• DK, STA

    28. 6. 2021  |  Politika

    Sloveniji grozi blokada 34 milijonov evrov

    Sloveniji zaradi ravnanja službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko grozi blokada 34 milijonov evrov, so opozorili v Centru za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij. Kot so dodali, gre za sredstva, ki jih državi za blažitev podnebnih sprememb in krepitev izobraževanja namenjajo Norveška, Islandija in Lihtenštajn.

  • DK, STA

    28. 6. 2021  |  Kultura

    Velika nagrada Borštnikovega srečanja za predstavo Gejm

    Veliko nagrado 56. Festivala Borštnikovo srečanja za najboljšo predstavo gledališke sezone 2019/2020 je prejela uprizoritev Gejm v režiji Žige Divjaka, ki je nastala v koprodukciji Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana. Divjak je prejel nagrado tudi za najboljšo režijo, nagrade za igro pa Vladimir Vlaškalić, Maša Derganc, Matej Puc in Gašper Malnar. Borštnikov prstan za življenjsko delo je letos prejela igralka Jette Ostan Vejrup.

  • Uredništvo

    28. 6. 2021  |  Kultura

    Festival, ki povezuje ulično, umetniško, aktivistično in akademsko sceno

    Na različnih prizoriščih v Ljubljani bo od 28.junija do 4. julija že tretjič potekal mednarodni festival ulične umetnosti Ljubljana Street Art Festival, ki ga bodo obiskali znane ulične umetnice in umetniki, kot so Escif, Good Guy Boris, Epos 257 in drugi. Osrednja gostja tridnevne konference “FORM(AT): Dokumentiranje, zbiranje in arhiviranje ulične umetnosti” bo Martha Cooper, uveljavljena ameriška fotoreporterka, ki je znana predvsem po dokumentiranju newyorške grafitarske scene sedemdesetih in osemdesetih let.

  • Državna proslava hipokrizije

    Čeprav se v Evropi krepi mnenje, da Madžarska ne spoštuje temeljnih vrednot, zaradi česar ne more biti v EU, kot meni nizozemski premier Mark Rutte in kar v zadnjem času leti predvsem na nov madžarski zakon, s katerim mlajšim od 18 let preprečujejo dostop do vsebin o homoseksualnosti in spremembe spola, sta se včeraj na državni proslavi ob dnevu državnosti v Ljubljani ob 30. obletnici osamosvojitve Viktor Orbán in Janez Janša obnašala ne le kot velika zaveznika, ampak vsaj deklarativno tudi kot privržena pričakovanim vrednotam.

  • Dr. Boris A. Novak

    27. 6. 2021  |  Kultura

    Med pretepaško sodrgo v rumenih jopičih

    (mala francoska balada)

  • Uredništvo

    27. 6. 2021  |  Politika

    Pahor: »Enotnost glede osamosvojitve ni padla z neba«

    "Enotnost glede osamosvojitve ni padla z neba. Bila je rezultat sodelovanja. Bila je posledica zavedanja, da enotni obstanemo, razdeljeni pa propademo. Danes ni nič drugače. Razlike so. Gre za to, ali jih želimo in zmoremo s sodelovanjem presegati v prid naše boljše prihodnosti. Pred 30 leti smo se ob vseh mogočih nasprotjih naposled zedinili glede ustanovitve naše države. Vedno je bilo in vedno bo mogoče najti skupno pot, če se jo le zares skupaj išče."

  • Hojs o neonacističnih biserih in »svinjskem« ljudstvu

    Notranji minister Aleš Hojs je ukrepanje zoper neonacistične rumene jopiče na Prešernovem trgu, kjer je prišlo do prerivanja z miroljubnimi protestniki, pospremil z javno napovedjo na tviterju, da bo o intervenciji policija pripravila poročilo. Upajmo, da na koncu policisti ne bodo kaznovani. K temu je dodal še nekakšne smernice za prihodnje ravnanje neonacističnih podpornikov vlade, saj jim je očetovsko ponudil nasvet: "@policija_si bo pripravila poročilo vezano na ukrepanje zoper rumene jopiče. So pa po moji oceni, le ti, brez potrebe prišli na Prešernov trg, saj bi lahko kulturno proslavljali na Trgu Republike. Ne meči biserov med svinje, pravi Sveto pismo in lahko bi sledili tej modrosti."

  • Uredništvo

    27. 6. 2021  |  Politika

    Janez Janša: Človek, ki je v slovenski politiki že 38 let

    "Politična kariera Janeza Janše je ena najdaljših v Sloveniji, pri čemer ne merimo zgolj na obdobje samostojne države, ampak kar slovenske zgodovine. V politiko je vstopil, takrat še v okviru socialistične republike Slovenije, že leta 1982 kot mladinski politik. In nikoli ni bil le opazovalec: bil je minister za obrambo v štirih vladah in trikrat mu je uspelo prevzeti mesto predsednika vlade – je tisti slovenski politik, ki je sedel v največ različnih vladah in ki je imel v njih tudi največ posamičnih funkcij," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal Grega Repovž.

  • IK, STA

    27. 6. 2021  |  Kultura

    Umrl je Josip Osti

    V 77. letu starosti je v domačem Tomaju v soboto umrl Josip Osti, pesnik, pisatelj in prevajalec, vrhunski umetnik ter neprecenljiv povezovalec ljudi, jezikov in kultur.

  • Uredništvo

    27. 6. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #71

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Davida Bandelja iz zbirke Enajst let in pol tišine.

  • DK, STA

    26. 6. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Praznik ljudstva na Prešernovem trgu

    Ljubljanski Prešernov trg in okoliške ulice so včeraj napolnili petkovi protestniki in drugi obiskovalci alternativne proslave ob dnevu državnosti, ki so ga poimenovali Praznik ljudstva. Na njjem so izrazili nezadovoljstvo z aktualno oblastjo. Zbrane na alternativni državni proslavi so nagovorili predstavniki različnih družbenih sfer. Med udeleženci dogodka so bili tudi predstavniki dela opozicije, predvsem iz Levice, LMŠ in SD.

  • Uredništvo

    26. 6. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Državna proslava na Trgu republike

    Državna proslava ob dnevu državnosti na Trgu republike v Ljubljani. 

  • Grega Repovž

    Grega Repovž

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Uvodnik

    Čas je. Za pogovor o umrlih.

    Zdaj, ko se drugi val epidemije v Sloveniji izteka, tretji pa je šele na obzorju, je čas, da spregovorimo o smrtih. Nepotrebnih in presežnih smrtih epidemije. Razloga sta dva. Prvi, ker brez dvoma prihaja tretji val in je treba storiti vse, da ne bi ponavljali napak. Drugi pa je stvar odgovorne družbe: vsi ti presežno umrli ljudje si zaslužijo, da steče o njihovi smrti preiskava.

  • Najbogatejši so tudi med pandemijo, ko so ljudje množično umirali, bajno bogateli

    V času, ko skuša Janševa vlada reformirati davke (in razbremeniti kapital) in ko so se članice G7 dogovorile, da bodo obdavčile multinacionalke (le po 15-odstotni stopnji), se je ameriški preiskovalni portal ProPublica dokopal do zaupnih podatkov ameriškega davčnega urada (Internal Revenue Service) in razkril, koliko dohodnine plačujejo najbogatejši Američani, titani sodobnega globalnega kapitalizma. Vse dobro poznamo. Jeff Bezos, Elon Musk, Warren Buffett, Bill Gates, Rupert Murdoch, Mark Zuckerberg in drugi. Prenekateri delajo in mastno služijo tudi pri nas.

  • Uredništvo

    26. 6. 2021  |  Politika

    »Naša zgodovina se ni začela leta '91«

    "Prepoved udeležbe borčevskih praporščakov tik pred proslavo je nesramno zanikanje temeljev, ki jih ima slovenska država v zmagoslavnem partizanskem uporu. Predsedniku republike in predsedniku vlade sporočam, da je njuna osebna in zgodovinska odgovornost, da bomo 30. obletnico samostojnosti Slovenije praznovali tako globoko razdeljeni. Pri vsaki odločitvi dajem prednost državi pred politiko. Sredi globokega družbenega razkola poskušam vleči poteze, ki bi omogočile, da se pred novimi izzivi ponovno povežemo. Z novim upanjem in z novo vizijo za novih 30 let slovenske zgodovine. A ta bo zgrajena na trhlih temeljih, če ne bomo spoštovali naše zgodovine. Ta se ni začela leta ‘91, saj samostojne Slovenije ne bi bilo brez osvoboditve in narodnoosvobodilnega boja, ki je Slovenijo ponosno umestil med zmagovalce nad fašizmom in nacizmom."

  • Uredništvo

    26. 6. 2021  |  Politika

    Samohodec odprtega duha

    "23. decembra 2007 je dr. Janez Drnovšek zaključil petletni mandat predsednika Republike Slovenije, predal posle izvoljenemu nasledniku in pred predsedniškim uradom na Erjavčevi še zadnjič z značilnim nasmeškom pomahal zbranim na ploščadi. 23. februarja 2008, natanko dva meseca pozneje, je umrl na svojem domu na Zaplani. Maja tistega leta bi dopolnil 58 let. Konec njegovega življenja je tako praktično sovpadel z iztekom večdesetletnega opravljanja najzahtevnejših javnih funkcij in poslanstev," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal Gregor Golobič, filozof in politik, generalni sekretar LDS v času, ko je stranko vodil Janez Drnovšek, njegov prijatelj in sodelavec.

  • Uredništvo

    26. 6. 2021  |  Kultura

    Božo Vrećo ponovno v Cankarjevem domu

    V Cankarjevem domu bo 30. junija ob 20.00 nastopil Božo Vrećo, eden najslovitejših sodobnih pevcev in skladateljev tradicionalnega bosanskega sevdaha. Je tudi izjemen vokalist zavidljivih glasovnih višin, ki na pretanjen način sevdah nadgrajuje s prvinami jazza, bluesa in soula; z občasnimi plesnimi vložki, v katerih prikliče mistični ples vrtečih se dervišev, pa popolnoma prevzame občinstvo. Njegova zunanja podoba, ki jo opredeljuje žensko-moška dvojnost, odlično dopolnjuje glasbeno in umetniško izraznost.

  • Damjana Kolar

    26. 6. 2021  |  Kultura

    Film tedna: Sestre

    V Kinodvoru Ljubljana bosta 30. junija ob 19.30 in 21.30 premierni projekciji kratkega filma Sestre v režiji režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je osvojil glavno nagrado na najpomembnejšem filmskem festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu, kjer je imel tudi svetovno premiero. Selektorji so izbirali med skoraj sedem tisoč prijavljenimi filmi – v končni nabor so jih uvrstili 78. Po projekcijah bo sledil pogovor z režiserko filma Kuklo, producentko Barbaro Daljavec in igralkami Mino Milovanović, Sarah Al Saleh in Mio Skrbinac, ki ga bo vodila Petra Meterc.

  • Uredništvo

    25. 6. 2021  |  Politika

    Kako smo iz socialistične Švice postali madžarsko predmestje

    Posebna številka Mladine je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini. O 30 letih slovenske države pišejo številni priznani avtorji. Kako smo iz socialistične Švice postali madžarsko predmestje? Kaj je obljubljal Milan Kučan, kam nas je odpeljal Janez Drnovšek in kako je vse skupaj zavozil Janez Janša? Kam so izginila najuspešnejša podjetja? Zakaj doživljamo politični razkol med mestom in podeželjem? Kako smo se vsemu slabemu navkljub vseeno zabavali? Odgovori na ta in druga vprašanja vas čakajo v zadnji ediciji trilogije ROJSTVO DRŽAVE

  • Slovenski polži in njihova ljubezen po domače

    Več kot očitno se domoljubje z novo oblastjo kot nova vera širi po deželici, tudi po straneh Dela in Večera. Kako ga definirati? Kolumnist Dela, ki ga povzema Večer, izumlja res bizarne načine njegove definicije: po Blažu Podobniku to ni oblika ljubezni, usmerjena v državo, ampak mora izkazovati "cenjenje vrednot in reči in ljudi, ki jih država varuje".

  • Uredništvo

    25. 6. 2021  |  Politika

    Milan Kučan, najbolj priljubljen slovenski politik

    "Že v zelo mladih letih je bil pomemben politik, med drugim član sekretariata Centralnega komiteja (CK) Zveze komunistov (ZK) Slovenije, sekretar Socialistične zveze delovnega ljudstva (SZDL), predsednik republiške skupščine in na zvezni ravni član predsedstva CK ZK Jugoslavije. Kučan je bil po vseh kazalcih nepretrgoma več kot dve desetletji, tudi še precej po izteku mandata, daleč najbolj priljubljen slovenski politik. Hkrati pa je doživljal tudi sistematične in zelo strupene, mirno bi lahko zapisali kar patološke napade svojih političnih nasprotnikov ter nekaterih medijev," je v posebni številki Mladine ROJSTVO DRŽAVE (3. DEL), ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in v naši spletni trgovini, med drugim zapisal zgodovinar Božo Repe.

  • Uredništvo

    25. 6. 2021  |  Politika

    »Nehajte že enkrat z uporabo zgodovine kot projektom za večno politično preživetje«

    "Ma dajte, nehajte že enkrat z uporabo zgodovine kot projektom za večno politično preživetje. Poglejte raje tukaj in zdaj. Tukaj in zdaj berem o tem, kako je prvi osamosvojitelj državnemu zboru predlagal za novega ministra za pravosodje osebo, ki so jo ovadili kriminalisti iz Murske Sobote zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete. Tukaj in zdaj vidim delavca, ki mi je poslal izvid psihiatra, v katerem ta zanj piše, da ne vidi izhoda, da je v ekstremni finančni stiski. Tukaj in zdaj vidim delavca, ki mi je včeraj poslal SMS: 'Po prejemu socialne pomoči mi je ostalo 15 evrov na računu.' Tukaj in zdaj prejmem elektronsko sporočilo delavke, ki se je poškodovala na delovnem mestu, prejemala izjemno nizko bolniško nadomestilo, zdaj pa še nižje invalidsko nadomestilo."

  • Uredništvo

    25. 6. 2021  |  Družba

    »Skrajno desničarski aktivisti ne prenesejo vse bolj neodvisnih in vplivnih žensk«

    "V Evropi smo zahvaljujoč feminističnemu gibanju na tem področju naredili ogromen napredek, kljub temu pa imamo države, kot sta Malta, kjer je splav še vedno prepovedan v vseh primerih, in Poljska, kjer je prekinitev nosečnosti dovoljena samo v primeru, ko je ogroženo življenje matere ali je nosečnost posledica posilstva. Skrb vzbujajoče je, da ima nasprotovanje pravicam žensk vse večji zagon, kar vodi v zmanjšanje dosedanjih pravice žensk in ogroža njihovo zdravje. Skrajno desničarski aktivisti in gibanja proti teoriji spola ne prenesejo vse bolj neodvisnih in vplivnih žensk. Pravica do zakonitega splava je ključni cilj njihovih napadov. Kot progresivni člani evropskega parlamenta smo tudi sami tarča napadov."

  • Uredništvo

    25. 6. 2021  |  Družba

    V soboto v Mariboru parada ponosa, v Ljubljani drag šov

    Z mariborsko parado ponosa, ki bo potekala v soboto, 26. junija (ob 17. uri se bo povorka pričela na Trgu svobode), se bo zaključil mavrični junij, ki je potekal v okviru programa Maribor skozi rožnata očala. Protestnemu shodu bo sledil program z govorkami in govorci, ki poleg mariborskega župana Saše Arsenoviča in prorektorja Urbana Brena z Univerze v Mariboru, vključuje predstavnice in predstavnike organizacij LGBTQIA+ iz Gorice in Nove Gorice, Koroške ter Ljubljane. Kulturnega programa letos ne bo.

  • DK, STA

    25. 6. 2021  |  Družba

    Nepremičnine v Sloveniji v začetku leta še dražje

    Cene stanovanjskih nepremičnin so bile v prvem četrtletju v povprečju za 3,1 odstotka višje kot v predhodnem četrtletju in za 7,3 odstotka višje kot v tem času lani. Skupna vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin je bila 297 milijonov evrov, kar je 33 milijonov evrov manj kot v zadnjem četrtletju lani in približno enako kot v lanskem prvem.

  • Vasja Jager  |  foto: Uroš Abram

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Družba

    »Epidemiologi so očitno bili in so še odrinjeni na rob«

    V mesecih epidemije so praktično vsakemu Slovencu postali znani obrazi zdravnikov Bojane Beović, Mateje Logar in Aleša Rozmana, najbolj izpostavljenih članov strokovne skupine, ki jo je za snovanje ukrepov za obvladovanje epidemije lanskega marca ustanovilo ministrstvo za zdravje. Člani te skupine so legitimirali praktično vse vladne ukrepe na tem področju, od obveznega nošenja mask na prostem do odločitve, da se s korono okuženi oskrbovanci domov za ostarele ne bodo avtomatično napotovali v bolnišnico. Ko so se ukrepi vedno znova izkazali za neučinkovite, so odgovornost prelagali na ljudi – a za njihovimi zvenečimi nazivi, strokovnimi izrazi in grozečo retoriko se je skrivalo dejstvo, da Beovićeva, Logarjeva, Rozman in večji del njihove skupine v osnovi sploh niso usposobljeni, da bi med epidemijo prebivalstvu predpisovali, kako se naj obnaša.

  • Jure Trampuš

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Družba

    Prvi zamahi nove metle 

    Najlažje je zamahniti z roko, pustiti času čas, da obrusi kamne in sestavi nebesna razmerja. A to je nespametno, treba je biti aktiven, treba je razmišljati, kako ustaviti zdrs v razgradnjo. Država brez demokracije, država brez avtonomnih struktur, ki nadzirajo druga drugo, ne obstaja. Če ni delitve oblasti, če ni nadzora, ne obstaja demokratična država. Obstaja zgolj vladavina.

  • Uredništvo

    24. 6. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NAJBOGATEJŠI SO TUDI MED PANDEMIJO BAJNO BOGATELI 

    Izšla je nova Mladina! Tokrat izjemoma v četrtek. Naslovnico je oblikoval Damjan Ilić, fotografija, na kateri je več kot štiri tisoč zastavic v spomin umrlim zaradi Covida-19 v ljubljanskem parku Tivoli, pa je delo Luke Dakskoblerja. Najbogatejši so tudi med pandemijo, ko so ljudje množično umirali, bajno bogateli. Več o tem preberite v naslovni temi nove Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani#Mladina25 

  • Borut Mekina

    24. 6. 2021  |  Mladina 25  |  Politika

    Kaj omogoča vzpon strank, kakršna je SDS?

    Ker je bil Janez Janša na kongresu stranke vnovič izvoljen za predsednika, seveda ob 99-odstotni podpori delegatov, so številni komentatorji potegnili vzporednice z nekdanjimi komunisti ali s položajem, ki ga je tedaj imel Josip Broz Tito. Takšne primerjave so lahko zanimive, zlasti ker je v tej stranki precej nekdanjih komunistov, a zgrešijo naravo najmočnejše politične stranke v državi.