Uredništvo

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Janša le prišel na sodišče, a se je izkazalo, da sta porotnika člana njegove stranke SDS

    Predsednik vlade Janez Janša se je danes na sodišču v Celju vendarle udeležil obravnave zaradi razžalitve novinark RTV Slovenija Mojce Šetinc Pašek in Eugenije Carl. Spremljal ga je odvetnik Franci Matoz, sojenje pa se je zapletlo že takoj na začetku. Po uri premora, ki je nastala zaradi dejstva, da sta bila dva porotnika člana Janševe stranke SDS, pa se je sojenje predsedniku vlade tudi zaključilo. Nadaljevalo naj bi se 1. junija. Če bo premier prišel ... 

  • Uredništvo

    14. 5. 2021  |  Politika

    Janša je Ruplu odpustil tudi besede, da je demagog, hudoben in da išče služabnike

    "Rupel je ob misli, da bi se lahko malo sprehodil po Frankfurtskem knjižnem sejmu, ki je sicer zgolj eden od projektov JAK, prav oživel: »Tam bo treba poskrbeti za mednarodne povezave in se pogajati za slovenske interese v tujini, česar sem vajen.« Da je vajen, drži, v neizbrisnem spominu nam je ostal po pristopu k mednarodni koaliciji voljnih za podporo napadu na Irak. No, nič hudega, to Janše ne moti, širokogrudno mu je odpustil tudi te zle besede: »Janez Janša je demagog. V politiki nesramen in rad podtika. Ne izbira sredstev, je hudoben in brezobziren. Ne išče svetovalcev, ampak vernike. Ne išče sodelavcev, ampak služabnike. Janšev načrt je spraviti SLO oblasti v težave, pa naj nas stane, kar hoče.«

  • Uredništvo

    13. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SAMOVLADA

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno ilustracijo na naslovnici je zakrivil Franco Juri. Danes v Sloveniji brez privoljenja vlade ne morete zasesti nobenega pomembnejšega položaja. Še celo nacionalni simbol potrebuje dovoljenje predsednika vlade. Več o tem v naslovni temi jutrišnje Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 14. maja, dalje. #Mladina19

  • Uredništvo

    13. 5. 2021  |  Politika

    SMS-sporočilo ministrstva: »Vsi boste aretirani!«

    "Vsi boste aretirani!" se je glasilo SMS-sporočilo, ki so ga v torek prejeli nekateri uporabniki storitev državne e-uprave, poroča TV Slovenija. Eden izmed uporabnikov portala eVEM, prek katerega je izrazil interes za cepljenje, je televiziji sporočil, da je prejel precej nenavadno SMS-sporočilo iz sistema javne uprave. Čez nekaj manj kot 45 minut pa je na njegov mobilni telefon sicer že prispel SMS z opravičilom, da se je to zgodilo "zaradi neljubega pripetljaja pri testiranju masovnega pošiljanja sporočil z napačnim in neustreznim besedilom."

  • Uredništvo

    13. 5. 2021  |  Družba

    »Izbira cepiva mogoča šele po splošni precepljenosti«

    "Ta trenutek zaradi prednostnih skupin, ki jih uveljavljamo, ne moremo hkrati uveljaviti tudi izbire cepiva. Lahko bi prišlo do nejasnosti pri določitvi predvidenih datumov cepljenja. S splošno precepljenostjo v prvem krogu verjamem, da bo podlaga, da odpremo tudi izbiro cepiva, ki pa bo v naslednjih faza zelo odvisna od priporočil stroke."

  • Uredništvo

    13. 5. 2021  |  Politika

    »Od sedanjega predsednika bi si želel le, da ne laže samemu sebi«

    "Vprašanje, 'ali se pod to vlado ruši demokracija', je manj pomembno od vprašanja, 'kateri instrumenti so nam na voljo, da demokracijo okrepimo'. Naslednje leto bomo izbirali novega predsednika republike. Sam že vem, da bom dal prednost kandidatu, ki bo zmogel, česar Pahor, tako kot njegovi predhodniki, niso: se uveljaviti kot avtoritativen in verodostojen arbiter v politični igri. Od sedanjega predsednika pa bi si želel le, da ne laže samemu sebi."

  • Uredništvo

    12. 5. 2021  |  Politika

    »RTV, uravnovesite laži nekdanjih komunističnih veljakov s predstavnikom protestnikov«

    "Draga RTV Slovenija, mogoče pa bi bil res čas, da vsaj uravnovesite žalitve in laži nekdanjih komunističnih veljakov tudi s kom, ki bi si upal jasno spregovoriti v imenu protestnikov, ki vztrajamo že več kot eno leto in imamo po vaših lastnih raziskavah vsaj dvakrat toliko podpore kot trenutna strahovlada?"

  • Uredništvo

    12. 5. 2021  |  Politika

    »Oni uživajo v tem, da jih mi gledamo. Oni uživajo v naši nemoči.«

    "Jezi te, da ti kradejo ljudje, ki morajo že vmes, med samo krajo, skočiti v televizijski studio in zatrjevati, da ne kradejo. Jezi te, da se pri tem ne znajo niti pošteno zlagati. Jezi te, da medtem ko svetovni mediji poročajo o tem, kaj so si Amazonovi davčni svetovalci zamislili pred desetimi leti, tebi kradejo v neposrednem televizijskem prenosu. Ker oni vejo, da mi vemo, da smo v kolumbijski džungli, in da je zato vseeno, ali mi gledamo, kako oni zlagajo neobdavčene bankovce v svoje avione, ali ne. Oni v bistvu uživajo v tem, da jih mi gledamo. Oni uživajo v naši nemoči. "

  • Uredništvo

    11. 5. 2021  |  Družba

    »Janša je narodnega heroja, ki se je boril proti fašistom, razglasil za zločinca. Pahor pa je bil tiho.«

    "Ko je bila leta 2020 stota obletnica rojstva Janka Premrla Vojka, sem se na trditev o morilcih v grobnici narodnih herojev odzval. Sem zadnji živi borec brigade, poimenovane po Janku Premrlu Vojku. Primorce sem spomnil, da je predsednik SDS njihovega in našega narodnega heroja, ki počiva v grobnici narodnih herojev, razglasil za zločinca. Seveda smo se borili. Seveda se med vojno ubija. Vendar se je Janko Premrl Vojko boril proti fašistom. Povedal sem tudi, da sem pričakoval reakcijo predsednika republike. Predsednik je Primorec. Kot Primorec bi o Janku Premrlu Vojku moral kaj vedeti. Vsaj z eno besedo bi se moral predsedniku SDS zoperstaviti in mu povedati, da se z narodnimi heroji tako ne dela. Vendar je bil tiho. Cela Primorska je imela Janka Premrla Vojka za junaka."

  • Uredništvo

    11. 5. 2021  |  Družba

    »Ljudje so vedno bolj ozaveščeni o zgrešenosti zahodne kapitalistične miselnosti«

    "Ljudje so vedno bolj ozaveščeni o zgrešenosti zahodne kapitalistične miselnosti, da cele dneve garaš in moraš biti delodajalcu na razpolago ves čas. Mislim, da je že toliko kazalnikov, da ljudje vidijo, da to ni prava pot, da se postopoma vrača pomembnost tega, da imaš urejen urnik, čas za družino. Ne bi rekel, da smo se prepustili, je pa res, da se na tem področju bije trd boj, tukaj nas čaka še ogromno dela. Sindikati bi morali tukaj bolj ozaveščati, bolj pritiskati na prekarne oblike zaposlitve, da se ne tolerirajo."

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Družba

    Politika kot medijski performans

    V četrtek, 13. maja, bo na spletu ob 19.30 potekal pogovor ob predstavitvi knjige avtorice Deje Crnović z naslovom Politika kot medijski performans. Knjiga raziskuje načine, na katere osebe v slovenskem političnem polju uprizarjajo spol in razred, s tem pa tudi najbolj sprejemljivo različico slovenstva. V pogovoru, ki bo potekal v Atriju ZRC in si ga boste lahko v živo ogledali na YouTube kanalu ZRC, bosta ob avtorici sodelovala še dokumentarni fotograf in fotoreporter Mladine Borut Krajnc ter raziskovalec medijev in novinar Lenart Kučić.

  • Uredništvo

    11. 5. 2021  |  Svet

    S slaščicami proti revščini

    Ker sta bili dunajski kavarni "Vollpension" zaradi ukreov za zajezitev epidemije zaprti, se je istoimensko socialno podjetje odločilo za ustanovitev spletne Slaščičarske akademije, kjer svoje slaščičarsko znanje podajajo babice in dedki, ki si na ta način zagotovijo dodaten zaslužek, udeleženci pa pridobijo dragocena znanja. Socialni projekt, ki preprečuje revščino in osamljenost starejših, se sedaj širi po vsem svetu.

  • Uredništvo

    11. 5. 2021  |  Družba

    Ko se tatovi pretvarjajo, da so serviserji

    Na Policijski upravi (PU) Ljubljana opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. "O omenjenih dogodkih smo že večkrat poročali tudi v medijih, vendar opažamo da so ljudje še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih ogovorijo. Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom," so pojasnili na PU Ljubljana. 

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Politika

    »V zvezi z maskami v Sloveniji ne obstaja noben prekršek«

    "Kar se odvija pred našimi očmi, je prisila – ta prisila morda ni neposredna, je pa vseobsegajoča, in to je nekaj, kar je z vidika ustavnopravne teorije neznosno," o cepljenju proti covidu-19 in spremljajočih ukrepih meni ustavni pravnik Andraž Teršek. Slednji je v oddaji Politično s Tanjo Gobec na TV Slovenija včeraj poudaril, da je v Kopru zgolj ugotovilo in potrdilo to, kar vemo že od samega začetka – "da v zvezi z maskami v Sloveniji ne obstaja noben prekršek in da podzakonski akti, odloki, ki so to skušali uvesti, vsebinsko ne temeljijo na zakonu o nalezljivih bolezni".

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Politika

    »Tako nekompetentnih ministrov, kot jih imamo zdaj, še nismo imeli«

    "Niti ne. Gledam Dnevnik ali Odmeve. Ker je vse povezano s politiko, se ji čisto ne morem izogniti, vendar se manj opredeljujem. Lahko pa rečem, da na nekaterih ministrskih mestih – ne vseh – tako nekompetentnih ljudi, kot jih imamo zdaj, še nismo imeli. Mislim na primer notranjega ministra in njegove državne sekretarje, na čelu s Francem Kanglerjem, pa na šolsko ministrico. Kje so jo našli, še ravnateljica šole ne bi mogla biti."

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Politika

    »Janša kot nenadomestljiv reprezentant desnice sploh nima tekmecev«

    "Od prvega trenutka, ko se je desnica v tem prostoru definirala kot politična sila pred tridesetimi leti, je imela le eno točko programa. Boj proti komunizmu. Boj proti mlinom na veter. Boj proti čisti praznini. Boj proti izmišljenemu sovražniku, ki ga vedno znova obujaš iz svojih blodenj in fantazij. Od takrat je že veljala ocena, da Janez Janša kot nosilec, simbol, žrtev, vodja, nenadomestljiv in unikaten reprezentant desnice sploh nima tekmecev. Nima politične konkurence. Nima sparing partnerjev. Ima le smrtne sovražnike. Sovražnike, ki jih producira po tekočem traku z enim poenotenim znakom: rdečo zvezdo in komunistično nalepko."

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Družba

    Strmoglavljeno Pipistrelovo letalo razkrilo ameriški tajni program

    Podjetje Pipistrel specialnim enotam ameriške vojske že sedem let dobavlja letala za nadzor iz zraka. Delo za ameriško vojsko je ena največjih referenc, ki sproži povpraševanje tudi drugje po svetu, je za spletni portal RTV Slovenija povedal direktor in solastnik podjetja Ivo Boscarol. Dodal je, da so pri Pipistrelu za omenjeni tajni program vedeli, kot so tudi takoj lani izvedeli, da je v iraku strmoglavilo eno od njihov letal.

  • Uredništvo

    10. 5. 2021  |  Kultura

    Medprostor, ki si ga z obstoječimi mentalnimi vzorci težko predstavljamo

    V novomeški Galeriji Simulaker bodo 13. maja ob 19.00 odprli razstavo kolektiva BridA z naslovom Plantportation / Q-modul, 2020-2021. Raziskovalni projekt Plantportation je zastavljen kot večplastno vstopanje v dimenzijo kvantne prepletenosti in s tem v možne teoretične posledice in interakcije, med katere spada tudi kvantna teleportacija. Kurator razstave: Adrijan Praznik

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Politika

    »Gre za izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem«

    "Ne gre za to, da bi na svoji poti nekdo krenil v napačno smer in se izgubil. Namerno je, gre za strategijo, izrecen cilj, da bi posnemali, kar Orban dela na Madžarskem. Parlament in EU nista nasprotnika Slovenije, saj tudi po definiciji ne moreta biti. Mi smo del Slovenije in Slovenija je del nas, skupaj smo. V tem smislu smo s slovenskimi ljudmi in skupaj se bomo borili proti avtoritarnosti, korupciji, spodkopavanju zakonov in demokracije. To počnemo povsod! Poglejte vendar, tovrstna vprašanja postavljam tudi v svoji državi, v Franciji, Nemčiji, na Danskem, Belgiji, povsod, v vseh državah! Ne gre torej za kakršnokoli osebno nastrojenost proti posamezni članici. Obenem pa mislim, da je dejstvo, da proti temu obstaja odpor, indikator, da svoje delo v skupini opravljamo dobro."

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Družba

    »Antifašizem je več kot ideologija«

    "Zgodovini nenehno delamo krivico, jo maličimo in preoblikujemo po svojih potrebah, a boj proti fašizmu in nacizmu je nedotakljiva svetinja in eden od temeljev slovenske identitete. Je edini moralno neskaljen trenutek moderne evropske zgodovine. Antifašizem je ena redkih slovenskih ideologij, ki podira meje med razredi in generacijami. Zadostuje, da negujemo spomin: očetov, mam, babic, dedkov, prastaršev. 'Smrt fašizmu, svoboda narodu!' ni puhlica, antifašizem pa je več kot ideologija, je čustvo, surovo in živo, ki je preživelo čas. Morda imamo v sedanjosti prav zato zadrego s fašizmom – njegovimi aktualnimi, novodobnimi reinkarnacijami. Skoraj bolj kot fašizma se bojimo tega, da bi ga končno prepoznali, da ga več ne bi mogli zanikati, da bi ga morali poimenovati. Kajti to bi pomenilo tudi, da bi morali proti njemu kaj ukreniti."

  • Uredništvo

    9. 5. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #64

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Katje Perat iz zbirke Davek na dodano vrednost.

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Žica okoli parlamenta

    Kolesarke in kolesarji so na Trgu republike ta petek opozorili na pomen zmage nad fašizmom in nacizmom, ki se 9. maja praznuje po vsej Evropi. Ob tem so okoli zgradbe parlamenta simbolično napeljali žico, ki je bila med drugo svetovno vojno ovita okoli Ljubljane, mesta heroj.

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Cilj Janševe vojne z mediji je uveljaviti Twitter kot ključni medij javnosti«

    "Twitter je za Janšo postal ključno multifunkcijsko orodje, s katerim istočasno komunicira s svojo volilno bazo in javnostjo, poleg tega pa napada politične nasprotnike in diskreditira kritične novinarje. S tviteraškega vidika je bolj razumljiva tudi Janševa vojna z mediji, ki zdaj targetira javne medije s finančnim izčrpavanjem Slovenske tiskovne agencije, preden bo na vrsti RTV Slovenija."

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Politika

    »Včasih ukrepi niso sprejeti, ker ljudje ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo«

    "Brez zaupanja med političnimi institucijami, oblastnimi institucijami in državljani demokracija ne more delovati, ne more biti učinkovita. To je nekaj, česar se mora vsak, ki je na položaju, zavedati in za to poskrbeti, ker bo sicer na dolgi rok neuspešen. To zaupanje si je treba povrniti, še posebej v okviru ukrepov glede pandemije, ki zahteva zelo visoko stopnjo zaupanja, da bi bili dejansko učinkoviti. Ob pomanjkanju zaupanja se dogaja to, kar lahko vidimo marsikje. Včasih tako ukrepi, ki so sprejeti z argumenti, z razlogi, z dobrimi nameni, niso sprejeti, ker ljudje na splošno ne zaupajo tistim, ki te ukrepe sprejemajo."

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: VSTAJA!

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite v naslovni temi nove Mladine. V sveži številki boste našli še mnogo več informativnega, poglobljenega in zanimivega branja. Priskrbite si svoj izvod, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. 

  • Uredništvo

    7. 5. 2021  |  Družba

    Fafangel: »S cepljenjem covid ne bo izginil, bo pa postal obvladljiv«

    "Ko bomo dosegli tisti magični prag, ki ga vsi gledamo, kolektivno imunost, covid ne bo izginil. Še vedno bo med nami, primeri se bodo še vedno pojavljali. A razlika bo ta, da bo tveganje obvladljivo. Kot družba bomo sprejeli določeno raven tveganja, a to bo znosno in obvladljivo. Številke primerov se bodo še pojavljale, a ne bo tistih rasti, ne bo vrhov. Dosegli bomo to, da bomo zaščitili vse tiste, ki imajo tveganje za najhujši potek bolezni."

  • Uredništvo

    8. 5. 2021  |  Družba

    Izposojevalnica predmetov za prosti čas vabi vse z znanji in veščinami

    Organizacija filmskega večera, delavnica mizarskih veščin ali pisanja kratkih zgodb, pogovorne skupine, tarok turnir, učna ura pravilnega robljenja hlač – vse to so dejavnosti, ki bogatijo skupnost. Knjižnica REČI, neprofitna izposojevalnica predmetov za prosti čas, ki deluje v ljubljanskem Savskem naselju, zato vabi vse z znanji in veščinami, ki bi jih radi delili s svetom, da se prijavijo na projekt Knjižnica REČI + TI ti. Prijavijo lahko enkratno aktivnost ali pa takšno, ki bo med junijem in oktobrom 2021 potekala v seriji več srečanj.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Janša grozi Pop TV

    Predsednik vlade Janez Janša nadaljuje vojno z mediji. In to kljub številnim in vse glasnejšim opozorilom uglednih mednarodnih institucij, da je v Sloveniji ogrožena novinarska svoboda. Janša je včeraj na Twitterju označil Pop TV in napisal, da je za vogalom ter pripel video prežečega črnega panterja. Apetitov za prevzem Pop TV Janša ne skriva. Od smrti lastnika Pop TV, češkega milijarderja Petra Kellnerja, ki je konec marca umrl v helikopterski nesreči, so pritiski predsednika vlade na omenjeno televizijo (in zlasti na njene lastnike) vse močnejši.

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: VSTAJA!

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta ustvarila Gašper Lešnik (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Slovenska tiskovna agencija (STA) je simbol tlečega upora v vsej državni in javni upravi zoper sistematično šikaniranje in nadlegovanje. Več preberite jutri v naslovni temi nove Mladine. Priskrbite si svoj izvod, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 7. maja, dalje. #Mladina18

  • Uredništvo

    6. 5. 2021  |  Politika

    »Janša sam sebi žaga vejo oblasti, na kateri čepi«

    "Najboljše pri Janševi zlorabi politične moči pa je to, da paralelno s svojo politiko in logiko maščevanja vsem in vsakomur, ki se mu zoperstavi ali mu pade na pamet, aktivira tudi slovensko domačijsko logiko. Gre za aktivacijo neformalnih družbenih omrežij. Omrežij tistih, ki se z Janševo politiko in logiko ne strinjajo. Bolj ko Janša realizira svojo politiko in logiko maščevanja, bolj se aktivirajo tudi neformalna omrežja upora proti njemu."