• Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Ne vidim razloga za omalovaževanje medicine. Cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev.«

    Aleksander Merlo, specialist ginekolog in porodničar ter dolgoletni vodja porodnišnice Postojna, ki je bil leta 2019 izbran tudi za Ginekologa leta, v video izjavi prosi ljudi, da resno razmislijo in zaupajo zdravstvenim delavcem in da je cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev. Merlo o cepljenju pravi, da ne vidi razloga "za paniko in omalovaževanje medicine". 

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Politika

    »SDS ni sposobna voditi države«

    "Koronakriza ni le dokončno dokazala, da SDS ni sposobna voditi države, saj okoli sebe ne zna oblikovati minimalnega družbenega konsenza, ki je nujen za uspešno vodenje moderne, pluralne, politično razgibane nacije. Razkrila ni niti zgolj dobre novice, da Slovenije ni mogoče voditi na avtoritaren način. Razgalila je tudi nezadostnost političnih kadrov, ki so priplavali na površje v pokrizni Sloveniji. Simona Kustec je nazorno poosebljenje te resnice. Ministrica, ki bi povsem zadoščala kriterijem slovenske politične selekcije in bi si od stroke in javnosti bržkone prislužila pozitivne ocene, se je pokazala za eklatantno nezadostno v trenutku, ki od politične elite terja resnične vodstvene sposobnosti."

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Mnogi se bodo na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno«

    "Da se bodo mnogi na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno, je bilo mogoče pričakovati. Starši, ki skušajo svojemu otroku zagotoviti cepivo proti covidu-19, ga želijo čim prej obvarovati pred virusom z vsemi potencialnimi posledicami. Njihovim sodržavljanom, ki pravijo, da otrok 'ne dajo', se zdijo cepiva večje tveganje. Skupna skrb za dobrobit otrok bi bila lahko dobro izhodišče za prihodnje komuniciranje zdravstva s prebivalci. A za družbo, ki je že dolgo izgubljala skupni imenovalec, bo vsak začetek težji."

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Družba

    Beseda leta: cepivo

    Ameriški slovar Merriam-Webster je v ponedeljek cepivo razglasil za besedo leta 2021, ker je skozi drugo leto pandemije covida-19 zanimanje za to besedo nenehno naraščalo. Tako s pozitivnega vidika tistih, ki jim je beseda prinesla upanje, kakor tudi z negativnega vidika tistih, ki nasprotujejo cepljenju.

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Družba

    Kako povečati delež žensk, ki nastopajo v medijih in na javnih dogodkih

    Cilj Združenja za povezovanje strokovnjakinj in promocijo znanja Ona ve je povečati delež žensk, ki nastopajo v medijih in na javnih dogodkih, je včeraj ob zagonu portala Ona ve povedala predsednica združenja Marta Kos. V Sloveniji je polovica žensk, a se pojavijo kot gostje v 24 odstotkih medijskih nastopov, moški pa v 76 odstotkih, je dejala.

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Družba

    »V Sloveniji so pritiski na novinarje vse močnejši«

    Na včerajšnjem pogovoru o mednarodnih razsežnostih pritiskov na novinarje so novinarji opozorili na napade na osebno in profesionalno integriteto, zlorabe pravnih sredstev in tudi umore, ki doletijo novinarje po vsem svetu. Po podatkih Unesca je bilo med leti 2006 in 2020 ubitih 1200 novinarjev, v devetih od desetih primerov pa storilcev niso našli.

  • Tomaž Lavrič

    29. 11. 2021  |  Politika

    Ministrica, ki jo Janša skrbno zaliva

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Družba

    »Otroci so tihe žrtve pandemije«

    Razprave o cepljenju in vseh ostalih ukrepih so burne in živahne, vanje se vključujejo vsi, od politikov, gospodarstvenikov, medicincev, naravoslovcev do družboslovcev in humanistov. Ob poslušanju in branju vseh argumentov se ne morem znebiti občutka, da smo postali skrajno egoistična družba, kjer vsakdo gleda le nase in za drugega ter za splošno dobro ni pripravljen narediti nič.

  • DK, STA

    30. 11. 2021  |  Svet

    Sodišče preložilo odločitev 

    V Mjanmaru je sodišče danes preložilo razglasitev odločitve v sojenju proti odstavljeni voditeljici Aung San Suu Kyi. Nobelovi nagrajenki zaradi obtožb spodbujanja protestov grozi do tri leta zapora. Gre za prvega od številnih sodnih postopkov proti njej, v okviru katerih je obtožena še več drugih kaznivih dejanj.

  • STA

    29. 11. 2021  |  Družba

    »Neupravičeno omejevanje dostopa do izobraževanja je posledica samovolje učiteljev«

    Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) poziva višje in visokošolske zavode, da zagotovijo upravičene odsotnosti študentov, ki niso cepljeni proti covidu-19 ali preboleli novega koronavirusa in so bili v stiku z okuženo osebo. Opažajo namreč, da nekateri profesorji takim študentom ne priznavajo karanten, so zapisali v sporočilu za javnost.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Družba

    Fotoreporterji o škodljivih posledicah pogodbe med STA in Ukomom

    V Aktivu fotoreporterjev in fotografov Društva novinarjev Slovenije (DNS) opozarjajo, da je pogodba sklenjena med Slovensko tiskovno agencijo (STA) in vlado za fotografe škodljiva in nedomišljena do te mere, da lahko privede do popolnega sesutja trga vizualnih vsebin (fotografij). "Zato odločno pozivamo tako STA kot vlado k ponovnemu razmisleku in ureditvi, ki ne bo imela tako usodnih posledic," so zapisali v sporočilu za javnost.

  • STA

    29. 11. 2021  |  Politika

    Beović: »Omikron se širi hitreje od prejšnjih različic koronavirusa«

    Različica omikron je po prvih podatkih bolj nalezljiva kot doslej odkrite različice koronavirusa, je za STA povedala infektologinja Bojana Beović. Okuženi s to različico so doslej zbolevali za blažjim potekom bolezni. Ni pa še jasno, ali je za blažji potek odločilna starost in ali je k blažjemu poteku prispevalo cepljenje oziroma prebolela okužba.

  • IK, STA

    29. 11. 2021  |  Politika

    Janševa vlada med državljani nima večinske podpore

    Delo Janševe vlade podpira zgolj 28,3 odstotka vprašanih, nasprotuje pa ji 62,2 odstotka, kaže anketa, ki jo je za POP TV opravila agencija Mediana. Na vrhu najbolj priljubljenih politikov ostaja evropska poslanka NSi Ljudmila Novak, ki prav tako ne varčuje s kritikami na račun predsednika slovenske vlade Janeza Janše. 

  • Tomaž Lavrič

    29. 11. 2021  |  Politika

    Kupili bomo tudi letalonosilko

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne«

    Včeraj sta se v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija soočila predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec in predsednik NSi Matej Tonin, obenem tudi minister za obrambo v aktualni Janševi vladi. Do volitev je še (najmanj) pet mesecev, obe omenjeni stranki pa sta imeli v soboto že predvolilna programska kongresa. Sta po volitvah pripravljeni sodelovati? Kakšen odnos ima podpredsednik vlade do številnih nestrokovnih menjav oziroma strankarskega kadrovanja? Šarec je v soočenju na TV Slovenija dejal, da vsi, ki so v tej vladi, podpirajo vse, kar ta vlada počne. "In dokler to podpirajo, je nemogoče govoriti, da bodo spoštovali demokracijo. In kako bomo po volitvah popravljali to, kar je bilo narejeno v tej vladi, tudi rekordna zadolžitev in vse druge zadeve, z istimi ljudmi? To pač ne gre. Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne. Saj vidimo, kako se gredo raznorazno gimnastiko pri delegiranih tožilcih, tukaj je zakon jasen. STA na primer, svoboda medijev, to so vse pomembna vprašanja za nas," je sklenil predsednik LMŠ.

  • Toninova nova igračka

    Pri Toninovi Novi Sloveniji se znova širokoustijo, da so pripravljeni voditi novo vlado, čeprav ob tem krščanski demokrati vsak dan znova držijo štango sesuvanju demokracije in pravne države, včasih pa tudi samoiniciativno pomagajo. Za potrebe hitro prihajajočih novih volitev se zgolj retorično prazno distancirajo od Janše kot preostre izbire, ki jo je potrebno zamenjati s »sredino«. Patetična propaganda še najbolj spominja na prirejeni vic o obisku pri kanibalih: »Dragi državljani, zaupajte nam v vodenje državo. Ni res, kar ste slišali, pri nas nikogar ne bomo pojedli, kajti prejšnji teden smo zadnjega.«

  • DK, STA 

    29. 11. 2021  |  Politika

    Predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki omogoča, da bodo ukrepi zakoniti

    V Pravni mreži za varstvo demokracije so v sodelovanju s strokovnjaki pripravili predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki po njihovih navedbah omogoča, da bodo ukrepi za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni zakoniti in skladni z ustavo. Predlog so posredovali vsem poslanskim skupinam v DZ.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    WHO: Omikron globalno predstavlja zelo visoko tveganje

    Nova različica novega koronavirusa, imenovana omikron, predstavlja "zelo visoko" globalno tveganje s potencialno resnimi posledicami, je danes opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Pri tem je poudarila, da še vedno ostaja nejasno, kako nalezljiva in nevarna je nova različica, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Takih izjav od ministra za kulturo ne bi pričakoval. To je žalostno.«

    "Tudi po ministrovem soočenju v Odmevih je bilo jasno, da brez prave argumentacije zvrača krivdo na druge, da poskuša populistično vznemiriti javnost z insinuacijami o davkoplačevalskem vložku v kulturo ... češ da kultura ne ve, kaj dela. Takih izjav od ministra za kulturo ne bi pričakoval. To je žalostno. Večina drugih ministrov se vsaj formalno trudi spoštovati svoj resor. Kot sem že dejal: Vsa dokumentacija je na ministrstvu, pošiljamo jo po večkrat, odgovore dobimo zelo redko."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Stanje je resno, sranje v medijih pa tolikšno, da ga lahko rešijo le ...«

    "Zdaj je zadnja priložnost, da novinarski ceh stopi skupaj. Zasluga zgodbe o STA je, da bo kolegom na TV Slovenija morda lažje. Morajo pa spoznati, da to ni bitka za profesionalizem in razmestitev oddaj na ta ali oni program. Za mnogo več gre: za obstoj. Zato naj se pripravi tudi »moj« Radio Slovenija. Stanje je resno, sranje v medijih pa tolikšno, da ga samo v spregi z javnostjo lahko rešijo le novinarji sami."

  • STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    S cepljenjem otrok bodo pričeli še pred božičem

    Italija se pripravlja na začetek cepljenja otrok, starih od pet do 11 let, proti covidu-19. Predvidoma bi akcijo cepljenja začeli okoli 23. decembra, je povedal vodja strokovnega sveta za covid-19 Franco Locatelli.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Politika

    Kljub sumom korupcije znova izvoljen

    Na predčasnih volitvah za predsednika medžimurske županije na Hrvaškem je ponovno zmagal Matija Posavec, ki je sicer septembra odstopil s položaja zaradi obtožb, da je prejel 10.000 kun (1335 evrov) podkupnine za posredovanje pri zaposlitvi. Kljub sumom korupcije je bil na položaj ponovno izvoljen s skoraj 80 odstotki prejetih glasov.

  • Oštro.si

    29. 11. 2021  |  Družba

    Lažni oglas in izmišljeni strokovnjak

    Izmišljeni nevrokirurg ‘Marjan Kolin’, ki v oglasu priporoča zdravilo HeartTonus, je profesor na madžarski medicinski fakulteti in podpredsednik tamkajšnjega združenja diabetikov Peter Kempler.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    »Pozivamo vse države, naj nemudoma spremenijo svoje odločitve«

    Južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa je v nedeljo pozval k takojšnji odpravi omejitev potovanj iz Južne Afrike in njenih sosed, ki so jih v minulih dneh zaradi nove različice koronavirusa uvedle številne države po svetu. Prepričan je, da gre za diskriminacijo regije.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Svet

    Opazovalce volitev iz EU označil za vohune

    Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je ostro zavrnil ugotovitve opazovalcev EU na regionalnih volitvah, ki so opozorili, da so glasovanje zaznamovale nepravilnosti. Opazovalce EU je označil za sovražnike in vohune, poročajo tuje tiskovne agencije.

  • Danes je nov dan

    29. 11. 2021  |  Družba

    Haha!

    Razkorak med tistimi, ki covid navkljub vsem napakam vlade jemljejo resno, in tistimi, ki ga imajo za prevaro, bomo kot družba morali nekako premostiti. Očitno je, da lahko dovoljšnjo precepljenost dosežemo le tako, da cepljenje postane obvezno, še bolj pa, da bi to malone zanetilo državljansko vojno. Prisiljeni smo v sobivanje s prepričanimi v nasprotno različico resnice od naše lastne, a da bi bilo to mogoče, se moramo vendarle poenotiti o minimalnem skupnem imenovalcu. Denimo: nobena smrt ni smešna.

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Kultura

    Deset slovenskih filmskih klasik v Bruslju

    V četrtek, 2. decembra, ob 19. uri bo v Bruslju odprtje Retrospektive slovenskega filma. Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo do 22. decembra odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

  • DK, STA

    29. 11. 2021  |  Družba

    Zgodovinska kriza turizma: 2000 milijard minusa

    Pandemija covida-19 bo turističnemu sektorju po oceni Svetovne turistične organizacije (UNWTO), ki deluje v okviru Združenih narodov, podobno kot lani tudi letos odnesla 2000 milijard dolarjev prihodkov. Ob tem organizacija v luči pojava novih različic koronavirusa izpostavlja še vedno krhko in počasno okrevanje sektorja.

  • Peter Petrovčič

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Politika

    Ustrahovana policija

    »Leta 1992 sem odšel v Koper za načelnika, današnjega direktorja policijske uprave. Ljudi, ki so pred menoj vodili upravo, sem cenil. Razen enega, in sicer Vinka Gorenaka, ki je bil tam dva meseca kot vršilec dolžnosti. V tistem kratkem času je tam naredil, oprostite izrazu, enako pizdarijo, kot jo delajo zdaj. Franci Matoz je bil tedaj vodja oddelka na Kozini, skupaj s še tremi policisti je štel kamne, se opravičujem, če sem s tem koga užalil. Kar naenkrat je Matoz postal komandir prometne policije, čeprav je poprej ustavil morda pet ali 20 avtomobilov, bil je povsem brez izkušenj. V dveh mesecih je Gorenak zamenjal celoten vodstveni kader, skupaj s komandirji policijskih postaj. Isto se dogaja zdaj, le da na ravni celotne države,« pripoveduje nekdanji poveljnik policije in veteran vojne za Slovenijo Alojz Kuralt.

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    26. 11. 2021  |  Mladina 47  |  Uvodnik

    Z Golobom ali ob Golobu?

    Teoretiki zarot, z leve in desne, še danes niso povsem prepričani, da se je »primer Robert Golob« res zgodil po naključju. Preveč idealen kandidat za politika v tem trenutku je, da ne bi bilo kaj zadaj. A naj ne bo dvoma: Golob, ki se bo zelo verjetno spustil v politiko, je stranski produkt Janševega lomastenja po gospodarstvu. In brez dvoma bi neprimerno raje kot vstopil v politiko še naprej vodil Gen-I. In tega niti ne skriva. Enako je bilo z Zoranom Jankovićem, ko ga je leta 2006 Janša vrgel z mesta predsednika uprave Mercatorja. Janković si ni želel v politiko, a po grobi odstavitvi in ostrem sporu z vlado vrnitve ni bilo več.