• IK, STA

    12. 9. 2019  |  Politika

    Slovesnost ob dnevu vrnitve Primorske k matični domovini letos v Ajdovščini 

    V nedeljo bo minilo 72 let od uveljavitve pariške mirovne pogodbe, s katero se je večina Primorcev, ki so pred tem trpeli pod fašizmom, pridružila matičnemu narodu v okviru tedanje jugoslovanske federacije. V Sloveniji zato 15. septembra praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini. Osrednja prireditev ob prazniku bo letos v Ajdovščini.

  • Uredništvo

    12. 9. 2019  |  Politika

    Spopad za sanjske službe v državni energetiki, kjer vsak direktor zasluži več kot 100.000 evrov na leto

    JUTRI izide NOVA MLADINA! Naslovnico je ustvaril Tomaž Lavrič, v novi številki pa si boste lahko prebrali več o spopadu za sanjske službe v državni energetiki, kjer vsak direktor zasluži več kot 100.000 evrov na leto! #Mladina37 

  • Danes je nov dan

    12. 9. 2019  |  Družba

    Gospodarska javna služba

     V krajevni skupnosti Jagodje - Dobrava so pred dnevi začeli zbirati podpise proti zaprtju tamkajšnje poštne poslovalnice. Pošta Slovenije namreč v skladu s svojo strategijo "optimizira" svoje omrežje, kar v laičnem žargonu pomeni predvsem ukinjanje številnih "tržno nezanimivih" poslovalnic. Zapiranje poslovalnic je sicer samo še en kamenček v mozaiku spornih praks vse bolj skomercializirane Pošte Slovenije.

  • IK, STA

    12. 9. 2019  |  Svet

    Uber bo odpuščal

    Ameriško podjetje Uber, ki upravlja z istoimensko spletno platformo za posredovanje prevozov, bo odpustilo osem odstotkov zaposlenih v svojih produktnih in inženirskih enotah. Brez dela bo tako ostalo 435 ljudi. Pri Uberju so zapisali, da bo lahko le na ta način našli pot do dobičkonosnega poslovanja.

  • Damjana Kolar

    12. 9. 2019  |  Kultura

    Deset kulturnih dogodkov od četrtka do nedelje

    Tokrat priporočamo razstavo Concrete Dreams / Betonske sanje, ki se ukvarja z dediščino industrijske arhitekture, predvsem nekdanjih totalitarnih sistemov, koncert domače synthpop zasedbe Futurski, razstavo Arjana Pregla z naslovom Gugu Gaga, ki je v novi seriji slik izhajal iz risb svojih otrok, festival za mesto in klavir Pianopolis, premiero drame Gorana Vojnovića Rajzefiber v režiji Anice Tomić.

  • Uredništvo

    12. 9. 2019  |  Kultura

    Po bolezni predstava, ki podira tabuje

    V KGB Maribor bo v petek, 13. septembra ob 20.00 premiera avtorske stand-up komedije Reneja Volkerja z naslovom Razprodano. Rene sebe opisuje kot hudomušnega razdiralca tabujev ter zagovornika ljubezni in svobode. V opisu predstave piše, da je njegova življenjska zgodba kot Almodovarjev film. Februarja je v Salonu uporabnih umetnosti, kjer je bival, pisal, ustvarjal in delil zgodbe z ljudmi, pripravil enomesečni interaktivni projekt Mozaik Jaza. 

  • Izak Košir

    11. 9. 2019  |  Politika

    "Pahor bi moral odstopiti, saj je ogrozil varnost Slovenije"

    "Minuli teden si je predsednik republike Borut Pahor na blejskem forumu privoščil neprimerno, nerazumno, ksenofobno ter za Slovenijo objektivno politično in diplomatsko izjemno škodljivo izjavo, da Turčija in Ukrajina ne moreta računati na polnopravno članstvo v EU," so intelektualke in intelektualci zapisali v javnem pismu, ki so ga med drugim podpisali tudi Svetlana Slapšak, Vlado Miheljak, Boris Vezjak, Rudi Rizman in Milica Antić Gaber. Pahorju namreč očitajo, da z omenjeno izjavo ni le zanikal svoje poprej izražene podpore evropski perspektivi Turčije, ampak je tudi močno presegel svoje pristojnosti predsednika republike in članice EU. Obenem pa se je po njihovem ponovno izkazal za "povsem neverodostojnega politika, ki ne more biti deležen zaupanja slovenskih državljank in državljanov, evropskih in mednarodnih partnerjev", saj "zaloputnjena vrata EU spodbujajo tudi vzpon avtoritarizma v državah, ki izgubljajo evropsko perspektivo".

  • Uredništvo

    11. 9. 2019  |  Politika

    Pahor odgovarja: Imam odlične osebne in politične odnose z voditeljema Turčije in Ukrajine 

    Prejeli smo odgovor Urada predsednika republike na javno pismo 28 intelektualk in intelektualcev, ki ga pozivajo k odstopu (pismo si lahko preberete na tej spletni povezavi). "Domači in mednarodni javnosti je že vrsto let znano mnenje predsednika republike Boruta Pahorja o posebnem statusu (sui generis) Turčije in Ukrajine v okviru Evropske unije," so zapisali v uradu predsednika in dodali, da je predsednik Pahor že ob obisku turškega predsednika Erdogana v Sloveniji marca 2015 dejal, da »bi po njegovih besedah zaradi počasnosti pogajalskega procesa veljalo razmisliti tudi o statusu sui generis«. A dokler pravni red EU takšnega statusa ne predvideva, si bo Slovenija prizadevala za članstvo Turčije, še pravijo v predsednikovem uradu.

  • Darja Kocbek

    11. 9. 2019  |  Svet

    Zakaj se je treba bati tega svetovalca, ki ga označujejo za sodobnega Rasputina

    Mediji so ga označili za »arhitekta izstopa brez dogovora«, pa »Rasputina« in »političnega Svengalija«. Starosta britanskega parlamenta Ken Clarke je pred kratkim zatrdil, da Dominic Cummings, glavni svetovalec predsednika britanske vlade Borisa Johnsona, dejansko vodi državo. V trditvi, da je arhitekt brexita, je po poročanju Euronews nekaj resnice. Kampanja za brexit ni bila njegova prva podpora evroskepitične teme. Med letoma 1999 in 2002 je vodil kampanjo, naj Združeno kraljestvo ne prevzame evra. Kljub povezavam s konservativci, nikoli ni bil član stranke.

  • IK, STA

    11. 9. 2019  |  Svet

    Kdo vse izvaja skrajno medijsko cenzuro?

    Eritreja je najslabša država na svetu, ko gre za cenzuro medijev. Skrajne ukrepe na področju medijev poleg tega izvaja še devet držav, med njimi Kitajska, Severna Koreja ter Savdska Arabija in Iran, navaja Odbor za zaščito novinarjev (CPJ). Za medijsko svobodo najslabši režimi vladajo Eritreji, Severni Koreji in Turkmenistanu. Tam so mediji "trobilo države, neodvisno novinarstvo pa se izvaja v izgnanstvu", izpostavlja poročilo te nevladne organizacije s sedežem v ZDA.

  • Danes je nov dan

    11. 9. 2019  |  Družba

    Poceni darilo

    Presaditev organa je za nekatere lahko zadnje upanje za preživetje. V Sloveniji smo leta 2018 opravili 111 presaditev, po smrti pa so bili organi odvzeti 48 darovalcem.

  • IK, STA

    11. 9. 2019  |  Svet

    Apple bo konkuriral Netflixu

    Ameriški tehnološki velikan Apple je na tradicionalni jesenski predstavitvi novosti v kalifornijskem Cupertinu predstavil nekoliko posodobljene različice svojih pametnih telefonov iPhone, vendar pa bo na naslednjo generacijo, ki bo skladna s tehnologijo 5G, treba počakati do prihodnjega leta.

  • Damjana Kolar

    11. 9. 2019  |  Kultura

    Deset dni dogajanja za deseto obletnico

    Center urbane kulture Kino Šiška je v desetih letih delovanja postal osrednja slovenska institucija na področju sodobne koncertne ponudbe, dopolnjujeta pa jo še programa vizualne in uprizoritvene umetnosti. Njihovi najbolj prepoznavni programi so Špil liga, prva liga dijaških bendov, mednarodni festival sodobnega plesa CoFestival, mednarodni festival in konferenca MENT Ljubljana ter galerija DobraVaga. Deseto obletnico delovanja bodo obeležili s bogatim programom, ki bo potekal od 12. do 21. septembra. V sklopu praznovanja bodo deset dni posvetili glasbi, filmu, vizualni umetnosti, stripu, plesu in drugim umetniškim področjem, ki jih podpirajo že od leta 2009. 

  • Uredništvo

    10. 9. 2019  |  Politika

    Sloveniji resor za krizno upravljanje

    Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes predstavila porazdelitev resorjev komisarskim kandidatom in kako bo organizirano delo v komisiji. Slovenskega kandidata Janeza Lenarčiča se je najpogosteje omenjalo v povezavi z resorjem za humanitarno pomoč in širitev, dodeljen pa mu je bil resor za krizno upravljanje in humanitarno pomoč. Predsednica je sicer že včeraj objavila seznam komisarskih kandidatov, a brez resorjev. V novi ekipi, ki bo predvidoma 27-članska, saj je britanski izstop iz povezave načrtovan pred začetkom dela nove komisije, je 13 žensk, kar je največ do zdaj. Osem članov komisije je komisarjev že zdaj, ko komisijo vodi Luksemburžan Jean-Claude Juncker.

  • IK, STA

    10. 9. 2019  |  Svet

    Britanski parlament začasno prekinil delo

    Britanski parlament je ponoči za pet tednov prekinil delo. Pred prekinitvijo so poslanci že drugič zavrnili zahtevo premierja Borisa Johnsona za razpis predčasnih volitev 15. oktobra. Ta je potrebovala dvotretjinsko večino oziroma 434 glasov, Johnsonova zahteva pa je v 650-članskem spodnjem domu parlamenta dobila le 293 glasov podpore. Premier se je za prekinitev dela parlamenta odločil, da bi preprečil poslansko blokado njegove strategije glede brexita.

  • IK, STA

    10. 9. 2019  |  Svet

    Hrvaška noče sprejeti diplomatske note

    Srbsko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da je Hrvaška zavrnila sprejem diplomatske note, ki jo je srbska veleposlanica v Zagrebu Mira Nikolić želela izročiti potem, ko so hrvaške oblasti v soboto preprečile prihod srbskih vojakov na žalno slovesnost na Hrvaškem.

  • Beti Trtorebro

    10. 9. 2019  |  Politika

    Zakaj se Marjanu Šarcu smeji ob Tanji Žagar

    Pa smo le dočakali, da se je predsednik vlade Marjan Šarec rahlo sprostil in pokazal, da je iz mesa in krvi. Da vendarle ni Ledena kraljica. Pri tem mu je pomagala Tanja Žagar, ki se je v uredništvu Mladinamita iz začetkov rubrike spomnimo kot vodilno lisičko iz skupine Foxy Teens.

  • IK, STA

    10. 9. 2019  |  Svet

    So ruske oblasti pred volitvami uporabile pretirano silo?

    Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je včeraj v Ženevi izrazila zaskrbljenost zaradi policijskega nasilja nad protestniki pred nedeljskimi lokalnimi volitvami v Moskvi. Ob tem je pozvala k preiskavi domnevne pretirane uporabe sile, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  • IK, STA

    10. 9. 2019  |  Politika

    Slovenija letos izvozila že za več kot 20 milijard evrov blaga

    Slovenija je v prvih sedmih mesecih letos izvozila za 20,77 milijarde evrov blaga, kar je 14,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Uvoz se je povečal za 12 odstotkov na 19,83 milijarde evrov, je sporočil statistični urad. Julij je bil rekorden - v letni primerjavi se je izvoz okrepil za 46,3 odstotka na 3,96 milijarde evrov.

  • Danes je nov dan

    10. 9. 2019  |  Družba

    Če greš na Dunaj, ti ni več treba pustiti trebuha zunaj

    Dunaj je po oceni raziskovalcev revije The Economist drugo leto zapored tisto mesto, kjer je najlažje živeti, najbolj "liveable city". Sledi mu avstralski Melbourne, njemu Sydney, japonska Osaka je na četrtem mestu, kanadski Calgary, Vancouver in Toronto na petem, šestem in sedmem (slednjega si Toronto deli s Tokiem), deseterico pa zaključujeta danski København in avstralski Adelaide. 

  • Damjana Kolar

    10. 9. 2019  |  Kultura

    Nikogar ne briga?

    Trg francoske revolucije, Gosposka ulica, Križevniška ulica, Novi trg in Park na Ambroževem trgu v Ljubljani bodo med 11. in 13. septembrom prizorišča četrte edicije festivala sodobnih idej Indigo, ki se letos ukvarja z vprašanjem Nikogar ne briga? ter tematizira ravnodušnost in neobčutljivost za probleme okoli nas. V treh dneh se bodo zvrstile razstave, predstave, koncerti, delavnice, predavanja in strokovne debate s priznanimi domačimi in tujimi umetniki ter teoretiki na temo brezbrižnosti.

  • Darja Kocbek

    9. 9. 2019  |  Svet

    Več kot devet let zapora za opozicijsko političarko

    Sodišče v Istanbulu je regionalno vodjo opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP) Canan Kaftancioglu obsodilo na več kot devet let zapora zaradi teroristične propagande in žaljenja predsednika. »V tej državi se sodnih odločitev ne sprejema po zakonodaji, ampak se zakonodajo prikroji želenim kaznim,« je bila po poročanju STA po sojenju kritična Kaftancioglujeva.

  • STA

    9. 9. 2019  |  Politika

    Slovenija se pripravlja na predsedovanje Evropski uniji 

    Slovenija bo v drugi polovici leta 2021 drugič predsedovala Svetu Evropske unije. Priprave na to nalogo že intenzivno tečejo. Med drugim je vlada že sprejela tudi osnutek prednostnih nalog, stekle so tudi logistične priprave. Slovenija bo po besedah državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Igorja Mallyja, ki je vodja projekta, v ospredje postavila skrb za varno, trajnostno naravnano in na vladavini prava temelječo Evropsk unijo (EU).

  • IK, STA

    9. 9. 2019  |  Svet

    Slovenci kot turisti potrošijo precej pod povprečjem

    V Evropski uniji (EU) na turističnih potovanjih največ porabijo Luksemburžani, in sicer njihov državljan na potovanju povprečno potroši 769 evrov. To so podatki, ki jih je, večinoma na podlagi podatkov iz leta 2017, pred kratkim objavil Eurostat. Povprečje v EU je bilo 377 evrov, povprečen Slovenec pa je z 246 evri porabil precej manj.

  • Dominik Šik Vukovič

    9. 9. 2019  |  Svet

    Temna stran kolesarstva

    Kolo je sinonim za prevozno sredstvo, ki je do okolja prijazno, saj med kolesarjenjem v ozračje ne izpuščamo škodljivih toplogrednih plinov, kot npr. pri vožnji z avtomobilom. Med okoljsko najbolj škodljivimi športnimi dogodki pa najdemo številne kolesarske dirke. Dirka po Franciji – famozni Tour je največja kolesarska dirka na svetu – in spada med najbolj škodljive športne dogodke, gledano z vidika negativnih posledic, ki jih ta ima za okolje. Natančnih podatkov o izpustih toplogrednih plinov ni, a spremljevalna karavana dirke, v okolje izpusti gromozansko količino emisij. Problem ogljičnega odtisa spremljevalnih vozil skrbi tudi prireditelje dirk, ki napovedujejo zeleno revolucijo v kolesarskem svetu.

  • IK, STA

    9. 9. 2019  |  Svet

    Protimonopolna preiskava Facebooka

    New York in sedem drugih zveznih držav ZDA je napovedalo uvedbo skupne protimonopolne preiskave Facebooka, ker naj bi spletni velikan zatiral konkurenco in povzročil tveganja za uporabnike. Tožbo je v imenu osmih držav in okrožja Washington D.C. napovedala newyorška pravosodna ministrica.

  • IK, STA

    9. 9. 2019  |  Kultura

    Beneški zlati lev za film Joker

    Veliko nagrado 76. mednarodnega filmskega festivala v Benetkah, zlatega leva, je prejel film Joker ameriškega režiserja Todda Phillipsa, srebrnega leva kot veliko nagrado žirije pa so dodelili Romanu Polanskemu za film J' Accuse. Žiriji je predsedovala argentinska režiserka Lucrecia Martel.

  • Damjana Kolar

    9. 9. 2019  |  Kultura

    Prijateljstvo med šimpanzom in človekom

    V Cankarjevem domu v Ljubljani bo 16. septembra ob 20.00 premiera črne komedije Leto opice, ki je nastala v makedonsko-slovensko-srbsko-kosovski koprodukciji. Film makedonskega režiserja Vladimirja Blaževskega je politična satira o prijateljstvu med šimpanzom Kokom in Cobetom, njegovim skrbnikom v živalskem vrtu v Skopju. Filmsko zgodbo zaplete Kokov pobeg iz "ujetništva na svobodo," s katerim postane simbol upora na mračnem postranzicijskem Balkanu. Premiere se bodo udeležili režiser Vladimir Blaževski, glavni igralec Igor Angelov ter zvezda makedonske kinematografije in producent filma Darko Popov.

  • IK, STA

    9. 9. 2019  |  Kultura

    The Who novembra z novim albumom

    Britanska rock skupina The Who bo po 13 letih premora bo novembra izdala novo ploščo. Prvi singel bo po napovedih založbe Universal izšel predvidoma že ta mesec.

  • IK, STA

    8. 9. 2019  |  Svet

    Na prvi paradi ponosa v Sarajevu več tisoč ljudi

    V Sarajevu se je danes odvila prva parada ponosa v Bosni in Hercegovini. Po poročanju lokalnih medijev se je je udeležilo več kot 3.000 ljudi, minila pa je mirno. Dogajanje je sicer spremljalo več kot 1.100 pripadnikov varnostnih sil.