Uredništvo

 • Uredništvo

  10. 9. 2023  |  Družba

  »Naravi se moramo prilagajati mi«

  "Dve tako različni poletji v zaporednih letih je res izjemno. Verjetno bodo prihodnja poletja nekje vmes med obema skrajnostma, je pa večja verjetnost, da bodo vroča in suha. Povprečna količina padavin se namreč poleti zmanjšuje, letošnje poletje je bilo popolna izjema. Več bo vročinskih valov, vendar je ob višjih temperaturah treba računati, da bo na voljo več energije za vremenske procese. Pri stopinjo toplejšem podnebju je več vodne pare in sedem odstotkov več energije za vremenske procese. Živeti bomo morali z burnimi vremenskimi procesi."

 • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

  10. 9. 2023  |  Politika

  FOTO TEDNA / Prvi šolski dan

 • Uredništvo

  8. 9. 2023  |  Kultura

  Umrl je Sašo Hribar

  Spletni portal RTV Slovenija poroča, da je nenadoma umrl Sašo Hribar, nagrajeni slovenski satirik in radijski voditelj, ena najbolj priljubljenih radijskih osebnosti v Sloveniji. Star je bil 63 let.

 • Uredništvo

  10. 9. 2023  |  Politika

  »Janša se je v najkrajšem času sposoben preobraziti v karkoli že je potrebno za prevzem oblasti«

  "Dvajset- do petindvajsetodstotno 'alternativo za Slovenijo' že poltretje desetletje predstavljata kult in politika Janeza Janše oziroma njegove SDS. Čeprav njegova stranka izhaja iz levosredinske Pučnikove socialne demokracije, se je po njegovi smrti preobrazila v precej skrajno desno populistično stranko povsem neoliberalnega profila. Ko to rečemo, pa moramo dodati, da je Janša izrazito karizmatičen in spreten politik, kar pomeni, da se je v najkrajšem času sposoben preobraziti v karkoli že je potrebno za prevzem oblasti."

 • Uredništvo

  9. 9. 2023  |  Politika

  »Država mora sprejeti pravo odločitev«

  "V tednih po poplavah se je pokazalo, kako se tudi ljudje, ki imajo najmanj – ali pa zlasti oni – želijo pridružiti veliki akciji družbene solidarnosti. Seveda pričakujejo, da bodo prispevali vsi in da bo prispevek pravičen ter bo upošteval zmožnosti vsakega posameznika. Lahko bi bil večji od 0,3 odstotka, poleg tega bi moral biti progresiven: glede na dohodke bi lahko naraščal od 0,5 do 2 odstotka. Država mora sprejeti pravo odločitev: da bo za ceno majhnega zmanjšanja osebnega standarda preprečila drastično osiromašenje družbenega. Naravna katastrofa je priložnost, da okrepimo zavedanje, kako smo odvisni drug od drugega in kako že na zelo bližnji rok ne bomo preživeli brez solidarnosti."

 • Uredništvo

  8. 9. 2023  |  Družba

  »Vprašanje, kako porazdeliti finančna bremena za sanacijo poplav, ni moralno vprašanje. Je ekonomsko vprašanje.«

  "Vprašanje, kako porazdeliti finančna bremena za sanacijo poplav in kje napraskati sedem milijard za obnovo Slovenije, ni moralno vprašanje. Je ekonomsko vprašanje. Okoljske krize, ki prinaša ekstremne vremenske pojave, niso povzročili delavci, ki so v kapitalizmu prisiljeni delati, ne da bi ga mogli spremeniti, pač pa kapitalisti, ki ustvarjajo kapitalistične pogoje dela in tako kujejo dobičke. 'Zmagovalci kapitalizma' imajo v krizah ekonomski dolg do družbe in do države, ki jim sploh omogočata, da živijo in delajo v kapitalizmu, iz katerega so iztisnili maksimum na račun delavcev, ki imajo od kapitalizma le mezdo. Velja podobna logika, kot velja v globalnem okoljskem gibanju: precej večji dolg od držav v razvoju imajo razvite države, ki so kapitalizmu dale rojstvo, ga pripeljale do njegove pozne faze in na poti tja zakrivile večji delež emisij in onesnaženj, ki planet spreminjajo v pekel."

 • Uredništvo

  8. 9. 2023  |  Družba

  »Brez elektrike ne moreš živeti kot enakopraven član družbe«

  "Lahko bi vsaj prepoznali in priznali, da ljudje z nizkimi dohodki že prispevajo k energetskemu prihodu. Realno so njihove zmožnosti prihrankov precej omejene. Ne govorim o le o ljudeh z najnižjimi dohodki, vsakomur se lahko zgodi, da se znajde v finančni stiski. Lahko se zgodi, da zbolimo in ne moremo opravljati svojega dela, lahko izgubimo dohodek, a imamo še vedno dom, ki ga moramo ogrevati, in otroke, ki jih moramo nahraniti. Včasih so to zgolj obdobja v posameznem življenju, a prepoznati moramo, da se ti ljudje spopadajo z določenimi težavami. Kadar se omenja, da bi jim zagotovili brezplačno elektriko, slišimo argument, da nočejo plačevati stroškov. Ne gre za to, da nočejo, ne morejo, a tega ne prepoznamo. Kot ne prepoznamo njihove nižje porabe, čeprav je eden od stebrov energetskega prehoda zmanjšanje porabe energije."

 • Uredništvo

  6. 9. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / OD KRIZE DO KRIZE

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 8. septembra, dalje, preverite, zakaj hodimo od krize do krize. Izredne okoliščine so priročen izgovor, da se nič ne spremeni. Avtor fotografije na naslovnici Damjan Žibert (24ur.com), za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

 • Uredništvo

  6. 9. 2023  |  Politika

  »To bo eden izmed ključnih projektov generacije«

  "Naloga vlade je, da zagotovi denar, ki ga bo država potrebovala za sanacijo in revitalizacijo prizadetih območij. Jasno je, da vsega denarja ni treba zagotoviti takoj, obnovo bo treba plačevati več let. Pravzaprav niti ni jasno, koliko bo obnova stala. Ocene škode še niso končane, že zdaj pa se krepi občutek, da želijo politiki številke napihniti in v projekt obnove vključiti stvari, ki bi jih za razvoj teh regij morali narediti, tudi če poplav ne bi bilo. Jasno je, da bo obnova velik posel. Verjetno bo to eden izmed ključnih projektov generacije."

 • Uredništvo

  6. 9. 2023  |  Politika

  »Ta primer mora biti opomnik, da se premalo trudimo na področju nasilja«

  "Ko govorimo o nasilju, je nadzor zgolj samo ena točka. To je zagotovo točka, ki se ji bomo tudi posvetili, ampak moramo pogledati, kateri so tudi tisti mehki ukrepi, ki jih lahko še sprejmemo. Nasilje nad starejšimi je pomembna točka. Raziskave kažejo, da je v porastu. Smo starajoča se družba. Ko bomo razvijali sistem dolgotrajne oskrbe, moramo vzporedno obravnavati tudi to. Čisto vsak od nas si zasluži ustrezno oskrbo. Najstarejši, predvsem tisti, ki imajo še neke določene bolezni, so najranljivejši, velikokrat nimajo glasu, da bi to tudi izrazili, in to je naloga države, da poskrbi, da do takšnih situacij ne prihaja, da se vsi, ki živimo v tej družbi, zavedamo, kaj pomenijo, in jih poskušamo, še preden se zgodijo, preprečiti."

 • Uredništvo

  6. 9. 2023  |  Politika

  Kosovo / »To nasilje Beograda se mora končati«

  Razmere na severu Kosova, kjer po večini živijo Srbi, ostajajo napete. V štirih tamkajšnjih občinah so maja zaradi srbskega bojkota lokalnih volitev, ker tudi desetletje po prvem bruseljskem dogovoru Beograda in Prištine še vedno ni Zveze srbskih občin, dobili albanske župane. "Albanski župani niso bili vsiljeni, ti župani so tukaj, ker je Srbska lista volitve bojkotirala. Najprej so zapustili institucije, potem pa so zavrnili udeležbo na volitvah za župane," je v intervjuju za TV Slovenija med drugim povedal kosovski premier Albin Kurti.

 • STA

  6. 9. 2023  |  Svet

  Nekdanji vodja skupine Ponosni fantje obsojen na 22 let zapora

  Ameriško sodišče je v torek Enriqueja Tarria, nekdanjega vodjo skrajno desne skupine Ponosni fantje, obsodilo na 22 let zapora zaradi njegove vloge v napadu na kongres januarja 2021. Tožilstvo je sicer sprva zahtevalo 33 let zapora. Kljub temu je to najvišja kazen, izrečena v povezavi z napadom privržencev bivšega predsednika Donalda Trumpa.

 • Uredništvo

  5. 9. 2023  |  Svet

  Kanada svoje LGBTQ+ državljane opozarja, naj bodo previdni ob obisku ZDA

  "Te dni je tudi kanadska vlada opozorila svoje državljane LGTBQ-skupnosti, naj bodo ob obisku ZDA previdni, saj so se napadi iz tradicionalno nestrpnih držav razširili celo na New York. Takšna svarila je kanadska vlada doslej izdajala le za najbolj nazadnjaške države na svetu. Razpad državljanskih pravic, ki so dostopne le še premožni manjšini – ali ni o tem že leta 1985 v romanu Deklina zgodba pisala prav kanadska pisateljica Margaret Atwood, a je širša javnost potrebovala več kot trideset let, da je to antiutopijo zaznala kot kruto realnost?"

 • Uredništvo

  5. 9. 2023  |  Politika

  Ministrstvo za finance / »Razumemo, da je bančni sektor zadržan do novih davčnih obremenitev«

  "Razumemo, da je bančni sektor zadržan do novih davčnih obremenitev, a vseeno si kot vlada želimo, da bo, kar ne nazadnje izhaja tudi iz skupnih pogovorov, tudi sam razumel situacijo in upoštevaje sistemsko vlogo, ki jo ima v finančnem in širšem gospodarskem prostoru, pomembno prispeval k obnovi Slovenije po nedavni naravni katastrofi."

 • Uredništvo

  5. 9. 2023  |  Politika

  »Pred novo koordinatorico Levice je težavna naloga«

  "Pred novo koordinatorico Levice je težavna naloga. Izbor novega vodstva, vključno s popolnitvijo izvršnega odbora, ji daje jasen mandat, da je vladni projekt treba dokončati, vodenje pa bo treba prilagoditi tudi pričakovanjem kritičnih glasov, saj ti kljub trenutnim izkazom enotnosti niso izginili. Pri tem je treba dodati, da bi imel z realizacijo želja slednjih težave tudi Kordiš oziroma vsakokratni vodja stranke. Levica ima s petimi poslanci znotraj koalicije izrazito omejen vpliv, vzrok za njene težave pa so tudi širše politično-gospodarske okoliščine, v katerih prevladuje konservativna ekonomska miselnost, ki zavira napredne socialne politike. Tudi posredno prek vedno novih kriz."

 • Uredništvo

  5. 9. 2023  |  Politika

  »Ljudje postajajo vse bolj občutljivi in vse bolj ozaveščeni«

  "Zdi se mi, da ljudje postajajo vse bolj občutljivi in vse bolj ozaveščeni - to se kaže ob vsakem podrtem drevesu, izgubljenem javnem prostoru in novi komercialni gradnji za ozko interesno skupino. Ne gre več za civilne iniciative, ki se jih je zmeraj dolžilo, da se borijo le za lastne interese. Ljudje so občutljivi za prostor, v katerem želijo kakovostno živeti, in morda jim tudi s projekti, ki dediščino predstavijo kot pomembno vrednoto in ne le kot vrednost za strokovnjake, vlivamo občutek, da pri dediščini ne gre za nekaj partikularnega, temveč skupnega; za nekaj, za kar je vredno dvigniti glas in se boriti."

 • Uredništvo

  5. 9. 2023  |  Kultura

  Nos in kljun kot politična in seksualna elementa

  V Bežigrajski galeriji 2 bodo danes, 5. septembra, ob 18. uri odprli pregledno razstavo vizualnega umetnika Žige Kariža z naslovom Nos in kljun. Umetnik, ki deluje na presečišču slikarstva, konceptualne umetnosti in novih medijev, na tokratni razstavi predstavlja risbe in slike predvsem z motivom človeškega nosu in živalskega kljuna. Nekatera dela s podobami človeškega in živalskega telesa so v času ustvarjalnega procesa (od leta nastanka 1994 do danes) dopolnjena z novimi oblikami in se na posameznih delih pogosto pojavljajo tudi prikrita v potezah na motivih. izboklini.

 • Uredništvo

  4. 9. 2023  |  Družba

  Inštitut 8. marec / »Zdaj imamo priložnost, da temu naredimo konec«

  V Inštitutu 8. marec, društvu Eko Anhovo in dolina Soče in civilni iniciativi Danes! so začeli z zbiranjem 5000 overjenih podpisov, ki jih potrebujejo za vložitev predloga sprememb Zakona o varovanju okolja v Državni zbor. V Inštitutu 8. marec so podpise v podporo spremembam zakona, ki bodo pripomogle k zmanjšanju onesnaževanja okolja v dolini reke Soče, oddali v Ljubljani.

 • Uredništvo

  4. 9. 2023  |  Ekonomija

  Elektrika / Cene za gospodinjstva v Sloveniji nižje kot v Nemčiji

  "Osnovne cene elektrike, ki sestavljajo približno polovico končnega stroška, pa ostajajo v veljavi do konca leta. Vlada bi lahko regulacijo še podaljšala. V Nemčiji je regulirana cena elektrike za gospodinjstva precej višja," je poročal Radio Slovenija.

 • Uredništvo

  3. 9. 2023  |  Kultura

  »Slovenija ima enega najbolj strogih zakonov o tujcih v Evropi«

  "Slovenija ima enega najbolj strogih zakonov o tujcih v Evropi, a Slovenci se tega sploh ne zavedajo; veliko ljudi, ki sem jim pripovedoval o moji kalvariji, je mislilo, da pretiravam. Jaz sem večino mojega življenja emigrant in vem, kako je to urejeno drugje. Dolgo sem bil na Poljskem in tam nisem imel toliko administrativnih težav, zaposlen sem bil na univerzi, pa v gledališčih, imel sem stalno dovoljenje za bivanje in delo, ki sta mi omogočala svobodno gibanje znotraj schengenskega območja, drugega pa tudi nisem potreboval, saj so iz tega statusa izhajale tudi vse druge pravice razen volilne. Res pa je, da biti Srb tam ni pomenilo nič, tukaj pa veliko (smeh). Če bi bil Belorus ali Rus, bi mi bilo gotovo težje."

 • Uredništvo

  3. 9. 2023  |  Družba

  »Pred tem morate obvarovati svojega otroka«

  "Če imamo telefon neprestano v rokah, ne moremo svojim otrokom med večerjo ukazati, naj ga odložijo. Steve Jobs in Bill Gates sta svojim otrokom znala omejiti uporabo digitalnih naprav. Številni zaposleni v tehnoloških podjetjih so svoje otroke poslali v Waldorfske šole, da ne bi bili v stiku z računalniki, da ne bi imeli telefonov. Ti tehnološki genialci vedo, da pametne naprave uničujejo vid, zdravje, zaradi njih se nam povečuje obseg pasu, škodujejo našemu znanju. Dolgoročno postanete slepi, debeli in pozabljivi. In ko to ugotovite, veste, da morate pred tem obvarovati svojega otroka."

 • Uredništvo  |  foto: Luka Dakskobler

  4. 9. 2023  |  Družba

  FOTO TEDNA / Ujme še ni konec

 • Uredništvo

  4. 9. 2023  |  Kultura

  Proglas v gibanju / Danes v Ljubljani

  Danes, 4. septembra ob 18. uri bo na platoju restavracije Breg 20 ob Ljubljanici potekal zaključni dogodek letošnjega projekta Proglas, ki odpira novo poglavje sodelovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Filozofske fakultete (UL FF) s tednikom Mladina. Ob tej priložnosti bodo obeležili tudi začetek novega projekta Proglas v gibanju, pri katerem sodeluje še podjetje Europlakat.

 • Uredništvo

  3. 9. 2023  |  Politika

  »Vedno znova se izredne razmere izkažejo kot idealni humus za največjo opozicijsko stranko«

  "Vedno znova se izredne razmere izkažejo kot idealni humus za največjo opozicijsko stranko. SDS je tako ali tako edina resna terenska stranka. Edina, ki je ves čas tam, ves čas v zasedi, ves čas na preži z razvejano terensko ekipo. Zraven pa imajo še propagandno mašinerijo, ki je zadnji mesec bruhala hvalospeve kot po tekočem traku. Naj se še tako spotikamo ob njihove metode, njihove diskreditacije, njihova potvarjanja, njihove manipulacije in glorifikacije, jim je na koncu treba priznati doslednost. So v principu res edini, ki zares jemljejo reklo, da mora biti politika med ljudmi in za ljudi. So edini, ki tem ljudem tudi pomagajo. Recimo z že prislovičnimi sendviči in zastonj prevozi. Ali pa s podarjenim pralnim strojem. Jasno, da je zadaj jasna računica in mnogokrat figa v žepu. Namreč, ta stranka lahko le na terenu udejanja svoj moto, da več kot jih bo, prej bodo na cilju."

 • Uredništvo

  2. 9. 2023  |  Kultura

  »Če bi več ljudi bralo poezijo, bi bilo na svetu več empatije in rahločutnosti«

  "Zdi se mi, da poezija ostri naše čute, naše razmišljanje. Morda celo spreminja naše mišljenje. Poezija ne preprečuje vojne, ne ustavlja vremenskih sprememb, ne ustavlja pandemij. Kar pa lahko doseže, je že omenjeno izostrenje čutil in razmišljanja. Družbena omrežja so nas postavila v neki povsem nov svet. Svet kratkih informacij, svet sovražnega govora, krutosti in vse večje hektičnosti. Dobra literatura, in s tem mislim na čisto vse oblike literarnega ustvarjanja, bi morala v človeku vzbuditi občutljivost v vseh aspektih in pomenu besede. Poezija je orodje empatije, občutljivosti, rahločutnosti … Če bi me vprašali, zakaj pišem, bi bil odgovor prav to. Ker želim v ljudeh vzbuditi občutljivost do sveta. V to verjamem. Če bi več ljudi bralo poezijo, bi bilo na svetu več empatije in rahločutnosti."

 • Uredništvo

  1. 9. 2023  |  Družba

  »Ob podobah nasmejanih obrazov Goloba in Janše se počutim izigranega«

  "Takšni momenti so zaželeni, vesel sem vlade, ki deluje v okviru narodne enotnosti, a vseeno se ob podobah nasmejanih obrazov Goloba in Janše počutim izigranega."

 • Uredništvo

  1. 9. 2023  |  Družba

  »Prednost majhnih šol je odnos, otrok ni številka«

  "Posebnost naše šole je, da je majhna, in včasih rečemo, da je družinska. V družinah ni vse idealno. V zadnjih letih nam je uspelo tudi nekaj otrok, ki so bili drugje zavrnjeni, pripeljati do konca osnovne šole. Presenetilo nas je, kako se je njihovo vedenje obrnilo na bolje. Prednost majhnih šol je odnos, otrok ni številka. Res se zavzamemo za vsakega posebej."

 • Uredništvo

  1. 9. 2023  |  Kultura

  Zapletenost ohranjanja dosledne podobe v toku nenehnih transformacij

  V Palači Cukrarna bodo danes, 1. septembra ob 19. uri odprli razstavo Adrijana Praznika z naslovom Modra obzorja, ki predstavlja pregled njegovega preteklega dela in se sprašuje o negotovi prihodnosti. Razstava ponuja vpogled v domeno iracionalnega in prikazuje umetniško pot Adrijana Praznika od monokromatičnih in na tekstu temelječih del do prepletanja različnih barvnih nanosov in oblik.

 • Uredništvo

  30. 8. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / POŠTENA OBDAVČITEV

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 1. september, dalje, preverite, zakaj bi morala tudi Slovenija obdavčiti presežne dobičke bank. Avtor ilustracije na naslovnici je Franco Juri. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

 • Uredništvo

  30. 8. 2023  |  Politika

  »Slovenija je varna država. Z izjemo.«

  "Slovenija je varna država, z dvema posebnostma oziroma izjemama. Prva je spletni prostor, kjer je veliko aktivnosti, pri informacijski varnosti, moramo biti previdni, hkrati pa imamo prižgano rdečo luč, kar zadeva dejavnost obveščevalnih služb pri nas. Slovenija je torej varna država, z izjemo aktivnosti v informacijskem in obveščevalnem prostoru."