Uredništvo

 • Uredništvo

  30. 8. 2023  |  Družba

  »Včasih imam občutek, da je prvega šolskega dne bolj strah staršev kot otrok«

  "Danes prvi šolski dan ni le prvi dan za otroke, temveč tudi za starše. Včasih imam občutek, da je prvega šolskega dne bolj strah staršev kot otrok. V skladu z obstoječo zakonodajo imata namreč starša pravico do plačanega dopusta za spremstvo otroka na njegov prvi šolski dan. Tako je prvi šolski dan šola polna staršev, ki imajo priložnost prisostvovati programu šole za prvošolčke, in je resnično dober ter prijazen. Po koncu programa in prvega šolskega dne po navadi starši odidejo z otrokom na sladoled in domače kosilo, ki je malo bolj slavnostno. Pravi prvi šolski dan sledi šele naslednji dan, ko otroci v šolske prostore vstopijo sami in se srečajo s pravo šolo."

 • Uredništvo

  30. 8. 2023  |  Družba

  Vzorci tal v zgornji Mežiški dolini / Vrednosti svinca so kritične

  "Analiza 11 vzorcev naplavin, ki so jih od Dravograda do Črne na Koroškem odvzeli 12. avgusta, je pokazala, da so v tleh v zgornji Mežiški dolini presežne vrednosti svinca, cinka in kadmija," je na današnji novinarski konferenci dejala Janja Turšič z Agencije za okolje (Arso). 

 • Uredništvo

  29. 8. 2023  |  Družba

  »Dokler je na oblasti kapitalizem, le čakamo naslednjo veliko podnebno katastrofo«

  "Izrabljanje solidarnosti za ustvarjanje lažnega upanja v boljšo skupno prihodnost, brez temeljitih strukturnih sprememb države, je neetično. Dokler je na oblasti kapitalizem, le čakamo naslednjo veliko podnebno katastrofo, ki bo najverjetneje prinesla številne odpovedi dela in zahtevala še več ur solidarnostnega dela vseh nas, da jo bomo sanirali. Nobenega zagotovila ni, da nam bo po lanskoletnih požarih in letošnjih poplavah naslednje leto prizaneseno. Kaj bo potem? Vse solidarnostne ure ne rešujejo vzroka problema, prej ga zamegljujejo in nam vsem vzbujajo lažno tolažbo, da s skupnimi močmi zmoremo premagati tudi najhujše, kar nam zakuha narava in to navkljub spretno skritemu dejstvu, da v tej »kuhni« glavni chef ni narava, ampak kapitalizem."

 • Uredništvo

  29. 8. 2023  |  Politika

  Je Blejski strateški forum s poudarkom na podnebnih spremembah zadel v polno?

  "Blejski strateški forum je s poudarkom na podnebnih spremembah včeraj, ko se je nad Slovenijo, Italijo, Francijo in Avstrijo zgrnilo novo hudo nevihtno neurje, zadel v polno. Podnebna varnost postaja ena izmed prevladujočih oblik varnosti, ki so ji pogosto podrejene vse druge – prehrambna, ozemeljska, gospodarska. Z razpravami o teh vprašanjih in globalni solidarnosti Blejski strateški forum letos meri na eno izmed najaktualnejših tem, skupno vsem državam na svetu. V ožjih regionalnih okvirih je letos forum s poudarkom na Zahodnem Balkanu poskrbel za postavljanje nove širitvene agende v Evropski uniji, o kateri bo gotovo govor v prihodnjih mesecih."

 • Uredništvo

  28. 8. 2023  |  Politika

  Asta Vrečko / »Mislim, da bi lahko Levico peljala na novo pot«

  "Mislim, da bi lahko s svojim delom povezala stranko, uskladila različne poglede in Levico peljala na novo pot. Smo protikapitalistična stranka, ki si prizadeva za ekološki in demokratični socializem. Za življenje in prihodnost, kjer bi vsi lahko živeli dostojno in od svojega dela."

 • Uredništvo

  28. 8. 2023  |  Politika

  »Plečnikov stadion naj se v čim večji meri ohrani v izvorni obliki«

  "Da se v čim večji meri ohrani v izvorni obliki in primerno restavratorsko-konservatorsko prenovi za potrebe športa v kombinaciji z javno dostopnimi programi, ki bodo prostor tudi primerno sodobno nadgradili. Sprejeti dogovor med državo in mestom, da to rešujeta skupaj, je pozitiven in v pripravi so operativne naloge, ki bodo to omogočile. Ideja je, da bi bil Plečnikov stadion, tako kot je nekoč že bil, v veliki meri namenjen športu, hkrati pa bi bil tudi rekreacijska in kulturna površina, ki je v precejšnji meri javno dostopna. V enem delu si želimo, da bi bil dostopen ves čas. Seveda, da se bo to lahko zgodilo, bodo potrebne določene poteze države, ki jim bomo mi sledili. Zatem bo treba izbrati najprimernejšo rešitev za posege."

 • Uredništvo

  28. 8. 2023  |  Politika

  »Vsekakor je pozitivno, da je politika glede te intervencije, obnove in odprave posledic, poenotena«

  "Vsekakor je pozitivno, da je politika glede te intervencije, obnove in odprave posledic, poenotena. Spodbudno je, da v tem trenutku v Sloveniji vlada tako solidarno vzdušje. To je treba v največji možni meri izkoristiti za to, da najdemo skupne rešitve za gradnjo boljše, odpornejše infrastrukture, še zlasti na območjih, ki so jih avgustovske poplave najbolj prizadele, infrastrukture, ki bo zagotavljala dolgoročno kvaliteto življenja in perspektivo vsem, ki tam živijo."

 • Uredništvo

  28. 8. 2023  |  Družba

  »Poplave so rehabilitirale idejo solidarnosti«

  "Poplave so rehabilitirale idejo solidarnosti, ki da naj bi bila ena od dominantnih lastnosti Slovencev. Mediji jo obravnavajo kot nekakšen skrit zaklad, ki so ga na bregove naplavile deroče reke. Preseneča, da se zdi osrednjim medijem solidarnost takšno odkritje. Solidarnost je konec koncev nekaj, s čimer imajo starejše generacije Slovencev obilje izkušenj iz prejšnjega družbenega sistema, ki je solidarnost postavljal za temelj razvoja in napredka. Z letošnjo ideološko rehabilitacijo solidarnosti kot ključne individualne in kolektivne karakteristike Slovencev se ponuja ideja, da se je solidarnost pritihotapila globoko na to stran kapitalizma, individualizacije, apolitizacije, desocializacije in desenzibilizacije družbe kot duhovna in moralna dediščina socializma, ki so jo za svojo vzele tudi mlajše generacije, ki nikoli niso dobile priložnosti zaživeti v socializmu."

 • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

  28. 8. 2023  |  Politika

  FOTO TEDNA / Pomoč po poplavah

 • Uredništvo

  27. 8. 2023  |  Politika

  »Lahko Janša in Golob sedita skupaj pri Urošu Slaku v studiu, ampak tam sedita kot posameznika«

  "Politike v romantičnem pomenu besede ni več. Ni več boja za ideje, vrednote ali usmeritve. Noben program, nobena strategija ali vizija ne prepriča nikogar več. Navsezadnje se pred volitvami 95 odstotkov programov strank in gibanj znajde na isti strani. Nobene razlike in nobenega boja konceptov. S podrobnim branjem preplonkanih obljub bi ugotovili, da so tako in tako vsi socialni demokrati. Z malo liberalne ali nacionalne soli in popra. Z obveznim dodatkom patetike v slogu samostojnosti, uresničitve zgodovinskih sanj in zavedanja po sodelovanju. Od besed 'skupaj bomo, skupaj smo močnejši, skupaj zmoremo in skupaj premikamo gore' se vam vedno znova skisa v glavi. Ker dobro veste, da nihče noče biti skupaj. Še ta zadnji mesec, ko so bili skupaj, so bili vsak zase. Lahko Janša in Golob sedita skupaj pri Urošu Slaku v studiu, ampak tam sedita kot posameznika. Posameznika, ki si nabijata piar za sebe."

 • Uredništvo

  26. 8. 2023  |  Svet

  »Vojni v Ukrajini ni videti konca«

  "Po 11. septembru 2001 se je začelo, natančneje intenziviralo obdobje tako imenovanih asimetričnih vojn, za katere je značilno, da se med seboj spopadajo konvencionalne vojske in razpršene paravojaške enote (Irak, Afganistan, Sirija …). Skupni imenovalec modernih asimetričnih vojn je tudi, da so zelo dolgotrajne."

 • Uredništvo

  24. 8. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / NESKONČNA VOJNA

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 25. avgusta, dalje, preberite o tem, zakaj se ukrajinska vojna zdi neskončna, brezkončna, večna, pa čeprav jo od konca loči le preprosta diplomatska odločitev. Avtor tokratne naslovnice je Mladinin hišni karikaturist in nagrajenec Prešernovega sklada Tomaž Lavrič. V novi številki boste našli še veliko zanimivega, aktualnega in poglobljenega branja. Priskrbite si svoj izvod ali obiščite našo spletno stran!

 • Uredništvo

  24. 8. 2023  |  Politika

  »Zdaj bo odločilno to, ali se bo vlada zavedela, v kako odločilnem trenutku se je znašla«

  "Zdaj bo odločilno to, ali se bo vlada zavedela, v kako odločilnem trenutku se je znašla. Ne gre samo za odpravljanje posledic ujme. To je seveda najbolj nujno. Toda gre tudi za to, da smo zdaj v situaciji, ko lahko kot družba naredimo zgodovinski premik."

 • Uredništvo

  24. 8. 2023  |  Družba

  »Narava se je sama postavila na vrh prioritet politične agende«

  "Težko je ne biti ganjen ob solidarnosti, ki smo jo izkazali v teh dneh. A že v prvih solidarnostnih urah se je pokazalo, kako so si tisti z več socialnega kapitala hitreje organizirali pomoč, drugi pa so preprosto ostali izgubljeni. Poplava je razlike med nami zgolj poglobila. Država mora zato nastopiti kot korektiv, ki bo preprečil, da v sladkobo solidarnosti kane grenčina netransparentno deljene (denarne) pomoči in da v popoplavni prenovi namesto strokovnih ne bodo spet prevladali partikularni interesi. Golobova drzna napoved o dveh mandatih je zato zdaj tesno povezana z uspešnostjo reševanja posledic poplave. Narava se je sama postavila na vrh prioritet politične agende. Morda je to naša zadnja priložnost. Ljudje smo se tokrat izkazali. Se bo tudi politika?"

 • Uredništvo

  23. 8. 2023  |  Politika

  »Trenutno politično premirje med Robertom Golobom in Janezom Janšo je dobrodošlo«

  "Grozljiva naravna nesreča, ki je udarila Slovenijo, je stresla politično prizorišče, sredi običajnega poletnega mrtvila je prestavila okvire političnega boja, kot so se kazali za politično jesen. Brez dvoma so poplave oziroma popoplavna sanacija točka, na kateri se bodo lomile prihodnje politične tekme. Trenutno politično premirje med Robertom Golobom in Janezom Janšo, pa tudi širše v političnem prostoru, kot posledica nacionalne solidarnosti in enotnosti v katastrofi, je dobrodošlo, a nismo naivni, da ne bi vedeli, kako krhko in varljivo je lahko."

 • Uredništvo

  23. 8. 2023  |  Politika

  »Iz te tragedije ne bi delal velikih političnih zgodb, kdo ima bolj ali manj umazane škornje«

  "Tudi če se je zdaj vladi morda zaradi po mojem mnenju dobrega ukrepanja povečala popularnost, vemo, da ta v trenutku lahko pade, ko bomo naredili kakšno napako pri ukrepih. Do zdaj je bila solidarnost na vrhuncu, a bo zdaj nastopila tudi psihična kriza in takrat bodo čakali, kaj bo naredila vlada. Iz te tragedije ne bi delal velikih političnih zgodb, kdo ima bolj ali manj umazane škornje. Zdaj nimamo privilegija, da bi se prepirali."

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Politika

  »Slovenci potrebujemo umetno inteligenco, ker svoje lastne nimamo«

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Družba

  Hidrolog Rok Fazarinc / »Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili«

  "Leta 1990 smo doživeli prvo streznitev, a smo nanjo hitro pozabili. Sanacijska dela, ki so bila predvidena po poplavi 1990, do danes niso bila zaključena, zato ni zagotovljena potrebna varnost, ki bi omogočala umeščanje objektov v bližino rek. Ureditve smo sicer načrtovali na pretoke s stoletno povratno dobo, ki so bili določeni po poplavi leta 1990, a so pretoki na podlagi meritev in analiz zdaj višji. To pomeni, da je bilo vse, kar je bilo načrtovano in izvedeno, poddimenzionirano za 10 do 20 odstotkov. Stroka je že leta 1998 vedela, da dogodek leta 1990 ni bil nekaj ekstremnega, ampak nekaj, kar lahko zelo hitro spet pričakujemo. Ampak takrat, ko ni poplav, to ljudi in na žalost tudi pristojnih ne zanima."

 • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

  22. 8. 2023  |  Družba

  FOTO TEDNA / Občudujemo vaš pogum

 • Uredništvo

  22. 8. 2023  |  Politika

  »Golob ni prvi premier, ki je med mandatom menjal partnerico«

  "Gre za krasno stvar za politične analitike, saj česa takšnega res še nismo spremljali. Golob ni prvi premier, ki je med mandatom menjal partnerico. To se je zgodilo tudi v času Mira Cerarja, Janeza Janše, da ne omenjam britanskega premiera Borisa Johnsona ali francoskih predsednikov. Zato sama menjava partneric ni nekaj posebno zanimivega. Vendar so bile do zdaj podpora, na kakšnih dogodkih so predstavljale državo, vsaj uradno pa niso imele omembe vredne vloge. Tudi žena predsednika Milana Kučana Štefka Kučan ne."

 • Uredništvo

  20. 8. 2023  |  Družba

  Minister Šarec / »Moja naloga je opremiti Slovensko vojsko«

  "Slovenska javnost se še kako dobro zaveda pomena varnosti. Navsezadnje smo se morali leta 1991 braniti, da smo danes samostojni in neodvisni, zato me to ne skrbi. Moja naloga je opremiti Slovensko vojsko, da se ne bomo več vsako leto ukvarjali z negativnimi ocenami za delovanje v vojni in zadostno oceno za delovanje v miru, kakor je bilo v preteklih letih. V tem času so bili isti ljudje kritični, kako to ne more biti v ponos državi. Ne vem, kako bi to oceno drugače popravili kot s tem, da se vojska modernizira in primerno opremi."

 • Uredništvo

  18. 8. 2023  |  Družba

  Je Cerkev izgubila vero v božji načrt?

  "Kdaj je Cerkev odkrila naravo kot faktor, ki odloča o vsem? Narava? Meni to zveni bližje Mihi Kordišu kot evangelijem. Je Cerkev izgubila vero v božji načrt in bo vreme razlagala z drugim zakonom termodinamike in taljenjem ledu na Antarktiki? To pridigamo zmerni ateisti, ki smo za naše težave pripravljeni kriviti tudi tretji zakon. Od profesionalcev vere hočemo slišati, kje je tukaj božja intervencija."

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Politika

  Naslovnica nove Mladine / KAKO NAPREJ

  V petek izide nova Mladina! V novi številki, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 18. avgusta, dalje, razmišljamo, kako izvesti obnovo po uničujočih poplavah in se pripraviti na prihodnje katastrofe. Avtor fotografije na naslovnici je Borut Krajnc, za oblikovanje pa je poskrbel Damjan Ilić.

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Družba

  Kako bo plačilo za gospodinjsko delo spremenilo odnos moških do žensk?

  "Nekatere ženske govorijo: kako bo plačilo za gospodinjsko delo spremenilo odnos naših mož do nas? Ali ne bodo pričakovali enakih dolžnosti kakor prej, proti plačilu pa še več njih? A te ženske ne sprevidijo, da lahko toliko pričakujejo od nas ravno zato, ker za to delo nismo plačane, ker sklepajo, da so to »ženske zadeve«, ki od nas ne zahtevajo veliko truda. Moški lahko sprejmejo naše usluge in v njih uživajo, ker predpostavljajo, da gospodinjimo mimogrede, da v tem uživamo, ker smo s tem deležne njihove ljubezni. Dejansko pričakujejo, da bomo hvaležne, ker so nam s tem, ko se poročili ali začeli živeti z nami, dali možnost, da se izrazimo kot ženske (torej, da jim služimo), »Lahko si srečna, da si našla moškega, kot sem jaz«. Šele ko bodo naše delo spregledali kot delo – našo ljubezen kot delo – in predvsem našo odločenost, da oboje zavrnemo, se bodo začeli do nas drugače vesti. Ko bodo stotine in tisoče žensk na ulicah trdile, da je neskončno čiščenje, nenehna čustvena dostopnost, kavsanje na ukaz iz strahu pred izgubo službe težko, osovraženo delo, s katerim zapravljamo življenja, se bodo ustrašili in zamajali v svoji moškosti."

 • Uredništvo

  17. 8. 2023  |  Kultura

  Festival Grounded 2023 / »Mir je pogoj za izvrševanje človekovih pravic«

  »Čim več prostora želimo dati tistim, ki imajo izkušnjo vojne in grajenja miru,« je ob napovedi letošnjega festivala Grounded povedala organizatorica diskurzivnega dela Barbara Rajgelj. Specifika festivala, ki letos v Ljubljani poteka že sedmo leto, je združevanje pogovornega programa in elektronske glasbe, in tudi letos se bodo od 24. do 26. avgusta zvrstili tri večeri eksperimentalne in (pre)drzne elektronike z več kot 25 nastopajočimi.

 • STA

  15. 8. 2023  |  Družba

  Prostovoljci / »Še vedno potrebujemo vašo roko pomoči«

  Civilna zaščita je za torek, 15. avgusta, izdala 29 delovnih nalogov za skupine prostovoljcev pri odpravljanju posledic poplav. Po navedbah poveljnika Srečka Šestana je na terenu približno 3000 prostovoljcev. Za sredo še niso prejeli nobene potrebe po pomoči prostovoljcev, še vedno pa potrebujejo predvsem mehanizacijo, je navedel Sandi Curk iz Civilne zaščite.

 • Uredništvo

  15. 8. 2023  |  Politika

  »Čas je, da tudi državljani drobec lastnega standarda podarimo tistim, ki so ostali brez njega«

  "Čas je, da tudi državljani sežemo v žep in drobec lastnega standarda podarimo tistim, ki so ostali brez njega. Vem, kakšen bo odgovor nekaterih. Naj da denar država. Če ga je našla za sanacijo bank in nabavo tankov, naj ga najde še za obnovo po poplavi. Vendar kazanje s prstom na državo ne bo pomagalo. Država razpolaga samo z denarjem davkoplačevalcev. Nov velikanski strošek lahko z istim denarjem pokrije samo tako, da osiromaši dejavnosti, ki jih financira iz proračuna, ali da se na naš račun zadolži. Ali bodo zagovorniki privatizacije zdravstva dobili prikladen razlog za plačevanje zdravstvenih storitev iz žepa? Ali bo financiranje dolgotrajne oskrbe še bolj osiromašeno?"

 • Uredništvo

  16. 8. 2023  |  Družba

  Nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje?

  "Film Oppenheimer Christopherja Nolana (kaj za vraga ga tlačijo ob Barbie!) je dobro videti tudi zato, ker obnovi ali sproža preprosto a ključno vprašanje človeškega obstoja: nas napredek in znanost porivata v razvoj ali v samouničenje? Nas silita k ukrepanju pred samoizbrisom ali k pametnemu usmerjanju ter demokratičnemu nadzoru znanstvenih dognanj? Filozofija čakanja v smislu kar bo pa bo, ni več relevantna."

 • STA

  11. 8. 2023  |  Družba

  Prvi interventni ukrepi po poplavah / Poseben režim za prostovoljce

  Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je z odredbo določil, da za območje Črne na Koroškem, Mežice, Solčave, Luč in Mozirja od sobote do preklica zaradi varnosti velja poseben režim za dostop prostovoljcev. Izdal je tudi odredbo, da bo v ponedeljek delovala vsa kritična infrastruktura, je pojasnil na današnji novinarski konferenci.

 • Uredništvo

  11. 8. 2023  |  Družba

  14. avgust / Navodila in informacije ob Dnevu solidarnosti

  Vlada je sporočila, da je iz solidarnosti do sodržavljanov, ki so v poplavah utrpeli škodo in potrebujejo pomoč, v ponedeljek, 14. avgusta, dela prost dan, imenovan Dan solidarnosti. Slednji delavcem omogoča, da ob plačani odsotnosti z dela nudijo pomoč vsem, ki jo potrebujejo za čim hitrejšo sanacijo škode.