Uredništvo

  • Uredništvo

    2. 12. 2021  |  Svet

    »Potrebujemo spremembo v naši globalni zdravstveni arhitekturi«

    "Potrebujemo spremembo v naši globalni zdravstveni arhitekturi, da se bo mednarodna skupnost lahko kolektivno, učinkovito in takoj odzvala na prihodnje pandemije. Odločitev Svetovne zdravstvene skupščine se bo zato zapisala v zgodovino. Razmere in naši državljani to zahtevajo: okrepiti moramo preprečevanje pandemije, pripravljenost in odzivanje, če se v prihodnosti ne želimo znajti v podobni situaciji."

  • Uredništvo

    2. 12. 2021  |  Družba

    »Kdor pri TV Slovenija izpostavlja gledanost, drsi v past«

    "Kdor kot osrednji argument posegov v javno radiotelevizijo izpostavlja gledanost, drsi v past. Pozornost publike je seveda pomembna, a definirati je treba, kdo gleda kaj in kdaj. Potrebna je globoka analiza vsebin, forme in 'trga'. Upoštevati je treba tudi finančno in kadrovsko podhranjenost produkcije. Prejšnja direktorica TV Slovenija Natalija Gorščak se je s temi vprašanji ukvarjala več let, pa jo je generalni direktor letos naglo odstavil, češ da zadev ne zna sanirati. Novi v. d. direktorja je po dveh mesecih uradovanja in kadrovanja – osrednji rezultat tega obdobja je protestni odstop štirih glavnih urednikov – programskemu svetu predlagal programsko-produkcijski načrt za leto 2022, v katerem manjka kup utečenih oddaj. Njihova prepoznavnost je sicer tako velika, da so proti ukinjanju protestirali akademiki, diplomati, strokovnjaki, združenja, ugledne institucije…"

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Družba

    Ihan: »Na koncu dneva je čisto vseeno, kakšne izgovore iščemo za necepljenje«

    Vsi, ki nas opazujejo, vidijo predvsem nerazumljivo brezbrižnost do bolezni in smrti, ki kosi pred našimi nosovi, brezbrižnost do soljudi, naše prihodnosti in tudi naših lastnih življenj, pravi imunolog Alojz Ihan v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "V naših neprepričljivih izgovorih glede cepljenja in zaščite vidi ostali svet samo še nezrelo kolektivno zatiskanje oči pred problemom, katerega rešitev je tako preprosta in vsem dostopna, da se malokomu sploh še ljubi izgubljati čas in energijo, da bi nas o čemerkoli prepričeval," je zapusal in dodal, da je epidemija po dveh letih za večino sveta postala le še rutinsko vprašanje osebne higiene – cepljenja in samozaščite, podobno, kot velja za umivanje zob ali menjavanje perila. 

  • Uredništvo

    2. 12. 2021  |  Kultura

    Pahorjeva politika in Janševi nestrpni tviti 

    V Galeriji Salsaverde v Izoli bodo, 3. decembra ob 18. uri odprli razstavo Mladininega fotoreporterja Boruta Krajnca z naslovom Politika 2.0. Gre za nadaljevanje projekta Politika iz leta 2014 z nestrpnimi tviti predsednika vlade Janeza Janše. Na razstavi bo predstavljenih 12 slik iz koledarja Politika in nestrpni tviti predsednika vlade iz današnjega časa.

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Politika

    »Zahodnoevropske države so do grla site razdiralcev EU, Janše, Orbana in Morawieckega«

    "Zahodnoevropske in predvsem skandinavske države so do grla site razdiralcev EU, Morawieckega, Orbana in Janše, te bedne falange, ki se trenutno naslaja ob barbarskem kršenju vseh azilnih pravil beguncem in ob njihovem umiranju na poljski meji; za Morawieckega so begunci prišli v pravem času, zdaj nas on brani pred vdorom barbarov, nenadoma je iz razdiralca postal branik 'naše evropske kulture'. To je pravi odgovor na prihod beguncev, ga je ob truplih otrok pohvalil tudi Janša in zemlja pod njim se ni odprla. Če jim torej evropska komisija ne zna, v tem primeru pa zaradi lastnih koristi prav perverzno tudi noče stopiti na prste, pa so močne države vendarle dosegle resnejšo uporabo in dograjevanja mehanizmov discipliniranja tistih, ki zavzeto zlorabljajo evropska sredstva in enako zavzeto spodjedajo Evropsko unijo, ki jih hrani. Evropsko sodišče je tako Poljsko in Madžarsko že usekalo po žepu, s tem pa predsednikoma zamajalo politično moč. A to še ni vse: nova nemška vlada je pravkar decidirano sporočila, da ne bo dala soglasja za denar za ti dve državi, če ne bosta odpravili kršenja vladavine prava. In mi smo jima blizu."

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Družba

    »Vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi«

    "Zaenkrat podatki, ki jih imamo, kažejo na to, da bo tudi pri novi različici omikron zdravilo za zdravljenje covida-19 molnupiravir učinkovito. In vsi tisti, ki smo se cepili s katerimkoli cepivom, imamo še vedno veliko pokritost s protitelesi. Res pa je, da z vsako novo različico nekaj teh protiteles odpade." 

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »V zadnjih dveh letih smo se lahko prepričali v motivacijske zmogljivosti strahu«

    Ukrepi za blažitev pandemije so izziv sodobnega sveta, ker zahtevajo premik v vedênju, pravi sociologinja dr. Jana Javornik, ki je o tej temi spregovorila v posebni številki Mladine MISLITI EPIDEMIJO. "V zadnjih dveh letih smo se lahko prepričali v motivacijske zmogljivosti strahu. Pojav neznanega, grozečega virusa je sprožil najbolj elementarne oblike strahu. Ko se je neustavljivo približeval Sloveniji, smo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, kjer sem takrat vodila resor visokega šolstva, uvedli elektronski predal za komunikacijo s sfero, ki smo jo pokrivali. Vsega nekaj ur po objavi naslova se je vanj vsula neobvladljiva množica vprašanj tisočerih prebivalk in prebivalcev Slovenije. Ta so, drugo za drugim, izrisala pristno človeško stisko in strah – nosečnic, staršev in starih staršev; učiteljic: kako zaščititi zdravje otrok in vnukov; organizatorjev turističnih potovanj: kako zagotoviti obstoj podjetja in zaposlenih; oseb, ki so obtičale v tujini in so se želele vrniti domov," je dejala. 

  • Uredništvo

    1. 12. 2021  |  Kultura

    Plakati za kulturo

    V TAM-TAM-ovi plakatni galeriji Figovec bo od 3. do 31. decembra na ogled razstava plakatov za kulturo z naslovom 20+20, ki prikazuje izbor štiridesetih plakatov, nastalih v dvajsetletnem delovanju studia za vizualne komunikacije arnoldvuga+. Predstavljeni so izbrani plakati za Slovensko filharmonijo, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Mini teater, Taotech, Mladinsko knjigo, Bitef, Rotaract Club Ljubljana in Rotary Club Ljubljana, Zavod Celinka in Društvo oblikovalcev Slovenije.

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Ne vidim razloga za omalovaževanje medicine. Cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev.«

    Aleksander Merlo, specialist ginekolog in porodničar ter dolgoletni vodja porodnišnice Postojna, ki je bil leta 2019 izbran tudi za Ginekologa leta, v video izjavi prosi ljudi, da resno razmislijo in zaupajo zdravstvenim delavcem in da je cepljenje je zdaj trenutno edina rešitev. Merlo o cepljenju pravi, da ne vidi razloga "za paniko in omalovaževanje medicine". 

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Politika

    »SDS ni sposobna voditi države«

    "Koronakriza ni le dokončno dokazala, da SDS ni sposobna voditi države, saj okoli sebe ne zna oblikovati minimalnega družbenega konsenza, ki je nujen za uspešno vodenje moderne, pluralne, politično razgibane nacije. Razkrila ni niti zgolj dobre novice, da Slovenije ni mogoče voditi na avtoritaren način. Razgalila je tudi nezadostnost političnih kadrov, ki so priplavali na površje v pokrizni Sloveniji. Simona Kustec je nazorno poosebljenje te resnice. Ministrica, ki bi povsem zadoščala kriterijem slovenske politične selekcije in bi si od stroke in javnosti bržkone prislužila pozitivne ocene, se je pokazala za eklatantno nezadostno v trenutku, ki od politične elite terja resnične vodstvene sposobnosti."

  • Uredništvo

    30. 11. 2021  |  Družba

    »Mnogi se bodo na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno«

    "Da se bodo mnogi na možnost cepljenja mlajših otrok odzvali burno, je bilo mogoče pričakovati. Starši, ki skušajo svojemu otroku zagotoviti cepivo proti covidu-19, ga želijo čim prej obvarovati pred virusom z vsemi potencialnimi posledicami. Njihovim sodržavljanom, ki pravijo, da otrok 'ne dajo', se zdijo cepiva večje tveganje. Skupna skrb za dobrobit otrok bi bila lahko dobro izhodišče za prihodnje komuniciranje zdravstva s prebivalci. A za družbo, ki je že dolgo izgubljala skupni imenovalec, bo vsak začetek težji."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Družba

    »Otroci so tihe žrtve pandemije«

    Razprave o cepljenju in vseh ostalih ukrepih so burne in živahne, vanje se vključujejo vsi, od politikov, gospodarstvenikov, medicincev, naravoslovcev do družboslovcev in humanistov. Ob poslušanju in branju vseh argumentov se ne morem znebiti občutka, da smo postali skrajno egoistična družba, kjer vsakdo gleda le nase in za drugega ter za splošno dobro ni pripravljen narediti nič.

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne«

    Včeraj sta se v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija soočila predsednik stranke LMŠ Marjan Šarec in predsednik NSi Matej Tonin, obenem tudi minister za obrambo v aktualni Janševi vladi. Do volitev je še (najmanj) pet mesecev, obe omenjeni stranki pa sta imeli v soboto že predvolilna programska kongresa. Sta po volitvah pripravljeni sodelovati? Kakšen odnos ima podpredsednik vlade do številnih nestrokovnih menjav oziroma strankarskega kadrovanja? Šarec je v soočenju na TV Slovenija dejal, da vsi, ki so v tej vladi, podpirajo vse, kar ta vlada počne. "In dokler to podpirajo, je nemogoče govoriti, da bodo spoštovali demokracijo. In kako bomo po volitvah popravljali to, kar je bilo narejeno v tej vladi, tudi rekordna zadolžitev in vse druge zadeve, z istimi ljudmi? To pač ne gre. Ne izključujemo nikogar, ki deli naše vrednote, a kdor sedi v tej vladi, jih ne. Saj vidimo, kako se gredo raznorazno gimnastiko pri delegiranih tožilcih, tukaj je zakon jasen. STA na primer, svoboda medijev, to so vse pomembna vprašanja za nas," je sklenil predsednik LMŠ.

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Takih izjav od ministra za kulturo ne bi pričakoval. To je žalostno.«

    "Tudi po ministrovem soočenju v Odmevih je bilo jasno, da brez prave argumentacije zvrača krivdo na druge, da poskuša populistično vznemiriti javnost z insinuacijami o davkoplačevalskem vložku v kulturo ... češ da kultura ne ve, kaj dela. Takih izjav od ministra za kulturo ne bi pričakoval. To je žalostno. Večina drugih ministrov se vsaj formalno trudi spoštovati svoj resor. Kot sem že dejal: Vsa dokumentacija je na ministrstvu, pošiljamo jo po večkrat, odgovore dobimo zelo redko."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Politika

    »Stanje je resno, sranje v medijih pa tolikšno, da ga lahko rešijo le ...«

    "Zdaj je zadnja priložnost, da novinarski ceh stopi skupaj. Zasluga zgodbe o STA je, da bo kolegom na TV Slovenija morda lažje. Morajo pa spoznati, da to ni bitka za profesionalizem in razmestitev oddaj na ta ali oni program. Za mnogo več gre: za obstoj. Zato naj se pripravi tudi »moj« Radio Slovenija. Stanje je resno, sranje v medijih pa tolikšno, da ga samo v spregi z javnostjo lahko rešijo le novinarji sami."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Kultura

    Deset slovenskih filmskih klasik v Bruslju

    V četrtek, 2. decembra, ob 19. uri bo v Bruslju odprtje Retrospektive slovenskega filma. Na velikem platnu Kraljeve kinoteke Belgije se bo do 22. decembra odvrtelo deset celovečernih filmskih klasik iz slovenske filmske zakladnice – od nemih začetkov do sodobne produkcije. Retrospektivo bo uvedla projekcija prvega slovenskega nemega celovečernega filma V kraljestvu Zlatoroga z izvirno glasbeno spremljavo.

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Politika

    »Kjer je Janševa vlada postavila nekompetentne kadre, bomo takoj opravili zamenjave«

    "Kjer so bili postavljeni nekompetentni kadri in kjer je to mogoče, bomo takoj opravili zamenjave ter izvedli revizije vseh spornih ravnanj obstoječe vlade. Takoj bomo vzpostavili dialog s civilno družbo in nevladnimi organizacijami, normalen odnos do medijev oziroma takšen, kot smo ga bili vajeni. Vzpostavili bomo tudi standarde odgovornosti, kot smo jih nekoč že imeli. Pod normalizacijo razumemo vrnitev demokratičnih norm, pristojnosti tistim, ki jim pripadajo, predvsem pa vrnitev neodvisnosti institucij, ki morajo biti neodvisne, to so med drugim sodstvo, tožilstvo, policija, NPU, FURS, SURS, informacijska pooblaščenka in računsko sodišče. Vse tisto, kar počne aktualna vlada, ne sodi v demokratično razmišljanje. In to normalizacijo moramo doseči zato, da bo politika spet postala dolgočasna. Predvsem pa moramo ponovno vzpostaviti zaupanje."

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Politika

    »Z našim denarjem gradi svojo paralelno strankarsko mrežo«

    "Tisto, kar morda koga v zadevi Drama preseneča, je, da so se Gospod minister lotili tako rekoč smetane institucionalne kulture, ki jo imajo sicer tradicionalne desne politične opcije za svojo. A to nam kaže dvoje: da je vlada prav zares snela maske, ne le trenutna, ampak tudi že prejšnje, da sploh ne potrebuje več nikakršnih fasad, nikakršnega uglednega odra, na katerem bi se ljudstvu vsaj kazala v izobraženski, kulturni luči, medtem ko neobrzdano premetava državni denar v skladu s svojimi političnimi in zasebnimi interesi. Za skrajno desnico in njene hlapce, ki nam zdaj uničujejo prihodnost, pa je jasno še nekaj: tradicionalne institucije demontira s svojimi kadri, a to ni trajna rešitev, zato hkrati poteka še drug proces – z našim denarjem gradi svojo paralelno strankarsko mrežo, muzeje Svoje Resnice, svoje narodnozabavne veselice, svoje inštitute Zgodovine in šole Pravoverja. In seveda svoje paralelno finančno-gospodarsko omrežje. Nič več kontinuitete, čisti rez. Kot leta 1945, pravi komunisti, res."

  • Uredništvo

    29. 11. 2021  |  Kultura

    Intermedijski umetniki »na žaru«

    Radio Terminal, spletna radijska postaja, ki svoj program namenja predvsem glasbi, skupaj s sodelavci od leta 2020 pripravlja serijo oddaj Intermedia Grill, v kateri gostijo intermedijske umetnike. Oddajo lahko gledate tudi prek videoprenosa na spletu, lani pa so se v studiu v seriji petih oddaj predstavili že Tadej Droljc, Luka Prinčič, Lifecutter, II / III in Warrego Walles.

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Družba

    Ustrahovanje ne bo ustavilo novinarskih zgodb

    V Gledališču Glej v Ljubljani bo v ponedeljek, 29. novembra ob 18. uri potekal pogovor o mednarodnih razsežnostih pritiskov na novinarje, ki segajo od napadov na osebno in profesionalno integriteto do zlorabe pravnih sredstev in tudi umorov. Na pogovoru bodo sodelovali novinarji iz Malte, Hrvaške in Slovenije.

  • Uredništvo

    28. 11. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #93

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Milana Jesiha iz zbirke Maršal.

  • Uredništvo

    27. 11. 2021  |  Ekonomija

    »Avtocesta v pekel je tlakovana z mediji, ki so jih politiki pretvorili v svoja glasila«

    "Politikov ne bi smeli spuščati v bližino novinarstva. Nosi nesrečo. Želja politikov, da bi se polastili spodobnih medijev, je sicer neizmerna. Javne tiskovne agencije, televizijske hiše in veliki časopisi so njihov priljubljen plen. Tam se hočejo videti lepi, pametni in ugledni. Na varnem."

  • Uredništvo

    27. 11. 2021  |  Družba

    »Zdi se, da še nikoli nismo bili tako razdeljeni, kot smo v tem trenutku«

    "Ko se ob tla, da bi uveljavil svojo voljo, vrže triletni otrok, ni kakšne velike škode. Svojevrstna družbena tragedija pa postane, ko odrasli, vase zagledani posamezniki začutijo, da bi lahko bili končno deležni petih minut slave. Pod vplivom javnega diskurza, ki že dolgo ni bil tako na dnu, kot je zdaj – predvsem po zaslugi politike – so našli svojo luč. Danes tako spremljamo jezne in gnev pljuvajoče ljudi na eni strani ter srce parajoče zgodbe zdravstvenega osebja, ki se trudi reševati življenja, na nasprotni."

  • Uredništvo

    25. 11. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: USTRAHOVANA POLICIJA 

    Jutri izide nova Mladina! Fotografija na naslovnici je delo Boruta Krajnca, za oblikovanje pa je poskrbel Ivian Kan Mujezinović. Janševa stranka SDS skuša podjarmiti policijo. Več o ustrahovani policiji preberite jutri v novi številki Mladine, ki bo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani na voljo od petka, 26. novembra, dalje. #Mladina47

  • Uredništvo

    25. 11. 2021  |  Družba

    »Želimo si delati še več, v boljših razmerah in bolj organizirano«

    "Predlog programsko-produkcijskega načrta (PPN 2022) predvideva spremembe, ki bi škodile poslanstvu javnega zavoda RTV Slovenija," je na novinarski konferenci kolektiva zaposlenih v Informativnem programu TV Slovenija, povedal Igor E. Bergant, novinar in voditelj oddaje Odmevi. 

  • Uredništvo

    25. 11. 2021  |  Družba

    »Nasprotovanje cepivom spada v srednji vek, ne pa v sedanjost«

    "Naš odnos do cepiv je predvsem posledica preteklosti. Že v 60. letih prejšnjega stoletja smo imeli obsežen program ozaveščanja o cepivih v boju proti otroški paralizi in drugim nalezljivim boleznim. Portugalci se še vedno dobro zavedajo pomembnosti cepljenja. Kljub temu pa je bilo predvsem na začetku cepljenja kar nekaj dvomov o varnosti cepiv, predvsem, ker so bila razvita tako hitro. Proti pomislekom smo se bojevali z dobrim obveščanjem, ljudem smo skušali redno posredovati vse potrebne informacije. Pri vodenju programa cepljenja in ko govorim s sodelavci, bolj ali manj uporabljam vojaški besednjak. V epidemiji sta le dve strani: na eni strani je virus, na drugi družba. Na kateri strani ste, če ne verjamete v cepljenje? Tu ni nevtralnega tabora, na strani virusa ste. Virus se lahko med nami širi in nas napada le prek prenašalcev. Nasprotovanje in očitki cepivom spadajo v srednji vek, v 12. ali 13. stoletje, ne pa v sedanjost. Kako lahko kdo reče, da ljudi pobijajo cepiva, če umirajo zaradi virusa?"

  • Uredništvo

    25. 11. 2021  |  Kultura

    »Avstrijci so fini ljudje, a vendar kmečki narod«

    "Zame sta bila to zelo zanimivo delo in izkušnja. Leta 2015 sem posnel film z naslovom Destinacija Srbistan. Pripoveduje o tem, kaj se dogaja ljudem, ki se peš odpravijo npr. iz Črne gore in Makedonije proti Avstriji. Film je bil dokaj dobro sprejet, zanimivo pa se mi je zdelo, da nihče izmed na stotine teh ljudi, ki smo jih srečevali, ni nameraval ostati v naših krajih. Zanimalo me je tudi, kaj se dogaja s tistimi, ki pridejo na Zahod. Pri tem sem se zelo veliko naučil tudi o nekaterih kulturah, ki jih poznamo iz knjig, zlasti ker so to oralne kulture, kar pomeni, da si izredno dobro zapomnijo besedilo. Ti ljudje so se tudi zelo dobro naučili nemško, vsaj tisti, s katerimi smo mi delali, najbrž zaradi izjemnega posluha. Posneli smo čudovito, nepričakovano zgodbo, in ji dali naslov Najlepša dežela na svetu. Avstrijci so bili prepričani, da sta to Avstrija in Dunaj, toda Afganistan je najlepša dežela na svetu. To je prvič, in drugič, ko so videli Dunaj, sem enega izmed njih povprašal o tem. Rekel je: Avstrijci so fini ljudje, a vendar kmečki narod. Habsburško dinastijo imajo približno 500 ali 600 let, Afganistanci pa smo imeli svojo pred 3000 leti, Iračani pred 4000. To so civilizacije!"

  • Uredništvo

    24. 11. 2021  |  Družba

    Ihan: »To je popolno laganje in strašenje staršev«

    Svetovalna skupina za cepljenje se je sestala na temo tretjega oziroma poživitvenega odmerka cepiva proti covidu-19. Čeprav stališča še niso bila javno objavljena, je možno, da bodo kmalu priporočili, naj bo poživitveni (tretji) odmerek potreben za veljavnost potrdila o cepljenju. V oddaji Odmevi na TV Slovenija je o slednjem in o izjavi iniciative Slovenski zdravniki, ki dvomi, da je cepivo proti covidu-19 varno za otroke, spregovoril član svetovalne skupine ter sodelavec inštituta za mikrobiologijo in imunologijo ljubljanske medicinske fakultete dr. Alojz Ihan. 

  • Uredništvo

    24. 11. 2021  |  Politika

    »Ne bom začuden, če bodo na mestih policijskih šefov tudi člani rumenih jopičev«

    "To so poceni floskule za javnost, ki ne pozna razmerja politike do policije. Moram povedati, da merila in pogoji v tem trenutku še niso znani. To pomeni, da lahko praktično pride na mesto komandirja policijske uprave ali pa katerega koli šefa marsikdo in mene zelo skrbi, ne bom pa začuden, če bomo videli na mestih policijskih šefov tudi člane rumenih jopičev oziroma štajerske varde."

  • Uredništvo

    24. 11. 2021  |  Družba

    »Potrebovali bi pokončne strokovnjake in razumno vlado, imamo pa nočno moro«

    "Na zdravo pamet ne dam prav veliko; pogosto je stkana tudi iz predsodkov in zablod, ne le iz modrih izkušenj. A začnimo s stroko. Ob vsem spoštovanju do strokovnjakov in strokovnjakinj je pač treba priznati, da stroka, ki naknadno ugotovi, da je v zapisniku napaka - kar se je pred kratkim zgodilo vsem nam v posmeh -, pač ni stroka, ki bi ji lahko brezpogojno zaupali. Pri nas imamo precej nesrečne razmere: najprej je sedanja oblast počistila z vsemi v stroki, ki ji politično niso bili pogodu, in zdaj poslušamo ljudi, ki so najbrž povsem dobri strokovnjaki, a se hkrati podrejajo in poklekajo pred sedanjo oblastjo. Pa prav zdaj bi najbolj potrebovali pokončne strokovnjake in razumno vlado. Kar imamo, pa je nočna mora."