Uredništvo

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Kultura je po letu dni na kolenih, vi pa ste tiho«

    "Zdi se, kot bi izgubili stik s stvarnostjo, stik z umetniki, z obupanimi, ki čakajo na vašo pomoč in vizijo. Kam in kako iz te globoke krize? Kultura je po letu dni na kolenih, in vi ste ob tem najraje tiho. Zapuščate seje parlamenta, se ne odzivate na povabila k dialogu. Namesto dialoga spodbujate diskurz, da so kulturniki paraziti in prisesanci na državne jasli, kar je skrajno neprimerno in žaljivo."

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    Kacin: »AstraZeneca je problematična, ker nam manjka 100.000 odmerkov«

    Včeraj zvečer je v oddaji Odmevi na TV Slovenija gostoval nacionalni koordinator za cepljenje Jelko Kacin, ki je med drugim dejal, da lahko s 3,1 milijona odmerki, ki jih ima Slovenija v prihodu, lahko cepili praktično celotno odraslo populacijo.

  • DK, STA

    24. 3. 2021  |  Politika

    Pred današnjo interpelacijo: »Simoniti je kulturo spravil na beraško palico«

    Poslanca SD in Levice Matjaž Nemec in Violeta Tomić sta v izjavi za medije spomnila na argumente za interpelacijo zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, o čemer bo DZ razpravljal danes. Med drugim sta izpostavila njegov odnos do javnih medijev in samozaposlenih v kulturi. V interpretaciji in razumevanju njegovega dela pričakujeta trd boj.

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam«

    "Vsi ti pritiski, ki smo jih bili tako ali drugače deležni odkar smo vstopili v to vlado, nam zagotovo ne olajšajo dela. Verjamem, da je tudi nezadovoljstvo na tej ali oni strani vedno prisotno. Mi popuščamo SDS, tudi SDS popušča nam. Jaz verjamem, da bi z nekim drugačnim pristopopm, predvsem takim, ki je usmerjen v to kaj nas združuje, veliko lažje delali. Ne samo v koaliciji, ampak tudi iskali neke skupne točke sodelovanja z opozicijo."

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Politika

    »Na pozicijah in funkcijah obstanejo le tisti, ki so globoki verniki vodje«

    "Na pozicijah in funkcijah obstanejo le tisti, ki so globoki verniki vodje, tisti, ki nimajo kam in so kot sužnji, ter tisti, ki so se dali speljati v neko povezavo in so zdaj ujetniki. In kar je najbolj fascinantno, poglejte, kako so vsi srečni. Verniki so še bolj prepričani, da so našli pravega boga, pravega mesijo in pravega odrešenika, sužnji so prepričani, da je bolje biti zraven, pa čeprav le suženj, in ujetniki ne vedo, da so ujetniki. Še naprej bodo trobezljali o avtonomiji, svojih projektih in programih, svojih načelih ter požirali žalitev za žalitvijo. Ponižanje za ponižanjem. Diskreditacijo za diskreditacijo. Zraven pa bodo podpisani pod vse rabote. Pod vse kršitve. Pod vse nečednosti."

  • Uredništvo

    24. 3. 2021  |  Družba

    »Nevladniki smo označeni kot neproduktivni, delomrzneži in zažiralci proračuna«

    Sindikat Mladi plus v javnem pismu opozarja, da se v zadnjih mesecih napadi na nevladni sektor/civilno družbo stopnjujejo tako na ravni formalne politike kot na ravni splošne javnosti. "Nevladniki smo označeni kot neproduktivni, ‘delomrzneži’, ‘zažiralci proračuna’, da smo sami sebi namen ipd. Gre za problem s splošnim ugledom nevladnega sektorja, ki izhaja iz slabega poznavanja dela, ki ga opravlja ta sektor, in iz preslabe lastne promocije rezultatov dela ter širjenja dobrih zgodb," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da se sektorja civilne družbe ne prepozna kot potencialnega delodajalca in ustvarjalca delovnih mest, ki bi lahko izrazito pripomogel pri reševanju brezposelnosti (mladih).

  • Uredništvo

    25. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: PRVORAZREDNI

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico so zakrivili Borut Krajnc, Željko Stevanić (fotografija) in Ivian Kan Mujezinović (oblikovanje). Zakaj se je politična elita že cepila, drugim pa ostaja zgolj upanje? Več o prvorazrednih preberite v novi Mladini, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani.

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Politika

    »V naši vladi je poslanec odstopil zaradi sendviča, tukaj pa nepreklicno odstopiš, pa si še kar minister«

    "Mi nikoli nismo nasprotovali ukrepom za zatiranje epidemije, mi nasprotujemo ravnanjem vlade, ki z epidemijo nimajo nobene zveze – to je bistvo vsega problema," je v oddaji Studio City poudaril predsednik največje opozicijske stranke LMŠ Marjan Šarec. Na RTV Slovenija pravijo, da so v oddajo sicer povabili tudi oba podpredsednika vlade, predsednika NSi Mateja Tonina in predsednika SMC Zdravka Počivalška, a sta sodelovanje odklonila.

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Politika

    Pahor bo po koncu predsedniškega mandata zaključil politično kariero

    Večerovi novinarji so med pisanjem teme o predsedniških volitvah, do katerih je še dobro leto in pol, na urad predsednika republike naslovili vprašanje, kaj predsednik načrtuje po izteku mandata. Predsednik republike Borut Pahor namreč na naslednjih volitvah v skladu s slovensko zakonodajo ne more več kandidirati. Na pomislek, ali sploh in kako se namerava nadalje politično udejstvovati, so v prvi vrsti poudarili, da si želi predsedniške dolžnosti "angažirano in vestno" opravljati do zaključka zadnjega dneva svojega mandata. "Predsednik Pahor namerava z zaključkom drugega predsedniškega mandata končati politično kariero. Devetkrat zapored je bil na različnih volitvah izvoljen na različne položaje v domači in evropski politiki, po zaključku predsedniškega mandata pa politične kariere ne načrtuje več. Glede ponudb za zaposlitev v zasebnem sektorju doma ali v tujini predsednik Pahor razume problem tako imenovanih vrtljivih vrat in bo pred sprejetjem morebitne take odločitve pridobil ustrezna mnenja vseh pristojnih ustanov," so predsednikovem uradu dodali v pojasnilu za Večer

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Družba

    »Potreben bo razmislek, ali je tretji val dovolj velika grožnja, da je treba v zaprtje«

    "Na političnem nivoju bo potreben razmislek, ali je tretji val dovolj velika grožnja, da je treba v zaprtje, ali se lahko zanesemo na dobavitelje cepiv do te mere, da lahko rečemo, da pritisk na bolnišnice ne bo tako velik in nadaljujemo z odpiranjem. Če bi bil edini cilj ustaviti epidemijo, je treba v takojšnji 'lockdown', če pa je cilj tudi kolikor toliko normalno življenje, je treba poiskati vmesno pot, ki pa bo odvisna od dobave cepiv."

  • Uredništvo

    23. 3. 2021  |  Družba

    »Vsako leto imamo več romskih dijakov in študentov«

    "Neskončno smo veseli vsakega mladega človeka, ki se odloči za svojo pot in jo uspe uresničiti. Največja težava je občutek manjvrednosti, nenehno prepričanje, ne, jaz pa tega nisem zmožen. A vsako leto imamo več romskih dijakov in študentov, ki kažejo, da se da, da je možno, da lahko tudi Romi doštudirajo, se zaposlijo, da obstajajo Rominje z diplomami in magisteriji. Zdi se mi, da že s samim obstojem zelo pozitivno prispevamo k drugačnemu razmišljanju."

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Svet

    Cepljenost kot pogoj za vstop na letalo

    "Za oživitev letalskega prometa so cepiva proti covidu-19 ključnega pomena. Lani je število potnikov po svetu namreč padlo za 75,6 odstotka," opozarja direktor avstralske letalske družbe Qantas Alan Joyce in dodaja, da bodo vlade po svetu vztrajale pri cepljenosti mednarodnih potnikov. "Dolžni smo skrbeti za naše potnike in naše posadke, vsakdo v letalu mora biti varen," je dejal.  Po njegovih besedah 90 odstotkov ljudi, ki so jih povprašali, meni, da bi morala biti cepljenost pogoj za mednarodna potovanja.

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Politika

    »Janša bi moral iti na zdravljenje odvisnosti od Twitterja«

    "Jaz sem za dialog. Z dialogom bi morali začeti, a je vprašanje, če smo se sploh sposobni poslušati med seboj. Osnova dialoga v teh kriznih časih bi morala biti, da s položajev umaknemo ljudi, ki zaradi takih ali drugačnih razlogov ne obvladujejo tega, kar bi na položajih, na katerih so, morali. Vključno s predsednikom vlade, ki bi moral iti na zdravljenje odvisnosti od Twitterja."

  • Uredništvo

    22. 3. 2021  |  Družba

    »Dejali so mi, da imam še vedno naglas svojih staršev«

    "Preden sem se vpisala, so me znanci spraševali, kaj bom študirala. Ko sem odgovorila 'slovenistiko', so mi dejali 'še vedno se ti sliši L' ali pa 'še vedno imaš naglas svojih staršev'. Takšne opazke se mi ne zdijo prijetne, ker to zame v bistvu ni pomembno. Mislim, da vseeno zmorem."

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Politika

    »Gospodarska slika Slovenije ni tako ugodna, kot jo želi prikazati vlada«

    "Gospodarska slika Slovenije ni tako ugodna, kot jo želi prikazati vlada. Situacija v naslednjem letu ali dveh je predvsem odvisna od tega, ali bodo novi razvojni programi spodbudili hitrejšo gospodarsko rast, da se bo lahko odpravilo razvojno vrzel, ki je nastala zaradi zdravstvene krize. To pa zahteva tudi spremembo koncepta fiskalne politike, ki mora finančno in programsko podpreti nove razvojne usmeritve in opustiti načrte za neučinkovite davčne reforme in nedomišljene postopke debirokratizacije."

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Družba

    »Sedanja politika deluje v smeri 'ne razumem, zato je to potrebno ukiniti'«

    "Mar ni ves, tudi levi prostor poln tovrstnih paradoksov? Delamo nekaj, za kar naj bi bili poklicani in zato to z navdušenjem ter poceni delamo. V to je vpisano izkoriščanje in samoizkoriščanje in v to se naseljuje neoliberalizem. Težko se izognemo tovrstnim pastem. A vendar, zakaj je pomembno, da ne odnehamo. Umetnost niti nujno ne nagovarja množične javnosti. A tudi na javni radioteleviziji morajo obstajati raznolike vsebine, čeprav vseh ne spremljajo vsi. Tako je tudi pri umetnosti. Obstajati morajo manjšinske prakse, ki jih morda vsi ne razumejo, a pomembno je, da so. Ni potrebe, da je vsem vse všeč."

  • Uredništvo

    21. 3. 2021  |  Kultura

    Nedeljska poezija #57

    V rubriki Nedeljska poezija vsak teden objavljamo pesem po našem izboru iz pesniške zbirke slovenske avtorice ali avtorja, izdane v zadnjih letih. Tokrat pesem Tomaža Šalamuna iz izbora poezije Jutro.

  • Uredništvo  |  foto: Borut Krajnc

    20. 3. 2021  |  Politika

    FOTOGALERIJA: Kako so se cepili predsedniki 

    Po četrtkovem sporočilu Evropske agencije za zdravila, da je cepivo proizvajalca AstraZeneca varno in učinkovito, se je v skladu z vladnim načrtom včeraj cepil slovenski politični vrh: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, predsednik državnega zbora (DZ) Igor Zorčič in predsednik državnega sveta (DS) Alojz Kovšca. Cepili so se tudi poslanci in svetniki. 

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Politika

    Janša: »April bo žal podoben lanskemu«

    "Še posvet ob zaskrbljujočih trendih #COVID19, ki slovenske regije vsak dan bolj barvajo v rdeče. Angleška verzija virusa pospešuje njegovo širjenje in terja dodatno previdnost. April bo žal podoben lanskemu."

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Politika

    Mesec: »Cepljenje je ukrep za konec karantene, za svobodno in odprto družbo«

    "Pravkar sem prejel prvi odmerek AstraZenece. Ker slutim, da se bodo vsuli komentarji 'lažna opozicija' in teorije zarot o cepivih, naj dodam tole. Virus ni izmišljen, je resen problem. Če ne verjamete, poglejte domove za starejše (DSO). Zaradi virusa (in vlade, ki ni zaščitila ranljivih skupin), je v slovenskih DSO v zadnjih mesecih umrlo 2058 ljudi (od skupno 20.000), kar pomeni, da je umrl kar vsak 10. oskrbovanec! Najboljša pot iz agonije, ki jo živimo zadnje leto, je cepljenje, ki bo zagotovilo kolektivno imunost in s tem virus ustavilo. Alternative, če želite, obstajajo, ampak sam ne bi glasoval zanje. Vidimo jih lahko na Kitajskem, kjer so virus resda praktično ustavili še pred precepljenostjo, a treba se je vprašati, na kakšen način: s totalno družbeno kontrolo, s kamerami na vsakem koraku, sledenju prebivalstvu prek telefonov, karanteno, ki je mejila na teror. To je dobesedno vse, kar odklanjam: nočem živeti v karanteni, nočem živeti v policijski državi, še manj v digitalni diktaturi. Cepljenje zato ni samo ukrep za zaščito sebe in drugih, cepljenje je predvsem ukrep za konec karantene, za svobodno in odprto družbo."

  • Uredništvo

    20. 3. 2021  |  Družba

    FOTOGALERIJA: Čiste pitne vode ne damo!

    Na petkovem protestu na Trgu republike so opozorili na problematičnost novega zakona, ki ga namerava sprejeti vlada Janeza Janše. Vlada se je namreč odločila po skrajšanem postopku sprejeti novelo zakona, s katero bo dovoljeno graditi kemijsko nevarne objekte na vodovarstvenih območjih.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Politika

    Naslovnica jutrišnje Mladine: SMC

    Jutri izide nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Borut Krajnc (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Pogled v drobovje nekoč najmočnejše stranke: SMC je postala ujetnica dvojca Janša-Počivalšek. Pogovarjali smo se z njenimi pomembnejšimi člani. Ne zamudite nove Mladine, ki bo na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani od petka, 19. marca, dalje. #Mladina11

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    Koliko smo res »privarčevali«, ko nismo naročili cepiv?

    "Vlada pravi, da so hoteli 'privarčevati', ko niso naročili cepiv. Račun kaže drugače: 'privarčevali' so 5 milijonov evrov, vsak dan epidemije pa nas stane 5,9 milijonov. So sposobnosti vladnega računovodstva na nivoju njenega upravljanja epidemije - ali pa komu izredne razmere pač ustrezajo?"

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    »Mladi so na dobri poti, odrasti bi morali odrasli«

    "Zagotovo je vprašanje uporabe vseh tehnoloških pripomočkov v našem komuniciranju in delu nekaj, kar bomo morali nasloviti v prihajajočih časih, ko se bo življenje znova selilo v tirnice, kot smo jih poznali pred pandemijo. Nekatere stvari ne bodo enake, kot so bile, ni pa nujno, da je vse, kar se je v tem času dogajalo na daljavo, negativno. Iskanje nekakšnega novega ravnovesja med našim običajnim življenjem in digitalizacijo bo izziv prihodnosti. Na problematiko duševnega zdravja zaradi pandemije smo v strokovnih združenjih skozi celotno obdobje opozarjali in stanje se je tudi zaradi dolgotrajnosti same pandemije poslabšalo. To bo vsekakor največji izziv družbe, še posebej v obravnavi otrok in mladostnikov. In pandemija je osvetlila, da smo kot družba popolnoma zatajili pri oskrbi najstarejših. Upam, da se na ta problem v boljših časih ne bo preprosto pozabilo. V jubilejnem tridesetem letu naše države bi si želel, da začnemo državo jemati resno. Želel bi, da bi v prihodnosti odrasli resnično odrasli. Mladi so na dobri poti."

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Plaktivat prvič z nagrado za študente

    Na Plaktivatove mednarodne natečaje na družbeno-odgovorne teme se prijavlja vedno več študentov. Na natečaj na temo solidarnost so jih izmed 336 prejetih del iz 28 različnih držav, 117 prispevali študenti. TAM-TAM Inštitut je zato uvedel dodatno, študentsko kategorijo. 

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    »Epidemija je znova odprla vprašanje tradicionalne delitve dela v gospodinjstvu«

    "Zdaj pa se nam dogaja na neki način reorganizacija družbenega reda, ko pa se reorganizira družbeni red, se na novo vzpostavljajo in odpirajo tudi vprašanja enakosti v širšem pomenu besede, ne le enakosti spolov. Tudi dogajanje ob epidemiji, vse te spremembe na neki način v družbi odpirajo prostor za vnovično izpraševanje o določenih družbenih pogodbah. Epidemija je močno znova odprla vprašanje tradicionalne delitve dela v gospodinjstvu. Akademski prostor pa tako kot vsi drugi sistemi tudi ni odporen proti predrugačenju družbe, je samo zrcalo družbe. Negotovosti je več, konkurence je bistveno več. In kadar je konkurence občutno več, je praviloma manj solidarnosti. To je simptomatika sodobne akademije, ki je izredno prekarna in negotova. In vse te negotovosti, tudi na trgu dela, na neki način dopustijo, da vzniknejo vse tiste pritlehne zgodbe razvoja družbe."

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Zakaj Bowie skoraj ni prišel v Ljubljano

    "To je bil koncert, ki ga skoraj ne bi bilo. Zakaj? David Bowie je bil takrat, leta 1995, če se prav spominjam, res velika zvezda. Po, recimo, enomesečni predprodaji je bilo prodanih samo nekje, ne vem, 1.500 ali nekaj takega. In agent je bil že kar malo nejevoljen, je rekel: 'Kaj se dogaja?' Potem ko je bil pa koncert nekako en teden prej razprodan, je rekel agent: 'OK, super, hvala bogu. Ker me je David Bowie že spraševal: Pa kam me ti pelješ? Kam me spravljaš v neko Džubldžano?'"

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Kaj je diskriminacija in kako ravnati v primeru suma neenake obravnave

    V Zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani bo od 19. do 28. marca na ogled razstava Zagovorniki načela enakosti. "Ste bili kdaj obravnavani slabše samo zato, ker ste moški ali ženska? Ste bili kdaj obravnavani slabše, ker ste mlajši ali pa starejši? Vas je nekdo slabše obravnaval zaradi vašega priimka ali barve vaše kože? Ali pa morda poznate koga, ki se mu je to zgodilo?" se sprašujejo organizatorji razstave.

  • Uredništvo

    17. 3. 2021  |  Družba

    Prvi ris na Gorenjskem

    V začetku marca so v prilagoditveno oboro na Pokljuki pripeljali prvega risa, ki bo izpuščen na Gorenjskem. Ime za risa, ki so ga pripeljali iz Romunije, so izbirali učenci Skupnosti šol Biosfernega območja Julijske Alpe, poimenovali pa so ga Tris (triglavski ris). 

  • Uredništvo

    18. 3. 2021  |  Politika

    Izšla je nova Mladina: SMC

    Izšla je nova Mladina! Tokratno naslovnico sta zakrivila Borut Krajnc (fotografija) in Damjan Ilić (oblikovanje). Pogled v drobovje nekoč najmočnejše stranke: SMC je postala ujetnica dvojca Janša-Počivalšek. Pogovarjali smo se z njenimi pomembnejšimi člani. In še mnogo več zanimivega, poglobljenega in informativnega branja! Ne zamudite nove Mladine, ki je že na voljo pri prodajalcih časopisov in na naši spletni strani. #Mladina11