Uredništvo

  • Uredništvo

    13. 3. 2021  |  Politika

    »Epidemija je le krinka za represijo«

    "Treba se je zavedati, da pri vladnih ukrepih ne gre samo za neznanje, pač pa za politično agendo. Gre za načrtno zlorabljanje epidemije za sejanje strahu in izvajanje represije nad državljani. V tej strahovladi lahko vlada pod krinko epidemije izvaja represijo, mesari po gospodarstvu in medijih, z različnimi podtaknjenci v protikoronski zakonodaji spreminja zakonodajo v represivno smer ter v osnovi s prepovedjo zbiranja preprečuje možnost javnega nasprotovanja vladnim ukrepom. Epidemija je le krinka za represijo. Če je ne bi bilo, bi si jo Janševa vlada morala izmisliti."

  • Uredništvo

    13. 3. 2021  |  Politika

    Kacin: »Če se kdo ne bo cepil, naj čim prej pove«

    "Reakcija po cepljenju je znak, da se vaš organizem upira in da se cepljenje prijemlje. To je uspeh cepljenja. To je dokaz, da se organizem bori in da bo čez dan ali dva pripravljen na veliko hujše preizkuse. Če se kdo ne bo cepil, naj čim prej pove, saj na tisoče ljudi čaka na svoj odmerek."

  • Uredništvo

    13. 3. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: 1. obletnica Janševe vlade

    Mineva eno leto, odkar je vlada Janeza Janše prevzela oblast in "vsak dan znova pokazala, kako je mogoče svoj položaj zlorabljati za lastne interese, korupcijo, širjenje sovraštva, politično kadrovanje, teptanje temeljnih demokratičnih vrednot in napadanje prebivalk in prebivalcev". Tako so v sporočilu za javnost zapisali v protestniškem gibanju. 

  • Uredništvo

    12. 3. 2021  |  Politika

    Kacin: »Imam svoje mnenje, ki pa ga ne bom delil z vami«

    "Sem samo koordinator, nimam medicinske izobrazbe, zato se veliko lažje do nekaterih stvari opredelim in imam svoje mnenje, ki pa ga ne bom delil z vami."

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SLOVENSKI PACIENT

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikovala Mehkoteroristična skupina Kremšnita. Ali Janez Janša s svojimi tviti namerno povzroča spore z Evropsko unijo? Priskrbite si svoj izvod Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 12. marca, dalje. #Mladina10

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    Fafangel: »To je policijska in ne epidemiološka ura«

    Janševa vlada je sinoči sporočila, da strokovna skupina za covid-19 zaradi obsega epidemije ni sledila predlogu ministra za notranje zadeve za skrajšanje omejitve gibanja ponoči oziroma "epidemiološke ure", kot so se jo odločili poimenovati. Glavni epidemiolog na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) dr. Mario Fafangel je danes na Twitterju okrcal vlado, ki je prepoved gibanja preimenovala v "epidemiološko" uro.

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    »Če bi se zbudila družba, se bo zgodilo ljudstvo«

    "Če bi se zbudila družba, se bo zgodilo ljudstvo. Vsi se čudijo, zakaj se nič ne zgodi. To je nekaj, česar stranke ne morejo nadzorovati. Mislim, da se tudi vlada te nevarnosti zaveda. Politika bo skušala storiti vse, da ukrepi ne bi preveč razburjali ljudi."

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    »Močni voditelji so tisti, ki pridobijo spoštovanje s svojimi dejanji«

    "Nikakršnega političnega pritiska na medije ne sme biti. Močni voditelji so tisti, ki pridobijo spoštovanje s svojimi dejanji, ki sprejmejo raznolikost mnenj in ki dopustijo, da so državljani ustrezno obveščeni, ne tisti, ki poskušajo utišati kritične glasove. V demokraciji bi morali neodvisni mediji delati in spraševati brez strahu ali uslug. Naloga nas, politikov, je odgovarjati z dejstvi, ne z napadi."

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Desnica mora biti boljša in bolj demokratična, da ji bodo lahko ljudje zaupali«

    Evropska poslanka Ljudmila Novak je na svoji spletni strani danes objavila izjavo za javnost o možnosti, da ustanovi svojo stranko. "Odkar sem na nekaterih javnomnenjskih anketah na zelo visokem mestu, so se začeli z menoj in mojo domnevno kandidaturo za predsednico države ukvarjati levi, še bolj pa desni oziroma skrajno desničarski mediji, čeprav sem večkrat javno povedala, da z delom v Bruslju želim nadaljevati. A to morebitno mojo kandidaturo je seveda treba na desni v kali zatreti, kajti na predsedniško mesto je treba postaviti lutko, ki jo bodo lahko po svoje obračali," je zapisala uvodoma.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    VIDEO: »Ti veliki vodja, domoljub, nacionalist, seksist, ki s policisti ustrahoval bi civiliste«

    Vladimir Kosović, bolj znan pod vzdevkom Doša, je konec oktobra objavil skladbo Odprto pismo predsedniku RS, ki jo je pospremil tudi odmevni videospot. V njej se je spraševal in ugotavljal: »Ta zima 2020 bo mora, in toliko je muzika znala poživeti njihove dni, in koliko do drugega vala naj umetnikov trpi? Ozvočevalci, lučkarji, roadieji, tonci. Veš, koliko se fučka njim, kakšen dal ti jim bon si? Za oditi na dopust, če ste delo tukaj blokirali vsem, in plus, še kar prispevke kasirat vseen, in banke promovirat, odlog kredita hkrati, manipulirat stranke, obrestna mera krat tri. Elektro spustil cene, pa rečeš, kva? Bravo! Samo smo plačali isto, ker smo bili več doma, kao. SDS-ovo zahvaljevanje s plakatov, tukaj so eni stanje izkoristili bogato. Od ventilatorjev do servet z gumicami, pa respiratorjev, pa čepeti zunaj samo, nočem noter, ne, no.« 

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    »Brutalnost napadov na medije se le še stopnjuje«

    V Društvu novinarjev Slovenije (DNS) pred današnjim plenarnim zasedanjem Evropskega parlamenta o svobodi medijev v Sloveniji, na Poljskem in Madžarskem ugotavljajo, da se dinamika, intenziteta in brutalnost napadov na medije le še stopnjujejo.

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Svet

    VIDEO: Aretacija aktivistke in novinarke, ki je pisala tudi za Mladino

    Organizacija Transbalkanska solidarnost je objavila posnetek aktivistke in novinarke Nidžare Ahmetašević iz Sarajeva, ki ji je bila v nedeljo odvzeta prostost, ker je opozorila na nepravičnost. "Aretacija aktivistke in novinarke je dokaz pritiska in kriminalizacije solidarnosti," so zapisali na spletni strani.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Janša v Sloveniji nikoli ne bo dosegel 50-odstotne podpore«

    "Če se je navduševal nad Trumpom, pa nad Ameriko, tam je politično razmerje približno 50-50. Če se navdušuje nad Orbanom, on je dosegel 50 plus. To je bila neizpolnjena želja, sanje Janše. Tega v Sloveniji ne bo dosegel in zato je težko najti racionalno podlago za tako obnašanje, kajti posledica takega obnašanja, ki je seveda radikalizacija, populizem spremlja tako obnašanje, ampak kaj bo posledica, za katero se on ne briga kaj preveč. Posledica bo seveda na osamitvi v Evropski uniji in pa kot posledica radikalizacije je možen evroskepticizem."

  • Uredništvo

    11. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SLOVENSKI PACIENT

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico je oblikovala Mehkoteroristična skupina Kremšnita. Ali Janez Janša s svojimi tviti namerno povzroča spore z Evropsko unijo? Več v naslovni temi tokratne številke. Obenem pa tudi intervjuja z Ano Roš in Zano Fabjan Blažič, članka o izginuli gripi in dijakih, ki se borijo proti diktaturi ter še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja. 

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Družba

    »Slovenija gre v smeri novoveških absolutizmov in diktatur«

    Represijo policistov nad dijaki, ki so prejšnji mesec mirno protestirali v Mariboru ter posledično s strani policije prejeli kazni, so obsodili tudi Mladi za vrednote NOB. "V torek, 9. februarja 2021, je skupina več deset dijakov v Mariboru uveljavila svojo temeljno človekovo in ustavno pravico do svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja," so zapisali.

  • Uredništvo

    10. 3. 2021  |  Politika

    »Janša je tipičen provincialen politik«

    "Jaz bi rekal, da Janšo svet pravzaprav nikoli ni zanimal, ga sploh ne razume. Janša je tipičen provincialen politik, mogoče dovolj dober za Grosuplje in za svoje pripadnike tukaj v Sloveniji, druagače pa on z nobeno idejo še ni prišel, ki bi bila lahko v Evropski uniji opažena kot ideja nekega državnika majhne države."

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Politika

    Pravna mreža: »Izjave ministra Hojsa ne držijo«

    Na današnje trditve ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa o tem, da protesti niso prepovedani, se je odzvala tudi Pravna mreža za varstvo demokracije. 

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Politika

    »Hojs brezsramno širi neresnice in zavestno zavaja javnost!«

    Protestna ljudska skupščina se je odzvala na izjavo, ki jo je minister za notranje zadeve Aleš Hojs podal za Slovensko tiskovno agencijo (STA). "Davno odstopljeni minister za notranje zadeve Hojs danes brezsramno širi neresnice in zavestno zavaja javnost," so zapisali v sporočilu za javnost. Minister Hojs je namreč danes za STA večkrat izjavil, da prijavljeni protesti niso prepovedani, v Protestni ljudski skupščini pa opozarjajo, da njihovi dokumenti, ki jih objavljamo v tem članku, kažejo, da so "prijavljeni shodi do deset ljudi, tudi ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov, kategorično prepovedani s strani policije". 

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Politika

    Žiga Turk: »Katera je pa moja druga najbolj seksistična izjava?«

    "Ok, katera je pa moja druga najbolj seksistična izjava? Ker bi jih po tej logiki moralo biti polno," se je na Twitterju vprašal Žiga Turk, nekdanji minister v Janševi vladi, prejemnik letošnje bodeče neže za najbolj seksistično izjavo leta. Pri odgovoru so mu pomagali nekateri uporabniki Twitterja (tvite objavljamo spodaj), ki so mu posredovali nekatere njegove pretekle zapise, da bi mu osvežili spomin. Žiga Turk je namreč prepričan, da je nečastna nagrada, ki jo je prejel, "nepoštena, nerazumna in nezaslužena".

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Družba

    Koliko zaupate slovenski policiji?

    V slovenski policiji vsaki dve leti izvajajo raziskavo o tem, kako državljanke in državljani Slovenije ocenjujejo delo policistk in policistov, ki se osredotoča predvsem na to, koliko jim zaupajo in kako varno se zaradi njih počutijo v okolici, kraju, državi. 

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Družba

    Beović: »Visoke številke pomenijo, da je prenosov okužb kar veliko«

    "Če se v času, ko je prenosov okužb veliko, pojavi še bolj kužna različica virusa, lahko pričakujemo porast števila okužb," je včeraj v oddaji Odmevi na TV Slovenija poudarila infektologinja dr. Bojana Beović. Pri britanski različici, pri kateri so cepiva učinkovita, je po njenem mnenju najpomembneje, da čim prej cepimo ranljivi del populacije.

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Družba

    »Danes ne smeš več priznati, da si feministka«

    "Danes ne smeš več priznati, da si feministka. V določenih sredinah je to psovka in če se predstavim kot feministka, ljudje takoj vzpostavijo distanco, kot da sem kužna. Najbolje sem kot feministka sprejeta znotraj proletariata. Poznam veliko žensk, za katere vem, da so po prepričanju feministke, ampak tega ne bodo priznale, ker to danes velja za nekaj slabega, najhuje pa je to, da tudi same verjamejo, da je tako. Očitno smo pozabile, da so v preteklosti nekatere feministke umirale za pravice, ki jih imamo danes in so nam samoumevne."

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Družba

    »Odsotnost kritike vodi v enoumje«

    Članice in člani Katedre za novinarstvo ostro obsojajo orkestrirane napade na osebno in akademsko integriteto red. prof. dr. Marka Milosavljevića po njegovem nastopu na seji posebne skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in državljanskih svoboščin. Tako so zapisali v današnjem pismu za javnost. 

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Družba

    »Če me imate za pocestnico, boste pa še plačali!«

    "Pogosto se dogaja, da nas stranka poboža po roki, ko ji podaš salamo, ali pa te vpraša za telefonsko številko … Seksistične opazke so pri našem delu stalnica, na to smo že bolj ali manj imune. Se nas je pa neki moški, ki je zahajal v našo trgovino, dotikal za zadnjico ali za roko, kakor je pač naneslo. Ko sem imela enkrat slab dan in me je potrepljal po zadnjici, sem se obrnila in mu rekla: 'Jurja.' Ko je debelo pogledal, sem mu zabrusila: 'Če me imate za pocestnico, boste pa še plačali!' Od takrat naprej z njim nismo imele težav."

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Kultura

    O razmerju s Picassom, feminizmu in komunizmu

    V novi epizodi spletnih knjižnih dogodkov Beletrina v živo, ki so objavljeni ob ponedeljkih na spletni strani založbe, lahko prisluhnete pogovoru novinarke Ksenija Horvat s Slavenko Drakulić, eno najbolj prevajanih in branih hrvaških pisateljic, ob izidu slovenskega prevoda romana Dora in Minotaver: Moje življenje s Picassom. 

  • Uredništvo

    9. 3. 2021  |  Kultura

    Položaj ženske v tradicionalnem patriarhalnem kmečkem okolju

    Na Facebook profilu festivala Rdeče zore bo nocoj ob 20.00 v živo iz Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana potekal prenos predstave sodobnega cirkusa z naslovom Niti avtorice Danijele Zajc. Osebnoizpovedna predstava, ki se igra s preseki žanrov performansa, fizičnega teatra, (eksperimentalnega) sodobnega cirkusa, performansa na zračni vrvi in improvizacije, osvetljuje položaj ženske v tradicionalnem patriarhalnem kmečkem okolju.

  • Uredništvo

    7. 3. 2021  |  Družba

    Nečastna zmaga Žige Turka 

    V okviru festivala Rdeče zore so že tradicionalno podelili bodečo nežo za najbolj seksistično izjavo leta. To "nagrado" podeljujejo v sodelovanju s portalom Spol.si, z njo pa opozarjajo na izjave v javnosti, ki na podlagi spola, spolne usmerjenosti oziroma spolne identitete posameznike napadajo, ponižujejo in žalijo. Letošnji nečastni zmagovalec je Žiga Turk, nekdanji minister v Janševi vladi. Bodečo nežo je prejel za sledečo izjavo, ki jo je letos februarja zapisal na Twitterju: "Ampak bistvo se mi zdi drugje. Če je seks samo rekreacija, potem posilstvo ni nič hujšega kot faul. Če pa seks ni rekreacija, pa pade temeljna premisa naprednega pogleda na to vprašanje, ki je uveljavljeno od 1968 dalje."

  • Uredništvo

    7. 3. 2021  |  Družba

    V 101. letu starosti umrla zadnja narodna herojinja

    V 101. letu starosti se je v domu starejših občanov v Logatcu poslovila zadnja narodnja herojinja NOB Andreana Družina - Olga. 

  • Uredništvo

    8. 3. 2021  |  Politika

    »Roke proč od otrok!«

    "Danes smo priča terminalni fazi takega javnega govora, ko ni več ničesar uporabnega, preostane samo še to, da vedno, ko naletijo na oviro ali se spotaknejo ob lastne napake, za to obtožijo neko zamišljeno monolitno drugo stran. Te enotne druge strani seveda ni, SDS pa se ni sposobna v resnem dialogu zoperstaviti nobenemu njenemu delu ali fragmentu. Tako SDS sama gradi svojo preprosto nepremagljivo opozicijo, zoperstavi se ji lahko samo še z nasiljem. Da še vedno sanja o svoji patološki prihodnosti, je razvidno iz poskusov vzpostavljanja kulta svojega podmladka in, kar je še veliko bolj nevarno, iz silovitega napada na otroke in mladino, ki si drznejo želeti nekaj drugega. Zato roke proč od otrok!"

  • Uredništvo

    8. 3. 2021  |  Družba

    »Zaprte šole so najboljše šole«

    "Če bodo šole ostale za vas zaprte do poletja, boste morda že jeseni znali pravilno razumeti tvite predsednika vlade, in če bodo ostale zaprte še kakšno leto ali dve, jim boste počasi začeli celo verjeti in boste lahko zrasli v novega Žana Mahniča. In potem boste čez čas namesto za odprtje šol protestirali za ukinitev STA-ja ali pa javno pozivali oblast, naj potrdi Boruta Pahorja za dosmrtnega predsednika države ter privatizira šolstvo in zdravstvo. In naposled ne bo več daleč dan, ko boste lahko izbrani za direktorja RTV Slovenija ali Muzeja novejše zgodovine."