da se poveže z drugimi ustvarjalci, ki delujejo na Križevniški in zdaj skupaj pripravljajo Dan križevniškega soseda, s katerim želijo Ljubljančane zvabiti na ulico, da se družijo in so ponosni na izročilo Križevniške. Zadnji tak dogodek je bil ob otvoritvi festivala Mini poletje 29. junija. Tudi danes ste vabljeni na Križevniško ulico, kjer bo od 19. do 23. ure potekalo druženje, nastopila bosta DJ Borka & DJ Bakto.

  • Damjana Kolar

    30. 8. 2013  |  Mladina 35  |  Kultura

    Angažirani in etični

    Psi, ki ob vstopu v dvorano lajajo na gledalce, več kot 2000 razbitih jajc in neznosen smrad so stvari, ki so mi pred skoraj desetletjem najbolj ostale v spominu ob ogledu predstave En dan v življenju Ivana Denisoviča po motivih romana Aleksandra Solženicina in v režiji razvpitega ukrajinskega režiserja Andrija Žoldaka, Unescovega nagrajenca za uprizoritvene umetnosti leta 2004. Žoldak se je mednarodno uveljavil s svojimi uprizoritvami Čehova, Shakespeara, Gogolja in Turgenjeva; pri ukvarjanju s Solženicinom pa ga je vodil ambiciozen cilj, da bi »izničil« igralčevo zavest in jo »oplodil« z novimi energetskimi potenciali ter nemara obudil gledališče krutosti po zgledih Antonina Artauda, Gordona Craiga in Jerzyja Grotowskega.

  • Damjana Kolar

    24. 5. 2013, 10:10  |  Kultura

    Teater: Med nacisti in partizani

    Prva slovenska uprizoritev besedila Še vedno vihar razvpitega avstrijskega pisatelja Petra Handkeja, ki rekonstruira zgodovino njegove slovenske družine v Podjuni in je nastala v koprodukciji SNG Drama in SSG Trst, je ljubljansko premiero doživela 11. maja, danes pa jo čaka še predstavitev na tržaškem odru. 

  • Damjana Kolar

    8. 3. 2013  |  Mladina 10  |  Kultura

    Galerija sreča Abrahama

    Mestna galerija Ljubljana bo letos jeseni stara 50 let. Gre za osrednjo ljubljansko institucijo, ki se ukvarja z galerijsko dejavnostjo in se je s svojo programsko podobo zapisala v zgodovino slovenske kulture, z razvejenim, mednarodno zasnovanim programom pa tudi v širši mednarodni likovni prostor.

  • Damjana Kolar

    14. 9. 2012  |  Mladina 37  |  Kultura

    Nove ali stare vrednote?

    Ex Ponto je mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti, na katerem se že od leta 1993 predstavljajo zanimivi umetniki, najprej samo tisti z območja nekdanje skupne države, kasneje pa tudi iz drugih delov Evrope in sveta. Nastal je po zamisli Damirja Domitrovića Kosa in bil najprej zastavljen kot gibanje, kasneje pa se je razvil v mednarodni gledališki festival in največji projekt Kulturnega društva B-51. V prvem obdobju je temeljil predvsem na izmenjavi med Ljubljano in mesti nekdanje Jugoslavije, ob deseti obletnici pa se je razširil proti vzhodni in zahodni Evropi.

  • Damjana Kolar

    17. 8. 2012  |  Mladina 33  |  Kultura

    Mladi levi

    Mednarodni festival Mladi levi – letos praznuje 15-letnico – je eden najpomembnejših letnih dogodkov zavoda Bunker, ki vsak konec poletja v Ljubljano pripelje najaktualnejše odrske ustvarjalce z različnih koncev sveta. Zaznamuje ga zahteven umetniški profil sodobnega progresivnega gledališča, še posebej pa je znan po odkrivanju novih talentov. Festival je prepoznaven po ustvarjalnem in živahnem razpoloženju, radovednem občinstvu in družabnosti.

  • Damjana Kolar

    18. 5. 2012  |  Mladina 20  |  Kultura

    Rdeča

    Mark Rothko, predstavnik abstraktnega ekspresionizma in avtor po novem najdražjega dela sodobne umetnosti, prejšnji teden na dražbi prodanega za 86,9 milijona dolarjev, se je rodil leta 1903 v ruskem Dvinsku kot Marcus Rothkovitz. Leta 1913 je z mamo in sestro emigriral v ZDA, kjer so se pridružili očetu in starejšima bratoma. Skupaj z ruskimi emigranti je obiskoval univerzo Yale, ki pa jo je zapustil brez diplome. Leta 1933 je imel prvo samostojno razstavo v Museum of Art v Oregonu, leta 1938 pa je postal državljan ZDA. Eksperimentiral je z »avtomatičnim risanjem« in raziskoval mit o Ojdipu. Zanimala sta ga gledališče in Nietzschejevo delo Rojstvo tragedije in duha glasbe, ki sta močno vplivali na njegova poznejša dela. Leta 1958 je sodeloval na 19. beneškem bienalu in uradno spremenil svoje ime. 25. februarja 1970 si je v svojem ateljeju vzel življenje. 29. maja istega leta so v Tate Gallery odprli Rothkovo sobo, leto pozneje pa v Houstonu Rothkovo kapelo, v kateri so izobešena platna na temo Kristusovega pasijona.

  • Damjana Kolar

    26. 4. 2012  |  Mladina 17  |  Kultura

    Odtisi in vtisi

    Ljubljanski Mednarodni grafični likovni center (MGLC) zadnjih petnajst let intenzivno raziskuje dogajanje na področju grafike in umetnosti tiska. Pripravil je že več razstav, ki so predstavile živost in inovativnost raznolike grafične produkcije v Sloveniji. Razstave so bile pripravljene na podlagi neposrednih vabil umetnikom ali kot kuratorski izbor umetniških del. Leta 1993 se je na razstavi Mlada slovenska grafika predstavilo nekaj novih ustvarjalcev, ki jih danes že lahko uvrščamo med klasike slovenske grafike. Leta 1998 je sledila razstava Nova generacija, ki je opozorila na živahno dogajanje v slovenski grafiki, leta 2008 pa še razstava Tretji pogled – raznolikost grafike danes, ki je s skoraj 100 razstavljenimi deli predstavila vlogo grafike v kontekstu sodobne umetnosti in povezala tradicionalno grafiko in druge reproduktibilne umetnostne medije.

  • Damjana Kolar

    6. 4. 2012  |  Mladina 14  |  Kultura

    Izgubljena čast Katharine Blum

    Heinrich Böll, ki velja za enega najpomembnejših nemških angažiranih romanopiscev, je svoje prvo delo Vlak je bil točen izdal leta 1949. Pravi prodor pa je doživel v letih od 1953 do 1955, ko so izšli romani In ni rekel besede, ki je bil njegov prvi finančni in literarni uspeh, Hiša brez varuhov in Kruh zgodnjih let. Leta 1953 je postal član Nemške akademije za jezik in književnost, leta 1967 je prejel najvišjo književno nagrado Zvezne republike Nemčije, nagrado Georga Büchnerja, leta 1970 je postal predsednik PEN-a Zvezne republike Nemčije, leto kasneje pa predsednik Mednarodnega PEN-a. Leta 1972 je prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2012  |  Mladina 13  |  Kultura

    Gospoda Glembajevi

    Gledališki režiser Ivica Buljan, rojen na Hrvaškem, v slovenskem gledališkem prostoru deluje že dvajset let. Sprva je v gledališču ustvarjal kot dramaturg, od leta 1995 pa tudi režira. Njegov prvi režiserski podvig je bila konceptualna uprizoritev Ime na koncu jezika Pascala Quignarda v Lutkovnem gledališču Ljubljana, sicer pa so v središču njegovega ustvarjanja modernistični dramatiki in pesniki, kot so Bernard-Marie Koltes, Heiner Müller, Robert Walser, Marina Cvetajeva, Elfriede Jelinek in drugi. Leta 1999 sta skupaj z Robertom Waltlom na ljubljanskem gradu ustanovila tudi lastno gledališče, Mini teater, ki se je leta 2009 preselil v nove prostore na Križevniški ulici.

  • Damjana Kolar

    23. 3. 2012  |  Mladina 12  |  Kultura

    Padec Evrope

    Matjaž Zupančič, dramatik, režiser in pisatelj, v svojih delih večkrat kritično obravnava današnjo družbo in opozarja tudi na njeno sprevrženost. Gre za enega od največkrat nagrajenih slovenskih dramatikov, ki je veliko svojih del tudi sam režiral. Za drame Vladimir (1998), Goli pianist ali Mala nočna muzika (2001), Hodnik (2003), Razred (2006) in Shocking Shopping (2011) je prejel Grumovo nagrado, nekatere od njegovih dram, Vladimir, Igra s pari in Hodnik, pa so doživele tudi televizijsko ekranizacijo. Je avtor dveh romanov, Obiskovalec (1997) in Sence v očesu (2000), njegova dela pa so med drugim prevedena v angleščino, francoščino, nemščino, ruščino, poljščino, češčino.

  • Damjana Kolar

    2. 3. 2012  |  Mladina 9  |  Kultura

    Slovenska kraljica pravljice

    Svetlana Makarovič, o kateri se v zadnjem času največ govori zaradi njenih ostrih pripomb na račun politike in cerkve, je seveda predvsem pisateljica. Znana je po svojih delih za otroke, zadnjih nekaj let pa piše baladne pravljice za odrasle, v katerih se loteva predelav starodavnih mitov in zgodb (Rdeče jabolko, Mesečinska struna, Katalena, Saga o Hallgerd). Zadnjo knjigo za odrasle, Balado o Sneguročki, je izdala pred kratkim. Gre za srhljivo lepo rusko zgodbo o prečudovitem dekletu, ki ne zna imeti nikogar rada. Knjigo je ilustrirala Anamarija Babić, ki je sodelovala že pri Sagi o Hallgerd, za katero je Makarovičeva črpala iz islandske sage o Njalu. Tokrat je knjiga izšla je v treh različnih izdajah, v navadni slikaniški in ruski, pa tudi v bibliofilski razkošni izdaji (na voljo je sto izvodov) v škatli in s podpisom avtorice.

  • Damjana Kolar

    17. 2. 2012  |  Mladina 7  |  Kultura

    Balkanski teater: Vojna in mir ter Elijev stol in Rojeni v YU

    Leta 2006 smo na odru ljubljanske Drame spremljali zadnje tri dni življenja Kurta Cobaina, pevca kultne skupine Nirvana. Cobain je seveda umrl že skoraj desetletje prej in po naključju se je to res zgodilo le nekaj dni po gostovanju njegovega benda v Ljubljani. A pozneje je njegove zadnje dni v dramskem delu Velika bela zarota pod drobnogled vzel Dimitrij Vojnov, beograjsko gledališče Atelje 212 ga je oživilo s predstavo in pripeljalo jo je tudi k nam. Šlo je za diplomsko delo mladega režiserja Miloša Lolića, ki je kasneje postal znan tudi slovenskemu občinstvu. V Mini teatru je režiral predstavo Hermana Melvilla Bartleby, pisar, ki je lani prejela veliko nagrado festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev.

  • Damjana Kolar

    3. 2. 2012  |  Mladina 5  |  Kultura  Za naročnike

    Neplodna in plodna tla

    Na videz nedolžne fotografije narave, na katerih so podobe čarobno lepe goste praproti, beli kamni, nad katerimi je enako belo nebo, prikazujejo prostore, pomembne za številne ljudi. A na njih ni ljudi. Šele napisi, dodani fotografijam, razkrijejo, zakaj je na njih le osamela narava. Na fotografijah so ujeta mesta najbolj krvavih bitk in najgrozovitejšega človeškega trpljenja na Hrvaškem. Med njimi so denimo Stubica, prizorišče slovensko-hrvaškega kmečkega upora iz 16. stoletja, taborišče Jasenovac in vas Srb iz časa druge svetovne vojne ter različni prostori etničnega nasilja iz nedavne domovinske vojne. Danes so vsi ti prostori videti kot puste poljane, ki se bistveno ne razlikujejo od krajev, na katerih se nikdar ni zgodilo nič pomembnega.

  • Damjana Kolar  |  foto: Tiberiu Marta

    13. 1. 2012  |  Mladina 2  |  Kultura

    Slovenska prestolnica kulture

    Konec tedna se v Mariboru začenja projekt Evropska prestolnica kulture (EPK), ki velja za enega največjih in najpomembnejših projektov EU in bo sočasno potekal tudi v portugalskem mestu Guimaraes. Projekt so, že vse odkar je vlada zanj določila Maribor, spremljale najrazličnejše težave; nekateri so trdili, da je bil Maribor izbran izključno zaradi spora med Janševo vlado in Jankovićem, druge je motilo, da je štajerska prestolnica k projektu priključila še pet partnerskih mest. Zaradi zaostrenih gospodarskih razmer so obljubljene velikopotezne naložbe (denimo kompleks MAKS, ki naj bi nastal na območju opuščene tekstilne tovarne, in prenovljena Umetnostna galerija Maribor) padle v vodo, vrstili pa so se tudi odstopi vodilnih (Tomaža Pandurja, Ota Lutharja) s položajev.

  • Damjana Kolar

    6. 1. 2012  |  Mladina 1  |  Kultura  |  1. zapoved

    ObLIKE

    Oblikovanje postaja vedno bolj odločujoč dejavnik v slovenskem gospodarstvu in pri promociji Slovenije. Spoznanje, da oblikovanje ne pomeni zgolj dodane vrednosti, temveč in predvsem osnovno vrednost izdelka, postaja imperativ časa.

  • Damjana Kolar

    23. 12. 2011  |  Mladina 51  |  Kultura  |  1. zapoved

    Cirkus Cirkör

    Za vse, ki ne marate ali ste se naveličali klasičnih cirkuških predstav, ki ponavadi potekajo v cirkuškem šotoru, ljubljanski Cankarjev dom v decembrskem času že nekaj let ponuja gostovanja umetniškega cirkusa in sorodnih zvrsti. Leta 2005 in 2007 sta tako gostovala kanadski umetniški cirkus Cirque Eloize in švicarska gledališka skupina Teatro Sunil, leta 2010 pa se je predstavilo rusko klovnovsko-pantomimično gledališče Teatr Licedei. Žal pri nas še ni nastopil najbolj znani umetniški cirkus Cirque du Soleil iz Kanade, ki je k sodelovanju pri akrobatski rock operi Zarkana povabil tudi kostumografa Alana Hranitelja, letošnjega dobitnika nagrade trend, ki jo je dobil prav za kostumografijo v tej predstavi.

  • Damjana Kolar

    16. 12. 2011  |  Mladina 50  |  Kultura  |  1. zapoved

    Limonada slovenica

    Slaba dva tedna po volitvah, ko so zmagovalci in poraženci že znani, bodo v Prešernovem gledališču Kranj premierno uprizorili politično komedijo Limonada slovenica avtorja Vinka Möderndorferja, ki na satiričen način razgalja politično stvarnost ter razkrinkava pritlehno in egoistično politiko. Parlament je v krizi. Stranke so v pat poziciji. Edina možna rešitev nastalega položaja je nov kandidat, ugledni profesor ekonomije Vasilij, ki je uspel v tujini. Medstrankarske zakulisne igrice in ples okoli rešitelja postanejo snov za politično komedijo.

  • Damjana Kolar

    9. 12. 2011  |  Mladina 49  |  Kultura  |  1. zapoved

    Niko Kralj

    Le kdo ne pozna znamenitega zložljivega lesenega stola Rex, ki ga je leta 1952 ustvaril oblikovalec Niko Kralj? Gre za brezčasni izdelek, ki je bil doslej izdelan v več kot dveh milijonih primerkov, svetovno slavo pa je doživel, ko ga je v svojo zbirko uvrstil Muzej sodobne umetnosti v New Yorku (MOMA).

  • Damjana Kolar

    2. 12. 2011  |  Mladina 48  |  Kultura  |  1. zapoved

    Animateka

    Že osmo leto zapored bo v ljubljanskem Kinodvoru in Slovenski kinoteki za ljubitelje animacije vseh generacij potekal mednarodni festival animiranega filma Animateka, ki bo letos ponudil več kot 400 filmov. Gre za enkratno priložnost, da se spoznate s sodobno animirano umetnostjo in se v živo srečate tudi z domačimi in tujimi avtorji ter strokovnjaki, ki redno obiskujejo festival. Vse to seveda cenijo tudi obiskovalci, katerih število vsako leto narašča, lani jih je bilo že kar okoli 10.000.

  • Damjana Kolar

    25. 11. 2011  |  Mladina 47  |  Kultura  |  1. zapoved

    Otvoritev Muzeja sodobne umetnosti

    Po več kot petnajstih letih, ko je Moderna galerija dobila v uporabo eno izmed stavb v nekdanji vojašnici na Metelkovi v Ljubljani, bomo 26. novembra končno dočakali Muzej sodobne umetnosti. Novi muzej bo deloval kot enota Moderne galerije, v njem pa bo svoje stalno mesto dobila zbirka sodobne umetnosti Arteast 2000+, ki združuje dela domačih in tujih sodobnih umetnikov.

  • Damjana Kolar

    18. 11. 2011  |  Mladina 46  |  Kultura  |  1. zapoved

    Nickel Stuff

    V Slovenskem mladinskem gledališču v Ljubljani bodo 19. novembra ob 19.30 premierno uprizorili predstavo Nickel Stuff, ki jo je Bernard-Marie Koltès ustvaril kot scenarij za film, na odru pa bo zaživela v režiji Ivice Buljana.