Damjana Kolar

  • Damjana Kolar

    5. 5. 2015  |  Kultura

    Makedonska koncertna atrakcija v Kinu Šiška

    V Kino Šiška se 7. maja vrača makedonska koncertna atrakcija Foltin, ki bo premierno predstavila svoj novi album "Pijan slavej," na odru pa se jim bo kot posebni gost pridružil tudi Vasko Atanasovski. Pri nas dobro znana in priljubljena zasedba, ki deluje od leta 1995, igra zabavno mešanico zvrsti od etna prek elektronike do rocka, vanjo pa vnaša (še zlasti na nastopih) še prvine kabareta in performansa.

  • Damjana Kolar

    4. 5. 2015  |  Kultura

    Razmerje med mestom in podeželjem

    V okviru razstavnega cikla Prepih bodo jutri, 5. maja ob 19.00 v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova odprli razstavo arhitektke in vizualne umetnice Polonce Lovšin z naslovom Zemlja, voda, vrt, svoboda, ki se v svojem delu osredotoča na samoorganizirane inicitive ter alternativne oblike delovanja znotraj arhitekture in urbanizma. Zadnja leta se ukvarja z razmerjem med mestom in podeželjem ter raziskuje urbano kmetijstvo kot prakso, ki bo rešila podeželje, mesto, naravo in človeka. Njena dela so predelani vsakdanji uporabni predmeti za vzpodbujanje samooskrbnosti in ekološke občutljivosti, skupinski performansi in intervencije v javnem prostoru, fotokolaži, videi in animacije.

  • Damjana Kolar

    30. 4. 2015  |  Kultura

    Iskrena zgodba o čebelarski družini

    V Koloseju je od 30. aprila dalje na ogled film Čudesa, ki ga je režirala Alice Rohrwacher. Gre za družinsko dramo, ki se dogaja na idiličnem podeželju na meji med Toskano in Umbrijo. Film je dobil veliko nagrado žirije na lanskem festivalu v Cannesu.

  • Damjana Kolar

    29. 4. 2015  |  Kultura

    Smeh v umetnosti

    Zakaj, kako, čemu, na kakšne načine in koliko se v likovni umetnosti pojavljajo podobe, ki lahko izzovejo smeh? Je smešno vidno nemudoma ali ga moramo s poglobljenim pogledom šele postopno odkriti? Na to poskuša odgovoriti tematska razstava z naslovom Primeri smeha v umetnosti, ki je do 7. junija na ogled Mestni galeriji Ljubljana. Razstava v likovnih podobah predstavlja različne odtenke smeha–od sofisticiranih, ekspresivnih, ironičnih, sarkastičnih in parodičnih, pa vse do grotesknih in poglobljenih kritičnih premislekov.

  • Damjana Kolar

    24. 4. 2015  |  Kultura

    Krstna izvedba dramskega besedila Nejca Gazvode

    Na mali sceni MGL bodo danes, 24. aprila ob 20.00 s krstno izvedbo besedila Nejca Gazvode Menjava straže, zaključili gledališko sezono. Mladi režiser, dramatik in pisatelj je na podlagi vabila to dramsko besedilo napisal posebej za MGL, predstavo pa je sooblikoval skupaj z igralci. V središču komične drame je sedem ljudi, ki zahajajo v zakoten lokal, menjava lastnika lokala pa spremeni življenja njegovih stalnih gostov.

  • Damjana Kolar

    23. 4. 2015  |  Kultura

    Življenje po umetniškem scenariju

    V Koroški galeriji likovnih umetnosti Slovenj Gradec bo od 23. aprila do 20. maja na ogled razstava z naslovom Janez Janša: Življenje I in II [v nastajanju], ki je nastala v sodelovanju z Zavodom Maska iz Ljubljana. Razstavo, ki v središče postavlja vprašanje, na kakšen način se umetnost umešča v življenje in vpliva na življenje danes, je pripravila kustosinja Andreja Hribernik.

  • Damjana Kolar

    22. 4. 2015  |  Kultura

    Brezčasna zgodba o lesenem fantiču

    Na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana je premiero doživela nova lutkovna predstava Ostržek v režiji, dramatizaciji in likovni podobi Silvana Omerzuja, ki je nastala v koprodukciji LGL in Umetniškega društva Konj. Zgodba o Ostržku, lesenem fantiču, ki ga je pustolovski duh gnal v številne dogodivščine, je upodobljena v obliki senčnega gledališča, ročnih lutk, marionet in naglavnih mask.

  • Damjana Kolar

    21. 4. 2015  |  Kultura

    Biografija mojstra reportažne fotografije

    Ob svetovnem dnevu Zemlje bodo v Kinodvoru, 22. aprila ob 20.30 premierno predvajali dokumentarni portret Sol zemlje, ki prikazuje življenje in delo Sebastiãa Salgada, enega največjih mojstrov reportažne fotografije, ki ga je zaznamovalo dolgoletno poročanje s kriznih žarišč. Navkljub vsem videnim grozotam, je ponovno našel upanje v svet, v katerem živimo. Po projekciji bo sledil pogovor z Juretom Erženom, Joštom Frankom in Boštjanom Videmškom, ki ga bo vodil Arne Hodalič, urednik fotografije pri National Geographicu Slovenija.

  • Damjana Kolar

    20. 4. 2015  |  Kultura

    Praznik knjige in branja

    Slovenski dnevi knjige v organizaciji Društva slovenskih pisateljev se v jubilejni, 20. izdaji selijo s Kongresnega trga na novo lokacijo pred Mestno hišo, na Stritarjevi ulici pa bo potekal sejem s stojnicami 25 založb. Festival, ki bo pod geslom (Iz)berimo! potekal od 20. do 24. aprila, bo poleg obilja knjig, ponudbe založb, ponudil tudi širok spremljevalni program, namenjen vsem generacijam. Letos so literarne dogodke iz ustaljenih prostorov preselili tudi v Pediatrično kliniko, ženski zapor na Igu ter Dom za ostarele na Taboru.

  • Damjana Kolar

    17. 4. 2015  |  Kultura

    Afrika v Ljubljani

    Na različnih prizoriščih bo od 17. do 21. aprila potekal 19. festival sodobnih uprizoritvenih umetnosti Exodos, ki bo na več kot 20 dogodkih predstavil izbrane umetnike današnje Afrike. Obiskovalci bodo lahko skozi performans, ples, glasbo, film in fotografijo spoznavali raznolikost, aktualnost in polemičnost afriških ustvarjalcev.

  • Damjana Kolar

    16. 4. 2015  |  Kultura

    Barviti kolaži Coco Wasabi

    V petek, 17. aprila ob 20.00 bodo v Kinu Šiška odprli razstavo kolažev mlade avstrijske umetnice Coco Wasabi, ki navdih za svoja umetniška dela črpa iz različnih obdobij umetnostne zgodovine, najdeni material osvobaja izvornih konvencij in ga enakopravno združuje z namenom ustvarjanja konfrontacije in novega diskurza.

  • Damjana Kolar

    15. 4. 2015  |  Kultura

    Satirična ganljivka po motivih Flaubertovega romana

    Na malem odru SNG Nova Gorica bodo 15. in 16. aprila premierno uprizorili priredbo besedila Nebojše Pop Tasića Gospa Bovary, nastalo po motivih istoimenskega romana Gustava Flauberta, ki jo je režirala Yulia Roschina. Tasić pravi da ga nobena izmed dosedanjih interpretacij Flaubertovega dela ni prepričala, ker so vse izpostavljale le zgodbo, zato je moral narediti svojo, ki poskuša zgodbo Emme osvetliti od znotraj ter izpostaviti njen odnos s partnerjem in ljubimci. Zgodba zato govori o hrepenenju in želji po ljubezni, junakom se obenem posmehuje in z njimi sočustvuje ter jih razume.

  • Damjana Kolar

    14. 4. 2015  |  Kultura

    Procesi transformacije družine

    V Centru in Galeriji P74 bo od 16. aprila do 5. maja na ogled avtorski projekt italijanskega kustosa in umetnika Paola Toffoluttija z naslovom Drugi družinski razlogi. Razstava je doživela premierno predstavitev v prostorih palače Villa di Toppo Florio v Pordenoneju, tokrat pa je avtor pripravil novo verzijo projekta posebej za Galerijo P74. Na razstavi se predstavljajo: Lorenzo Cianchi, Daniela Perego, Akaki Ramishvili, Massimo Rizzi, Jaka Vatovec, Lucia Veronesi.

  • Damjana Kolar

    13. 4. 2015  |  Kultura

    Preplet treh zgodb, ki se zgodijo v eni noči

    V Kinodvoru bo od 14. do 29. aprila na ogled film hrvaško-slovenski koprodukcijski film Kosec v režiji Zvonimirja Jurića, ki velja za enega najboljših sodobnih hrvaških režiserjev. Film prepleta tri zgodbe, ki se zgodijo v eni noči ter postopoma odstrejo temačno sliko življenja glavnega junaka Iva in njegovega domačega kraja.

  • Damjana Kolar

    10. 4. 2015  |  Kultura

    Odrska priredba znamenitega Vojnovićevega romana

    V SNG Drama Ljubljana bo jutri, 11. aprila ob 20.00 krstna uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela (dobitnik nagrade kresnik 2013). Po besedah režiserja Ivice Buljana v gledališču manjka zgodb, ki bi govorile o trenutni situaciji, o svetu, v katerem živimo danes. Vojnovićeva Jugoslavija je epska drama, Jugoslavija v naslovu ni država, ni SFRJ ali Kraljevina Jugoslavija, temveč nekakšna Atlantida, Fargo, imaginarna iluzija države.

  • Damjana Kolar

    9. 4. 2015  |  Kultura

    Zaporniška poezija Vitomila Zupana

    V koprodukciji Cafe teatra in Cankarjevega doma bo jutri, 10. aprila ob 20.00 premiera gledališkega koncerta Vite Mavrič in Janija Kovačiča z naslovom Vitomil Zupan: Šlagerji in pesmi iz zapora. Med poezijo, napisano v zaporu, so se našli njegovi notni zapisi in približno štirideset pesmi na točno določene znane skladbe, večinoma iz časa pred drugo svetovno vojno. Rdeča nit večera je prikaz dobe, ki ji je Vitomil Zupan pripadal in občutij pesnika, ki se z neustrašno domišljijo in golim upanjem "upira smrti."

  • Damjana Kolar

    8. 4. 2015  |  Kultura

    Zadnji dan življenja P. P. Pasolinija

    V Kinodvoru bo jutri, 9. aprila ob 20.30 premiera filma Pasolini, v katerem režiser Abel Ferrara ponudi vpogled v intelektualni ter domišljijski univerzum vizionarskega in provokativnega umetnika Piera Paola Pasolinija skozi zaporedje dogodkov na zadnji dan njegovega življenja. V filmu se prepletajo biografski podatki z uprizoritvami odlomkov iz njegovih zadnjih dveh nedokončanih del. Po projekciji bodo odprli razstavo "Salò, zadnji film Piera Paola Pasolinija," na kateri bo prikazan izbor fotografij Deborah Beer, edine uradne fotografinje na setu.

  • Damjana Kolar

    7. 4. 2015  |  Kultura

    Prenos stripa v muzejsko razstavo

    Ob 70-letnici konca 2. svetovne vojne, se danes 7. aprila ob 19.00 v Galeriji Vžigalica odpira razstava z naslovom "Spomini in sanje Kristine B., Ljubljana 1941–1945." Razstava, ki predstavlja prenos stripa v muzejsko razstavo, temelji na istoimenskem avtorskem stripu, ki sta ga v okviru evropskega projekta "Skriti otroci 2. svetovne vojne" ustvarila dr. Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v MGML in Zoran Smiljanić, znan ustvarjalec stripov.

  • Damjana Kolar

    3. 4. 2015  |  Kultura

    Urbane krajine

    V Pilonovi galeriji Ajdovščina bodo danes, 3. aprila ob 19.00 odprli razstavo Mihe Štruklja, predstavnika mlajše generacije slovenskih slikarjev, ki je v drugi polovici devetdesetih let uveljavila medijske podobe v klasični sliki. Na tokratni razstavi, ki bo na ogled do 3. maja, predstavlja nove slike in risbe, ki so nastale v zadnjih treh letih.

  • Damjana Kolar

    2. 4. 2015  |  Kultura

    Interpretacija istrske identitete

    Prostor za sodobno umetnost Monfort Portorož bo od 2. aprila do 27. maja prizorišče razstave z naslovom Sodobna Istra, na kateri šest povabljenih umetnikov na raznolik način dokumentira in reinterpretira večplastne vidike pomena identitete, ponekod razumljene kot temeljnega, izhodiščnega, elementa nacionalne pripadnosti, po drugi strani pa se ponuja kot vzgib za osebna in intimna raziskovanja. Razstavo je pripravil kurator Ludovico Pratesi.

  • Damjana Kolar

    1. 4. 2015  |  Kultura

    April v znamenju Orto festa

    Že šestnajsto leto zapored bo v ljubljanskem Orto baru potekal klubski festival Orto fest, ki bo od 1. do 30. aprila tudi tokrat ponudil pester koncertni program domačih in tujih izvajalcev različnih glasbenih žanrov. Vsako leto aprila je Ljubljana tako bogatejša za glasbeni dogodek, ki spodbuja delovanje klubske scene in popestri kulturni utrip prestolnice.

  • Damjana Kolar

    31. 3. 2015  |  Kultura

    3D v Kinodvoru

    S premiero zadnjega filma režiserja Jean-Luca Godarda Zbogom jeziku, se danes, 31. marca ob 21.00 v Kinodvoru začenja festival Kino3Dvor: 3D prihaja v vaš mestni kino! Do 6. aprila se bo zvrstilo pet filmov, posnetih v stereoskopski tehniki: Jama pozabljenih sanj (r. Werner Herzog), Coraline (r. Henry Selick), Pina (r. Wim Wenders) in Gravitacija (r. Alfonso Cuarón). S temi projekcijami bodo v Kinodvoru obeležili namestitev nove 3D opreme.

  • Damjana Kolar

    30. 3. 2015  |  Kultura

    V Igorjevem umu

    V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bo jutri, 31. marca ob 20.00 ponovno gostoval Akram Khan, eden najvidnejših koreografov na svetu, ki je slovensko občinstvo navdušil že leta 2006 s predstavo ma. Tokrat prihaja s plesno predstavo iTMOi (v Igorjevem umu), s katero je počastil Igorja Stravinskega in stoletnico Posvetitve pomladi.

  • Damjana Kolar

    28. 3. 2015  |  Kultura

    Raziskovanje skupnega prostora

    V UGM Studiu Maribor je do 18. aprila na ogled razstava Maje Babič Košir in Tanje Vergles, ki premierno predstavljata projekt Love Me Tender. V njem raziskujeta skupni prostor, ki nastaja skozi večletno komunikacijo. Kljub več tisoč kilometrski geografski razliki, sta našli nov skupni jezik-vezenje gobelinov, ki nastajajo na podlagi matric, narejenih iz ilustracij, risb, kipov.

  • Damjana Kolar

    27. 3. 2015  |  Kultura

    Teden slovenske drame v Kranju

    Kranj bo letos že petinštiridesetič postal gledališko središče Slovenije. V dvanajstih dneh, od 27. marca do 7. aprila se bo na Tednu slovenske drame zvrstilo kar 16 predstav, od tega 8 v tekmovalnem, 3 v spremljevalnem in 5 v mednarodnem programu, v katerem se bodo predstavila gledališča iz Indije, Izraela, Avstrije in Makedonije. Potekale bodo tudi bralne uprizoritve dramskih besedil študentov AGRFT in FF, dan nominirancev, okrogla miza Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije ter delavnica dramskega pisanja pod vodstvom dramatika in režiserja Dušana Jovanovića.

  • Damjana Kolar

    26. 3. 2015  |  Kultura

    Dve igralki, tri zgodbe in šest žensk

    V Gledališču Glej bo danes, 26. marca ob 20.00 premiera predstave Ženske na robu, ki je nastala na podlagi kratkih zgodb španskega avtorja Joséja Luisa Alonsa de Santosa z naslovom Ljubezenske in šaljive slike al fresco. Avtorici koncepta in igralki Valentina Plaskan in Sara Horžen sta za osnovo vzeli tri zgodbe (Iskrenost, Hud kastracijski kompleks in Lahkoživki), ki sta jih adaptirali in nadgradili v sočnejšo ter vznemirljivejšo obliko.

  • Damjana Kolar

    25. 3. 2015  |  Kultura

    Ljubezenski triler nabit s črnim humorjem

    Na Festivalu frankofonskega filma v Kinodvoru bodo danes, 25. marca, ob 21.00 premierno predvajali film Ljubezen je popolni zločin, ki je nastal po romanu "Incidences" Philippa Djiana, režirala pa sta ga brata  Jean-Marie in Arnaud Larrieu. Zasnežene švicarske Alpe so prizorišče skrivnostnega zločina v tej nenavadni mešanici hitchcockovske kriminalke, črne komedije in zgodbe o nori ljubezni z odličnim Mathieujem Amalricom v glavni vlogi.

  • Damjana Kolar

    23. 3. 2015  |  Kultura

    Jasmina Cibic v MGLC

    V Mednarodnem grafičnem likovnem centru bodo jutri, 24. marca ob 19.00 odprli razstavo Jasmine Cibic "Spielraum-Izrazi skupne želje." Gre za drugo poglavje iz tridelne serije razstav Spielraum, ki se je začela v muzeju Ludwig v Budimpešti, zaključila pa se bo v Salonu Muzeja sodobne umetnosti v Beogradu septembra 2015. Naslov serije se nanaša na delo Karla Krausa, enega prvih piscev politične satire v Evropi, ki svojem eseju Spielraum (1912) strastno nasprotuje uporabi dekoracije tako v jeziku kakor tudi v arhitekturi. Pred otvoritvijo bo ob 18.00 potekal pogovor Jasmine Cibic in kustosinje razstave Anne Gritz.

  • Damjana Kolar

    20. 3. 2015  |  Kultura

    Novo branje Cankarjevih Hlapcev

    Na velikem odru SSG Trst bodo danes, 20. marca ob 20.30 premierno uprizorili dramo Ivana Cankarja Hlapci (1910) v režiji Sebastijana Horvata in priredbi Milana Markovića Matisa. Gre za sodobno, nenavadno, angažirano, prodorno, novo branje enega najbolj znanih in kontroverznih slovenskih dramskih del, ki bo skoraj sto let po krstni uprizoritvi v Trstu leta 1919 nastavilo publiki zrcalo presenetljivo aktualnih vprašanj ter od nje zahtevalo aktiven pristop k snovi in uprizoritvi. Cankarjevi Hlapci namreč ne poznajo ravnodušnih bralcev in gledalcev, saj je taka od samega začetka tudi zgodba tega bolečega, etično, socialno in politično nabitega besedila, od prve cenzure, do protestnih shodov 21. stoletja.

  • Damjana Kolar

    19. 3. 2015  |  Kultura

    Festival glasbe in založništva

    Radio Študent v sodelovanju s Pritličjem in Kinom Šiška že šesto leto zapored predstavlja festival Tresk, obračun glasbe in založništva, ki "podpira kreativno in raznoliko glasbeno izražanje, neodvisno založniško dejavnost in vizualno plat glasbenih stvaritev ter spodbuja nove oblike glasbene produkcije." Dvodnevno dogajanje bo tudi letos ponudilo kopico zanimivih glasbenih izvajalcev, sejmišče fonogramov, pogovore z založniki, debate, raznovrstne delavnice in nenazadnje druženje.