Uredništvo

  • Uredništvo

    12. 8. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: IMAMO TO!

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici prihajajoče Mladine je delo Aleša Fevžerja (Tokio, 2021). O tem, zakaj hočemo politični ekvivalent tega, kar smo čutili med olimpijado, pa preberite v jutrišnji naslovni temi! Nova Mladina bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 13. avgusta, dalje. #Mladina32

  • Uredništvo

    12. 8. 2021  |  Politika

    »Njena edina prioriteta je stati in obstati kot ministrica do konca mandata«

    "Edino, kar je premogla te dni, je pismo na ravni osnovnošolske naloge, ki ga je spisala z ministrskim kolegom Poklukarjem in v katerem ob pozivu k cepljenju ponavlja že ničkolikokrat izrabljeno puhlico o tem, kako je ohranitev odprtih šol njena prioriteta. Ji gre po vsem videnem v lanskem letu, ko je bila le izvajalka ukrepov, sprejetih v nekih drugih vladnih sobanah, verjeti? S svojim delovanjem je Kustečeva pokazala in dokazala, da je njena edina prioriteta stati in obstati kot ministrica do konca mandata ne glede na posledice njene pasivnosti. Ravnatelji pa se ob tem po svojih močeh in izkušnjah poskušajo pripraviti na vse možne scenarije, s katerimi jim bodo postregli teden pred začetkom šolskega leta."

  • Uredništvo

    11. 8. 2021  |  Politika

    »Najprej bo treba normalizirati državo, sanirati škodo«

    "Različnost ni šibkost, ampak je prostor, v katerem se dajo nadgraditi različne ideje. Dokazali smo, da je sodelovanje možno, našli smo veliko skupnih programskih usmeritev. Tudi izkušnja po odstopu Marjana Šarca je delen garant, da se takšne zgodbe ne smejo ponoviti. Jasno je, da mora opozicija v tem trenutku sodelovati, to sodelovanje pa bo pomembno tudi po opustošenju, ki ga bo za seboj pustila Janševa vlada. Ne smemo pozabiti na vse podrejanje, razkrajanje institucij, privatizacijo javnega zdravstva in tudi finančno slabljenje države. To so teme, okoli katerih se strinjamo. Najprej bo treba normalizirati državo, sanirati škodo, ki se je naredila zdaj, in hkrati zagristi v druge probleme, ki ostajajo nenaslovljeni že leta."

  • Uredništvo

    10. 8. 2021  |  Politika

    »Če Kacin reče, naj se ne cepimo, padejo vse proticepilne teorije zarote«

    "Še posebej intriganten primer pa je Kacin. Potem ko je propadel kot cinični vladni glasnogovornik, ob katerem so še kanarčki padali z gugalnic, se je za še višjo plačo enako briljantno izkazal kot »nacionalni koordinator množičnega cepljenja«: ni sledi ne o množičnosti ne o koordinaciji. Mobilno cepljenje so začeli izvajati šele julija, ko je Kacin odplul iz domovine, ne pa že maja ali junija, ko je bil interes največji. V Murski Soboti, centru regije z najnižjo precepljenostjo, pa so šele pred tednom dni začeli cepiti brez predhodnega naročanja. Mesec in pol kasneje kot v Ljubljani in dva meseca za Celjem, Krškim in Sevnico."

  • Uredništvo

    11. 8. 2021  |  Družba

    »Danes je še bolj nemogoče kot v komunizmu«

    "Kot je težko tudi danes. Še bolj nemogoče je kot v komunizmu. Ker te zamenjajo ali upokojijo. Ker te izbrišejo. Vzpostavijo pa poslušne, upogljive nevretenčarje. Ti po navadi svojega mnenja ne povejo, če pa javno ga kdaj, se skrijejo za izmišljenimi imeni ter naslovi."

  • Uredništvo

    9. 8. 2021  |  Politika

    »Žalostno je spet gledati Bojano Beović, kako nas straši«

    "Res je žalostno spet gledati Bojano Beović, kako nas straši. Kako nam spet grozi. Kako ji pri tem asistrira še Leon Cizelj, ki nas je tako ali tako statistično že pokopal. Če bi se uresničile vse njegove apokaliptične napovedi, Slovenija ne bi več imela dovolj prebivalcev, da bi šla na olimpijske igre. Saj razumem ustrežljivost in asistiranje obeh. V kriznih in posebnih časih se je treba znajti. Imeti instinkt za preživetje. Najlažje je gospodarju pihati na dušo in čakati, da kakšen bombonček pade z njegove mize."

  • Uredništvo

    9. 8. 2021  |  Politika

    Kako je novinarka v »demokratični« Sloveniji dobila policijski dosje

    "Naslednji dan dvignem telefon: »Kličem z notranjega ministrstva v imenu vlade … V zvezi z vašo oddajo bi rad govoril z vami.« Bila sem šokirana! »Ne, kar vi se oglasite.« In gospod je prišel: »Nas in vlado zanima eden od vaših sinočnjih gostov.« Takrat pa so začeli delati »klikerji« v moji glavi. »Kaj, o mojih gostih ste me prišli zasliševat? Uradno se bom pritožila ministru!« »To smo predvidevali,« je odgovoril in odšel. Takratnemu notranjemu ministru Igorju Bavčarju sem napisala ogorčeno pismo … In na vse skupaj ob vsem burnem dogajanju pozabila."

  • Uredništvo

    9. 8. 2021  |  Družba

    »Nastaja razkorak pri plačah, premoženju in cenah stanovanj«

    "Slovenija je že na nekih kazalnikih, ki niso čisto sorazmerni. Nekateri že precenjujejo trg oziroma podcenjujejo kupce. Investitorji, ko gradijo, mislijo, da bodo vse zlahka prodali. Na drugi strani pa je segment prebivalstva, ki je bil prizadet in še težje prihaja do stanovanj. Nastaja razkorak pri plačah, premoženju in cenah stanovanj."

  • Uredništvo

    8. 8. 2021  |  Družba

    »Ne gre več za leve in desne ‒ ne veš, kje boš naletel na anticepilca«

    "Ne gre več za leve in desne ‒ ne veš, kje boš naletel na anticepilca. Zgodil se je popolnoma nov rez v družbi; ko si prej sedel s človekom na kavi, si približno vedel, kam politično spada. Če bi pa morali pred dvema mesecema za vse svoje stike v telefonu presoditi, kdo je anticepilec in kdo ne, ne vem, ali bi bil kdo med nami več kot 60-odstotno uspešen."

  • Uredništvo

    8. 8. 2021  |  Družba

    Ihan: »Sled denarja pri proticepilstvu vodi do največjih prodajalcev alternativnih medicinskih produktov«

    "Globalno je alternativa industrija, katere obseg znaša več kot 100 milijard dolarjev na leto, bistveno več, kot je obseg prodaje antibiotikov in cepiv skupaj. Zato ni čudno, da sled denarja pri proticepilstvu vodi do največjih prodajalcev alternativnih medicinskih produktov (na primer Josepha Mercole, lastnika stomilijonskega imperija prehranskih dodatkov), ki tudi najbolj financirajo izdelovanje objav, ki jih potem »proticepilci« všečkajo in delijo po družabnih medijih. Prodajalcev alternative v resnici cepljenje sploh ne zanima, covid-19 pa jim je zanimiv le kot (trenutno) globalna oglaševalska platforma za prodajo svojih storitev in produktov. Koronavirus je zanje isto, kot je trenutno Luka Dončič – nekaj, na kar so vsi pozorni in se zato na družabnih omrežjih izplača nanj nalepiti tudi svoje ime. Covid-19 je pač privlačen oglasni pano na trenutno zelo prometnem križišču. In v resnici prodajalcev alternative ne zanima bolezen, ampak izključno količina vitaminov, ajurvedskih tečajev in terapij, ki jih bodo s svojim covidnim oglaševanjem prodali."

  • Uredništvo

    6. 8. 2021  |  Politika

    Janša: »Dvakrat sem bil politični zapornik«

    "Dvakrat sem bil politični zapornik in to ne le v nedemokratičnem režimu, temveč tudi leta 2014, v času demokracije, ko me je slovensko pravosodje tik pred parlamentarnimi volitvami na podlagi montiranega političnega procesa poslalo v zapor na podlagi obtožb, da sem neznanega dne, na neznan način, na neznanem kraju vplival na neznane osebe in prejel neznano obljubo denarne nagrade. Ustavno sodišče je ta montiran političen proces kasneje soglasno razveljavilo."

  • Uredništvo

    8. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #77

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Tomaža Šalamuna iz zbirke Šepetanje.

  • Uredništvo

    7. 8. 2021  |  Družba

    Non-vlada

    Tradicionalni petkovi protivladni protesti na Trgu republike v Ljubljani so se odvili tudi včeraj.

  • Uredništvo

    7. 8. 2021  |  Politika

    »Vsakršna odločitev, ki ni po meri SDS, se zabeleži in ob prvi priložnosti tudi kaznuje«

    "Metode discipliniranja po esdeesovsko so prozorne, njihovo sporočilo pa jasno. Vsakršna odločitev, ki ni po meri SDS, se zabeleži in ob prvi priložnosti tudi kaznuje. In vsakdo prej ali slej pride na vrsto. Zadnja postaja te zablodele avanture pa je razgradnja institucij, nujnih za delovanje demokratičnih družb in vladavino prava."

  • Uredništvo

    6. 8. 2021  |  Kultura

    O »štiblah« in koncu sveta

    V Radovljici se 18. avgusta obeta pester filmski večer. Kolektiv Kino Bled in Studi Slog bosta predstavila spoj lokalnih ustvarjalcev in hollywoodskih blockbusterjev. Ob 20. uri v Linhartovi dvorani Kina Radol'ca na sporedu kratki film Velika noč, stvaritev lokalnih blejskih filmarjev, ki bodo o kratkometražcu spregovorili tudi po projekciji. O "štiblah" in koncu sveta se bodo pogovarjali Tim Luznar, Matija Valant in Aljaž Markelj. Ob 20.30 pa bo na vrsti Kralj plaže (The Beach Bum, 2019), celovečerni film, v katerem igrata Matthew McConaughey in Snoop Dogg. O filmu je Marcel Štefančič, jr. v Mladini zapisal sledeče: "Moondog je mistik, ki se zabava. Igra ga Matthew McConaughey. Ne boste ga prepoznali. A tudi noče, da bi ga prepoznali. Ko ga gledate, imate občutek, da si želi tako – kot blaženi Moondog – živeti do konca sveta." 

  • Uredništvo

    5. 8. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NEZADOSTNO

    Jutri izide nova Mladina! Naslovnico prihajajoče Mladine je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Prihaja četrti val epidemije, ministrica za šolstvo Simona Kustec pa ni storila še nič, da bi preprečila širjenje bolezni. Več o tem, zakaj smo ministrico ocenili z nezadostno, preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 5. avgusta, dalje. #Mladina31

  • Uredništvo

    5. 8. 2021  |  Družba

    »Gospod premier, to je Slovenija, ki vam nikoli ni bila blizu«

    "Zakaj ne ostanete na svojem in pri svojem, gospod premier? Zakaj si niste zvesti in ne razdvajate, ne žalite, ne blatite, ne ločujete, ne ponižujete tudi zdaj? Zakaj skačete na vlak, ki ni vaš? Ker ne more biti vaš. Ker je to vlak neke Slovenije, ki je nočete. Ki je nikoli niste hoteli. Ker to je Slovenija, ki vam nikoli ni bila blizu in s katero nikoli niste ne znali ne hoteli živeti. To je Slovenija vseh tistih ljudi, ki jim priimek Čebašek pomeni povsem enako kot priimek Murić. Vseh tistih ljudi, ki jim ime Zoran pomeni povsem enako kot ime Klemen. Vseh tistih ljudi, ki jim je božič 7. januarja vreden enakega spoštovanja kot božič 25. decembra ali kot bajram. Vam, gospod premier, ni. Nikoli vam ni bilo enako, nikoli niste bili niti blizu temu – nemogoče je prešteti, kolikokrat ste to dokazali s svojimi besedami mržnje, izključevanja, ločevanja, neenakosti, delitve, zagrenjenosti in mračnosti. Ta reprezentanca, ta Slovenija bi bila manj vaša le še v primeru, če bi bil en košarkar v njej potomec najnovejšega vala nesrečnih migrantov iz drugih delov sveta, en pa odkrit homoseksualec. Ali če bi eden klečal v podporo pravicam temnopoltih, eden pa bi bil zavit v mavrično zastavo. Tudi taka, kot je, pa je ta Slovenija daleč od vaše Slovenije. Zelo daleč."

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    Nemško veleposlaništvo hvaležno, da so številni slovenski državljani obsodili poveličevanja Hitlerja

    "Z ozirom na izjavo, ki poveličuje Adolfa Hitlerja, in ki je bila pred kratkim objavljena na socialnih omrežjih, želimo še enkrat poudariti, da je glede na zgodovino dolžnost Nemčije, da ohranja spomin na grozote nacističnega režima in se spominja njegovih žrtev. Hvaležni smo za takojšnje reakcije številnih slovenskih strank in članov slovenske družbe, ki so obsodili to izjavo."

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    Kacin: »Vse kaže, da se bo Slovenija obarvala oranžno«

    "Govorimo res o eksponentni rasti virusne različice delta, ki se širi po Sloveniji zelo hitro, popolnoma je izpodrinila britansko različico alfa, tako da smo res v zelo težkem položaju. Vse kaže, da se bo (Slovenija) obarvala oranžno, zato je zadnji trenutek, da začnemo ozaveščati ljudi, da se pospešeno cepijo, preden bo obseg tega virusa dosegel take številke, da bi morali znova začeti zapirati gospodarstvo in druge dejavnosti."

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Politika

    »Morda je zdaj čas, da se politične stranke poslovijo«

    "Vprašujemo se, katera »oseba« bo pripeljala novo stranko na prizorišče, kako prepričljiva bo in ali se bo raja spet enkrat pustila nategniti. Ampak danes smo v tako globoki družbeni transformaciji, kot je bila tista, ki je priklicala v življenje politične stranke. Morda je zdaj čas, da se stranke poslovijo ali da se, če nič drugega, strankarskim oligarhijam vzame monopol na organizirano politično življenje. Čas je, da se nehamo vpraševati, kdo bi lahko vodil kakšno novo stranko, in se raje vprašamo, kakšne politične mehanizme rabimo in bi jih lahko začeli oblikovati, da se izkopljemo iz te more in preživimo."

  • Uredništvo

    4. 8. 2021  |  Svet

    V kravjih vampih našli rešitev za plastične odpadke

    Avstrijski raziskovalci so v prebavnih sokovih kravjega želodca odkrili mikrobe, ki učinkovito razgrajujejo plastiko. Na podlagi tega odkritja bi lahko njihovem mnenju v prihodnosti s stranskim proizvodom mesne industrije na naraven način reciklirali plastiko.

  • Uredništvo

    3. 8. 2021  |  Politika

    Horvat: »Vlada ne vpliva na novinarsko svobodo«

    "Za to je odgovorno vodstvo gospodarske družbe, če gospodarska družba slabo posluje, če ni prilivov, tudi ni denarja za plače. Dejstvo je, da direktorju STA Bojanu Veselinoviču vlada ni všeč in zato vzdržuje nedopustno stanje, kljub temu da ima na mizi udobno pogodbo. Na drugi strani pa želi imeti ustanovitelj podjetja transparentno poslovanje. Naš predlog je, da direktor STA stopi korak nazaj, če je treba, tudi Ukom, tako da se bodo znašli za isto mizo in podpisali pogodbo. Zelo mi je žal za novinarje, če ne prejemajo redne plače za svoje delo, nikakor pa vlada s tem ne vpliva na novinarsko svobodo."

  • Uredništvo

    2. 8. 2021  |  Politika

    Počivalšek: »Janševa vlada je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo«

    To nikakor ni črno-belo. V Cerarjevi vladi smo recimo znali voditi strpno razpravo in se dogovoriti o prioritetah, šepalo pa je pri izvedbi dogovorjenega. Pri Šarcu se niti dogovoriti nismo mogli ničesar, kaj šele, da bi imeli kakršenkoli rezultat. Pa če to z veseljem sliši ali ne, to je bilo zame izgubljeno obdobje za Slovenijo. Janševa vlada pa je takšna, da je občasno resda čutiti nervozo zaradi različnih slogov komuniciranja, a je ta vlada hkrati najbolj operativna in uspešna od vseh treh. V tej vladi se je naporno dogovoriti, a ko se enkrat dogovorimo, to tudi izvedemo.

  • Uredništvo

    2. 8. 2021  |  Svet

    »Še vedno smo v relativno zgodnjih fazah razvoja interneta«

    "Če bi vam dal odgovor, bi to pomenilo, da mi je jasno, kje se razvoj konča. A morda se nikoli ne konča, temveč se nenehno nadaljuje. Podobno kot telefonski sistem – poglejte, kje je danes, v primerjavi s tistim, kar je Bell počel v drugi polovici 19. stoletja. Internet se bo razvijal še naprej, morda se bo spremenil v kaj drugega, morda se bodo razvili novi protokoli. Mislim, da smo še vedno v relativno zgodnjih fazah interneta. Med drugim zato, ker je ta na voljo le približno polovici svetovnega prebivalstva, pa tudi mehanizmi, prek katerih se vzpostavljajo povezave, se še razvijajo. Prišli smo od žičnih sistemov do brezžičnih, oboji se širijo, optična vlakna postajajo vse bolj dostopna, tako pod morjem kot tudi na kopnem, mobilni internet se razvija, dostopen postaja tudi satelitski internet."

  • Uredništvo

    31. 7. 2021  |  Družba

    Kolesar in »kralj«

    Utrinek s petkovih protivladnih protestov na Trgu republike v Ljubljani.

  • Uredništvo

    1. 8. 2021  |  Kultura

    »Ker je glasba namenjena vsem, si kot glasbenik ne morem dovoliti segregacije s pogoji PCT«

    Glasbenik Tomaž Štular, ki ustvarja pod umetniškim imenom Bordo, sicer pa je frontman kranjske zasedbe The Tide, je javnosti sporočil, da je predviden koncert 11. avgusta, ki bi moral biti na letnem vrtu gradu Khislstein v Kranju, odpovedan zaradi novih pogojev PCT, ki jijh je označil za "prekomerne" in "poseganje v omejevanje svobode". 

  • Uredništvo

    1. 8. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #76

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Bojana Sedmaka iz zbirke Violina v vodnjaku.

  • Uredništvo

    30. 7. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: USTAVITE LEVICO!

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič (ilustracija) ter Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Slovenska vlada je predsedovanje Svetu EU začela s pobudo, da je treba ustaviti "levi ekstremizem in anarhizem". Več o tem preberite v naslovni temi nove Mladine, ki je že pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani!

  • Uredništvo

    28. 7. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: USTAVITE LEVICO!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič (ilustracija) ter Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Slovenska vlada je predsedovanje Svetu EU začela s pobudo, da je treba ustaviti "levi ekstremizem in anarhizem". Več o tem preberite jutri v naslovni temi nove Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 30. julija, dalje. #Mladina30

  • Uredništvo

    29. 7. 2021  |  Politika

    »Tako kot čista pitna voda ima za desnico tudi domoljubje svojo ceno«

    "Človek bi pomislil, da so za domoljubno koalicijo, ki skrb za slovenščino in narodno dediščino postavlja med prioritete, takšni študentje in študentke pomembni. V prihodnje bodo morda ambasadorji slovenske kulture in jezika – če seveda prej dobijo priložnost za študij v Sloveniji. A tu se domoljubje Janševe vlade konča. Le kaj bi s študentkino zavzetostjo za slovenščino – če ne bo imela jeseni na računu okroglih 5000 evrov. Jih ne more zbrati, ker je mama gospodinja in oče brezposeln? Potem naj raje ostane doma. Tako kot morje, reke, jezera in čista pitna voda ima za desnico očitno tudi domoljubje svojo ceno. Zato jim ga – domoljubja – res ne gre prepustiti."