• Uredništvo

    8. 12. 2021  |  Družba

    »Nikoli ni dobro, če preveč zaupaš, še prav posebej, če zaupaš politikom«

    Nikoli ni dobro, če preveč zaupaš, še prav posebej, če zaupaš politikom. To je spomladi 2020 začutil tudi Marjan Šarec, ko je stavil na prisego tedanjih koalicijskih partnerjev, da se nikoli ne bodo povezali z Janšo, in je odstopil, da bi dal glas volivcem, je zapisal filozof Božidar Debenjak v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "A kot je Aškerca predelal Ivan Rob, 'sejm bil je živ, nocoj i on je volil tam par volov'; dve stranki takega profila sta poskrbeli, da smo namesto volitev dobili tretjo Janševo vlado, v samostojni Sloveniji doslej največjo politično katastrofo. Verolomni stranki sta Šarcu potem očitali, da je on 'vrgel puško v koruzo'. Toliko o morali teh dveh strank. Kaj pa javnost? Namesto da bi mediji okrcali Šarčevo naivno zaupanje v moralo partnerjev, so mu očitali bojazljivost ('puška v koruzo')!"

  • Danes je nov dan

    9. 12. 2021  |  Družba

    Lepe pozdrave iz ZDA

    Nekaj dni po srednješolskem strelskem napadu v Michiganu je republikanski kongresnik Massie na Twitterju objavil praznično družinsko fotografijo. V ozadju je okrašeno božično drevo, v ospredju pa družina pozira z naborom jurišnega orožja. Pripis poziva Božička, naj jim podari – strelivo. 

  • STA

    8. 12. 2021  |  Svet

    »Aplikacije za preprečevanje stikov niso dosegle namena«

    Nevladne organizacije, združene v Zvezo državljanskih svoboščin za Evropo (Civil Liberties Union for Europe), so objavile poročilo o uporabi aplikacij za sledenje stikom okuženih s koronavirusom v Evropi. Med drugim ugotavljajo, da aplikacije niso dosegle namena, a tudi, da se niso uresničile napovedi o možnosti njihove uporabe za masovni nadzor.

  • STA

    9. 12. 2021  |  Svet

    Postopno opuščanje prodaje tobačnih izdelkov

    Novozelandska vlada je danes predstavila načrt, v skladu s katerim namerava postopoma povsem onemogočiti prodajo tobačnih izdelkov. Napovedala je postopno zviševanje starosti, pri kateri je mogoče kupiti tobačne izdelke. To pomeni, da današnji mladi nikoli v življenju ne bodo mogli kupiti cigaret, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • Uredništvo

    9. 12. 2021  |  Družba

    »Za politikovo dušno zdravje je najvarnejše tisto ogledalo v domači kopalnici«

    "Za posameznikovo, zlasti politikovo dušno zdravje je najvarnejše tisto ogledalo v domači kopalnici. Ne Branku Simonoviču niti Janezu Janši in še marsikomu drugemu, najsi bodo narcisi ali kakršne koli podobne osebnosti, ne bo nikoli pokazalo lepšega in boljšega bitja od njih. A za narodov blagor je odločilno ono drugo, ki ga kritična javnost nastavlja svojim vodjem in ki zbriše marsikatero masko pomembnih ljudi, zlasti politikov, če le poskrbimo za to. Tako ogledalo so ne nazadnje tudi volitve."

  • Uredništvo

    9. 12. 2021  |  Družba

    »Spolno nadlegovanje v akademskem polju je zelo tabuizirana tema«

    "Mislim, da je spolno nadlegovanje v akademskem polju zelo tabuizirana tema. Akademiki, znanstveniki, raziskovalci se zelo težko odkrito pogovarjajo o spolnem nadlegovanju, ustrahovanju in slabi kulturi na delovnem mestu, ki omogoči razcvet tovrstnega vedenja."

  • Damjana Kolar

    8. 12. 2021  |  Kultura

    Svet, ki ga pravzaprav vsi zelo dobro poznamo

    V Mestnem gledališču ljubljanskem bo 11. decembra ob 20. uri premiera prve slovenske uprizoritve drame Izredne razmere nemškega dramatika in gledališkega režiserja Falka Richterja v režiji Jana Krmelja. Napet in srhljiv distopijski triler opozarja na mnoge pereče probleme sodobne družbe, predvsem strah pred izgubo socialne in ekonomske varnosti.

  • Borut Mekina

    8. 12. 2021  |  Politika

    Kupovanje glasov manjšinskega poslanca 

    Dvaindvajset delegatov mladinskega sveta, ki predstavljajo 11 nacionalnih mladinskih organizacij (od tabornikov, skavtov do podmladkov političnih strank), bo jutri na svojem zboru odločalo o nenavadnem vprašanju: Ali naj neki lokalni mladinski organizaciji – Pomurskemu madžarskemu mladinskemu društvu – podelijo status polnopravne članice ali ne?

  • Monika Weiss

    8. 12. 2021  |  Politika

    Direktor Fursa: »Vsako leto peljem na kosilo največjega plačnika dohodnine«

    Direktor Finančne uprave RS Ivan Simič na včerajšnjem zaslušanju pred preiskovalno komisijo Državnega zbor, ki preiskuje izvajanje ukrepov, povezanih z epidemijo COVID-19, razkril, da je vsako leto, tudi letos »peljal na kosilo najboljšega dohodninskega plačnika«.

  • IK, STA

    8. 12. 2021  |  Družba

    Izključitev istospolno in biseksualno usmerjenih moških iz krvodajalstva je diskriminatorna

    Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik ugotavlja, da je trajna prepoved darovanja krvi, ki velja za vse istospolno usmerjene moške, diskriminatorna. Iz možnosti sodelovanja pri tej pomembni človekoljubni dejavnosti so izključeni kljub temu, da se varnost krvodajalstva zagotavlja tudi s testiranjem odvzete krvi na prisotnost virusov.

  • Počivalšek obljublja, da nas bo kmalu tri milijone

    Da se je volilna kampanja začela, lahko posredno izmerimo tudi po težko dojemljivi nerealnosti »obljub« glavnih protagonistov – če bi si njihove uresničitve sploh želeli. Vlado Republike Slovenije je navdušila izjava gospodarskega ministra, da nas bo v državi kmalu, tokrat že čez deset let, kar tri milijone. Kar pomeni le to, da bo Janševa vlada očitno intenzivno delala na rasti prebivalstva; kako in s kakšnim demografskim načrtom bo to dosegla, zaenkrat ne vemo in najbrž je za naše splošno počutje kar dobro, da ne. Za Planet TV je Zdravko Počivalšek povedal: »Naš program bo temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki, tudi na demografskem vprašanju, saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak zaradi tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem.«

  • Danes je nov dan

    8. 12. 2021  |  Družba

    Nova RTV Slovenija

    Janševa metla, direktor RTV Slovenija Grah Whatmough, nadaljuje desant na javno televizijo. Po tem, ko je poleti s sumljivim manevrom razrešil direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak, je na njeno mesto nastavil Valentina Areha, vlogo v. d. urednice informativnega programa pa je prevzela Jadranka Rebernik. Ni težko uganiti, s kakšno politiko simpatizirata nova vodilna kadra. 

  • STA

    7. 12. 2021  |  Svet

    Biden zagrozil Putinu v primeru napada na Ukrajino 

    Ameriški predsednik Joe Biden je ruskemu kolegu Vladimirju Putinu na virtualnem vrhu, ki je trajal okrog dve uri, zagrozil z gospodarskimi in drugimi ukrepi, če bo ruska vojska napadla Ukrajino. Ob tem je znova potrdil podporo suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine, so po pogovoru med predsednikoma sporočili iz Bele hiše.

  • STA

    8. 12. 2021  |  Svet

    »Trgovina se vse bolj uporablja kot orožje«

    Evropska komisija je danes predlagala nov trgovinski mehanizem za zaščito EU pred gospodarskim izsiljevanjem tretjih držav in poseganjem v njeno suverenost, ki naj bi v skrajnem primeru omogočil uvedbo ostrih povračilnih ukrepov proti posameznikom, podjetjem in državam. Ta vzvod naj bi okrepil geopolitično vlogo unije.

  • Nastavili svojo varuhinjo

    Politično navdahnjeno in po vsem sodeč tudi dirigirano dogajanje na RTV Slovenija se še kar nadaljuje, presenetljivo pa množični mediji o tem ne poročajo s posebno vnemo. Zdaj se je po strankarsko nastavljenem generalnem direktorju, ki si je zaželel novega direktorja televizije, ta pa nove vršilke dolžnosti odgovorne urednice, klubu pridružila še nova varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev RTV Slovenija – novinarka Marica Uršič Zupan. Na predstavitvi pred glasovanjem je poudarila tri stebre svojega delovanja, o katerih je govorila na najbolj neoprijemljivi abstraktni ravni, poudarjala je recimo pomen medijske etike in zavedanja o delovanja javnih servisov. Lepo, ampak o praktičnem delu varuha to ne pove veliko.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Politika

    Nemčija dobila novega kanclerja

    Nemški parlament je danes socialdemokrata (SPD) Olafa Scholza izvolil za novega kanclerja. Zanj je glasovalo 395 poslancev. S tem se uradno končuje 16-letno obdobje kanclerke Angele Merkel, začenja pa se novo poglavje Nemčije pod vodstvom SPD, Zelenih in liberalcev (FDP).

  • STA

    7. 12. 2021  |  Svet

    Bidnov zdravstveni svetovalec: »Različica omikron skoraj zagotovo ni hujša od delte«

    Zdravstveni svetovalec ameriškega predsednika Josepha Bidna Anthony Fauci je dejal, da različica koronavirusa omikron skoraj zagotovo ni hujša od različice delta in je verjetno celo milejša, čeprav bo za natančnejše ocene verjetno potrebnih še nekaj tednov.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Politika

    Orban napoveduje »boj brez rokavic«

    Za obnovo sodelovanja in zaupanja med evropskimi vladami, potem ko se iz politike umika dolgoletna nemška kanclerka Angela Merkel, bodo potrebni "nadčloveški napori", je v krajšem zapisu o politični dediščini Angele Merkel opozoril madžarski premier Viktor Orban. Ocenjuje, da Evropo morda zdaj čaka oster in brezpogojen spopad.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Politika

    Pritisk zaradi božične zabave v času zaprtja države

    Britanski premier Boris Johnson se je znašel pod velikim pritiskom zaradi domnevne božične zabave, ki naj bi na Downing Streetu potekala lani, v času, ko so bila družabna srečanja zaradi epidemije covida-19 prepovedana. V torek je namreč na dan prišel posnetek, na katerem se visoki predstavniki premierjevega urada šalijo o tem dogodku.

  • Uredništvo

    8. 12. 2021  |  Politika

    Počivalšek: »Čez desetletje nas bo tri milijone«

    "Naš program bo temeljil na debirokratizaciji, zeleni politiki in tudi na demografskem vprašanju, saj moramo nekaj storiti, da nas bo čez desetletje tri milijone, ne pa dva, ampak zaradi tega, kar se bo dogajalo v Sloveniji, ne s priseljevanjem."

  • Uredništvo

    8. 12. 2021  |  Družba

    »Kritične točke, kjer bi se bilo mogoče upreti in zrušiti kapitalizem, ne obstajajo več«

    "Kritične točke, kjer bi se bilo mogoče upreti in zrušiti kapitalizem, ne obstajajo več. Upor je mogoč le proti nečemu, kar nas zatira ali izkorišča. Če je kapital do človeštva naraščajoče indiferenten in je vse večji del človeštva zanj odvečen, bo vprašanje za človeško skupnost, kako se organizirati na postkapitalistične načine. Ključni problem je, da čeprav je kapital do človeštva brezbrižen, človeštvo ni brezbrižno do kapitala. Poleg očitne strukturne odvisnosti od dostopa do denarja za preživetje smo tudi (dobesedno) zasvojeni s kapitalistično dinamiko tehnoloških izboljšav in intenzivnostjo kapitalističnih medijev, tako da je vprašanje postkapitalizma tudi spiritualno vprašanje."

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Svet

    Tudi Avstralija bo blokirala Kitajsko

    Združene države Amerike ne bodo edina država, ki na februarske zimske olimpijke igre v Pekingu ne bo poslala svojih uradnih diplomatskih in državnih predstavnikov. Za enako potezo se je odločila tudi Avstralija in se pridružila diplomatskemu bojkotu Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Svet

    »Vsi primeri omikrona v Evropi so asimptomatski ali blagi«

    Vsi doslej potrjeni primeri koronavirusne različice omikron v Evropi so glede na razpoložljive podatke asimptomatski ali blagi, med njimi niso potrdil še nobene smrti, je v torek sporočil Evropski center za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC). Večina primerov je povezanih s potovanji v afriške države, več pa jih kaže tudi na lokalne prenose.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Družba

    WHO: »Pri omikronu ni zelo verjetno, da bi popolnoma obšel zaščito, ki jo dajejo cepiva«

    Nova različica koronavirusa omikron očitno ne povzroča hujših oblik bolezni kot prejšnje in "ni zelo verjetno", da bi popolnoma obšla zaščito, ki jo dajejo cepiva, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Svet

    Zvezno sodišče blokiralo obvezno cepljenje

    Zvezni sodnik v Augusti v ameriški zvezni državi Georgia Stan Baker je v torek blokiral ukaz o obveznem cepljenju vseh pogodbenih sodelavcev zvezne vlade proti koronavirusu, ki ga je predsednik ZDA Joe Biden izdal 9. septembra. Baker je odločal v primeru tožbe gradbenikov.

  • Uredništvo

    7. 12. 2021  |  Družba

    »Vlada od začetka upravlja epidemijo na izvenpraven način«

    Če se zdijo v običajnih časih človekove pravice prazen označevalec, v izrednih časih – kot je čas epidemije – dobijo zelo oprijemljivo podobo. Dolgotrajni in intenzivni trki človekovih pravic so idejo človekovih pravic preselili iz nečesa, kar je pomembno za ljudi z roba, v nekaj, kar je pomembno za vse, je zapisala pravnica Barbara Rajgelj v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "Da bi preprečili širjenje nalezljive bolezni in varovali zdravje in življenje ljudi, so bili in so še omejeni svoboda gibanja, zbiranja in dela, svobodna gospodarska pobuda, pravica do izobraževanja, avtonomija verskih skupnosti in univerz, varstvo osebnih podatkov, pa tudi telesna in duševna nedotakljivost. Vse te pravice so zapisane v naši ustavi iz leta 1991, v mednarodnem prostoru pa so bile kodificirane po vojni, v kateri je umrlo 60 milijonov ljudi."

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Kultura

    80. obletnica zadnjega predvojnega koncerta pevskega zbora Tone Tomšič

    Akademski pevski zbor (APZ) Tone Tomšič bo 11. decembra ob 19. uri v veliki dvorani Grand Hotela Union počastil 80. obletnico zadnjega koncerta predvojnega APZ, preden je slovenska kultura ob izbruhu druge svetovne vojne za nekaj let umolknila. To bo hkrati njihov prvi koncert z novo dirigentko Rahelo Durič. Pred tem bodo odkrili tudi spominsko ploščo.

  • DK, STA

    8. 12. 2021  |  Kultura

    Teden korejskega filma na spletu

    Veleposlaništvo Republike Koreje z Dunaja tudi letos organizira Teden korejskega filma, ki bo potekal od 10. do 12. decembra. Letošnji podnaslov dogodka je Let's Smile Together (Nasmehnimo se skupaj). Prireditev bo ponovno izpeljana na spletu, kjer bodo filmi na voljo brezplačno.

  • STA

    6. 12. 2021  |  Politika

    Logar: »Kostanj praviloma jemo med hojo, vino pa pijemo pri stojnici«

    V obrtno-podjetniški zbornici in njeni sekciji za gostinstvo in turizem so ogorčeni nad prepovedjo izvajanja gostinske dejavnosti na sejmih. Vladi očitajo, da bi lahko v izogib nastajanju dodatne škode v gostinstvu pravočasno sprejela omejitve, ne pa da to stori v zadnjem trenutku, ko so gostinci že opravili potrebne nakupe za praznični december.

  • STA

    7. 12. 2021  |  Politika

    Hojs pred preiskovalno komisijo glede nezakonitega financiranja SDS

    Preiskovalna komisija DZ, ki ugotavlja domnevno pranje denarja v NKBM in domnevno nezakonito financiranje SDS, in sicer tudi v primeru volilne kampanje SDS za volitve v DZ leta 2018, bo danes zaslišala več prič, med njimi ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa. Še pred njim bodo zaslišali državnega sekretarja na tem ministrstvu Boža Predaliča.