Uredništvo

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: NAPAD NA POP TV 

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi nove številke Mladine. In še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja! Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    Vseslovenska vstaja za predčasne volitve

    Na spletu se vrstijo pozivi k vseslovenski vstaji za predčasne volitve. Veliki protest je napovedan za prihodnji petek, 28. maja, zgodil pa naj bi se ob 18. uri z zborom na Prešernovem trgu v Ljubljani. Protestnice in protestniki zahtevajo takošnje predčasne volitve in navajajo, da je že več kot kot 70 odstotkov prebivalk in prebivalcev nezadovolnjih z vlado Janeza Janše in stanjem demokracije v državi. "Vlada nima večine niti v državnem zboru! Vsak dan izgubljamo ugled v svetu in Evropski uniji," so zapisali v obvestilu na Facebooku.

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Nemški časnik: Janša je opravilno nesposoben

    "Pritisk na kulturo in medije, civilno družbo in pravosodje se stalno stopnjuje. Potovanje v Slovenijo ter pogovori s politiki, umetniki, novinarji in znanstveniki kažejo na vse to ‒ in še več: razklana, skrajno polarizirana država, ki se opoteka pod agresivno retoriko in radikalnim pristopom moža, ki ga nekateri označujejo kot izkušeno 'politično žival' s solidno podporo, drugi pa kot brezobzirnega narcisa s preganjavico."

  • Uredništvo

    21. 5. 2021  |  Politika

    Za odstop ministrice Simone Kustec več kot 17 tisoč zaposlenih v vrtcih in šolah

    Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je po sklepu svojega glavnega odbora v času od 5. do 19. maja izpeljal zbiranje podpisov zaposlenih v vzgoji in izobraževanju k pozivu za odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simone Kustec. Kot je po preštetju ugotovila imenovana tričlanska komisija, jih je na sedež sindikata v omenjenem roku prispelo skupno 17.113.

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: NAPAD NA POP TV 

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Damjan Ilić (oblikovanje), Željko Stevanić (fotografija), Non-grupa (fototapeta) in Srdjan Živulović/BOBO (fotografija na fototapeti). Več o tem, kako si je Janez Janša podredil najvplivnejši medij v državi, preberite v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 21. maja, dalje. #Mladina20 

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Politika

    »Nočne more slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec«

    "Samoohranitveni nagon poslancev, ki imajo v takšnih razmerah izjemno moč, bo enostavno premočan, da bi od njih izsilili predčasne volitve. Prvo in drugo pa gre v korist predsedniku vlade Janezu Janši, ki bo zaplete v politični areni enostavno ignoriral. V razmerah visečega ali blokiranega parlamenta bi v zrelih demokracijah predsednik vlade zahteval glasovanje o zaupnici. Je pa razumljivo, da je to ob 38 poslancih koalicije preveč negotova poteza, ker Janša, če smo o njem kaj izvedeli v zadnjem letu, niti ne meče puške v koruzo niti ne skače v prazen bazen. In bazen je, kot je lepo pokazalo glasovanje o dnevnem redu majske seje DZ, že precej prazen. Janša bo namesto tega, poznavajoč njegov psihološki in politični profil, izbral teren za spopad na karantanskem bojnem polju takrat, ko bo to njemu ustrezalo. Pri zasledovanju tega cilja ima v državnem zboru še dovolj podpore med poslanci NSi in SMC pa tudi SNS in DeSUS ter narodnih skupnosti. Agonije in nočne more neke politike in slovenske družbe še ne bo tako kmalu konec."

  • Uredništvo

    20. 5. 2021  |  Družba

    »Čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve«

    "Mogoče. Kakorkoli, zdelo se mi je super, da čefurstvo ni več tisto, v kar si ujet, temveč je postalo posledica svobodne odločitve. Vsaka identiteta je problematična toliko, kolikor je človek vanjo ujet. Tako kot so recimo ljudje ujeti v svoj barvni odtenek kože, ker tega ne moreš spremeniti in niti skriti. Večina drugih identitet je v primerjavi s tem lažjih. Čefurstvo tako postane pri tretji generaciji stvar, ki jo lahko nase nadeneš z oblekami in pozneje odvržeš s sebe. Tako postane čisto zabavno in neškodljivo."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Svet

    Na letošnji Evroviziji tri države zastopajo begunci

    Na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije v Rotterdamu kar tri različne države zastopajo begunci. Slednji so v državi, ki jih je vzela pod streho, našli zatočišče. Agencija za begunce Združenih narodov (UNHCR) je opozorila, da je slogan letošnje Evrovizije "Open Up" (Odprimo se), ki naj bi v teh težkih časih pomagal združevati različne ljudi ter slaviti duh enakosti in vključevanja. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    Janša: »Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako«

    "Muslimanska skupnost s podporo teroristom dela veliko napako," je v odzivu na kritike zaradi izobešanja izraelske zastave na stavbi vlade dejal predsednik slovenske vlade Janez Janša. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Družba

    Vrata zaprli tudi Odprti kuhni, ki je za prihajajoči petek napovedala novo sezono

    Organizatorje priljubljene ljubljanske kulinarične tržnice Odprta kuhna, katere otvoritev so javnosti napovedali zata  petek, 21. maja, so danes pričakale slabe novice. »Žal smo zaradi še vedno veljavnega odloka, ki prepoveduje uživanje hrane in pijač v bližini prevzemnega mesta, dobili rdečo luč, zato moramo otvoritev ponovno prestaviti,« je pojasnila Alma Kochavy, soustanoviteljica Odprte kuhne, ki bi letos beležila že deveto sezono. 

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    »Brez Janševe odločitve je pot do predčasnih volitev mnogo zahtevnejša«

    "Ključ do predčasnih volitev ima predvsem predsednik vlade. Brez njegove odločitve je pot do predčasnih volitev mnogo zahtevnejša, saj bo morala opozicija v tem primeru zbrati 46 glasov, izglasovati konstruktivno nezaupnico ali pa ne podpreti zaupnice, če se bo zanjo predsednik vlade seveda kdaj sploh odločil, in s tem povzročiti padec vlade."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Politika

    Bojana Beović: »Z Janšo nimava zasebnih stikov«

    "Tesno nisva sodelovala nikoli. V letih 2004 in 2005, ko sem bila še članica SDS – takrat me je zanimalo ukvarjati se s politiko –, sva imela nekaj stikov, potem pa ne več. Nisva osebna znanca. Nimava zasebnih stikov, nikoli jih nisva imela, niti zdaj ne. Le delovne. Seveda sva se v času, ko sem vodila skupino, večkrat slišala tudi po telefonu, ker se je bilo treba kakšne stvari dogovoriti. Ne predstavljam si, da pride neka strokovna skupina do politike in ji reče, točno tako je treba narediti. Moti me, da mediji vedno poudarjajo, da politika ne posluša stroke. Stroka ima konflikt interesov. Mi gledamo le en segment: ljudi, ki naj ostanejo zdravi, ne smejo ne zboleti ne umreti. Medtem ko mora biti pogled politike širši, ona mora prisluhniti več strokam in njihova spoznanja povezati med seboj."

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Kultura

    Fotografiral in ustvarjal je ikone

    V mariborski Fotogaleriji Stolp bodo danes ob 19. uri odprli razstavo fotografij Toneta Stojka z naslovom Porumenele fotografije - Nazaj na Lent, ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Jakopič iz Ljubljane. Razstava predstavlja intimen prerez njegove ustvarjalne poti.

  • Uredništvo

    19. 5. 2021  |  Kultura

    Bienale neodvisnih prvič z mednarodnim izborom

    V Mali galeriji Cankarjevega doma v Ljubljani je od 19. maja do 20. junija na ogled mednarodna skupinska razstava Bienala slovenske neodvisne ilustracije - Bienale neodvisnih 2021, ki prvič predstavlja mednarodni izbor grafičnih printov. Selekcija je potekala preko odprtega poziva in raziskovanja vizualne produkcije prostorov držav bivše Jugoslavije in skozi povabilo, ki so ga izhodiščno pomagali pripraviti partnerji iz Hrvaške in Srbije. S predstavitvijo mednarodne zasedbe pretežno mlajše generacije se platforma Bienala neodvisnih s to prelomno razstavo načrtno premika v polje internacionalizacije in povezovanja izven meja Slovenije.

  • Uredništvo

    18. 5. 2021  |  Politika

    Podobnikov as v rokavu je Oto Pestner

    "Veseli smo, da bo na skupni listi gibanja Povežimo Slovenijo kandidiral tudi legendarni slovenski pevec Oto Pestner," je na svojem profilu na Twitterju zapisal predsednik SLS Marjan Podobnik, ki je za kandidata obljubljal "zelo ugledno ime", ponudil pa pevca zabavne glasbe. Obenem je prepričan, kot je dejal na nedavni tiskovni konferenci, da bo njegova stranka na prihodnjih volitvah dobila najmanj 15 poslancev. Podobnikova stranka SLS sicer ni prestopila parlamentarnega praga že vse od leta 2014. 

  • Uredništvo

    18. 5. 2021  |  Politika

    Bo policija kaznovala Janševo vlado ter umaknila izobešene izraelske zastave?

    Pravna mreža za varstvo demokracije je danes nudila pravno podporo prijaviteljici, ki je na policijo prijavila prekršek izobešenja tuje zastave po 4. členu Zakona o varstvu javnega reda in miru (ZVJRM). Slednji pravi, da se lahko "zastave tujih držav izobesijo tako, da so javno vidne ob uradnih ali delovnih obiskih šefov držav, uradnih delegacij ali uradnih predstavnikov zakonodajnih, sodnih ali izvršilnih organov tujih držav, ob mednarodnih srečanjih in mednarodnih športnih ali drugih javnih prireditvah ali javnih shodih z mednarodno udeležbo ter pred hoteli in drugimi objekti, kjer se z izobešanjem označuje njihova namembnost".

  • Uredništvo

    18. 5. 2021  |  Politika

    »Imamo predsednika vlade, ki ne dviguje pošte in ne spoštuje zakonodaje«

    "Imamo predsednika vlade, ki ne dviguje pošte, ki ne spoštuje zakonodaje, vlada izobeša izraelske zastave, in tako naprej. Skratka vse, kar se dogaja, je vredno obsodbe in ob vsem tem, kar dela ta vlada, kar dela njen predsednik, ko pride na sodišče in se potem čudežno ugotovi, da sta dva člana porotnika člana SDS-a in smo spet dan bližje zastaranju. Ob tem se nam pa res ne zdi primerno razpravljati o poslancu Gregorju Židanu. Ko bomo pa vse to rešili, potem se pa lahko pogovarjamo tudi o tem."

  • Uredništvo

    18. 5. 2021  |  Politika

    »Odhajajoči vladi v nobenem primeru ne bi smeli dovoliti, da se še kdaj vrne na kraj zločina«

    "V tem letu je bilo odkritih na tisoče pasti, ki uničujejo življenje v kapitalizmu in parlamentarni demokraciji – treba jih je zavrniti in poiskati boljše rešitve. Odkritih je bilo na tisoče trikov za preživetje, vzajemno pomoč, skupne uspehe. In ne nazadnje je bilo odkrito, kje so težave, povezane s prisilnim družinskim življenjem, vse do grozljivih zločinov. S tem smo se otresli tudi tistih, ki jih menda skrbi za otroke. Leto dni učenja se je izteklo, trajalo je predolgo, ne glede na koristna znanja, nove prakse in nekatere odlične rešitve. Mnogi se bodo vprašali, komu naj izstavijo račun za škodo. Predvsem odhajajoči vladi, ki ji v nobenem primeru ne bi smeli dovoliti, da se še kdaj vrne na kraj zločina. Zanašati se na to, da tipi iz parlamenta ne bodo ponovno izvoljeni, je naivno, presekati je treba koruptivne metode izbire najhujših na ključnih položajih, lokalno in predvsem javno."

  • Uredništvo

    17. 5. 2021  |  Politika

    Na Brdu pri Kranju vrh procesa Brdo-Brioni

    Na Brdu pri Kranju se je začel vrh procesa Brdo-Brioni, ki ga gosti predsednik republike Borut Pahor. Srečanja, ki bo po Pahorjevi oceni eno pomembnejših v okviru te pobude, se udeležujejo voditelji vseh držav, vključenih v proces. 

  • Uredništvo

    16. 5. 2021  |  Politika

    Združenje protifašistov Janši in Pahorju sporočilo, da nista dobrodošla

    Združenje protifašistov, borcev za vrednote NOB in veteranov Koper in Pokrajinski svet Južne Primorske ZZB sta predsedniku republike Borutu Pahorju in predsedniku vlade Janezu Janši v sporočilu za javnost sporočila, da pri njih nista dobrodošla. 

  • Uredništvo

    17. 5. 2021  |  Politika

    »Manipulacija na eni strani, na drugi laž in teptanje dostojanstva drugih ljudi«

    "Prav liberalno-demokratsko izhodišče sodobnih demokracij je vse bolj vroča tema slovenske družbe. Na ravni političnega predstavništva in moralno nevtraliziranega predsednika države se z izjemo Levice le redko zgodi, da bi kdo vsebinsko povezano preizpraševal avtoritarne vzorce predsednika vlade. Ena od značilnosti nacističnega prodiranja na oblast v desetletju pred drugo svetovno vojno pa je bilo prav povečevanje kulta avtoritarne osebnosti. Značilnost te (po Adornu) je bila v času nacionalsocialističnega vzpona nenehna manipulacija na eni strani, na drugi laž in teptanje dostojanstva drugih ljudi. To slednje, lahko vidimo, je tudi rdeča nit Janševih tvitov in pri Janši nikakor ni mogoče spregledati, da tudi gre za politika, ki je izrazito avtoritarna osebnost."

  • Uredništvo

    17. 5. 2021  |  Družba

    »Tole intervjuvanje na nacionalki je nasploh ena smešna štala«

    "Tole intervjuvanje na nacionalki je nasploh ena smešna štala. Vsak bo gostil svoje. Mi naše, vi vaše. En tak pakt o nenapadanju. Ne hodite nam v zelje in ne hodite nam rabutat hrušk. Jože bo podelal vse z desne, drugi pa vse z leve poloble tega malega koščka sveta. Skratka, nacionalka že udejanja v intervjuju izrečeno idejo Jambreka, da bi imeli na nacionalki dva pola, dve uredništvi, dve programski usmeritvi. Dva koncepta bi se tolkla za pozornost gledalcev. In končno bi mokre sanje o uravnoteženosti postale dejstvo. In bili bi prvi na svetu, ki bi lahko v ustavo zapisali idejo o dualizmu. Tistem dualizmu, ki so ga v največji stranki na svetu razlagali kot posebnost, unikum in bistvo našega jezika. Dvojino so zamenjali z dualizmom. Dualnim pogledom na svet. Vsako dejstvo, vsaka resnica ima dve plati. Dva pogleda. Dve strani in dve razlagi. Seveda pa se že vnaprej ve, katera je prava."

  • Uredništvo

    16. 5. 2021  |  Politika

    Veleposlanik Palestine Janševi vladi: »To je rasizem in žaljivo za žrtve«

    »Palestinska stran ima veliko civilnih žrtev. Preko 30 otrok je bilo ubitih, prav tako veliko žensk. Izražanje solidarnosti in empatije zgolj z izraelskimi žrtvami ali Izraelom je rasizem. To je politika nadvlade bele rase. Tega ne moremo sprejeti in najostreje obsojamo.« 

  • Uredništvo

    16. 5. 2021  |  Družba

    »Če se ljudem ukrepi ne bodo zdeli smiselni, bodo brcali in grizli, razumljivo«

    "Sedaj je čas, da pustimo pri miru zunanje prostore, problemi so namreč še vedno isti - delovni prostor, prezračevanje, nadomestila, motivacija, da si doma. Ni poanta v tem, da imamo karantene in potem poročamo, kako smo opravili 150 nadzorov. Ne moreš nadzorovati vsega. Ima pa vsak pravico izvedeti, ali je bil v visoko rizičnem stiku, pa naj mu to pove prijatelj, ga pokliče epidemiolog, javi aplikacija, za katero mi je zelo žal, da je pristala tam, kjer je. In znova tudi pri aplikaciji za iskanje stikov je šlo bolj za komunikološki problem kot vsebinski. Človek mora dobiti priložnost, da pozna cilj, zakaj sedi doma, in ne ostane brez finančne zmožnosti kupiti otroku tisto, kar mu mora kupiti. Te zadeve mu je treba omogočiti, ne pa mu groziti, da boš trkal na vrata vsaka dva dneva. To ne gre, sploh ne več kot eno leto. Potrebujemo opolnomočenje ljudi za dosego cilja. Tisti, ki bo želel, bo vedno našel način, bo šel zvečer ven, našel bo pravno zanko, šel v klet, vedno bo možno sistem zafrkniti, pa mu lahko daš za vrat pet inšpektorjev. Pomembno je, da se populaciji zdijo ukrepi smiselni. Če se ljudem ukrepi ne bodo zdeli smiselni, bodo brcali in grizli, razumljivo."

  • Uredništvo

    13. 5. 2021  |  Kultura

    Carmina Burana v živo na TV Slovenija, v dvorani bo sedelo tudi občinstvo

    V nedeljo, 16. maja ob 21.uri bo na 2. programu TV Slovenija premiera glasbeno-plesnega spektakla Carmina Burana skladatelja Carla Orffa v koreografiji Edwarda Cluga. Neposredni prenos bo potekal v živo, v dvorani pa bo prvič po dolgem času sedelo tudi občinstvo. 

  • Uredništvo

    16. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #65

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Denisa Škofiča iz zbirke Seganje.

  • Uredništvo

    15. 5. 2021  |  Družba

    »Civilna družba se je zbudila, oblast pa ne«

    "Vprašanje, kako se ljudje v družbi počutijo, je v prvi vrsti odvisno od oblasti. Ta lahko mednje vnaša sovraštvo, ali jih deli, kot to dela trenutna garnitura. Lahko deluje tudi integrativno. To je problem. Izkazalo se je, da se je civilna družba zbudila, oblast pa ne."

  • Uredništvo

    15. 5. 2021  |  Politika

    »To ni spopad med dvema vojskama – to je bolj odpor Palestincev proti izraelski vojski«

    "Poglejte, ne morem se strinjati, da so žrtve na obeh straneh, ker med "stranema" obstaja velika in bistvena razlika: nesorazmerje moči. Gre torej za Palestince in izraelsko vojsko, ki je najbolj močna na Bližnjem vzhodu! Gaza pa je zelo mali košček zemlje med Izraelom in morjem, ki se v tem trenutku poskuša braniti, čeprav imajo tamkajšnji prebivalci zelo malo (doma narejenih) raket. S takim orožjem se le težko zoperstaviš izraelski vojski, ki ima letala in zmogljivo orožje! Prav tako je bilo doslej ubitih 50 ali 55 Palestincev - večina od navedenih je civilistov - obenem pa so umrli le trije ali štirje Izraelci, ki so povečini vojaki. Nemogoče je primerjati! Taka trditev je netočna! Kot novinar pa bi rad dodal še nekaj besed o zahodnih medijih: v zadnjem mesecu dni - ko so bili Palestinci evakuirani iz Jeruzalema - mediji niso temu pripisovali nobenega pomena, to so popolnoma ignorirali. Ko pa je Hamas na Izrael izstrelil raketo, so to nemudoma pokrivali, češ da je Hamas Izrael napadel iz danes na jutri, brez kakršnega koli razloga."

  • Uredništvo

    15. 5. 2021  |  Kultura

    Mestni kri(ti)ki

    V TAM-TAMovi Plakatni galeriji Figovec je do 27. maja na ogled razstava dvajsetih družbenokritičnih plakatov, ki izpostavljajo in opozarjajo na probleme v sodobni družbi. Oblikovali so jih študenti Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, smer Grafično oblikovanje pod mentorstvom profesorja Radovana Jenka. 

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SAMOVLADA

    Izšla je nova Mladina! Tokratno ilustracijo na naslovnici je zakrivil Franco Juri. Danes v Sloveniji brez privoljenja vlade ne morete zasesti nobenega pomembnejšega položaja. Še celo nacionalni simbol potrebuje dovoljenje predsednika vlade. Več o tem v naslovni temi nove Mladine. In še mnogo več zanimivega, informativnega in poglobljenega branja!