Uredništvo

  • Uredništvo

    8. 8. 2022  |  Družba

    Bo ogrevanje to zimo vsaj trikrat dražje?

    "Na to vprašanje ne morem odgovoriti, ker se borzne cene spreminjajo izjemno hitro. Trenutna cena je okrog 205 evrov. Mi vsakodnevno delamo simulacije, kaj to pomeni za končnega odjemalca toplote. Če je denimo zdaj nekdo s 40 kvadratnimi metri velikim stanovanjem za ogrevanje plačeval okrog 50 evrov mesečno, bo to zimo glede na trenutne cene plina plačeval vsaj trikratnik tega."

  • Uredništvo

    7. 8. 2022  |  Svet

    »Tajvan je vsaj toliko naš, kot je naš Krim«

    "To, kar je Ukrajina za vojno na kopnem, je Tajvan za spopad na morju. Veliki preizkus globalne politike miru. Ker vojno v Ukrajini razumemo kot evropsko vojno, bi operacije v kitajskem morju z veseljem prepustili azijskim državam. Vendar vsi uporabljamo na Kitajskem narejene ameriške računalnike, ki jih poganjajo na Tajvanu narejeni mikroprocesorji. Tako vsaj vemo, da delujejo. Z našimi vrtalnimi stroji, telefoni in solarnimi ploščami ni nič drugače. Vse, kar uporabnega primemo v roke, so si izmislili Američani in naredili Kitajci. Rusi so naredili nafto, plin in premog, Ukrajinci pa pridelali žito. Tajvan je vsaj toliko naš, kot je naš Krim. Vsaj stališče do morebitnega spopada bi moralo biti nedvoumno."

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PEKEL JE ŽE TU!

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici je ustvaril Luka Dakskobler (požar na Krasu pri Trstelju, 22. julija 2022). Več o tem, da je podnebni pekel neločljiv od peklenske ekonomije, ki jo narekujejo neoliberalne politike, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. avgusta, dalje. #Mladina31

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Družba

    V Sloveniji sta se poročila prva istospolna para

    Na podlagi odločbe ustavnega sodišča sta se v Sloveniji po poročanju Radia Slovenija poročila prva dva istospolna para. Istospolni pari se po odločitvi ustavnega sodišča 8. julija, da je zakonska zveza življenjska skupnost dveh oseb, namreč lahko zdaj uradno poročajo tudi pri nas. Od objave sodbe ustavnega sodišča sta bili v matični register vpisani dve zakonski zvezi, sklenjeni med istospolnima paroma.

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Politika

    Ko Šarec sliši izjave proti Natu ... 

    "Zavezništvo Nato je namenjeno obrambi. V ta namen je bilo ustanovljeno in z ukrajinsko vojno se vrača k izvorni funkciji. Pripadniki Slovenske vojske sodelujejo v operaciji na Slovaškem in Latviji, katere osnovni namen je obramba na zunanjih mejah EU. Če pride napadalec na slovensko ozemlje, smo lahko uspešnejši s konceptom teritorialne obrambe. Cilj vsega pa je, da se to sploh ne zgodi, zato mora biti Slovenija v okviru zavezništva kredibilna partnerica. Ko slišim izjave proti Natu, se sprašujem, ali se morda tem ljudem zdi, da so Skandinavci čez noč postali neprištevni."

  • Uredništvo

    4. 8. 2022  |  Svet

    »Val aretacij vseh kritičnih glasov ni prišel sam od sebe«

    "Panahi je pred zaporom protestiral proti aretaciji kolegov Mohamada Rasulofa in Mostafe Aleahmada, ki sta zahtevala korenito preiskavo v zvezi s kolapsom desetnadstropne stolpnice v Abadanu, kjer je v ruševinah umrlo 43 ljudi. Val aretacij vseh kritičnih glasov pa ni prišel sam od sebe, pred časom je bilo zamenjano vodstvo vojaške obveščevalne službe, poudarjajo v Centru za človeške pravice v Iranu. In z vojsko – kot smo vedeli tudi v Jugoslaviji – se res ne gre zafrkavati."

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Politika

    »Janez Janša je človek absolutne kontrole«

    "Govorimo o človeku, ki se je za svoj prav pripravljen spreti s komer koli. Janez Janša je človek absolutne kontrole, želi obvladovati situacijo in ne prenese nasprotovanja, na katerega se odzove s posmehom, podcenjevanjem, nesramnostjo in žalitvami. Ko govorimo o žaljenju ljudi, se lahko spomnimo Janševega odziva, ko je na Kredarici pod Triglavom, ko je srečal protestnike, dejal, da ni vedel, da ima Polje (psihiatrična bolnišnica, op. a.) dan odprtih vrat."

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Politika

    »Borut Pahor ni v ničemer avtonomen in zato tudi ni prepričljiv«

    "Borut Pahor je populistični politik, v ničemer avtonomen in zato tudi ni prepričljiv. S ciljem ugajanja ljudstvu počne cel kup stvari, ob vsem tem pa se kot predsednik države, kadar bi se moral, ne postavi kot moralna avtoriteta. V takšnih trenutkih se izmika in išče nekakšne kompromise."

  • Uredništvo

    3. 8. 2022  |  Družba

    Odgovornost (političnih) institucij in oseb z močjo

    Festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma letos poteka že šestič, in sicer med 11. in 13. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani. Medtem ko se po po dveh letih epidemije glasbeni del vrača na Metelkovo, bo glavnina okroglih miz, pogovorov in delavnic v Cukrarna baru. Potem kot je v preteklih letih festival naslovil teme kot so migracije, umetna inteligenca, avtomatizacija, resnica in država, letos v središče postavlja odgovornost.

  • Uredništvo

    1. 8. 2022  |  Politika

    »Mladi v Sloveniji si ne morejo več zagotoviti strehe nad glavo po normalnih cenah«

    "Moja prioriteta je, da stanovanjska politika - kakor je praksa v številnih zahodnoevropskih državah - postane temelj socialne politike države. Cilj je preprost: zdaj stanovanjska politika zajema samo težko dosegljiva socialna stanovanja, na katera se čaka leta, vsi ostali, ki imajo stanovanjski problem, pa plačujejo neverjetne zneske za najemnine in/ali kredite. Mi pa želimo urediti trg in zagnati gradnjo, da bi vsem omogočili, da lahko pridejo do stanovanj po spodobnih cenah."

  • Uredništvo

    1. 8. 2022  |  Svet

    »Prebivalci območij, kjer nikdar niso uporabljali klimatskih naprav, jih bodo prisiljeni uporabljati«

    "Prava nevarnost bodo vročinski valovi, ki so danes občasni ekstremni pojavi, a bodo počasi trajali vse dlje. Tovrstni vročinski valovi bodo postali normalni, nevarnost pa se bo z njimi precej bolj okrepila. Prebivalci območij, kjer nikdar niso uporabljali klimatskih naprav, jih bodo prisiljeni uporabljati. Situacija lahko naglo eskalira iz neprijetne v nevarno."

  • STA

    1. 8. 2022  |  Svet

    »Čas je za selitev v Rusijo. Ne odlašajte, zima prihaja.«

    Rusko veleposlaništvo v Španiji je na Twitterju objavilo promocijski turistični oglas, v katerem se Rusi norčujejo iz sankcij, ki jim jih je naložil Zahod zaradi napada na Ukrajino, obenem pa državljane sveta vabijo, da se preselijo v Rusijo, deželo, kjer se po njihovem cedita med in mleko. 

  • Uredništvo

    31. 7. 2022  |  Politika

    Kaj se bo spremenilo pri posvojitvah otrok v Sloveniji?

    "Vse, kar se bo pri posvojitvah spremenilo, je to, da se bodo v postopek posvojitve otrok lahko prijavili tudi istospolni pari. Centri bodo tudi njih tako kot druge pare presojali, ali so primerni za posvojitelje. Če bodo, se bodo tako kot drugi postavili v vrsto za posvojitev otroka. Število posvojitev v Sloveniji je sicer neznatno, vsega skupaj 44 na leto. Desnici pa bi priporočil, da se namesto s strašenjem pred oblikami družin začne ukvarjati z vprašanjem, v kakšnih okoljih otroci živijo. Imamo zapostavljene otroke, zlorabljene otroke, revne otroke, otroke, ki odraščajo v sprtih družinah, otroke, ki odraščajo v okoljih brez ljubezni. Če bi želeli res reševati stiske otrok in družin, jim dela nikakor ne bi zmanjkalo."

  • Uredništvo

    30. 7. 2022  |  Politika

    Milan Kučan: »Ta dogodek nikoli ni bil mišljen kot političen, politika si ga je prilastila«

    "Ne vidim nobene povezave med poklonom umrlim pri kapelici ter med ukrajinsko-rusko vojno. Ta dogodek nikoli ni bil mišljen kot političen, politika si ga je prilastila tako, kot si ga je poskušal določen del komercialnega gospodarstva, s čimer je spominska slovesnost umrlim začela izgubljati pomen. To je poklon žrtvam, tradicija, ki so jo stoletje ohranjali kranjskogorski ljudje, in mislim, da je skrajni čas, da se osvobodi politične in komercialne konotacije."

  • Uredništvo

    30. 7. 2022  |  Kultura

    »Iz pepelnika v avtu sem privlekel ogorek ter pepel zmešal s slino in si narisal podočnjake«

    "Ko sem prišel na avdicijo, sem bil zelo zagorel in mišičast, surfer pač. Imel sem tudi dolge, svetle lase in visoko čelo – vzel sem merilnik za olje izpod pokrova svojega majhnega, japonskega športnega avtomobila in si z oljem počesal lase nazaj tako, da so se mi prilepili ob lobanjo. Iz pepelnika v avtu sem privlekel ogorek ter pepel zmešal s slino in si narisal podočnjake. To je star gledališki trik, videti je zelo naravno, kot da imaš vdrte oči. Na avdiciji sem se šel tisto staro otroško igro: kdo lahko dalj časa strmi, ne da bi utripnil z vekami. Ko sva se z Wesom pogovarjala, sem preprosto bolščal vanj brez mežikanja. Bolj me je zanimalo, bolj sem buljil. Zelo banalen pristop, vem, ampak mislim, da je pomagalo."

  • Uredništvo

    30. 7. 2022  |  Družba

    Bomo na slovenskih avtocestah videli policijskega lamborghinija ali porscheja?

    "Da se bo z avtocestno policijo zgodilo nekaj odmevnega, je bilo jasno že več tednov, ko so krožile različne informacije, notranja ministrica Tatjana Bobnar in generalni direktor policije Boštjan Lindav pa sta ustanovitev avtocestne policije pospremila kot nekoliko prenagljeno in napovedala delovno skupino, ki bo preučila možne organizacijske rešitve za učinkovit nadzor prometa na avtocestah in hitrih cestah. Kaj se bo zgodilo v (bližnji) prihodnosti, je težko napovedati, a izkušnje iz podobnih visokoletečih projektov kažejo, da se avtocestni policiji ne obeta nič dobrega. Da bomo nekoč na slovenskih avtocestah videli policijskega lamborghinija, kot ga imajo v Italiji, ali porscheja, s katerim se hvalijo avstrijski policisti, pa je bila že pred letom misija nemogoče."

  • Uredništvo

    30. 7. 2022  |  Politika

    Ministrica: »Družba potrebuje žvižgače«

    "Družba potrebuje žvižgače, ki odkrivajo, razkrivajo in premorejo pogum za prijavo kršitev nepravilnosti, ki jih opažajo v svojem delovnem okolju, opozarjajo na korupcijo in s tem delujejo v javnem interesu, ki ga je potrebno zaščititi."

  • Uredništvo

    30. 7. 2022  |  Družba

    Sledilo bo obdobje velike jeze

    "Še vedno aktualni fazi zanikanja podnebnih sprememb bo neizogibno sledilo obdobje velike jeze, tej pa bo moralo slediti spravljenje z dejstvom, da bodo tudi kraji, kjer živimo mi, čez tri, pet, deset generacij nenaseljivi. Tragika časa, v katerem živimo, je, da politični realizem v njem zmaguje brez boja, četudi je brez perspektive, politični optimizem in vsakršna omemba politične imaginacije pa sta postala legitimen predmet posmeha, nekaj zaničevanja vrednega. Upanje je patetično, idealizem pomilovanja vreden, »ne gre« je novi »da se«. Nič ne bi moglo biti bolj neumno, otročje in naivno kot zamišljati si politični vrh, ki se nekega dne odloči, da bo na vsako hišo v majhni državi – v korist ljudi, ne kapitala – postavil sončno elektrarno, pa naj stane, kar hoče."

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NEMOČ Z NEBA

    Jutri izide nova Mladina! Fotografijo na naslovnici (gašenje požara pri Mirnu) je v objektiv ujel Luka Dakskobler, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić. Več o tem, zakaj so gasilci na Krasu spet morali predolgo čakati na pomoč izpod neba, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 29. julija, dalje. #Mladina30

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Družba

    »Nacizem je tedaj številne Nemce spremenil v morilce«

    "Vsi nosimo v sebi kali dobrega in zlega, seveda v različnih razmerjih, in da tudi izkazujemo v svojih življenjih dobro in zlo. Koliko dobrega ali slabega iz človekove narave se udejanja, je v največji meri odvisno od družbenega konteksta in okoliščin. Če je vodilna ideologija sovraštvo, filozofija nadčloveka, ki ima pravico pobijati drugačne, filozofija, ki nagrajuje tiste, ki so najbolj učinkoviti v povzročanju trpljenja drugih, se bo pri številnih ljudeh razbohotila nečlovečnost. Dober primer za to je nacizem, ki je tedaj številne Nemce spremenil v morilce, četudi Nemci po svoji naravi niso nič slabši od drugih narodov."

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Družba

    Če bi ga res skrbelo za otroke ...

    "Ob neprestani mantri, da otrok potrebuje očeta in mater, se sprašujem, kako se ob tem počutijo tisti, ki živijo v enostarševskih družinah, samohranilke in samohranilci, ki prav tako kot številni drugi z veliko odrekanja, a z ljubeznijo in skrbjo vzgajajo svoje otroke. Več kot četrtina družin v Sloveniji je takih. In kako se ob tem počutimo vsi drugi, ko nekdo v imenu ozke strankarske politike tako počez in brez sramu sodi naše družinsko življenje zgolj po njegovi obliki in ne vsebini? Če bi ga res skrbelo za otroke, potem bi vedel, da na otrokov razvoj vplivajo procesi v družini, kakovost skrbi za otroke, medsebojna navezanost otrok in staršev, ne pa takšna ali drugačna oblika družine."

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Politika

    »Ne vem, kako nisi opazil, da je bil tvoj govor predvsem nacističen napad, vreden Josepha Goebbelsa«

    Zsuzsa Hegedus, svetovalka madžarskega predsednika vlade Viktorja Orbana in članica njegovega ožjega kroga je odstopila po njegovi izjavi, da "Madžari niso mešana rasa in da nočejo postati mešana rasa".

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Družba

    »Kriza je morda edino normalno stanje človeštva v 21. stoletju«

    "Kriza je, skratka, morda edino normalno stanje človeštva v 21. stoletju. To pa seveda ne pomeni, da lahko ob tem spoznanju dvignemo roke v zrak in se prepustimo apatiji na 'težavni poti v prihodnost', kot je to v naslovu knjige o podnebnih problemih našega planeta ubesedil futurist in okoljevarstvenik James Lovelock. Nasprotno. S krizami lahko sobivamo in jih obvladujemo predvsem takrat, ko nehamo iskati sovražnika v lastnih vrstah in se namesto tega posvetimo solidarnemu reševanju skupnih izzivov, med katerimi je osrednji preživetje človeštva in človečnosti."

  • Uredništvo

    27. 7. 2022  |  Kultura

    Marina Abramović: »Samo junak nas lahko reši! Nekdo, ki žrtvuje vse.«

    "Leta 2001 je bil junak zelo osebno delo, saj se je navezovalo na smrt mojega očeta, ki je bil narodni heroj. Danes razumemo junaštvo v povsem drugačni luči. Smo v letu 2022. Junaštvo ima veliko širši pomen. Zlasti v luči vojene v Ukrajini. V tem trenutku potrebujemo udarne podobe in podoba junaka na konju je zelo močna. Samo junak nas lahko reši! Nekdo, ki žrtvuje vse."

  • Uredništvo

    26. 7. 2022  |  Družba

    »Nostalgija po dobrih starih časih kliče po orožju«

    "Tradicija je nekaj, na kar se ljudje navadimo. Tisti, ki so zgoraj in imajo moč, še hitreje in z večjim veseljem kot oni, ki so spodaj in moči nimajo. Če traja kakšen običaj, porojen iz zlorabe moči, stoletja, ga je toliko težje spremeniti, čeprav se ob malo globljem razmisleku upira modernejšemu pojmovanju človekovih pravic. Imeniten primer je suženjstvo. Odkar je Kolumb odkril Ameriko, če preskočimo tisočletja suženjstva pred tem, je to cvetelo do uradne odprave leta 1865. A žlahtna tradicija, po kateri je bil črni suženj zgolj stvar, predmet, se na različne načine ohranja vse do danes, ko imamo na eni strani vse bolj agresivna gibanja belske prevlade, na drugi pa obrambna, ki opozarjajo, da so tudi življenja črnih pomembna. Nostalgija po dobrih starih časih kliče po orožju in vdor v Kapitol je treba gledati tudi v tej luči."

  • Uredništvo

    26. 7. 2022  |  Družba

    Najboljša obramba pred požarom

    "Družbeno tkivo prostovoljnih gasilskih društev je dovolj odporno, da vanj niso prodrli pritlehni politični motivi. Ljudje različnih prepričanj znajo sodelovati. A to sodelovanje se mora preseliti v najširši okvir. Najboljša obramba pred požarom je – da do požara ne pride. Obsežni gozdni požari nastajajo zaradi pregrevanja planeta. Desetletja bodo potrebna za ustavitev pregrevanja. V teh desetletjih bodo požari eksponentno bolj pogosti, če se linearna krivulja pregrevanja ne obrne."

  • Uredništvo

    24. 7. 2022  |  Politika

    Ura resnice za Slovenijo

    "Prednost, ki si jo Janša nabira s svojimi bombnimi detonacijami, tokrat na nacionalni TV, s protislovnim imenovanjem Urbanije na eni strani in najavo referenduma na drugi, bi logično lahko pomenila slabljenje Goloba in njegove 'Svobode'. Toda na drugi strani, in če imamo v mislih zadnjo veliko privatizacijo zdravstva, nemara pa v prihodnosti še česa okrog energetike, se lahko pokažejo momenti politične vzajemnosti."

  • Uredništvo

    24. 7. 2022  |  Družba

    »Zgodovina človeške civilizacije je v dobršni meri zgodovina vojn«

    "Zgodovina človeške civilizacije je v dobršni meri zgodovina vojn. Vojna je dogodek, ki ima praviloma sila velike posledice za vso družbo. Posledice občutijo vsi, ne samo tisti, ki jo sproži in vodi. Posledice ima za zmagovalce in za poražence. Vojna ni samo racionalna zadeva, ampak je vedno čustveno obarvana. Je ekstremno čustveno stanje za aktivne udeležence. Določala je usode držav in vladarjev. In navadnih ljudi. Ne gre samo za vojake, ampak predvsem za trpljenje običajnih ljudi, smrt, uničenje, dolgotrajne družbene posledice. Vse to je vojna. Ne smemo se čuditi, da so se z njo najprej ukvarjali zapisovalci in kronisti, za njimi pa tudi umetniki, zgodovinarji."

  • Uredništvo

    25. 7. 2022  |  Družba

    Trgovine bodo morale imeti ob prižgani klimatski napravi zaprta vhodna vrata

    Zaradi strmega naraščanja cen energentov, bodo morale meti po novem trgovine v Franciji ob prižgani klimatski napravi zaprta vhodna vrata, sicer jih lahko doleti kazen. Omejeno bo tudi svetlobno oglaševanje.

  • Uredništvo

    24. 7. 2022  |  Politika

    »Vstop Hrvaške v schengen pomeni priznanje arbitraže«

    "Z vstopom v schengen bo Hrvaška - pravno gledano seveda - priznala tudi meje držav, ki so že članice schengna, torej tudi Slovenije, in s tem posredno tudi arbitražno odločitev. Razlog je ključni schengenski dokument, Evropska konvencija o implementaciji schengenskega sporazuma, ki ga Hrvaška ob vstopu seveda mora spoštovati. Ta pa že v prvem členu določa, da so zunanje meje schengenskega območja zunanje meje članic schengna tako na kopnem kot na morju. Meja med Hrvaško in Slovenijo po vstopu Hrvaške sicer postane notranja schengenska meja in s tem de facto nepomembna. Ampak le do tedaj, dokler se ne zgodi, da bi morali tudi mi schengen začasno suspendirati. To pa je tisto, kar se dogaja že sedem let na avstrijsko-slovenski meji, pa na nemško-avstrijski meji in tako vse gor do severa. Tam je schengenski režim suspendiran zaradi ilegalnih migracij. Če bomo to morali storiti na meji s Hrvaško tudi mi, bo seveda jasno, da je meja na morju tam, kjer je določena z arbitražno odločitvijo."