Uredništvo

  • Uredništvo

    27. 10. 2022  |  Kultura

    Zvok kot politično orodje

    V kleti Cukrarne bo danes, 27. oktobra ob 19. uri nastopil bobnar, skladatelj in elektroakustični glasbenik Uriel Barthélémi, ki bo uprizoril glasbeno-vizualni performans z naslovom Izmaknjene sanje. Performans je razmislek o različnih uporabah zvoka kot političnega orodja. Ob 20. uri bo v Cukrarna baru sledil pogovor z avtorjem, ki ga bo vodil Luka Zagoričnik.

  • Uredništvo

    26. 10. 2022  |  Politika

    Napad na Niko Kovač / »Fizično nasilje je povezano s spletnim nasiljem, ki ga generira SDS«

    Inštitut 8. marec je na novinarski konferenci opisal podrobnosti torkovega fizičnega napada na direktorico Niko Kovač. Fizično nasilje neposredno povezujejo s spletnim nasiljem, ki ga generirajo politiki, podporniki in mediji blizu stranke SDS.

  • Uredništvo

    26. 10. 2022  |  Politika

    »Če Janša umolkne, potem je v igri nekaj res pomembnega«

    "Logar je svojo volilno kampanjo zgradil na liftingu, ki temelji na skrajno manipulativni podmeni: bil sem dober fant znotraj slabe družbe. Odgovarjam samo za tisto, kar sem sam naredil. To lahko gotovo reče pastir, ki vse poletje preživi sam na planini. Da pa ta celo za ovčjo inteligenco žaljivi 'argument' iz palca izsesa član vlade, ki je vladala z odloki, kršila zakonodajo, ustavo, človekove pravice, pretepala ljudi, ki so brali ustavo, nas zapirala v stanovanja, ki je z nabavo zdravstvene opreme in na stotine drugih načinov omogočila zaslužek 'svojim', denar iz javnih podjetij pretakala v strankarske medije, paktirala s skrajnimi desničarji od Orbana do Morawieckega, ploskala Trumpu in povzročala izjemno škodo mednarodnemu ugledu Slovenije."

  • Uredništvo

    26. 10. 2022  |  Politika

    »Če se NSi ne bo izvila iz te usmeritve, se bo spet približala izumrtju«

    "Slab rezultat Janeza Ciglerja Kralja, ki je gotovo pod pričakovanji stranke, je mogoče brati na dva načina. Prvi je, da se je Novi Sloveniji dokončno uspelo izviti iz Damoklejevega meča, ki je lebdel nad njo zadnjih deset let: naj predstavi še tako medlega kandidata, še vedno ostaja nad štirimi odstotki in ima torej zagotovljeno politično preživetje."

  • Uredništvo

    26. 10. 2022  |  Družba

    Lov na čarovnice v Sloveniji in po svetu

    V času pred Nočjo čarovnic je še vedno na voljo posebna Mladinina izdaja v sklopu sekcije ZGODOVINA. Številka ČAROVNICE razkriva zgodovino procesov, ki so obračunavali z ženskami, ki se niso želele držati norm, ki so jih od njih zahtevale družbe.

  • Uredništvo

    24. 10. 2022  |  Politika

    Na TV Slovenija prihaja voditeljica s Planet TV

    Na TV Slovenija s Planet TV prestopa voditeljica Valentina Plaskan. Slednja je to potrdila na spletno stran časnika Delo. Valentina Plaskan je na Planet TV urednikovala in vodila pogovorno oddajo Osebno z Valentino Plaskan, pred tem pa je na omenjeni komercialni televiziji tudi vodila informativno oddajo. Vodila in pripravljala je tudi predvolilno oddajo Slovenija Izbira, sicer pa je redna sodelavka Radia Slovenija, in sicer satirične oddaje Radio Ga-Ga. 

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Politika

    »Janšev radikalizem stranko SDS priklepa na omejen domet«

    "Janšev radikalizem oziroma radikalizem trdnega jedra stranke stranko SDS priklepa na omejen domet. Ta je sicer zagotovljen, ne glede na vse afere, saj je njihovo volilno telo zaradi propagande zelo zvesto in organizirano. Logar pa je pokazal, da bi domet lahko bil večji, če bi stranka postala bolj konzervativno sredinska. A mislim, da se to v doglednem času ne bo zgodilo, to je bila le igra. Kadar koli je Logar prejel zoprna vprašanja o tem, zakaj se ni bolj glasno distanciral od stranke SDS oziroma zakaj sploh je njen član, če se tako pogosto z njo ne strinja, je bil njegov tihi odgovor ta, da ima lojalnost prednost pred izražanjem lastnega prepričanja."

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Politika

    »Zmaga Nataše Pirc Musar je tudi v interesu Roberta Goloba«

    "Nataša Pirc Musar, če želi zmagati, ne more računati zgolj na podporo Milana Kučana in Danila Türka. Za slednjega je leta 2007 delala močna mreža strank z vzpenjajočo se SD na čelu. Zato bo v prihodnjih dneh pomembno, kako bo velika zmagovalka parlamentarnih volitev, stranka Gibanje Svoboda, pristopila do Pirc-Musarjeve. Njena zmaga je tudi v interesu Roberta Goloba, sicer se lahko ponovi politična drama izpred dvanajstih let, ko je tedanji predsednik vlade Janez Janša dva dni po porazu Peterleta zagrozil celo z morebitnim odstopom, ker je razumel razplet volitev tudi kot velik vladni poraz. Prav zato gre tudi na letošnjih predsedniških volitvah za premeten poskus rehabilitacije janšizma. To je politike, ki je bila 24. aprila že poražena."

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Družba

    »Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč«

    "Ves čas eliminiramo, na koncu bomo eliminirali sebe. Slišati je morbidno, a če bomo nadaljevali tako, bomo nezaželeni še sebi ... Številni umetniki in intelektualci vse bolj poudarjajo, da naše družbe potrebujejo novo utopijo. Znašli smo se v slepi ulici, kjer kompromis sploh ni več mogoč, v politiki strahu ni prostora za različna mnenja. Da, nujne so nove utopije, moramo se spraševati, kakšen svet želimo, kaj bi sploh radi počeli z njim."

  • Uredništvo

    25. 10. 2022  |  Družba

    Darovanje krvi kot temelj humanosti razvitih družb

    TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z Zavodom za transfuzijsko medicino in Rdečim križem Slovenije razpisuje 15. Plaktivat – natečaj za družbeno odgovoren plakat, z namenom spodbujanja in ozaveščanja o pomenu darovanja krvi kot temelja humanosti razvitih družb. Rok za prijave je 1. december 2022 do 24. ure.

  • Uredništvo

    23. 10. 2022  |  Politika

    »Prepad med revnimi in bogatimi tudi v Sloveniji postaja vse globlji«

    "Bolj kot kadar koli je tudi v Sloveniji jasno, da prepad med revnimi in bogatimi postaja vse globlji, modeli, ki so sistemsko vzdrževali solidarnost in enakost v izhodiščih, pa so vse bolj ogroženi."

  • Uredništvo

    23. 10. 2022  |  Družba

    »Slovenski desničarski politiki so na prebujene mlade nasuli več srda kot na poteze Putina«

    "Prebujenstvo, ki ga je mogoče razumeti kot v civilnodružbeno aktivnost preobraženo politično korektnost, je za mnoge nekakšen strelovod, ki ga uporabljajo za odvajanje strahov, frustracij in nakopičene agresije. Slovenski desničarski politiki so verjetno samo letos na prebujene mlade na družbenih omrežjih nasuli več srda kot na poteze Putina, Xi Jinpinga in Bidna skupaj. Označujejo jih za radikalizirano drhal, skrajneže politične korektnosti in ultrase progresivne misli, prebujenstvo pa za lov na čarovnice in novi totalitarizem. Je pa za lokalno konservativno javnost značilno, da za prebujene mlade uporablja izraz 'kulturni marksisti', deloma verjetno zato, ker je slovenska desnica ideološko utemeljena na (samo)sovraštvu do socializma in vseh njegovih idejnih bratrancev."

  • Uredništvo

    23. 10. 2022  |  Družba

    »Na žulj sem stopil nekaterim v političnih krogih in postal nezaželena oseba«

    "To je bilo zares nekaj neverjetnega, neopisljivega z besedami v vsakdanji rabi in veliko osebno zadovoljstvo, a še enkrat ponavljam, tega sem se zavedel šele pozneje, ko so o oddaji in meni osebno začeli na veliko pisati mediji tako v pozitivnem kot tudi negativnem smislu. Kar nekaj je bilo tiskanih medijev, ki jim nisem bil povšeči, a to pride z uspehom, ne nazadnje je to tudi eno izmed njegovih meril. Na žulj sem stopil nekaterim ljudem v političnih krogih in s tem postal nezaželena oseba. Marsikje nisem bil več dobrodošel. V tistem trenutku sem se najbolj zavedel razsežnosti svojega uspeha in oddaje, ki pa je za seboj potegnila tudi določene posledice, o katerih še danes ne želim govoriti javno, zgolj off the record. Po drugi strani pa sem užival, ko sem gostoval v diskotekah ter na javnih prireditvah v Sloveniji in spoznaval ljudi, četudi sem pozneje izvedel, da so bili nekateri tam z namenom."

  • Uredništvo

    23. 10. 2022  |  Družba

    »Če je ljubezen aktivizem, sem jaz njen pionir«

    "Nisem depresiven, še več, zelo rad imam tragičnost sevdalinke. Tudi ta se preliva v nas in nas oblikuje, preoblikuje, krepi, kali, spreminja. Mislim, da nas celo spreminja na bolje, nas utrjuje in izbrusi za vse, kar nas še čaka. Prav v takih besedilih sem našel tudi najglobljo ljubezen, najmočnejša čustva in strast. Brez takega trpljenja ne moreš pokazati, koliko nekoga ljubiš."

  • Uredništvo

    22. 10. 2022  |  Politika

    »Vse poti Logarjeve kampanje tako ali drugače vodijo do ljudi, povezanih s SDS«

    "Že od začetka volilne kampanje za predsedniške volitve se Anže Logar, predsednik sveta SDS, v javnosti predstavlja kot neodvisni kandidat. Na njegovih volilnih plakatih ni logotipa stranke. Ob Logarju v dosedanjih javnih nastopih ni bilo mogoče opaziti Janeza Janše. Njegove kampanje uradno ne vodi SDS, kot recimo na volitvah leta 2017, ko se je za predsedniški položaj potegovala Romana Tomc. Po lastnih besedah jo Logar financira s prispevki ljudi in ne z denarjem stranke. Toda v ozadju vse poti njegove kampanje tako ali drugače vodijo do ljudi, povezanih s SDS, četudi jih skuša Logar, nekdanji minister za zunanje zadeve v Janševi vladi, na vse načine prikriti. "

  • Uredništvo

    22. 10. 2022  |  Družba

    »Žrtve so tiho, ker se počutijo krive​«

    "Predvsem zato, ker se počutijo krive. Zdi se jim, da so tudi sami s svojim ravnanjem prispevali k temu, kar se jim je zgodilo. Zlasti tedaj, ko jih storilec dlje časa zlorablja. Vedo, da bi jim prej ali slej kdo rekel 'zakaj pa nisi takoj odšla' ali 'zakaj si spet šla k njemu' . Ampak treba je vedeti, da storilci zelo redko uporabijo nasilje, takšnih je le kakšnih pet odstotkov. Z žrtvami manipulirajo. Rečejo jim, da to ni nič takšnega, da to vsi počnejo, da jih imajo radi in podobno. Pogosto jim poskušajo vcepiti miselnost, da je z njimi nekaj narobe, so skratka mojstri v prelaganju krivde. Žrtve spolnih napadov je zato sram. Čutijo, da gre za grde igrice. Počutijo se umazane. Pogosto se bojijo, da bodo prizadeli ali razočarali starše, da jim bodo povzročili še več problemov. Pa da bodo za njihovo stisko vsi izvedeli. Bojijo se tudi, da bi se storilec maščeval, prizadel koga od domačih ali tistih, ki jih ima otrok rad. Zato so raje tiho, svojo stisko poskušajo potlačiti, izbrisati. Toda otrok nima izbire. Ujet je v krempljih storilca, saj je molk tisti, ki omogoča, da se zloraba dogaja še naprej."

  • Uredništvo

    22. 10. 2022  |  Družba

    Razpad Sovjetske zveze je bil za Putina »največja katastrofa 20. stoletja«

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • Uredništvo

    21. 10. 2022  |  Politika

    »Od kandidatov med kampanjo pričakujemo kar najvišjo stopnjo nestrpnosti, jeze in drugih destruktivnih čustev«

    "Ni problem v tem, da bi bili politiki, ki nastopajo, preveč zoprni. Prav nasprotno. Drug do drugega so preveč vljudni in gojijo maziljen jezik. Od kandidatov med kampanjo pričakujemo kar najvišjo stopnjo nestrpnosti, jeze in drugih destruktivnih čustev."

  • Uredništvo

    21. 10. 2022  |  Politika

    Kučan: »Čas je za žensko. Prepričan sem, da bo Nataša dobra predsednica«

    "Čas je za žensko. Prepričan sem, da bo Nataša dobra predsednica. Razume funkcijo predsednika države. Zaveda se pomembnosti javne besede predsednika in odgovornosti zanjo. Zavezana je vladavini prava in človekovih pravic, Diialog je zanjo pot do iskanja skupnih rešitev, dobro umešča Slovenijo v mednarodni prostor."

  • Uredništvo

    20. 10. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: REVANŠA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. Več o tem, zakaj Logarjeva morebitna zmaga na volitvah pomeni začetek ponovnega vzpona SDS in Janeza Janše,, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 21. oktobra, dalje. #Mladina42

  • Uredništvo

    19. 10. 2022  |  Družba

    »V teh dneh je med sodniki marsikomu prekipelo«

    "Razen posameznih izjem se sodniki javno redko oglašajo, saj sodijo med državne funkcionarje, ki morajo zaradi videza nepristranskosti in dejanske nepristranskosti paziti, kaj, kdaj in kako komentirajo dogajanje v družbi. V nasprotnem primeru tvegajo, da prestopijo načela kodeksa sodniške etike. Zadržanost se šteje za vrlino. Zato je redek pojav, da sodniki posameznih okrožij začnejo kolegom pošiljati skupne izjave, pozive in zahteve. Prav to se dogaja v teh dneh, ko je med sodniki marsikomu prekipelo. Kar je lahko tudi dobra novica, saj pomeni, da se zadržanost še ni prevesila v apatičnost."

  • Uredništvo

    19. 10. 2022  |  Družba

    »Besedni zvezi filmi žensk in feministični filmi se pogosto zmotno uporabljata izmenično«

    "Kar se tiče besed in jezika, moramo biti zelo previdni. Besedni zvezi filmi žensk in feministični filmi se pogosto zmotno uporabljata izmenično. Filmarke, kot sta Kelly Reichardt in Angela Schanelec, dve veliki imeni umetniškega filma, se ne trudijo prepojiti svojih filmov s feminističnimi sporočili."

  • Uredništvo

    19. 10. 2022  |  Družba

    Boris Jelcin se je razglašal za sovražnika korupcije 

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • Uredništvo

    19. 10. 2022  |  Politika

    Zaposlovanja v času menjav vlad

    Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila z analizo ocene korupcijskih tveganj v postopkih zaposlovanj v času menjav vlad v Sloveniji, izvoljenih po novembru 2013. Ugotovila je potencialna sistemska korupcijska tveganja pri nadaljnjih zaposlitvah funkcionarjev in oseb, zaposlenih na zaupanje, po koncu mandata, kot so: ogroženo je lahko nepristransko vodenje javnih natečajev, funkcionar svoje funkcije ne opravlja profesionalno, strokovno, zakonito in v javno korist, določene gospodarske družbe so lahko privilegirane, pojavi se lahko klientelizem, poveča se lahko verjetnost za nastanek nasprotja interesov ipd. Aktualni vladi in ministrstvom je KPK zato podala priporočila.

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Politika

    »V NSi bi morali zbrati pogum in reči, da Janša ne bo nikoli več predsednik vlade«

    "Janša s svojo napadalnostjo in hojo čez rob hrani svoje radikalne volivce, ki ga zato še bolj podpirajo, ampak tega volilnega telesa je od 22 do 25 odstotkov. Po drugi strani pa zmerni, sredinski, tudi krščanski ljudje že vsa leta zaradi tega bežijo na levo, bežali so že k Drnovšku, pa k Jankoviću, Cerarju, Šarcu in zdaj h Golobu, nočejo pa voliti NSi, ker vedo, da nima druge izbire, kot da gre v vlado z Janšo. Nočejo tvegati, da bi bil Janša z njihovim glasom spet postal predsednik vlade. Zato bi v NSi morali zbrati pogum in reči: Ne, Janša z našimi glasovi ne bo nikoli več predsednik vlade!"

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Politika

    »Nisi primeren za predsednika republike, če se davčno optimiziraš«

    "Ko Natašo Pirc Musar soočajo z mrežo podjetij, ki jih imata s soprogom, in jo sprašujejo o poslih v davčnih oazah, so njena pojasnila, da s tem ni nič narobe in da sta oba poštena davkoplačevalca, vedno prekratka. Po drugi strani pa ni voditelja soočenja in ni protikandidata, ki bi ljudstvu, ne Pirc-Musarjevi zmogel povedati, da je s tem narobe vse. Nisi primeren za predsednika republike, če se davčno optimiziraš! Nisi, kandidiraj raje za predsednika gospodarske zbornice! Javno šolstvo, zdravstvo, javna varnost, socialna pomoč, javna blaginja in družbeno dobro, vsi sistemi, ki jih za nas upravlja država, so bolj kot od zakonov in administrativne prisile odvisni od razumevanja in pripravljenosti nas, davčnih zavezancev, državljanov in podjetij, da državo financiramo zaradi načel vzajemnosti, solidarnosti in zagotavljanja skupnih potreb."

  • Uredništvo

    18. 10. 2022  |  Družba

    Gorbačov je bil zadnji sovjetski voditelj, ki je hotel bolehno Sovjetsko zvezo posodobiti

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.

  • Uredništvo

    17. 10. 2022  |  Politika

    »Dejstvo je, da je Slovenija omejena pri ukrepanju«

    "Razmere so zelo negotove. V resnici je nemogoče napovedovati in to ni samo moje mnenje, temveč tudi mnenje vseh finančnih ministrov v Uniji. Imamo plan A, imamo plan B, lahko da bo potreben tudi plan C, ki ga danes še nimamo. Zato pravim, da se na tedenski ravni prilagajamo razmeram na trgu."

  • Uredništvo

    17. 10. 2022  |  Politika

    »Kar se je zgodilo ubogemu Ruplu, se ne da opisati drugače kot z nogometno primerjavo«

    "Najbrž se strinjate, da ta trenutek daleč naokrog ni bolj vročega stolčka od stolčka direktorja Javne agencije za knjigo. Pravzaprav je podobno vroč edino še stolček trenerja NK Olimpija, ker edino tam je še človek, ki se na ta stolček usede, že isti hip na odstrelu. Le trener NK Olimpija in direktor JAK-a imata pred seboj tako nemogoči nalogi, da so njune možnosti za dolgoročni uspeh in daljši obstanek na položaju, praktično nične."

  • Uredništvo

    17. 10. 2022  |  Družba

    Ruska država slovi po tem, da je ni mogoče spremeniti

    V sklopu edicij ZGODOVINA je izšla nova posebna številka Mladine, tokratna tema je Rusija. Slednja je namreč letos poslala svet s tečajev. Z agresijo nad sosednjo državo je podrla mednarodno ravnotežje, geopolitična razmerja in tudi svetovno ekonomijo. V naši zavesti sta Rusiji dve: Rusija Vladimirja Putina in Sovjetska zveza. A zgodovina te močne in nenavadne države je neverjetna, carji in komunisti, kulaki in izjemni umetniki, revščina in taborišča – vse to pa nam razkriva, zakaj se danes dogajajo stvari, za katere smo upali, da jih nikoli ne bomo doživeli.