Uredništvo

  • Uredništvo

    30. 6. 2022  |  Družba

    »Prepričani smo bili, da mi preiskujemo Google, v resnici pa je Google ves čas preiskoval nas«

    "Google in druga tehnološka podjetja so iskala nove vire prihodkov, ki niso bili vezani na njihovo prvotno dejavnost. Vodilni pri Googlu so razumeli, da dejansko sedijo na pomembni novi dobrini, ki so jo poimenovali “vedenjski presežek” (behavioural surplus): celovitost zbranih informacij o vsaki naši misli, besedi in dejanju, ki jih je mogoče z dobičkom prodajati za predvidevanje – pa tudi za določanje in preoblikovanje – vseh naših potreb."

  • Uredništvo

    29. 6. 2022  |  Politika

    »Desnica v treh desetletjih ni imela predsednika republike, toda najbolj njen do zdaj je bil prav Pahor«

    "Od Pahorja je ob koncu kariere ostala popolna (instagramska) forma, vsebina je bila pri njem v vsej karieri drugotnega pomena. A to še zdaleč ne pomeni, da je bil Pahor apolitični predsednik. Desnica v treh desetletjih ni imela predsednika republike in nič ne kaže, da se bo v tem pogledu kaj spremenilo na jesenskih volitvah. Toda najbolj njen do zdaj je bil prav Pahor. Mnogo volivcev z desne sredine ga je vzelo za svojega. Parlamentarne volitve so bile referendum proti janšizmu, ki ga je Pahor poskušal neumorno legitimirati s tem, da je politiko in način vladanja, ki tepta osnovne postulate pravne države in dostojne politične kulture, vztrajno upravičeval in v Janševem imenu iskal navidezen dialog z levo sredino. Na letošnjih parlamentarnih volitvah je torej izgubil tudi Pahor."

  • Uredništvo

    29. 6. 2022  |  Svet

    »Pravice je treba braniti z enako silovitostjo in brezobzirnostjo, s kakršnima jih napadajo«

    "Od šestdesetih let naprej se je zdelo, da se ameriška družba lahko razvija samo v smeri vedno širšega razumevanja svoboščin in napredka. Vtis je bil mogoč zato, ker je Atlantik tako močan filter. Čezenj so prišle skoraj samo reči, ki so bile Evropejcem všeč. Zadržal pa je neskončno število političnih ofenziv, cerkvenih shodov in fundamentalističnega aktivizma, ki so vsako nedeljo in tudi vsak ponedeljek zahtevali ukinitev ustavne pravice. Ameriška liberalna levica je živela v usodni iluziji, da jo odločitev vrhovnega sodišča ščiti za vse večne čase in da pravice ni treba braniti. Konservativna desnica pa je zakon razumela kot prehodno določbo, ki jo je mogoče z enim sklepom razveljaviti. Vse, kar je potrebovala, je bilo sodišče, na katerem so fundamentalistični desničarji v večini. Trajalo je petdeset let, končno dejanje pa je bilo skoraj lahkotno. To pot se od Američanov velja naučiti, da je treba pravice braniti z enako silovitostjo in brezobzirnostjo, s kakršnima jih napadajo."

  • Uredništvo

    28. 6. 2022  |  Politika

    »Janša mi je stopil z vojaškim čevljem za vrat«

    "Iskren sledilec tega: 'Prej ste vi 50 let kradli, zdaj bomo pa mi.' Sicer pa ga poznam iz ZSMS-ja in vem, kako je marširal z jugoslovansko zastavo, kako mi je stopil z vojaškim čevljem za vrat, ker nisem hotela streljali na vojaških vajah. Mi smo imeli pisarne skupaj. Bil je zvest liniji. Jaz bi rekla, da je ves čas tak. Zna imeti več obrazov."

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »Velika napaka je bila, da Pahor in Cerar nista zamenjala Janševih kadrov«

    "Točno te kadrovske menjave so zelo jasna in razumna predvolilna obljuba predsednika vlade Roberta Goloba. Po moji oceni je bila velika napaka, da vladi Boruta Pahorja in Mira Cerarja nista zamenjali kadrov Janeza Janše. Videli smo, kako je Janševa vlada dobesedno kanibalizirala vse institucije, v katere je postavila svoje kadre. Zakaj so se ta kadrovanja zgodila, je jasno: SDS namreč razume državo kot nekoč partija, da stranka je država."

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »V parlamentu se je pojem 'histerija' nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk«

    "Danes izraz 'histerija'/'histerično' za ženske uporabljajo nevedni, patriarhalci, mizogini in seksisti. In glej, v parlamentu se je ta pojem nenadoma spet pojavil, skupaj z večjim številom žensk in za marsikoga nevzdržnim številom visokih položajev, ki so jih zavzele ne le v parlamentu, ampak tudi v vladi. Ena je še posebej izpostavljena tovrstni primitivni žalitvi - predsednica parlamenta. Da bi jo ta prezira vredna populacija razglasila za histerično, je dovolj, da ženska spregovori. Izrezi, čevlji ali karkoli drugega so tu, da še poglobijo občutke užaljenosti wannabe macho moškega."

  • Uredništvo

    27. 6. 2022  |  Politika

    »Zakaj za predsednika republike ne kandidira Janez Janša«

    "Nekaj mesecev pred letošnjimi predsedniškimi volitvami slovenska desnica še vedno ni predstavila svojega kandidata. Najbrž zato ne, ker ga sploh nima. Ker so očitno že vnaprej vrgli puško v koruzo. K temu je verjetno pripomogel tudi velik poraz na zadnjih parlamentarnih volitvah."

  • Uredništvo

    26. 6. 2022  |  Politika

    »Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov«

    "Jaz nisem le en predal, jaz sem več predalov. Težko bi rekla, da sem samo liberalka, socialistka, zelena in tako naprej. Zagotovo sem socialen človek, imam občutek za socialno pravičnost, bolijo me krivice, revščina, nemoč. Boli me, da tega včasih sploh ne opazimo ali pa opazimo in proti temu nič ne ukrenemo. Boli me, da gledamo slike ljudi, ki živijo v napol podrtih hišah, a nič ne ukrenemo. Boli me, da otroci, ki so prizadeti v svojem razvoju, nimajo možnosti za ustreznejše in dolgotrajnejše terapije, ki bi izboljšale njihov položaj. Bolijo me invalidi, ki so odrinjeni na rob družbe. Boli me tudi to, da gledamo slike trpinčenih živali, a ne ukrepamo. Boli me, da zgolj jadikujemo in nič ne naredimo. Kot predsednica državnega zbora si želim prispevati k izboljšanju položaja socialno ogroženih skupin, predvsem otrok in invalidov, tudi živali. Zavedam se, da nimam veliko pristojnosti, a lahko vsaj opozarjam. Že kot otrok so me motile bolečine nemočnih in trpinčenih. Danes pa imam možnost, da lahko nekaj naredim. Lahko grem, povem, opozorim."

  • Uredništvo

    26. 6. 2022  |  Družba

    »Največ lastniških hiš je bilo v Sloveniji zgrajenih v sedemdesetih in osemdesetih letih«

    "Naše izhodišče je bilo zagotovo boljše v marsikaterem pogledu. Slovenija je imela razvite že mnoge tržne institute, v blagovni menjavi ni bila omejena le na vzhodni trg, imeli smo višjo raven tehnološkega razvoja, oblikovanje cen in proizvodnje je v večji meri že delovalo po načelih tržnega gospodarstva, leta 1989 so bili ukinjeni delavski sveti. O navedenem priča dejstvo, koliko uspešnih podjetij smo imeli in koliko svetovno prepoznanih blagovnih znamk. Razen mlajših generacij, pa še tej je večina znamk znanih, kdo ne pozna kolesa Pony (Rog Ljubljana), pijač Ora, Schweppes, Viljamovka, Boonekamp (Talis Maribor), mortadele Gorica, kraškega pršuta (MIP Nova Gorica), majoneze in gorčice Thomy (Kolinska Ljubljana), šampona Subrina, pralnega praška Mixal, kreme Solea (Zlatorog Maribor), hlačnih nogavice Peggy (Polzela), avtomobila R-4 (IMV Novo mesto) …"

  • STA

    25. 6. 2022  |  Politika

    »Če bo ideja skupnega dobrega prevladovala, bo pri nas še lepše, kot je«

    Prvi predsednik republike Milan Kučan in predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle si ob 31. obletnici osamosvojitve Slovenije, želita večje enotnosti slovenskega naroda. Strinjata se, da je bila prav ta ključna, da smo dobili svojo državo. Prav tako menita, da bi za dosego skupnih ciljev morala prevladati ideja skupnega dobrega.

  • Uredništvo

    25. 6. 2022  |  Družba

    »Profesionalno me je Titov priimek še najmanj obremenjeval«

    "Profesionalno me je priimek še najmanj obremenjeval. Naš svet je specifičen in po mojem vedenju ne vsebuje možnosti, da napreduješ ali nazaduješ zaradi svojega priimka. Prostaki in kreteni so sicer povsod, a še vedno mislim, da je gledališče prostor, kjer priimek ni pomemben. Na svojo družino sem zelo ponosna, a mislim, da mora ljudi zanimati predvsem to, kar delam. Podpiram pa odločitev hčerke, saj pravzaprav babičinega priimka nima nihče in ji je tako na nek način izrazila spoštovanje, saj je bila babica izjemna ženska."

  • Uredništvo

    25. 6. 2022  |  Politika

    »V primeru Janševe vlade je šlo za pustošenje po kulturnem področju«

    "V primeru zadnje vlade je resnično šlo za pustošenje po kulturnem področju, in posledično se je pokazalo, kako pomembno mesto ima kultura v naši družbi. Odpirala so se vprašanja, o katerih bi upravičeno mislili, da so leta 2022 že zdavnaj presežena. Kulturno ministrstvo mora biti zaveznik kulture, infrastrukturna hrbtenica kulturnega sistema ter platforma za razvoj in normalno delovanje javnih zavodov in nevladnih organizacij, umetnikov, samozaposlenih v kulturi."

  • Uredništvo

    25. 6. 2022  |  Kultura

    Portorož in Piran v znamenju jazza

    Od 29. junija do 2. julija bo b Avitoriju Portorož in Gledališču Tartini Piran potekal Jazz festival Piran/Portorož, ki ga je Avditorij Portorož ob svoji 50-letnici zasnoval skupaj z uveljavljenim glasbenim poznavalcem Branetom Rončelom. Obiskovalci bodo lahko prisluhnili osmim vrhunskim svetovnim interpretom jazza, funka, bossa nove, afriškega jazza in popularne brazilske glasbe.

  • Uredništvo

    24. 6. 2022  |  Politika

    »Janša lahko zagreši največje korupcijsko dejanje, pa ne bo izgubil podpore«

    "Ko levo liberalne stranke ne opravijo svoje naloge, se pojavi kaos. Vemo, da lahko Janša zagreši največje korupcijsko dejanje, pa ne bo izgubil podpore. Janšo lahko kritiziramo 24 ur na dan, pa to ne pomaga, ker ni on glavni akter. Glavni akter je liberalna sredina, ki mora nekaj ustreznega ponudit, sicer se v tej praznini pojavi populizem."

  • Uredništvo

    23. 6. 2022  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA

    Jutri izide nova Mladina! Ilustracijo na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in Mladinin hišni karikaturist Tomaž Lavrič. Več o privatizaciji zdravstva in tem, da je pacient na drugem mestu, preberite v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 24. junija, dalje. #Mladina25

  • Uredništvo

    23. 6. 2022  |  Družba

    »Poteza vodstva TV Slovenija je iracionalna in nedopustna«

    "Poteza vodstva TV Slovenija, da med stavko zaposlenih, ki poteka na delovnih mestih, mesari po programu, odpoveduje oddaje ali jih krči na smešno minutažo, je iracionalna. Je nedopustna. Je skregana s poslanstvom institucije, ki jo vodijo. Ima pa neko logiko. RTV Slovenija je javna ustanova. Dela za javnost. Deluje v javnem interesu. In javnost je nekaj, kar, kot je pred 238 leti zapisal Kant, rezonira. Javnost ni gruča posameznikov, gruča osebkov, na katerih se meri rating gledanosti ali poslušanosti oddaje. Javnost ni gmota, iz katere iztisnemo podatke, ki zanimajo oglaševalce. Javnost je tisto, kar je vmes med posamičnimi osebki in državo. Paradoks je, če generalno vodstvo RTV Slovenija, kot pravijo samim sebi, sestavljajo osebe, ki skoraj četrt tisočletja starega koncepta javnosti ne razumejo. Ne le da ga ne razumejo. Tudi sovražijo ga. Kar se jim zdi vredno, so ratingi."

  • Uredništvo

    23. 6. 2022  |  Svet

    »ZDA nimajo pojma kulture«

    "To, da ZDA nimajo ministrstva za kulturo in da ga nikoli niso imele, se mi je zdelo najbolj povedno za razumevanje razlike med Evropo in Ameriko. ZDA nimajo pojma kulture. Njihova drugačnost je prav v tej točki, da so civilizacija, ki za svojo legitimacijo ne potrebuje kulture. Dovolj so jim politične institucije, ki omogočajo svobodo. Ali bolje, life, liberty and the pursuit of happiness. Življenje, svobodo in zasledovanje sreče, kakor piše v deklaraciji neodvisnosti. Tam je dana samo možnost vsega trojega. Tudi njihova ustava, ki izhaja iz deklaracije, je zelo tehnična."

  • Uredništvo

    21. 6. 2022  |  Politika

    Jonas poslancem SDS: »Si res mislite, da bi vi na referendumu zmagali? Halo!?«

    "Prisegel sem si, da bom s prvim javnim nastopom začel pozno, da se bom najprej potuhnil in čim več naučil, ker je to moja prva politična izkušnja, ampak jeb***, da ne morem biti tiho. Tale ovalna miza, za katero sedim, me je spomnila na poker mizo in priznam, včasih sem rad igral poker, s čimer sem prenehal pred 15 leti, mladost je norost, ampak vseeno mi je pa nekaj ostalo iz tistih časov. Če pomislim po kartaško, pogledam svoje karte in nato pogledam čez mizo, obraz nasprotnika in se ne morem znebiti občutka, da fantje in dekleta tamle blefirajo."

  • Uredništvo

    21. 6. 2022  |  Družba

    »Neoliberalizem je crkujoča laž«

    "Če sta covid in vojna prinesla kakršno koli vsem razumljivo razkritje, potem je to spoznanje, da je neoliberalizem v izteku, da je crkujoča laž, da v njem ni nič novega in tudi nič liberalnega, je laž močne peščice ljudi o samodelujočem, samoregulirajočem se trgu. Tisto, kar se nam vse bolj jasno kaže kot prihodnost, pa se zdi še najbolj podobno neofevdalizm."

  • Uredništvo

    21. 6. 2022  |  Kultura

    Tako kot se otrok osvobaja oprijemov odraslih, ko shodi v razširjene prostore sveta ... 

    V Ljubljani bo med 22. in 24. junijem potekal festival sodobne odrske umetnosti Kalejdoskop, ki ponuja ogled otroške in mladinske produkcije in plesne predstave mednarodno uveljavljenih imen iz področja izraznega plesa. Je del mednarodnega projekta Liberty, ki ga je podprla Ustvarjalna Evropa, del katerega je kot partner tudi Pionirski dom – Center za kulturo mladih.

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Družba

    »Žal živimo v državi, ki je precej neusposobljena, da bi se ustrezno odzvala na takšne krizne razmere«

    "Ko v naoljenem kolesju globalnih oskrbnih sistemov ni zapletov, so trgi mirni, ko pa samo malo zaškriplje, države, podjetja in drugi deležniki, ki so odvisni od izvoza nekaj velikih igralcev, postanejo nervozni in tržne cene eskalirajo. Žal živimo v državi, ki je precej nebogljena in neusposobljena, da bi se ustrezno odzvala na takšne krizne razmere. To ne velja le za agroživilski sistem. Kaže se, da je enako v energetiki, zdravstvu, pri črpanju denarja iz evropskih strukturnih skladov ... Politična odzivnost krni, zato se v globalni igri prepogosto ne znajdemo. Ni sistemskega, kolektivnega razmišljanja in razgledanosti. Vedno se zgledujemo po drugih, toda enkrat hočemo biti poniglavi, drugič se skrivamo in smo ponižni."

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Družba

    »Moteče oddaje z motečim voditeljem ni več«

    "Ne vem, ali je mogoče razumeti drugače, kot je videti: moteče oddaje z motečim voditeljem ni več. Moteče za del občinstva, predvsem pa politične javnosti, prejšnje vladajoče, in zadostno število programskih svetnikov, da 40 tisoč podpisov in številni protesti ne spremenijo ničesar. Kot varuhinja sem naivno verjela, da tako brutalni posegi v ustaljene navade občinstva niso mogoči. In ko bi se iz spoštljivosti do gledalstva vsaj kdo potrudil za kakšen vsebinski argument. Pa nič. Preberite še enkrat pojasnila vodstva, od lanske jeseni, ko je prvič završalo, do danes. Nič."

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Kultura

    Mladinin fotoreporter v finalnem izboru mednarodnega natečaja

    Na mednarodnem fotografskem natečaju 35 Awards se je v finalni izbor uvrstil tudi Mladinin fotoreporter Gašper Lešnik, in sicer s fotografijo pesnika Dejana Kobana, ki je bila posneta na protestu proti izpraznitvi Roga.

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Politika

    Danes ob 19. uri na Trgu republike shod za javno RTV

    "Stavkovni odbor, ki je na dan stavke pripravil neokrnjen in neskrajšan program vseh dnevnoinformativnih oddaj na Televiziji Slovenija, pa tudi tematsko oddajo Tednik ugotavlja, da sta generalni direktor Televizije Slovenija Andrej Grah Whatmough in odgovorna urednica informativnega programa TVS Jadranka Rebernik grobo posegla v obliko naše stavke," sta v sporočilu za javnost zapisala Stavkovni odbor in pogajalska skupina Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija.

  • Uredništvo

    19. 6. 2022  |  Politika

    »Gibanje Svoboda mora biti levo progresivna stranka«

    "Volivci, ki so podprli Gibanje Svoboda, imajo zelo jasne vrednostne ideje o tem, kaj naj bi ta stranka predstavljala. Najverjetneje je to predvsem bolj progresivna politika, hkrati pa izraža tudi zelo jasno spoštovanje nekaterih demokratičnih svoboščin, ki jih je desna sredina postavila v ozadje. Volivci pričakujejo levo liberalno stranko, predvsem v kulturnem smislu in ne toliko ekonomskem. Od Goloba se v gospodarstvu pričakuje tudi preprečevanje kronizma. Skratka, jasno je, da mora biti Gibanje Svoboda levo progresivna stranka. Pri tem pa vidim izzive za tisti del, ki ga je uspelo pridobiti Stranki Alenke Bratušek, še posebej pa Listi Marjana Šarca."

  • Uredništvo

    19. 6. 2022  |  Družba

    »Lahko da je že prepozno«

    "Lahko da je že prepozno. Vlak rušenja nacionalke je ostal brez tirov. Prosto pada v prepad. Zakaj? Preprosto zato, ker ta tip, ta generalni direktor, nima treh čistih o televiziji. Tip nima dveh čistih o medijskem prostoru. Tipu se niti približno ne sanja, kaj je to javna televizija. In tak tip ti gre uničit institucijo. Kot kakšen buldožer korak za korakom. Ta tip gre ukinjat oddaje. Ta tip gre nastavljat nesposobneže na odgovorna mesta. Ta tip gre v projekt alternativnega informativnega programa z neko Panoramo, ki je na ravni sedemdesetih. Na ravni totalnega amaterizma in vaškega primitivizma ter bulvarskega beleženja stvarnosti. In ta tip gre na koncu ukinjat dopisništva nacionalke v Moskvi, Rimu, Berlinu in Bruslju."

  • Uredništvo

    20. 6. 2022  |  Kultura

    Plakatiranje prepovedano!

    V Galeriji Nove univerze v Ljubljani bodo danes ob 19. uri odprli razstavo plakatov Novega kolektivizma z naslovom Plakatiranje prepovedano! Kulturni plakati umetniškega kolektiva Novi kolektivizem so nastali ob različnih priložnostih v obdobju od sredine osemdesetih do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja.

  • Uredništvo

    19. 6. 2022  |  Politika

    Kaj so volitve v resnici pomenile?

    "Utopitev dveh strank, Šarčeve LMŠ in SAB Alenke Bratušek, v Golobovem Gibanju Svoboda v demokratični kulturi Slovenije vzbuja nelagodje. Volilni glasovi zanje bodo uporabljeni dvakrat stran od namena. Zato se skoraj dva meseca po volitvah postavljajo vprašanja, kaj so volitve v resnici pomenile, kaj se dogaja na slovenskem političnem in družbenem prizorišču – tudi to, v imenu česa je vladajoča Golobova stranka lahko zmagala in koliko je njena legitimnost odvisna od predvolilnih zavez."

  • Uredništvo

    19. 6. 2022  |  Družba

    »Ženska nima težav, če je robot«

    "Mizoginija je vseprisotna. Ko so ženske skrite in niso na položajih, mizoginija ni tako očitna, zdaj ko so, je eskalirala. Vse te ženske čaka težja pot, tako kot jih je že doslej. Da ima ženska kolikor toliko miru in lahko normalno dela, mora biti odločna, a premišljena in ne preveč emocionalna. Ženska nima težav, če je robot."

  • Uredništvo

    18. 6. 2022  |  Politika

    »Miroljubnost ni politika za mirne čase«

    "Pacifizem do danes ni dobil priložnosti, ker evropsko zunanjo politiko oblikujejo čustva. Evropa se za politiko oboroževanja Ukrajine ni odločila v vakuumu preudarnega razmisleka o tem, kaj se v resnici dogaja, pač pa v zmesi panike in užaljenosti, ki jo določajo demoni preteklosti. Zgodovinski spomin se je izkazal za nekaj, kar sicer lahko služi, ko opominja, a lahko tudi nagaja, ko izkrivlja sliko realnosti. Evropa se je na rusko invazijo odzvala po instinktivni povezavi aktualnosti z dogodki druge svetovne vojne."