Uredništvo

  • Uredništvo

    26. 2. 2024  |  Politika

    »Tokratna stavka je predvsem politični akt« 

    "Predsednica države ima prav v svojem javnem stališču, da pri Fidesovih stavkovnih zahtevah pogreša »zavzemanje za bolj delujoč zdravstveni sistem« in 'za druge zdravstvene delavce'. Tu lahko na račun Fidesa dodamo vsaj še tri očitke: prvič, za svoje 'legitimne stavkovne pravice', torej višje plače – to je edino, kar jim je od zahtev še ostalo – se nikoli, ampak res nikoli ne bori, ko je na oblasti vlada Janeza Janše, kar nakazuje, da utegne biti Fides Janšev neposredni politični podizvajalec; drugič, še več, Janši niso nasprotovali niti, ko je ta neupravičeno, neutemeljeno in nestrokovno posegal globoko v zdravstveni sistem v času covida; in tretjič, zdravniki so v tistem času očitno v zameno za molk dobili rekordne 'covidne plačne dodatke' v že prav nesramnih višinah. Vse to vodi do sklepa, da je tokratna Fidesova stavka predvsem politični akt in se je kot takšen že zelo zgodaj izpel in scela izrodil."

  • Uredništvo

    27. 2. 2024  |  Družba

    »Gre za orkestrirano zadevo«

    "Prva stvar, ki jo želim povedati, je ta, da gre najprej seveda za orkestrirano zadevo. To pa trdim iz zelo preprostega razloga, ker sem to izjavo dal pred enim mesecem, natančneje pred petimi tedni in za ta medij je izjavo dal tudi eden od akterjev tega podpisanega pisma, zato mislim, da so se vsi zavedali te izjave že več kot pet tednov in se nato v nekem trenutku namenoma odločili sprožiti to kampanjo in to gonjo. Mislim, da v tej izjavi ni bilo nič takega, kar bi zaslužilo takšno reakcijo. Mislim, da je šlo za neko enostavno širše sprejeto odločitev o tem, da je treba pač mene napasti. Osebno mislim, da se je to zgodilo zaradi kakšnih mojih drugih izjav, kot so izjave, ki so se zgodile na parlamentarni komisiji oziroma preiskovalni parlamentarni komisiji in v mnogih drugih rečeh."

  • Uredništvo

    26. 2. 2024  |  Kultura

    Dunajski model socialnih stanovanj

    V Muzeju novejše zgodovine Celje bo od 29. februarja do 14. aprila na ogled razstava Dunajski model socialnih stanovanj, ki je nastala v sodelovanju med Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana, Muzejem novejše zgodovine Celje in organizacijo Wiener Wohnen, ki deluje pod okriljem mesta Dunaj. Razstava bo s spremljevalnimi dogodki predstavila  dunajsko stoletno tradicijo uspešnega modela gradnje socialnih stanovanj.

  • STA

    26. 2. 2024  |  Politika

    Golob za novo ministrico za pravosodje predlaga nekdanjo ministrico 

    Predsednik vlade Robert Golob se je danes sestal s predstavniki SD, ki so mu predlagali več kandidatov za ministra za pravosodje. Odločil se je, da zaradi preteklih izkušenj za ministrico predlaga Andrejo Katič. Z njo je tudi že opravil pogovor, Katič pa je na kandidaturo tudi pristala. Predlog za njeno imenovanje je Golob že posredoval v DZ.

  • Uredništvo

    25. 2. 2024  |  Družba

    RTV / »V programskem svetu nimamo več političnih nastavljencev«

    "Depolitizacija je izvedena na način, za katerega smo si zelo prizadevali v tistih dveh letih desnega prevzema RTV Slovenija. Torej nimamo več v programskem svetu političnih nastavljencev s politično agendo in političnimi stiki. Izgubili so vpliv. To je zelo pomembno. Vemo, kako je bilo v prejšnjih časih, ko so dobivali uredniki direktna navodila svetnikov, ko se je uredniška politika oblikovala nekje drugje oziroma izven naših pisarn. Vendar po prvih mesecih, odkar sem na direktorskem položaju, se potem sprašujem, kaj depolitizacija pomeni, če je tvoje preživetje še vedno politično odvisno od vladne pomoči. Čutiti je osvobojenost nekega ozemlja, osvobojenost od politike, ampak še vedno smo njihovi talci v smislu, da stabilno financiranje na noben način ni zagotovljeno. Z reorganizacijami, varčevanji, s tem, da postrgamo vsak košček, ki je ostal, bomo še nekaj časa zdržali, potem pa se bo razgalila situacija, kje smo, če ustanovitelj ne ukrepa. Noben javni medij v Evropi namreč danes ne deluje s sredstvi, ki jih je imel na voljo leta 2012. Samo RTV Slovenija. In seveda se to pozna."

  • Uredništvo

    25. 2. 2024  |  Družba

    »Zadnjih 15 let lahko govorimo o neoliberalizmu vseh političnih strank«

    "Tudi če je na začetku še obstajal konsenz glede nekakšne socialdemokratske tranzicije, pa lahko zadnjih petnajst let govorimo o neoliberalizmu vseh političnih strank. Na eni strani Janša, desničarji in katoliška falanga, ki servirajo patriarhalne in etatistične ideologeme, na drugi pa liberalna struja, ki še vedno vzdržuje neke reference na toleranco, identitetno politiko in tako naprej. Za vsem tem pa vsekakor stoji nekakšna nova zveza med neoliberalizmom in nacionalizmom. To je zdaj že druga ali tretja faza tranzicije."

  • Uredništvo

    23. 2. 2024  |  Politika

    Nataša Pirc Musar / »Negativno me je presenetila objava zemljevida EU, pričakujemo opravičilo«

    "Negativno me je presenetila objava zemljevida Evropske unije, kjer se nekaterim evropskim uradnikom očitno še vedno pripeti nedopustna napaka, ko Slovenije ne umestijo med države članice EU. Pohvalno je, da so se na to takoj odzvali vsi evropski aktualni poslanci in zahtevali popravek, upravičeno pa Slovenija pričakuje tudi opravičilo."

  • Uredništvo

    23. 2. 2024  |  Svet

    Mir je preveč pomemben, da bi ga prepustili politikom

    "Münchenska varnostna konferenca bi nas morala zelo skrbeti. Ne samo zato, ker se je njen uradni naslov, ki je obetal dialog oz. pogajanja za mir, izkazal za čisto zavajanje. Aktivnosti zahodnih voditeljev na konferenci so tako v zvezi z vojno v Ukrajini kot z vojno v Gazi pokazale, da Zahodu ni mar za dialog."

  • Uredništvo

    21. 2. 2024  |  Politika

    Naslovnica nove Mladine / PALESTINSKI LABORATORIJ

    V petek izide nova Mladina! V osmi letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 23. februarja, dalje, razkrivamo, da so Palestinci poskusni zajci, na katerih izraelska podjetja testirajo novo orožje ter nove tehnologije nadzorovanja, ki jih potem izvažajo v svet. Več v petkovi Mladini. Naslovnico je oblikoval Ivian Kan Mujezinović, fotografija pa je iz digitalne knjižnice agencije Profimedia (Nedolžna žrtev: 19. februar 2024 v Gazi).

  • Uredništvo

    22. 2. 2024  |  Politika

    »Zapisi nekaterih novinarjev so polni neresnic«

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikatu novinarjev Slovenije se pridružujejo izjavi Katedre za novinarstvo in Fakulteti za družbene vede (FDV), v kateri so obsodili nedavne poskuse osebne in profesionalne diskreditacije profesorja in medijskega strokovnjaka dr. Marka Milosavljevića. V novinarskih organizacijah Milosavljeviću izrekajo podporo, saj je slednji poznavalec slovenskega in širšega evropskega medijskega prostora ter pomemben kritičen glas, ki ga želi utišati predvsem propagandni stroj stranke SDS. Ob tem v novinarskih organizacijah pudarjajo, da svoboda izražanja ščiti argumentirano kritiko, "nihče pa ne bi smel biti tarča diskreditacij zaradi izražanja svojih kritičnih stališč".

  • Uredništvo

    21. 2. 2024  |  Politika

    »To vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša«

    "SD je izkušena stranka, ki ima veliko lojalnih in politično usposobljenih kadrov, zato se je sposobna izvleči iz sedanje krize. Vprašanje pa je, koliko časa bo za to potrebovala. Vladi situacija v SD ne koristi, saj dodatno slabi zaupanje v celotno vlado. SD se seveda ob sedanji šibki javnomnenjski podpori ne mudi na nobene volitve. Možnost za skorajšnje predčasne volitve je minimalna tudi zato, ker to vlado še vedno drži skupaj predvsem Janez Janša. Toda morebitno nadaljnje neučinkovito delovanje vlade lahko na neki točki vseeno privede tudi do predčasnih volitev."

  • Uredništvo

    21. 2. 2024  |  Svet

    Ali lahko smrt Navalnega poenoti opozicijo?

    "Vprašanje zdaj je, ali lahko smrt Navalnega poenoti opozicijo, ki je zelo razdrobljena, njen večji del je na tujem ali pa so njeni predstavniki obsojeni na dolgotrajne zaporne kazni, nekaterih tudi ni več. Del volilcev, ki so zvesti Navalnemu, naj bi 17. marca prišel na volišča točno opoldne in z zamaški onemogočil, da bi te volitve tekle tako, kot si jih je zamislil režim. Tudi Navalni je pred smrtjo pozval volilce, naj oddajo glas vsem drugim, samo ne Putinu, čeprav izbire pravzaprav ni."

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga«

    "Očitno bo nastala samostojna poslanska skupina iz poslancev, ki ne sledijo več volji volilcev, je bila prva reakcija Janeza Janše , ko trije njegovi vojaki niso dali podpisa k brezpogojni podpori velikemu vodji. No, o volji volilcev lahko le ugibamo, o Janezovi pa nikoli. Si z nami ali pa te ni. Potem je sicer retoriko omilil v stilu, da trije glasovi manj niso pomembni, ko si v opoziciji, so pa zelo pomembni, ko si na oblasti. Skratka, sklep je enostaven. Janez Janša že ve, da mu v kratkem sledi nova zmaga. Nov naskok na čelo vlade in za to mora imeti svojo glasovalno vojsko postrojeno v nulo."

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Politika

    »Jaz Srbiji ne govorim pravljic«

    "Ja, zelo je pomemben. Hkrati pa se zavedamo realnosti. Če kdo misli, da smo neumni, se moti. Vemo, da ne bomo prav kmalu člani Evropske unije, pa ne zaradi nas ali reform ali bogve česa, temveč zaradi situacije v Evropi. To vedo tudi vsi drugi, vendar morajo zaradi domačega javnega mnenja svojim ljudem pripovedovati pravljice. Jaz Srbiji ne govorim pravljic."

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Družba

    Sistem, ki bo spodbujal učence, da se učijo za življenje in ne za šolo

    "V Združenju ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije (ZRPRS) menijo, da šolsko ministrstvo z novelo zakona ureja izzive, ki bi morali biti usklajeni že davno, in da prenovitelje slovenskega šolstva čaka še precej dela. Dobrodošle spremembe vidijo na področju vpisa v srednje šole, kjer ne bodo več pomembne le zaključne ocene, ampak se bodo upoštevali tudi rezultati nacionalnega preverjanja znanja (NPZ). Danes so namreč pogosto že učilnice prvošolčkov prostori pehanja za ocenami, s katerimi so močno obremenjeni tako učenci in njihovi starši kot učitelji. Tega, da imajo šole različne kriterije glede ocenjevanja in da ni vsaka podeljena petica tudi zaslužena, celo v vodstvih šol ne skrivajo."

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Družba

    »Zgornja meja osebnega premoženja naj bo 10 milijonov evrov«

    "Na načelni ravni bi omejitev morali določiti tako, da bi karseda omejili škodljive učinke kopičenja premoženja. A če bi temu načelu zvesto sledili, bi bila meja po mojem mnenju postavljena zelo nizko. Tako nizko, da bi lahko številne ljudi, ki jih ženejo finančni motivi, odvrnila od podjetništva in od inoviranja. Zato je po mojem prepričanju treba najti pravo ravnotežje med nadaljnjim spodbujanjem podjetništva in inovacij na eni ter omejevanjem negativnih učinkov koncentracije bogastva na drugi strani."

  • Uredništvo

    20. 2. 2024  |  Kultura

    Prvič v Sloveniji / 100 najboljših plakatov 

    V Ljubljani je v TAM-TAMovih Plakatnih galerijah Figovec in BTC prvič v Sloveniji na ogled razstava 100 najboljših plakatov, ki prinaša presežke oblikovanja iz Nemčije, Avstrije in Švice. Gre za razstavo natečaja 100 Beste Plakate, enega najstarejših tekmovanj v grafičnem oblikovanju plakata v Evropi, ki v različnih oblikah poteka že vse od leta 1966. Razstava v Ljubljani prikazuje zmagovalna dela iz leta 2022, na ogled pa bo do 22. marca.

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Politika

    Urška Klakočar Zupančič / »Državljani so frustrirani, ker zadeve ne pridejo do konca«

    Zelo razgibano dogajanje v vladni koaliciji zaradi nakupa stavbe, za katero je zdaj že bolj ali manj jasno, da ne bo sodna, se je za zdaj umirilo. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je odstopila, kot je zahtevala njena stranka, zato vložena interpelacija SDS-a ni več aktualna. Bo pa v sredo na zahtevo iste stranke celodnevna izredna seja o boju proti korupciji. O tem je v oddaji Politično na TV Slovenija spregovorila predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

  • Uredništvo

    19. 2. 2024  |  Politika

    Saša Arsenović / »Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa«

    "V imenu mesta, po katerem nosi ime naš legendarni nogometni klub, se opravičujem vsem poškodovanim in prizadetim. Že desetletja kot družba opazujemo zlorabo športa, ki ne škodi le temu, ampak tudi družbi, kjer je šport del nacionalne identitete."

  • Uredništvo

    18. 2. 2024  |  Politika

    »Janša ni tako naiven«

    "Janša ni tako naiven, da bi pričakoval, da bo Logar podpisal izjavo o neomajni zvestobi in pripadnosti SDS. Imamo vse razloge za domnevo, da je pričakoval, da je ne bo podpisal. Ves ta PR s podpisovanjem so si tako ali tako izmislili samo zaradi Logarja, da bi lahko s prstom pokazali nanj kot na (potencialnega) izdajalca. Ker saj menda ne dvomijo v Grimsa ali Mahniča?"

  • Uredništvo

    18. 2. 2024  |  Družba

    »Danes ljudje niso več vajeni dežurati tako dolgo, kot je bilo včasih normalno«

    "Pri nas na oddelku ni nihče umaknil soglasja. Nikoli ga ni nihče umaknil. Naši bolniki so tako delikatni, da mi na kraj pameti ne pade, da bi ogrožal njihovo zdravje na tak način. Nekoga s sumom na resno krvno bolezen pregledamo takoj. Gre za onkološke bolnike, tu ni pardona. Stavka gor ali dol."

  • Uredništvo

    16. 2. 2024  |  Politika

    »Razumevanje družbenih razsežnosti lastnega delovanja ni močna stran slovenskega zdravništva«

    "Razumevanje družbenih razsežnosti lastnega delovanja ni močna stran slovenskega zdravništva. To se je pokazalo tudi v zadnji izjavi Damjana Polha, dostojnega Kuštrinovega naslednika na čelu Fidesa. Rekel je, da vlada s pogajanji z zdravniki ne misli resno. Da gre samo za predstavo za medije in javnost. Da bi vlada lahko takoj prekinila zdravniško stavko. Ker je vsa krivda za stavko na njeni strani."

  • Uredništvo

    16. 2. 2024  |  Politika

    »Z močjo ni nič narobe, če ne stopi v glavo«

    "Nič ni narobe s tem, da je župan odločen. Prav nasprotno – vodja mora biti odločen. A mora biti tudi pripravljen poslušati nasprotne argumente. Resno poslušati, ne le pro forma, ker je v upravnih postopkih pač predpisana javna razprava ali ker nasprotna stran z medijskim pritiskom izsili sestanek. Malce nerodno je tudi, da glede tem, pri katerih ljubljanski župan brez debate vztraja pri svojih rešitvah, meščani niso več prepričani, ali so te res v prid javnosti (ker nenazadnje je županovanje služba v imenu ljudi), ali pa gre nemara le za cepetanje človeka, ki ima večino svojega življenja v rokah moč odločanja. Tudi z močjo ni nič narobe, če ne stopi v glavo. V trenutku, ko je človek na politični oblasti prepričan o svoji nezmotljivosti in zanika glasove drugačnega razmišljanja, pa ni več dober vodja, temveč le še samovoljni paš."

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Družba

    Naslovnica nove Mladine / StereoTipi

    V petek izide nova Mladina! V sedmi letošnji številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 16. februarja, dalje, preverite, zakaj so priročniki za samopomoč, ki jih pišejo moški, najbolj prodajane knjige v Sloveniji. Več v petkovi Mladini. Ilustracije na naslovnici je ustvaril nagrajenec Prešernovega sklada in naš hišni karikaturist Tomaž Lavrič. 

  • Uredništvo

    15. 2. 2024  |  Politika

    Vračilo glob iz časa tretje Janševe vlade

    Državni zbor (DZ) je lani sprejel zakon, ki je uredil vračilo glob za prekrške iz časa ukrepov za preprečevanje širjenja covida. V Pravni mreži za varstvo demokracije (PMVD) so ob tem objavili, da zakon podpirajo, saj so že od nastanka opozarjali na neustavnost glob. Ustavljeni bodo postopki za določene prekrške, storjene med 7. marcem leta 2020 in 30. majem leta 2022 (v času tretje Janševe vlade). Osebe, ki so bile kaznovane na podlagi teh prekrškov, bodo prejele povrnjene globe in morebitne stroške postopkov oziroma izterjave.

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Politika

    »Stranka SD se je znašla v idejni, kadrovski in strankarski krizi«

    "Kriza SD, ki jo je afera o sodni stavbi na Litijski cesti potisnila v javnem mnenju najnižje po letu 2005, je tudi izraz krize politične ideje socialne demokracije v Evropi in Sloveniji. Stranka SD se je znašla v idejni, kadrovski in strankarski krizi, zato bo konsolidacija stranke, ki jo želi vodstvo izpeljati na aprilskem kongresu, velik izziv z negotovim rezultatom."

    (Novinar Uroš Esih o tem, da bo politična rehabilitacija stranke Socialni demokrati zahtevna; via Delo)

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Družba

    »Samoplačniške ambulante lahko delujejo le, če imaš čakalne vrste«

    "Samoplačniške ambulante lahko delujejo le, če imaš čakalne vrste. Če jih nimaš, ta del zdravniškega dela pade. Po mojih podatkih se nekateri zdravniki prav trudijo, da med rednim delom naredijo čim manj. Če ne bomo nekaj naredili na tem, da bolnišnice vodijo učinkoviti in močni direktorji, bo javni zdravstveni sistem res razpadel. Ne more si dela sam organizirati nekdo, ki ni lastnik bolnišnice."

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Družba

    Katera bo najbolj seksistična izjava leta?

    Od 14. do 25. februarja poteka spletno glasovanje za Bodečo Nežo nominaranih seksističnih izjav, ki jo podeljujeta kolektiv Rdeče zore in uredništvo spletnega portala spol.si skupaj z zainteresirano javnostjo. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete.

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Politika

    »SD vse več stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino«

    "SD je stranka, ki ima enega od najmočnejših terenov, ima izjemno dolgo tradicijo v slovenski politiki in tudi zelo veliko interesov je še vedno vezanih nanjo. Problem, ki ga ima, je širši problem evropske socialne demokracije v zadnjih desetletjih. Težava je, da se nikakor ne znajo vsebinsko umestiti kot resna alternativa obstoječemu stanju. SD je bil v večini vlad v preteklih 15 letih, zelo malo pa je bilo ukrepov in politik, ki bi izhajali iz tradicionalnega bazena socialne demokracije. Vse več se stavi na PR, kadrovske in medijske spine, premalo pa na vsebino."

  • Uredništvo

    14. 2. 2024  |  Politika

    »Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji spoštujejo državne institucije«

    "Prihodnost skupnosti zahteva novo državotvornost. Državotvornost na eni strani pomeni, da mora država, zamejena z vladavino prava, prevzeti vse funkcije, ki pritičejo državi. Nova državotvornost predpostavlja obstoj močnih institucij, institucij z vsemi pooblasti za izkoreninjenje ne le korupcije, marveč tudi klientelizma, nepotizma, 'samoupravnega' sporazumevanja in 'družbenega' dogovarjanja. Nova državotvornost predpostavlja ponovno vzpostavitev razmerij zavor in ravnovesij med vejami oblasti. Da je tožilstvo kot posebna veja oblasti zaradi ignorance zakonodajne in izvršilne veje oblasti del tistega dela države, ki naj postane vitek, ki naj hira, ki naj odmira, je v času razcveta korupcije recept za epsko polomijo. Nova državotvornost predpostavlja, da državni funkcionarji – tisti v vladi, oni v opoziciji in vsi ostali – spoštujejo državne institucije."